Toledo 1 päivässä: kaikki mitä sinun tulee tietää

Asutko Madridissa ja suunnittelet päiväretkeä Toledoon? Ota selvää, mitkä ovat kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Toledo 1 päivässä: kaikki mitä sinun tulee tietää

Casas y calles de Toledo |©Jose D´Alessandro

Toledo on yksi Espanjan tärkeimmistä kaupungeista. Vuosisatojen saatossa kaupungin läpi ovat kulkeneet eri sivilisaatiot, jotka ovat jättäneet jälkensä sen muistomerkkeihin.

Jos matkustat kolmen kulttuurin kaupunkiin yhden päivän aikana etkä tiedä , mitä nähdä ja tehdä Toledossa, lue tämä ehdottamani matkasuunnitelma.

Bisagran portti ja kaupungin muurit

Bisagran portti|©Yuri Rapoport
Bisagran portti|©Yuri Rapoport

Yksi Toledon sisäänkäynneistä on Bisagran portti, keskiaikainen torni, joka rakennettiin aikoinaan riemukaareksi. Sen keskellä näet Kaarle V:n keisarillisen vaakunan ja aivan sen toisella puolella kaupungin muurien jäänteet. Puerta de la Bisagran alkuperästä ei ole selvää, onko se peräisin maurien vai mudejarien ajalta.

Se rakennettiin uudelleen 1500-luvun puolivälissä, ja työ kesti yli 30 vuotta. Kuten näet, portissa on kaksi osaa, jotka on yhdistetty kahdella muurilla. Niiden keskellä on piha, jossa on Kaarle V:n patsas.

Bisagran portin lisäksi kaupunkiin on muitakin sisäänkäyntiportteja, kuten Alfonso VI:n portti, Cambrónin portti ja Alcántaran portti. Kuuluisin niistä kaikista on kuitenkin Bisagran portti. Suositukseni on, että Toledon päiväretkellä kannattaa tehdä kävelykierros kaupungissa. Näin näet Toledon pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja pääset tutustumaan sen kuriositeetteihin ja historiaan.

Varaa kävelykierros Toledossa

Zocodoverin aukio

Zocodoverin aukio|©Javier Álamo Rodríguez
Zocodoverin aukio|©Javier Álamo Rodríguez

Puerta de Toledosta alkaa Calle Real de Arrabal. Jos jatkat tätä tietä pitkin, päädyt Zocodoverin aukiolle. Matka kestää noin 10 minuuttia, ja matkan varrella näet joitakin Toledon vanhan kaupungin pääkatuja. Plaza Zocodover on Toledon pääaukio.

Se on kaupungin asukkaiden hermokeskus, ja sieltä on erittäin hyvät bussiyhteydet sekä taksiasema. Täällä järjestetään Toledon tärkeimmät tapahtumat, kuten joulumarkkinat, kirjamessut, uudenvuodenaaton soittokilpailut ja käsityöläismarkkinat.

Itse Plaza Zocodover -aukiolla on Arco de la Sangre (Verikaari), juuri siitä kohdasta, josta alkaa Cervantes-katu. Voit nähdä Miguel de Cervantesin kunniaksi tehdyn pronssiveistoksen aivan kaaren portaita pitkin. Arco de la Sangre -aarella on vuosisatojen historia, sillä sen alkuperä juontaa juurensa 10. vuosisadalle, jolloin se rakennettiin arabimiehityksen aikana.

Alun perin kaari oli osa muuria, joka ympäröi koko kaupunkia. Tästä muurista ei kuitenkaan ole nykyään enää jäänteitä. Kaari on saanut nimensä Cofradía de la Preciosa Sangre de Criston (Kristuksen kalliin veren veljeskunta) mukaan.

Toledon Alcázar

Toledon Alcázar valaistuna.|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO
Toledon Alcázar valaistuna.|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO

Jos olet Plaza de Zocodover -aukiolla, sinun tarvitsee kävellä vain noin 5 minuuttia löytääksesi Toledon Alcázarin. Se on yksi kaupungin tärkeimmistä muistomerkeistä, ja se näkyy eri puolilta kaupunkia suuruutensa ansiosta. Alcázar seisoo yhdellä Toledon seitsemästä kukkulasta, jonka sanotaan olevan kaupungin korkein kohta.

Sen juuret juontavat juurensa roomalaisten aikoihin. Se oli aikoinaan palatsi, jossa sijaitsi Rooman armeijan kasarmi. Visigoottien aikana siihen tehtiin joitakin muutoksia. Alfonso VI:n ja Alfonso X Viisaan aikana linnoitus rakennettiin uudelleen Alcazariksi.

Alcázarista tuli lopulta nykyinen vuonna 1525, Kaarle V:n aikana. Rakentamisensa jälkeen Alcazar on kuitenkin kärsinyt kolmesta tulipalosta, ja se on jouduttu rakentamaan uudelleen useaan otteeseen. Viimeinen näistä tehtiin vuonna 1961 sen jälkeen, kun rakennuksessa oli sattunut välikohtaus Espanjan sisällissodan aikana.

Nykyään Alcazarissa sijaitsee Espanjan armeijan museo, joka on sijainnut täällä vuodesta 2010 lähtien. Tilan töiden ja mukauttamisen aikana löydettiin roomalaisia, arabialaisia ja visigoottien jäännöksiä sekä 1100-luvulta peräisin oleva riippuva puutarha. Jos olet kiinnostunut vierailemaan museossa, aukioloajat ovat tiistaista sunnuntaihin klo 10:00-17:00.

Toledon priimuskatedraali

Cathedral Primada Santa María de Toledo katedraali|©Shashank Jain
Cathedral Primada Santa María de Toledo katedraali|©Shashank Jain

Yksi Espanjan tärkeimmistä katedraaleista on Santa María de Toledon katedraali. Se on taiteellisesti ja historiallisesti erittäin rikas arkkitehtoninen kokonaisuus. Katedraali on vain reilun 5 minuutin kävelymatkan päässä Alcázarista.

Muistomerkki on selvästi goottilaistyylinen, ja sen alkuperä juontaa juurensa 1200-luvulle. Samalla aukiolla, jossa se sijaitsee, sijaitsevat myös Toledon kaupungintalo ja arkkipiispan palatsi. On alueita, joita voi nähdä ilmaiseksi, mutta kaikkiin tiloihin, jotka muodostavat sen, on kuitenkin maksettava.

Ottaen huomioon katedraalin koon ja katedraaliin kätkettyjen pyhäinjäännösten määrän suosittelen, että otat opastetun kierroksen katedraalissa, jotta tiedät, mitä Toledon katedraalissa on nähtävää. Tämän arkkitehtonisen kokonaisuuden rakentaminen alkoi vuonna 1227, ja se rakennettiin 6. vuosisadan visigoottien katedraalin jäännöksille, jota käytettiin moskeijana arabien valloituksen aikana.

Rakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 1493 Isabella Katolisen valtakaudella. Katedraalin ympärillä yhdistyvät erilaiset legendat, kuten tarina Neitsyt Marian laskeutumisesta. Katedraalissa on myös tärkeitä kuninkaallisten jäsenten hautoja.

Varaa opastettu kierros Toledon katedraaliin

Santo Tomén kirkko

Santo Tomén kirkko|©Andrey Sulitskiy
Santo Tomén kirkko|©Andrey Sulitskiy

Kun olet nähnyt Catedral Primadan, on tullut aika suunnata Santo Tomén kirkkoon. Tämä kirkko on vain reilun 5 minuutin kävelymatkan päässä katedraalista. Se on yksi kaupungin tärkeimmistä kirkoista, sillä siellä on El Grecon teos "Kreivi Orgazin hautajaiset". Päästäksesi sisään kirkkoon sinun on maksettava sisäänpääsymaksu, joka on kuitenkin melko halpa, noin 3 euroa, ja sen arvoinen.

Kirkko on peräisin 1200-luvulta, mutta se rakennettiin uudelleen 1300-luvun lopulla Orgazin herran pyynnöstä. Tuolloin lisättiin kristillinen kellotorni, jonka näet nykyään. Tämä kellotorni on yksi Toledon merkittävimmistä mudejar-arkkitehtuurin esimerkeistä ja Santo Tomén kirkon toinen suuri nähtävyys.

El Grecon maalauksen ja mudejar-tornin lisäksi kirkko kätkee sisäänsä muitakin teoksia, kuten 1500-luvun marmorisen kastemaljan, useita Luis Tristánin maalauksia ja kauniin 1500-luvun alttaritaulun.

Lounasta yhdessä Toledon parhaista ravintoloista

Viipaloitu pihvi|© Jason Leung
Viipaloitu pihvi|© Jason Leung

Jos suuntaat Santo Tomén kirkolta Plaza del Conde -aukiolle ja jatkat Calle de Descalzos -katua pitkin, tulet Víctor Sánchez-Beaton ravintolaan, joka on yksi Toledon parhaista ravintoloista.

Suosittelen tätä paikkaa lounaaksi kaupunkivierailun aikana. Se on pieni ravintola, joka on erikoistunut lihaan, kalaan ja mereneläviin. Siellä on maistelumenu, jossa on avantgardistisia yksityiskohtia ja jossa ruoka valmistetaan itse asiakkaiden edessä.

Koska se on yksi Toledon parhaista ravintoloista, suosittelen tekemään pöytävarauksen, jottei tila lopu kesken. Maistelumenu koostuu neljästä alkupalasta, kolmesta alkupalasta, kalaruoasta, toisesta liharuoasta ja jälkiruoasta. Lisäksi voit lisätä paritusvaihtoehdon, joka sisältää 7 lasillista viiniä.

Santa María la Blancan synagoga

Santa María la Blancan synagoga Toledo|©José Dominguez
Santa María la Blancan synagoga Toledo|©José Dominguez

Vain 4 minuutin kävelymatkan päässä Víctor Sánchez-Beato -ravintolasta sijaitsee Santa María la Blancan synagoga.

Se oli aikanaan Toledon suurin synagoga, ja nykyään se on kaupungissa asuneen juutalaisväestön suurin edustaja. Synagoga sijaitsee juutalaiskorttelissa ja on peräisin 1200-luvulta. Sen nimi on Santa María la Blanca, koska se on kokonaan tämän värinen, minkä voit nähdä omin silmin.

Mudejar-arkkitehtuurin mukainen kokonaisuus koostuu viidestä laivasta, jotka on erotettu toisistaan kaarikäytävillä, joita tukevat tiili- ja kaakelipylväät.

Synagoga kunnostettiin vuonna 1250 tulipalon jälkeen. Vaikka se on juutalainen temppeli, siinä näkyy selvä muslimivaikutus. Synagoga on avoinna maanantaista sunnuntaihin, ja sen aukioloajat vaihtelevat, mutta ovat yleensä klo 10-17.

Nauti ainutlaatuisesta auringonlaskusta Mirador del Valle -näköalapaikalla

Laakson näköalapaikka|©Alphonso Mancuso
Laakson näköalapaikka|©Alphonso Mancuso

Kun olet nähnyt Santa María la Blancan synagogan, suuntaat yhteen Toledon parhaista paikoista katsella auringonlaskua. Mirador del Valle -näköalapaikalta tuntuu kuin olisit siirtynyt toiselle aikakaudelle kaupungin keskiaikaisen luonteen ansiosta. Näköalapaikan vieressä on kioski, josta voit ostaa välipalaa ja juoman tai kaksi, jotta voit ottaa kaiken irti hetkestä.

Näköalapaikan vieressä on myös Cerro del Bú (Buu-kukkula). Tämä kukkula on kuuluisa, sillä Toledon kaupunki sai alkunsa täältä pronssikaudella. Siellä sijaitsee yksi Toledon tärkeimmistä arkeologisista kohteista, ja sinne on vapaa pääsy. Joten jos sinulla on tarpeeksi aikaa, suosittelen sinua käymään tässä paikassa.

Toisaalta El Valle -näköalapaikalta löydät myös Nuestra Señora del Valle -erakkopaikan, josta näköalapaikka on saanut nimensä. Pyhiinvaellus tähän luostariin järjestetään joka vuosi 1. toukokuuta, jolloin Neitsyt viedään kävelylle ympäröivälle alueelle.

Jos menet Santa María la Blancan synagogasta näköalapaikalle, suosittelen, että teet sen autolla. Voit myös kävellä, mutta siihen menee noin 40 minuuttia. Jos taas menet autolla, pääset perille alle 10 minuutissa.

Tutustu San Juan de los Reyesin luostariin

San Juan de los Reyes IX:n luostari|©Pedro
San Juan de los Reyes IX:n luostari|©Pedro

Toledon vierailun päätteeksi suosittelen sinua menemään San Juan de los Reyesin luostariin. Tämä rakennus rakennettiin katolisten hallitsijoiden pyynnöstä vuonna 1476. Temppelissä on yksi keskilaiva, jossa on tähdenmuotoinen kupoli ja pääkappeli.

Yksi luostarin kauneimmista alueista on luostari, jonka suunnitteli arkkitehti Enrique Egas. Luostarista pääset kauniille sisäpihalle, josta avautuu upea näkymä luostarin ikkunoista.

Paikka kärsi tulipalon Ranskan hyökkäyksen aikana. Tämä onnettomuus tuhosi luostarin alkuperäisen alttaritaulun sekä kirjaston ja toisen luostarin. Paikka kunnostettiin vasta vuonna 1977.

Jos kävelet luostariin Toledon laakson yli olevalta näköalapaikalta, matka kestää noin 30 minuuttia. Voit myös käyttää julkisia liikennevälineitä, sillä linja-auto l71 lähtee aivan luostarin läheltä. Voit myös ajaa sinne autolla, jolloin matka kestää enintään 10 minuuttia.

Päivän päätteeksi illallinen tyypillisessä toledolaisessa baarissa

Baari Toledossa|©Manuel Jose Labio
Baari Toledossa|©Manuel Jose Labio

Lounaan jälkeen kaupungin esimerkillisessä ja hienostuneessa paikassa ehdotan illallista puhtaimpaan Toledon tyyliin. Jos haluat kokeilla Toledolle tyypillistä gastronomiaa, suosittelen sinua Taberna El Boteroon, joka on yksi kaupungin parhaista perinteisistä baareista.

Taberna El Botero sijaitsee osoitteessa Calle Ciudad 5, vain reilun 10 minuutin kävelymatkan päässä San Juan de los Reyesin luostarista. Illallisen aikana voit nauttia taideteoksista, jotka koristavat laitoksen seiniä. Vaikka paikka on yksinkertainen ja vaatimaton, sen tarjoama ruoka on laadukasta.

Suosittelen kokeilemaan heidän lihojaan, kuten hirvitartaria, vasikan poskea tai naudan kylkiluita. Jos olet enemmän kalan ystävä, voit valita karamellisoidun lohen, turskan ja rapean pekonin cocochas carbonatan tai keltaevätonnikalatartarin. Päätä illallinen tyylikkäästi johonkin tavernan jälkiruoista, kuten torrija de horchataan, sitruunapiirakkatorttuun tai sahramiriisivanukkaaseen.

Kuten huomaat, Toledossa voi tehdä monenlaisia aktiviteetteja päivän aikana. Ei ole väliä, matkustatko Toledoon kesällä tai lasten kanssa; kaupungista löytyy aina upeaa tekemistä.