Tekemistä kuolleiden kaupungissa (Kairo)

Koristeelliset kupolit, minareeteilta avautuvat näkymät ja kävelyretket Kairon kuolleiden kaupungin historiallisilla kaduilla ovat vertaansa vailla.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuuttia luettu

Tekemistä kuolleiden kaupungissa (Kairo)

Kuolleiden kaupunki, Kairo | ©Dennis Jarvis

Kuolleiden kaupunki on Kairon kaakkoisosassa sijaitseva arabialainen hautausmaa. Koska se on hautojen ja mausoleumien verkosto, se tunnetaan nimellä "el'arafa", joka tarkoittaa "hautausmaata". Gizan pyramidien kiertoajelun ohella Kuolleiden kaupunki on yksi niistä paikoista, jotka sinun on ehdottomasti nähtävä Kairossa ollessasi.

Voit valita nopean taksimatkan kaupungin keskustasta Qait Behin moskeijalle, hinta on noin 4 euroa, ja se on erinomainen lähtökohta matkallesi Kuolleiden kaupungin läpi. Koraanin kalligrafia ja arabialaiset jumalalliset symbolit kompleksin sisällä ovat inspiroivia. Jos sinulla on ylimääräistä pikkurahaa taskussa, suosittelen maksamaan tippiä talonmiehelle, jotta voit kiivetä minareettiin. Minareetilta avautuvat näkymät ovat Kairossa vertaansa vailla.

1. Opastettu kierros kuolleiden kaupungissa

Kuolleiden kaupungissa| ©Dennis Jarvis
Kuolleiden kaupungissa| ©Dennis Jarvis

Kuljeskele Kuolleiden kaupungin kaduilla pätevän egyptologin oppaan johdolla, kun suuntaat pohjoiseen nähdäksenne tämän valtavan hautausmaan kohokohdat. Kierroksen etuna on, että voit liikkua mukavasti yksityisellä kuljetuksella hotellista kuolleiden kaupunkiin ja takaisin (ilmastoitu tila-auto).

Koska kyseessä on vähemmän kaupunkimainen alue, arvostat sitä paitsi sitä, että mukana on joku, joka tuntee paikan täydellisesti. Kierrokset maksavat noin 35 euroa ja kestävät keskimäärin 4 tuntia.

Tästä nekropolista on tullut yhtä suosittu kuin mistä tahansa muusta Egyptin pääkaupungin pääkohteesta, joten älä pelkää kysellä jokaista yksityiskohtaa ja vaeltaa vapaasti kierroksen alusta sen loppuun. On kuitenkin suositeltavaa mennä sinne päiväsaikaan, jotta voit tutustua yksityiskohtaisesti hautausmaan jokaiseen nurkkaan ja kolkkaan.

Näillä retkillä Kuolleiden kaupungissa voit tutustua pieniin aukioihin, joilla lapset pelaavat jalkapalloa, hyvin lähellä historiallisia hautoja. Ylität myös kapeat käytävät, jotka johtavat eri moskeijoihin. Uskokaa minua, näiden kapeiden katujen tunnelma on ikoninen.

Tällä alueella järjestetään myös monia tapahtumia, ja voit tarkistaa tulevat tapahtumat seuraavalta Facebook-sivulta.

Varaa opastettu kierros Kairossa

2. Kunnianosoitus sankarillisille egyptiläisille pohjoisen hautausmailla

Pohjoisen hautausmaa Kuolleiden kaupungissa| ©Elias Rovielo
Pohjoisen hautausmaa Kuolleiden kaupungissa| ©Elias Rovielo

Älä unohda osoittaa kunnioitusta vuoden 1967 sodassa Israelia vastaan kaatuneille egyptiläisille, aivan Amir Qurqumas -moskeijan eteläpuolella. Täällä on monia epäsiistejä ja sankarillisesti muotoiltuja hautakiviä, jotka ovat tapa antaa tunnustusta urheille egyptiläisille. Tällä alueella on yleensä enemmän turisteja ja paikallisia, joten voit myös käyttää tilaisuutta hyväksenne esittää kysymyksiä ja saada kollektiivisen kokemuksen.

Jos olosuhteet ja aika sallivat, käytä aikaa jutella paikallisten kanssa, joista monet puhuvat kohtuullista englantia. Kuulet varmasti inspiroivia tarinoita perheestä ja isänmaallisesta rakkaudesta. Voit myös tavata ihmisiä, jotka työskentelevät Kuolleiden kaupungissa, joka on täynnä kauppoja ja käsityöpajoja..... Loppujen lopuksi ihmisistä saamasi vaikutelmat ja muistot kulkevat mukanasi kaikkialle. Useimmat paikalliset puhuvat hyvin sujuvasti englantia, varsinkin nuoremmat.

Varaa opastettu kierros Kairossa

3. Osallistu konserttiin tai kulttuuritapahtumaan

Konsertti MASQ:ssa| ©Hanan Khashaba -
Konsertti MASQ:ssa| ©Hanan Khashaba -

Kun MASQ:ssa (Maqad of Sultan Qaitbai; ilmainen viihdeyhdistys, jossa on teatteri- ja tanssiesityksiä) järjestetään tapahtuma tai konsertti, paikka täyttyy egyptiläisistä hipstereistä, taiteellisista ulkosuomalaisista ja arkkitehtuurin harrastajista.
Aivan kuten tilava vastaanottosali toivotti aikoinaan tervetulleeksi mamlukien kuninkaalliset, nykyään se toivottaa tervetulleeksi kaikenlaista modernin taiteen näyttelyistä vilkkaisiin musiikkikonsertteihin, ja näitä kulttuuritapahtumia säännellään usein MASQ:n toimesta. Tarkista MASQ: n Facebook-sivulta lisätietoja.
Jos matkustat Kairoon marraskuussa (marraskuun alussa), suosittelen D-CAFia, vuosittaista nykytaiteen festivaalia, sillä siellä järjestetään messuja, joilla keskitytään naapuruston käsityöläisiin. Siellä järjestetään myös nykytaiteilijoiden töiden esittelyjä, kävelykierroksia ja musiikkifestivaaleja.

Näillä tapahtumilla on ratkaiseva merkitys historiallisten rakennusten saattamisessa käytännön käyttöön ja sen varmistamisessa, että rakenteet pysyvät hyvässä kunnossa eikä niitä hylätä. Asukkaat hyötyvät myös sosiaalisista kehitysohjelmista. Kaikki tämä auttaa hitaasti poistamaan leimaa, joka ympäröi Kuolleiden kaupunkia, jossa monet turistit eivät uskalla vierailla.

Varaa opastettu kierros Kairossa

4. Vieraile Munkalibugha al-Fakhrin mausoleumissa

Mausoleumin kupolit| ©Scott Haddow
Mausoleumin kupolit| ©Scott Haddow

Aikoinaan loistavassa, 1340-luvulla rakennetussa mamlukien hautakammiossa on hienoja yksityiskohtia ja upeita yksityisk ohtia, vaikka seinät ovatkin murentuneet.

Mausoleumi toimi aikoinaan kaksikerroksisena asuinrakennuksena, jonka portaissa ja katossa on kauniita kaiverruksia. Vaikka se ei varmasti ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, siellä on edelleen ottomaanien hautakiviä, värikkäitä laattoja ja kivelle kirjoitettuja kirjoituksia.

5. Tutustu katutaiteeseen ja seinämaalauksiin

Auringonlasku kuolleiden kaupungissa| ©Kristen Elsby
Auringonlasku kuolleiden kaupungissa| ©Kristen Elsby

Kuolleiden kaupungissa on muutakin kuin sen upean menneisyyden historialliset muistomerkit. Siellä on myös hienoja graffiteja.

Seinämaalaukset pursuavat elämää yllättävistä nurkista ja tuovat naapurustoon iloa ja väriä. Salah Salem -valtatien kulmaan on maalattu hymyilevä hiiri, jossa on sana ahlan (tervetuloa), joka houkuttelee sinut Kuolleiden kaupungin salaperäisille kaduille.

Maq'adin alueella ja sen ympäristössä sekä kauempana Souq-kadulla on toinen toistaan nerokkaampia kuvauksia hiirestä: se pitää kissaa ketjusta kiinni tai juoksee karkuun avautuvaa muumiota pakoon. Hiiri on puolalaisen taiteilijan Franek Myszan omaperäinen luomus, ja hän saapui Kuolleiden kaupunkiin ensimmäistä kertaa taideprojektia varten.

Kuolleiden kaupungissa Mysza alkoi maalata joitakin yksityistaloja (omistajien luvalla). Monet asukkaat suhtautuivat aluksi epäilevästi, mutta kun hiiri alkoi saada huomiota, muutkin halusivat liittyä taiteelliseen suuntaukseen.

6. Kävele pitkin Souq-katua

Kuolleiden kaupungin kupoli| ©Charlie Phillips
Kuolleiden kaupungin kupoli| ©Charlie Phillips

Tällä kadulla on useita veistettyjä kupoleita joissakin rakennuksissa, jotka muistuttavat Qaitbeyn loistavasta valtakaudesta. Joillakin sivukaduilla on Mysza hiiri. Jalkapallotähti Mohammed Salahin graffitin vieressä on muinaista egyptiläistä kuningasta esittävä seinämaalaus. Kapea katu avautuu laajemmalle aukiolle, jossa on valoisa vihannestori ja kioski täynnä virvokkeita.

Kävele El Souq -kadulla ja näet veistetyn kaariaukon, jossa on mamlukien arkkitehtuurille tyypillistä monimutkaisuutta, joka saavuttaa huippunsa nykyaikaisissa kerrostaloissa.

Erästä taloa koristaa Kaabaa esittävä seinämaalaus, joka osoittaa, että sen asukkaat ovat käyneet Mekassa. Oviaukoilla on ruukkukasveja, ja siellä on pari pientä shishakahvilaa. Voit myös nähdä mamlukien kupoleita tai hautakiviä kadulta käsin.

7. Vieraile Faraj ibn Barquqin kompleksissa

Faraj ibn Barquqin kompleksi| ©Hatem Moushir
Faraj ibn Barquqin kompleksi| ©Hatem Moushir

Älä unohda vierailla Faraj ibn Barquqin kompleksissa, jossa on kaunis moskeija ja vehreä sisäpiha.Vartija voi opastaa sinua tai voit mennä sisälle ja kävellä ympäriinsä omin päin.

Laajalla sisäpihalla on kaksi Chevron-kaiverrettua kivikupolia. Yksi Burgin suurimmista mamlukien kauden muistomerkeistä on peräisin vuosilta 1400-1411 jKr. Sulttaani Faraj rakensi kompleksin kunnianosoituksena isälleen, sulttaani Barquqille.
Kompleksi on ensimmäisiä merkkejä kaupungistumisesta Kairossa, joka oli tuolloin pelkkää aavikkoa. Kompleksiin kuuluu myös kylpyjä, viljamyllyjä ja vesipyöriä.

8. Osta lasia

Lasinpuhaltajat| ©Scott Haddow
Lasinpuhaltajat| ©Scott Haddow

Kuolleiden kaupunki on tunnettu lasinpuhaltajistaan, ja täällä on muutamia työpajoja, joissa myydään kaikkea maljakoista ja juomakupeista Kairon joulukoristeisiin. On syytä huomata, että nämä käsityöläiset ovat hyvin joustavia ja ammattitaitoisia, kun on kyse luomusten tekemisestä, joten jos saat heidät ymmärtämään ideasi, on vain minuuttien kysymys, ennen kuin näet ideasi toteutuvan.

9. Vietä Ramadan kuolleiden kaupungissa

Ramadanin juhla Kuolleiden kaupungissa| ©Fouad GM
Ramadanin juhla Kuolleiden kaupungissa| ©Fouad GM

Ramadan on valojen ja ruoan täyttämine juhlallisuuksineen *uskomaton aika tutustua tähän nekropoliin. Lomien aikana järjestetään usein erilaisia tapahtumia egyptiläisistä kansantansseista tanoura (perinteinen tanssi) -esityksiin ja teatteriesityksiin.

Jos haluat nauttia Egyptin pääkaupungin ja erityisesti Kuolleiden kaupungin yöelämästä, kannattaa harkita tuloa ramadanin aikana.

10. Amir Qurqumas -moskeija ja Sultan Inalin hautausmaakompleksi

Amir Qurqumas moskeija| ©Helen Romberg
Amir Qurqumas moskeija| ©Helen Romberg

Jos mamlukien arkkitehtuurin nälkäsi ei ole tyydytetty kävellessäsi Kuolleiden kaupungin kaduilla, suuntaa pohjoisemmaksi nauttimaan kahdesta ylistetyimmästä rakennuksesta: Amir Qurqumas -moskeijasta ja Sultan Inalin hautausmaakompleksista.

Kaunis, kiveen kaiverrettu arabeski-suunnittelu ja mahdollisuus tutustua kohteeseen omin päin ovat osa samaa kokemusta. Näihin komplekseihin ei liittynyt vain moskeijoita ja hautoja, vaan niissä oli myös markkinoita, asuinrakennuksia ja rakennustyöpajoja arkkitehtonisen rakenteen ylläpitoa varten, yksityiskohtia, joita arvostat heti alueelle saavuttuasi.

Miltä Kairon kuolleiden kaupunki näyttää?

Toinen näkymä hautausmaalle| ©Elias Rovielo
Toinen näkymä hautausmaalle| ©Elias Rovielo

Kuolleiden kaupungissa on aina asunut ihmisiä. Nykyään tämä alue ei enää juuri eroa muista Kairon kaupunginosista. Siellä on kerrostaloja, vihannesmarkkinoita, kouluja ja kahviloita.

Kuolleiden kaupungissa on kuitenkin tunnelma, jota et löydä mistään muualta. Se on rauhallinen paikka verrattuna suurimpaan osaan Kairoa. Kapeat päällystämättömät kadut merkitsevät vähäistä liikennettä ja melua.

Vaikka jotkut yritykset tarjoavat kävelykierroksia, matkailijat eivät ole vielä juurikaan tutustuneet Kuolleiden kaupunkiin. Täällä ei myöskään ole matkamuistomyymälöitä tai tungettelevia myyjiä, jotka lupaavat hyviä löytöjä, mutta se on täynnä aarteita, joita et löydä kaupungin moderneista esikaupungeista. Jotkut niistä on kunnostettu rakkaudella, kun taas toiset lojuvat sydäntä särkevässä laiminlyönnissä.

Alueella on noin 30 mamlukien muistomerkkiä, jotka ovat Unescon kulttuuriperintökohteita. Se sisältää myös monia 1800-luvun ottomaanien hautoja, joilla on suuri historiallinen arvo.

Kuolleiden kaupunki on koskematon osa kaupunkia. Se on myös paikka, joka uhmaa stereotypioita- siellä on selkeä sekoitus älymystöä, joka koostuu yliopistosta valmistuneista tai englantia erittäin sujuvasti puhuvista ihmisistä lukutaidottomiin tai ihmisiin, joilla ei ole koskaan ollut kouluopetusta.

Lyhyt historia mystisestä kuolleiden kaupungista

Qaitbeyn moskeijan kupoli| ©Charlie Phillips
Qaitbeyn moskeijan kupoli| ©Charlie Phillips

Kuolleiden kaupungin perusti Amr ibn al-As, joka johti Egyptin arabien valloitusta vuonna 642 jKr. Aluksi hautausmaalla asui vain sufi-mystikkoja. Fatimidikalifaatti piti Kuolleiden kaupunkia pyhiinvaelluskohteena. Myöhemmin mamlukisulttaanit järjestivät sotilasparaatteja, uskonnollisia juhlia ja kulkueita ja rakensivat palatsejaan hautausmaan pääteille. Ottomaanien aikakaudella nekropoli oli täynnä sufi-kollegioita ja madrasoja.