San Sebastianin parhaat Pintxot

Jos matkustat San Sebastianiin, sinun on ehdottomasti käytävä kaupungissa syömässä pintxoja. Tässä ovat Donostian parhaat pintxot ja baarit, joista niitä löytyy.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

San Sebastianin parhaat Pintxot

Mesa de Pintxos | ©Ulrike Parnow

Yksi parhaista asioista San Sebastianissa on maistella sen herkullista ruokakulttuuria. Donostiassa on hyvin tyypillistä pintxo-kulttuuri, joka ei ole muuta kuin Baskimaan tyypillisiä tapaksia.

Jotta et lähtisi San Sebastianista maistamatta parhaita, tässä on luettelo San Sebastianin tähtipintxoista. Löydät kaiken tyypillisistä espanjalaisista resepteistä, kuten tortilla de patatas (perunamunakas), erityisiin paikallisiin luomuksiin, kuten txalupa.

1. Borda-Berrin risotto

Risotto valkoisella lautasella| ©Marika Sartori
Risotto valkoisella lautasella| ©Marika Sartori

Yksi San Sebastianin parhaista pintxoista on Borda Berri-baarin risotto. Tämä pieni pintxo-baari sijaitsee osoitteessa Fermin Calbeton Kalea 12, San Sebastianin keskustassa. Sen tähtipintxoja ovat risotto, korvat ja porsaankylki.

Risoton resepti vaihtelee vuodenajan mukaan, mutta tunnetuimmat versiot ovat sieni- ja Idiazabal-risotto. Edellinen on yleisin risottoresepti, mutta jälkimmäisessä on hyvin erityinen maku, joka varmasti yllättää sinut. Myös mustekala kvittenihyytelön kera on kuuluisa.

Jos haluat maistaa San Sebastianin parhaita pintxoja ja imeytyä Donostian gastronomiseen kulttuuriin, suosittelen gastronomista kiertomatkaa. Jotkut niistä ovat erikoistuneet juuri pintxos-kierroksiin, ja niitä on sekä päivä- että yökierroksia, mutta minusta paras on pienille ryhmille suunnattu gastronominen kierros San Sebastianin vanhassa korttelissa yöllä.

Näillä kierroksilla on erityinen viehätys, ne kulkevat San Sebastianin historiallisen keskustan parhaiden kapakoiden kautta ja ryhmän koon ansiosta ne mahdollistavat yksilöllisen kohtelun. Lisäksi niihin sisältyy yleensä viininmaistelua eri paikoissa, joissa vierailet.

Varaa yöllinen pintxo-kierros San Sebastiánin keskustassa

2. Täydellinen minikierros La Bodega Donostiarraan

Donastierran viinitila| ©Patrick and MJ
Donastierran viinitila| ©Patrick and MJ

La Bodega Donostiarra on ravintola, joka sijaitsee Peña y Goñi -kadulla, numerossa 13, San Sebastiánin keskustassa. Sen keittiö keskittyy baskimaiseen gastronomiaan, ja sen voileivät, broilerit ja riisipohjaiset ruoat erottuvat edukseen. Kaikista pintxoista erottuu erityisesti tonnikalasäilykkeeseen perustuva mini completo.

Suosittelen myös Indurainia, joka on yksi Donostian tyypillisimmistä pintxoista. Se on valmistettu tonnikalapalasta, anjovisfileestä, täytetystä oliivista ja parista chilipaprikasta. Kyseessä on kylmä pintxo, joka on erittäin ravitseva ja jossa on hyvin erikoinen makusekoitus.

Edellä mainittujen lisäksi suosittelen, jos sinulla on mahdollisuus, maistamaan myös suolattuja anjoviksia, marinoitua lohta, mustekalaa vinaigrette-juustossa ja kotitekoista kummeliturskapiirakkaa. Jos haluat maistaa San Sebastianin tyypillisimpiä pintxoja, suosittelen osallistumaan pintxos-kierrokselle.

Yksi niistä on pintxos-kierros, johon kuuluu vierailu San Sebastianin markkinoilla. Kävelet San Sebastianin "vanhan osan" läpi, kaadat siideriä puhtaimpaan baskilaiseen tyyliin ja juot parasta paikallista viiniä. Tällä kiertoajelulla voit kokeilla jopa neljää pintxoa eri baareissa ympäri kaupunkia.

Varaa tämä pintxos-kierros ja markkinat San Sebastianissa

3. Valkosipuliperunoita Ciaboga-baarissa

Valkosipuliperunat| ©Kike on tour
Valkosipuliperunat| ©Kike on tour

Lähden San Sebastianin keskustaan viemään sinut yhteen kaupungin tyypillisimmistä pintxo-baareista. Ciaboga baari sijaitsee osoitteessa Easo-katu 9, ja se on kuuluisa koko Donostian alueella valkosipuliperunoistaan.

Vaikka ruokalaji vaikuttaa yksinkertaiselta, kukaan ei ole onnistunut jäljittelemään täydellisesti perunoita peittävää herkullista kastiketta, joka valmistetaan persiljasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja cayennesta. Tämä vastustamaton ruokalaji on yksi suosikkipintxoistani San Sebastiánissa, mutta Ciaboga-baarissa on myös muita herkullisia ruokalajeja, kuten mustekalan brochettea, perunamunakkaita tai täytettyjä sieniä.

4. Pastrami-voileipiä El Bombín -baarissa

Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery
Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery

Jos etsit San Sebastiánin parhaita pintxoja, et voi jättää väliin baaria El Bombín. Tämä baari sijaitsee Grosin kaupunginosassa, osoitteessa Zabaleta-katu 53. Siellä on miellyttävä ulkoilmaterassi, joka on ihanteellinen kaupungin harvoja aurinkoisia päiviä varten.

Jos olet oluen ystävä, suosittelen, että saat pintxosi seuraksi yhden baarissa tarjolla olevista monista oluista. Tapa-ateriana sinun on maistettava hyvin kuuluisaa corned beef pastrami -voileipää. Jos pidät japanilaisesta ruoasta, olet varmasti iloinen, että tarjolla on myös sushi-menu.

5. La Txalupa Bergaran baarissa

Pintxoja pöydässä| ©Jaliker
Pintxoja pöydässä| ©Jaliker

San Sebastiánin kuuluisalla Grosin alueella, Calle del General Artetxe -numerossa 8, sijaitsee Bergara-baari. Se on yksi kaupungin tunnetuimmista baareista, kiitos lämpimien ja kylmien pintxojensa sekä kotitekoisten jälkiruokiensa.

Laajasta pintxos-valikoimasta suosittelen Txalupaa. Tämä pintxo on tyypillinen Bergaran keittiön luomus, ja sen nimi viittaa venetyyppiin, joka on hyvin yleinen alueella. Txalupa on pieni vene, jossa on sieniä ja katkarapuja kermalla ja gratinoidulla juustolla. Vakuutan, että makuyhdistelmä on upea, puhumattakaan sen pehmeästä koostumuksesta.

Tämän pintxon lisäksi suosittelen myös turskan ajoarrieroa, gratinoitua kampasimpukkaa, ankkaherkkuja ja Itxasoa, joka on pelkkä merikalan medaljonki, jonka seurana on äyriäiskermaa.

6. Nestorin perunamunakas

Perunamunakas| © blackieshoot
Perunamunakas| © blackieshoot

San Sebastiánin vanhassa osassa, Arrandegi-kadulla numero 11, on pieni baari, joka on kuuluisa perunamunakkaastaan (pintxo de tortilla de patatas). Ja kun sanon kuuluisa, en tarkoita vain San Sebastianissa.

Néstor-baarin tortilla de patatas on kuuluisa koko Espanjassa, mikä on yksi syy sen pitkiin jonotuslistoihin. Jos siis haluat maistaa yhtä parhaista tortilla de patatasista rankingin mukaan, mene ajoissa, ettet jää paitsi.

Muista, että he tekevät kaksi munakasta koko päivän, toisen klo 13:00 ja toisen klo 20:00. Kumpaakin munakasta on vain 16 annosta, joten varmista, että olet paikalla ensimmäisenä. Tortilla de patatan lisäksi Bar Néstor on kuuluisa myös chuletoneistaan (pihveistä) ja pimientos fritosista (paistetuista paprikoista).

7. Foie del Sport

Foie valkoisella lautasella| ©Martin P. Szymczak
Foie valkoisella lautasella| ©Martin P. Szymczak

Siirryn San Sebastianin vanhaan osaan näyttääkseni sinulle yhden parhaista foie pintxosista, joita voit maistaa San Sebastianissa. Sport-baari sijaitsee osoitteessa Fermin Calbeton -katu 10. Se on erikoistunut sekä lämpimiin että kylmiin pintxoihin. Yksi erinomaisimmista on talon erikoisuus, foie pintxo.

Suosittelen myös kokeilemaan ruokalistan eri voileipiä sekä txangurroa (hämähäkkirapua), mustekalaa ja herkullista mustekalaa. Ikään kuin tämä ei riittäisi, hinnat ovat erittäin hyvät ja hinta-laatusuhde on erinomainen.

8. Goiz-Argi-baarin katkarapupihvit

Katkarapuvartaat vinaigrette-juuston kera| ©Marta Carnero
Katkarapuvartaat vinaigrette-juuston kera| ©Marta Carnero

Tämä on hyvin yksinkertainen pintxo, vaikka se erottuu edukseen salaisen kastikkeensa ansiosta. Reseptin loppuosa ei ole sen enempää salaperäinen: leipäviipale, jossa on vartaassa grillattuja katkarapuja. Goiz-Argi-baari sijaitsee osoitteessa Fermin Calbeton Kalea 4, San Sebastiánin vanhassa osassa.

Vaikka sen tähtipintxo on katkarapupihvit, tässä pienessä akvarellein koristellussa baarissa on myös muita erikoisuuksia. Suosittelen kokeilemaan Marijulia, yhtä baarin tyypillisimmistä resepteistä, joka ei ole mitään muuta kuin savustettua lohta vihreän paprikan ja suolattujen anjovisten kera.

Voit myös kokeilla txangurroa (hämähäkkirapua), paistettuja piparras (paistettuja paprikoita), pitufos (smurffeja), txipirones (pikkukalmareita) tai täytettyjä champis (täytettyjä sieniä). Mitä tahansa tilaatkin, pidät siitä varmasti.

9. La Gavilla San Marcialin baarissa

Gavilla alumiinifoliossa| ©Nerkinet
Gavilla alumiinifoliossa| ©Nerkinet

Gavilla on eräänlainen kroketti, mutta se on täytetty suolakinkulla ja juustolla, bechamel-kastikkeella ja lopuksi korppujauhoilla. Se on hyvin tyypillinen resepti San Sebastiánissa, ja näet sitä monissa baareissa.

Par excellence Gavilla on kuitenkin San Marcial-baarissa, joka sijaitsee osoitteessa Calle San Marcial 50. Tämä baari sijaitsee vain 50 metrin päässä La Conchan rannalta, ja se on ilahduttanut paikallisia jo yli 30 vuoden ajan ihanilla Gavilloillaan.

10. La Espigan herkku

Baari täynnä pintxoja| ©Kent Wang
Baari täynnä pintxoja| ©Kent Wang

Jatkan San Sebastiánin keskustassa ja esittelen sinulle San Martzial -kadulla sijaitsevan baarin, jolla on erityistä charmia. Se on hyvin moderni baari, jonka sisustus on hyvin näyttävä ja perustuu seinämaalauksiin. La Espigassa tarjoillaan sekä pintxoja että raciones-annoksia, ja sen ruoat ovat erikoistuneet baskilaiseen ja espanjalaiseen keittiöön.

Kaikista pintxoista yksi paikallisten suosikki on "Delicia". Se on leipäpala, jossa on suolattuja anjoviksia, vinaigrettea, keitettyä kananmunaa, majoneesia ja Worcester-kastiketta. Muita herkkuja ovat täytetyt paprikat, milanesa, ropa vieja de bonito ja morro en salsa.

Tietenkin on myös yleisempiä espanjalaisia tapaksia, kuten albondigas (lihapullia) tai croquetas de jamón (kinkkukroketteja). Suosittelen kuitenkin kokeilemaan baskialaiselle keittiölle tyypillisiä pintxoja.

11. Zerukon nuotio

Zeruko-baari| ©Krista
Zeruko-baari| ©Krista

Parte Viejassa on monia San Sebastianin parhaista baareista ja ravintoloista. Yksi niistä on Zeruko, joka sijaitsee osoitteessa Pescadería-katu 1. Se on yksinkertainen paikka, jossa on laaja valikoima pintxoja, sekä lämpimiä että kylmiä.

Sen tähtipintxo on "la hoguera". Se koostuu palasta turskaa, joka asetetaan saviruukkuun ritilän päälle. Näin voit itse päättää, kuinka kuumaksi haluat kalan kypsentää.

12. Venäläinen salaatti Ezkurra-baarista

Venäläinen salaatti| ©Jorge Gutiérrez
Venäläinen salaatti| ©Jorge Gutiérrez

Grosin kaupunginosassa, osoitteessa Mirakruz-katu 17, on toinen San Sebastianin parhaista pintxos-baareista. Ezkurra-baari on perheyritys, joka on jo sukupolvien ajan ansainnut paikkansa Donostian kulinaristisella näyttämöllä ensaladilla rusan (venäläinen salaatti) ansiosta.

Salaatti ei reseptiltään eroa perinteisestä salaatista, sillä siinä on tämän ruokalajin tyypillisiä ainesosia: perunoita, kananmunaa, tonnikalaa ja majoneesia. Paikalliset tietävät kuitenkin, että jos he haluavat hyvää pintxo ensaladilla rusaa, tämä on oikea paikka. Itse asiassa voit tilata sen jopa mukaan otettavaksi. Jos lähdet gastronomiselle pintxo-kierrokselle San Sebastianiin, sinun on maistettava tätä tapaa.

13. La Mejilloneran patatas bravas (paistettuja perunoita mausteisessa kastikkeessa)

Patatas bravas| ©Erik Rasmussen
Patatas bravas| ©Erik Rasmussen

Tämä olutbaari on San Sebastianin klassikko. Se sijaitsee kaupungin keskustassa osoitteessa Calle del Puerto 15. Vaikka sen nimi saattaa antaa ymmärtää, että sen tähtipintxo on simpukat, totuus on, että kultamitali menee patatas bravasille.

La Mejilloneran patatas bravas -resepti, jossa on mausteinen vivahde, houkuttelee monia paikallisia joka päivä, erityisesti viikonloppuisin. Seuraa tätä pintxoa hyvän paikallisen käsityöoluen kanssa.

14. Paco Bueno -baarin gamba a la gabardina

Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín
Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín

**Calle Mayor numero 6:**ssa, San Sebastianin vanhassa osassa, on pieni taverna, joka näyttää yksinkertaiselta ja vaatimattomalta. Baari Paco Bueno on vaatimaton paikka, mutta sen gambas a la gabardina -annoksen ansiosta et tarvitse mitään muuta.

Joka päivä hamaiketakon aikaan paikalliset kerääntyvät Paco Buenon luo nauttimaan tätä herkullista pintxoa. Jos et ole ennen maistanut gambas a la gabardinaa, se on jauho- ja maissijauhotaikinaan kääritty katkarapu, joka paistetaan runsaassa oliiviöljyssä.

Jos haluat maistaa tätä ja muita San Sebastianin kuuluisia pintxoja, suosittelen ottamaan osaa tapas-pintxo-kierrokselle paikallisen asiantuntijan kanssa.

15. Atarin kinkkukroketit

Kinkkukroketit| ©Cocinero Medida
Kinkkukroketit| ©Cocinero Medida

Atari-baari sijaitsee osoitteessa Calle Mayor 18, Nuestra Señora del Coron basilikaa vastapäätä. Se on paikka, joka pyrkii yhdistämään perinteisen ja avantgardistisen keittiön ja saavuttamaan ainutlaatuisen kosketuksen. Yksi Atarin suurista eduista on, että sillä on terassi, mikä on hienoa, jos olet onnekas ja menet sinne aurinkoisena päivänä.

Yksi Atarin parhaista pintxoista on yksi espanjalaisen keittiön tähtiresepteistä: kroketit. Tämän Donostian baarin kinkkukroketit tyrmäävät kenet tahansa. Jos sinulla on vielä tilaa, kokeile sisäfileepihviä punaviinikastikkeessa kauden koristeilla.

16. Txuleta-baarin pihvikroketit

T-bone-pihvikroketit| ©encantadíssim
T-bone-pihvikroketit| ©encantadíssim

Txuleta-ravintola valmistaa nimensä mukaisesti suuren määrän ruokalistan annoksia herkullisesta T-bone-pihvin lihasta. Näin syntyvät heidän upeat pihvikrokettinsa, jotka ovat uskomattoman maukkaita ja joissa on pehmeä rakenne ja rapea ulkopinta.

Tämä baari sijaitsee San Sebastiánin vanhassa osassa, Plaza de la Trinidad -aukiolla, hyvin lähellä Nuestra Señora del Coron basilikaa. Sillä on katettu terassi, joka sopii erinomaisesti sateisiksi päiviksi, joita San Sebastianissa on paljon.

17. Narru-ravintolan torreznot

Pekoni| ©Rosa G.
Pekoni| ©Rosa G.

Narru-ravintola on hienostunut paikka, jossa on moderneja makuja. Sen ruokalajit ovat hyvin taidokkaita, vaikka ne eivät koskaan etäännykään liian kauas baskilaisen keittiön juurista. Ravintola sijaitsee osoitteessa San Martín 22, Buen Pastorin katedraalin vieressä San Sebastiánissa.

Monet pintxot, sekä lämpimät että kylmät, tekevät Narru-ravintolasta tunnetun paikan Donostiassa. Suosikkipintxoni ovat kuitenkin torreznot, jotka valmistetaan juuri niin, että ne ovat rapeita mutta mehukkaita.

18. Ganbara-ravintolan chistorra-leivonnainen

Chistorra-leivonnainen| ©un melón en la cocina
Chistorra-leivonnainen| ©un melón en la cocina

Ganbara-ravintola on saanut San Sebastiánin asukkaiden suupielet vuotamaan vettä jo yli 25 vuoden ajan. Se on yksi San Sebastiánin vanhan osan suurista maamerkeistä, ja se sijaitsee osoitteessa Calle de San Jerónimo 21, hyvin lähellä Plaza de la Constituciónia.

Sen pintxot ja viinilista ovat erinomaisia. Kaikista sen ruokalajeista erottuu kuuluisa chistorra-leivonnainen. Tämän Donostian ravintolan muita erikoisuuksia ovat muun muassa taikinoitu parsa ja raputorttu.

19. La Viña -juustokakku

Juustotorttu| © mahyar mirghasemi
Juustotorttu| © mahyar mirghasemi

Lopuksi ehdotan, että annat tälle San Sebastianin parhaiden pintxos-ravintoloiden listalle makean säväyksen La Viñan herkullisella juustokakulla. Tämä juustokakku ei ole kuuluisa vain San Sebastianissa, vaan kansainvälisesti. Itse asiassa jopa Turkissa ja Japanissa yritetään jäljitellä tämän juustokakun reseptiä.

La Viña on epävirallinen baari, joka sijaitsee 31 de Agosto -kadulla, Nuestra Señora del Coron basilikan vieressä. Sen viinit ovat myös kuuluisia.