Kairo 1 päivässä: opas, jonka avulla saat kaiken irti vierailustasi

Tutustu pikareittiimme Egyptin pääkaupungin läpi. Tämän oppaan avulla et missaa yhtään pakollista nähtävyyttä, vaikka sinulla olisi Kairossa vain 24 tuntia aikaa.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

5 minuuttia luettu

Kairo 1 päivässä: opas, jonka avulla saat kaiken irti vierailustasi

Kairo | ©Carlos ReusserSeguir

Egypti on kiehtova maa, jota ovat hallinneet faaraot, sulttaanit, roomalaiset ja britit, vaikka lista voisi olla pidempi. Kukin hallinto on jättänyt omaleimaisen jälkensä kaupunkien ulkonäköön ja ihmisten kulttuuriin. Kierroksemme alkaa Saladinin linnoituksesta ja päättyy laivalla. Lue lisää ja tutustu muihin vaiheisiin

Astu sisään islamilaisen maailman keskiaikaiseen keskukseen.

Muhammad Ali moskeija| ©Scott Edmunds
Muhammad Ali moskeija| ©Scott Edmunds

Saladinin linnoitus (Qalaat Salāḥ ad-Dīn) rakennettiin 1200-luvulla suojaamaan Kairoa mahdollisilta ristiretkeläisten hyökkäyksiltä. Strategisesti Mokattam-kukkulan juurella olevalla niemekkeellä sijaitseva linna hallitsee kaupunkia, ja sitä on hyvin vaikea valloittaa. Sen muureilta avautuu vertaansa vailla oleva näkymä metropoliin, aavikolle ja Gizan pyramideille.

Unesco on julistanut tämän jättimäisen aitauksen maailmanperintökohteeksi, ja siellä on monumentteja, joita ei kannata jättää väliin:

  • Mehmet Ali Pashan moskeija tai Alabaster-moskeija. Se on kuuluisa korkeista, hoikista minareeteistaan, suuresta marmorisesta saarnatuolista ja yli 136 lasimaalauksesta kupolien ikkunoissa. Sisätilojen holvit ovat upeat ja muistuttavat hieman Istanbulin moskeijoita. Se ei suotta ole maan suosituin jumalanpalveluspaikka.
  • Al-Gawhara, unohdettu helmi. Palatsi koostuu saleista, huoneista ja kammioista. Seinät ja katot on koristeltu barokkityylisillä kullatuilla koristeilla, joissa on toistuvia motiiveja ja luontokohtauksia. Palatsin kohokohta on runsaasti koristeltu valtaistuinsali, jossa sulttaani Mohammed Ali tapasi vastaanottaa vieraita.
  • Al-Nasir Muhammadin moskeija, kuninkaallinen moskeija. Sen katon alla sulttaanit suorittivat perjantairukouksensa. Se on ankaran oloinen rakennus, jossa on suorakulmainen piha, jonka qibla-puolella on pyhäkkö (paikka, jossa muslimit rukoilevat) ja jota ympäröivät arkadit.
  • Sulayman Pashan moskeija, ensimmäinen ottomaanien rakentama moskeija. Se on kooltaan pieni ja sitä ympäröi puutarha-aita. Näet kukkamaalauksia, värikkäitä kirjoituksia ja tyylikkäitä marmoriverhoiluja.
  • Egyptin sotamuseo. Sen siivillä seurataan armeijoiden historiaa faaraoiden ajoista nykypäivään. Näet tykistön kappaleita, sotamaalauksia, israelilaisia tankkeja Jom Kippurin sodasta ja näyttely Egyptin sotilasoperaatiosta toisen maailmansodan aikana.

Varaa kiertoajelu Kairossa

Eksy Khan Al Khalili suqiin

Khan El Khalilin markkinat| ©MohammedKhan12
Khan El Khalilin markkinat| ©MohammedKhan12

Khan el-Khalili on kuuluisa basaari Kairon sydämessä. Se on lähellä Saladinin linnaketta ja täydellinen paikka löytää täydellinen matkamuisto. Ennen kuin lähdet ostoksille, pidä mielessä nämä kolme vinkkiä: tee aina tinkiä, pidä aina käteistä mukanasi ja älä mene jokaiseen kauppaan. Valinnan helpottamiseksi olemme koonneet yhteen osan saatavilla olevista tuotteista:

  • Kultakorut
  • Bastet-patsaat, tyypillinen egyptiläinen matkamuisto. Faaraoiden aikana Bastet oli sodan ja hedelmällisyyden jumalatar. Hänellä oli kissamainen ulkonäkö, ja kissa oli hänen toteemieläimensä. Alabasteri- tai graniittikuvioita on loputon määrä, ja hinta riippuu käytetystä materiaalista.
  • Nahkatuotteet
  • Mausteet. Tyypillisin on dukkah, joka on sekoitus timjamia, valkosipulia, minttua ja jauhettuja hasselpähkinöitä. Sitä käytetään lihan ja kalan maustamiseen. Toinen tyypillinen ainesosa on hibiskus. Sen auringossa kuivatuista kukista valmistetaan kansallista teetä, karkadea tai bissapia. Voit ostaa myös mustakuminaa (faaraoiden kultaa), anista, korianteria, laakerinlehtiä ja tahinia, joka on jauhetusta seesamista valmistettua paksua tahnaa.
  • Jäljennökset papyruskäsikirjoituksista ja maalauksista.
  • Khayamiya, käsin ommellut tekstiiliapplikaatiot.
  • Cachimba, Egyptin ja muslimimaailman klassikko. Kävellessäsi Kairon kaduilla ei ole harvinaista nähdä paikallisia jakamassa shishaa. Markkinoilta löytyy satoja värikkäitä laitteita, aromitupakkaa, puhdistussarjoja ja ylimääräisiä suukappaleita.
  • Hopea, kupari ja messinki

Markkinat rakennettiin Fatimidikalifien entisen hautapaikan paikalle. 1300-luvulla se oli karavaanaritalli (majatalo karavaanareille), ja siitä kasvoi merkittävä kauppakompleksi. Nykyään se on mieleenpainuvien kujien labyrintti. Khan Al Khaliliin tutustuminen vie aikaa, mutta vakuutan, että se on sen arvoista.

Varaa kiertoajelu Kairossa

Pidä tauko

Fishawi Cafe| ©TomKubus
Fishawi Cafe| ©TomKubus

Täydellisen tarjouksen löytäminen vaatii voimia, mutta vaihtoehtoja akkujen lataamiseen ei ole puutetta. Suositeltavin paikka on itse markkinoilla: El Fishawi, historiallinen kahvila, joka avattiin vuonna 1979. Kun Napoleon Bonaparte hyökkäsi Egyptiin, siellä tarjoiltiin jo teetä ja karkadea. Se on jaettu kolmeen osaan: el-Bosfor (kuningas Faroukille omistettu huone, joka on sisustettu eebenpuu-huonekaluilla sekä hopea- ja kristalliantiikkiesineillä), Mestariteos (koristeltu simpukoilla, norsunluulla ja arabeskoilla) ja Rhyme, alue, joka on omistettu Ramadanin aikana järjestettäville riimittelykilpailuille. Avoinna 24 tuntia vuorokaudessa maanantaista sunnuntaihin.

Egyptiläisiä erikoisuuksia ovat hawawshi (rapea pitaleipä, joka on täytetty lihalla, sipulilla, tulisilla paprikoilla ja hienonnetuilla yrteillä), fattah (keitettyä naudan- tai karitsanlihaa, joka maustetaan ja tarjoillaan riisin ja paahdetun pitaleivän päällä. Sen kanssa on yleensä tomaatti- ja valkosipulikastiketta) tai mulukhiyahia, valkoisen juutin ja muiden kasvien keitettyjä lehtiä. Se sekoitetaan kanaliemeen ihanteellisen paksuiseksi ja tarjoillaan riisin ja lihapalojen kanssa.

Jos matkustat Kairoon tammikuussa, suosittelen tilaamaan Hommos El Shamin tai halabessan, mausteisen tomaattikeiton, jossa on kikherneitä, valkosipulia ja sipulia, ja joka tarjoillaan kuumana kuminalla, chilillä ja sitruunalla koristeltuna. Vaikka lämpötilat ovat leudommat kuin mantereella, tammikuu on kylmin kuukausi, ja lämmin ruokalaji on aina kätevä.

Varaa kiertoajelu Kairossa

Seiso suu auki pyramidien edessä.

Pyramideihin tutustuminen| ©Rckr88
Pyramideihin tutustuminen| ©Rckr88

Täydellä vatsalla voit suunnata kohti Kairon päänähtävyyttä: pyramideja. Nämä faaraoiden ajan todistajat sijaitsevat Gizassa, joka on pääkaupungin esikaupunki Niilin länsirannalla. Koska viivyt vain päivän, et voi tehdä koko kierrosta. Kokonaisvaltainen vierailu kompleksissa kestäisi noin kahdeksan tuntia. On kuitenkin vaivan arvoista nähdä nämä muinaiset monumentit läheltä.

Arkeologinen kompleksi koostuu Kheopsin, Mycerinuksen ja kuningattarien pyramideista, nekropolista, laakson temppelistä ja suuresta sfinkistä. Täällä voit ottaa vaikuttavia valokuvia, varsinkin jos lähdet hieman kauemmas ja kiipeät läheisille kukkuloille. Toinen vaihtoehto on kamelin päältä. Ympäröivällä alueella on kymmeniä ihmisiä, jotka tarjoavat kyytiä näillä rauhallisilla eläimillä.

Varaa retki Gizan pyramideihin

Päivän päätteeksi risteily Niilillä

Niilin risteily| ©Ana Paula Hirama
Niilin risteily| ©Ana Paula Hirama

Jos haluat päättää päivän tyylillä, suosittelen varaamaan risteilyn auringonlaskun aikaan. Egyptissä perinteiseen kokemukseen kuuluu ajelu falualla, joka on pieni yksi- tai kaksipurjeinen, kolmion muotoinen vene. Risteilyt lähtevät eri puolilta kaupunkia, myös Gizasta. Voit valita useista eri vaihtoehdoista; suunnitelmiisi sopivat vaihtoehdot kestävät yhdestä kahteen tuntia, ja niihin sisältyy usein illallinen ja/tai vatsatanssiesitys.

Varaa Niilin risteily

Miten Kairossa voi liikkua?

Kairon metro| ©Andrew A. Shenouda
Kairon metro| ©Andrew A. Shenouda

Egyptin pääkaupunki on valtava ja tiheään asuttu. Kuten kaikissa suurkaupungeissa, nopein liikennemuoto on metro. Metroverkosto koostuu kolmesta linjasta (punainen, keltainen ja vihreä), ja se kuljettaa päivittäin tuhansia matkustajia. Ensimmäinen vaunu lähtee klo 5:15 ja viimeinen klo 00:30. Rehellisesti sanottuna se on nopein mutta ei mukavin vaihtoehto: vaunut ovat usein täynnä ja saatat törmätä taskuvarkaisiin.

Jos mahdollista, suosittelen välttämään takseja - niillä on tapana nostaa hintojaan, jos ne kuljettavat turisteja - ja valitsemaan sen sijaan Uberin tai Careemin, paikallisen sovelluksen. Muita vaihtoehtoja ovat julkiset bussit, yksityiset minibussit ja lautat Niilin yli. Jos etsit keinoa päästä lentokentän ja hotellin välillä, suosittelen lukemaan postauksen lentokentän ja kaupungin välillä liikkumisesta.

Kannattaako Kairo nähdä päivässä?

Kairon kadut| ©ASaber91
Kairon kadut| ©ASaber91

Se riippuu siitä, että jos olet innostunut muinaisesta Egyptistä tai islamilaisesta taiteesta, yksi päivä ei riitä. Tällöin sinun tulisi viettää Kairossa vähintään kolme päivää. Jos Kairo on kuitenkin osa pidempää kiertomatkaa, johon kuuluu esimerkiksi Aleksandria ja Välimeren rannikko, Luxor tai Punaisenmeren lomakohteet, 24 tuntia riittää tilaisuuteen nähdä kohokohdat. Sinun on tietysti herättävä aikaisin, jotta saat päivästä kaiken irti.

Varaa päiväretki Alexandriaan