12 tekemistä Istanbulissa heinäkuussa

Heinäkuun kesävalo saa Istanbulin loistamaan kaikessa loistossaan. Vaikka helle on kova, löydät silti viileitä hengähdystaukoja moskeijoista, palatseista ja puutarhoista, ja tavanomaisten nähtävyyksien lisäksi kaupunki tarjoaa joitakin tapahtumia, joita ei kannata jättää väliin.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

12 tekemistä Istanbulissa heinäkuussa

Istanbulin taivas | ©Alexander Cahlenstein

Jos suunnittelet matkaa muinaiseen Bysanttiin tai Konstantinopoliin heinäkuussa, sää on melko kuuma ja turistien täyttämä. Istanbulin vierailijoilleen tarjoamien asioiden määrä tekee kuitenkin vierailun suunnittelusta helppoa niin, että vierailusta tulee mahdollisimman mukava. Unohtamatta tietenkään sitä, että pääset osallistumaan pariin erittäin mielenkiintoiseen tapahtumaan.

Paras tapa hyödyntää aikasi on yhdistää pakolliset nähtävyydet (Hagia Sophia, Galata-torni, Sininen moskeija ja monet muut) muihin, vähemmän tunnettuihin nähtävyyksiin, joissa on siis vähemmän kävijöitä. Jätä ensin mainitut aikaisin aamulla, myöhään iltapäivällä tai lounasaikaan ja vietä loppuaika tutustumalla Istanbulin salaisiin nurkkiin.

1. Älä jätä väliin Istanbulin kansainvälistä jazzfestivaalia

Istanbulin kansainvälinen jazzfestivaali| ©Alara B
Istanbulin kansainvälinen jazzfestivaali| ©Alara B

Jos rakastat jazzia ja matkustat heinäkuussa, olet onnekas. Sen lisäksi, että voit tehdä mielenkiintoisia kierroksia Istanbulin edustavimpiin monumentteihin, voit myös osallistua konsertteihin, jotka ovat osa kaupungin kansainvälistä jazzfestivaalia, joka on yksi maailman merkittävimmistä.

Istanbulin kulttuuri- ja taidesäätiö (IKSV) on järjestänyt tätä festivaalia vuodesta 1994 lähtien. Festivaalin aikana järjestetään lukuisia jazz-, soul- ja blues-konsertteja, joissa esiintyvät kansainväliset ja paikalliset jazz-, soul- ja blues-muusikot. Festivaali antaa myös nuorille lahjakkuuksille mahdollisuuden profiloitua kolmen viikon tapahtuman aikana.

Yksi festivaalin vetovoimatekijöistä (joka saattaa houkutella myös niitä, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita tämäntyyppisestä musiikista) on se, että konsertit järjestetään eri puolilla kaupunkia, muun muassa mielenkiintoisissa historiallisissa rakennuksissa.

Vaikka tapahtumapaikat vaihtuvat joka vuosi, joten ohjelma on tarkistettava ennen festivaalille lähtöä, aiemmilla festivaaleilla konsertteja on järjestetty muun muassa arkeologisessa museossa, puistoissa, Bosporin laivoilla ja Pyhän Irenen kirkossa, puhumattakaan joistakin Istanbulin parhaista yökerhoista.

Varaa opastettu kierros Istanbulissa

2. Lähde johonkin Rumeli Hisarin konsertteihin

Rumeli Hisarin linnoitus| ©Dennis
Rumeli Hisarin linnoitus| ©Dennis

Rumeli Hisarin linnoituksessa on jo useiden vuosien ajan järjestetty konserttisarja, jossa kuullaan pääasiassa klassista musiikkia ja oopperaa koko heinäkuun ajan. Vaikka paikka on itsessäänkin vierailun arvoinen, jos kuulut niihin, jotka haluavat nauttia tämänkaltaisesta musiikista upeissa puitteissa, sinun kannattaa yrittää tulla tänne yhtenä iltana.

Rumeli Hisarin rakennutti vuonna 1452 sulttaani Mehmed II Bosporin eurooppalaiselle rannalle. Olet ehkä nähnyt sen siluettina kukkulalla, jos olet ollut jollakin tämän alueen risteilyllä. Se sijaitsee Sarıyerin kaupunginosassa.

Linnoituksessa on nykyään museo ja ulkoilmateatteri, jossa järjestetään konsertteja yleensä iltaisin kello 21:00 alkaen. Kompleksissa on myös kaunis puutarha, jossa voit nähdä esineitä, kuten tykinpalloja ja osan (sanotaan) ketjusta, joka sulki Kultaisen sarven hyökkäysten estämiseksi.

Lähiö, jossa se sijaitsee, tunnetaan myös monista kalaravintoloistaan, jotka ovat halvempia ja vähemmän turistisia kuin Kumkapin ravintolat.

Miten pääset Rumeli Hisariin

Vaikka sinne pääsee myös taksilla, kätevimmin linnoitukseen pääsee bussilla, joka kulkee 25-bussilla Taksimin aukiolta tai 40-bussilla Dolmabahcesta.

3. Kokeile balik ekmekiä (kalavoileipää) Galatan sillan alla.

Balik ekmek| ©Kami C
Balik ekmek| ©Kami C

Joskus kaupungin parhaat ateriat eivät tapahdu hienoissa ravintoloissa. Istanbulissa, jossa suosittelen tekemään ruokakierroksen, harva kokemus on nautinnollisempi kuin loistava kalavoileipä aivan Galatan sillan vieressä.

Siellä on useita veneitä, jotka ovat erikoistuneet tämän yksinkertaisen mutta maukkaan ruoan tarjoiluun. Vaikka sinne voi mennä ympäri vuoden, heinäkuun lämpötilat tekevät siitä ihanteellisen ajankohdan istua heidän pystyttämissään pöydissä ja nauttia balik ekmekiä, kuten voileipää kutsutaan.

Suosittelen menemään illalliselle (he sulkevat yleensä noin kello 22.00-22.30), sillä kesällä keskipäivällä on melkein mahdotonta löytää paikkaa. Hassua on se, että vaikka paikka on hyvin turistialueella, vastapäätä maustebasaaria ja Yeni-moskeijaa, suurin osa ruokailijoista on paikallisia.

Kun löydät pöydän, sinun on mentävä veneeseen tilaamaan voileipäsi. Makrillin valmistuksen seuraaminen (makrillin muuttuminen luuttomaksi kestää vain muutaman sekunnin) on todellinen spektaakkeli. Sen jälkeen sinun on pyydettävä joltakin pöytien välissä olevalta työntekijältä juomasi. Voit myös pyytää simpukoita ja lasillisen suolakurkkuja.

Varaa ruokakierros Istanbuliin

4. Tee lyhyt matka Anadolu Kavagiin

Vierailu kohteessa Anadolu Kavagi| ©Moonik
Vierailu kohteessa Anadolu Kavagi| ©Moonik

Sateisen kauden ulkopuolella, vaikkakin suuren turistimäärän aiheuttamien haittojen vuoksi, yksi parhaista aktiviteeteista, joita voit tehdä heinäkuun aikana Istanbulissa, on ylittää Bosporin yli Anadolu Kavagiin, joka on viimeinen kaupunki ennen Mustallemerelle pääsyä.

Reitti alkaa Eminonun laiturilta, ja sen aikana voit nähdä veneestä käsin niinkin vaikuttavia rakennuksia kuin Dolmabahcen palatsin tai merenrannalla sijaitsevia kartanoita. Jos olet onnekas, kuten minä olin viime kerralla, kun tein tämän kierroksen, saatat jopa nähdä delfiinejä leikkimässä veneen ympärillä.

Lautta tekee kaksi pysähdystä ennen kuin se saapuu lopulliseen määränpäähänsä, Sariyeriin ja Kamlicaan, vaikka suosittelen, että nouset kyydistä vasta Anadolu Kavagin kohdalla.

Kun olet saapunut kylään, joka oli aikoinaan pieni kalastajakylä ja jossa oli maantieteellisen sijaintinsa vuoksi suuri sotilastukikohta, parasta on nousta Yorosin linnaan. Sen lisäksi, että näet sen rauniot, voit sen sijainnista nauttia uskomattomista näkymistä Mustallemerelle.

Kun olet laskeutunut alas linnasta (ja aina odotellessasi lautan paluuaikataulua), suosittelen, että menet johonkin kylän ravintoloista. Lähes kaikki niistä tarjoavat suljetun menun (melko halpaa), joka koostuu kalmarista, täytetyistä simpukoista ja kalasta. Vielä muutama vuosi sitten saattoi nähdä, miten kala poimittiin suoraan kylään saapuvista veneistä, mutta nykyään (luultavasti terveyssyistä) tämä näkökohta on kadonnut.

.

5. Käy Ortakoyssa nauttimassa sen ulkoilmakahviloista

Ortakoyn moskeija| ©Kemal Eksen
Ortakoyn moskeija| ©Kemal Eksen

Yksi parhaista paikoista paeta Istanbulin historiallisen keskustan väkijoukkoja kesällä on Ortakoyn kaupunginosa, joka sijaitsee lähes Bosporin sillan alla.

Tälle kauniille alueelle on ominaista paitsi nuorekas tunnelma myös useat ulkoilmakahvilat, jotka ovat täydellisiä hengailuun heinäkuun pitkien päivien aikana. Näkymät Üsküdarin aasialaiskortteliin ovat toinen alueen vetonaula.

Näiden kahviloiden lisäksi ei kannata jättää väliin pientä mutta upeaa Ortakoyn moskeijaa, joka sijaitsee käytännössä veden äärellä.

Ortakoyn aukion takana olevat kadut ovat myös kävelyn arvoisia. Viime vuosina se on täyttynyt kahviloista, ravintoloista ja baareista, ja siitä on tullut yksi Istanbulin trendikkäimmistä illanviettopaikoista.

Miten Ortakoylle pääsee

Ortakoyn aukiolle pääsee puolen tunnin kävelymatkan päässä Dolmabahcen palatsista, jonne pääsee helposti raitiovaunulla itse Sultanahmetista.

Toinen vaihtoehto on päästä palatsiin ja ottaa sitten bussi nro 22 itse Ortakoyn kaupunginosaan.

6. Vietä hauska päivä Isfanbulin teemapuistossa.

Istanbulin teemapuisto| ©Hüseyin YAZICI
Istanbulin teemapuisto| ©Hüseyin YAZICI

Jos olet käynyt Istanbulissa lasten kanssa ja haluat tarjota heille muutaman tunnin ajan hauskaa, kaupungissa ei luultavasti ole parempaa paikkaa kuin Isfanbulin teemapuisto, entinen Vieland. Ja koska se on ulkoilmapuisto, heinäkuu on paras aika vierailla.

Tämä suuri puisto on viikonloppuisin Istanbulin perheiden suosiossa, joten siellä kannattaa todennäköisesti käydä arkipäivänä. Sen tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu valtava vuoristorata, joka yltää jopa 110 kilometriin tunnissa. Jos se on sinulle liikaa, ei hätää, sillä puistossa on kaikenikäisille sopivia laitteita sekä ostos- ja ruokailualue.

Helteen lievittämiseksi voit esimerkiksi lähteä ajelulle Çilgin Nehirin koskenlaskuun, jonka veneisiin mahtuu jopa yhdeksän ihmistä.

Vaikka sinne pääsee bussilla (linja 36CE Karakoysta, Galatan sillan yli), kätevintä on varata retki, joka sisältää sisäänpääsymaksut ja kuljetuksen.

.

7. Nauti Gülhanen puiston ja Topkapin puutarhan viileydestä.

Gülhanen puisto| ©Miriam Mezzera
Gülhanen puisto| ©Miriam Mezzera

Heinäkuun Istanbulissa oleskellessasi haluat joskus etsiä viileitä paikkoja, joihin paeta kuumuutta. Jättämättä pois olennaisia nähtävyyksiä kaupungissa, aion suositella kahta paikkaa, jotka voit nähdä samana aamuna tai iltapäivänä.

Ensimmäinen on Gülhanen puisto, jonne pääset kävellen tai Istanbulin turistibussilla. Tämä suuri puutarha on kaupungin vanhin, ja se oli aikoinaan osa Topkapin palatsia.

Puisto on kunnostettu viime vuosina, ja siellä on nyt joitakin kaupungin parhaista museoista. Sinänsä se on loistava paikka kävellä varjoisia polkuja pitkin tai istua jollakin merta lähinnä olevalla terassilla ja nauttia upeista näkymistä kaupungin aasialaiselle puolelle.

Ennen Gülhanessa rentoutumista tai sen jälkeen on ehdottomasti käytävä Topkapin palatsissa, joka oli vuosisatojen ajan ottomaanien sulttaanien asuinpaikka.

Palatsi on valtava, ja siellä on useita eri alueita, joissa voi vierailla, aarrekammioista erilaisille uskonnollisille pyhäinjäännöksille varattuihin tiloihin, unohtamatta haaremia, joka on minulle kaikkein arvokkain.

Kompleksissa on myös runsaasti puutarhoja ja suihkulähteitä, jotka rauhoittavat sinua kaupungin kesähelteeltä. Itse asiassa ei ole harvinaista, että vierailijat pikniköivät palatsin puutarhassa.

Jos matkustat raitiovaunulla, sinun on poistuttava Gulhane-nimisellä pysäkillä. Älä eksy, sillä vastakkaiseen suuntaan on toinen pysäkki nimeltä Topkapi, jolla ei ole mitään tekemistä palatsin kanssa.

Varaa Topkapin palatsikierros

8. Illallinen laivalla Bosporilla

Bosporin risteily| ©Tomas K
Bosporin risteily| ©Tomas K

Heinäkuun kaunis sää tekee siitä täydellisen ajankohdan lähteä nähtävyyksien kiertoristeilylle Bosporin varrella. Sen lisäksi, että pääset nauttimaan upeasta illallisesta ja vatsatanssiesityksestä, pääset myös näkemään joitakin Istanbulin parhaista nähtävyyksistä eri näkökulmasta.

Risteily alkaa auringonlaskun aikaan, joten näet auringon laskevan Suleimanin moskeijan taakse. Iltavalaistuksessa ohitat Topkapin, Sinisen moskeijan ja Dolmabahcen palatsin takana niin kauniilla reitillä, ettet tiedä, mihin katsoa.

Varaa illallisristeily Bosporilla

9. Kokeile ayrania vilvoitteluun

Ayran-juoma| ©Mavigogun
Ayran-juoma| ©Mavigogun

Yksi turkkilaisten suosituimmista juomista viilentämään heinäkuun pitkinä päivinä on ayran. Suosittelen kokeilemaan sitä jollakin Galatan sillan alapuolella sijaitsevalla terassilla tai Istiklal Caddesilta johtavien katujen näköalapaikoilta.

Ayrania pidetään rakin ohella maan kansallisjuomana. Sen koostumus on melko yksinkertainen, sillä se sisältää vain jogurttia, vettä ja hieman suolaa. Siksi se sopii erinomaisesti palauttamaan kehon hikoilun kautta menettämän suolan.

Nykyään Istanbulista on vaikea löytää kotitekoista ayrania, mutta myös kaupallisempi versio on mainio. Vaikka kaikki eivät saa juomasta otetta, kenenkään ei pitäisi jättää sitä edes kokeilematta.

Joaquin's Traveller Tip

Sen jogurttipohja saattaa saada monet luulemaan, että se on tyypillinen aamiaisjuoma. Todellisuudessa sitä juodaan kuitenkin yleensä aterioiden yhteydessä, ja jos pyydät sitä aamiaiseksi, saat tarjoilijalta ymmärtämättömän katseen.

10. Kävelyretki Fenerin kaupunginosassa

Kierros Fenerissä| ©Vmenkov
Kierros Fenerissä| ©Vmenkov

Heinäkuussa Istanbuliin matkustamisen haittapuolena on muun muassa se, että kaupungissa on niin paljon kävijöitä. Suurin osa heistä keskittyy kuitenkin Sultanahmetiin ja Galata-tornin alueelle, kun taas monet muut kiinnostavat alueet saavat paljon vähemmän huomiota. Ehdotankin, että teet pienen kierroksen yhdellä näistä alueista: Fenerissä.

Fener on epäilemättä yksi Istanbulin parhaista kaupunginosista, joissa kannattaa vierailla. Se oli alun perin kaupungin kreikkalainen kaupunginosa, ja heti kun astut sinne, huomaat, että sen kadut ovat kapeita ja jyrkkiä. Älä huoli, jos menetät suuntavaistosi, sillä se on alueella normaalia. Tutustu rauhassa kauniisiin värikkäisiin ottomaanien taloihin, jotka vilahtavat silmiesi eteen joka käänteessä, kun mietit naapuruston elämää palloa leikkivine lapsineen.

Yksi rakennus, jota ei kannata jättää väliin, on kreikkalais-ortodoksinen lyseo, joka on helposti tunnistettavissa punaisista tiilistä. Läheiset portaat vievätMoghulien Pyhän Marian kirkkoon, joka tunnetaan myös nimellä Punainen kirkko.

Muita kiinnostavia kohteita ovat Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ja San Giorgion katedraali, joita ei kannata jättää väliin.

Kultaisen sarven rannalla, Fenerin ja Balatin välisellä alueella, on bulgarialainen Pyhän Tapanin kirkko, joka on rakennettu kokonaan raudasta.

Istanbulin sää heinäkuussa

Istanbulin kadut| ©Nahid V
Istanbulin kadut| ©Nahid V

Heinäkuu on yksi kuumimmista kuukausista Istanbulissa, mikä kannattaa pitää mielessä matkaa suunnitellessa. Keskimääräiset korkeimmat lämpötilat ovat noin 28 °C, kun taas keskimääräiset matalimmat ovat 20 asteen keskivaiheilla. Joka tapauksessa on parasta tarkistaa sääennuste ennen matkaa.

Kuumuus ei estä sitä, että kuukausi on melko sateinen, eikä sinun pitäisi yllättyä, jos kaduilla kävellessäsi puhkeaa lyhyt mutta voimakas ukkosmyrsky.

Liikkuminen Istanbulissa

Istanbulin raitiovaunu| ©Edgardo W. Olivera
Istanbulin raitiovaunu| ©Edgardo W. Olivera

Suuresta koostaan huolimatta Istanbul ei ole monimutkainen kaupunki liikkua. Omalla autolla ajaminen ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto, sillä liikenne on todellinen painajainen.

Kaupungin liikenneverkko koostuu metrosta (jota tuskin käytät, koska se ei sijaitse turistisimmalla alueella), raitiovaunusta (hyödyllisin), busseista ja erittäin kätevistä lautoista.

Kaikkia liikennevälineitä käyttääksesi sinun on hankittava Istanbulkart, lompakkokortti, jota voit ladata haluamallasi summalla. Voit toki ostaa myös yksittäisiä lippuja, mutta kortti kannattaa hankkia mistä tahansa automaatista pysäkkien läheisyydestä tai kaupungin keskustasta.