Kyoto 3 päivässä: opas hyödyntämään vierailuasi parhaalla tavalla

Pitkä viikonloppu riittää Kioton kaupunkiin tutustumiseen ja sen piilotettujen helmien löytämiseen. Tässä on matkasuunnitelma pakollisista kohteista.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Kyoto 3 päivässä: opas hyödyntämään vierailuasi parhaalla tavalla

Kioto | ©Pixabay

Tässä ovat parhaat asiat, joita Kiotossa voi tehdä 3 päivässä. Temppeleitä, pyhäköitä, palatseja, linnoja, teehuoneita, luontoalueita... Näet kaiken.

1. päivä: Tutustu Kioton historialliseen keskustaan

Kiyomizudera-temppeli| ©. Ray in Manila
Kiyomizudera-temppeli| ©. Ray in Manila

Ensimmäinen päiväsi alkaa Kioton kaupunkikierroksella. Tutustut Otani Honbyon buddhalaistemppeliin, Kiyomizu Deran temppeliin, geishakortteliin, Chion-in-temppeliin, Shoren-in-temppeliin ja Heian Jingu -temppeliin.

Otani Honbyo -buddhalaistemppeli

Tämän Kiotossa vietetyn päivän ensimmäinen pysähdyspaikka on Otani Honbyon buddhalaistemppeli, joka sijaitsee Otani Mausoleumissa. Siellä voit nauttia juhlallisesta ilmapiiristä, jota ympäröivät hehtaarit ja bonsai-puutarha.

Kierroksen aikana tässä kohteessa, jota pidetään yhtenä Kioton parhaista temppeleistä, pääset buddhalaislahkon Jodo Shinshun perustajan saliin sekä Buddhan ja Kuran saliin, joka on kansallisten pyhäinjäännösten säilytyspaikka. Siellä on myös hiunkaku eli teehuone sekä pari muinaista näyttämöä.

  • Hinta: vapaa pääsy.
  • Aukioloajat: päivittäin klo 6-17.

Kiyomizu Deran temppeli

Kävele edellisestä kohteesta noin 10 minuuttia Kiyomizu Dera -temppeliin, joka on rakennettu vuonna 780. Se on yksi Japanin suurimmista temppeleistä, ja se nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994.

Temppelissä näet armon jumalatar Kannonin patsaan, jolla on 42 kättä ja 11 kasvoa. Saat myös henkeäsalpaavan näkymän Kiotoon puiselta terassilta, sinulla on mahdollisuus juoda vettä Otowan vesiputouksen puroista ja vierailla sitten muun muassa Okunoin-salin saleissa.

  • Hinta: Sisäänpääsy temppeliin maksaa noin 3 euroa per henkilö.
  • Aukioloajat: Joka päivä klo 6-18, ja kesällä aukioloaikaa pidennetään klo 18.30 asti.

Gionin kaupunginosa

Kun olet käynyt Kiyomizu Dera -temppelissä, 15 minuutin kävelymatkan päässä on Gion-kortteli eli geisha-alue.

Sieltä löydät perinteisen ja viehättävän maiseman, temppeleitä, sake-baareja, izakayoja (pubeja), putiikkeja ja ravintoloita. Tähän paikkaan voit tutustua yksin tai varaamalla yksityisen Kioton kiertoajelun.

Ohitat puisen Tatsumin sillan, jossa näet geishoja värikkäissä kimonoissaan. Voit myös ihastella Kennin-ji-temppelin zen-puutarhaa ja vierailla Yasaka-sinto-pyhäkössä, joka on alueen tärkein pyhäkkö.

  • Hinta: Sisäänpääsy Kennin-ji-temppeliin maksaa noin 4 €/henkilö. Yasakan pyhäkköön on vapaa pääsy.
  • Aukioloajat: Kennin-ji-temppeli klo 10:00-17:00 (maaliskuusta lokakuuhun) ja klo 10:00-16:30 (marraskuusta helmikuuhun). Yasakan pyhäkkö on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Varaa yksityinen kiertoajelu Kiotossa

Chion-in-temppeli

Chion-in-temppeli, joka sijaitsee kuuden minuutin kävelymatkan päässä Gion-korttelista, on buddhalainen kompleksi, johon kuuluu noin 106 rakennusta: muun muassa Kuromon-portti, Gobyō-mausoleumi, Hōjō-puutarha, Tahoto-pagodi, Yūzen-puutarha ja Nokotsudo-halli.

Kierroksella nähtäviin piilotettuihin helmiin kuuluu temppelin perustajan Jōdo shū Hōnen patsas pääsalissa. Sinua hämmästyttää myös 74 tonnin painoinen kello, jota soitetaan yleensä uudenvuodenpäivänä.

  • Hinta: Temppeliin on vapaa pääsy.
  • Aukioloajat: Päärakennukset ovat yleensä avoinna klo 9.00-16.30.

Shoren-in-temppeli

Seuraavaan kohteeseen päästäkseen sinun on käveltävä noin kolme minuuttia edellisestä pisteestä Shoren-in-temppeliin. Tämä on 1300-luvulla keisarilliseksi asuinpaikaksi rakennettu paikka, jossa huomaat rauhan ja hiljaisuuden heti ensimmäisestä hetkestä lähtien.

Temppelin sisällä voit ihailla liukuovien koristeita. Kuljeskelet myös Zen-vaikutteisen japanilaisen puutarhan, Shoren-inin, läpi, joka sijaitsee vuoren kyljessä. Näet myös Ryujin-no-ike-puhdistusjärven, jossa on lohikäärmeen miekan muotoinen kivi.

  • Hinta: Temppeliin sisäänpääsy maksaa noin 4 euroa.
  • Aukioloajat: päivittäin klo 9:00-16:30.

Heian Jingu -temppeli

Päivän viimeinen pysähdyspaikka on Heian Jingu -temppeli, joka sijaitsee noin kahdeksan minuutin kävelymatkan päässä Shoren-in-temppelistä. Tämä on ehdoton vierailukohde, varsinkin jos olet Kiotossa lokakuussa, sillä siellä järjestetään Jidai Matsuri eli aikakausien festivaali.

Vierailitpa tässä temppelissä omin päin tai varasitpa Higashiyama-kierroksen Kiotossa, tulet hämmästymään luonnonkauniista puutarhakuvasta ja monumentaalisesta toriista, jota pidetään yhtenä Japanin suurimmista. Näet myös keskusrakennuksen, jonka muotoilu tuo mieleen keisarillisen palatsin tyylin.

  • Hinta: Pääsymaksu on noin 4 euroa aikuiselta ja noin 2 euroa lapselta.
  • Aukioloajat: klo 6:00-18:00.

Varaa retki Higashiyamaan Kiotossa

2. päivä: Kierrä Kioton temppeleitä, linnoja ja palatseja.

Nijo-jo-linna| ©Rory Hyde
Nijo-jo-linna| ©Rory Hyde

Toisena päivänä Kiotossa vierailet useissa historiallisissa rakennuksissa: Fushimi Inari-taisha -pyhäkössä, Nijo-jo-linnassa, Kinkakuji-temppelissä, Kioton keisarillisessa palatsissa ja Ginkakuji-temppelissä.

Fushimi Inari-taishan shintolaispyhäkkö

Tämän päivän seikkailun aikana matkustat 16 minuutin ajomatkan Kioton keskustasta Fushimi Inari-taisha Shinto-pyhäkköön. Pyhäkkö on peräisin vuodelta 711 jKr. ja se sijaitsee Inari-vuoren juurella.

Pääset pyhäkköön kävellen kaunista polkua pitkin , jossa on 32 000 toriita eli perinteisiä oranssin ja mustan värisiä portteja. Kyseessä on noin kolmen tunnin kävelymatka, jossa pääset kosketuksiin luonnon ja henkisyyden kanssa. Se sisältyy yleensä myös, kun varaat Higashiyama-kierroksen Kiotossa.

  • Hinta: Sisäänpääsy on ilmainen.
  • Aukioloajat: Avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Varaa Higashiyama-kierros Kiotossa

Nijo-jo-linna

Seuraava vierailukohde on Nijo-jo-linna, joka on Unescon maailmanperintökohde. Se on vain 20 minuutin ajomatkan päässä edellisestä kohteesta.

Linna koostuu Ninomaru-palatsista, jossa näet sarjan Edo-kauden maalauksia, Honmaru-palatsista riisipaperikoristeluineen ja puutarha-alueesta, jossa on noin 400 kirsikka-, vaahtera- ja ginkgopuuta.

Luonnollinen ympäristö on ihanteellinen hanamin nauttimiseen keväällä tai Momijin katseluun, jos olet Kiotossa syksyllä.

  • Hinta: Keskimääräinen sisäänpääsymaksu on noin 8 euroa per henkilö.
  • Aukioloajat: 8.45-17.00. Suljettu 29. ja 31. joulukuuta.

Kinkakuji-temppeli

Kinkakuji-temppeli eli Kultainen temppeli on seuraava pysähdys toisena Kioto-päivänäsi. Tämä zen-yhdyskunta sijaitsee noin 15 minuutin matkan päässä Nijo-jo-linnasta ja on yksi Japanin edustavimmista monumenteista.

Puutarhojen ja Kyōko-chi -lammen lisäksi voit nähdä temppelin eri kerrokset: Vesien kammion, samurai-tyyliä edustavan Tuulen aaltojen tornin ja Kukkyoo-choon, jossa on Buddhan kolmija. Siellä on myös muinainen Sekkatei, jossa voit kokea Kioton teeseremonian.

  • Hinta: Pääsymaksu on noin 3 euroa aikuiselta ja noin 2 euroa lapsilta.
  • Aukioloajat: klo 9:00-17:00.

Varaa teeseremonia kokemus Kiotosta

Kioton keisarillinen palatsi

Kinkakuji-temppelistä on noin 10 minuutin ajomatka Kioton keisarilliseen palatsiin. Tämä historiallinen rakennus pystytettiin vuonna 1331 ja rakennettiin uudelleen vuonna 1855, ja se oli keisarien virallinen asuinpaikka vuoteen 1869 asti.

Vaikka palatsin sisätiloihin ei saa mennä , voit katsella paviljonkeja kaukaa ja kävellä puutarhassa. Palatsissa on lepokeskus vierailijoille , vesiautomaatteja ja ilmainen Wi-Fi.

  • Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
  • Aukioloajat: syys-maaliskuussa klo 9-16.30, loka-helmikuussa klo 9-16 ja huhti-elokuussa klo 9-17. Maanantaisin ja tiistaisin suljettu.

Ginkakuji-temppeli

Tämän päivän matkasuunnitelma päättyy Ginkakuji-temppeliin eli hopeatemppeliin, joka sijaitsee 10 minuutin ajomatkan tai 30 minuutin kävelymatkan päässä Kioton keisarillisesta palatsista. Se on 1400-luvulla rakennettu buddhalainen kompleksi, joka julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994.

Näet päärakennuksen, joka on säilynyt koskemattomana tulipaloista ja maanjäristyksistä huolimatta, valkoisen hiekkapuutarhan, jonka keskellä on Fuji-vuorta esittävä dyyni, ja sammalpuutarhan, jossa on joukko pieniä saaria ja siltoja, jotka ovat yhteydessä toisiinsa.

  • Hinta: sisäänpääsy temppeliin maksaa noin 4 euroa aikuiselta ja noin 2 euroa lapselta.
  • Aukioloajat: päivittäin klo 8.30-17.00.

3. päivä: Tutustu Arashiyaman kylään

Arashiyama| ©anotherHoLiC
Arashiyama| ©anotherHoLiC

Viimeisenä Kiotossa vietettävänä päivänäsi suosittelemme nousemaan aikaisin ylös ja matkustamaan Arashiyaman kylään. Siellä näet Tenryu-ji-temppelin, Daikaku-ji-temppelin ja Giouji-temppelin.

Arashiyaman bambumetsä

Kun olet ajanut noin 30 minuuttia Kioton keskustasta Arashiyaman kylään, saavut Arashiyaman ostoskadulle, josta kannattaa lähteä kävelemään muutama metri opasteita seuraten. Löydät Arashiyaman bambumetsän.

Voit nauttia tämän tuhansien mosobambujen ympäröimän polun valokuvauksellisesta maisemasta ja rentoutua samalla varsien äänessä, joka on kirjattu Japanin säilyttämien 100 äänen joukkoon. Kokemuksen tehostamiseksi voit varata ruokakierroksen Arashiyaman ja Saganon bambumetsään Kiotossa, sillä metsässä on ruokakojuja, joissa on herkullisia perinteisiä makeisia.

  • Hinta: ilmainen sisäänpääsy.
  • Aukioloajat: Avoinna 24 tuntia.

Tenryu-ji-temppeli

Seuraava kohteesi on Tenryu-ji-temppeli, jonne pääset yhtä bambumetsän polkua pitkin noin 7 minuutin kävelymatkan päästä. Tässä zen-buddhalaisessa maailmanperintökohteessa voit nähdä yli 700 vuotta vanhan puutarhan, Sogenchi Teienin.

Näet myös Hojon eli päärakennuksen, joka koostuu useista saleista. Sinulla on myös mahdollisuus vierailla rukouspyhäkössä, jossa keisari Go-Daigo opiskeli ollessaan prinssi.

Sen jälkeen voit mennä Shigetsu-ravintolaan maistelemaan vegaanista temppeliruokaa. Se on loistava paikka lisätä kaikkiin Kioton ruokamatkakohteisiin.

  • Hinta: Sisäänpääsymaksu on noin 4 euroa aikuiselta ja noin 2 euroa lapselta.
  • Aukioloajat: Päivittäin klo 8.30-17.00.

Varaa Kioton ruokakierros

Daikaku-ji-temppeli

Tenryu-ji-temppeliltä on noin 20 minuutin kävelymatka Daikaku-ji-temppeliin, joka on seuraavan vierailusi kohde. Siellä näet päärakennuksen eli Shindenin, jonka vieressä on esi-isien appelsiinipuu.

Toisaalta siellä on Shingyo-pagodi, jossa on Sydänsutra, mutta valitettavasti tämä temppeli avaa ovensa vain 60 vuoden välein. Sinulla on myös mahdollisuus kävellä Osawa-järven ympäri. Tämä keinotekoinen lähde on halkaisijaltaan noin kilometrin mittainen, ja siinä kasvaa noin 300 lootuskukkaa.

  • Hinta: Pääsy temppeliin maksaa noin 4 euroa per henkilö, ja lammikkoon pääseminen maksaa noin 1 euroa per henkilö.
  • Aukioloajat: päivittäin klo 9-17.

Giouji-temppeli

Viimeisen Kiotossa vietetyn päivän päätteeksi kannattaa siirtyä edellisestä kohteesta Giouji-temppeliin. Tämä on rauhallinen paikka, jossa on postikorttimaisemat. Temppelin sisällä on valon Buddhan, Dainichi Nyorain, mahtava patsas.

Ulkona voit puolestaan nauttia sammalpuutarhasta, jonka tunnelma on nostalginen ja hieman synkkä. Tämä johtuu tiheästä kasvillisuudesta, joka syksyllä luo uskomattoman kontrastin lehtien okranvärin ansiosta. Tämän kierroksen jälkeen voit palata hotelliin matkustaaksesi lentokentälle.

  • Hinta: Keskimääräinen sisäänpääsymaksu temppeliin on noin 2 € aikuiselta ja alle 1 € lapselta.
  • Aukioloajat: Päivittäin klo 9:00-17:00.

Aikaa säästävä juna 3 päivän Kioton matkareitillä

Kioton juna| ©AKX_
Kioton juna| ©AKX_

Ostamalla JR Rail Passin Kiotosta voit säästää aikaa joissakin matkasuunnitelmasi kuljetuksissa. Jos matkustat esimerkiksi Arashiyamaan tai Fushimi Inariin, pääset perille alle puolessa ajassa bussikuljetukseen verrattuna.

Kiotossa on muun muassa nämä kaksi JR-junayhteyttä, joita voit käyttää:

  • JR Sagano -linja: pysähtyy muun muassa Nijon asemalla lähellä Nijon linnaa ja Saga-Arashiyaman asemalla, joka sijaitsee muutaman metrin päässä bambumetsästä.
  • JR Nara -linja: pysähtyy muun muassa Tofukujin asemalla lähellä Tofukujin buddhalaistemppeliä ja Inarin asemalla lähellä Fushimi Inaria.

Bussi, liikenneväline, joka helpottaa matkustamista Kiotossa

Kioton bussi| ©Fredrik Rubensson
Kioton bussi| ©Fredrik Rubensson

Kioto on kaupunki, jossa liikennöidään hyvin busseilla. Yleensä julkisen liikenteen linjat liikennöivät kello 6:00-22:30. Sinun tarvitsee vain ostaa rajoittamaton päivälippu, joka maksaa noin 4 euroa aikuiselta ja noin 2 euroa lapsilta.

Jotkin Kioton tärkeimpien bussilinjojen liikennöimistä reiteistä ovat seuraavat:

  • Bussit100 ja 206 pysähtyvät Ginkaku-ji-temppelissä ja Gionin kaupunginosassa.
  • Linjat 204 ja 205 kulkevat Kultaiseen paviljonkiin.
  • Linjat 5 ja 105, ihanteellinen, jos määränpääsi on Fushimi Inari.
  • Linjat 72 ja 74 Arashiyaman kylään.
  • Bussit 101, 50 ja 9, jotka vievät sinut Nijon linnaan.

Yhteenveto 3 päivän Kioton matkasuunnitelmasta

Tämä 3 päivän Kioton matkaohjelma on hyvin kattava. Jotta et unohda mitään, olen jättänyt yhteenvedon alle.

  • Päivä 1
  • Tutustu Kioton historialliseen keskustaan
  • Otani Honbyon temppeli ja Kiyomizu Dera
  • Gion-kortteli
  • Chion-in ja Shoren-in-temppeli
  • Heian Jingu -temppeli
    1. päivä
  • Kioton temppeleitä, linnoja ja palatseja
  • Fushimi Inari-taisha Shinto-pyhäkkö
  • Nijo-jo-linna
  • Kinkakuji ja Ginkakuji-temppeli
  • Kioton keisarillinen palatsi
  • Päivä 3
  • Tutustu Arashiyaman kylään
  • Arashiyaman bambumetsä
  • Tenryu-ji-temppeli
  • Daikaku-ji-temppeli
  • Giouji-temppeli