Wien 2 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Tutustu Wienin viehätykseen, joka on tyylikäs kaupunki yhden maailman kuuluisimman joen rannalla.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

Wien 2 päivässä: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Wien | ©Luca Sartoni

Itävallan pääkaupungilla on pitkä historia. Menneiden vuosisatojen arvovalta näkyy sen aukioilla ja rakennuksissa, jotka erottuvat tyylikkyytensä ja majesteettisuutensa ansiosta.

Jos olet varannut lennon Wieniin, olet tehnyt oikean valinnan - haluat varmasti tulla takaisin. Tämä artikkeli paljastaa , mitä Wienissä kannattaa nähdä ja tehdä, jotta voit ottaa kaiken irti vierailustasi.

1. päivä: Wienin pakolliset nähtävyydet

Central Café| ©Gryffindor
Central Café| ©Gryffindor

Ennen kuin aloitat kaupunkikierroksen, mikään ei ole parempaa kuin hyvä aamiainen. Muista, että olet Wienissä, eikä koskaan tee pahaa aloittaa päivää herkullisella sacher-kakulla.

Aamiainen tyylikkäästi

Reittimme alkaa osoitteesta Herrengasse 14. Olemme Wienin sydämessä, kävelymatkan päässä Daun-Kinsky-palatsista ja Minoritenkirkosta (Minoritenkirche).

Tältä tyylikkäältä kadulta löydät Café Centralin, joka on pääkaupungin historiallinen maamerkki. Sen holvattu katto johtuu rakennuksen aiemmasta käytöstä. Ennen vuotta 1860 siinä toimi pankki, jonka suunnitteli Heinrich von Ferstel, yksi aikansa kuuluisimmista arkkitehdeistä.

Siellä on useita aamiaisvaihtoehtoja. Wieniläistyylinen tarjoaa espresson vaahdotetulla maidolla, kotitekoisia sämpylöitä ja voita. Jos haluat jotain runsaampaa, voit valita keisarillisen aamiaisen, joka sisältää lasillisen cavaa, kahvia, appelsiinimehua, savulohta, croissantteja ja paljon muuta. Voit valita myös jotain makeaa. Heidän tiskillään on laaja kokoelma kakkuja, jotka näyttävät taideteoksilta.

  • Avoinna joka päivä klo 7:30-22:00 (maanantaista lauantaihin) ja klo 10:00-22:00 (sunnuntaisin ja juhlapyhinä).

Vieraile hienossa Habsburgin retriitissä

Schönbrunn oli Itävallan keisariperheen käyttämä kesäasunto. Se on epäilemättä Wienin hienoin palatsi ja luokan ja tyylikkyyden symboli. Se on kuuluisuutensa velkaa Maria Teresialle, joka tilasi Nikolaus von Pacassilta sen uudelleenmuotoilun. Muutaman vuoden kuluttua arkkitehti antoi keisarinnalle itävaltalaisen rokokoon jalokiven.

Pääset sinne metrolla Herrengasselta (ei kaukana Café Centralista) ja voit jäädä pois Hütteldorfer Straße-pysäkillä. Sieltä voit nousta raitiovaunulinjaan 10 ja jäädä pois Schloß Schönbrunnin pysäkillä. Saavut monumentaalisen sisäänkäynnin eteen.

Vierailu Schönbrunnin palatsissa on helppoa sisältä löytyvien äänioppaiden ansiosta. Kun olet käynyt sen upeissa saleissa, suosittelen kävelyä sen barokkipuutarhoissa. Viheralueeseen kuuluu suuri labyrintti ja Gloriette-rakennuksen panoraamaterassi.

Osta lippu Schönbrunnin palatsiin Wieniin

Kävele kaupungintalon edessä

Wienin kaupungintalo| ©Thomas Ledl
Wienin kaupungintalo| ©Thomas Ledl

Kun olet lopettanut vierailun, voit mennä toiseen suuntaan (raitiovaunu ja metro) ja jäädä pois Volkstheaterelin pysäkillä. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä on Rathauspark, symmetrisesti muotoiltu puisto, joka toimii kaupungintalon (Rathaus) reunusmajana.

Se on goottilaistyylinen rakennus, jonka tornin huipulla on katedraalia muistuttava torni. Se rakennettiin vuosina 1872-1883 Wienin Stephansdomin (Wienin tuomiokirkko) kunnostaneen arkkitehdin Friedrich Schmidtin suunnitelmien mukaan.

Kunta järjestää opastettuja kierroksia sen tärkeimpiin tiloihin: muun muassa valtuustosaliin, kahteen vaakunasaliin, suureen portaikkoon ja kaaripihaan.

Maksuttomia äänioppaita on saatavilla useilla kielillä, myös espanjaksi. Raatihuoneen edustalla on järjestetty joulumarkkinat marraskuun lopusta lähtien.

Ihmettele parlamenttia

Itävallan poliittinen sydän sijaitsee vain muutaman metrin päässä kaupungintalolta. Pääsisäänkäyntiä edeltää upea suihkulähde, jota hallitsee Pallas Athenen patsas.

Viisauden jumalatar pitää vasemmassa kädessään keihästä ja oikeassa kädessään voiton jumalatar Nikea. Hän on tehty marmorista, jossa on kultaisia yksityiskohtia. Hänen siluettinsa takana on parlamentti, kreikkalais-roomalaistyylinen rakennus, jonka on suunnitellut Theophil Hansen.

Hän oli kuuluisa arkkitehti, ja ennen virkaanastumistaan hän oli jo johtanut Kuvataideakatemian (Schillerplatz 3) ja Sotahistoriallisen museon (Arsenal 1) rakentamista.

Päätös oli viisas, sillä hän suunnitteli upean rakennuksen, jota koristavat muun muassa Thukydideen, Herodotoksen ja Julius Caesarin patsaat. Parlamentti itse järjestää opastettuja kierroksia, ja jos olet kiinnostunut, voit osallistua täysistuntoon.

Osta Wien-passi

Astu sisään espanjalaisen ratsastuskoulun talliin

Espanjalaisen ratsastuskoulun tallit| ©John Harwood
Espanjalaisen ratsastuskoulun tallit| ©John Harwood

Tunnetko lipizzanerhevoset? Nämä upeat hevoset ovat kotoisin Lipizzan kaupungista (nykyään Slovenian kaupunki), ja Espanjan keisari Kaarle II toi ne Wienin hoviin.

Harrastajien mukaan ne ovat espanjalaisten, arabialaisten, napolilaisten ja tšekkiläisten yksilöiden sekoitus, ja ne ovat erittäin tyylikkäitä ja samalla ihanteellisia ratsastukseen.

Espanjalainen ratsastuskoulu vaalii perinnettä ja järjestää hevosnäytöksiä, jotka ovat näkemisen arvoisia. Nämä hevoset ovat erittäin älykkäitä ja ne on koulutettu suorittamaan monimutkaisia liikkeitä tyylikkäästi.

Halvimmalla pääsee osallistumaan koulutustilaisuuksiin, joissa tehdään rentoutumista, hienosäätöä ja lihasten vahvistamista edistäviä harjoituksia. Ne järjestetään klo 10:00-11:00, ja niiden hinta on noin 15 €.

Varaa opastettu kierros Wienissä

Ruokaile yhdessä maailman parhaista ravintoloista

Josmatkustat keväällä tai kesällä, suosittelen varaamaan pöydän Steirereckistä, kahden Michelin-tähden ravintolasta Wienin Stadtparkin eli Wienin kaupunkipuiston sydämessä.

Sinne pääsee Espanjan ratsastuskoululta hyvin helposti, kunhan otat metron (linja 3 Herrengasselta) ja jää pois Stubentorin pysäkillä.

Pinnalle noustessasi näet Wienflussportalin, Wienjoen ylittävän jugendtyylisen sillan. Sitä ei pidä sekoittaa Tonavaan, sillä sitä on paljon vähemmän ja se virtaa rauhallisesti puutarhan läpi.

Stadtpark on rauhallisuuden keidas, joka on täynnä klassisia muistomerkkejä. Franz Schubertin patsas ja Johann Straussin kultainen hahmo, joka on ikuistettu viulu kädessään, ansaitsevat erityismaininnan.

Ravintola sijaitsee modernissa rakennuksessa, jossa on suuret ikkunat, ja se tarjoaa perinteisiä itävaltalaisia ruokia ranskalaisella twistillä. Steirereckin keittiömestari - kuuluisa Heinz Reitbauer - onkin kouluttautunut Alain Chapelin, Nouvelle Cuisine -keittiön luojan, luona.

Häneltä hän oppi intohimonsa raaka-aineita kohtaan niin paljon, että tarjoiltavat sienet kerätään henkilökohtaisesti Wienin metsistä. Ruokalista on kausittainen ja arvostelut ovat erinomaisia. Avoinna maanantaista perjantaihin klo 11:30-14:30 ja 18:30 jälkeen. Varauksia suositellaan hyvissä ajoin etukäteen.

Päivä 2: Katedraali ja kohokohdat

Wienin katedraali| ©georgianakate
Wienin katedraali| ©georgianakate

Oletko valmis tutustumaan kaupungin muihin viehätyksiin? Tämä toinen päivä alkaa Itävallan pääkaupungin sydämestä, aivan sen kuuluisimman kirkon juurelta.

Aloita kierros Stephansplatzilta

Tämä on Wienin sydän, jossa sijaitsee wieniläisten rakastetuin rakennus: Pyhän Stefanuksen katedraali (Stephansdom). "Steffl" - kuten paikalliset sitä kutsuvat - on mahtava goottilainen kirkko, jossa on barokkityylisiä yksityiskohtia.

Katolla on värillisiä laattoja, jotka esittävät Itävalta-Unkarin keisarikunnan kaksipäistä kotkaa ja kaupungin vaakunaa. Voit tutustua kirkon sisätiloihin, päätorniin ja katakombeihin.

Ennen kuin nouset ylös, voit nauttia panoraama-aamiaisen. Boutique Hotel am Stephansplatz sijaitsee samalla aukiolla, ja sieltä on upeat näkymät Wienin temppelille.

Sen kahvila on nimetty espanjalaisen tenorin Giacomo Aragallin mukaan, ja se on ihanteellinen paikka aloittaa päivä energisesti. Kello 6:30-10:00 (viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 11:00) voit nauttia buffetaamiaisesta, jossa on croissantteja, hedelmiä, lämpimiä ja kylmiä ruokia, tuorepuristettua mehua ja paljon muuta.

Varaa opastettu kierros Wienissä

Ihaile Pyhän Kaarle Borromeon kirkko

Tämä majesteettinen kirkko rakennettiin kiittämään Jumalaa siitä, että hän pelasti Wienin kulkutaudilta. Eurooppaa vaivasi 1700-luvulla mustan surman epidemia, joka onneksi säästi pääkaupungin. Pyhän Rooman keisari Kaarle VI tilasi arkkitehti Johann Bernhard Fischer von Erlachilta ja päätti omistaa kirkon Milanon piispalle Kaarle Borromeolle.

Ulkopuolella olevat kaksoispylväät viittaavat sekä Salomon temppeliin että Herkuleksen pylväisiin. Kaarle V oli itse asiassa valinnut jälkimmäisen Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan symboliksi.

Josmatkustat Wieniin joulukuussa, voit kuunnella eläviä gospel-artisteja tai klassisen musiikin konsertteja. Se on ihanteellinen tilaisuus ihailla sen sisätiloja mukavasta istuma-asennosta.

Tunne itsesi aristokraatiksi Belvederen palatsissa

Palatsin julkisivu| ©KLMircea
Palatsin julkisivu| ©KLMircea

Belvederen palatsi oli Savoijin prinssi Eugenin kesäasunto. Hän oli taiteen ystävä ja tilasi arkkitehti Johann Lukas von Hildebrandtilta tämän upean barokkirakennuksen.

Kompleksi koostuu kahdesta osasta - Ylemmästä ja Alemmasta Belvederestä - ja sitä ympäröi upea puutarha. Julkisivun edessä oleva suuri lampi heijastaa sen siluettia, mikä tuo ympäristöön romanttisen sävyn.

Sisätiloissa on taidekokoelma keskiajalta sodanjälkeiseen aikaan. Sen tärkein nähtävyys ovat Gustav Klimtin maalaukset, jotka ovat yksi wieniläisen secessionin, modernismin haaran, merkittävimmistä jäsenistä. Hänen kuuluisat teoksensa "Suudelma" ja "Judith" löytyvät täältä yhdessä Jacques-Louis Davidin ikonisen öljykankaan "Napoleon ylittää Alpit" ja muiden maalausten kanssa.

Ulkona on myös Orangerie, kulttuuritilaksi muutettu kasvihuone. Koska Belvederen palatsissa on niin monia eri tiloja, aukioloajat vaihtelevat tilasta toiseen. Suosittelen lukemaan asiaa käsittelevän artikkelin, joka auttaa sinua vierailun järjestämisessä.

Osta lippu Belvederen palatsiin.

Tutustu jugendtyyliseen mestariteokseen

Kun olet tutustunut aristokraattiseen residenssiin, ota raitiovaunu (linja O) ja jää pois Marxergassen pysäkillä. Alle kymmenessä minuutissa saavut Hundertwasserhausin eteen , joka on asuinkortteli, jossa vilkkuu Gaudín luomuksia.

Rakennus on kuin suoraan sadusta, ja se erottuu edukseen epäsäännöllisellä julkisivullaan (ikkunat, parvekkeet ja muut koriste-elementit eivät noudata samaa kaavaa) ja iloisilla pastelliväreillään. Se rakennettiin vuosina 1983-1985 kahden arkkitehdin, Josef Krawinan ja Peter Pelikanin, yhteistyönä.

Asuinrakennuksen vieressä on ostoskeskus, joka tunnetaan nimellä Hundertwasser Village. Se on samantyylinen kuin läheiset talot, ja se on ihanteellinen paikka ostaa omaperäinen matkamuisto. Se on avoinna viikon jokaisena päivänä kello 9:00-19:00.

Kävele Euroopan toiseksi suurimmassa huvipuistossa

Praterissa| ©Thomas Feichtinger
Praterissa| ©Thomas Feichtinger

Jotta pääset päivän toiseksi viimeiselle etapille, sinun on ylitettävä Tonavan kanava, joka on suuren joen suuntainen haara. Reilussa 15 minuutissa saavut Prateriin, kaupungin kuuluisimpaan viheralueeseen. Jos matkustat lasten kanssa, tämä on erittäin suositeltava vaihtoehto.

Voit ajaa suurella maailmanpyörällä (Wiener Riesenrad) ja pitää hauskaa lasten kanssa huvipuistossa.

Kiipeä Donauturmiin

Kulje Praterista keisarillista siltaa (Reichsbrücke) pitkin Tonavan keskellä olevalle saarelle. Tällä maalla seisoo Donauturm, joka on ainoa paikka, josta voit nauttia 360 asteen näköalasta.

Torni on vahtinut Wieniä 1960-luvulta lähtien, ja siitä on tullut kaupungin todellinen symboli. Se on parveke, jolta avautuvat näkymät Tonavalle, Cobenzlin viinitarhoille ja Wienin metsään (Wienerwald). Lähistöllä näet Donau Cityn, toimisto- ja ostosalueen, pilvenpiirtäjät.

Jos matkustat talvella, ei tarvitse pelätä kylmyyttä: lasitetun terassin ansiosta voit nauttia näkymistä kaikissa sääolosuhteissa. Nopea hissi vie sinut huipulle vain 35 sekunnissa! Kovalla tuulella hissin nopeutta kuitenkin vähennetään heilumisen välttämiseksi.

Donauturm on avoinna viikon jokaisena päivänä kello 10:00-22:30. Viimeinen nousu tapahtuu klo 23:00.

Kannattaako Wienin ympäristöä nähdä kahden päivän aikana?

Mauthausenin vankiparakit| ©Ian McKellar
Mauthausenin vankiparakit| ©Ian McKellar

Mielestäni kaksi päivää on minimiaika tutustua Wieniin. Se oli suuren imperiumin pääkaupunki, ja sen kaduilla on viehättäviä rakennuksia, puistoja ja museoita.

Jos kuitenkin matkustat kesällä ja haluat paeta kuumuutta tai nähdä vähän enemmän Itävaltaa, sinulla on valinnanvaraa. Wienin ympäristössä kannattaa vierailla Badenin kylpyläkaupungissa, Bratislavassa tai Mauthausenin keskitysleirillä.

Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on jokiristeily Tonavalla. Suositeltavin kohde on Wachaun laakso, Unescon maailmanperintökohteeksi julistama luontokohde. Se on viininviljelyalue, jota koristavat perinteiset kylät ja vehreä luonto. Veneet lähtevät yleensä Wienin keskeiseltä paikalta ja pysähtyvät seuraavissa paikoissa:

  • Krems, keskiaikainen kaupunki Krems- ja Tonava-jokien yhtymäkohdassa. Sen symboli on Steiner Tor, alun perin 1400-luvulla rakennettu ja barokkityyliin muutettu portti. Se on Ala-Itävallan viininviljelyalueen tärkein keskus.
  • Dürnsteinin linnan rauniot, jotka ovat jäänteitä 1200-luvun linnoituksesta. Kuuluisa kuningas Rikhard Leijonasydän oli vankina sen muurien sisällä vajaan vuoden ajan. Täältä voit nauttia upeasta panoraamasta.
  • Stift Melk, benediktiiniläisluostari joen varrella. Siellä on poikkeuksellinen kirjasto ja tyylikkäät puutarhat. Huomaa, että risteilyalukset saapuvat Melkin kylään vain kesäisin.

Varaa retki Mauthauseniin Wienistä.