10 Asiaa, Jotka Voit Tehdä Pekingissä Talvella

Kiinan pääkaupungin alhaiset lämpötilat kutsuvat sinut nauttimaan lumesta, festivaaleista, lämpimistä aterioista ja paljon muusta talvella.

Lorena Morales

Lorena Morales

7 minuuttia luettu

10 Asiaa, Jotka Voit Tehdä Pekingissä Talvella

Talvi Pekingissä | ©Peter Moore

Peking on suurkaupunki, jossa vierailee paljon matkailijoita. Jos matkustat talvella, se on ihanteellista aikaa vierailla nähtävyyksissä, kuten Kielletyssä kaupungissa, Tiananmenin aukiolla ja jopa Kiinan muurilla.

Talvi on myös ihanteellista aikaa luisteluun, hiihtoon tai lumilautailuun, uskomattomiin jääveistosfestivaaleihin osallistumiseen, herkullisimpien lämpimien ruokien nauttimiseen tai uudenvuoden juhlallisuuksiin. Jos siis aiot vierailla Pekingissä talvella, tulet epäilemättä hämmästymään kaikesta siitä, mitä kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy. Oletko valmis?

1. Maistele Pekingin parhaita ruokia omaperäisellä tavalla, tuk-tuk-kierroksella

Tangyuan| ©Alpha
Tangyuan| ©Alpha

Kylmä sää kutsuu meitä syömään kuumia ruokia, jotka lohduttavat meitä ja lataavat energiaa. Siksi talvi on parasta aikaa varata gastronominen retki tuk-tukilla ja kokeilla tyypillisiä kausiruokia.

Suosituimpia kiinalaisia ruokia, jotka sopivat täydellisesti talveen, ovat mm:

  • Hot pot, joka on mausteinen liemi, jossa on erilaisia ainesosia, kuten vihanneksia, tofua, nyyttejä, munia, nuudeleita, lihaa ja jopa mereneläviä. Se tarjoillaan suuressa kulhossa, jonka kaikki pöydässä istuvat jakavat. Monissa ravintoloissa voit valita ainekset ja katsella, kun niitä keitetään.
  • Tangyuan, makea keitto, jossa on riisijauhonukkeja, valmistetaan talvipäivänseisauksen, uudenvuoden tai lyhtyjuhlan kunniaksi. Nämä pallot valmistetaan käsin, ja ne voidaan täyttää erilaisilla ainesosilla, kuten taateleilla, manteleilla, maapähkinöillä tai saksanpähkinöillä. Ne voidaan valmistaa myös suolaisilla ainesosilla, kuten lihalla tai vihanneksilla.

Varaa gastronominen tuk-tuk-kierros

2. Vieraile Tiananmenin aukiolla

Tiananmenin portin läpi| ©Shande Villa
Tiananmenin portin läpi| ©Shande Villa

Tiananmenin aukio on yksi maailman suurimmista aukioista. Siellä vieraillaan myös lähes ympäri vuoden, joten siellä kannattaa käydä talvella, jolloin turisteja on vähemmän.

Tiananmenin aukiolla on paljon nähtävää, sillä siellä julistettiin Kiinan kansantasavalta vuonna 1949 ja siellä on tapahtunut monia historiallisesti merkittäviä tapahtumia. Se sijaitsee Kielletyn kaupungin vieressä, joten Pekingin päiväretkellä käydään usein yhdessä. Se on myös vartioitu, ja sinne päästäkseen on esitettävä passi ja esitettävä laukut.

Jos haluat nähdä sen yksityiskohtaisesti, suosittelen varaamaan Tiananmenin aukion kierroksen. Aukiolla näet tunnusomaisia rakennuksia:

  • Kiinan kansallismuseo, joka on yksi maailman tärkeimmistä.
  • Tiananmenin portti, jossa Kiinan kansantasavalta julistettiin.
  • Kansan sankareiden muistomerkki, jossa muistetaan 1800- ja 1900-luvun vallankumouksellisia taisteluita.
  • Kansan suuri sali.
  • Mao Zedongin mausoleumi, jossa hänen balsamoitu ruumiinsa makaa ja ihmiset tuovat hänelle uhreja.

Varaa Tiananmenin aukion kierros

3. Nauti Kiinan muurin talvimaisemista

Kiinan muuri talvella| ©tacowitte
Kiinan muuri talvella| ©tacowitte

Talvi on hyvä aika varata retki yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä julistetulle Kiinan muurille, sillä lumi tuo varmasti erityistä viehätystä ympäröivään maisemaan. Sitä paitsi Pekingissä ei ole niin paljon väkeä kuin keväällä tai kesällä.

Muurilla voi vierailla eri osissa riippuen kuntotasostasi tai siitä, kuinka pitkälle haluat kävellä. Talvella Mutianyun tai Badalingin kaltaiset matalan vaikeusasteen retket sopivat paremmin lapsille ja vanhuksille. Keskivaikean vaikeusasteen reittejä ovat Simatai ja Jinshanling (10 km), kun taas Jiankou on enemmän koulutetuille.

Kaikki Suurmuurin osat ovat mielenkiintoisia, eli mikään ei ole toista parempi. Mitä tulee siihen , miten Kiinan muurille pääsee, voit mennä bussilla tai maanalaisella noin 2 tunnissa, varata bussikuljetuksen Kiinan muurille tai varata kiertoajelun, kumpi on kätevämpi ja mukavampi tähän aikaan vuodesta.

Varaa Kiinan muurin kiertoajelu

4. Tee rauhallinen kierros Kielletyssä kaupungissa

Kielletty kaupunki| ©cattan2011
Kielletty kaupunki| ©cattan2011

Kielletty kaupunki on noin 114 palatsin ja rakennuksen muodostama palatsikompleksi, jossa Ming- ja Qing-dynastioiden keisarit hallitsivat 1400- ja 1900-luvuilla. Sisällä voit nähdä palatsien ainutlaatuisen arkkitehtuurin lisäksi veistoksia, reliefejä, puutarhoja, koruja, maalauksia ja keramiikkaa, jotka jättävät sinut ihmetyksen valtaan.

Tässä kompleksissa kaikella on symbolinen merkitys tai se liittyy feng shuihin, joka nopealla vierailulla luultavasti jää sinulta huomaamatta. Siksi talvi on yksi parhaista ajankohdista vierailla Pekingissä ja tutustua näiden kohteiden salaisuuksiin yksityiskohtaisesti. Alueen pinta-ala on noin 72 hehtaaria, joten sen kiertämiseen menee useita tunteja. Suosittelen varaamaan Kielletyn kaupungin kierroksen, jotta et jää paitsi mistään yksityiskohdista.

Alueella on paikkoja, joissa voi syödä ja ostaa juomia, vaikka hinnat saattavat tuntua hieman korkeammilta kuin kompleksin ulkopuolella. Muista ottaa passi mukaan ja varaa lippu Kiellettyyn kaupunkiin etukäteen. Joitakin tämän historiallisen kompleksin pakollisia nähtävyyksiä ovat muun muassa seuraavat:

  • Kaupunkia ympäröivä vallihauta, jossa on jäätynyttä vettä.
  • Tiananmenin portti, jossa Kiinan kansantasavalta julistettiin.
  • Veistetyt marmoriportaat, joihin on veistetty lohikäärmeiden ja muiden mytologisten aiheiden reliefit.
  • Keisarillinen Yuhuyuan-puutarha, joka kattaa noin 7000 m2 ja jossa on keinotekoisia kukkuloita, terasseja, saleja, temppeleitä ja kukkia.
  • Korkeimman harmonian sali, Kielletyn kaupungin tärkein sali, jossa pidettiin tärkeitä tapahtumia, kuten keisarien julistaminen tai uudenvuoden juhlat.
  • Aarteiden galleria: täällä voit nähdä keisareille kuuluneita jalokiviä, kruunuja ja muita arvoesineitä.
  • Yhdeksän lohikäärmeen muuri, joka on noin 30 metriä pitkä.

Varaa Kielletyn kaupungin kierros

5. Tutustu Pekingin tärkeimpiin temppeleihin ja palatseihin.

Taivaan temppeli| ©m w
Taivaan temppeli| ©m w

Peking on kuuluisa symboliikkaa täynnä olevista temppeleistään ja palatseistaan, jotka ovat epäilemättä yksi parhaista vaihtoehdoista talvella, jolloin paikallisia on enemmän kuin turisteja ja voit kiertää niitä rauhassa. Joitakin Pekingin parhaita temppeleitä ovat mm:

Taivaan temppeli

Taivaan temppeli on yksi Kiinan tärkeimmistä temppeleistä, joka oli Ming- ja Qing-dynastioiden keisareiden rukouspaikka. Se sijaitsee vain 5 kilometrin päässä Pekingin keskustasta. Se on noin 273 hehtaarin kokoisen puiston sisällä, joten sen kiertämiseen menee jonkin aikaa. Sisällä älä jätä väliin muun muassa ympyränmuotoista alttaria, sadonkorjuun rukoushuonetta, keisarin holvia ja paastopalatsia.

  • Sijainti: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Peking, Kiina.
  • Aukioloajat: Päivittäin klo 6.30-22.00 marraskuusta maaliskuuhun. Nähtävyydet, kuten rukoushalli ja Kaiku-muuri, avataan klo 8 aamulla ja suljetaan klo 17. Maanantaisin suljettu.
  • Sisäänpääsymaksu: Yleinen sisäänpääsy per henkilö on noin 2 euroa marraskuusta maaliskuuhun). Pääsymaksu nähtävyyksiin on noin 1-2 euroa nähtävyyttä kohti.
  • Suositukset: Pidä passi mukanasi, jotta pääset sisään.

Laman temppeli tai Yonghe-temppeli

Laman temppeli on yksi kuuluisimmista tiibetiläisistä buddhalaistemppeleistä Tiibetin ulkopuolella, jossa voit nähdä kaapuihin pukeutuneita munkkeja ja ihmisiä sytyttämässä suitsukkeita ja rukoilemassa, sillä se on aktiivinen buddhalaisluostari. Jos varaat Lama-temppelikierroksen, näet maailman suurimman Buddha-patsaan, joka on 18 metriä korkea. Temppelin lähellä on hutongien, perinteisten kiinalaisten asuinalueiden, alue, jossa voit nähdä, miten paikalliset asuvat, ja katsella joitakin kauppoja.

  • Sijainti: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Peking, Kiina.
  • Aukioloajat: päivittäin klo 9-16 marraskuusta maaliskuuhun. Maanantaisin suljettu.
  • Sisäänpääsymaksu: Pääsymaksu on noin 2 euroa per henkilö marraskuusta maaliskuuhun.
  • Suositukset: Sisäänpääsy edellyttää passia.

Varaa Laman temppelin kierros

6. Pidä hauskaa talvifestivaaleilla

Lyhtyfestivaali| ©William Leonard
Lyhtyfestivaali| ©William Leonard

Jos vierailet kaupungissa talvella ja otat joitakin Pekingin parhaista retkistä, sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin festivaaleihin, joista monet liittyvät jäähän ja lumeen. Tässä on valikoima mielenkiintoisimpia niistä, jotta voit valita itsellesi mieluisimman.

  • Lyhtyfestivaali eliLantern Festival: Tämä järjestetään helmikuussa, kuun uudenvuoden yhteydessä. Se järjestetään kuuvuoden ensimmäisenä täysikuuna, ja se aloittaa kevään. Se on perinne, joka alkoi vuonna 206 eaa. Hanin Ming-keisarin aloitteesta. Juhlan aikana talot, kaupat, puistot ja kadut koristellaan värillisillä lyhdyillä, joihin on kirjoitettu arvoitus, ja jos henkilö ratkaisee arvoituksen, hän voi voittaa palkinnon. Festivaalilla järjestetään myös tanssiesityksiä, paraateja, messuja ja mahdollisesti ilotulitusnäytöksiä.
  • Longqingin jää- ja lumilyhtyfestivaali: Järjestetään joka vuosi tammi- ja helmikuussa Longqingissa, 85 kilometrin päässä Pekingistä. Siellä voit nähdä lukuisia värikkäitä lyhtyjä ja jääveistoksia, jotka hämmästyttävät sinua, sekä valoilla koristeltuja puita. Sisäänpääsy jäälyhtyfestivaalille maksaa noin 25 euroa. Erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta kauempana Pekingistä (5 tunnin ajomatka), on Harbinin jääfestivaali, johon osallistuu kuvanveistäjiä kaikkialta maailmasta ja jossa he luovat todellisia taideteoksia. Se järjestetään tammikuun aikana.
  • Bird's Nest Ice and Snow Festival: Tammikuun aikana Pekingin kansallinen stadion muuttuu valtavaksi jää- ja lumenkaatopaikaksi ja tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, kuten luistelua, hiihtoa keinotekoisella mäellä, jääkiekkoa ja lumipuistoa. Pääsymaksu Bird's Nest -festivaalille maksaa noin 15 euroa.

7. Luistelu jäätyneillä järvillä

Luistelua jäätyneillä järvillä| ©cligste
Luistelua jäätyneillä järvillä| ©cligste

Kun lämpötila laskee pakkasen alapuolelle, Pekingin järvet muuttuvat luistelukentiksi, joista koko perhe voi nauttia. Näillä kaukaloilla voi luistella perinteisillä luistimilla, mutta niillä voi myös ajaa polkupyörällä kiskoilla tai sähköautoilla ja liukua tuoleilla kiskoilla.

Suosittu luistelupaikka on Kunming-järvi, Pekingin suurin järvi, jota ympäröivät puutarhat ja palatsit, mukaan luettuna unohtumaton Kesäpalatsi. Suosittu on myös Houhai-järvi, joka sijaitsee Pekingin keskustassa alueella, jonne ruhtinaat ja aateliset rakensivat kartanoitaan.

8. Juhli uutta vuotta Kiinassa

Uudenvuoden juhlinta| ©Frühtau
Uudenvuoden juhlinta| ©Frühtau

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan kuukalenterin kuutena ensimmäisenä päivänä eli yleensä tammikuun aikana. Alku määrää, miten loppuvuosi sujuu, joten he suorittavat puhdistuksia ja tekevät uhrauksia esi-isilleen. He myös kokoontuvat syömään perinteisiä ruokia, kuten kiinalaisia ravioleja, kalaa tai niangaota, riisijauhokakkua. On tapana antaa rahaa koristelluissa punaisissa kirjekuorissa, erityisesti lapsille.

Pekingissä järjestetään tähän aikaan vuodesta myös monia festivaaleja, kuten lyhtyjuhla, jolloin näet värikkäitä lyhtyjä ympäri kaupunkia, ja temppelimessut, joissa ihmiset menevät rukoilemaan suitsukkeiden kanssa. Näistä Ditan-temppeli, Changdian-temppeli ja Dongyue-temppeli ovat hyvin suosittuja, ja ne järjestetään noin kello 9-16.

Lisäksi on katujuhlia, kuten perinteisiä lohikäärme- ja leijonatansseja, paraateja ja taidenäyttelyitä sekä käsityö- ja ruokamessuja, erityisesti makeisia. Ilotulitukset on kielletty useaan otteeseen niiden aiheuttaman ympäristön pilaantumisen vuoksi, mutta niitä voi nähdä ympäri kaupunkia.

9. Hiihto ja lumilautailu Pekingin lähellä

Lumilautailu| ©Visit Almaty
Lumilautailu| ©Visit Almaty

Pekingin lähellä on lukuisia hiihtokeskuksia, joissa on eri vaikeusasteisia rinteitä, joissa voit harrastaa lumilautailua ja nauttia kauniista maisemista. Rinteitä on laajennettu vuoden 2022 talviolympialaisia varten, joten vaihtoehtoja on kaikentasoisille.

Yksi tärkeimmistä hiihtokeskuksista on Pekingin Huaibei, joka sijaitsee 80 kilometrin päässä Pekingistä ja joka on hyvin lähellä Kiinan muuria, joten näkymät ovat upeat. Tässä hiihtokeskuksessa on 4,5 kilometrin rinteiden lisäksi maailman korkein köysirata, joka on 1200 metrin korkeudessa.

Myös Chonglissa, joka sijaitsee 3 tunnin ajomatkan päässä Pekingistä, on useita moderneja hiihtokeskuksia, kuten Fulong Four Seasons Town, jossa on 37 rinnettä, ja Wanlong, jossa on 32 rinnettä.

10. Katso Taoyman Xiangun jäätyneet vesiputoukset

Jäätynyt vesiputous| ©ilesour
Jäätynyt vesiputous| ©ilesour

Kuten näet, Pekingissä on paljon nähtävää ja koettavaa. Tämän luettelon päätteeksi Miyunin piirikunnassa, noin 100 km:n päässä Pekingistä, sijaitsee Taoyuan Fairy Valley, metsä, jossa on lampia, järviä, lähteitä ja 50 metriä korkea vesiputous, jotka jäätyvät talvella ja tarjoavat ohittamattoman jäämaiseman, jossa on luolia ja veistettyjä muotoja, joita vain kylmät lämpötilat voivat luoda.

Talvimaisemien katselemisen lisäksi monet käyvät täällä myös kiipeilemässä jäällä Taoyuanin vesiputouksella, jossa on tarjolla vaihtelevia vaikeusasteita. Laaksossa sijaitsee myös Longquan-vesiputous, joka sopii paremmin aloittelijoille ja on noin 20 metriä korkea.