Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

12 päiväretkeä ja retkeä Marrakeshista

Marrakechilla on paljon tarjottavaa, mutta älä tee sitä virhettä, että unohdat ympäröivän alueen: tässä on muutamia retkikohteita, joihin kannattaa tutustua.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuuttia luettu

12 päiväretkeä ja retkeä Marrakeshista

Bay Palace | ©Niel Taelman

Marrakechissa on monia paikkoja, joihin voi tutustua ja joissa voi nauttia, mutta jos haluat uppoutua marokkolaiseen elämään ja saada käsityksen maan luonnosta ja maisemista matkalta palattuasi, on suositeltavaa lähteä kaupungista retkelle.

1. Kävelykierros Medinassa paikallisen oppaan kanssa

Auringonlasku Medinan yllä
Auringonlasku Medinan yllä

Marrakechin Medina on kaupungin keskusta-alue, jossa sosiaalinen, taloudellinen ja kaupallinen elämä tapahtuu. Sitä ympäröivät pitkät savimuurit, ja se koostuu kapeista, vilkkaista kujista, ja se on maailmanperintökohde. Tämän kuvauksen perusteella on helppo arvata, että opastettu kierros tällä alueella on matkan aikana välttämätön, jotta voit tutustua nykypäivän Marrakechin tärkeimpiin kulmiin.

Tämän englanninkielisen Medinan opastetun kierroksen tärkein arvo ei ole kohteissa, joissa aiot vierailla, vaan paikallisen oppaan orientaatiossa, joka seuraa ryhmää kierroksen aikana. Heidän kokemuksensa ja tietämyksensä Marrakechista ja sen elämäntavoista on vetovoimatekijä, jota et saa omatoimisesti. Kierros tehdään kävellen ja kestää noin neljä tuntia.

Medina-kävelykierroksen reittisuunnitelma

 • Bahian palatsi: se tunnetaan myös nimellä "Kauniiden palatsi", ja sen tärkein ominaisuus on, että sen jokainen sentti on koristeltu ja peitetty maalauksilla tai jalopuilla. Se rakennettiin 1800-luvulla, ja se on täynnä sokkeloita ja aukioita, joilla on hedelmäpuita.
 • Saadialaisten haudat ovat sarja kammioita, jotka on järjestetty pienen puutarhan ympärille. Sen rakennutti Sa'did-sulttaani Ahmed el-Mansour haudatakseen itsensä ja läheisensä. Alawitit muurasivat sen umpeen ja löysivät sen uudelleen vuonna 1917.
 • Kutubían minareetti: se on se korkea "torni", joka näkyy Marrakechin keskustasta käsin palmujen ja kasvillisuuden keskellä. Sieltä kuuluu viisi kertaa päivässä muezzinin ääni. 12. vuosisadalla rakennettu temppeli on yli 70 metriä korkea.
 • Yamaa el-Fna-aukio: se on Marrakechin keskipiste, ja sitä tulvii elämää ympäri vuoden ja se on jatkuva spektaakkeli. Älä unohda nousta joillekin alueen terasseille katsomaan aukiota ylhäältä päin.
 • Souk: medinan reunustamat kojuista käytetään nimitystä souk-alue. Täältä löydät kaikenlaisia käsitöitä ja mausteita.

Varaa opastettu kierros Marrakechissa

2. Retki Atlas-vuorille ja kolmeen laaksoon kameliratsastuksella.

Kävely aavikolla
Kävely aavikolla

Kameliratsastus on Marokon matkan ehdoton edellytys, sillä ei ole montaa maata, jossa voi nauttia kameliratsastuksesta, ja siitä on otettava kaikki irti. Tämä matka kattaa osan matkasta kameliretkeilykokemuksen ja sisältää myös vierailun Atlasvuorille ja alueen kolmeen laaksoon: Ourikan laaksoon (yksi kuuluisimmista), Asnin laaksoon ja Oukaimeden laaksoon.

Mitä tämä kiertue sisältää

Atlas-vuoristoa ympäröivät berberikylät, ja se tarjoaa luonnonystäville poikkeuksellisen kuivia maisemia, joissa on paikoin vihreitä versoja. Yksi tämän kierroksen tärkeimmistä nähtävyyksistä on nimenomaan visuaalinen spektaakkeli, josta voi nauttia kierroksen aikana, mutta se ei ole ainoa.

Kierroksen aikana nautit asiantuntijaoppaan selityksistä, ja nämä selitykset, erityisesti kun ne käsittelevät berberien elämäntapaa, voivat olla yhtä jännittäviä kuin maisemat, jolloin voit palata matkaltasi paljon realistisemman kuvan kanssa elämästä Marokossa.

Mitä tähän retkeen sisältyy

 • Kuljetus ilmastoidulla ajoneuvolla
 • Ammattimainen opas
 • Vettä ja kahvia tai teetä
 • Lounas berberikylässä
 • Kameliajelu
 • Ammattitaitoisen oppaan neuvoja
 • Nouto ja jättäminen hotellissasi tai Riadissa Marrakechissa.

Varaa parhaat kameliratsastukset Marrakechissa

3. Marrakechin historiallinen kierros ja vierailu salaisessa puutarhassa

Salainen puutarha| ©Mike Finn
Salainen puutarha| ©Mike Finn

Tällä neljän tunnin englanninkielisellä Marrakechin historiallisella kierroksella paikallinen opas vie sinut tutustumaan kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin, kuten salaiseen puutarhaan (yksi suosikkipaikoistani). Kun varaat tämän retken, tapaat oppaasi ja muun ryhmän kokouspaikalla, ja sieltä käsin vierailette Medinan pääkohtien lisäksi myös Mellahin juutalaiskorttelissa ja Kutubian näköalapaikalla.

Pidät tästä retkestä, jos aiot Marrakechissa vieraillessasi nähdä Salaisen puutarhan (jota ei kannata jättää väliin, koska se on yksi kaupungin kauneimmista paikoista). Kierroksen aikana voit tutustua kaupunkiin ja sen tapoihin sekä nähdä mukana olevat nähtävyydet, mikä on erittäin mielenkiintoista Marokon kaltaisessa monikulttuurisessa paikassa. Älä epäröi kysyä oppaaltasi suosituksia ruokapaikoista tai vinkkejä tinkimisestä soukissa.

Varaa opastettu kierros Marrakechissa

4. Retki Ouarzazateen ja Kasbah Ait Ben Haddouun

Ouarzazaten linnoitukset| ©Valdiney Pimenta
Ouarzazaten linnoitukset| ©Valdiney Pimenta

Ouarzazate tunnetaan "porttina Saharan autiomaahan", ja se on 200 kilometrin päässä Marrakechista sijaitseva kaupunki, jota ympäröivät kasbahiksi kutsutut berberien linnoitetut tilat. Jos tämä ei kerro mitään, tässä savikylässä, Ait Ban Haddoussa kuvattujen elokuvien nimet, kuten: Muumio, Tähtien sota, Arabian Laurence, Gladiaattori tai Aleksanteri Suuri.

Kierros, joka on saatavilla englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, arabiaksi ja espanjaksi, kestää noin kaksitoista tuntia (kohteeseen on matkaa Marrakechista noin 4,5 tuntia), ja voit vuokrata oppaan ja lounaan lisämaksusta.

Varaa parhaat retket Marrakechista käsin

5. Marrakechin gastronominen kierros

Marokon pienistä nautinnoista nauttiminen
Marokon pienistä nautinnoista nauttiminen

Ruoka on yksi tämän kaupungin suurista nähtävyyksistä, mutta vaikka se saattaakin vaikuttaa toisin, ei ole aina helppoa löytää hyvää ruokaa vierailun aikana. Jos siis haluat kokeilla uusia asioita ja makuja, suosittelen tätä opastettua gastronomista kierrosta, jolla voit tutustua paikallisiin erikoisuuksiin. Tee se matkasi alussa, sillä se on erittäin hyödyllistä ravintoloiden ja ruokien valinnassa seuraavina päivinä.

Jos olet kiinnostunut marokkolaisesta ruoasta yleensä ja Marrakechin ruoasta erityisesti, on tärkeää tietää, että tässä kulttuurissa syöminen ja juominen eivät ole vain muodollisuus vaan elämäntapa, tapa jakaa tapoja ja seurustella. Tällä kiertoajelulla opas tarjoaa sinulle maistiaisia (muista, että et aio istua alas syömään, vaan tarkoitus on, että maistat erilaisia ruokia ja makuja) ja opettaa sinulle marokkolaisen ruokakulttuurin ja tyypillisten ruokien todellisen merkityksen.

Marrakechin tyypillisiä ruokia

 • Marokkolainen salaatti
 • Tajines (haudutettua ja maustettua lihaa ja vihanneksia)
 • Couscous
 • Mechoui (karitsaa kypsytettynä)
 • Tanjia (lampaanlihaa, jossa on mausteita ja sokeroituja sitruunoita ja jota kypsennetään tuntikausia).
 • Kaab el-ghazal (mantelimassalla täytetyt ja appelsiininkukkavedellä maustetut croissantit)

6. Vähennetty retki Atlas-vuorille ja kolmeen laaksoon kameliratsastuksella.

Näkymä Atlas-vuorille| ©Med EDDARAMI
Näkymä Atlas-vuorille| ©Med EDDARAMI

Tämä toinen vaihtoehto on hieman lyhyempi (7 tuntia yhdeksän sijaan), mutta se sisältää myös kameliretken, kuljetuksen hotellilta ja oppaan. Ajankohdan lisäksi suurin ero on ehkä se, että siinä keskitytään enemmän ympäröiviin berberikyliin ja reitti ympäröivien laaksojen läpi on hieman erilainen.

Lounas ei sisälly tähän retken vaihtoehtoon (lisämaksu kuusi euroa), mutta siihen sisältyy pysähdys vesiputouksilla nauttimaan näkymistä ylhäältä ja vapaa-aikaa lyhyelle kävelylle Imlilin laakson ympäristössä. Perinteisen lounaan nauttiminen ja teen nauttiminen berberiperheen kanssa ovat hetkiä, jotka muistat yhtä elävästi kuin maisemat, joissa vierailet päivän aikana.

Anan matkavinkki

Jos vesi ei sisälly retkelle, ota aina pullo mukaan. Matkan varrella ei ole paljon mahdollisuuksia löytää juomavettä.

7. Retki Atlasvuorille ja Agafayn aavikolle kameliratsastuksella

Auringonlasku Agafayn autiomaassa
Auringonlasku Agafayn autiomaassa

Myös tämän retken, jonka reitti on samankaltainen, tärkein nähtävyys on syvällisempi vierailu Agafayn aavikolle, joka on aavikko lähellä Marrakechia (erittäin suosittu retkeen sisältyvien kameliratsastusten kaltaisille ratsastuksille), jossa kasvavat kasvit, jotka tuottavat arganöljyä (jos sinulla on tilaisuus, suosittelen sinua ostamaan pullon, sillä muissa maissa se on yleensä kalliimpaa eikä aina puhdasta).

Retken hintaan sisältyy myös juomat, opas, kuljetus hotellilta, kameliratsastus ja 6 euron lisämaksusta lounas.

Matkasuunnitelma

 • Agafayn autiomaa
 • Atlasvuoret
 • Atlaksen vesiputoukset
 • Imlilin laakso
 • Asnin laakso
 • Amizmizin laakso
 • Berberikylät
 • Naqabin vesiputous

8. Yksityinen kierros Medinan kojuihin

Kävelyretki Marrakechin medinassa| ©Juan Antonio Segal
Kävelyretki Marrakechin medinassa| ©Juan Antonio Segal

Tämä yksityinen kierros Medinan kojuihin keskittyy pääasiassa kojuihin ja soukiin sekä käsityötaitoihin ja tuotteisiin, joita kussakin kojussa on myynnissä: keramiikka, maalaukset, nahka, tee, matot, vaatteet, korut, mausteet jne. Kolme tuntia on kuitenkin pitkä kävelymatka, ja näet myös muita Medinan vähemmän kaupallisia osia, ja mikä tärkeintä, sinulla on aikaa keskustella paikallisen oppaan kanssa kaupungin elämän mielenkiintoisimmista puolista.

Tapaat oppaasi Jamaa el-Fna-aukiolla (aukio on koko kaupungin keskipiste, ja sitä ei voi olla huomaamatta). Jos mietit, mikä on paras päivä varata tämä kierros, kerron sinulle, että sillä ei ole väliä: Marrakechin keskustassa on jatkuvasti viikonloppu. Kierros kestää noin kolme tuntia, ja se on yksityinen kierros, joten opas on omistautunut sinulle ja matkaseuralaisillesi.

Miksi pidän tästä kiertueesta

Marrakechin sydän on epäilemättä souk ja sen myyntikojut, joissa myydään mausteita, ruokaa, nahkaa, käsitöitä, kosmetiikkaa ja paljon muuta. Soukin läpi kuljeskeleminen tarkoittaa sitä, että tuijotat jokaista nurkkaa, ei siksi, että etsit välttämättä jotain, vaan siksi, että tunnet, että tuhannet esineet etsivät sinua kertoakseen sinulle tarinansa.

Jokaisella mausteella on tarkoituksensa, jokaisella käsityöläisellä on tekniikkansa, jokaisella maalarilla on suosikkikulmansa kaupungissa ja jokaisella värillä on merkityksensä. Tästä syystä kaikista vierailuni aikana tekemistäni kierroksista suosikkini Marrakechissa oli se, joka vei minut "ostoksille" Medinaan.

Neuvon sana! Tinkiminen on Marrakechissa taitolaji, joten älä innostu korkeista hinnoista tai kauppiaiden väitteistä.

9. Yksityinen päiväretki Marrakechiin

Kävely markkinoilla
Kävely markkinoilla

Matkailun harrastajien mielestä tämä on heille paras vaihtoehto. Tällä yksityisellä Marrakechin kiertoajelulla opas on omistettu yksinomaan yhdelle matkustajalle ja hänen matkaseuralaisilleen eikä järjestetylle ryhmälle.

Se on täydellisin tapa tutustua Marrakeshin kaupunkiin, sillä henkilökohtaisen huomion lisäksi se on yksi pisimmistä kiertomatkoista: 7-9 tunnin kierros kaupungissa ja sen nähtävyyksissä.

Mitä tämä kiertue sisältää

Kierroksen pituus mahdollistaa useiden näkökohtien käsittelyn. Kierroksesta on osa, joka keskittyy "perinteisempään" matkailuun; eli vierailet kaupungin tärkeimmillä monumenteilla ja opit niiden historiasta ja niiden tärkeyden syistä (huomaa, että sisäänpääsymaksut eivät sisälly vierailun hintaan).

Tämän jälkeen opas vie sinut ympäri soukin eri kojuja, joissa voit keskustella kauppiaiden ja käsityöläisten kanssa ja oppia lisää heidän ammatistaan ja elämäntavoistaan. Lisäksi opas kertoo koko kierroksen ajan arabikulttuurista ja -perinteistä, jolloin matkustaja pääsee lähemmäksi maata ja sen tapoja.

Matkasuunnitelma

 • Ben Youssefin moskeija
 • Almoravidin kupoli
 • Jamaa el-Fnan aukio
 • Saadialaisten haudat
 • Juutalaiskortteli
 • Bahia Palace
 • Kutubian minareetti

10. Retki Ourikan laaksoon

Rauhaa, hiljaisuutta ja upeat näkymät Ourikan laaksoon.| ©puffin11k
Rauhaa, hiljaisuutta ja upeat näkymät Ourikan laaksoon.| ©puffin11k

Ourikan laakso on yksi Marokon kauneimmista alueista sekä maisemiensa viehättävyyden että alueella vallitsevan hiljaisuuden ja rauhallisuuden vuoksi. Jos etsit retkeä, jossa voit irrottautua ja kulkea omaan tahtiisi ja oppia hieman lisää paikallisten elämäntavasta, tämä on yksi parhaista vaihtoehdoista.

Vierailun aikana Ourikan laaksossa teet ryhmäkävelyn alueen kauneimmilla alueilla, minkä jälkeen voit tutustua kylään kaikessa rauhassa. Lounas ei sisälly hintaan, eikä myöskään paikallinen opas (vaikka voitkin vuokrata hänen palveluksiaan kolmen euron lisämaksusta); retki koostuu kuljetuksesta Marrakechin hotellista ilmastoidulla ajoneuvolla, johon mahtuu noin 15 henkilöä.

11. Retki Ouzoudin vesiputouksille

Näkymät Ouzoudin putouksille
Näkymät Ouzoudin putouksille

Ouzoudin putoukset on yksi pisimmistä päiväretkistä (yhteensä noin 10 tuntia). Maisemiin on noin kolmen tunnin ajomatka Marrakechista, mutta saapuessasi nauttimasi maisemat ovat sen arvoisia. Nämä Pohjois-Afrikan korkeimmat vesiputoukset sijaitsevat kuivien kukkuloiden ympäröimässä maisemassa, ja tällä retkellä voit kävellä niiden ympäri, rentoutua putousten rannalla tai nähdä alueella asuvia apinoita.

Ouzoudin vesiputoukset ovat yksi Marokon tärkeimmistä vuoristonähtävyyksistä, ja tämä suunnitelma on suunniteltu niin, että voit tutustua niihin omaan tahtiisi. Lähtö- ja paluupiste on hotellisi Marrakechissa, ja voit ottaa mukaan oman lounaan (suosittelen sitä) tai ostaa jotain paikallisista kahviloista.

12. Retki Essaouiraan

Essaouiran satama| ©Jean-Marc Astesana
Essaouiran satama| ©Jean-Marc Astesana

Essaouira on kalastajakylä kaukana vuoristomaisemista ja aavikoilta, mutta se on silti yksi suosituimmista retkikohteista Marrakechista. Tämä "Atlantin helmeksi" kutsuttu kaupunki on ihanteellinen paikka, jossa voi pitää päivän tauon Marrakeshin hälinästä, maistella erinomaista kalaa ja, jos viipyy pidempään kuin yhden päivän, lähteä yhdelle monista täältä alkavista vaellusreiteistä.

Jos haluat tietää lisää tästä retkestä, voit lukea tämän toisen artikkelin osoitteesta Essaouiran päiväretket Marrakeshistä.

Järjestä matkasi Marrakechista

Yksityiskohta Saadin hautojen koristeluista.| ©David Stanley
Yksityiskohta Saadin hautojen koristeluista.| ©David Stanley

Miten varata

Menetelmä Marrakeshin kiertomatkan varaamiseksi verkossa on sama. Kun varaat paikan, sinun on valittava päivä, jolloin haluat tehdä kierroksen; koska kyseessä on kokopäiväretki, lähtöaika on aina aikaisin aamulla (klo 7-9 välillä riippuen vierailualueen etäisyydestä).

Kun olet tehnyt varauksen, sinulle lähetetään sähköpostiviesti, jossa pyydetään yhteystietojasi ja sen hotellin osoite, jossa yövyt, jos matkalla on noutomahdollisuus hotellista. Kun olet antanut nämä tiedot, sinulle lähetetään tiedot noutoajasta tai tapaamispaikasta. Huomaa, että moniin näistä matkoista sisältyy ilmainen peruutus, mutta se on aina tehtävä vähintään 24 tuntia etukäteen.

Parhaat päivämäärät

Kierrokset lähtevät yleensä viikon jokaisena päivänä, mutta tämä riippuu kapasiteetista ja käytettävissä olevista kuljettajista. Marokon sää on aina sama (kuuma ja sateeton), mikä tarkoittaa, että matkustuspäivistä riippumatta useimmat matkat ovat saatavilla.

Koska näiden matkojen kapasiteetti on aina rajoitettu kuljetusajoneuvon kapasiteettiin, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, onko parempi tehdä se viikonloppuna vai arkipäivänä.

Retket Marrakechista lasten kanssa

Useimmat vierailukohteet ovat melko kaukana Marrakeshista, ja pienille lapsille matka voi olla väsyttävä, samoin kuin kävelyretket kohteessa. Voit kuitenkin kysyä varausta tehdessäsi, sopiiko retki lapsille, sillä jotkin retket, kuten Essaouira, voivat olla poikkeuksia.

Vaadittava fyysinen kunto

Et tarvitse urheilijan kestävyyttä tämäntyyppisiin retkiin, mutta useimmat niistä sisältävät patikointia tai kiipeilyä (Ouzoudin putousten kaltaisilla alueilla menetät tärkeitä nähtävyyksiä, jos jätät ne väliin), olivatpa ne sitten ryhmä- tai yksilöllisiä retkiä. Jos sinulla on terveysongelmia, selkävaivoja tai liikuntarajoitteita, on parasta valita helppokulkuisempi vaellusreitti.

Mitä ottaa mukaan

On erittäin tärkeää tarkistaa varausta tehdessäsi, sisältyykö lounas hintaan (joskus ei, mutta voit saada sen lisämaksusta, ja suosittelen sitä, jos haluat nauttia tyypillisen aterian berberiperheen kanssa). Retket kestävät koko päivän, ja matkan varrella voi olla tarpeen tankata, joten vaikka lounas sisältyykin retkiin, suosittelen, että otat aina mukaan välipalaa.

Jotkin alueet sopivat myös erinomaisesti piknikille, vaikka paikallisia kahviloita tai ravintoloita, joissa voit syödä jotain, on runsaasti, joten pidä tämä mielessäsi, kun teet valintasi. Vesi on myös tärkeää - vesi ei ole juomakelpoista suuressa osassa Marokkoa, joten jos matkasi ei sisällä vettä, muista pakata pullo reppuusi.

Mitä ottaa mukaan

Veden ja tarvittaessa ruoan lisäksi mukaan kannattaa pakata kamera (näet upeita maisemia), runsaasti akkua (retki kestää koko päivän) ja viihdykettä, jos matka määränpäähän on pitkä.

Mitä tulee vaatteisiin, varmista, että ne ovat mukavat, mukaan lukien urheilukengät ja kesävaatteet (Marokossa on korkeat lämpötilat, mutta tarvitset villatakin tai takin matkan ajaksi, sillä useimmat ajoneuvot ovat ilmastoituja).

Kameliajelut

Joihinkin näistä retkistä kuuluu kameliratsastus; se voi olla erittäin miellyttävä kokemus, mutta jotkut ihmiset pelkäävät ratsastusta tai eivät vain pidä ajatuksesta. Älä jätä kiertuetta väliin tämän takia.

Kamelit kulkevat karavaanissa, jota useimmiten johtaa berberiopas, joka kulkee matkan jalan; voit halutessasi kävellä hänen rinnallaan. Jos taas kameliratsastus on tärkein vetonaula, voit lukea lisää tarjolla olevista vaihtoehdoista tästä artikkelista.

Pysähdykset ostoksilla

Vaikka näitä reittejä ei aina mainosteta, monilla näistä reiteistä on useita pysähdyksiä matkan varrella; joillakin pysähdytään vain maisemien katselemiseksi, mutta toisilla pyritään saamaan sinut vierailemaan paikallisissa kaupoissa ja tietysti tekemään ostoksia.

Sinun ei ole pakko tehdä näin eikä sinun tarvitse antaa tippiä niille, jotka opastavat sinua paikallisten tuotteiden valmistuksessa, mutta esimerkiksi matkalla Agafayn autiomaahan, jossa valmistetaan arganöljyä, se voi olla sen arvoista, sillä hinnat ovat hieman alhaisemmat kuin Marrakechin keskustassa. Varaudu joka tapauksessa näihin pysähdyksiin, sillä ne voivat olla hieman työläitä, mutta niitä ei voi välttää.

Anan matkavinkki

Nämä retket voivat sisältää kävelyä ja kiipeilyä; sinun ei tarvitse olla hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta ne eivät sovi henkilöille, joilla on selkä- tai terveysongelmia.

Käytännön tietoa opastetuista kierroksista Marrakechissa

Jamaa el-Fna-aukio| ©Ritzo ten Cate
Jamaa el-Fna-aukio| ©Ritzo ten Cate

Varo epävirallisia oppaita Medinassa

On tavallista, että paikalliset (usein lapset) tulevat luoksesi, kun kävelet soukin läpi, ja pyytävät sinua "esittelemään kaupunkia" juomarahaa vastaan. Nämä eivät ole erikoistuneita oppaita, ja he vain vievät sinut kävelylle soukin läpi selittämättä mitään.

Itse asiassa joskus se voi olla jopa hieman riskialtista, koska "retki" on kaukana turvalliselta turistialueelta. Ole tietoinen tästä ja varo tällaisia ehdotuksia (parempi katsoa kuin katua) ja varaa matkasi etukäteen välttyäksesi pettymyksiltä tai huijaukselta.

Varmista, että matkan hintaan sisältyy se, mitä sinulle tarjotaan

Tähän liittyen harvinaisempaa, joskin myös sitä voi tapahtua, on se, että vieraillessasi tietyissä souk-kioskeissa tai ravintoloissa sinulle saatetaan tarjota tiettyjä tuotteita ja luulla, että ne ovat kiertueeseen sisältyviä lahjoja, vaikka todellisuudessa he odottavat sinun maksavan niistä lopussa.

Jotta vältät sekaannukset ja epäkohteliaisuudet paikallisten kanssa, mutta myös yllätykset, on parasta varmistaa, että tiedät , mitä retkiin sisältyy, ja jos olet epävarma, kysy oppaaltasi ovelasti. Joka tapauksessa opastetun kaupunkikierroksen jälkeen osaat käsitellä itseäsi paljon paremmin näissä tilanteissa.

Ota opastetusta kierroksesta kaikki irti

Hyödynnä opastetun kierroksen tarjoamaa tilaisuutta kysyä oppaaltasi kaikki mahdolliset kysymykset; onko sinun pakko ottaa vastaan minttuteetä, jos sitä tarjotaan, miten pukeutua parhaiten, miten tervehtiä paikallisia, miten käyttäytyä pyhissä paikoissa jne.

Tietoa valokuvista

Marokossa kaikki voi olla niin eksoottista, että on tavallista, että haluat ottaa tuhat ja yksi valokuvaa. Muistomerkkien kohdalla ei tule ongelmia, mutta jos aiot ottaa kuvia ihmisistä tai käsityötuotteista , kysy lupa etukäteen.

Anan matkavinkki

Varo paikallisia, jotka tulevat sinua vastaan soukissa ja tarjoavat sinulle kierrosta yksin.

Jos olet kiinnostunut Marrakechin matkoista ja retkistä, sinua kiinnostaa myös

Kameliajelu aavikolla| ©Yeo Khee
Kameliajelu aavikolla| ©Yeo Khee

Parasta opastetuissa kaupunkikierroksissa on ainakin minulle se, että voin tuntea itseni paikalliseksi muutaman tunnin ajan ja nähdä tärkeimmät nähtävyydet, mutta myös saada tietoa, jonka avulla voin ymmärtää niitä ja asettaa ne asiayhteyteen. Jos etsit samanlaista tunnetta, suosittelen valitsemaan kameliretken, jossa pääset kosketuksiin aavikon kylissä asuvien berberien kanssa. Täältä voit lukea oppaani Kameliajelut ja liput.

UKK

 • Mikä on paras retki Marrakechista?

  Jos vierailet Marrakechissa viikon tai kaksi ja haluat viettää aikaa poissa sen vilkkailta kaduilta, suosittelemme kolmen päivän retkeä Merzougaan ja Erg Chebbiin. se tarjoaa parhaan vastineen rahoillesi, nautit ainutlaatuisesta aavikkokokemuksesta ja kuljeksit keitaiden, Unescon maailmanperintökohteiden, berberileirien, Todran rotkojen, Atlasvuorten ja muiden alueen nähtävyyksien läpi.

 • Miksi Ouzoud on niin kuuluisa?

  Ouzoudin vesiputoukset ovat suosittu nähtävyys, lähinnä paikallisen apinaeläimistön ja upeiden näköalojen ansiosta. Joessa voi myös pulahtaa, minkä vuoksi monet Marrakechin kävijät tekevät päiväretken Ouzoudiin saadakseen tauon kaupungin kuumuudesta.

 • Mitä Ourikan laaksossa voi nähdä?

  Ourikan laakso on yksi vierailijoiden suosikkipaikoista. Matka Marrakechista laaksoa ylöspäin on täynnä upeita näkymiä Atlasvuorille ja sen mutkitteleville teille ja kylille, ja kun olet perillä, voit viettää rauhallisen päivän joen rannalla ja syödä aitoa lammas- ja vihannes-tajine-lounasta jollakin joen rannalla, jonka löydät. Jos tunnet itsesi rohkeaksi, voit myös kiivetä sen kuuluisille vesiputouksille, kunhan olet varautunut oikeilla kengillä.