Parasta tekemistä Santiago de Compostelassa

Galiciassa syödään hyvin ja paljon. Ja Santiago ei voisi olla vähempää: palasitpa pyhiinvaellukselta tai et, Santiago on nautinto kaikille aisteille.

Parasta tekemistä Santiago de Compostelassa

Santiagon katedraali | ©Jocelyn Erskine-Kellie

Santiago on paljon muutakin kuin pyhiinvaelluksen päämäärä. Santiago de Compostelalla on paljon tarjottavaa, ja olen valinnut kaupungin pakolliset nähtävyydet, jotta voit nauttia siitä täysillä:

1. Käy katedraalissa, kiipeä sen katoille ja sivisty sen museossa.

Santiago de Compostelan katedraali Obradoiro-aukiolta käsin| ©Jose Luis Cernadas Iglesias
Santiago de Compostelan katedraali Obradoiro-aukiolta käsin| ©Jose Luis Cernadas Iglesias

Epäilemättä ensimmäinen asia, joka Santiagossa kannattaa tehdä, on vierailla kuuluisassa katedraalissa, johon apostolin jäännökset on haudattu. Pääsisäänpääsy päälaivaan on ilmainen, mutta jos haluat nähdä sen perusteellisesti, voit ostaa lippuja, joilla pääset ylös katoille, käymään Portico de la Gloria -porttikirkossa ja katedraalimuseossa. Santiago de Compostelan katedraalin opastetulla kierroksella käytössäsi on opas, joka selittää kaiken tarvittavan katedraalin eri alueista ja sen ympäristöstä.

Suosittelen ehdottomasti opastettua kierrosta, jotta voit kirkkoon pääsyn lisäksi vierailla oppaan johdolla sellaisissa paikoissa kuin Obradoiro-aukio, Quintana-aukio, Platerías-aukio, Abastos-markkinat ja Alameda-puisto. Tämä on paras vaihtoehto, jos haluat tutustua yhden maailman suosituimman katedraalin historiaan ja arkkitehtuuriin.

Jos haluat ottaa upeita valokuvia matkalta palatessasi, suosittelen nousemaan katoille katsomaan panoraamanäkymää kaupungista ja sen jälkeen menemään Alameda-puistoon kuvaamaan itse katedraalia. Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä vierailun järjestämiseksi: Santiago de Compostelan katedraalin kierrokset ja liput.

2. Ota opastettu kierros historiallisessa keskustassa

Plaza de las Platerías| ©santiago lopez-pastor
Plaza de las Platerías| ©santiago lopez-pastor

Kaupungin historiallisessa keskustassa on paljon nähtävää, ja katedraalissa käynnin jälkeen suosittelen, että varaat ensimmäiseksi paikan Santiago de Compostelan kierrokselle, jotta voit tutustua niihin kaikkiin. Tämän kokemuksen avulla et ainoastaan löydä kaikkia Galician pääkaupungin nähtävyyksiä, vaan saattajasi oppaan ansiosta opit kaupungin historiasta ja legendoista paljon aidommalla ja alkuperäisemmällä tavalla kuin minkä tahansa matkaoppaan avulla.

Mitä näet Santiago de Compostelan opastetulla kierroksella? Paikkoja, kuten katedraali, sitä ympäröivät neljä aukiota, ympäri keskustaa hajallaan olevat muistomerkit, kaupungin aidoimmat kadut, Abastosin markkinat tai Alamedan puisto. Tässä on valikoima mielestäni parhaita: Parhaat retket ja päiväretket Santiago de Compostelasta.

Anan matkavinkki

Tämäntyyppisiä kierroksia tekevät oppaat ovat asiantuntijoita, jotka myös asuvat kaupungissa. Älä epäröi kysyä heiltä neuvoja siitä, missä syödä Santiagossa tai missä paikoissa kannattaa käydä.

3. Käytä tilaisuus hyväksesi ja tutustu Galiciaan

Näkymä Lugoon sen kuuluisilta muureilta| ©Mario Sánchez Prada
Näkymä Lugoon sen kuuluisilta muureilta| ©Mario Sánchez Prada

Santiago de Compostelan kaupunkiin ehtii tutustua muutamassa päivässä, joten on hyvin todennäköistä, että matkasi aikana sinulla on riittävästi aikaa vierailla läheisissä paikoissa. Jos vuokraat auton ja tunnet tiet, voit tehdä sen omatoimisesti, mutta voit myös varata järjestettyjä retkiä esimerkiksi Finisterreen, Rías Baixasiin tai Lugoon.

Finisterre

Kap Finisterre on henkeäsalpaavia maisemia tarjoava kallioalue, jota pidettiin aikoinaan tunnetun maailman pää tepisteenä Euroopan mantereen läntisimpänä pisteenä. Se sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Santiagosta, ja sitä ympäröivät kalastajakylät, galicialaiset uskonnonharjoituspaikat ja luontokohteet, kuten Ézaron vesiputous. Jos haluat nähdä tämän alueen luonnon loiston, matka Finisterreen on juuri sinua varten. Voit lukea lisää artikkelistani parhaista retkistä Finisterreen ja Costa da Morteen.

Rías Baixas

Rías Baixas on puolestaan La Coruñan länsirannikolla sijaitseva rannikkoalueiden ryhmä. Tämä on toinen ihanteellinen retki luonnon ystäville ja niille, jotka haluavat tutustua galicialaisen kulttuurin ytimeen. Jos vierailet järjestetyllä retkellä, voit tutustua myös Pontevedran kaupunkiin, jonka historiallinen keskusta on yksi Galician parhaiten säilyneistä. Tässä on valikoima parhaita retkiä Rias Baixasiin Santiago de Compostelasta.

Lugo

Lopuksi retki Lugoon, yli kaksisataa vuotta vanhaan kaupunkiin, joka on kuuluisa katedraalistaan ja kaupunginmuuristaan, sisältää myös Asturiasin rajalla sijaitsevan Ribadeon rannat. Suorititpa tämän matkan sitten kesällä tai talvella, löydät maisemia, jotka ovat vierailun arvoisia, mutta kesällä voit myös nauttia uimisesta.

4. Vieraile ruokamarkkinoilla

Abastosin markkinat| ©Núria i JC
Abastosin markkinat| ©Núria i JC

Ruokamarkkinat ovat katedraalin jälkeen kaupungin suosituin paikka. Täällä voit seurata kaupungin jokapäiväistä elämää läheltä, mutta voit myös maistella aitoja galicialaisia gastronomisia herkkuja. Löydät pääasiassa elintarvikkeita, kuten hedelmiä, mereneläviä, kalaa ja kotitekoisia makeisia.

Torilta löydät myös useita Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita ja muita, joissa ostamasi ruoka valmistetaan paikan päällä. Markkinat ovat suljettu sunnuntaisin, mutta muina päivinä ne ovat avoinna kello 8-15, ja lauantaisin tunnelma on vieläkin erikoisempi.

5. Kiipeä Pedroso-vuorelle

Näkymät Santiagoon Pedroso-vuorelta| ©Carlos de Paz
Näkymät Santiagoon Pedroso-vuorelta| ©Carlos de Paz

Jos kävely ei haittaa ja haluat hyödyntää matkasi liikuntaan, kiipeäminen Pedroso-vuorelle on erittäin suositeltavaa, sillä sieltä avautuu yksi parhaista panoraamanäkymistä kaupunkiin. Sieltä näet katedraalin erottuvan luonnon keskellä, mikä on erityisen kaunista auringonlaskun aikaan. Kävely Pedroso-vuorelle kestää noin tunnin Ponte da Asén -kadulta, mutta voit tehdä kiipeämisen myös autolla.

6. Kävele Alamedan puistossa

Alamedan puisto| ©Anna_hit the road!!
Alamedan puisto| ©Anna_hit the road!!

Toinen suosittu paikka matkailijoiden keskuudessa on Alameda-puisto, joka tunnetaan Santiagon katedraalin näkymistä. Tätä puistoa pidetään kaupungin vihreänä keuhkona ja ihanteellisena paikkana rentoutua ja rauhoittua; puistossa on tammi-, kastanja- ja eukalyptuspuita.

Jos osallistut opastetulle kaupunkikierrokselle, sinulle todennäköisesti kerrotaan monien puistossa sijaitsevien patsaiden, kuten Valle-Inclánin tai Rosalía de Castron, merkitys. Tämä puisto on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, ja sen sisällä voit pitää piknikin.

7. Maista galicialaista ruokakulttuuria

Maukasta galicialaista mustekalaa| ©Javier Lastras
Maukasta galicialaista mustekalaa| ©Javier Lastras

Santiago de Compostelaan on vaikea laskeutua ilman, että on kuullut etukäteen galicialaisesta ruoasta, sillä se on kuuluisa koko Espanjassa. Suosituimpia ovat tietysti mereneläviä sisältävät ruoat, mutta löydät kaikenlaisia erikoisuuksia sekä arvostetuista ravintoloista että paikallisten pitämistä pienistä baareista.

Parasta on osallistua jollekin järjestetyistä kierroksista, joilla pääset maistelemaan galicialaista ruokakulttuuria, tai ainakin kysyä joltakulta kaupunkilaiselta suosituksia siitä, mitä et voi jättää väliin. Tyypillisimpiä ruokalajeja ovat galicialainen mustekala, porsaanlapa nauriiden kera, galicialainen liemi ja empanada. Niiden seurana on ehdottomasti hyvä paikallinen viini.

8. Astu sisään galicialaisten museoon

Galician kansanmuseon kivityön pala| ©Dario Alvarez
Galician kansanmuseon kivityön pala| ©Dario Alvarez

Galicia on maa täynnä legendoja, ja tästä syystä kaikista museoista, joissa voit vierailla kaupungissa, suosittelen Museo do pobo Galegoa, joka sijaitsee kaupungin historiallisen keskustan ulkopuolella. Se sijaitsee Santo Domingo de Bonavalin luostarissa, joten rakennus itsessään on vierailun arvoinen.

Vierailuajat ovat tiistaista sunnuntaihin, mutta sunnuntaisin se on avoinna vain aamupäivällä. Museo perustettiin vuonna 1976, ja sen tarkoituksena on tutustua galicialaiseen kulttuuriin. Käytä aikaa sen katsomiseen, äläkä sulje pois ruokailua lähialueella.

9. Vieraile San Martín Pinarion luostarissa

San Martín Pinarion luostarin kultaiset tuolit| ©Enric Rubio Ros
San Martín Pinarion luostarin kultaiset tuolit| ©Enric Rubio Ros

Madridissa sijaitsevan Escorialin luostarin jälkeen tämä on Espanjan suurin uskonnollinen rakennus. Sen julkisivu, kultaiset kuorotuolit ja pääalttaritaulu ovat espanjalaisen barokin arkkitehtonisia edustajia. Voit vierailla siellä joka päivä kello 11-19 ja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja tehdä rentouttavan kävelyn sen puutarhoissa.

10. Vieraile San Franciscon luostarissa

Yksityiskohta San Franciscon luostarista| ©jpvargas
Yksityiskohta San Franciscon luostarista| ©jpvargas

Tämä luostari oli fransiskaanijärjestön asuttama 1700-luvulla, ja nykyään se on muutettu hotelliksi ja ravintolaksi, jonne monet kävijät tulevat yksinkertaisesti siksi, että he ovat kiinnostuneita sen arkkitehtuurista ja historiasta.

Perinteen mukaan pyhä Fransiskus Assisilainen määräsi tämän paikan rakennettavaksi, jotta se toivottaisi pyhiinvaeltajat tervetulleiksi matkansa päätteeksi. Jos päätät kokeilla ravintolan"pyhiinvaeltajan ruokalistaa", se on toinen ainutlaatuinen tilaisuus nauttia galicialaisesta gastronomiasta etuoikeutetussa ympäristössä.


Matkustitpa sitten kesällä tai talvella, kuten huomaat, Santiago de Compostelalla ja sen ympäristössä on paljon tarjottavaa matkailijalle, joka etsii runsasta gastronomiaa, upeita rantoja, ainutlaatuista arkkitehtuuria ja seikkailua Galician pääkaupungin luonnossa. Äläkä jätä väliin Santiago de Compostelan monia suunnitelmia nauttia yöelämästä. Joka tapauksessa, matkustitpa sitten yhden päivän tai viivyitpä Santiagossa kolme päivää, ota kaikki irti kaupungista ja nauti sen maisemista!