Helsinki 2 Päivässä: Kaikki Mitä Sinun Tarvitsee Tietää

Helsinki on yksi Skandinavian suosituimmista kaupungeista, ja sen kiertäminen kahdessa päivässä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta oikealla matkasuunnitelmalla pääset näkemään joitakin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Tässä on muutamia ideoita, jotka auttavat sinua matkasuunnitelman laatimisessa.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

6 minuuttia luettu

Helsinki 2 Päivässä: Kaikki Mitä Sinun Tarvitsee Tietää

Catedral de Helsinki |©Max

Helsinki ei ole kuuluisa ainoastaan siitä, että se on Suomen pääkaupunki ja yksi Skandinavian niemimaan merkittävimmistä kaupungeista, vaan se on myös muinaisen historiansa ansiosta yksi alueen suosituimmista matkakohteista. Siksi vierailu siellä parissa päivässä voi olla mahdotonta, mutta oikealla matkasuunnitelmalla voit tutustua ainakin joihinkin sen suosituimmista kohteista.

Parasta tekemistä Helsingissä kahden päivän matkalla ovat esimerkiksi vierailu Tuomiokirkossa, vierailu Senaatintorilla, lounas Hakaniemen kirpputorilla, vierailu Sibeliuspuistossa, tutustuminen Seurasaaren saareen, täysimittainen kierros Suomenlinnassa, retki kaupungin kanavia pitkin ja jäähyväisten jättäminen Suomen pääkaupungille maistelemalla paikallista ruokaa sataman ravintoloissa.

Päivä 1: Vieraile Helsingin tuomiokirkossa, tutustu Senaatintoriin, lounasta Hakaniemen kirpputorilla, kävele Sibeliuspuistossa, tutustu Seurasaaren saareen ja ruokaile Kallion kaupunginosassa

Hakaniemen tori|©osamu ito
Hakaniemen tori|©osamu ito

Helsingin monet tärkeimmistä nähtävyyksistä ovat levittäytyneet vanhankaupungin ympärille, joten ensimmäiseksi päiväksi ehdotan aamukierrosta vanhaankaupunkiin tutustumaan suosituimpiin rakennuksiin ja sen jälkeen käyntiä Seurasaaressa, jossa pääset tutustumaan Suomen pääkaupungin lähiympäristön luonnonkauneuteen.

Vieraile Helsingin tuomiokirkossa

Helsingin tuomiokirkko on paitsi yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista myös yksi omaleimaisimmista ja tyypillisimmistä. Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva, arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja vuosina 1830-1852 rakennettu tuomiokirkko on esimerkki uusklassisesta tyylistä, minkä vuoksi se on usein Suomen pääkaupungin arkkitehtuurikierrosten kärjessä.

Sen vaikuttava valkoinen rakennus, jonka kruunaa vihreä kupoli ja jota ympäröivät portaat, on kansallisen identiteetin symboli. Sisällä voit tutustua sen tyylikkäisiin pylväisiin, koristeellisiin yksityiskohtiin ja holviin, joka on usein esillä Helsingin parhailla kierroksilla. Uskonnollisilla motiiveilla ja taideteoksilla koristeltu alttari tuo rakennukseen hengellisyyttä ja antaa sille syvän kulttuurisen ja yhteiskunnallisen merkityksen.

Lisäksi tuomiokirkon portaiden huipulta avautuvat panoraamanäkymät Helsingin kaupunkiin ja satamaan, joten se tarjoaa myös visuaalisen spektaakkelin, joka korostaa suomalaisen pääkaupungin kauneutta uloimmilta portailtaan.

Helsingin tuomiokirkkoon pääsee K-, P- ja T-linjojen junilla sekä linjojen 600 ja 611 busseilla.

Osallistu arkkitehtuurikierrokselle

Tutustu Senaatintoriin

Aivan Helsingin tuomiokirkon edessä sijaitseva Senaatintori on kaupungin kaiken toiminnan keskus ja samalla kaupungin parhaiden nähtävyyksien nollapiste. Presidentinlinnan ja Helsingin yliopiston kaltaisten valtiollisten rakennusten ympäröimä aukio on tunnettu uusklassisesta muotoilustaan, joka on tyypillistä paikalliselle historialliselle arkkitehtuurille.

Senaatintoria pidetäänkin maan tärkeimpänä aukiona, ja se saa erityisen merkityksensä juhlallisuuksien ja festivaalien aikana. Jos aiot vierailla Helsingissä joulun aikaan, löydät sieltä yhden kaupungin tunnetuimmista teemamarkkinoista ja juhlatunnelman, johon kuuluu koristeita, joulukuusia ja jopa luistinrata.

Senaatintori on myös yksi Helsingin hop-on-hop-off-bussipysäkeistä, joten todennäköisesti tutustut tämän aukion kauneuteen jossain vaiheessa kiertomatkaasi joko suoraan tai välillisesti.

Osta liput hop on hop off -bussiin

Lounasta Hakaniemen torilla

Hakaniemen tori on Helsingin kulinaristinen keskus, ja sen kojuista voi saada maistiaisia monipuolisesta paikallisesta keittiöstä. Kaupungin pohjoisosassa sijaitseva tori on loistava paikka tutustua paikallisiin erityispiirteisiin ja osallistua tyypilliseen suomalaiseen toimintaan, jossa paikalliset käyvät hankkimassa tuoreita elintarvikkeita ja käsintehtyjä tuotteita.

Se, mikä erottaa Hakaniemen torin muista ja tekee siitä yhden kaupungin suosituimmista kohteista, on sen monipuolisuus. Kojuissa on tyypillisesti esillä monenlaisia tuotteita tuoreista merenelävistä kauden hedelmiin ja vihanneksiin. Siellä voit tutustua katuruokavaihtoehtoihin ja maistella perinteisiä ruokia, kuten savulohta tai paikallisia keittoja.

Lisäksi markkinoiden vilkas ja viihtyisä ilmapiiri sekoittuu tuoreiden tuotteiden houkutteleviin tuoksuihin, mikä luo ainutlaatuisen aistikokemuksen. Se on myös yksi parhaista paikoista suojautua kylmältä talvella Helsingissä, joten voit paitsi lounastaa, myös pitää tauon retkien välillä ja ladata akkuja kierroksen jatkamiseen.

Senaatintorilta pääset Hakaniemeen bussilinjoilla 61, 65, 71, 73N, 74N, 75, 77 ja 78.

Kävele Sibeliuspuiston läpi ja tutustu keskeiseen muistomerkkiin.

Sibeliuspuisto tarjoaa tyyneyden keidas kaupungissa ja välähdyksen suomalaisesta luonnosta ja kulttuurista. Tämä viehättävä puisto on nimetty säveltäjä Jean Sibeliuksen mukaan, ja se on kunnianosoitus hänen taiteelliselle perinnölleen. Laajojen viheralueidensa, rauhallisten polkujensa ja panoraamanäkymiensä ansiosta Sibeliuspuisto on ihanteellinen paikka rentouttavaan kävelyyn.

Puiston sydämessä on Sibelius-monumentti, joka on kunnianosoitus maineikkaalle suomalaiselle säveltäjälle. Eila Hiltusen suunnittelema monumentti koostuu yli 600 teräsputkesta, jotka on hitsattu yhteen abstraktiksi veistokseksi, joka edustaa Sibeliuksen musiikin olemusta. Jos aiot vierailla Helsingissä joulukuussa tai joulun aikaan, puistosta löytyy jouluaiheisia polkuja.

Puiston luonnon ja muistomerkin veistoksen yhdistelmä herättää harmonian tunteen, joka kuvastaa Sibeliuksen musiikkifilosofiaa ja myös kaupungin kulttuuria, johon voit tutustua myös Helsingin parhaissa museoissa.

Sibeliuspuistoon pääsee Hakaniemen torilta raitiovaunuilla linjoilla 1, 7 ja 8 sekä busseilla linjoilla 71, 200, 300, 400, 415 ja 721.

Tutustu Seurasaaren saareen

Seurasaari|©Катя
Seurasaari|©Катя

Helsingin edustalla sijaitseva Seurasaaren saari tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen elämyksen , jossa yhdistyvät luonnonkauneus ja kiehtova matka Suomen historiaan. Tällä viehättävällä saarella sijaitsee Seurasaaren ulkoilmamuseo, jossa on poikkeuksellinen kokoelma historiallisia suomalaisia rakennuksia.

Tämän ulkoilmamuseon puiden reunustamia polkuja pitkin kävellessäsi voit tutustua taloihin, latoihin ja tuulimyllyihin, jotka on siirretty eri puolilta Suomea ja jotka paljastavat maan arkkitehtonisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden. Paikka tarjoaa myös yksityiskohtaisen katsauksen vuosisatojen jokapäiväiseen elämään, ja se on yksi parhaista näköalapaikoista Helsingin auringonlaskun katseluun, minkä vuoksi suosittelen vierailua myöhään iltapäivällä.

Sibeliuspuistosta pääset Seurasaarelle busseilla 20, 25, 30, 212 ja 502, mutta jos haluat perinteisemmän kokemuksen, voit liittyä johonkin Helsingin parhaista laivamatkoista, kuten kanavaristeilyyn, joka sisältää kierroksen alueella ja joissain tapauksissa jopa pysähdyksiä.

Varaa kanaaliristeily

Illallinen Kallion kaupunginosassa

Kiertomatkasi ensimmäisen päivän päätteeksi suosittelen illallista Kallion kaupunginosassa, jolloin voit uppoutua paikallisen elämän aitouteen ja tutustua yhteen kaupungin viehättävimmistä kaupunginosista. Tämä boheemi enklaavi on saanut mainetta rennosta ilmapiiristään ja monipuolisesta ruokakulttuuristaan. Kun vaellat Kallion kaduilla, näet historiallisia rakennuksia ja värikkäitä seinämaalauksia, jotka antavat alueelle ainutlaatuisen luonteen.

Kallion kaupunginosan kulinaarinen tarjonta on yhtä monipuolista kuin yhteisö. Viihtyisistä kahviloista kansainvälisiin ravintoloihin löydät jotain jokaiseen makuun ja budjettiin. Lisäksi monet paikat päättävät muuttua myöhäisillan baareiksi, mikä tarjoaa vilkkaan kokemuksen niille, jotka haluavat nauttia paikallisesta yöelämästä, varsinkin jos Helsingissä on kesä, jolloin sää on ystävällisimmillään.

Ruokakulttuurin lisäksi Kalliossa on vintage-kauppoja, paikallisia kirpputoreja ja kulttuuritapahtumia, jotka vangitsevat kaupunginosan taiteellisen ja vaihtoehtoisen olemuksen. Tähän kaupunginosaan tutustuminen merkitsee Helsingin olemuksen kohtaamista, jossa yhdistyvät historia, luovuus ja ripaus kapinallisuutta.

Seurasaaresta pääset Kallioon bussilla linjoilla 25, 400 ja 502, metrolinjoilla M1 ja M2 sekä raitiovaunulinjalla 3.

2. päivä: Tee kierros Suomenlinnan linnoituksessa ja tutustu sotamuseoon, osallistu kierrokselle Helsingin kanavilla ja jätä jäähyväiset kaupungille illallisella paikallisessa satamassa

Monikerroksinen Suomenlinna|©Jonathan
Monikerroksinen Suomenlinna|©Jonathan

Matkan toisena ja viimeisenä päivänä ehdotan, että lähdet keskustasta käymään Suomenlinnan linnoituksessa, jossa näet kaupungin aivan toisenlaisen puolen, osallistut kierrokselle Helsingin kanavilla tutustuaksesi Suomen pääkaupungin horisonttiin vedestä käsin ja päätät matkasi illalliselle paikallisissa satamaravintoloissa, joissa on tarjolla alueen parasta kalaa.

Tee kierros Suomenlinnan linnoituksessa

Kierros Suomenlinnan linnoituksessa vie sinut myös kiehtovalle matkalle historiaan ja sotilasarkkitehtuuriin. Tämä Ruotsin 1700-luvulla rakentama merilinnoitus sijaitsee Helsingin edustalla sijaitsevassa saaristossa. Kierroskokemus käsittää sen muurien, bastionien ja maanalaisten tunnelien tutkimisen, jolloin paljastuu sen suunnittelun monimutkaisia yksityiskohtia ja sille ominaista sotilasstrategiaa.

Suomenlinnan merkitys Helsingille on korvaamaton, sillä se toimi vuosien varrella puolustuslinnakkeena ja oli avainasemassa Suomen historiassa. Linnoitus on todistanut monenlaisia tapahtumia sotatilanteista rauhansopimusten allekirjoittamiseen, ja sen läsnäolo paikallisella rannikolla on konkreettinen muistutus alueen rikkaasta sotilaallisesta perinnöstä.

Suomenlinnan historiaa leimaavat 1800-luvulla tapahtuneet omistajanvaihdokset Ruotsin ja Venäjän välillä, ennen kuin Suomi lopulta itsenäistyi vuonna 1917. Toisen maailmansodan aikana linnoitusta käytettiin puolustustarkoituksiin. Nykyään se on Helsingin parhaiden kierrosten kohteena ja alueen ehdoton vierailukohde.

Kierrokset alkavat yleensä Helsingin satamasta, jonne pääsee raitiovaunuilla linjoilla 1, 3, 6 ja 7.

Varaa opastettu kierros Suomenlinnan saarelle

Tutustu Suomenlinnan museoon

Usein Suomenlinnan kierrokset päättyvät linnoituskierroksiin eivätkä sisällä museovierailua, mutta niihin sisältyy vapaa-aikaa saarikierrokselle ennen paluuta Helsingin satamaan, joten suosittelen käyttämään tuon ajan näyttelygallerioihin tutustumiseen.

Suomenlinnan museo sijaitsee saaren sydämessä ja sinne pääsee kävellen linnoituksesta, ja siellä on monenlaisia näyttelyitä, jotka tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen elämään linnoituksessa vuosisatojen ajan. Näyttelyesineet vaihtelevat sotilaallisista esineistä ja aikakauden univormuista arkipäiväisiin esineisiin, jotka havainnollistavat sotilaallista elämää paikan päällä.

Museon saleissa voit tutustua Suomenlinnan arkkitehtoniseen kehitykseen ja ymmärtää, miten linnoitusta muutettiin ja mukautettiin vuosien varrella. Lisäksi näyttelyesineet kertovat linnoituksen eri historiallisista vaiheista aina sen rakentamisesta Ruotsin toimesta 1700-luvulla toisen maailmansodan käännekohtiin.

Museon historiallisista jalokivistä voit löytää työkaluja, aseistusta, allegorisia taideteoksia, turvaluokiteltuja asiakirjoja ja sotilasjäännöksiä.

Osta liput Suomenlinnan museoon

Osallistu kierrokselle Helsingin vesireiteillä

Täydellinen Suomenlinnan kierros museovierailuineen kestää noin 5 tuntia, ja se alkaa yleensä hyvin aikaisin aamulla, joten olet takaisin kaupungin satamassa puoliltapäivin. Seuraavaksi voit siis liittyä yhteen Helsingin parhaista veneretkistä, joilla voit tutustua Suomen pääkaupungin vesireitteihin ja sieltä käsin joihinkin kaupungin parhaisiin horisontteihin.

Näillä vesikierroksilla kuljetaan kaupungin läpi kutoutuvan kanaaliverkoston läpi, jolloin pääset tutustumaan tähän kohteeseen eri näkökulmasta. Kierroksen aikana voit ihailla Helsingin ainutlaatuista arkkitehtuuria, jossa yhdistyvät uusklassinen eleganssi ja moderni muotoilu, mutta voit tehdä sen samalla, kun risteilet vesillä, jotka kiemurtelevat saarten ja niementen välissä.

Kierroksen aikana ohitat Helsingin tuomiokirkon, Satamatorin ja Vallisaaren, ja kaikki tämä ainutlaatuisesta näköalapaikalta vesiltä käsin. Mukana on myös asiantunteva paikallinen opas, joka kertoo matkan varrella löytämienne rakennusten ja muistomerkkien historiasta sekä värikkäistä anekdooteista, joita Suomen kanavat tarjoavat.

Osallistu Helsingin kanavien kierrokselle

Hyvästele Helsinki illallisella paikallisessa satamassa.

Yksi parhaista tavoista nauttia unohtumattomat jäähyväiset Helsingille on illastaa paikallisessa satamassa , jossa ruokakulttuuri yhdistyy upeisiin näkymiin Itämerelle. Alueen ravintoloista Ravintola Nokka on erinomainen valinta, kun haluat kokea aitoa suomalaista ruokaa.

Toinen maamerkki on ravintola Savu, joka on tunnettu siitä, että se keskittyy grillattuihin ja savustettuihin makuihin. Täällä voit kokeilla esimerkiksi grillattua lohta tai marinoitua silakkaa, jotka kuvastavat suomalaisten merenelävien rikkautta. Viihtyisä tunnelma ja näköalat täydentävät ruokailukokemusta täydellisesti. Muista, että satama-alueelle pääsee raitiovaunuilla linjoilla 1, 3, 6 ja 7.

Minkä paikan sitten valitsetkin jäähyväisillalliselle, muista maistaa kuuluisaa lohikeittoa, ruisleipää ja tietenkin herkullisia jälkiruokia, kuten karjalanpiirakkaa, eräänlaista riisikakkua, joka päättää kulinaarisen elämyksen tarjoamalla makean ja autenttisen maun.

Helsingin 2-päiväisen kierroksen matkasuunnitelma

Helsingin kanavat|©Juha Uitto
Helsingin kanavat|©Juha Uitto
  • Päivä 1
  • Vieraile Helsingin tuomiokirkossa
  • Tutustu Senaatintoriin
  • Kävele Sibeliuspuistossa
  • Illallinen Kallion kaupunginosassa
  • Päivä 2
  • Tutustu Suomenlinnaan
  • Tutustu Suomenlinnan museoon
  • Kierros kanavilla
  • Illallinen Helsingin satamassa