Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Edinburgh 1 päivässä: opaskirja, jolla saat kaiken irti vierailustasi

Suunnitteletko lomaa ja mietit, mitä kaikkea voit nähdä 24 tunnissa kohteessa Edinburgh? No, älä huoli. Skotlannin pääkaupungissa riittää yksi hyvin vietetty päivä, jotta voit nauttia sen kelttiläisestä hengestä ja keskiaikaisesta ilmapiiristä.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Edinburgh 1 päivässä: opaskirja, jolla saat kaiken irti vierailustasi

Edinburgh | @Gary Campbell-Hall

Edinburghia pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista kaupungeista. Vaikka se on melko pieni, siellä on niin paljon ainutlaatuisia nähtävyyksiä, museoita ja ikonista arkkitehtuuria, että aika saattaa loppua kesken yhden päivän aikana.

Jos olet haaveillut tutustuvasi kaikkiin Edinburghin nähtävyyksiin ja pääseväsi maistamaan skotlantilaista kulttuuria... älä anna minkään estää sinua! Tässä on matkasuunnitelma, jonka avulla voit vangita Skotlannin pääkaupungin olemuksen vain 24 tunnissa. Liitytkö mukaani?

1. Aloita päivä vierailulla Edinburghin linnaan

Edinburghin linna| ©Lindsay Holmwood
Edinburghin linna| ©Lindsay Holmwood

Edinburghin linna on epäilemättä Skotlannin historian ikoninen maamerkki. Tämä uskomaton linnoitus kohoaa mahtipontisesti kaupungin horisonttiin pääkukkulalla, ja se on ehdoton nähtävyys Edinburghin vierailulla.

Huipulta avautuvien henkeäsalpaavien näköalojen lisäksi on mielenkiintoista oppia lisää rakennuksen historiasta ja sen erityispiirteistä. Linnassa on esimerkiksi lemmikkieläinten hautausmaa, mikä on täysin outoa, kun otetaan huomioon, että linna on rakennettu 1200-luvulla. Suosittelen, että luet tämän erityisen postauksen siitä, miten käydä Edinburghin linnassa, jos haluat lisätietoja.

Mielenkiintoisia faktoja

  • Aukioloajat: avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 9.30-18 huhtikuusta syyskuuhun (mukaan lukien) ja klo 9.30-17 loppuvuoden.
  • Liput: Linnan sisäänpääsy maksaa noin 23 euroa lipunmyyntipisteessä ja noin 21 euroa verkossa.
  • Kierroksen kesto: Huomaa, että täydellinen kierros linnassa voi kestää jopa 2 tuntia, joten älä epäröi nousta aikaisin ylös ja ottaa rauhallisesti.

Varaa liput Edinburgh Castle

2. Jatka päivää kävelyllä Royal Milen varrella

Royal Mile yöllä| ©Jorge Franganillo
Royal Mile yöllä| ©Jorge Franganillo

Royal Mile on kaupungin vanhankaupungin pääkatu. Se on lähes kaksi kilometriä pitkä ja yhdistää kaupungin kaksi pääkohtaa: Edinburghin linnan ja Holyroodin palatsin. Näet kaikenlaisia kauppoja, joissa myydään kaikkea, mitä voit kuvitella, ja voit ostaa kaikkea matkamuistoista kuuluisaan skotlantilaiseen viskiin.

Tämän kadun tärkein viehätys on kuitenkin kuuluisat "sulut ", jotka avautuvat historiallisten rakennusten välissä: näin kutsutaan täältä alkavia kujia, jotka tunnistat helposti kadun varrella olevien kylttien ansiosta.

Jokainen niistä kertoo oman tarinansa, joka saa sinut ymmärtämään kaupungin logiikan, ja niiden ympärille on myös luotu monia myyttejä ja mysteerejä. Voit lukea siitä lisää tästä Ghosts and Mysteries -kierroksista kertovasta postauksesta.

Neuvoni on antaa uteliaisuutesi voittaa sinut ja lähteä tutkimaan, sillä tulet törmäämään kauniisiin nähtävyyksiin ja piilotettuihin aukioihin.

Anan matkavinkki

Jos sinulla on vähän aikaa ja valinnanvaraa, suosittelen Lady Stair's Closea, joka sijaitsee lähellä linnaa. Sen lisäksi, että se on hyvin viehättävä, siellä on myös kirjailijamuseo, johon on täysin ilmainen sisäänpääsy.

3. Ota valokuvia Victoria Streetillä

Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Streetille on ominaista sen värikkäät julkisivut ja itsenäiset kaupat, ja kun seisot sen edessä, tuntuu kuin olisit maalauksen sisällä. Sen kivirakennukset, jotka ovat tyypillisiä Edinburghin maisemalle, ovat täydellinen tausta kaupungin postikortille.

Tämän kadun erityispiirre on kuitenkin se, että sillä on kaksi tasoa. Kyllä, luit oikein. Yläkerrassa on erittäin hyviä ravintoloita, ja alemmassa kerroksessa on pieniä taloja, joista puhuimme aiemmin, sekä kauppoja ja tavernoja jokaiseen makuun.

Värikäs fakta: J. K. Rowlingin sanotaan saaneen tästä pienestä kadusta inspiraation Harry Potterin Diagon Alleyn luomiseen. Testaa mielikuvituksesi ja katso itse.

Varaa opastettu kierros Edinburghissa

4. Tee tekninen pysähdys Grassmarketissa

Kierros Grassmarketissa| ©Lukas Koster
Kierros Grassmarketissa| ©Lukas Koster

Tämä kuuluisa aukio on täydellinen pysähdyspaikka kiireisen nähtävyyksien katselupäivän aikana. Grassmarketissa on baareja ja pubeja, joissa voit nauttia odottamasi oluen.

Mutta tämä ei ole mikään tavallinen neliö. Jos katsot ympärillesi, löydät korotetun pyöreän alustan. Täällä pidettiin ennen julkisia teloituksia, aivan keskellä markkinoita, jotka pidettiin täällä.

Onneksi näitä käytäntöjä ja tapoja ei enää ole. Mutta se, mikä on yhä pystyssä, on baari "Viimeinen pisara", jonka nimi tulee siitä, että täällä tuomitut ottivat "viimeisen juomansa" ennen kuolemaansa. Kuvittelitko sen?

Anan matkavinkki

Kun olet lopettanut vierailun, älä unohda suunnata The Vennelin näköalapaikalle. Se ei kestä kauan. Sinun on kiivettävä vain muutamia yksinkertaisia portaita, mutta linnan näkymät vievät henkeäsi.

5. Vieraile Greyfiarsin hautausmaalla ja tutustu "Bobbyn" tarinaan

Greyfiars hautausmaa| ©Jorge Franganillo
Greyfiars hautausmaa| ©Jorge Franganillo

Saatat ihmetellä, miksi olen päättänyt sisällyttää vierailun hautausmaalle, kun on niin paljon vierailtavaa. Tämä hautausmaa on kaukana synkästä ja synkästä paikasta, sillä se on erittäin kaunis ja sen ympärillä on paljon luontoa.

Mutta sen maine ja suosio johtuu pienestä ja uskollisesta ystävästä nimeltä "Bobby". Legendan mukaan tämä koira (kyllä, se on koiraystävä) saattoi omistajansa hautaan 14 vuoden ajan. Lopulta Bobby päätyi haudattavaksi hautausmaan muurien viereen, jotta se voisi edelleen olla omistajansa rinnalla, kuten se olisi halunnut.

Laki kieltää koiran hautaamisen pyhään paikkaan, mutta se ei ansainnut tulla erotetuksi osoitettuaan tällaista uskollisuutta. Siksi löydät Bobbyn muistomerkin kunnianosoituksena tästä koskettavasta tarinasta.

Varaa opastettu kierros Edinburghissa

6. Pidä tauko "Elefanttitalossa"

Elefanttitalon ulkotilat| ©HarshLight
Elefanttitalon ulkotilat| ©HarshLight

Teeaikaan hyvä paikka on tämä sivusto, jossa J.K. Rowling kirjoitti Harry Potter -saagan ensimmäiset luvut. Edinburgh on täynnä paikkoja, jotka ovat edustavia ja ratkaisevia tämän fantasiahahmon ja hänen seikkailujensa luomisessa, ja mielestäni se on ansainnut paikkansa kaupungin turistikohteiden joukossa.

Kyllä, se on hyvin turistinen paikka, mutta mielestäni tarjolla oleva ruoka on kohtuuhintaista, vaikka haluaisitkin mennä kokeilemaan ruokia.

Jos vierailu The Elephant Housessa sai sinut haluamaan tietää lisää Harry Potterin piiristä, jätän sinut tähän postaukseen Harry Potter -kiertueesta ja annan mielikuvituksesi valloilleen.

Varaa Harry Potter -kierros Edinburghissa

7. Älä jätä väliin St Gilesin katedraalia

St.Gilesin katedraali| ©Gary Campbell-Hall
St.Gilesin katedraali| ©Gary Campbell-Hall

Tämä uskomaton 1200-luvun arkkitehtoninen mestariteos on Edinburghin tärkein kirkko, jossa kannattaa vierailla. Sen kauneus lumoaa sinut sekä sisältä että ulkoa. Sen kuninkaallisen kruunun muotoinen kupoli vetää puoleensa kaikkien alueen läpi kulkevien katseet, mutta ne, jotka eivät uskalla mennä sisään, jäävät paitsi monivärisistä katoista ja upeista lasimaalauksista, joita vain St. Giles voi tarjota.

Vilkaise korkealle ja ihaile suuria urkuja ja Thistle Chapelia, jossa on kuuluisa kuva säkkipilliä soittavasta enkelistä.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, jos katsot suoraan katedraalin edestä, löydät graniittisen sydämen. Kuuluisa "Heart of Midlothian", joka on paikka, jossa kaupungin vanha vankila sijaitsi.

Mielenkiintoisia faktoja

  • Vierailuajat: maanantaista perjantaihin klo 9-19, lauantaisin klo 9-17 ja sunnuntaisin klo 13-17 toukokuusta syyskuuhun. Muina kuukausina: maanantaista lauantaihin 9hs - 17hs ja sunnuntaisin 13hs - 17hs.
  • Sisäänpääsy: ilmainen

8. Mary King's Close

Mary King's Close| ©Jayne W
Mary King's Close| ©Jayne W

Tämä kuja ansaitsee erityismaininnan, sillä se on portti koko ihmeelliseen maailmaan, matkalle ajassa taaksepäin, jota ei voi olla kokematta. 1600-luvulla rutto runteli kaupunkia. Epidemioiden aikana tartunnan saaneet ihmiset lukittautuivat koteihinsa ja ilmoittivat asemastaan pitämällä ikkunasta näkyvillä pientä valkoista lippua.

Mary King's Close koostuu maanalaisten kujien verkostosta, joka kertoo oman tarinansa siitä, miten ihmiset elivät ja kuolivat Skotlannissa tänä kauheana aikana. Voit nähdä kaikkea vanhoista ostoskaduista uhrien huoneisiin tutustumiseen. Tämä on jotain, mitä voi tehdä vain Edinburghissa, eikä sitä kannata jättää väliin.

Kiinnostavat tosiasiat

  • Vierailuajat: sunnuntaista torstaihin klo 10-17, perjantaisin ja lauantaisin klo 10-21.
  • Liput: Suosittelen varaamaan hyvissä ajoin etukäteen, sillä se on yksi kaupungin tähtiaktiviteeteista.

9. Holyroodin palatsi

Holyroodin palatsi| ©Doug Burns
Holyroodin palatsi| ©Doug Burns

Tämän Royal Milea pitkin kulkevan unelmakierroksen päätteeksi näet Holyroodin palatsin. Tämä 1200-luvun infrastruktuurirakennus on Englannin kuningattaren virallinen asuinpaikka, kun hän vierailee Skotlannissa.

Tässä barokkirakennuksessa on myös maanalainen verkosto, jossa voit vierailla, mutta esityksen tähti on Holyrood Abbeyn rauniot, jossa muinoin kruunattiin kuninkaita ja joka on yksi kauneimmista nähtävyyksistä Edinburghin vierailulla.

Kiinnostavat tosiasiat

  • Vierailuajat: huhtikuusta lokakuuhun joka päivä klo 9.30-18.00; muina kuukausina se suljetaan klo 16.00.
  • Liput: Suosittelen ennakkovarausta, ja voit jopa saada alennuksia varaamalla netissä.

Varaa opastettu kierros Edinburghissa

10. Katsele auringonlaskua Calton Hilliltä

Auringonlasku Calton Hillillä| ©Akulatraxas
Auringonlasku Calton Hillillä| ©Akulatraxas

Tähän aikaan päivästä olet varmasti väsynyt, eikä mikään vedä vertoja sille, että menet kaupungin parhaalle paikalle katsomaan auringonlaskua ja upeaa näkymää Edinburghin kaupunkiin. Mielessäsi oleva klassinen postikortti kaupungista on otettu Calton Hilliltä, joka on pieni kukkula Princes Streetin päässä.

Älä ole huolissasi kiipeämisestä, sillä siellä on portaat ja se on suunniteltu täydellisesti kaikille. Ja palkinto vastaa täysin odotuksiasi. Jos olet tarkkaavainen, voit tunnistaa etualalla Dugald Stewartin muistomerkin ja sen takana vanhan kaupungin ja Edinburghin linnan.

Jos sinulla on vielä energiaa jäljellä, suosittelen kävelemään kukkulan ympäri nähdäksesi tämän kauniin kaupungin kaikki kulmat ja kansallismonumentin, Parthenonin kopion.

Hanki kiertoajelubussilippu ja säästä aikaa kuljetuksissa

Edinburghin turistibussi| ©Viator
Edinburghin turistibussi| ©Viator

Jos haluat nähdä kaupungista vielä enemmän, mutta et halua tuhlata aikaa, suosittelen hankkimaan lipun kaupungin kiertoajelubussiin.

Voit käyttää sitä rajattomasti koko Edinburghin päiväretkesi ajan, ja se yhdistää täydellisesti kaikki suosituimmat nähtävyydet. Lisäksi voit mukauttaa matkasuunnitelmaasi haluamallasi tavalla ja hallita omaa aikaasi, bussiaikataulut ovat täysin käteviä ja suunniteltu ottamaan kaiken irti vierailustasi skotlantilaiseen kaupunkiin.

Toisaalta voit myös hankkia matkapaketin, joka sisältää tärkeimmät nähtävyydet, kuten Edinburghin linnan ja Holyroodin palatsin, jolloin säästät rahaa.

Jos tarvitset lisätietoja, suosittelen tätä postausta parhaasta Edinburghin kiertoajelubussista.