10 asiaa tehdä Helsingissä Talvella

Jos vierailet Helsingissä talvella, sinun täytyy hyödyntää ainutlaatuisia kokemuksia, kuten jäällä kelluminen, saunominen tai tutustuminen talvipuutarhoihin - kerron sinulle kaiken!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 asiaa tehdä Helsingissä Talvella

The Kaisaniemi Botanic Garden |©Anubis=

Helsinki on talvella taianomainen kohde, kun kylmä sää ja juhlatunnelma täyttävät jokaisen nurkan. Joulukuusta maaliskuuhun voit odottaa keskilämpötiloja, jotka vaihtelevat 7 asteesta -11 asteeseen. Myös lumisateet ovat yleisiä tähän aikaan vuodesta, ja ne liukastelevat polkuja pitkin ja jäädyttävät jopa Itämeren. Lisäksi alkaa hiljainen sesonki, joten voit hyödyntää halutuimmat nähtävyydet ilman tungosta.

Jos haluat ottaa kaiken irti Helsingin parhaista aktiviteeteista, voit nauttia tyypillisestä saunakylvystä, siemailla kuumaa lasillista glögiä, nähdä LUX-festivaalin valaiseman kaupungin tai tutustua talvipuutarhoihin. Suomen pääkaupungissa sijaitsee myös Lapin kaltainen poropuisto. Muita hauskoja suunnitelmia ovat esimerkiksi vierailu eettisellä huskyfarmilla, leijuminen jäällä ilmatyynyaluksella tai luistelukenttien hyödyntäminen.

1. Älä missaa Suomenlinnan talviaktiviteetteja.

Talvi Helsingissä. Suomenlinna|©sbally.
Talvi Helsingissä. Suomenlinna|©sbally.

Suomenlinna on alue, jossa talven lumisateilla on suurin vaikutus, joten varmista, että hyödynnät kaikki tarjolla olevat viihdetarjonta. Se on vain vartin lauttamatkan päässä Helsingistä sijaitseva linnoitus, joka ei jätä sinua välinpitämättömäksi. Siitä hetkestä lähtien, kun lähdet purjehtimaan ja astut Itämerelle, on mahdotonta olla huomaamatta joulukoristeiden peittämää talvimaisemaa, joka on tyypillistä kauden ensimmäisille viikoille.

Matkan aikana tunnet veneen törmäyksen jään lohkareisiin, jotka ovat meren jäätymisen tuote. Tämä on kuitenkin osa kokemusta, eikä siitä tarvitse olla huolissaan, sillä matka on lyhyt. Perillä suosittelen suuntaamaan paikallisille markkinoille lämmittelemään suomalaisella glögillä, joka on tälle vuodenajalle ominaista maustettua glögiviiniä.

Kävele sen jälkeen tunnusomaisimmilla paikoilla ja näe vanhat rakennukset, jotka ovat täysin lumen peitossa. Voit ihastella lumisia maisemia merkittyjä polkuja pitkin, mutta ole varovainen ja vältä joutomaita, sillä saatat liukastua etkä löydä apua ajoissa.

Älä myöskään jätä väliin tilaisuutta leikkiä lumessa, sillä sitä riittää ympäri saarta. Jos haluat pysyä lämpimänä, voit vierailla Suomenlinnan museossa, jossa voit nähdä vanhan suomalaisen sukellusveneen. Voit nauttia tästä aktiviteetista omatoimisesti tai liittyä johonkin parhaista retkistä Helsingistä.

Varaa opastettu retki Helsinkiin ja Suomenlinnaan

2. Ota suojaa kylmältä paikallisissa museoissa

Kiasma|©Hurina
Kiasma|©Hurina

Helsingin parhaat museot ovat erinomainen valinta viihdykkeeksi kaikkina vuodenaikoina, ja niissä voit oppia samalla kun pidät hauskaa. Talvella niistä tulee ihanteellinen peitto, joka suojaa sinua kirpeältä kylmyydeltä. Kun otetaan huomioon, että lämpötila voi joskus laskea jopa -4 °C:een, ei koskaan tee pahaa, jos on suunnitelmia sisätiloissa.

Toinen syy käydä museoissa tähän vuodenaikaan on se, että suuri osa talvesta on valaistu joulukoristeiden ja LUX-festivaalin näyttelyiden avulla. Lisäksi osa museoista sisältyy 64 eurosta alkavaan Helsinki Card -k orttiin, joka tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn tärkeimpiin museoihin ja nähtävyyksiin sekä rajoittamattoman julkisen liikenteen käytön. Tässä ovat tunnetuimmat museot, jotka on koristeltu talvisin, eikä niitä kannata jättää väliin:

  • Ateneum: yksi keskeisimmistä museoista, jossa on Suomen merkittävin klassisen taiteen kokoelma.
  • Kiasma: jos haluat nähdä kontrastia edelliseen museoon, sinun on käytävä sen nykytaiteen saleissa, joissa jouluksi on valmisteltu erikoisnäyttelyitä.
  • Designmuseo: se on ihme, jossa on kansallisia ja kansainvälisiä teoksia, jotka keskittyvät teolliseen muotoiluun, muotiin ja graafiseen suunnitteluun. Se on myös yksi monista nähtävyyksistä, jotka on vapautettu Helsinki Cardilla, joka on turistipassi, jonka avulla voit säästää joitakin euroja matkasi aikana.

Osta Helsinki Card

3. Näe revontulet Helsingissä

Revontulet|©Timo Newton-Syms
Revontulet|©Timo Newton-Syms

Revontulet ovat värikäs ja visuaalisesti viehättävä ilmiö, mutta valitettavasti niitä ei voi nähdä mistä tahansa. Pohjoismaat ja Pohjoisnavan vyöhykkeen ympärillä olevat maat ovat etuoikeutettuja, vaikka on vaikea määrittää tarkalleen, milloin ja missä ne voivat näkyä, Helsingissä ne ovat talvella melko yleisiä.

Itse asiassa se on syy siihen, miksi monet turistit uskaltautuvat ulos tähän vuodenaikaan. Jos haluat lisätä mahdollisuuksiasi nähdä sellainen, voit tilata säähälytyksiä, kuten Aurora Alert Realtime, joka kertoo, milloin ne ovat voimakkaimmillaan ja näkyvimmillään, sekä tulevat päivämäärät, jolloin havaintotilastot ovat korkeat. Toinen vaihtoehto on tutustua Ilmatieteen laitoksen sivustoon, joka antaa yleiskatsauksen maan jokaisen kaupungin säästä.

Jotkut luulevat, että ilmiön näkemiseen on mentävä kauas kaupungista, mutta kävelyetäisyydellä on paikkoja, joissa on oikeat olosuhteet tämän ilmiön näkemiseen. Niitä ovat mm:

  • Helsingin satamat: ne ovat keskeisiä näköalapaikkoja, erityisesti Kaivopuistossa ja Eirassa sijaitsevat. Talvimaiseman kontrasti jäätyneen Itämeren ja revontulien aaltoilevien värien kanssa on yksinkertaisesti henkeäsalpaava.
  • Nuuksion kansallispuisto: vaikka porot ovatkin tärkein nähtävyys, tämä syrjäinen, valosaasteeton paikka on ihanteellinen kaikkien revontulien värien katseluun.
  • Paikalliset observatoriot: tunnetuin on Ursan observatorio, mutta Tähtiorninmäen observatoriolla on etuoikeutettu sijainti kukkulan rinteessä, joka suosii revontulien näkymistä. Jos haluat, voit liittyä johonkin Helsingin parhaista retkistä ja osallistua opastettuun etsintään.
  • Suomenlinnan saari: Opastettu kiertoajelu Helsingissä ja Suomenlinnassa lisää mahdollisuuksia nähdä ilmiö, sillä Suomenlinnan saari sijaitsee kaukana kaupungin valoista, mikä helpottaa sen havaitsemista.

Varaa opastettu kierros Helsingissä ja Suomenlinnassa

4. Hyödynnä Helsingin Lux Helsinki eli Luminous Arts Festival

LUX Helsinki|©Mika Laitinen
LUX Helsinki|©Mika Laitinen

Suomalaiset etsivät keinoa tasapainottaa talven pimeyttä ja edistää juhlatunnelmaa pääkaupungissa. Niinpä kaupunki täyttyy joka vuosi kirkkaista valoista, jotka reunustavat pääkatuja ja maamerkkirakennuksia. Tuikkivien joulukoristeiden lisäksi kaupungista löytyy LUX-festivaali eli valotaiteiden festivaali, joka järjestetään joulu-tammikuussa talvipäivänseisauksen jälkeen.

Kaupungin kaduilla on interaktiivisia näytöksiä, jotka simuloivat esimerkiksi revontulien kaltaisia luonnonilmiöitä. Yleensä useimmat valaistukset ovat käytettävissä 5 päivän ajan ja alkavat joka ilta klo 17:00 jälkeen. Tunnusomaisimmat paikat, jotka yleensä koristellaan, ovat Senaatintori, Esplanadin puisto, Korkeasaaren eläintarha ja kaupungin eri galleriat tai kahvilat. Huomaa, että näyttelyt ovat ilmaisia, mutta joihinkin on pääsymaksu.

Jos haluat ymmärtää tämän tapahtuman historiaa ja ihmetellä upeita paikkoja, suosittelen liittymään Helsingin parhaisiin kierroksiin. Näin pääset nauttimaan räätälöitävistä kokemuksista yöaikaisilla aikatauluilla, joiden avulla voit tutustua koko kaupunkiin täysillä ja löytää kauneimmat valaistut paikat.

Varaa yksityinen kierros

5. Pidä hauskaa perinteisellä huskyfarmivierailulla reen kyydissä

husky ja reenikyyti|©Ioannis the graecum
husky ja reenikyyti|©Ioannis the graecum

Et voi tietenkään jättää väliin vierailua eettisellä maatilalla, jossa voit tavata siperianhuskyjä, samojedeja, alaskanmalamuutteja ja eurohundeja, pohjoismaisia rotuja, jotka tunnetaan kylmää rakastavasta ja energisestä urheilullisesta kehostaan. Nämä eläimet nauttivat leikkimisestä, juoksemisesta ja liikunnasta, joten niistä tulee uskollisia seuralaisiasi lumisella kelkkamatkalla. Vastuuhenkilönä on musher, kuljettaja, joka johtaa koirajoukkoa, mutta voit myös saada neuvoja siitä, miten ajaa itse.

Voit oppia, miten koirat koulutetaan, miten ne elävät ja miten ne ruokailevat. Voit myös tutustua lumisiin metsiin ja muihin Helsingille tyypillisiin talvimaisemiin. Se on yksi kaupungin parhaista aktiviteeteista, mutta on tärkeää valita sellainen, jossa eläimiä kohdellaan inhimillisesti eläinlääkäreiden kanssa, niiden kykyihin ja taukoihin sopivia rutiineja. Näin voit nauttia kestävästä matkailukokemuksesta.

6. Ihaile Helsingin poropuistoa

Nuuskion kansallispuisto|©karsten1605
Nuuskion kansallispuisto|©karsten1605

Nuuksion kansallispuisto on suosittu talvikohde, joka on ihanteellinen, jos aiot viettää Helsingissä vähintään 3 päivää. Se perustettiin vuonna 1994, ja se tarjoaa upeaa luontoa, jossa on jyrkänteitä, järviä, metsiä ja erilaisia eläinlajeja.

Lisää lomaasi ripaus taikaa pohjoismaisissa maisemissa, joissa voit ruokkia poroja, kokeilla tyypillistä suomalaista kahvi-pulla-yhdistelmää, lämmitellä mausteviinillä ja paistaa makkaraa avotulella. Jos aiot vierailla Helsingissä joulun aikaan, voit tietysti nauttia ainutlaatuisista poropuistoista, joissa on opettavaisia kierroksia, joilla pääset tutustumaan tämän nisäkkään historiaan ja merkitykseen saamelaiskulttuurissa.

Siperianlinnut ja lentävät oravat ovat myös hyvin suosittuja, mutta varo jälkimmäisiä, sillä ne ovat leikkisiä ja saattavat varastaa tavaroitasi. Kaiken kaikkiaan tunnet olevasi pohjoisnavalla ja voit nauttia porojen kauneudesta vahingoittamatta niitä. Muita hauskoja aktiviteetteja puistossa ovat muun muassa kalastus jäätyneellä merellä, kiipeily läheisillä vuorilla, hedelmien poimiminen metsässä, Helsingin laivamatkojen hyödyntäminen ja maastohiihto lumessa.

Pääsymaksut alkavat yleensä 25 eurosta aikuisilta ja 10 eurosta lapsilta.

7. Purjehdi jään yli ilmatyynyaluksella

ilmatyynyalus|©Семён Ельницкий
ilmatyynyalus|©Семён Ельницкий

Jäällä kelluminen on erikoinen ja epätavallinen kokemus, joka tapahtuu Itämeren jäätyneen saariston syvyyksissä. Voit uskaltautua arktisille vesille päätymättä jäätymään, sillä aktiviteetti on suunniteltu niin, että voit viettää hauskaa lämmitetyssä hytissä. Huomaa, että ilmatyynyalus on amfibioalusta, jonka avulla voit liikkua maalla, merellä, lumella, jäällä ja hiekalla. Siksi retken aikana voit pysähtyä kävelemään jäällä, mieluiten paksulla ja kiinteällä jäällä.

Voit myös kellua jäällä lautalla ja käyttää erityistä märkäpukua, joka pitää sinut lämpimänä. Tietenkin on tärkeää, että tämäntyyppinen retki tehdään ammattilaisten kanssa eikä koskaan yksin. Ainoa tapa päästä Suomen meren tällaisiin syvyyksiin on kuitenkin se, että päätät liittyä parhaisiin retkiin Helsingistä käsin.

8. Nauti kuuma lasi glögiä talvimarkkinoilla

glögi Helsinki|©willehardGD
glögi Helsinki|©willehardGD

Kippis! Glögi on perinteinen juoma, jonka historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin sitä valmistettiin Suomen lumisissa maisemissa matkustaville sanansaattajille kestämään armotonta kylmyyttä. Jossain vaiheessa historiaa sillä uskottiin olevan jopa parantavia ominaisuuksia. Erikoista on myös se, että se melkein katosi Pohjoismaiden aikana, kun alkoholi kiellettiin, mutta suomalaiset onnistuivat luomaan marjamehuversion.

Nykyään sitä nautitaan yksinomaan kylminä talvikuukausina, erityisesti joulumarkkinoilla Helsingissä ja useilla lähialueilla. Sen seurana on yleensä pipari, joka on Pohjois-Euroopassa valmistettu inkiväärikeksityyppi. Siitä on olemassa muunnelmia, mutta perinteisessä on mausteita, viinirypäleitä ja mustikoita. Joihinkin on lisätty rommia, vodkaa, madeiraviiniä, marja- tai mantelimehua. Täältä löydät herkullisen kuuman kupin tätä juomaa:

  • Joulumarkkinat: Kuuluisin on Helsingin torin markkinat, jotka tunnetaan paremmin nimellä Kauppatori. Tähän aikaan vuodesta on tapana juoda kuppi glögiä ja nauttia sen jälkeen tuoretta kalaruokaa.
  • Hvitträsk: Tämä on vanha kartano, jossa voit maistaa tämän viinin alkuperäistä versiota.
  • Festivaalit: Useimmissa ulkoilmatapahtumissa tilataan glögiä lämmikkeeksi.

Jos aiot vierailla Helsingissä kesällä, voit hyödyntää muita perinteisiä juomia, kuten lonkeroa, joka on ginistä ja greippimehusta valmistettu virkistävä herkku.

9. Nauti saunakylvystä

Löylyn sauna|©VILLA LKV
Löylyn sauna|©VILLA LKV

Älä unohda uimapukua, jos suuntaat Helsinkiin talvella - niin hullulta kuin se kuulostaakin, tarvitset sitä yhteen kauden uskomattomimmista kokemuksista. Suomen saunakulttuurissa on kyse kehon ja mielen rentoutumisesta ulkoilmassa talvisia maisemia ihaillessa, tai saunomisesta hämärästi valaistuissa kabineteissa, joista avautuvat unenomaiset näkymät. Toisin kuin perinteisissä höyrysaunoissa, täällä luodaan kuiva ympäristö ilman vettä tai höyryä, jossa ilmankosteus on 5-20 % ja lämpötila 80-100 °C.

Se on epäilemättä yksi Helsingin parhaista aktiviteeteista, ja kohokohtiin kuuluvat mm. seuraavat:

  • Löyly: rantaravintola, jossa on modernit saunatilat jokaiseen makuun, voit valita yleisten puulämmitteisten saunojen ja yksityisten saunakoppien välillä.
  • Kuusijärvi: on järven rannalla sijaitseva kahvila, joka tarjoaa sähkösaunoja. Täältä löydät fuusiota klassisista ja pohjoismaisista saunoista, niitä kutsutaan suomalaisiksi savusaunoiksi ja ne on valmistettu huolellisesti. Ennen kuin astut huoneeseen, sisällä poltetaan puuta, joka luo höyryävän taustan ja miellyttävän tuoksun.

On olemassa pari yleistä suositusta, tärkeintä on kunnioittaa hiljaisuutta, suomalaiset ovat hyvin ystävällisiä, mutta suosivat hiljaista tunnelmaa saunailloissa. Joka tapauksessa on yksityisiä kokemuksia, mutta on hauska nauttia kulttuurisesta monimuotoisuudesta, jota julkiset saunat tarjoavat.

Lisäksi nämä kokemukset eivät sovi vastasyntyneille tai henkilöille, joilla on terveysongelmia, varsinkaan sydänongelmista kärsiville. Huomaa, että on tavallista, että sinulle tarjotaan parin koivunoksan ravistelua puhdistautumiseksi tai että sinulta kysytään, haluaisitko oluen.

10. Vieraile Helsingin Talvipuutarhassa

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha|©Henna K.
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha|©Henna K.

Talvipuutarha on pakollinen eksoottinen kaunotar, joka valitettavasti jää joskus huomaamatta. Niiden kasvihuoneista löydät opettavaisia elämyksiä erilaisten kasvitieteellisten teemojen kautta. Sen viihtyisät sisätilat pitävät sinut lämpimänä samalla, kun tutustut hienoon paikalliseen kasvistoon. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  • Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha: Paikallisen yliopiston omistamaKaisaniemen kasvitieteellinen puutar ha tarjoaa talvella työpajoja, seminaareja ja luentoja. Voit myös tutustua jäkäliin, sammaliin ja arktisiin kukkiin sen talvisten maisemien kautta.
  • Helsingin talvipuutarha: Se on maksuton ja sijaitsee sataman vieressä merelle päin. Se on ikänsä puolesta paikallinen helmi, sillä se on rakennettu 1800-luvulla. Sen talviset aktiviteetit ja näyttelyt ovat erittäin mielenkiintoisia. Sen terassilla on myös ruusutarha.