Asiat, Joita Et Halua Missata Toledon Katedraalissa

Toledon katedraali on yksi Espanjan tärkeimmistä katedraaleista sen suuren historiallisen ja taiteellisen rikkauden vuoksi, tutustu kaikkeen, mitä sen sisällä on.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

Asiat, Joita Et Halua Missata Toledon Katedraalissa

Interior de la catedral |©Francisco Aragão

Toledon katedraali on arkkitehtoninen kokonaisuus, joka on peräisin 1200-luvulta. Se on tämän Kastilia la Manchan kaupungin tärkein nähtävyys ja yksi Espanjan arvostetuimmista katedraaleista.

Jos suunnittelet matkaa Toledon maakuntaan etkä tiedä , mitä nähdä ja tehdä Toledossa, älä epäröi sisällyttää Catedral Primadaa matkasuunnitelmaasi. Lue lisää saadaksesi selville, mitä kaikkea tällä uskomattomalla paikalla on tarjottavanaan.

1. Tuomiokirkko

Chapter House|©Rubén Ramos Blanco
Chapter House|©Rubén Ramos Blanco

Toledon katedraalissa kannattaa ensimmäiseksi vierailla Chapter House -kapiteelitalossa. Se on jaettu kahteen osaan: itse saliin ja eteishuoneeseen. Mitä tulee esihuoneeseen, sen rakentaminen ajoittuu vuosiin 1500-1512, ja sen elävöittäneet arkkitehdit olivat Enrique Egas ja Pedro Gumiel. Sillä on myös Copín de Holandan suunnittelema kaunis julkisivu.

Eteishuoneen sisätilat ovat sekoitus goottilaista ja mudejar-tyyliä. Se on suorakaiteen muotoinen, ja sen sivuilla on lukuisia kaappeja, joihin on arkistoitu luvun pöytäkirjat. Eteishuoneen vasemmalla seinällä olevat kaapit ovat peräisin vuosilta 1549 ja 1551. Oikealla seinällä olevat kaapit on puolestaan tehty vuonna 1780.

Itse kappeliseurakuntasalissa on Diego López de Arenasin ja Francisco Laran kullattuja koristeita, jotka ovat vaikuttavia. Myös öljyvärimaalaukset, jotka esittävät erilaisia kohtauksia Neitsyt Marian elämästä ja Kristuksen kärsimyksestä, ovat hienoja.

Aivan näiden maalausten alapuolella on 32 Toledon ensimmäisten arkkipiispojen muotokuvaa, jotka on maalannut Juan de Borgoña. Tuomiokapitulin takaseinän keskellä on arkkipiispan tuoli, joka on Copín de Holandan teos. Jos et halua missata pienintäkään yksityiskohtaa, suosittelen opastettua kierrosta katedraalissa.

Varaa opastettu kierros Toledon katedraalissa

2. Mozarabialainen kappeli

Kirkon valaistu sisätila|©ELCABALLOALVARO
Kirkon valaistu sisätila|©ELCABALLOALVARO

Toledon katedraalilla on maurilainen menneisyys, sillä se sijaitsee samalla paikalla kuin kaupungin moskeija. Noina aikoina siellä vietettiin hispanistisen mosarabialaisen riitin mukaista liturgiaa. Pyrkiessään varmistamaan, ettei tätä haudattaisi, kardinaali Cisneros perusti vuonna 1504 mosarabisen kappelin eli Corpus Christi -kappelin.

Alun perin tämän paikan tarkoituksena oli kuunnella messua mozarabilaisessa riitissä, mitä tehdään yhä nykyäänkin. Arkkitehti Enrique Egas on se arkkitehti, jonka ansiota on, että voimme vierailla tässä paikassa. Vuonna 1622 kappeli kuitenkin paloi, ja Jorge Manuel, kuuluisan renessanssimaalari El Grecon poika, rakennutti sen uudelleen. Kappeli valmistui vuonna 1631.

Heti sisätiloihin astuessasi näet 1600-luvun kupolin, joka hallitsi aikoinaan vanhaa tuomiokirkkoa, josta on nykyään jäljellä vain tähtitaivas. Täällä voit nähdä kauniin mosaiikin Neitsyt Mariasta ja lapsesta sekä Carlo Marattan kaiverruksen, joka pelastettiin meren pohjasta haaksirikon jälkeen.

Jos haluat nähdä tämän kristillisen muistomerkin tämän ja muut osat, suosittelen tutustumaan Toledon katedraalin aukioloaikoihin.

3. Transcourse

Toledon katedraalin takakuoro|©albolm911
Toledon katedraalin takakuoro|©albolm911

Toledon katedraalin keskilaivassa on valtava ja huomiota herättävä kuoro. Heti sen takana on arkkipiispa Pedro Tenorion pontifikaatin aikana rakennettu, 1300-luvun lopulta peräisin oleva kuorikerros. Siinä on useita pylväitä, joiden uskotaan kuuluneen kaupungin muinaiseen moskeijaan.

Kuorikerroksen veistokset viittaavat kaikki Pyhiin kirjoituksiin, jotta lukutaidottomat ihmiset voisivat ymmärtää niiden merkityksen. Ensimmäinen vasemmalta viittaa luomiskertomukseen, johon liittyy Aatamin ja Eevan karkottaminen paratiisista. Lisäksi on veistoksia, jotka viittaavat vedenpaisumukseen liittyviin kohtauksiin, sekä hahmoja, jotka kunnioittavat viattomuutta ja syyllisyyttä.

Samassa paikassa, jossa oli ennen ovi keskellä ristikirkkoa, on nykyään Tähtineitsyt Marian kunniaksi rakennettu kappeli, jossa on goottilaistyylinen kivestä veistetty patsas. Jos katsot oikealle, näet Santa Catalinan kappelin, joka on omistettu myös Santa Inésille ja Santa Águedalle ja joka on peräisin vuodelta 1516.

Vasemmalla puolella on puolestaan huolitellun Kristuksen alttari. Teoksessa kuollut Kristus on Neitsyt Marian sylissä yhdessä kolmen Marian, Pyhän Johanneksen, Nikodeemuksen ja Joosef Arimatialainen kanssa. Jos haluat tutustua tähän ja muihin katedraalin pyhäinjäännöksiin, suosittelen opastettua kierrosta Toledon katedraaliin ja sen 5 aarteeseen.

Varaa opastettu kierros Toledon katedraaliin ja sen 5 aarteeseen

4. Laskeutumisen kappeli

Laskeutumisen kappeli|©Ángel Bravo Torre
Laskeutumisen kappeli|©Ángel Bravo Torre

Toledon katedraalista löytyvistä 24 kappelista ensimmäinen on Laskeutumisen kappeli. Vaikka se ei olekaan varmaa, uskotaan, että tässä sijaitsi Santa María -kirkon pääalttari.

Tämä kappeli on hyvin tärkeä, koska legendan mukaan Neitsyt laskeutui taivaasta vuonna 666 palkitakseen arkkipiispa Ildefonson hänen puolustuksestaan Ervigion harhaoppisia oppeja vastaan.

Paikalla on portti, joka turvaa vuonna 1655 kuolleen kardinaali Moscoson hautaa. Voit myös nähdä kuvanveistäjien Covarrubias, Borgoña ja Almonacid tekemän alttaritaulun. Sen vieressä näet kiven, jota vartioi ritilä. Legendan mukaan tämä on kivi, johon Neitsyt laskeutumisen hetkellä lepuutti jalkojaan.

Vierailu laskeutumisen kappelissa sisältyy Toledon katedraalin lippujen hintaan.

5. Aarre

Katedraalin aarrearkku|©Fotgrafo-robby25
Katedraalin aarrearkku|©Fotgrafo-robby25

Entisen San Juanin kappelin alla on aarrekammio. Siihen pääsee sisään Covarrubiasin suunnitteleman julkisivun kautta, joka on vuodelta 1537.

Ovea koristaa kaksi savipatsasta. Molemmat ovat vuodelta 1523 ja Olarten luomia, ja ne esittävät Kristusta ristin kanssa ja Pietaria polvistuneena hänen vierellään. Huonetta hallitsee kipsikatto, joka oli alun perin osa uusien kuninkaiden kappelia.

Aarrashuoneessa on katedraalin tärkeimmät kulta- ja hopeaesineet. Aivan niiden vitriinien yläpuolella, joissa niitä säilytetään, voi nähdä seinävaatekartonkien maalaukset. Suuri päähenkilö on kuitenkin prossimonstransi, jonka sanotaan valmistetun ensimmäisestä Uudesta maailmasta saapuneesta kullasta.

Se oli kuningatar Isabella Katolisen perintö kardinaali Cisnerosille. Monstraansio on 2,5 metriä korkea ja koostuu kolmesta osasta. Se koostuu 5600 kappaleesta ja 250 patsaasta, jotka on valmistettu emalista ja kullatusta hopeasta. Sen yläpuolella on timanttiristi vuodelta 1600. Monstranssin ja muiden tässä huoneessa olevien taideteosten lisäksi yksi tärkeimmistä on Pyhän Ludvigin Raamattu, joka on Ranskan kuninkaallisen työpajan lahja Alfonso X:lle.

6. Luostari

Katedraalin luostari|©Joan Carles Doria
Katedraalin luostari|©Joan Carles Doria

Jos poistut laivoista Puerta de la Presentaciónin kautta, tulet luostariin, jonka puuovet ovat vuodelta 1601. Ensimmäinen kivi muurattiin tähän saliin 14. elokuuta 1389, ja työt saatiin päätökseen vuonna 1399. Toledon katedraalin luostari koostuu neljästä galleriasta, joista jokainen on yli 50 metriä pitkä.

Luostariin johtava oviaukko tunnetaan nimellä Puerta del Mollete tai Puerta del Niño Perdido. Sen seiniä koristivat aikoinaan Pedro Berrugueten maalaukset, mutta nykyään siellä voi nähdä Mariano Salvador Maellan ja Francisco Bayeun freskoja, jotka maalattiin Lorenzanan arkkipiispan aikana.

Niistä yksi silmiinpistävimmistä on Santo Niño de la Guardian fresko. Maalauksessa viitataan hyvin vanhaan Toledon perinteeseen liittyvään legendaan, jonka mukaan heprealaiset päättävät antaa kristityille opetuksen sieppaamalla lapsen La Guardian kaupungissa.

Jos jatkat kävelyä, näet myös jalustan ja kiven, jotka muistavat temppelin vihkimistä. Katedraalissa on myös korkea luostari, jonka piti olla tuomiokapitulin asuinpaikka. Se päätyi kuitenkin katedraalin työntekijöiden asunnoksi, ja siellä asuivat jopa Isabella I ja Filip II.

7. San Blasin kappeli

San Blasin kappeli|©Ángel Bravo Torre
San Blasin kappeli|©Ángel Bravo Torre

Luostarin vieressä on San Blasin kappeli, joka rakennettiin arkkipiispa Tenorion hautapaikaksi. Työ valmistui 10. toukokuuta 1399, vain 10 päivää ennen arkkipiispan kuolemaa. San Blasin kappeliin pääsee sisään goottilaisesta ovesta, joka on koristeltu taivaaseenastumisen kuvilla.

Sisällä voit katsella lukuisia freskomaalauksia, jotka kuvaavat eri kohtia Kristuksen elämästä. Kappelin sijainnista johtuen kosteus on kuitenkin vaikuttanut sen säilymiseen. Aivan kappelin keskellä on arkkipiispa Tenorion valkoinen marmorinen hauta, joka sijaitsee Palencian piispan haudan vieressä.

8. San Pedron seurakunnan kappeli

San Pedron kappeli|©llin98
San Pedron kappeli|©llin98

Jatkan kierrosta Toledon katedraalissa San Pedron seurakunnan kappelilla. Päästäksesi sinne sinun on palattava San Blasin kappelista katedraalin laivoihin Puerta de Santa Catalinan kautta. Tämä kappeli toimii seurakuntakirkkona, ja sen perusti vuonna 1422 arkkipiispa Sancho de Rojas. Sisällä näet kolme alttaria, jotka on koristeltu Bayeun maalauksilla ja jotka ovat peräisin 1700-luvulta, sekä arkkipiispan haudan.

Aivan kappelin edessä oli aikoinaan kehdonmuotoinen kivi, johon hylättiin avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset tai lapset, jotka olivat syntyneet perheisiin, jotka eivät kyenneet huolehtimaan heistä.

Sen nimi on löytölasten kivi, ja kaikki siihen sijoitetut olivat katedraalin hoidossa. Tuli aika, jolloin tämä asia kävi temppelille kestämättömäksi, joten kardinaali Mendoza perusti Hospital de Santa Cruzin voidakseen ottaa vastaan näitä lapsia.

9. Toledon katedraalin lattialla olevat haudat

Hautakammio katedraalissa|©Keraunion
Hautakammio katedraalissa|©Keraunion

Kuten olet nähnyt tämän artikkelin aikana, Toledon katedraalissa on monia kappeleita, jotka on rakennettu arkkipiispakunnan tärkeiden jäsenten haudoiksi. On selvää, että kaikki eivät voineet päästä käsiksi näin varakkaisiin hautakammioihin, sillä niihin liittyi kappelin rakennuskustannuksia ja messuista vastanneiden kappalaisten myötäjäiset.

Jonkin ajan kuluttua katedraali kärsi hautakappeleiden suuresta määrästä sekä niiden aiheuttamista liturgisista toimista. Niinpä messuja kiellettiin viettämästä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Kaikkien niiden osalta, joilla ei ollut kappelin edellyttämiä taloudellisia resursseja, määrättiin, että hautakammioiden oli oltava samassa tasossa jalkakäytävän kanssa.

Kävellessäsi katedraalin ympärillä voit nähdä eri hautakammiot maassa, jonka päällä kävelet, sekä kaiverrukset, joissa on yksityiskohtaisesti kerrottu syntymä- ja kuolinpäivämäärät sekä sieltä löytyneiden henkilöiden nimet.

10. Kelloportti

Kelloportti|©Miguel Angel Prieto Ciudad
Kelloportti|©Miguel Angel Prieto Ciudad

Puerta del Reloj, joka tunnetaan myös nimellä Puerta de las Ollas tai Puerta de la Chapinería, on rakennusmestari Paulon 1400-luvulla tekemä työ. Sen ulkopinnalla on neljä suurta kankaista, jotka viittaavat Pyhään Tuomas Akvinolaiseen ja katedraalin perustamisen eri hetkiin.

Oven yläpuolella on kello 1700-luvun lopulta, mistä ovi on saanut nimensä. Vaikka sitä ei voi nähdä, sen mekanismissa on enkeli, jolla on viikatemiekka ja joka viittaa kuolemaan.

Ylhäällä, oven vieressä, on torvi, jossa roikkuu ketju. Vaikka sitä ei tiedetä, joidenkin legendojen mukaan se kuului yhdelle niistä häristä, joilla katedraalin ensimmäiset kivet kuljetettiin.

11. Pääkappeli

Pääkappeli, Toledo|©Fotgrafo-robby25
Pääkappeli, Toledo|©Fotgrafo-robby25

Tämä osa katedraalia voi olla silmälle hieman häkellyttävä, sillä se on täynnä rikkauksia. Paikalla, jossa se nykyään seisoo, sijaitsi ennen Vanhojen kuninkaiden kappeli. Yksi Toledon katedraalin pääkappelin tärkeimmistä aarteista on Francisco de Villalpandon tekemä renessanssiristikko vuodelta 1548.

Säleikön molemmissa päissä on kaksi patsasta, joista toinen esittää Neitsyt Mariaa ja toinen Pyhää Gabrielia. Aivan säleikön keskellä on vaakuna, jossa on Kaarle I:n keisarillinen vaakuna. Säleikön kruunaa Kristuksen hahmo.

Kappeli, joka oli aiemmin kuningas Sancho IV:n rakennuttama hautakappeli, on peräisin 1500-luvulta. Niinpä ennen sen rakentamista kardinaali Cisneros pyysi katolisia hallitsijoita siirtämään monarkit toiseen katedraalin kappeliin.

Yksi pääkappelin tärkeimmistä osista on monivärinen puinen alttaritaulu, jonka teki Petit Jean Enrique Egasin ja Pedro de Gumielin ohjeiden mukaan. Sen rakentaminen kesti vuosina 1498-1504. Alttaritaulussa on kolme osaa. Aivan sen keskellä on tabernaakkeli, jossa säilytetään pyhitettyä leipää eukaristian hetkeä varten.

12. Kuoro

Toledon katedraalin kuoro|©Francisco Javier Muñoz Fermosel
Toledon katedraalin kuoro|©Francisco Javier Muñoz Fermosel

Aivan pääkappelin vastakkaisessa päässä on suuri säleikkö, joka suojaa kuorotilaa. Sen rakensi vuonna 1548 Domingo Céspedes. Säleikössä on kaksi ovea, ja se on tehty raudasta, kullasta ja hopeasta.

Kuoro on yksi tämän temppelin erikoisimmista paikoista, ja sitä käytetään vain kanonisten tuntien rukoilemiseen. Se sijaitsee katedraalin sydämessä, ja siinä on kuoroparvi ja kuorotuoli. Alemman kuoron rakensi Rodrigo Alemán vuonna 1495, ja siinä on 54 istuinta, joihin on kuvattu erilaisia kohtauksia katolisten hallitsijoiden Granadan valloituksesta.

Sekä Alonso de Berruguete että Filip Burgundilainen osallistuivat ylempään osaan. Näin ollen yläosassa voidaan erottaa kaksi tyyliä. Teos on tehty pähkinäpuusta, ja siinä on kirkon eri hahmojen kuvauksia. Toisaalta arkkipiispan tuolin yläpuolella on veistos, joka viittaa Herran kirkastumiseen. Lopuksi keskellä on myös veistos Valkoisesta Neitsyestä.