Juutalaiskorttelin Matkat Prahassa

Prahan juutalaiskortteli on aina ehdoton vierailukohde Tšekin pääkaupungissa, ja paras tapa tutustua siihen perusteellisesti on opastettu kierros. Tästä postauksesta löydät kaikki tarvitsemasi tiedot tämäntyyppisestä kiertomatkasta.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

5 minuuttia luettu

Juutalaiskorttelin Matkat Prahassa

Prahan juutalainen synagoga | ©Emmanuel

Prahan vanha juutalaiskortteli, joka tunnetaan myös nimellä Josefov, sijaitsee vanhassakaupungissa pääkaupungin pohjoisosassa ja on yksi Prahan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se ei ole varsinainen kaupunginosa, mutta sen olemus ja historia on säilynyt, ja se juontaa juurensa 10. vuosisadalta aina 20. vuosisadalle asti, jolloin kaupungin saneeraustyöt vaikuttivat kaupunginosaan ja suuri osa sen taloista menetettiin.

Nykyään ovat säilyneet tärkeimmät jäänteet Euroopan suurimpiin kuuluneen juutalaisyhteisön historiasta. Jäljellä ovat juutalainen hautausmaa ja kuusi yhä pystyssä olevaa synagogaa, joista monet ovat edelleen toiminnassa. Paras tapa tutustua tähän osaan Prahan historiaa on osallistua opastetulle kierrokselle, ja täältä löydät kaikki tarvitsemasi tiedot.

Suositeltavin vaihtoehto

Prahan Juutalaiskorttelin Kiertue

Prahan kierros: juutalaiskortteli

Tutustu Prahan toiseksi suosituimpaan kohteeseen ja Prahan juutalaisten historiaan opastetulla kierroksella.

Erikoistunut opas johtaa tätä kahden ja puolen tunnin kierrosta, jonka aikana vierailet eri synagogissa sekä Prahan juutalaisella hautausmaalla. Järjestetyn kiertomatkan etuna on, että vierailet näissä paikoissa omin päin sen sijaan, että tekisit sen järjestetyn kiertomatkan: näet kaiken näkemäsi asiayhteydessä.

Kierros on englanninkielinen ja sisältää pääsymaksut synagogiin, joissa käydään toiminnan aikana.

  • Suositellaan, jos pidät historiasta ja olet erityisen kiinnostunut oppimaan lisää juutalaisista ja heidän historiallisesta kehityskaarestaan.

Kuinka paljon maksaa kiertoajelu Prahan juutalaiskorttelissa?

Josefov, vanha juutalaiskortteli| ©Jorge Láscar
Josefov, vanha juutalaiskortteli| ©Jorge Láscar

Juutalaiskorttelin opastetut kierrokset alkavat 44 eurosta, jos varaat ne verkossa, ja niihin sisältyy ammattitaitoinen, akkreditoitu opas, joka vie sinut kierrokselle juutalaiskorttelin tärkeimpiin kohteisiin.

Matkaan sisältyy pääsy historialliselle juutalaiselle hautausmaalle ja juutalaiskorttelin 6 jäljellä olevaan synagogaan, jotka muodostavat juutalaismuseon. Niihin kaikkiin voi tutustua samalla kiertoajelulla lukuun ottamatta Vanhaa-Uutta synagogaa, johon on erillinen sisäänpääsymaksu.

Varaa kierros Prahan juutalaiskortteliin

Kannattaako lähteä opastetulle kierrokselle juutalaiskortteliin?

Näkymä juutalaiskorttelin hautausmaalle| ©Midnight Believer
Näkymä juutalaiskorttelin hautausmaalle| ©Midnight Believer

Tottakai. Juutalaiskorttelilla on paljon historiaa, ja sen tunteminen on välttämätöntä, jos haluat tutustua Prahaan, sillä kaupunki ja kortteli liittyvät läheisesti toisiinsa. Täällä on tapahtunut useita historiallisia tapahtumia, ja juutalaiskorttelissa on monia legendoja ja kuriositeetteja, jotka saattavat jäädä huomaamatta, jos vierailet siellä yksin.

Oppailla on ammatillinen pätevyys, ja he ovat erikoistuneet juutalaiseen kulttuuriin ja historiaan. Heidän selityksensä antavat sinulle täysin erilaisen ja mielenkiintoisemman näkökulman kuin mitä saisit, jos kävisit siellä omin päin.

Varaa kierros Prahan juutalaiskortteliin

Miten Prahan juutalaiskortteliin pääsee

Prahan metrolla| ©Jakub T. Jankiewicz
Prahan metrolla| ©Jakub T. Jankiewicz

Vanha juutalaiskortteli sijaitsee vanhan kaupungin pohjoisosassa. Sinne pääseminen on melko helppoa, koska on olemassa useita liikennevaihtoehtoja. Juutalainen hautausmaa on vain 5 minuutin kävelymatkan päässä Vanhankaupungin keskusaukiolta. Muut vaihtoehdot julkisilla liikennevälineillä ovat:

  • Metrolla: Ota A-linja ja jää pois Staromestska-pysäkillä, joka on lähin pysäkki.
  • Raitiovaunulla: Linjat 17 ja 18 pysähtyvät lähistöllä Starometskassa.
  • Bussilla: Bussit 207 ja 194 pysähtyvät myös Staromestskassa lähellä juutalaiskorttelia.
  • Autolla: Voit mennä autolla laittamalla Gps-tietokoneeseen Široká, 110 00 Josefov, mutta pysäköinti alueella on vaikeaa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa taksin tai Uberin.

Kannattaako juutalaiskortteliin mennä lasten kanssa?

Kävely juutalaiskorttelin kaduilla| ©Shaun Farrell
Kävely juutalaiskorttelin kaduilla| ©Shaun Farrell

Vaikka kierros ei ole paras mahdollinen lapsille, koska juutalaiskorttelin historia liittyy holokaustiin ja muihin synkkiin tapahtumiin, he voivat silti osallistua kierrokselle täydellisesti. Aina kun kierroksella on pieniä lapsia, oppaat mukauttavat selityksensä heille, jotta niistä tulisi miellyttävämpiä ja ymmärrettävämpiä. Juutalaiskorttelin synagogiin on alle 6-vuotiaille lapsille ilmainen sisäänpääsy, ja alle 15-vuotiaat saavat alennusta.

Mitä ei kannata jättää väliin Prahan juutalaiskorttelissa

Prahan juutalainen hautausmaa| ©Midnight Believer
Prahan juutalainen hautausmaa| ©Midnight Believer

Kierros sisältää kaikki juutalaiskorttelin perusasiat. Mutta jotta tiedät tarkemmin, mitä tulet näkemään, tässä on yhteenveto juutalaiskorttelin tärkeimmistä kohdista:

  • Juutalainen hautausmaa: Tämä on vierailun keskipiste. Juutalainen hautausmaa on yksi maailman ainutlaatuisimmista hautausmaista, koska se on muodoltaan satojen päällekkäisten hautakivien muodostama ja ennen kaikkea sen historian ja legendojen vuoksi. Tästä linkistä voit tutustua Prahan kuuluisan juutalaisen hautausmaan kaikkiin salaisuuksiin
  • Pinkas-synagoga: Tämä on synagoga, josta pääsee hautausmaalle, ja sen sisältä löytyy maailman pisin hautakirjoitus. Sen seinillä on noin 80 000 holokaustissa henkensä menettäneen juutalaisen nimet.
  • Espanjalainen synagoga: Se on saanut nimensä Granadan Alhambran maurilaisen koristelunsa vuoksi, ja sitä pidetään vaikuttavimpana kaikista juutalaiskorttelin synagogista.
  • Klausenin synagoga: Tämä synagoga sijaitsee hautausmaan vieressä, ja sen tärkein nähtävyys on sen kirjasto, jossa on useita kopioita arvokkaista hepreankielisistä kirjoista. Siellä on myös juutalaisia tapoja ja perinteitä esitteleviä näyttelyitä.
  • Maiselin synagoga: Ulkoisesti yksinkertainen rakennus, mutta sen sisällä on kokoelma juutalaiselle perinteelle tyypillisiä ja historiallisesti arvokkaita esineitä. Se rakennettiin alun perin yksityiseksi synagogaksi Mordecai Maiselille, joka oli juutalaiskorttelin autonomisen osan pormestari 1500-luvun lopulla.
  • Korkea synagoga: Tämäsynagoga on saanut nimensä renessanssityylinsä vuoksi, joka on suuntautunut ylöspäin, ja se on ainoa kaksikerroksinen synagoga. Jonkin aikaa se oli osa juutalaiskorttelin kaupungintaloa.

Kierrokseen sisältyvien synagogien lisäksi voi vierailla myös Vanha-Uusi synagoga -nimisessä synagogassa. Tämä on Euroopan vanhin toiminnassa oleva synagoga ja legendan mukaan Prahan Golemin koti.

Varaa kierros Prahan juutalaiskortteliin

Prahan juutalaiskorttelin lyhyt historia

Terezinin muistomerkki| ©Claudio Sanchez
Terezinin muistomerkki| ©Claudio Sanchez

Prahan juutalaiskorttelin juuret juontavat juurensa 10. vuosisadalle, jolloin ensimmäiset juutalaiset saapuivat Prahaan. Pian sen jälkeen, kun he olivat asettuneet alueelle, tapahtui katolisen kirkon ensimmäinen ristiretki, joka johti ei-uskovien syrjäyttämiseen. Juutalaisväestön oli pakko asettua asumaan niin sanottuun vanhaan kaupunginosaan, josta tuli juutalaiskortteli. Juutalaisia kiellettiin matkustamasta ja liikkumasta vanhankaupungin ulkopuolella, ja heidän oli pakko luoda omat sääntönsä Prahan tähän osaan.

Jo vuonna 1270 he rakensivat ensimmäisen synagogan, joka tunnetaan nykyään Vanha-Uusi synagoga -nimellä, ja vuonna 1292 he saivat virallisesti hallinnollisen itsenäisyyden. Vuosien kuluessa kaupunginosa kukoisti ja sen väkiluku kasvoi huomattavasti, kunnes siitä tuli yksi Euroopan tärkeimmistä juutalaiskortteleista. Kuitenkin, vaikka heille on asetettu sortoa ja rajoituksia. Vasta vuonna 1850 Prahan kaupunki alkoi avautua tälle kaupunginosalle. Se muutti nimensä Josefovin kaupunginosaksi kunnianosoituksena Joosef II:lle, joka hänen hallintonsa aikana alkoi integroida juutalaisia kaupunkiin.

Se oli avoimemman aikakauden alku, jolloin juutalaiset alkoivat saada muuttaa muille asuinalueille ja pyrkiä kohti suvaitsevaisempaa ympäristöä uskonnollisia vakaumuksia kohtaan. Vain kaikkein ortodoksisimmat ja vähävaraisimmat jäivät asumaan naapurustoon, mikä merkitsi entisen juutalaiskorttelin lopun alkua. Tämä ei ollut sortotoimien loppu, sillä toisen maailmansodan aikana monet Prahan juutalaiset joutuivat holokaustin uhreiksi ja heidät vietiin keskitysleireille, kuten Terezíniin, johon voi tutustua Tšekin pääkaupungista käsin.

Nykyään juutalaiskorttelina tunnetaan jäljellä olevat synagogat, jotka ovat osa juutalaista museota ja kuuluisaa juutalaisten hautausmaata.

Kuinka pitkiä ovat opastetut kierrokset Prahan juutalaiskortteliin?

Vanha-Uusi synagoga, Praha| ©Greynforty
Vanha-Uusi synagoga, Praha| ©Greynforty

Kierrosten kesto on 2,5-3 tuntia, mikä on enemmän kuin tarpeeksi aikaa nähdä kaikki kaupunginosan mielenkiintoiset nähtävyydet yksityiskohtaisesti. Vietät noin 20 minuuttia jokaisessa matkan varrella olevassa synagogassa ja ylimääräisen puolen tunnin vierailun juutalaisella hautausmaalla.

Juutalaiskorttelin kierrosten ja muistomerkkien aikataulu

Sisäänkäynti Pinkasin synagogaan| ©Mike Steele
Sisäänkäynti Pinkasin synagogaan| ©Mike Steele

Opastetut kierrokset alkavat yleensä aamulla hieman myöhemmin kuin muistomerkkien aukioloajat. Synagogat ja hautausmaa avaavat ovensa vierailijoille klo 9:00, ja kierrokset alkavat noin klo 10:00. Jos haluat käydä kierroksen jälkeen vielä jossain, sinun on hyvä tietää, että talviaikana (lokakuusta maaliskuuhun) ne sulkevat ovensa kello 16.30, ja kesäkuukausina sekä hautausmaa että synagogat ovat avoinna kello 18:00 asti.

Koska kierros kestää noin 3 tuntia, sinulla on iltapäivällä runsaasti aikaa jatkaa Prahan tutkimista. Huomaathan , että hautausmaa on suljettu lauantaisin eli sapattina, koska se on juutalaisten pyhä päivä. Juutalaisina juhlapyhinä ne ovat myös suljettu.

Vinkkejä Prahan juutalaiskortteliin tutustumiseen

Espanjalainen synagoga Prahassa| ©Chmee2
Espanjalainen synagoga Prahassa| ©Chmee2
  • Synagogissa vierailulleei ole erityistä pukukoodia, mutta koska kyseessä on uskonnollinen paikka, on suositeltavaa pukeutua suunnilleen asianmukaisesti. Tähän kuuluu myös se, ettei pidä käyttää urheiluvaatteita tai hyvin lyhyitä vaatteita juutalaisten perinteiden kunnioittamisen merkkinä.
  • Kierroksella ei ole paljon kävelyä, sillä kaikki synagogat ja hautausmaa ovat lähellä toisiaan, mutta vietät useita tunteja jaloillasi, joten on tärkeää käyttää mukavia kenkiä.
  • Hautausmaa ja juutalaiskortteli on yksi Prahan suosituimmista paikoista, joten kannattaa varata kiertoajelu tai liput etukäteen, jotta et jää paitsi.
  • Jos sinun on valittava, paras aika vierailla juutalaiskorttelissa on alkuviikko, koska se on lauantaisin suljettu ja kävijöitä on enemmän loppuviikosta, sekä kevätkuukausi, jolloin lämpötila on miellyttävä eikä siellä ole yhtä paljon väkeä kuin kesällä.
  • Jos päätät osallistua kierrokselle, on suositeltavaa, että saavut tapaamispaikalle vähintään 15 minuuttia ennen kierroksen alkua.

Varaa kierros Prahan juutalaiskortteliin