Kaarlensilta: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kaarlensilta on Prahan sydän ja sen suosituin monumentti. Lue tästä postauksesta, mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa tällä kuuluisalla sillalla on.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

Kaarlensilta: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kaarlensilta, Praha | ©David Short

Kaarlen silta on ehdoton nähtävyys, jos matkustat Prahaan. Se on itse asiassa Tšekin pääkaupungin suosituin paikka, kun sen linna sallitaan. Niinkin paljon, että tällä kävelysillalla on vaikea kävellä suuren ihmismäärän vuoksi. Silti se on lähes 10 metriä leveä.

Sen historiallisen arvon lisäksi, sillä se on kaupungin vanhin silta, joka yhdisti Prahan vanhan osan linnaan, sen suosion ovat ansainneet sen arkkitehtoninen kauneus ja legendat sekä monet muut hyvät puolet. Tässä postauksessa voit tutustua kaikkeen, mitä Kaarlensillalla ja sen ympäristössä on nähtävää ja koettavaa.

Tutustu Kaarlensillan historiaan

Kaarlensilta, Praha| ©R Boed
Kaarlensilta, Praha| ©R Boed

Aina kun vierailemme muistomerkillä, on hyvä tuntea sen historia, sillä se antaa meille erilaisen näkökulman vierailuumme. Käymme siis lyhyesti läpi Kaarlensillan historiaa. Nykyisellä paikallaan Vltava-joen varrella sijaitsi Judithin silta, joka tuhoutui tulvan seurauksena 1200-luvun lopulla. Keisari Kaarle IV määräsi uuden sillan rakentamisesta ja antoi tehtävän arkkitehti Peter Parlerille, joka oli jo vastannut kaupungin katedraalin rakentamisesta.

Keisari itse laski sillan peruskiven vuonna 1357, mutta sen rakentaminen kesti vuoteen 1402 asti. Valmistuttuaan silta ulottui 500 metrin päähän, ja se oli ainoa joen ylityspaikka kaupungin läpi, joten siitä tuli nopeasti pääväylä. Se säilyi sellaisena yli 400 vuotta, kunnes muita siltoja rakennettiin.

Seon selvinnyt viidestä suuresta tulvasta, mutta sitä on kunnostettu useita kertoja, jotta se pysyisi pystyssä. Sen rappeutumisen estämiseksi ajoneuvoilla liikkuminen kiellettiin vuonna 1965, ja vuonna 1992 se tunnustettiin maailmanperintökohteeksi.

Sillalla on tietenkin paljon pidempi historia, ja se kätkee sisäänsä monia salaisuuksia ja legendoja. Jos haluat tutustua niihin kaikkiin, parasta on vuokrata opastettu kierros, jossa on ammattitaitoinen opas, joka kertoo sinulle kaiken San Carlosin sillasta, esimerkiksi minibussilla.

Varaa Prahan pikakierros pikkubussilla

Tutustu patsaisiin ja tee toive

Kaarlensillan tila.| ©Charles16e
Kaarlensillan tila.| ©Charles16e

Yksi Kaarlensillan tärkeimmistä viehätyksistä ovat sen kuuluisat patsaat. Sillan varrella on yli 30 patsasta, jotka saattelevat sillan ylittäviä jalankulkijoita. Ne ovat kaikki barokkityylisiä ja uskonnollisia ja esittävät tuolloin kunnioitettuja pyhimyksiä. Valtaosa niistä on kopioita Prahan kansallismuseossa säilytettävistä alkuperäisistä. Sillan vanhin säilynyt alkuperäinen patsas ja kuuluisin on Pyhän Johannes Nepomukin patsas.

Hän on tulvantorjunnan suojelupyhimys, ja hänen patsaansa sijaitsee paikassa, jossa hänen sanotaan joutuneen jokeen. Matkailijoiden ja paikallisten on perinteisesti laitettava vasen kätensä patsaan jalustan vasemmalle puolelle, sillä sanotaan, että tämä joko vie sinut takaisin Prahaan tai toteuttaa toiveesi. Tiedät, mihin kätesi kannattaa laittaa, sillä tätä uskomusta hyväksikäyttävien matkailijoiden aiheuttama kuluminenon hyvin havaittavissa.

Toinen sillalla oleva alkuperäinen veistos on Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemista ja Golgataa esittävä veistos. Kohtaus on kuvattu hyvin yksityiskohtaisesti, ja kuriositeettina mainittakoon, että tässä patsaassa käytetty risti on tehty puusta ja se on vaihdettu monta kertaa tulvien ja kosteuden vuoksi. Nykyinen risti on peräisin vuodelta 1657.

Varaa opastettu kierros Prahassa

Tutustu siltaa ympäröiviin legendoihin ja tarinoihin

Kaarlensilta, näkymä ylhäältä| ©Socialmediatrader
Kaarlensilta, näkymä ylhäältä| ©Socialmediatrader

Kaarlensiltaan liittyy monia legendoja ja tarinoita. Ensimmäinen niistä liittyy Pyhään Johannes Nepomukiin ja siihen, että keisari Venceslaos IV määräsi hänet heitettäväksi jokeen vuonna 1393 juuri tältä sillalta, joka oli vielä rakenteilla. Hänen patsaansa seisoo paikalla, jossa tämä tapahtui, ja messinkinen risti osoittaa sen paikan, jonka sanotaan olevan tarkka paikka, jossa heidät heitettiin jokeen.

Muut tunnetuimmat legendat liittyvät sen rakentamiseen. Ensimmäisessä kerrotaan, että keisari Kaarle IV tilasi eri astrologeilta ja numerologeilta tarkan päivämäärän, jolloin sillan rakentaminen olisi aloitettava, jotta se kestäisi eikä sille kävisi samoin kuin Judithin sillalle, joka romahti tulvien jälkeen.

He päättivät, että peruskivi olisi laskettava 9. heinäkuuta 1357 kello 5.31, minkä keisari itse tekikin. Tämä päivämäärä voidaan esittää muodossa 135797531, ja se muodostaa järjestetyistä parittomista luvuista koostuvan capicua-luvun.

Toisen legendan mukaan sillan rakentamisessa käytettiin munia, jotka sekoitettiin laastiin siinä uskossa, että se parantaisi sillan onnea ja lujuutta. Tästä aiheesta on tehty tutkimuksia, ja jotkut vahvistavat sen, toiset taas kiistävät sen. Nämä ovat tunnetuimpia tarinoita ja legendoja, mutta on paljon muitakin, joihin voi tutustua.

Varaa opastettu kierros Prahassa

Käy sillan torneissa

Näkymä Kaarlensillalle| ©David Lee
Näkymä Kaarlensillalle| ©David Lee

Kaarlensillan molemmissa päissä on kolme tornia, jotka ovat itse sillan suulla. Ensimmäinen ja tunnetuin on Vanhankaupungin torni, joka on nimeltään Vanhankaupungin torni, koska se sijaitsee Prahan vanhankaupungin puolella. Se on goottilainen mestariteos, ja siihen voi tutustua sisältä käsin. Sisällä on näyttelyitä sillan rakentamisesta, ja parasta on näköala sillalle. Sisäänpääsymaksu on vain 60 czk, mikä valuuttakurssin mukaan on noin 2,50 euroa.

Toisessa päässä on kaksi tornia Malá Stranan puolella. Pienempi on vanhempi silta, joka on peräisin samalta ajalta kuin alkuperäinen Judithin silta. Toinen torni on samanlainen kuin vanhan osan torni, myös goottilaistyylinen. Molemmat on yhdistetty gallerialla, jota pitkin pääsee kiipeämään, jotta sillalle avautuu hyvä näkymä.

Kaarlensilta yöllä

Kaarlen silta yöllä| ©Hannes Flo
Kaarlen silta yöllä| ©Hannes Flo

Päivisin sillan yli kulkee tuhansia jalankulkijoita ja turisteja, mikä vaikeuttaa hieman sen kauneuden ja veistosten tarkastelua. Mutta kun yö laskeutuu, silta muuttuu täysin. Sillan valaistus saa veistokset ja tornit erottumaan ja antaa sillalle ainutlaatuisen viehätyksen.

Se, että yöllä liikenne on paljon vähemmän ruuhkaista, tekee siitä lähes pakollisen aktiviteetin, jos haluat nähdä Kaarlensillan kaikessa komeudessaan. Se on yksi Prahan tärkeimmistä muistomerkeistä, jotka kannattaa nähdä yöllä.

Jokiristeily sillan alla

Risteily Kaarlensillan alla| ©David Short
Risteily Kaarlensillan alla| ©David Short

Toinen vaihtoehto nähdä silta eri näkökulmasta on risteily Vltava-jokea pitkin. Näiden risteilyjen reitti kulkee aina sillan alta, ja se antaa meille mahdollisuuden ottaa tavallisesta poikkeavia valokuvia.

Ne kestävät yleensä tunnin, ja niihin kuuluu opas, joka kertoo meille matkan aikana nähtävien muistomerkkien historiasta. Hinnat alkavat 15 eurosta. Meillä on myös mahdollisuus vuokrata yöristeily Prahan halki, johon sisältyy illallinen.

Varaa risteily Prahassa

Panoraamanäkymä Mala Stranan kaupunginosaan joen rannalta

Mala Strana| ©Londo Mollari
Mala Strana| ©Londo Mollari

Jos haluat ilmaisen vaihtoehdon panoraamanäkymän sillalle, paras vaihtoehto on tehdä se Malá stranan rannalta. Kafka-museon lähellä pääset rantaan ja voit kävellä kävelylle, jossa pysähdyt useaan otteeseen ottamaan kuvia sillasta. On myös tavallista, että joen varrella uivat joutsenet lähestyvät meitä kerjäämällä ruokaa.

Lähestykää Pyhän Nikolauksen kirkkoa

Pyhän Nikolauksen kirkko, Praha| ©Saxon Sky
Pyhän Nikolauksen kirkko, Praha| ©Saxon Sky

Vain 500 metrin päässä Kaarlensillalta on Pyhän Nikolauksen kirkko. Tämä upea 1700-luvun barokkirakennus toivottaa meidät tervetulleeksi Malá Stranan kaupunginosaan, ja se on yksi Prahan kauneimmista rakennuksista. Kannattaa tutustua koko rakennukseen julkisivusta sisätiloihin, mutta erityisesti kellotorniin. Kellotornista on yksi Prahan parhaista näköaloista, ja sieltä näkee Kaarlensillan ja linnan.

Pyhän Nikolauksen kirkkoon pääseminen maksaa 4 euroa ja kellotorniin nouseminen toiset 4 euroa. Se avataan aina klo 10:00, ja sulkemisaika vaihtelee kuukauden mukaan. Se sulkeutuu marraskuusta helmikuuhun klo 18:00, maaliskuusta lokakuuhun klo 20:00 ja huhtikuusta syyskuuhun klo 22:00.

Vieraile Prahan linnakompleksissa

Pyhän Vituksen katedraali, Praha| ©Alessandro Giangiulio
Pyhän Vituksen katedraali, Praha| ©Alessandro Giangiulio

Kun ylität Kaarlensillan, näet kaukaisuudessa kaupungin kruunaavan upean rakennuksen. Tämä on Prahan linna. Vaikka se tunnetaankin linnana, se ei oikeastaan ole varsinainen linna. Se on rakennuskompleksi, johon kuuluu muun muassa Pyhän Vituksen katedraali, entinen kuninkaallinen palatsi, Pyhän Yrjön basilika ja Dalibon torni.

Nämä rakennukset sijaitsevat 1 kilometrin päässä Kaarlensillalta kukkulalla, ja ne ovat kaikkien Prahaan matkustavien pakollinen nähtävyys. Kompleksiin voi tutustua yksin tai varaamalla opastetun kierroksen Prahassa. Jälkimmäinen on hyvä vaihtoehto, jos haluat tutustua tähän ainutlaatuiseen kompleksiin liittyvään historiaan, ja sitä on paljon. Täältä löydät kaikki tiedot lipuista Prahan linnaan.

Lähde kiertoajelulle Prahan linnaan

Ota valokuva Kissing Wallin ja John Lennon Wallin vieressä

John Lennonin seinä| ©Andrew Milligan
John Lennonin seinä| ©Andrew Milligan

Instagramin ystäville Prahassa on kaksi seinämaalausta, jotka ovat kaupungin suosituimpia valokuvia. Ensimmäisessä, niin sanotussa suutelumuurissa, on kuvattu intohimoisesti suutelevaa pariskuntaa, ja taustalla näkyy Prahan kaupunki. Se sijaitsee Kaarlensillan ensimmäisen pilarin alla Mala Stranan kaupunginosassa.

Toinen on John Lennonia esittävä seinämaalaus. Tämä taiteilijan seinämaalaus sijaitsee Velkopřevorské náměstí -aukiolla, Buquoy-palatsin edessä lähellä siltaa, ja siitä tuli symboli. Pian tunnetuimman Beatlen murhan jälkeen ilmestyi tämä värikäs seinämaalaus, jossa Lennonin kasvoja ympäröivät Tšekkiä 1980-luvulla hallinneen kommunistihallinnon vastaiset lauseet. Nykyään siitä on tullut vapauden symboli ja yksi Prahan kuvatuimmista paikoista.

Vieraile Prahan Clementinumin upeassa kirjastossa

Prahan Clementinum-kirjasto| ©Victor Ochieng
Prahan Clementinum-kirjasto| ©Victor Ochieng

Clementinum oli alun perin entinen Kaarle-yliopisto, ja siellä sijaitsee nykyään Prahan kansalliskirjasto. Se on valtava kompleksi, kaupungin toiseksi suurin linna linnan jälkeen, ja sen tärkein nähtävyys on sen vaikuttava barokkikirjasto. Se on yksi pääkaupungin upeimmista paikoista, ja se on ehdottomasti nähtävä.

Kompleksi sijaitsee vain 200 metrin päässä Vanhan tornin sillalta. Se on avoinna joka päivä klo 10:00-19:00 huhtikuusta lokakuuhun ja klo 18:00 asti muina vuodenaikoina. Pääsymaksu on 9 euroa aikuisilta, 5 euroa opiskelijoilta ja alle 7-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi.

Vanhankaupungin aukio ja sen kuuluisa kello

Tähtitieteellinen kello| ©fklv
Tähtitieteellinen kello| ©fklv

Viimeinen vierailukohde Kaarlensillan lähellä on Vanhankaupungin aukio. Tämä tunnusomainen aukio on yksi Prahan hermokeskuksista, ja siellä on useita kirkkoja ja kaupungin tunnusomaisia rakennuksia.

Tältä aukiolta löytyy Prahan kuuluisa tähtitieteellinen kello. Vanhan kaupungintalon eteläisessä julkisivussa sijaitseva kello esittää vuorokauden 24 tunnin lisäksi auringon ja kuun sijainnin, vuoden kuukausia sisältävän pyöreän kalenterin, eläinradan ja erilaisia tähtitieteellisiä elementtejä, jotka ovat tehneet siitä yhden maailman erikoisimmista kelloista.

Varaa liput Prahan tähtitieteelliseen kelloon