Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Gondoliajelun liput

Joitakin Venetsian upeimmista julkisivuista ja kapeista kaduista voi nähdä vain minikanavista gondolin kyydissä.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

6 minuuttia luettu

Gondoliajelun liput

Gondolit telakoituna kanavaan | ©Antonio Molinari

Venetsia koostuu 150 kanavasta ja 455 sillasta, jotka johtavat majesteettiseen Grand Canaliin. Monet näistä pienistä kanavista voi nähdä vain gondoleista, jotka alun perin suunniteltiin liikennevälineeksi ja jotka ovat nykyään romantiikan ikoni.

1. Venetsian parhaat gondoliajelut

Gondoliajelut auringonlaskun aikaan
Gondoliajelut auringonlaskun aikaan

2. Gondoliajelu kanaaleja pitkin ja aamupäivän kävelykierros kaupungilla

Rialton silta| ©Damiano Baschiera
Rialton silta| ©Damiano Baschiera

Tämä kiertoajelu täyttää kaksi Venetsian must-do:ta: kävelykierros paikallisen oppaan johdolla, joka kertoo tämän hämmästyttävän kaupungin kiehtovasta historiasta, ja 30 minuutin gondoliajelu Grand Canalilla ja muilla vesiväylillä pienempien kaupunginosien, kuten Fenicen, läpi.

Tämä kiertoajelu on erittäin kätevä, sillä hieman tavallista hintaa kalliimmalla saat gondoliajelun, johon sisältyy opastettu kävelykierros Venetsiassa. Aloitat matkasi jalan lähellä vaikuttavaa Pyhän Markuksen aukiota ja kiertelet sen ympäri samalla, kun opit "La Serenissima" -nimellä tunnetun kaupungin historiasta.

Mitä näet kävellen

 • La Fenice-teatteri. Fenice-teatteri oli aikoinaan yksi Venetsian seitsemästä pääteatterista, ja se on nykyään Italian kaupungin ainoa oopperatalo. Se oli näyttämönä aikansa parhaiden säveltäjien, muun muassa Bellinin, Donizettin ja Rossinin, teoksille, vaikka tähän teatteriin ja venetsialaisten muistiin liittyykin aina läheisimmin loistava Giuseppe Verdi.
 • Rialton silta. Tämä on tunnetuin, vanhin ja suosituin niistä neljästä sillasta, jotka ylittävät Grand Canal -kanavan Venetsiassa, ja yli kaksi miljoonaa turistia ylittää sen vuosittain. Rialton silta, jonka tyypillinen rakenne muodostuu kahdesta vinosta rampista, joita yhdistää keskellä oleva pylväikkö, pystytettiin vuonna 1591 korvaamaan puinen edeltäjänsä, jota maanvyörymät ja tulipalo olivat tuhonneet useita kertoja.
 • Palazzo Contarini del Bovolo. Hyvin lähellä Rialton siltaa sijaitsee tämä pieni 1400-luvun palatsi, joka on kuuluisa upeasta ja viehättävästä ulkokierreportaastaan, jossa on lukuisia kaaria ja josta kerrotaan monia juonitteluja.

Mitä näet gondolista

 • Grand Canal
 • Rialton silta
 • Piazza San Marco
 • Basilica di Santa Maria della Salute
 • La Fenice-teatteri
 • Basilica dei Santi Giovanni e Paolo
 • Campo Santa Maria Formosa
 • Venetoinside
 • Bacino Gondola
 • Marco Polon talo

3. Gondoliajelu kanavia pitkin ja kaupunkikävelykierros iltapäivällä

Viehättäviä kävelyretkiä
Viehättäviä kävelyretkiä

Tämä kierros on täsmälleen sama kuin edellinen, se kulkee samaa reittiä ja näet samat nähtävyydet. Myös sen kesto ja hinta ovat samat. Suuri ero on se, että gondolikierros kanaaleilla alkaa iltapäivällä.

Kumpi on parempi: aamu vai iltapäivä?

Jos haluat, että gondoliajelusta tulee rennompi, se kannattaa tehdä aamulla, jolloin se lähtee klo 9.00. Iltapäivisin klo 15.00 lähtevät lennot ovat romanttisempia, mutta juuri siksi useimmat matkailijat valitsevat ne. Niillä on eniten kysyntää, ja väkijoukkoja on kanavilla eniten iltapäivisin.

4. Gondoliajelu kanaaleja pitkin musiikin ja serenadin kera laivalla

Grand Canal| ©Marco Paiano
Grand Canal| ©Marco Paiano

Haluatko tehdä kyydistäsi entistäkin ikonisemman ja romanttisemman? Anna osa huomiosta gondolierille, joka on vastuussa taikuuden toteuttamisesta. Tällä kyydillä voit nauttia nautinnollisesta kierroksesta Venetsian Suurella kanavalla ja nähdä joitakin sen rantoja reunustavista vaikuttavista rakennuksista ja muistomerkeistä samalla, kun gondolimies laulaa klassista italialaista musiikkia.

Mitä näet tällä gondoliajelulla

 • Grand Canal. Grand Canal tunnetaan "maailman kauneimpana tienä", ja se on koko Venetsian suurin kanava. Se on 4 kilometriä pitkä ja kulkee kaupungin halki S-kirjaimen muotoisena, ja kaikki sitä ympäröivät vesistöt kastelevat sitä. Täältä näet vaikuttavia palatseja, kuten 1700-luvulla rakennetun Palazzo Grassin ja kaupungin kuuluisimman palatsin, Ca' d'Oron, joka on goottilainen palatsi, joka on saanut nimensä sitä alun perin koristaneen kullan mukaan.
 • Peggy Guggenheimin kokoelma. Tässä rakennuksessa sijaitsee yksi maailman merkittävimmistä taidekokoelmista, joka sai alkunsa, kun newyorkilainen Peggy Guggenheim saapui Venetsiaan vuonna 1949. Gondolista näet kauniin terassin, jolla Guggenheim itse otti aurinkoa ja nautti samalla näkymistä Grand Canalille.
 • Palazzo Gritti Badoer. Tämä majesteettinen palatsi on saanut nimensä entisiltä omistajiltaan, mahtavalta venetsialaiselta Gritti-suvulta. Sen merkittävin jäsen oli renessanssin aikainen Venetsian dogi Andrea Gritti, joka johti venetsialaisia armeijoita Cambrain liittoa vastaan, joka pyrki pysäyttämään Venetsian laajentumispyrkimykset Ranskassa.

5. Gondoliajelu kanaaleja pitkin, opastettu kaupunkikierros ja sisäänpääsy Pyhän Markuksen basilikaan

Gondoliajelu
Gondoliajelu

Tällä gondoliajelulla, johon sisältyy opastettu kaupunkikierros ja sisäänpääsy Pyhän Markuksen kirk koon, voit toteuttaa kolme unelmaa yhdessä: gondoliajelu Venetsian viehättävien kanavien läpi, kävely kaupungin kaduilla ja käytävillä ammattitaitoisen oppaan kommentoimana ja opastettu kierros, jolla pääset jonon ohi yhteen Venetsian suurimmista nähtävyyksistä, Pyhän Markuksen basilikaan.

Pyhän Markuksen basilika

Pyhän Markuksen basilika on ollut Venetsian tärkein uskonnollinen temppeli siitä lähtien, kun se rakennettiin vuonna 832. Sen saat tietää tähän pakettiin sisältyvällä opastetulla kierroksella, jossa saat tietää, että tämä kirkko rakennettiin Aleksandriasta varastettujen Pyhän Markuksen evankelistan oletettujen pyhäinjäännösten säilyttämistä varten.

Pyhän Markuksen aukiolla sijaitseva temppeli, jossa on latinalaisen ristin pohjapiirros ja viisi kupolia, sisältää kullattujen sisätilojensa yli 4 000 neliömetriä mosaiikkeja, kuuluisien venetsialaisten taidemaalareiden merkittäviä teoksia ja 500 pylvästä 3. vuosisadalta. Älä jätä väliin Konstantinopolin ryöstöstä peräisin olevaa bysanttilaista kulta- ja hopea-aarretta ja tärkeää Pala de Oro -alttaritaulua, joka on keskiaikaisten kultaseppien tekemä jalokivistä tehty alttaritaulu.

Pyhän Markuksen aukio

Pyhän Markuksen basilika sijaitsee yllättäen Pyhän Markuksen aukiolla, joka on yksi maailman kuuluisimmista aukioista ja Venetsian kaupungin ja yhteiskunnallisen elämän keskus siitä lähtien, kun se perustettiin 900-luvulla. Täältä voit ihailla monia historiallisia rakennuksia ja monumentteja, kuten Dogen palatsia, San Marcon ja San Teodoron pylväitä, Campanile-tornia ja Torre dell'Orologiota, joka on upea tähtitieteellinen kello.

Santa Maria Formosan kirkko

Tämä renessanssiarkkitehti Mauro Codussin vuonna 1492 suunnittelema kirkko rakennettiin 7. vuosisadalla rakennetun temppelin paikalle, joka perimätiedon mukaan oli yksi Oderzon piispan Pyhän Magnuksen perustamista kahdeksasta kirkosta.

Gondolireitti

 • Grand Canal
 • Pyhän Markuksen aukio
 • Basilica di San Marco
 • La Fenice-teatteri
 • Santi Giovanni e Paolon basilika
 • Santa Maria Formosan kirkko

6. Gondoliajelu kanaaleja pitkin ja sisäänpääsy Pyhän Markuksen basilikaan ja Dogen palatsiin

Pyhän Markuksen basilika ja sen campanile| ©Massimo Adami
Pyhän Markuksen basilika ja sen campanile| ©Massimo Adami

Tämä on täydellisin paketti, jossa yhdistyvät gondoliajelu sekä pääsyliput Basilikaan ja Dogen palatsiin, joten et jää paitsi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Tällä kiertomatkalla ylität Grand Canal-kanavan ja sen lumoavimmat sivujoet gondoliajelulla ja pääset opastetulla kierroksella ohittamaan jonon Pyhän Markuksen basilikaan ja Dogen palatsiin sekä muihin upeisiin palatseihin Pyhän Markuksen aukiolla.

Saat myös käyttöösi audio-oppaan, jossa on digitaalinen kartta Venetsian viidestä kaupunginosasta ja tietoa yli 200 kiinnostavasta kohteesta, jotta voit tehdä oman kävelykierroksesi kaupungissa.

Dogen palatsi

Pyhän Markuksen aukiolla sijaitseva Dogen palatsi on yksi Venetsian symboleista ja kaupungin entinen poliittisen vallan keskus, joka muuttui 1200-luvulla linnoitetusta linnasta ja dogen asuinpaikasta tasavallan vankilaksi. Sen valtasaleista käsin jopa 120 dogia (herttua) hallitsi Venetsian kohtaloa lähes vuosisadan ajan.

Sekä ulko- että sisätilat ovat upeat, ja upeissa huoneissa on satoja mestariteoksia muun muassa Tizianilta, Tintorettolta ja Belliniltä. Kuuluisa 1600-luvun barokkisilta, jonka yli kuolemantuomion saaneet vangit lähtivät elämänsä viimeiselle matkalle, kun he katselivat ikkunoistaan viimeistä kertaa Venetsian laguunia.

Pyhän Markuksen basilika

Tämä on ainutlaatuinen kierros, jossa opastetun kierroksen lisäksi voit nauttia osan kierroksesta mukavasti istuen keskellä basilikaa.

Grand Canal

Gondoliajelun aikana Grand Canalilla näet Mozartin talon, La Fenice -teatterin, Peggy Guggenheimin kokoelman, Punta della Doganan, Accademian sillan ja Ponte di Rialton palatsien joukossa, jotka jättävät sinut sanattomaksi. Minulle tämä on ehdottomasti kierroksen paras osa, sillä se auttaa sinua arvostamaan Venetsiaa toisesta näkökulmasta.

7. Tietoa gondoliajeluiden hinnoista

Ilmakuva kanavista
Ilmakuva kanavista

Gondoliajelu Venetsiassa ei ole maailman halvin aktiviteetti, mutta se on mielestäni ainutkertainen kokemus. Venetsiassa pitäisi olla "viralliset" hinnat gondoliajeluille sen kanaaleilla, mutta todellisuudessa on hyvin vaikea tietää, perivätkö laiturilta huutavat gondolimiehet oikean hinnan vai ovatko he "merirosvogondoliereja".

Venetsian kanavia pitkin kulkevan 40 minuutin tavallisen gondoliajelun keskihinta on 80 euroa per gondoliajelu matkustajien määrästä riippumatta, ja siihen mahtuu enintään kuusi matkustajaa. Huomioithan, että illalla klo 19.00 jälkeen hinnat nousevat 100 euroon matkalta. Siksi on mielestäni hyvä vaihtoehto varata palvelu etukäteen tai jopa yhdistää se johonkin muuhun aktiviteettiin, jotta se olisi kustannustehokkaampaa.

8. Muita mielenkiintoisia aktiviteetteja Venetsiassa

Tyypillisiä värikkäitä Muranon taloja| ©Harshit Jain
Tyypillisiä värikkäitä Muranon taloja| ©Harshit Jain

Oletko kaivannut gondoliajelua Venetsiassa? Jos nautit tästä aktiviteetista, haluat varmasti vierailla myös Muranon ja Buranon lumoavilla saarilla. Tässä on oppaani Muranon ja Buranon saarille. Muranon ja Buranon päiväretket Venetsiasta jotta voit järjestää vierailusi.

UKK

 • Mitä eroa on gondolilla ja vesibussilla?

  Vesibussit kulkevat yleensä Grand Canal -kanavaa pitkin jaetulla kyydillä. Gondolit ovat perinteinen venetsialainen kulkuneuvo, ja ne vievät sinut pienempien kanaalien läpi ja ympäri kaupunkia kokemuksella, jota et voi saada millään muulla tavalla.

 • Voinko ajaa gondolilla yöllä?

  Ei, mutta viimeiset gondoliajelut lähtevät klo 19:00-19:30, joten voit ainakin nauttia auringonlaskusta, kun purjehdit Venetsian kanaalien läpi, ja vuodenajasta riippuen myös auringonlaskusta.

 • Pitääkö gondolierille antaa tippiä?

  Juomarahaa ei tarvitse antaa, mutta sitä arvostetaan.