10 tekemistä Budapestissa joulukuussa

Unkarin pääkaupunki loistaa joulukuussa joulun ja muiden juhlallisuuksien ansiosta, jotka tekevät vuoden viimeisestä kuukaudesta yhden parhaista ajankohdista vierailla. Tutustu siihen!

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Budapestissa joulukuussa

Budapest, Unkari | ©Jorge Franganillo

Tonavan rannalla sijaitseva Unkarin pääkaupunki näyttää erityisen kauniilta joulukuussa, jolloin sen kadut täyttyvät juhlatunnelmasta, joka johtuu pääasiassa kahdesta tapahtumasta: joulusta ja Pyhän Tapanin päivästä, jotka ovat Unkarin juhlapyhiä.

Jotta voisit ottaa kaiken irti kaupungista ja molemmista tapahtumista, olen laatinut tämän luettelon 10 parhaasta asiasta, joita kannattaa tehdä Budapestissa joulukuussa. Ideat vaihtelevat joulun tunnelman kokemisesta tai jonkin sen kansallisen juhlapäivän viettämisestä ulkoilmassa pulahtamiseen keskellä talvea tai näytelmän katsomiseen. Lue lisää!

.

1. Ui Széchenyi Spa -kylpylän vesissä

Széchenyi-kylpylän altaat| ©karaian
Széchenyi-kylpylän altaat| ©karaian

Budapest tunnustettiin vuonna 1934 kylpylöiden kaupungiksi, koska siellä on maailman eniten lämpölähteitä. Budapestin lukuisissa kylpylöissä on tapana käydä ja kylpeä niiden parantavissa vesissä ulkoilmassa jopa joulukuussa. Kylmyydestä huolimatta monien kylpylöiden vesi on yli 20-asteista, vaikka ympäristön lämpötila on pakkasen alapuolella. Budapestissä on helppo kokea tämä ainutlaatuinen elämys.

Kylpylöitä on useita, mutta tunnetuin ja maailmankuuluin on Széchenyi-kylpylä. Varaa siis lippusi Széchenyi Spa -kylpylään ja nauti kokemuksesta. Sen ulkoilmalämpökylpylä on Euroopan suurin, ja se sijaitsee kaupungin pääpuistossa kauniissa uusbarokkirakennuksessa. On melkoinen kokemus käydä tällaisessa kylvyssä keskellä joulukuuta.

Varaa lippusi Széchenyin kylpylään

2. Juhli Pyhän Tapanin päivää

Pyhän Tapanin basilika| ©Jose A.
Pyhän Tapanin basilika| ©Jose A.

Heti joulun jälkeen, 26. joulukuuta, vietetään yhtä Unkarin tärkeimmistä juhlapäivistä maan ensimmäisenä kuninkaana hallinneen kuningas Tapanin kunniaksi. Tämän juhlan juhlallisuudet sekoittuvat joulun juhlallisuuksiin, mutta niissä on tiettyjä erityispiirteitä.

Juhlan keskipisteenä on tietenkin Pyhän Tapanin aukio ja sen kuuluisa basilika. Basilika on yksi Budapestin tärkeimmistä muistomerkeistä, ja 26. joulukuuta on sen erikoisin päivä, jolloin se näyttää kauniimmalta kuin koskaan, kiitos myös joulumarkkinoiden, joita järjestetään sen aukioilla tähän aikaan vuodesta. Basilikassa sijaitsee niin sanottu Pyhä Oikea Käsi, kuningas Tapanin oikea käsi, jolle annettiin erityisiä valtuuksia. Joulukuun 26. päivänä monet ihmiset käyvät kirkossa ja kunnioittavat häntä.

Uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta vierailu basilikassa ja sen torneihin kiipeäminen on yksi parhaista asioista, joita voi tehdä joulukuussa tänä juhlapäivänä. Ja jos haluat täyden elämyksen, voit varata urkukonsertin Pyhän Tapanin basilikaan.

Varaa urkukonsertti Pyhän Tapanin basilikassa

3. Vieraile Budapestin kuuluisilla joulutoreilla

Budapestin joulumarkkinat| ©Liam McKay
Budapestin joulumarkkinat| ©Liam McKay

Budapestista ei voi puhua joulukuussa mainitsematta joulua ja yhtä sen tunnusomaisimmista elementeistä, jotka houkuttelevat kaupunkiin tuhansia kävijöitä: joulumarkkinoita. Marraskuun lopusta alkaen ja koko joulukuun ajan näitä markkinoita pystytetään Unkarin pääkaupungin tärkeimmille aukioille.

Kolme tärkeintä, joilla kannattaa vierailla, ovat Vörösmarty-aukion markkinat, New Pestin kaupungintalon puistossa sijaitsevat markkinat ja Pyhän Tapanin basilikan edessä olevat markkinat. Jälkimmäinen on tunnetuin ja tärkein.

Kaikki markkinat ovat täynnä kojuja, joissa myydään paikallisia tuotteita, käsitöitä, lahjoja ja monia muita asioita, kuten esityksiä, luistelukenttiä ja jopa 3D-projisointeja, kuten Pyhän Tapanin basilikan julkisivussa.

Varaa opastettu kierros Budapestissä

4. Nauti jouluvaloista ja joulutunnelmasta

Budapestin kadun koristelu| ©Top Budapest
Budapestin kadun koristelu| ©Top Budapest

Joulukuussa joulu tarkoittaa tietysti sitä, että Budapestissa on paljon tekemistä. Se ei tapahdu vain tärkeimpinä päivinä, vaan joulutunnelmaa voi tuntea koko kuukauden ajan. Joulumarkkinoiden lisäksi yksi parhaista asioista tähän aikaan vuodesta on nauttia kaupungin valaistuksesta ja koristeluista.

Koko kaupunki ja sen muistomerkit pukeutuvat parhaisiin asuihinsa näyttääkseen näyttävämmiltä kuin muina vuodenaikoina. Parhaita paikkoja nauttia valoista ja joulutunnelmasta ovat Andrassy Avenuen ja Fashion Streetin ostoskadut. Näiden katujen varrella sijaitsevat kaupat ja liikkeet vaikuttavat osaltaan postikorttimaisen täydelliseen tunnelmaan koristelemalla näyteikkunoitaan ja tulemalla kaupungin keskipisteeksi.

Budan linna, Pyhän Tapanin basilika tai parlamentti, itse asiassa suosittelen sinua lähtemään Budapestin parlamenttikierrokselle nähdäksesi koko sen loiston ja nauttiaksesi kokemuksesta täysillä. Erittäin suositeltavaa! Budapest on syystä yksi Euroopan parhaista joulukohteista.

Varaa Budapestin parlamenttikierros

5. Yöristeilyt Tonava-joella

Risteily Tonavalla| ©FreeShoupJose
Risteily Tonavalla| ©FreeShoupJose

On totta, että kylmä sää ei kutsu varaamaan Budapestin yöristeilyä, mutta usko pois, kun sanon, että kannattaa viilettää kolea sää nähdäkseen Budapestin valaistuna yöllä jouluvalojen loisteessa. Yöristeily Tonavalla on paras tai ainakin erilainen tapa nähdä kaupunki.

Joulukuussa ja joulun aikaan järjestetään erikoisristeilyjä, ja moniin niistä sisältyy illallinen ja konsertteja laivalla. Vaihtoehtoja on monenlaisia, samoin kuin niiden hintoja, hintoja ja aikatauluja, mutta älä missään tapauksessa ja kylmyydestä huolimatta jätä käyttämättä tilaisuutta nähdä Budapest Tonavan vesiltä käsin.

Varaa Budapestin yöristeily

6. Kierrä Budapestia jouluraitiovaunulla.

Budapestin jouluraitiovaunu| ©Accept001
Budapestin jouluraitiovaunu| ©Accept001

Raitiovaunu on yksi tärkeimmistä kulkuvälineistä Budapestissa, ja joulukuussa sillä on erityinen piirre. Joulun tunnelmaa ei voi välttyä edes julkiselta liikenteeltä, ja raitiovaunu on koristeltu tuhansilla jouluvaloilla kuin joulukuusi. Lisäksi se pidentää aikataulujaan yöllä ja tarjoaa yöllisiä kierroksia, joilla voit nähdä kaupungin valaistuna. Epäilemättä yksi Budapestin parhaista yöaktiviteeteista.

Se on matkailunähtävyys yksinomaan joulukuussa ja säilyttää myös normaalit lippujen hinnat, jotka ovat vain 1,05 euroa. Tämä erikoisraitiovaunu kulkee linjalla 2 ja kulkee Tonavan rantaa pitkin tarjoten matkustajille upeat näkymät Unkarin parlamenttiin ja muihin maamerkkirakennuksiin.

Toinen tapa kiertää Budapestia mukavasti ja saada yleiskuva kaupungista on Budapestin kiertoajelubussi, jossa saat myös kuulla monia Unkarin pääkaupungin tarinoita ja kuriositeetteja.

.

Varaa Budapestin kiertoajelubussi

7. Luistelu kaupunginpuistossa

Luistelu Kaupunginpuistossa| ©clarebear483
Luistelu Kaupunginpuistossa| ©clarebear483

Toinen Budapestin joulukuuhun ja talveen liittyvä perinne on luisteluradat. Unkarin pääkaupungin asukkaat rakastavat luistelua jäällä, joten eri puolille kaupunkia on pystytetty useita luistinratoja.

Suurin ja tunnetuin on kaupungin puistossa sijaitsevan Vajdahunyadin linnan edustalla sijaitseva City Park -jäähalli. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1870, ja se on yksi Euroopan vanhimmista. Tämä luistelumekka on niin tärkeä, että jopa Unkarin olympialaisten taitoluisteluyleisurheilijat käyvät täällä harjoittelemassa. Luistinrata on avoinna marraskuusta tammikuuhun, ja voit luistella siellä ystävien tai perheen kanssa erittäin edulliseen hintaan.

Aikuiset voivat luistella alle 10 eurolla luistimet mukaan lukien ja lapset alle 3 eurolla. Erittäin kohtuullinen hinta yhdestä Budapestin joulukuun hauskimmista aktiviteeteista. Luistinrata on avoinna lauantaisin, sunnuntaisin ja maanantaisin klo 9.00-20.30. Puistoon on helppo päästä. Raitiovaunulinjat 47 ja 49 pysähtyvät puiston porteilla. Puistoon pääsee myös bussilla tai kävellen kaupungin keskustasta, jonne on noin 20 minuutin matka.

8. Maista aikakaudelle tyypillistä unkarilaista ruokakulttuuria.

Tyypillinen unkarilainen gulassi| ©stu_spivack
Tyypillinen unkarilainen gulassi| ©stu_spivack

Unkarilainen keittiö on Euroopassa suurelta osin tuntematon, mutta se on epäilemättä yksi yllättävimmistä. Yksi sen suurimmista hyveistä on se, että siitä löytyy ainutlaatuisia ruokalajeja jokaiseen vuodenaikaan ja erityisesti joulukuulle joulusesongin ansiosta.

Jókai-Bablares-nimellä tunnettu sianlihaa sisältävä papukeitto, kuuluisa gulassi, lihasta, paprikasta ja vihanneksista koostuva muhennos, sekä makeiset, kuten Kürtőskalács, joka on grillissä valmistettu karamellileivonnainen.

Jouluiset makeiset ovat myös keskeisessä asemassa tähän aikaan vuodesta. Joulukuun etuna gastronomian kannalta on se, että joulumarkkinoilla pystytetään lukemattomia kojuja, joissa voit maistella näitä herkullisia ruokia. Toinen vaihtoehto on tehdä gastronominen kiertoajelu kaupungissa ja suojautua joulukuun kylmyydeltä ravintoloissa.

9. Ota suojaa kylmältä upeissa kahviloissa

Sisällä Café New Yorkissa| ©CSILLA ZELKO
Sisällä Café New Yorkissa| ©CSILLA ZELKO

Budapestissä on pitkät kahviperinteet, ja siellä on joitakin Euroopan vanhimpia ja tunnetuimpia kahviloita. Unkarin pääkaupungissa kahvin tai makean nauttiminen on siirtymäriitti, ja siellä on muutamia huomionarvoisia "temppeleitä".

  • Ensimmäinen on kuuluisa New Yorkin kahvila. Boscolo Budapest -hotellissa sijaitseva upea kahvila, joka on ollut avoinna vuodesta 1895 lähtien ja joka on kuninkaallisen palatsin arvoinen, on yksi maailman kauneimmista kahviloista. Mutta myös sen hinnat ovat ylelliset.
  • Toinen kohokohta on Vorosmarty-aukiolla sijaitseva Gerbaud-konditoria, joka on paras paikka nauttia makeaa.
  • Lotz Hall Terem -kahvila Andrassy Avenuella, hyvin lähellä Budapestin oopperataloa.

Nämä ja monet muut kaupungin kahvilat sopivat erinomaisesti suojautumaan joulukuun kylmyydeltä kuuman kahvin kera ainutlaatuisessa ympäristössä.

10. Nauti legendaarisesta Pähkinänsärkijä-baletista.

Pähkinänsärkijä-baletti| ©HungaroTour
Pähkinänsärkijä-baletti| ©HungaroTour

Budapestissä on yksi Euroopan merkittävimmistä oopperataloista. Sen näyttävällä näyttämöllä on esitetty maailman parhaita teoksia, mutta tässä tapauksessa nostan esiin yhden, jolla on erityinen merkitys joulukuussa. Kyseessä on Tšaikovskin Pähkinänsärkijä. Tämä teos, jonka tarina on saanut inspiraationsa joulusta, on yksi tärkeimmistä tähän vuodenaikaan liittyvistä teoksista, ja Unkarin kansallisoopperassa Budapestissa on yksi maailman parhaista esityksistä tästä kuuluisasta baletista.

Joulukuussa teoksesta järjestetään erityisiä esityksiä, joten se on ainutlaatuinen tilaisuus nauttia yhdestä parhaista nähtävistä venäläisistä baleteista. Näet ja voit ostaa lippuja esityksiin tästä linkistä.

Aikataulut vaihtelevat päivämäärän mukaan, mutta esimerkiksi joulukuussa teos esitetään torstaista sunnuntaihin aamu- ja iltaesityksenä. Yleensä aamunäytös on klo 11:00-13:30 ja illanäytös klo 19:00-21:30.


Budapestin lämpötilat joulukuussa

Talviyö Budapestissa| ©Stefan Munder
Talviyö Budapestissa| ©Stefan Munder

Joulukuu on Budapestissa pääosin kylmä kuukausi. Lämpötilat laskevat enimmillään 5 celsiusasteen ja alimmillaan noin -3 celsiusasteen välillä.

Useimmat päivät ovat pilvisiä, ja tuuli puhaltaa kaupungissa melko usein, vaikkei se yleensä olekaan häiritsevää.

Etuna on, että sateen todennäköisyys on pieni, vaikka lumen mahdollisuus on suuri. Joka tapauksessa, vaikka sää olisi kylmä, hyvällä takilla ja oikeanlaisella vaatetuksella voit vierailla kaupungissa ilman ongelmia.

Varaa opastettu kierros Budapestissa

Budapest joulukuussa ja Budapestin hinnat joulukuussa

Joulumarkkinoilla| ©Top Budapest
Joulumarkkinoilla| ©Top Budapest

Budapest kokee yhden vahvimmista matkailusesongeistaan joulukuussa. Tämä johtuu joulusesongista, sillä kaupunki on yksi Euroopan suosituimmista joulukohteista. Matkailijoiden määrä on suuri, joten hotellivaraukset ovat lähes täynnä ja jonot muistomerkeillä pidemmät.

Näin ollen hinnat ovat nousussa, mutta Budapestille ei pääkaupunkimaisuudestaan huolimatta ole ominaista korkea hintataso verrattuna esimerkiksi Wieniin, toiseen Tonavan helmeen.

Varaa pubikierros ja bilekierros

Mitä pakata mukaan, kun vierailet Budapestissä joulukuussa

Matkatavarat| ©nappy
Matkatavarat| ©nappy

Jotta kylmä sää ei haittaisi kaikesta Budapestin näht ävyydestä nauttimista joulukuussa, tässä on lyhyt luettelo siitä, mitä kannattaa pakata mukaan joulukuun vierailua varten:

  • Tärkein tarvike on hyvä takki. Mieluiten vedenpitävästä materiaalista, jos sataa tai sataa lunta.
  • Lämpimien vaatteiden lisäksi älä unohda asusteita, kuten käsineitä, pipoja ja huiveja. Älä unohda mokkapalttinaa sateen varalta. Sateenvarjo kannattaa jättää, sillä Budapest on tuulinen kaupunki.
  • Tonava aiheuttaa jonkin verran kosteutta, joten lämpöpaita on paras keino välttää kosteusvauriot.
  • Budapestissa on todennäköisesti tuulista, joten tuulitakki matkalaukussa on hyvä idea.
  • Jalkineet ovat myös tärkeät. Aseta etusijalle mukavat ja vedenpitävät kengät.

Varaa Budapestin pyöräretki