Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Parasta tekemistä Dubrovnikissa

Vuorten ympäröimä ja syvän sinisen Adrianmeren kylvettämä Dubrovnik on historiallisen valkoisten kaupungin muurien sisään kätketty jalokivi.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Dubrovnikissa

Dubrovnikin kaupungin katot | ©Martin Zanger

Maailmanperintökohde Dubrovnik on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista, ja se tunnetaan yleisesti Välimeren helmenä.

Toisaalta Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan läheisyys Dubrovnikiin tekee Dubrovnikista ihanteellisen lähtökohdan Mostariin ja Kotoriin suuntautuvalle kiertomatkalle tai retkelle, jotta saat kattavamman kokemuksen Balkanin kauneudesta.

1. Kierros Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin

Kävele Dubrovnikin historiallisilla kaduilla| ©Naval S
Kävele Dubrovnikin historiallisilla kaduilla| ©Naval S

Matka Dubrovnikiin tulisi aloittaa vierailulla sen kiehtovaan vanhaan kaupunkiin, joka julistettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1979.

Tutustu sen historiaan

Dalmatian rannikolla olevalle niemimaalle rakennettu Dubrovnik oli tärkeä merivalta keskiajalta lähtien. Esimerkkinä kaupungin menneestä vauraudesta ja vallasta ovat vanhan kaupungin aukioiden ja katujen kauniit esimerkit goottilaisesta, renessanssi- ja barokkiarkkitehtuurista.

Huolimatta vuonna 1667 tapahtuneesta kauheasta maanjäristyksestä ja Balkanin sodan aiheuttamista vakavista vaurioista 1990-luvulla se on nyt koskemattomassa kunnossa Unescon koordinoiman restaurointiohjelman ansiosta, joka on palauttanut sen entiseen loistoonsa.

Tämän muinaiskaupungin muurien takana on pala keskiaikaa, ja korvaamattomat muistomerkit odottavat löytäjäänsä. Näitä paikkoja on käytetty myös Game of Thrones -sarjan näyttämönä, joten monet fanit vierailevat Dubrovnikissa nähdäkseen nämä paikat henkilökohtaisesti.

Ota opastettu kierros

Paras tapa tutustua tähän upeaan kaupunkiin ja sen ympäristöön on Dubrovnikin kiertoajelut ja retket, joilla opit sen historiasta ja kauneimmista paikoista asiantuntevan oppaan johdolla.

2. Kävele Dubrovnikin porttien läpi

Pločen portti| ©Paul Arps
Pločen portti| ©Paul Arps

Dubrovnikin vanhaankaupunkiin pääsee kaupungin muurien länsipuolella sijaitsevan Pile-portin kautta, joka on säilynyt lähes koskemattomana vuonna 1537 tapahtuneesta rakentamisestaan lähtien. Aikaisemmin sisäänkäyntiporttia edelsi vetosilta, joka suljettiin joka yö.

Pile Gate

Nykyään Pile Gate on pieni torni, joka yhdistää kaksi siltaa vanhan muurin vallihaudan yli, jossa on nykyään lasten alue. Pile-portilta avautuu lyömätön näkymä San Lorenzon linnoitukselle.

Kun olet kulkenut Pile-portin läpi, tulet Stradunille, Dubrovnikin pääkadulle, joka kulkee kaupungin läpi Pile-portilta Ploče-portille ja johon kaikki muut kadut johtavat. Se on vilkas paikka kaikkina vuorokauden aikoina, ja sitä reunustavat taidegalleriat, ravintolat ja kahvilat.

Pločen portti

Kaupungin muurien itäpuolelle rakennettiin myöhemmin toinen portti, Pločen portti, jota suojelee Revelinin linnoitus. Sen entinen nostosilta korvattiin nykyisellä kivisillalla, jolta on upeat näkymät Dubrovnikin vanhaan satamaan.

3. Vieraile Pyhän Laurentiuksen linnoituksessa

Pyhän Laurentiuksen suihkulähde Dubrovnikin kaupungin muureilta käsin| ©Gary Bembridge
Pyhän Laurentiuksen suihkulähde Dubrovnikin kaupungin muureilta käsin| ©Gary Bembridge

Pyhän Laurentiuksen linnoitus on Dubrovnikin valloittamattomien muurien ohella kaupungin tunnus. Tämä 1100-luvun alkupuolella rakennettu puolustusrakennus rakennettiin kaupungin muurien ulkopuolelle kukkulan laelle suojaamaan Regusan tasavaltaa Adrianmeren hegemoniaa tavoittelevalta venetsialaiselta uhalta, sillä se kontrolloi pääsyä sekä meritse että maitse.

Miten sinne pääsee

Koska San Lorenzon linnoitus on eristyksissä, sinne pääsee vain kahden sillan kautta. Yhden niistä pääsisäänkäynnin yläpuolella on kiveen kaiverrettu latinankielinen kaiverrus: Non bene pro toto libertas venditur auro (Vapaus ei ole myytävänä kaikella rahalla maailmassa). Ragusialaisten periaatejulistus Venetsian mahtavalle tasavallalle.

Mitä nähdä sisällä

Sinne päästäkseen on kiivettävä noin 200 askelmaa, mutta vaiva on sen arvoinen, sillä linnoituksen huipulta avautuva näkymä Pilen lahdelle ja kaupunkiin on aivan upea. Täällä näet Kroatian suuren lipun, joka näkyy kaikkialta kaupungista.

Sisällä voit nähdä tykkejä, joista kuuluisin on Guster, kiviä, joita käytettiin ammuksina, ja jopa pienen kappelin.

Milloin mennä

Nykyään San Lorenzon linnoitus on avoinna matkailijoille ympäri vuoden. Kaupungin kesäjuhlien aikana täällä esitetään Hamlet, yksi William Shakespearen loistavimmista tragedioista.

4. Kävele Dubrovnikin vanhassa satamassa

Vanha satama| ©Naval S
Vanha satama| ©Naval S

Dubrovnikin Vanha satama, muurien ympäröimän kaupungin portilla, on viehättävä paikka, jossa voit nauttia kävelystä ja rentoutua merenrantaravintoloiden terassilla. Kaunis muistutus Ragusan entisen tasavallan loistosta, josta voi ihailla rannikkoa ja vanhaa kaupunkia eri näkökulmasta.

Dubrovnikin akvaario, dominikaaniluostari ja Pločen portti ovat kaikki kävelymatkan päässä vanhasta satamasta.

5. Ihaile dominikaaniluostaria

Dominikaaniluostarin sisäpiha| ©François Philipp
Dominikaaniluostarin sisäpiha| ©François Philipp

Dominikaanimunkit asettuivat Dubrovnikiin 1200-luvun alussa ja alkoivat rakentaa kaupungin muurien sisäpuolelle Pyhän Dominikaanin luostaria, joka valmistui vasta 1400-luvun puolivälissä goottilais-renessanssityyliin.

Pločen portin ja Sponzan palatsin välissä sijaitseva kompleksi koostuu kirkosta, kellotornista, kirjastosta, museosta ja luostarista. Vuoden 1667 katastrofaalisen maanjäristyksen jälkeen suuri osa julkisivusta jouduttiin kunnostamaan.

Mitä nähtävää luostarissa on

Useimmat matkailijat ovat yhtä mieltä siitä, että dominikaaniluostarin kaunein osa on sen myöhäisgoottilainen sisäpiha, jota ympäröivät kaaret, appelsiinipuut, palmupuut ja muut lajit, joiden värikkyys muodostaa kontrastin rakennuksen valkoisiin seiniin. Luostarin puutarhassa on kivikaivo, joka oli Balkanin sodan aikana kaupungin asukkaiden ainoa juomavesilähde.

Sen kirjasto, jossa on yli 16 000 kirjaa ja 240 incunabula-kokoelmaa, perustettiin 1200-luvulla, ja se oli yksi Euroopan suurimmista 1400-1700-luvuilla. Museossa on lukuisia veistoksia, arkistoja ja uskonnollisia maalauksia.

6. Unta Sponzan palatsissa

Sponzan palatsi| ©wiredtourist.com
Sponzan palatsi| ©wiredtourist.com

Lužan aukiolla sijaitseva Sponzan palatsi rakennettiin 1500-luvulla Ragusan entisen tasavallan eri julkisia toimintoja varten. Sittemmin tämä goottilaista ja renessanssityylistä venetsialaisia palatseja muistuttava rakennus on toiminut kouluna, tullitalona, asevarastona ja rahapajana.

Nykyään siellä sijaitsee Dubrovnikin historiallinen arkisto ja Balkanin sodassa Dubrovnikin piirityksen aikana kuolleiden kroatialaisten muistomerkki. Sponzan palatsin sisäpihalla järjestetään toisinaan tilapäisnäyttelyitä, vaikka se ei olekaan avoinna yleisölle.

Toisin kuin muut Dubrovnikin rakennukset, tämä oli yksi niistä harvoista, jotka säilyivät vahingoittumattomina vuoden 1667 maanjäristyksen jälkeen.

7. Kävele Dubrovnikin kaupungin muureja pitkin

Dubrovnikin kaupungin muurit| ©jjmusgrove
Dubrovnikin kaupungin muurit| ©jjmusgrove

Pyhän Laurentiuksen linnoituksen ohella Dubrovnikin muurit ovat kaupungin toinen ikoni. Se on ainoa kaupunki maailmassa, jonka muurit ovat erinomaisessa kunnossa, kun otetaan huomioon, että ne ovat peräisin 1200-luvulta.

Nämä 25 metriä korkeat muurit rakennettiin puolustamaan kaupunkia vihollisen hyökkäyksiltä, ja ne valmistuivat 1400-luvulla. Ne palvelivat tarkoitustaan menestyksekkäästi, sillä niiden lujuus kesti 1700-luvun kohtalokkaan maanjäristyksen vähäisin vaurioin ja varmisti Dubrovnikin itsenäisyyden nykyaikana Napoleonin saapumiseen saakka.

Paras tapa arvostaa niiden mittasuhteita on kävellä niitä pitkin ja ihailla upeita näkymiä Adrianmerelle ja kaupunkiin, jossa erottuvat Pyhän Laurentiuksen linnoituksen, dominikaaniluostarin ja Onofrion suihkulähteen kaltaiset monumentit.

Kuriositeettina Dubrovnikin muureilta voit tarkkailla rakennusten maalauksellisten punertavien kattojen eroja: osa rakennuksista selvisi sodan pommituksista, vanhimmat rakennukset, ja osa rakennuksista, jotka jouduttiin rakentamaan uudelleen myöhemmin, uudemmat katot.

8. Vieraile Dubrovnikin katedraalissa

Dubrovnikin katedraali valaistuna yöllä.| ©Son of Groucho
Dubrovnikin katedraali valaistuna yöllä.| ©Son of Groucho

Dubrovnikin katedraali on rakennettu vuoden 1667 maanjäristyksessä tuhoutuneen muinaisen romaanisen kirkon jäänteille. 1700-luvun Dubrovnikin katedraalista tuli kaupungin tärkein uskonnollinen rakennus.

Ulkopuolelta katsottuna katedraalin silmiinpistävimmät piirteet ovat sen kupoli ja barokkijulkisivu, kun taas katedraalin sisäpuolella on yhdessä kappelissa sijaitseva katedraalin aarrekammio, jossa on Dubrovnikin suojeluspyhimyksen Pyhän Blaisen pyhäinjäännökset ja taidemaalari Tizianin maalaus Marian taivaaseenastuminen.

9. Älä missaa Dubrovnikin suurta Onofrion suihkulähdettä

Suuri Onofrion suihkulähde| ©Jennifer Boyer
Suuri Onofrion suihkulähde| ©Jennifer Boyer

Dubrovnikin tärkein kohtaamispaikka on Onofrion suuri suihkulähde, jonka nafolilainen arkkitehti Onofrio della Cava rakensi 1400-luvulla Ragusan tasavallan juomaveden saamiseksi.

Se on suuri monikulmainen suihkulähde, jossa on 16 sivua ja joka suihkuttaa vettä naamionmuotoisten suuaukkojen kautta. Joillekin Roomassa käyneille matkailijoille tulee hieman mieleen Agrippan kuuluisa Pantheon. Mitä mieltä sinä olet?

Vuoden 1667 kuuluisan maanjäristyksen ja Balkanin sodan pommitusten aiheuttamista vaurioista huolimatta suihkulähde kunnostettiin, ja se tuottaa edelleen puhdasta vettä, jotta turistit voivat virkistäytyä kesällä ja täyttää pullonsa.

Mene etsimään Onofrion pientä suihkulähdettä

Kuriositeettina arkkitehti Onofrio Della Cava pystytti Dubrovnikiin toisen suihkulähteen, joka tunnetaan nimellä Onofrion pieni suihkulähde. Se sijaitsi alun perin kaupungin keskustassa, mutta siirrettiin Balkanin sodan aikana, ja nykyään se on Luza-aukiolla.

10. Game of Thrones

Kuninkaansataman muurit, satama ja lahti, jotka loivat uudelleen Kuninkaansataman.| ©chiaki hayashi
Kuninkaansataman muurit, satama ja lahti, jotka loivat uudelleen Kuninkaansataman.| ©chiaki hayashi

Jos olet Jään ja tulen laulu -saagan suuri fani, yksi parhaista asioista Dubrovnikissa on Game of Thrones -kierros, joka vie sinut tutustumaan kaupungin tärkeimpiin monumentteihin, jotka toimivat taustana Kuninkaansataman, Seitsemän kuningaskunnan pääkaupungin, uudelleenluomiselle.

Tutustu asiantuntijaoppaan johdolla suositun Game of Thrones -sarjan tapahtumapaikkoihin Dubrovnikissa, jossa voit kokea uudelleen muun muassa sellaiset myyttiset kohtaukset kuin Cersein häpeäkävely Pyhän Ignatiuksen kirkossa, Blackwaterin taistelu Pile Bayn lahdella tai kansan kapina kuningas Joffreyta vastaan Pile Gateilla.

Paras tapa tutustua tuotantoon liittyviin anekdootteihin ja nähdä, missä suosikkisarjasi jokainen kohtaus kuvattiin, on osallistua Game of Thrones -kierrokselle Dubrovnikissa. Sen lisäksi, että pääset tutustumaan alkuperäisiin lavasteisiin, voit myös ottaa kotiin matkamuistokuvan itsestäsi Rautavaltaistuimen jäljennöksen päällä Westerosin oikeana kuninkaana.

11. Katso naapurimaat Bosnia ja Hertsegovina: Mostar ja Kotor

Mostar| ©Kenneth Sonntag
Mostar| ©Kenneth Sonntag

Kroatiassa oleskelun hyödyntäminen ja retki Mostariin ja Kotoriin, kahteen Unescon maailmanperintökohteeksi julistamaan Bosnia ja Montenegron kaupunkiin, on yksi parhaista asioista Dubrovnikissa, sillä sen avulla voit tutustua näiden kaupunkien historiaan ja niiden kauniisiin historiallisiin keskustoihin, niiden arkkitehtuurin kauneuteen sekä Adrianmeren pikkukaupunkeihin ja kyliin.

Voit myös kulkea maisemareittiä Dalmatian etelärannikkoa pitkin ja vierailla Medjugorjessa, kaupungissa, jossa tapahtui Marian ilmestys vuonna 1981 ja joka on nykyään katolisen pyhiinvaelluksen kohde maailmassa.