Kuuluisat hautausmaat Pariisissa

Anna hautausmaiden synkän viehätyksen vietellä itsesi. Pariisin hautausmaat ovat sekä tyylikkäitä että rauhallisia, ja ne sopivat erinomaisesti taukojen pitämiseen hautausmailla käynnin jälkeen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Kuuluisat hautausmaat Pariisissa

Lápidas con crecimiento verde | ©Juan José Vázquez Blanco

Hautausmaamatkailu houkuttelee miljoonia matkailijoita ympäri maailmaa. Ranskan pääkaupunki on kuuluisa myös hautausmaistaan, niinkin paljon, että National Geographic on sisällyttänyt kaksi hautausmaata maailman 12 parhaan hautausmaan luetteloonsa.

Valitut hautausmaat ovat kuuluisat Père Lachaisen ja Montmartren hautausmaat, mutta tutustumisen arvoisia hautausmaita on paljon muitakin. Jos etsit , mitä nähdä ja tehdä Pariisissa, tämä artikkeli auttaa sinua lomasi suunnittelussa.

1. Père Lachaisen hautausmaa

hautausmaan kyltti| © astrid caels
hautausmaan kyltti| © astrid caels

Luultavasti maailman kuuluisin hautausmaa. Sen rakentaminen on seurausta Saint-Cloudin ediktistä, määräyksestä, jonka mukaan ruumiit oli haudattava kaupungin muurien ulkopuolelle. Tämä rauhallinen hautausmaa sijaitsi 1800-luvun alussa muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Vuosi toisensa jälkeen - eikä suinkaan ilman vaikeuksia - hautausmaa on ottanut vastaan sekä kuuluisia vainajia että tavallisia ihmisiä. Kuuluisin hauta on Pariisissa vuonna 1971 kuolleen Jim Morrisonin hauta. Se ei kuitenkaan ole ainoa näkemisen arvoinen:

  • Puolalainen muusikkoFryderyk Chopin(lukuun ottamatta sydäntä, joka on Varsovassa) lepää Père Lachaisessa. Paikkaa valvoo itkevän muusan veistos.
  • Georges Rodenbach, belgialainen runoilija ja kirjailija, joka asuu Ranskan pääkaupungissa. Hänen hautansa kuvaa Rodenbachia itseään nousemassa suuresta graniittilohkareesta.
  • Oscar Wilde, Jacob Epsteinin suunnittelema mausoleumi esittää siivekästä hahmoa, joka on luultavasti saanut inspiraationsa runosta "Sfinksi ilman salaisuutta".

Muihin hautakammioihin tutustuaksesi kannattaa varata opastettu kierros asiantuntijan kanssa, joka kiertää paikkoja reilun kahden tunnin ajan ja selittää kaikki paikan salaisuudet.

Kun olet kävellyt hautausmaalla kunnolla, on normaalia, että sinulla on hieman nälkä. Tässä tapauksessa suosittelen varaamaan pöydän Bistrot Pèrestä (Avenue du Père Lachaise 10).

  • Hinta: 40 € ja 80 € välillä.
  • Miten sinne pääsee: Lähimmät metroasemat ovat Gambetta (linjat 3 ja 3B), Père Lachaise (linjat 2 ja 3) ja Philippe Auguste (linja 2).

2. Cimetière du Montparnasse

kukkia haudalla| ©ayearineurope.com
kukkia haudalla| ©ayearineurope.com

Montparnasse on yksi Pariisin parhaista kaupunginosista. Se oli aikoinaan taiteilijaelämän keskipiste, ja nyt sitä suositellaan sekä yöpymispaikaksi että ulkoilupaikaksi.

Siellä on kymmeniä viehättäviä baareja ja ravintoloita, kuten Le Barbylone (kuuluisa käsityöläisoluistaan) ja Hardware Société (brunssien ystävien Mekka).

Useimmat turistit tulevat tänne kuitenkin vierailemaan samannimisellä hautausmaalla. Vuonna 1824 käyttöön otettu hautausmaa on todellinen ulkoilmamuseo, sillä monet haudoista on merkitty historiallisiksi monumenteiksi.

Se ulottuu Montparnassen rautatieasemalta Place Denfert-Rochereau -aukiolle, ja se on jaettu kahteen osaan: Petit-Cimetière ja Grand-Cimetière. Tunnetuimmat haudat ovat Charles Baudelairen, André Citroënin, Jean-Paul Sartren ja Samuel Beckettin haudat, mutta luettelo voisi olla pidempi.

  • Hinta: sisäänpääsy on ilmainen
  • Miten sinne pääsee: Hautausmaan ympärillä ovat metroasemat Raspail (linjat 4 ja 6), Edgar Quinet (linja 6), Denfert-Rochereau (linjat 4 ja 6) ja Gaîté (linja 13).

Jos pidät pelottavasta ja haluat viettää pelottavan yön Pariisissa, älä jätä väliin yöllistä aavekierrosta, jossa sinulle kerrotaan kaikki kaduille kätketyt legendat ja karmeat tarinat.

Varaa liput Montparnassen torniin

3. Cimetière de Passy

Näkymä Eiffel-tornille Passyn hautausmaalta katsottuna| ©Kay Harpa
Näkymä Eiffel-tornille Passyn hautausmaalta katsottuna| ©Kay Harpa

Tällä pienellä hautausmaalla on 1800-luvun aristokraattien, teollisuusmiesten ja taiteilijoiden hautoja. Kävelyllä hautausmaalla voit ihailla Eiffel-tornin siluettia ja Marcel Renault' n (lentäjä ja samannimisen yrityksen perustaja), muusikko Claude Debussyn, impressionistisen taidemaalarin Édouard Manet'n ja Bảo Đạin, Vietnamin viimeisen keisarin, hautoja.

Pääset sisään monumentaalisen sisäänkäyntiportin ja arkkitehti René Bergerin 1930-luvun alussa suunnitteleman vastaanottopaviljongin (pavillon d'accueil) kautta. Jos haluat suunnitella reittisi etukäteen, voit ladata kartan viralliselta verkkosivustolta.

  • Hinta: sisäänpääsy on ilmainen
  • Miten sinne pääsee: Hautausmaa sijaitsee lähellä Trocaderon puutarhaa, vastapäätä Eiffel-tornia Pariisissa. Lähin metroasema on Trocadéro (linjat 6 ja 9).

Varaa yöllinen aavekierros Pariisissa

4. Cimetière de Montmartre

Hautausmaan puiden reunustama polku| ©BrendanDougherty
Hautausmaan puiden reunustama polku| ©BrendanDougherty

Mikään Pariisin vierailu ei ole täydellinen ilman kävelyä Montmartren hautausmaalla. Kun Ranskan pääkaupunki oli maailman taidepääkaupunki, Degasin, Van Goghin ja Picasson kaltaiset taiteilijat kulkivat täällä. Sen suosituin muistomerkki on Sacré Coeurin basilika, ja sitä seuraa lähempänä naapuruston hautausmaa.

Serkkunsa Père-Lachaisen hautausmaan tavoin se tunnetaan kaupungin romanttisena keidaspaikkana. Sen tunnetuimpia hautapaikkoja ovat elokuvaohjaaja **François Truffaut'**n, kirjailija Alexandre Dumas' n ja impressionistimaalari Edgar Degas'n haudat.

Mukulakivikatujensa ja historiallisten kahviloidensa ansiosta Montmartre on romanttinen kohde par excellence. Jos haluat tietää, mitä Montmartressa kannattaa nähdä ja tehdä, suosittelen lukemaan artikkelin Mitä nähdä ja tehdä Montmartressa.

  • Hinta: ilmainen
  • Miten sinne pääsee: Lähimmät metroasemat ovat La Fourche (linja 13), Blanche (linja 2) ja Place de Clichy (linjat 2 ja 13).

Varaa opastettu kierros Montmartressa

5. Cimetière de Picpus

Hautausmaan haudat| ©Kay Harpa
Hautausmaan haudat| ©Kay Harpa

Vaikka se ei kuulu kuuluisimpiin hautausmaihin, se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Sen juuret liittyvät Ranskan vallankumoukseen ja sitä seuranneeseen kauhun aikaan. Arviolta 16 000-40 000 ihmistä teloitettiin, ja heidän jäännöksensä päätyivät Picpusin hautausmaalle.

Se on nykyään yksityinen hautausmaa, ja tänne voidaan haudata vain terrorin uhrien jälkeläisiä. Eniten vierailtu hauta on markiisi de La Fayetten hauta, joka oli sotilas, poliitikko ja demokraattisten periaatteiden vankkumaton puolustaja.

Hänellä oli ratkaiseva rooli Yhdysvaltojen perustamisessa, ja hänen hautansa on monien amerikkalaisturistien matkakohde.

Jos päätät lähteä pois keskustasta vierailemaan tällä Pariisin alueella, voit nähdä monumentaalisen Place de la Nationin, ihailla trompe l'oeil -maalausta "Fresque La Serre" (Rue de Reuilly) tai pelata biljardia kuuluisassa Billard Nation Shoot Again -huoneessa (Cité Debergue 9).

  • Hinta: sisäänpääsy hautausmaalle maksaa noin 2 euroa.
  • Miten sinne pääsee: Hautausmaa sijaitsee Bel-Airin ja Picpusin metroasemien lähellä, molemmat linjalla 6.

6. Cimetière des Batignolles

Lähikuva betonisista hautakivistä| ©Mike B
Lähikuva betonisista hautakivistä| ©Mike B

Vaikka hautausmaalla on André Bretonin ja Paul Verlainen jäännökset, se ei ole kovin kuuluisa, ja tänne tulee vain vähän turisteja. Hautausmaa rajoittuu yhteen kaupungin meluisimmista ja vilkkaimmista kehäteistä, Boulevard Périphériqueen, mutta edes tämä valtatie ei voi vähentää sen viehätystä.

Se oli 1970-luvulle asti Ranskan pääkaupungin venäläisyhteisön hautapaikka. Tästä syystä hautausmaan eräässä nurkassa on Léon Bakstin hauta, taidemaalarin ja lavastussuunnittelijan, joka suunnitteli upeita pukuja Pariisin Opéra Garnieriin.

  • Hinta: ilmainen
  • Miten sinne pääsee: Sisäänkäynti on kävelymatkan päässä Porte de Clichystä, joka on metrolinjojen 13 ja 14 sekä RER C -junan asema.

Varaa opastettu kierros Opéra Garnieriin

7. Panthéon

näkymä Pantheoniin| ©California Hiker
näkymä Pantheoniin| ©California Hiker

Arkkitehti Jacques-Germain Soufflotin suunnittelema uusklassinen rakennus. "Aurinkokuninkaan" toimeksiannosta monarkki pyysi häntä suunnittelemaan suuren kirkon, joka oli omistettu Pariisin suojeluspyhimykselle Saint Genevièvelle. Sen korkea kupoli ja korinttilaispylväiden koristama pylväikkö paljastavat sen alkuperäisen käyttötarkoituksen.

Kaikki muuttui Ranskan vallankumouksen jälkeen. Hallinnon vaihtumisen myötä tästä suuresta temppelistä tuli tunnetuimpien ranskalaisten hautapaikka. Tänne on haudattu Èmile Zola, Voltaire, Marie Curie ja muita merkittäviä henkilöitä.

Jos haluat muuten tietää enemmän tästä historiallisesta ajanjaksosta, voit vierailla Musée Carnavalet' ssa, jossa on kokoelma vallankumouskaudella käytettyjä esineitä (Rue de Sévigné 23).

  • Hinta: tavallinen lippu maksaa noin 11 euroa. Jos haluat myös panoraamanäköalapaikan, maksat noin 15 euroa.
  • Miten sinne pääsee: Kätevin metropysäkki on Cardinal Lemoine (linja 10).

8. Katakombit

pääkallojen seinä| ©Guillermo Bisso
pääkallojen seinä| ©Guillermo Bisso

1700-luvulla Pariisissa ei ollut enää paikkaa, johon kuolleet olisi voitu haudata. Hätätilanteesta selviytyäkseen viranomaiset päättivät siirtää joukkohautojen luut maanalaisiin louhoksiin, jotka olivat kätkettyinä Seinen ja kaupungin keskustan väliin.

Ensimmäiset vierailut tehtiin 1800-luvun lopulla, ja yli sata vuotta myöhemmin ne herättävät edelleen matkailijoiden kiinnostuksen. Ennen kuin pääkaupungin uumeniin laskeudutaan, kyltti varoittaa: "Arrête! C'est ici l'empire de la mort" (Nouse ylös! Tämä on kuoleman valtakunta). Kierrokset ovat hyvin elämyksellisiä ja kestävät yhdestä kahteen tuntia.

Kierrosten kokoontumispaikka on yleensä Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan artikkelin vierailuista Pariisin katakombeihin.

  • Hinta: 30-80 euroa.
  • Miten sinne pääsee: Lähin metroasema on Denfert-Rochereau (linjat 4 ja 6).

9. Napoleonin hauta

Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©PRIMIFER
Napoleonin haudalla vierailevat ihmiset| ©PRIMIFER

Käskettyään rakentaa monumentaalisen Versaillesin palatsin Ranskan Ludvig XIV, lempinimeltään "aurinkokuningas", rakennutti Hôtel des Invalidesin. Tämän rakennuksen oli alun perin tarkoitus tarjota majoitusta ja sairaalahoitoa taistelussa haavoittuneille sotilaille.

Se ei ole varsinainen hautausmaa, mutta siellä on maailman kuuluisimman ranskalaisen, Napoleon Bonaparten, jäännökset. Kaksikymmentäyksi vuotta kuolemansa jälkeen keisari palasi viimeisen kerran Pariisiin, ja siitä lähtien hän on levännyt suuressa punaisessa kvartsiittisarkofagissa.

Hautakammion lisäksi rakennuksessa on armeijamuseo ja kohokarttamuseo. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen vierailusta Musée des Invalidesiin ja Napoleonin haudalle.

  • Hinta: Aikuisten lippu maksaa noin 15 euroa. Alle 25-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät sisään ilmaiseksi.
  • Miten sinne pääsee: Lähin metropysäkki on Invalides (linjat 8 ja 13).

10. Tuntemattoman sotilaan hauta

Tuntemattoman sotilaan haudalla on kukkia.| ©granero76
Tuntemattoman sotilaan haudalla on kukkia.| ©granero76

Ensimmäisen maailmansodan aikana Ranska menetti 1,5 miljoonaa miestä. Nämä sotilaat kuolivat uuvuttavassa juoksuhautasodassa, joka koski pääasiassa itärintamaa Saksan kanssa. Konfliktin jälkeen viranomaiset päättivät pystyttää muistomerkin Riemukaaren alle.

Tuntemattoman sotilaan hauta on kunnianosoitus Verdunin kauheassa taistelussa kaatuneelle nimettömälle ranskalaiselle sotilaalle. Ikuinen liekki kunnioittaa kaikkien sotien nimettömiä uhreja.

  • Hinta: ilmainen
  • Miten sinne pääsee: Lähimmät metroasemat ovat Kléber (linja 6) ja Argentine (linja 1).

Varaa Paris Pass -turistikortti

Voinko käydä yöllä?

Seine yöllä| ©manuel ibañez
Seine yöllä| ©manuel ibañez

Valitettavasti hautausmaat eivät yleensä ole auki auringonlaskun jälkeen. Jos haluat harrastaa tällaista toimintaa, voit valita yöristeilyn Seinen varrella, kävelykierroksen vanhassa kaupungissa tai kierroksen Montmartren alueella Citroën 2 CV:llä.

Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat yksityiset kierrokset Segwayllä, polkupyörällä tai hop-on/hop-off-bussilla. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan artikkelin, jossa kerrotaan kaikki, mitä sinun on tiedettävä Pariisissa yöllä vierailusta.