10 Asiaa, joita tehdä Tukholmassa tammikuussa

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi Ruotsissa, ja lämpömittari näyttää Tukholmassa usein pakkasta, mutta se ei estä kaupunkia tarjoamasta monenlaisia aktiviteetteja. Tämä ei kuitenkaan estä kaupunkia tarjoamasta monenlaisia aktiviteetteja - lue lisää!

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

7 minuuttia luettu

10 Asiaa, joita tehdä Tukholmassa tammikuussa

Tukholman ilta | ©Nev Rimes

Tukholma on yksi Skandinavian niemimaan suosituimmista kaupungeista, mutta sen huippusesonki on kesällä ja keväällä. Tammikuussa, talven kylmimpänä kuukautena, lämpötila voi laskea helposti pakkasen alapuolelle, mikä lannistaa monet matkailijat. Jos kuitenkin rohkeasti uskaltautuu koleisiin vuodenaikapäiviin, Ruotsin pääkaupunki tarjoaa kauniita maisemia ja runsaasti paikallisia juhlia.

Parhaita asioita, joita Tukholmassa voi tehdä tammikuussa, ovat muun muassa Pyhän Knuutin päivän viettäminen, Gamla Stanin löytäminen vuoden ensimmäisen kuukauden raskaassa lumessa, laskettelurinteissä käynti talven avajaisissa, vapunpäivän kokeminen, kylmältä suojautuminen museomaratonin aikana, revontulien löytäminen parhaimmillaan ja luistelu Kungsträdgårdenin puistossa.

1. Juhli Pyhän Knutin päivää

Pyhän Knuutin päivä| ©Irmeli Hasanen
Pyhän Knuutin päivä| ©Irmeli Hasanen

Tukholmassa tammikuun saapuminen ei merkitse vain uuden vuoden alkua, vaan myös erikoisen perinteen, Pyhän Knuutin päivän, juhlimista. Tässä 13. tammikuuta järjestettävässä tapahtumassa yhdistyvät uskonnollinen juhla ja paikalliset tavat, mikä tekee siitä ainutlaatuisen kokemuksen niin Ruotsin pääkaupungin asukkaille kuin vierailijoillekin.

Juhlan juuret juontavat muinaiseen kristilliseen perinteeseen, jonka mukaan merimiesten suojeluspyhimyksen Pyhän Knuutin päivää vietetään. Erityisen tästä tapahtumasta tekee kuitenkin ryöstöretki, joka tarkoittaa ruotsiksi ryöstelyä. Tänä päivänä perheet lähtevät kaduille tyhjentämään kotinsa joulukoristeista, erityisesti joulukuusista, ja vievät ne kierrätyskeskuksiin tai paikallisiin puistoihin.

Tämä ryöstely symboloi joulukauden päättymistä ja merkitsee siirtymistä takaisin arkipäivän tavallisuuteen. Pyhän Knuutin päivästä tulee siten kiireinen päivä, jossa ympäristönsuojelu ja uuden vuoden virallinen vastaanotto yhdistyvät paikallisten tuotteiden kulutukseen ja uskonnollisiin pyhiinvaelluksiin. Tänä päivänä Tukholman erilaisilla kierroksilla, jotka voi tehdä pyörällä, segwayllä tai kävellen, keskitytään paikallisiin perinteisiin ja tapoihin.

Osallistu pyöräretkelle

2. Koe vapunpäivä Tukholmassa

Lelumuseo| ©Dvortygirl
Lelumuseo| ©Dvortygirl

Jos aiot vierailla Tukholmassa lasten kanssa tai kuulut niihin, jotka nauttivat perinteisistä ulkoilupäivistä, et voi jättää väliin Ruotsin pääkaupungin kolmen kuninkaanpäivää, joka pukeutuu kolmen viisauden tervetulleeksi.

Joka tammikuun 6. päivä yksi rakkaimmista perinteistä on Kolmen kuninkaan paraati, joka kiemurtelee Tukholman pääkaduilla valaistujen vaunujen, juhlamusiikin ja itse Kolmen viisaan osallistumisen kera. Lapset ihmettelevät usein värikästä kulkuetta. Lisäksi Kolmen Kuninkaan päivänä monet paikat kaupungissa tarjoavat tapahtumia ja esityksiä lapsille, kuten lelumuseo teattereineen ja teematyöpajoineen.

Toinen suosittu aktiviteetti tänä päivänä on Kolmen viisaan miehen jättämien lahjojen etsiminen eri puolilta kaupunkia. Lapset lähtevät seikkailuihin löytääkseen nämä aarteet, ja koko perhe osallistuu toimintaan, joka saa heidät unohtamaan kylmyyden ja pakkasen.

Varaa liput lelumuseoon

3. Tutustu lumen peittämään Gamla Staniin vuoden kylmimpänä kuukautena.

Gamla Stan| ©Ralf Kaiser
Gamla Stan| ©Ralf Kaiser

Tukholman viehättävä vanhakaupunki, Gamla Stan, on jo itsessään spektaakkeli kaikkina vuodenaikoina, mutta juuri talvella ja erityisesti tammikuussa se muuttuu satumaiseksi. Tämä historiallinen kaupunginosa kapeine mukulakivikatuineen ja värikkäine rakennuksineen peittyy lumeen vuoden ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin lämpötila on kauden alhaisin.

Gamla Stanissa historiallisten talojen katot peittyvät valkoiseen, ja katujen varrella olevat takorautaiset lyhdyt heittävät lämpimän kiillon lumeen, mikä luo ihanteellisen taustan valokuvaamiselle ja kävelylle rauhallisuuden keitaassa. Lisäksi Tukholman tammikuun lyhyet valoisat ajat jättävät tämän kaupunginosan lähes pimeäksi koko kuukaudeksi.

On tärkeää huomata, että Gamla Stanin elämä ei pysähdy katkerasta pakkasesta huolimatta. Täältä löydät viihtyisiä kahviloita ja paikallisia kauppoja, jotka tarjoavat turvaa ja ainutlaatuisia elämyksiä aina herkullisten ruotsalaisten makeisten maistamisesta antiikkiesineiden löytämiseen viehättävissä perinteisissä liikkeissä, jotka valaistaan auringonlaskun jälkeen ja jotka tarjoavat yhden Tukholman kauneimmista nähtävyyksistä yöllä.

Osallistu opastetulle kierrokselle Gamla Stanissa

4. Vieraile Tukholman laskettelurinteillä talven avajaiskaudella.

Laskettelurinteitä| ©Jens Söderblom
Laskettelurinteitä| ©Jens Söderblom

Tammikuu on joulun jälkeinen siirtymävaihe, ja talvikausi alkaa , kun Tukholman laskettelurinteet avataan virallisesti. Vuoden ensimmäiselle kuukaudelle ominainen runsasluminen kaupunki pukeutuu valkoiseen ja toivottaa tervetulleeksi talviurheilun harrastajat, jotka ovat innokkaita kokemaan alueen lumiset kukkulat.

Tärkeimpiä rinteitä, joihin voi tutustua talvenavauksen aikana, on Hammarbybacken, suosittu laskettelurinne, joka sijaitsee aivan kaupungin ulkopuolella. Tämä rinne tarjoaa vertaansa vailla olevan panoraamanäkymän Ruotsin pääkaupunkiin ja on yksi parhaista asioista, joita Tukholmassa voi tehdä talvella. Toinen ehdoton vierailukohde on Flottsbro, joka tunnetaan hyvin hoidetuista rinteistään ja laajasta palveluvalikoimastaan.

Talvikauden avajaisissa ei ole kyse vain urheilusta, vaan myös Ruotsin talven olemuksen kokemisesta. Avajaistapahtumiin kuuluu usein elävää musiikkia ja ruokailumahdollisuuksia, joiden avulla voit uppoutua täysin Skandinavian niemimaan talvitunnelmaan, joten kääriydy lämpimästi ja lähde kokemaan!

5. Ota suojaa kylmältä museomaratonin aikana

Vasa-museo| ©dilettantiquity
Vasa-museo| ©dilettantiquity

Tukholman ankaran talven keskellä museomaraton on ihanteellinen tapa paeta kylmiä lämpötiloja. Vaikka kyseessä ei ole kertaluonteinen juhla tai vuosittainen kalenteritapahtuma, tästä kulttuuritapahtumasta on tullut perinne, joka tarjoaa turvaa pakkaselta ja ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua kaupungin rikkaaseen taideperintöön.

Tammikuun aikana Tukholman kulttuurilaitokset pidentävät aukioloaikojaan iltaan, jolloin kävijät voivat uppoutua gallerioidensa lämpöön. Tämä aloite näkyy myös erityisalennuksina tai jopa ilmaisena sisäänpääsynä Ruotsin pääkaupungin suosituimpiin näyttelyihin, kuten Nobel-palkintomuseoon tai suosittuun Vasa-museoon.

Tunnetuimmista näyttelyistä, jotka vaihtelevat taiteellisista mestariteoksista historiallisiin näyttelyihin, tulee turvapaikka ulkona vallitsevilta kylmiltä lämpötiloilta, ja ne edistävät Tukholman kulttuuriperintöä.

Osta liput Nobel-palkintomuseoon

6. Ihaile Tukholman revontulia

Revontulet| ©Jannis Dickmann
Revontulet| ©Jannis Dickmann

Vaikka revontulien epikeskus Skandinavian niemimaalla on Norjassa ja Suomen Lapissa, voit tutustua ilmiöön myös Tukholmassa. Vaikka revontulia voi nähdä syyskuusta maaliskuuhun, tammikuussa sääolosuhteet ovat otollisimmat näiden tanssivien valojen kirkkaimmalle ilmentymälle yötaivaalla.

Tammikuussa pitkittynyt pimeys ja kirkkaat yöt luovat täydelliset puitteet tämän spektaakkelin havaitsemiseen. Niille, jotka haluavat uppoutua tähän taivasilmiöön, esimerkiksi Tyrestan kansallispuisto ja Mälaren-järven ympäristö tarjoavat pimeän ja kirkkaan taivaan, joka on ihanteellinen revontulien katseluun.

Myös Tukholman saaristo tarjoaa ihanteelliset puitteet havainnointiin. Kun lähdet pois kaupungin valoista ja lähdet Tukholman parhaille risteilyretkille syrjäisemmille saarille, voit nauttia tästä ilmiöstä luonnollisessa ja rauhallisessa ympäristössä.

Lähde risteilylle Tukholman saaristoon

7. Nauti Ruotsin pääkaupungin ikuisista öistä

Tukholma yöllä| ©Peter Balmer
Tukholma yöllä| ©Peter Balmer

Päinvastoin kuin voisi kuvitella, tammikuun napakylmä ei estä Tukholman yöelämää - päinvastoin. Ruotsin talven ikuiset yöt tarkoittavat, että aurinko laskee noin kello 17.00. Siitä lähtien Gamla Stanin historiallisten katujen baarit ja pubit ovat pääosassa.

Yöelämän paikkojen lisäksi myös museoista tulee houkuttelevia kohteita Tukholman talviöinä. Jotkin näyttelyt, kuten esittävien taiteiden museo, tarjoavat pidennettyjä aukioloaikoja tiettyinä aikoina, jolloin kävijät voivat tutustua näyttelyihin paljon rauhallisemmin. Tämä yöllinen kokemus tuo kaupungin kulttuuritarjontaan erityisen ulottuvuuden.

Lisäksi pimeyden vastapainoksi strategisesti valaistu kaupunki kutsuu kävelemään sen viehättävillä kaduilla ja aukioilla myös pimeän tultua. Tukholma muuttuu ikuisten öiden aikana kaupunkikuvaksi, jossa yhdistyvät historiallinen kauneus ja nykyaikaisuus ja joka tarjoaa yöllä kaupunkiin tutustuville kiehtovan kokemuksen.

Osta liput esitystaiteen museoon

8. Tutustu Tukholman jäätyneisiin kanaviin

Jäätyneet kanavat| ©Jonas Birmé
Jäätyneet kanavat| ©Jonas Birmé

Tukholman jäätyneet kanavat tarjoavat tammikuussa Ruotsin pääkaupungin kenties tyypillisimmän maiseman. Nämä kanavat eivät kuitenkaan ole silmäänpistävä matkailunähtävyys vain kauneutensa vuoksi, vaan ne tarjoavat myös talviaktiviteetteja, kuten niiden muuttamisen luonnollisiksi luistelukentiksi. Kokemus, jonka ansiosta sekä paikalliset että vierailijat voivat liukua sulavasti kanavien jäätyneellä pinnalla.

Yksi kuuluisimmista luistelukanavista on Tukholman keskustan halki kiemurteleva Strömmen-kanava. Jäätyneiden vesiensä ja rannoillaan sijaitsevien historiallisten rakennustensa ansiosta se tarjoaa ihanteelliset puitteet niille, jotka haluavat nauttia tästä seikkailusta, joka on yksi kaupungin parhaista asioista talvella.

Djurgårdsbrunnin kanava, joka rajoittuu Djurgårdenin saareen ja tarjoaa mahdollisuuden luistella luonnollisessa ja viehättävässä ympäristössä, on toinen kohokohta.

Luistelun lisäksi jäätyneet kanavat tarjoavat täydelliset puitteet muille talviaktiviteeteille, kuten improvisoidulle jääkiekolle ja maisemakävelyille. Joissakin paikoissa kanavien varrelle on jopa pystytetty pieniä kioskeja, jotka tarjoavat kuumia juomia ja ruokaa niille, jotka haluavat ladata akkujaan urheilupäivän aikana.

.

9. Tutustu Djurgårdenin talven ihmemaahan

Djurgården| ©Ulrica Törning
Djurgården| ©Ulrica Törning

Djurgården on epäilemättä Tukholman talven ihmemaa. Tammikuusta alkaen se muuttaa laajat alueensa ja nähtävyytensä taianomaisiksi puitteiksi. Ja koska se sijaitsee kaupungin sydämessä, se on ihanteellinen pakopaikka, jossa voit levätä retkien välillä tai pysähtyä tauolle vieraillessasi Ruotsin pääkaupungin parhaissa museoissa, jotka sijaitsevat lähellä.

Djurgårdenin saarella on täydellinen yhdistelmä luontoa ja kulttuuria. Sen laajat puistot ja metsäpolut ovat lumen peitossa, mikä luo idyllisen maiseman kävelylle. Vierailijat voivat myös nauttia historiallisesta arkkitehtuurista ja viehättävistä rakennuksista, joita saarella riittää. Tammikuussa taas voi vielä löytää joitakin Tukholmalle joulunaikana tyypillisiä valaistuja koristeita.

Djurgårdenissa on myös useita museoita ja nähtävyyksiä, kuten Vasa-museo, jossa on sataman syvyyksistä pelastettu vanha sotalaiva. Talvella nämä paikat tarjoavat ainutlaatuisen kulttuurikokemuksen, kun väkijoukkoja on vähemmän ja näyttelyihin voi tutustua rauhallisemmin. Tämä museo, kuten useat muutkin kaupungin museot, kuuluu Tukholman turistikorttiin.

Osta Tukholman nähtävyyskortti

10. Käy luistelemassa Kungsträdgårdenin puistossa

Kungsträdgårdenin puisto| ©2benny
Kungsträdgårdenin puisto| ©2benny

Luistelu Tukholman Kungsträdgårdenin puistossa on talvinen kokemus, jossa yhdistyvät urheilun jännitys sekä historiallisen ja kulttuurisen ympäristön kauneus. Tämä ikoninen kanaalin varrella sijaitseva puisto muuttuu talvella ulkoilmaluisteluradaksi, joka tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden liukua jään yli viehättävässä ympäristössä.

Kungsträdgårdenin jäähalli on Tukholman majesteettisen arkkitehtuurin ympäröimä. Tässä historiallisessa puistossa luisteleminen on ainutlaatuinen yhdistelmä talvista perinnettä ja nykyaikaista kaupunkielämää. Pääkaupungin valot ja juhlava tunnelma luovat ihanteelliset puitteet luistelulle.

Puistoa ympäröivät myös tyypilliset kahvilat ja kaupat. Muutaman jäällä ajetun kierroksen jälkeen voit rentoutua kupin kuuman kaakaon kera tai katsella antiikkiliikkeitä. Tämä talven ihmemaa on ihanteellinen paikka nauttia vuodenajasta ja hengittää eloisaa tunnelmaa, jota vain Tukholma voi tarjota vuoden kylmimpänä kuukautena.

Lämpötilat Tukholmassa tammikuussa

Tammikuu Tukholmassa| ©Paul Jaquin
Tammikuu Tukholmassa| ©Paul Jaquin

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi Tukholmassa, ja lämpötila on päivisin jopa -5 astetta ja öisin yli -10 astetta. Kirkkaina, lumettomina päivinä keskilämpötila voi nousta 4 °C:een.

Kylmästä pakkasesta johtuen Ruotsin pääkaupungin vesiväylille, kuten sen kuuluisille kanaville, muodostuu jäätä, mikä tekee kaupungista kauniin näyttämön talviurheiluun ja valokuvaukseen. Lämpötilat alkavat yleensä nousta Tukholmassa vasta maaliskuussa.

Tukholman matkailijamäärät tammikuussa

Ihmiset Tukholmassa| ©Paul Jaquin
Ihmiset Tukholmassa| ©Paul Jaquin

Tammikuu on osa Tukholman hiljaista sesonkia, joten kaupungissa on vähemmän matkailijoita kuin kesäkuukausina, sillä pakkaslämpötilat ja pidemmät yöt saattavat karkottaa joitakin kävijöitä. Ne, jotka päättävät tutustua Ruotsin pääkaupunkiin vuoden ensimmäisen kuukauden aikana, löytävät kuitenkin rauhallisen ja viehättävän kaupungin kaukana väkijoukoista.

Tammikuussa Tukholmaan matkaavia matkailijoita houkuttelevat Ruotsin talven aitous, mahdollisuus nähdä revontulia ja osallistua tyypillisiin talviaktiviteetteihin, kuten luisteluun puistoissa ja kanaaleissa tai vierailu museoissa, joiden aukioloaikoja on pidennetty.

Tukholman hinnat tammikuussa

Rahaa euroina| ©Ibrahim Boran
Rahaa euroina| ©Ibrahim Boran

Toisin kuin jos vierailet Tukholmassa huhtikuussa, jolloin kevät alkaa, löydät Ruotsin pääkaupungissa tammikuussa edullisempia hintoja. Jotkin palvelut ja majoituspaikat saattavat tarjota edullisempia hintoja kuin sesonkiaikana, mutta kannattaa muistaa, että tätä kohdetta pidetään tunnetusti suhteellisen kalliina ympäri vuoden, joten suunnittele budjettisi huolellisesti.

Ruokailu Tukholmassa voi vaihdella hinnaltaan, ja tarjolla on vaihtoehtoja tyylikkäistä ravintoloista viihtyisiin kahviloihin, jotka tarjoavat edullisempia menuja. Joissakin ravintoloissa on usein erikoistarjouksia, joilla houkutellaan kävijöitä talvikaudella. Myös paikallisten kulttuuritoimien ja -tapahtumien, kuten ilmaisten museonäyttelyiden, hyödyntäminen säästää rahaa talvella.

Mitä pakata mukaan Tukholman-vierailua varten tammikuussa?

Matkatavarat| ©tookapic
Matkatavarat| ©tookapic

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi Tukholmassa, joten suosittelen pakkaamaan seuraavat tavarat, jotta selviät kylmällä säällä:

  • Talvitakit
  • Vedenpitävät ja mukavat saappaat
  • Lämpimät sukat
  • Vedenpitävät ja tuntuvat käsineet
  • Villahatut
  • villahuivit
  • Mackintosh
  • Villapuserot
  • Fleecehousut
  • Lämpöfleece