Helmikuun 10 asiaa tehtävänä Kyotossa

Helmikuussa Kioto jättää hyvästit talvelle ja toivottaa kevään tervetulleeksi hyvin erityisellä tavalla, joka saa sinut ihastumaan ainutlaatuiseen kauneuteensa.

Lorena Morales

Lorena Morales

7 minuuttia luettu

Helmikuun 10 asiaa tehtävänä Kyotossa

Helmikuu Kiotossa | ©Louie Tran

Kioton kaupunki, Japanin entinen pääkaupunki, on nykyään Japanin kulttuurikeskus ja yksi maan tärkeimmistä kaupungeista. Helmikuussa Kiotossa on paljon nähtävää ja koettavaa ja monia syitä, joiden vuoksi kannattaa pukeutua ja lähteä tutustumaan kaikkeen, mitä tällä kiehtovalla kaupungilla on tarjota.

Värikkäistä ja merkityksellisistä festivaaleista luumunkukkapuutarhoihin, tansseista ja rituaaleista demonien karkottamiseksi tai jopa omituisista juhlallisuuksista, kuten kansallisesta kissanpäivästä, helmikuu on ehdottomasti loistava aika vierailla Kiotossa ja odottaa innolla, että pääsee palaamaan tänne joka vuosi.

1. Nauti luumupuiden kauniista kukinnasta

Luumun kukinta| ©Hirotsugu Y
Luumun kukinta| ©Hirotsugu Y

Kirsikankukka on yksi uskomattomimmista Japanissa nähtävistä luonnonnäytelmistä, minkä vuoksi niin monet ihmiset vierailevat Japanissa keväisin. Hieman aikaisemmin keväällä Kiotossa kukkivat kuitenkin myös luumupuut, ja niiden kukat ovat yhtä kauniita kuin kirsikkapuiden.

Luumupuut, japaniksi ume, kukkivat Kiotossa helmikuun puolivälissä, ja myös paikalliset odottavat niitä innokkaasti. Kun nämä puut kukkivat, ne täyttyvät lukuisista erivärisistä kukista, kuten vaaleanpunaisista, punaisista ja valkoisista, jotka tuoksuvat kaupungin kaduilla. Luumunkukka kukkii Setsubun-ajankohtana, joka ajoittuu Japanin talven loppumiseen.

Kun luumunkukat kukkivat, on ihanteellinen aika vierailla Kioton temppeleissä, joiden puutarhat saavat aivan erityistä kauneutta. Niitä ovat muun muassa Kitano Tenmangūn pyhäkkö, Zuishin-in-temppeli, Nijo Castle ja Jōnangūn pyhäkkö.

Luumupuita käytetään myös kulinaaristen herkkujen valmistukseen, kuten umeboshiin, joka on suolattua kuivattua hedelmää, jota käytetään erilaisten ruokien, kuten riisin, lisukkeena, ja umezukeen, joka on kuivaamaton hedelmä. Jos osallistut Kiotossa ruoanlaittokurssille, maistat luultavasti umea monissa tyypillisissä ruokalajeissa.

.

Tutustu Kioton parhaisiin temppeleihin

2. Osallistu erityiseen teeseremoniaan Baikasaissa.

Teevalikoima| ©David Esteban
Teevalikoima| ©David Esteban

Joka 25. helmikuuta Kiotossa järjestetään Kitano Tenmangū -pyhäkössä Baikasai- eli luumunkukkafestivaali. Se on luumunkukkia juhlistava festivaali, jossa geishat ja maikot, heidän oppipoikansa, suorittavat erityisen teeseremonian ulkona kukkien lumossa.

Baikasai on Japanin tärkein luumunkukkiin liittyvä festivaali. Sen alkuperä juontaa juurensa erääseen poliitikkoon ja runoilijaan, joka kirjoitti runon, jossa hän hyvästeli luumupuut maanpakolaisuudessaan. Runo innoitti monia ihmisiä istuttamaan luumupuita Kitano Tenmangū -pyhäkköön, minkä vuoksi siellä on niin paljon luumupuita.

Festivaali on loistava tilaisuus osallistua tähän perinteiseen teeseremoniaan ja nähdä geishojen ja maikojen eleganssia yhdessä Kioton kauneimmista pyhäköistä. Näihin seremonioihin osallistumisen tai luumunkukkien etsimisen pitäisi ehdottomasti kuulua johonkin Kioton helmikuun matkoistasi.

Kitano Tenmangū on yksi kaupungin vanhimmista shintolaisista pyhäköistä, ja se sijaitsee hyvin lähellä ohittamatonta Kultaisen paviljongin temppeliä, jossa voit myös vierailla sinä päivänä.

Lisätietoja saat osoitteesta

  • Sijainti: Kitano Tenmangū -temppeli, Bakurocho, Kamigyo Ward, Kioto.
  • Päivät ja kellonajat: 25. helmikuuta noin klo 10-15.
  • Pääsymaksu: Temppeliin on vapaa pääsy, mutta teeseremoniaan osallistuminen maksaa noin 8 euroa. Lippuja aletaan myydä kuukautta ennen festivaalia pyhäkössä.
  • Miten sinne pääsee: Kioton asemalta pääsee puolen tunnin bussimatkalla Kitano Tenmangū-maen asemalle.

Liity johonkin Kioton kulttuurikierroksista

3. Juhli Japanin kansallista perustamispäivää Kiotossa

Kamigamon pyhäkkö| ©Seongwan Hong
Kamigamon pyhäkkö| ©Seongwan Hong

Helmikuussa vietetään japanilaisille erittäin tärkeää juhlaa: kansallista perustamispäivää eli Kenkokukinen No Hi -juhlaa, jota vietetään joka vuosi 11. helmikuuta. Se on yksi maan harvoista isänmaallisista juhlista, ja sillä muistetaan keisarillisen perheen alkua ensimmäisen keisari Jinmun noustua valtaistuimelle.

Tänä erityisenä päivänä kaupunki pukeutuu juhlavasti ja järjestää tapahtumia ja aktiviteetteja kaikille kansalaisille ja vierailijoille. Kaupungin puistot, pyhäköt ja temppelit koristellaan kansallislipun väreissä, ja tarjolla on tanssia, virkistystoimintaa, musiikkia ja perinteistä japanilaista ruokaa.

Muihin Japanin ja Kioton juhliin verrattuna kyseessä on yksinkertainen juhla, jossa kaupunki on täynnä Japanin lippuja, ja jokainen kansalainen kantaa omaa lippuaan. Voit myös seurata lipunnostoa eri puolilla kaupunkia ja nähdä sotilasnäytöksiä julkisilla paikoilla.

Huomaa, että kansallisen perustamisen päivänä monet Kioton museot ja temppelit ovat suljettuina, sillä se on yleinen vapaapäivä koko Japanissa. Se on kuitenkin hyvä hetki tehdä kiertoajelu Kiotossa ja nähdä, miten kaupunki kokee tämän juhlan.

.

Osallistu Kioton kiertoajelulle

4. Maista parasta japanilaista talviruokaa

Syö Shabu Shabua.| ©Jean Pierre Candelier
Syö Shabu Shabua.| ©Jean Pierre Candelier

Helmikuussa japanilaiset käyttävät talven hyväkseen valmistamalla herkullisimpia ruokia, kuten keittoja, kastikkeita ja kuumia liemiä, jotka helpottavat kylmyyttä. Yksi suosituimmista gourmet-ruoista on Shabu Shabu.

Tämä on erikoisruoka, joka koostuu raaoista vihanneksista ja lihasta, perinteisesti naudanlihasta, mutta se voidaan valmistaa myös ravusta, kanasta, sianlihasta, ankasta tai hummerista. Ne tarjoillaan ponzu-kastikkeen kanssa, joka on hyvin samankaltainen kastike kuin vinaigrette ja joka valmistetaan sitrusmehuista, soijasta ja dashista, kalaliemestä.

Lisäksi tämän ruokalajin kanssa tarjoillaan yleensä seesaminsiemenistä valmistettua kermamaista gum dare-kastiketta tai höyrytettyä riisiä. Japanilaisilla on tapana sekoittaa riisi ylijääneeseen dashi-liemeen. Tätä ruokalajia haluat ehdottomasti kokeilla yhdellä Kioton parhaista ruokakierroksista.

Muita japanilaisia ruokalajeja, jotka lievittävät kylmyyttä, ovat hot pot, muhennos, jossa on erilaisia aineksia, yosenabe, joka valmistetaan leväpohjaisesta liemestä, ja mochi eli japanilainen riisikakku. Ei ole epäilystäkään siitä, että perinteisten japanilaisten kuumien ruokien nauttiminen on yksi parhaista asioista, joita Kiotossa voi tehdä talvella.

.

Ilmoittaudu Kioton ruokakierrokselle

5. Tutustu Setsubuniin: kevätaatto Yasakan pyhäkössä

Setsubunia juhlivat ihmiset| ©Benkyoing
Setsubunia juhlivat ihmiset| ©Benkyoing

Helmikuun ensimmäisinä päivinä, kahtena peräkkäisenä päivänä, kaikissa kaupungin pyhäköissä järjestetään talven loppumista ja kevään saapumista juhlistava Setsubun-juhla. Tällöin maikot ja geikot (geisha-oppilaat) tanssivat ja heittelevät yleisölle soijapapupusseja, jotta huono onni ja taudit pysyisivät poissa.

Kiotossa Setsubunin edustavin pyhäkkö on Yasaka, jossa kaupungin neljän kaupunginosan maikot ja geikot tanssivat erilaisia tansseja sen mukaan, mihin kaupunginosaan he kuuluvat. Tämä tanssien ja kauniiden kimonojen esitys on ainutlaatuinen ja lumoava spektaakkeli ja yksi Kioton mielenkiintoisimmista kulttuuriesityksistä.

Tämän festivaalin aikana voit ostaa papuja ja onnenamuletteja sekä syödä punaista papukeittoa samaan tarkoitukseen. Tapahtumassa järjestetään myös arpajaiset, joissa kaikilla lipuilla on palkinto.

Yasaka on 7. vuosisadan shintolaispyhäkkö, jossa järjestetään kaupungin tärkein Gion Matsuri. Se on ehdoton temppeli, joka kuuluu yleensä mihin tahansa 2 päivän Kioton matkasuunnitelmaan. Osallistuminen tähän festivaaliin on loistava tilaisuus tutustua tähän temppeliin ja Gionin kaupunginosaan, joka tunnetaan geishakorttelina.

Lisätietoja festivaalista

  • Sijainti: Yasakan pyhäkkö, 625 Gionmachi Kitagawa, Higashiyama Ward, Kioto.
  • Päivät ja kellonajat: 2. ja 3. helmikuuta noin klo 11-16.
  • Pääsymaksu: ilmainen.
  • Miten sinne pääsee: Kioton asemalta voi mennä bussilla Gionin pysäkille tai junalla, joka lähtee 600 metrin päässä temppelistä.

Tutustu Gioniin ja Kioton tärkeimpiin temppeleihin

6. Kioton alueen lumilajit

Hirogawaran asema,| ©mega_midget_racer
Hirogawaran asema,| ©mega_midget_racer

Helmikuussa Kioton kaupunki on lumen peitossa, ja sää on ihanteellinen talviurheiluun ja -aktiviteetteihin. Kaupungin lähellä on useita hiihto- ja lumilautailukeskuksia, kuten Hirogawara, jossa voit harrastaa kelkkailua, joka on yksi hauskimmista aktiviteeteista. Vierailu Hirogawarassa, joka on noin tunnin ajomatkan päässä kaupungista, on yksi parhaista asioista, joita Kiotosta käsin voi tehdä.

Hirogawarassa voit vuokrata kelkan ja harrastaa tätä hauskaa aktiviteettia perheesi tai ystävien kanssa. Lapset voivat myös leikkiä lumessa tai hiihtää, sillä tarjolla on hiihtotunteja lapsille ja vasta aloitteleville aikuisille. Lumesta nauttiminen on epäilemättä yksi parhaista asioista, joita voi tehdä Kiotossa lasten kanssa helmikuussa.

Lomakeskuksessa on myös maja, jossa on tarjolla juomia ja ruokaa, joten voit levätä muutaman tunnin ennen kuin lähdet takaisin kaupunkiin. Ennen kuin menet hiihtokeskukseen, tarkista verkkosivuilta rinteiden tila ja reitti varmistaaksesi, että se on auki ja että pääset perille.

Lisätietoja lomakeskuksesta

  • Sijainti: 286 Hirogawaraobanacho, Sakyo Ward, Kioto.
  • Päivät ja aukioloajat: Avoinna yleensä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16, mutta lumisateen vuoksi aukioloajat voivat muuttua äkillisesti.
  • Pääsymaksu: aikuiset 8 € ja alle 12-vuotiaat lapset 4 €.
  • Miten sinne pääsee: Kioton terminaalista pääsee sinne noin 2 tunnissa julkisilla liikennevälineillä.

Osallistu päiväretkelle Kiotosta

7. Hämmästy Agon No Hoshi Matsurissa eli tuliriitafestivaalissa

Fire Rites -festivaali| ©Patrick Vierthaler
Fire Rites -festivaali| ©Patrick Vierthaler

Agon No Hoshi Matsuri on festivaali, joka järjestetään joka vuosi 11. helmikuuta Yamashinan alueella, joka sijaitsee Kioton itäpuolella. Se on juhla, joka on omistettu kohtalon tähdille, honmyojoille ja tonenzokushoille, ja siinä pyydetään onnea ja maailmanrauhaa.

Festivaalin aikana järjestetään suuria kulkueita, buddhalaisia pyhäinjäännöksiä ja patsaita asetetaan näytteille, ja voit osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, kuten ennustamiseen. Festivaalin vaikuttavin osa on kuitenkin epäilemättä tuhansien ikivanhojen rukouskeppien polttaminen kahdella jättimäisellä pyramidilla huonon onnen torjumiseksi.

Keppien polttamiseen liittyy musiikkia, rummutusta ja omaperäisiä tansseja, joita voi seurata lyhyen matkan päässä sijaitsevilta katsomoista. Kyseessä on vähän tunnettu festivaali, mutta se on epäilemättä yksi Kioton parhaista kulttuuritapahtumista, jossa voit tutustua Kioton kulttuurin vanhimpaan osaan.

Lue lisää festivaalista

  • Päivät ja kellonajat: 24. helmikuuta noin klo 9.30-15.30.
  • Pääsymaksu: ilmainen.
  • Miten sinne pääsee: Kioton asemalta pääsee 15 minuutissa Yamashinan alueen asemalle.

Tutustu Kioton parhaisiin kulttuuritoimintoihin

8. Hemmottele kissoja niiden kansallispäivänä

Kissa| ©taniuniyana
Kissa| ©taniuniyana

Japanissa vietetään joka vuosi 22. helmikuuta kansallista kissanpäivää eli Neko no Hi -päivää. Ilmeisesti tämän päivämäärän, joka on 22/02, ääni kuulostaa hyvin samankaltaiselta kuin kissojen määkiminen (nyan nyan nyan nyan nyan), joten juhlapäivä päätettiin ottaa käyttöön muutama vuosikymmen sitten.

Tänä päivänä makeiset koristellaan kissan naamoilla, ja ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla tällä erityisteemalla koristeltuja ruokia ja muotoja. Kaupat tarjoavat myös pikkukissojen innoittamia tuotteita, kuten pehmoleluja tai tyynyjä, ja tarjoavat alennuksia näistä tuotteista.

Japanilaiset hemmottelevat tänä päivänä lemmikkejään ja julkaisevat sosiaalisessa mediassa kuvia kissoistaan puvuissa, erityisesti kimonoissa. Monet tekevät varauksen useita päiviä etukäteen johonkin Kioton kissakahviloista, kuten Neko Café Timeen, jossa kissanpennut ovat paikan todellisia herroja. Nyt on varmasti hyvä aika ostaa kissanmuotoisia kakkuja ja nauttia kauppojen ja ravintoloiden iloisista koristeista.

.

9. Koe ystävänpäivä japanilaiseen tapaan Kiotossa

Suklaata Japanissa| ©Loanne ou Lolo
Suklaata Japanissa| ©Loanne ou Lolo

Japani on kosmopoliittisena maana ottanut ystävänpäivän viettämisen osaksi elämäänsä kuten niin monet muutkin maat ympäri maailmaa. Tämä Morozoffin makeisyhtiön vuonna 1958 perustama juhla on kuitenkin sulautunut japanilaiseen kulttuuriin ja saanut oman erityispiirteensä.

Japanissa on tapana antaa ystävänpäivänä suklaata lahjaksi, mutta ei vain kumppanille vaan myös ystäville ja perheelle. Lisäksi vain naiset antavat niitä miehille, koska heidän vuoronsa on maaliskuussa, "valkoisena päivänä". Tästä syystä kaupat on koristeltu erityisellä tavalla.

Suklailla on tyypistä riippuen erilaisia viestejä vastaanottajilleen, kuten honmei choko, joka annetaan rakastetulle, giri choko, joka annetaan kohteliaisuudesta, tai tomo choko, joka annetaan ystäville. Jos suklaan ostaminen ei kuitenkaan kiinnosta niin paljon, voit käyttää tätä päivää hyväkseni ja mennä Kiyomizudera-temppeliin tarkistamaan onneasi rakkaudessa.

Perillä löydät sieltä tunnetut "rakkauskivet". Perinteen mukaan sinun pitäisi koskettaa yhtä ja kävellä sitten silmät kiinni toiseen, joka on toisessa päässä. Jos onnistut siinä, se tarkoittaa, että löydät rakkauden pian tai että olet löytänyt elämäsi rakkauden.

10. Matkusta Tokioon juhlistamaan keisarinpäivää

Tokiossa| ©Hugo Cesar Punx
Tokiossa| ©Hugo Cesar Punx

Keisari Naruhiton syntymäpäivää juhlitaan Tokiossa joka 23. helmikuuta sen jälkeen, kun hänen syntymäpäivänsä (23. helmikuuta 1960) oli määritetty. Aiemmin sitä vietettiin 23. joulukuuta, hänen edeltäjänsä Akihiton syntymäpäivänä.

Kyseessä on valtava juhla, joka tunnetaan nimellä Tenno Tanjobi, ja se järjestetään keisarin asuintalossa Tokiossa sijaitsevassa keisarillisessa palatsissa. Tokioon pääsee luotijunalla, joka kestää noin 2,5 tuntia, ja voit hyödyntää Tokion parhaita kiertoajeluita.

Keisarilliseen palatsiin pääsy maksaa normaalisti rahaa, mutta tänä juhlapäivänä se on kaikille ilmainen. Se on myös ainoa aika vuodesta, jolloin pääsee puutarhoihin. Juhlan aikana keisari tervehtii parvekkeelta, ja kansalaiset heiluttavat lippujaan tervehdykseksi. Myös muita keisarillisen perheen jäseniä nähdään usein parvekkeella.

Jos haluat osallistua tähän juhlaan, on tärkeää, että otat mukaan vain käsilaukun, sillä palatsin puutarhaan tulevien laukut ja reput tarkastetaan yleensä keisarin hengen suojelemiseksi.

Lisätietoja

  • Sijainti: 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokio.
  • Päivät ja kellonajat: 23. helmikuuta.
  • Pääsymaksu: ilmainen.
  • Miten sinne pääsee: Kioton kaupungista pääsee sinne noin 5 tunnissa autolla Shin-Tomei Expressway/Second Tokai Expresswayn kautta. Luotijuna on nopein kulkuväline (noin 2,5 tuntia) Tokioon.

Ota yksi Tokion parhaista kiertomatkoista