Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Tonavan jokiristeilyt

Kun purjehdit Tonavalla iltahämärässä elävän musiikin soidessa taustalla (tai jopa hyvän illallisen nauttiessa laivalla), tiedät olevasi Budapestissä.

Alex Grande

Alex Grande

5 minuuttia luettu

Tonavan jokiristeilyt

Tonavan risteilyt | ©Raimond Klavins

Tonava on Budapestin sielu ja kaupungin maamerkki. Tämä joki jakaa Unkarin pääkaupungin kahtia: Budaan ja Pestiin, ja sen rannoilla sijaitsevat tunnusomaisimmat rakennukset tekevät jokaisesta sillasta näköalapaikan.

1. Parhaat risteilyt Tonavalla

Ilmakuva Tonavasta
Ilmakuva Tonavasta

Kaupungissa on erilaisia risteilyjä, joilla voi matkustaa Tonavaa pitkin päivällä tai yöllä. Hinta riippuu mukana olevista lisämaksuista, sillä on olemassa risteilyjä, joihin sisältyy muun muassa esitys tai illallinen. Kerron sinulle parhaista, jotta voit valita omasi:

2. 70 minuutin laivamatka Tonavalla

Budan linna| ©Dennis Jarvis
Budan linna| ©Dennis Jarvis

Jo alle 15 eurolla sinulla on mahdollisuus osallistua D una Bella -veneen risteilylle Tonavalla yli tunnin ajan, jonka aikana sinulla on runsaasti aikaa ottaa kuvia veneestä avautuvista panoraamanäkymistä, nauttia itse kokemuksesta ja oppia mielenkiintoisia faktoja ja tarinoita Budapestin eri muistomerkeistä ja nähtävyyksistä, jotka näet retken aikana.

Tämän kierroksen aikana sinulla on oikeus nauttia limonadia aluksella, ilmainen WIFI-yhteys ja voit valita toisen juoman (lasillinen samppanjaa, viiniä, olutta, soodavettä tai kivennäisvettä). Saatavilla on erilaisia aikatauluja (suosittelen valitsemaan auringonlaskun ajankohdan, jotta näet kaupungin valaistuna Tonavalta), ja kiertoajelu on saatavilla sekä talvella että kesällä, sillä veneessä on kansi, joka vedetään sisään kauniilla säällä.

Lähtöpaikka on Budapestin keskuslaiturilla; saat ohjeet sähköpostitse varauksen yhteydessä. Veneessä on 30-kielinen äänikommentti, johon pääset yksilöllisesti kypärillä tutustumaan ja kuulemaan lisää joistakin kierroksen kohdista, kuten esim:

Unkarin parlamentti

Budapestin suurin monumentti, jossa on upea valaistus ja yhteensä 691 huonetta. Jos se tekee sinuun vaikutuksen laivasta käsin, varaa vierailun aikana aikaa myös sisätiloihin, joissa on kuninkaiden patsaita, freskoilla ja lehtikullalla koristeltuja huoneita, aulaa hallitseva Unkarin kruunu, 96-metrinen kupoli ja upea kongressisali.

Budan linna

Tunnetaan myös nimellä Kuninkaanlinna. Se oli aikoinaan Unkarin kuninkaiden asuinpaikka, mutta nykyään siinä on Unkarin kansallisgalleria tai Budapestin historiallinen museo sekä valtava kirjasto. Kannattaa nähdä se yöllä, kun se on valaistu, sekä mennä sinne ylös kaupunkinäkymien vuoksi.

Elisabethin silta

Yksi kaupungin moderneimmista silloista on omistettu kuuluisalle keisarinna Sissille, Unkarin kuningattarelle. Legendaksi muodostunut nainen voitti unkarilaisten sydämet, ja hänellä oli aina erityinen paikka Budapestissa, jota hän piti toisena kotimaanaan.

Ketjusilta

Yksi kaupungin kuuluisimmista silloista sekä öisen valaistuksensa että päivällä avautuvien näkymiensä vuoksi. Se on kaupungin vanhin silta, ja pitkään aateliset ja tavalliset ihmiset joutuivat maksamaan sen ylittämisestä tietullia. Nykyään ylitys on tietysti ilmainen, ja sen voi tehdä kävellen.

Margaretin saari

Se on pieni saari keskellä Tonavaa, jossa on kauniita puistoja, japanilainen puutarha, keskiaikaisia raunioita tai musiikkilähde. Laiva pysähtyy siellä, joten voit jäädä pois, kävellä saarella puolitoista tuntia ja palata sen jälkeen takaisin seuraavaan Duna Bella -laivaan ja täydentää kierroksen.

3. Venematka Tonavalla, johon sisältyy illallinen ja alueellinen tanssiesitys

Illallinen auringonlaskun aikaan
Illallinen auringonlaskun aikaan

Jos olet kiinnostunut näkemään unkarilaisen tanssiesityksen Budapestin-vierailun aikana, tämä paketti sisältää alueellisen esityksen ja illallisristeilyn Tonavalla. Tämä on kustannussäästövaihtoehto, jos aiot nauttia molemmista kokemuksista. Kokemus sisältää kuljetuksen hotellille ja hotellilta sekä kuljetukset kiertueen eri kohteiden välillä.

Esitys

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Tonavan palatsi tai Unkarilaisen perinnön talo, jossa unkarilaisen musiikki- ja tanssiesityksen esittää jompikumpi kahdesta kansanmusiikkiryhmästä (vuodenajasta riippuen): Danube Folk Ensemble tai Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Molemmat ryhmät koostuvat 30 taiteilijasta, ja heidän koreografioidensa aikana voit ihailla paitsi tämän alueen musiikkia ja tanssia myös sen alueellisia pukuja.

Risteilyn reitti

 • Budan linna: Unkarin kuninkaiden entinen asuinpaikka.
 • Ketjusilta: kaupungin tunnusomaisin silta.
 • Gellertin kylpylä: yksi Budapestin tärkeimmistä kylpylöistä. Jos ulkoinen puoli herättää huomiosi, sisäpuoli on vieläkin parempi ja yksi tärkeimmistä paikoista, joissa kannattaa vierailla matkasi aikana.
 • Gellert-vuori: 235 metriä korkea kukkula, jolta voit ihailla kauniita näkymiä Tonavalle. Älä unohda kiivetä sille jossain vaiheessa Budapestin-vierailusi aikana vastakohdaksi näkymälle, jonka tämä risteily tarjoaa sinulle.
 • Varhegy: toinen kukkula joen Budan puolella, jossa on upeat keskiaikaiset maisemat. Kannattaa myös vierailla sekä näköalojensa että mukulakivikatujen ja historiallisten muistomerkkien täyttämän ympäristönsä vuoksi.
 • Clark Adam ter: liikenneympyrä, jossa Budapestin keskusta sijaitsee, ja sen on rakentanut sama insinööri, joka suunnitteli Ketjusillan.

Illallinen

Kierroksen puolivälissä voit myös nauttia illallisen, joka koostuu kolmesta lämpimästä ruoasta ja kahdesta juomasta: viinistä, oluesta tai mehusta. Tällä risteilyllä maistettavat ruoat ovat tyypillisiä unkarilaisia ruokia. Voit valita joidenkin niistä välillä:

 • Maustettu raejuustokerma
 • Perinteinen särmäyskerma
 • Gulassikeitot
 • Kasviskermakeitto
 • Täytetty minikaali
 • Perinteiset kananreidet
 • Paahdettua kananrintaa juusto- ja basilikakastikkeella
 • Maustetut nieriänkyljykset timjamin ja sinappikastikkeen kera
 • Grillattua merikalaa Chardonnay-sansan kanssa
 • Grillattua polentaa fetajuuston kera
 • Kotitekoisia pinaattirullia sinappi- ja sienikastikkeen kera
 • Tuoreet kauden salaatit
 • Kotitekoinen strudel
 • Valikoima jälkiruokia

4. Tonavan laivamatka, johon sisältyy illallinen

Illallisristeily Budapestissa| ©Top Budapest
Illallisristeily Budapestissa| ©Top Budapest

Tämä vaihtoehto on saatavilla 18 eurolla per henkilö, ja sen lisänä on mahdollisuus nauttia risteilystä Tonavalla ja illallisesta elävän musiikin säestämänä noin kahden tunnin ajan. Se on ihanteellinen, jos haluat viettää miellyttävää aikaa ilman pakkomielteistä muistomerkkien valokuvaamista, sillä muuten menetät illallisen ja elävän musiikin elämyksen.

Jotta voit nauttia tästä risteilystä, englantia puhuva emäntä opastaa sinua koko matkan ajan. Voit myös valita, että sinut haetaan hotelliltasi Budapestissa, ja kuljettaja vie sinut tapaamispaikkaan, josta laiva lähtee. Illallinen tarjoillaan buffet-illallisena, ja juomat sisältyvät hintaan lisämaksusta.

Matkasuunnitelma

 • Budan linna
 • Gellertin kylpylä
 • Ketjusilta
 • Unkarin parlamentti
 • Kansallisteatteri
 • Andrassy-katu
 • Varhegy-kukkula

Illallinen

Illallinen tarjoillaan buffet-tyyliin ja sisältää perinteisiä unkarilaisia ruokia. Suosittelen kokeilemaan gulassikeittoa, joka on yksi Unkarin pääkaupungin herkuista. Myös grillattu polenta tai kotitekoiset pannukakut ovat hyvä valinta. Jos vierastat uusien asioiden kokeilemista, ei hätää; ruokalistalla on myös klassisempia ruokia ja kausisalaatteja.

5. Vinkkejä Tonavan risteilylle

Tonava talvipäivänä
Tonava talvipäivänä

Hinnat

Jokiristeily Budapestissä on niin yleistä, että sitä tarjoavat monet yritykset. Varmista aina, että varaat tämän elämyksen luotettavalta yritykseltä, ja pidä mielessä keskimääräiset hinnat: Tonavan-risteily ei ole luksusaktiviteetti, ja sen voi tehdä keskimäärin noin 20 eurolla. Jos siihen kuitenkin sisältyy palveluja, kuten avoin baari tai juhlat, hinta nousee huomattavasti.

Sää

Varmista, että laivalla on panoraamanäkymät ja että voit nauttia niistä säästä riippumatta. Vaikka risteilyjä on tarjolla mihin vuodenaikaan tahansa, en suosittele risteilyä talvella yöllä, sillä alhaiset lämpötilat voivat pilata kokemuksen ja estää sinua nauttimasta maisemista.

Valokuvat

Henkilökohtaisena vinkkinä, älä takerru valokuvien ottamiseen kierroksen aikana; sinulla on reissun aikana runsaasti aikaa valokuvien ottamiseen, ja jos risteilyllä on mukana opas tai isäntä, voit jopa kysyä heiltä kaupungin parhaista näköalapaikoista. Tonavan risteilyllä on kyse siitä, että nautit näkymistä ja kokemuksesta, kun risteilet jokea pitkin ja nautit samalla illallisesta tai elävästä musiikista - älä suhtaudu siihen kuin turistirysään.

Margaretin saari

Jos risteily ohittaa joen keskellä sijaitsevan Margaretin saaren ja sinulla on mahdollisuus jäädä pois , tee se ehdottomasti ja jatka risteilyä seuraavalla laivalla. Tällä saarella ei ole suuria historiallisia muistomerkkejä, mutta siellä on joitakin erittäin viehättäviä paikkoja, jotka tarjoavat sinulle useamman kuin yhden yllätyksen.

6. Jos olet kiinnostunut risteilystä Tonavalla, sinua kiinnostavat myös

Ketjusilta| ©Gabriel Miklós
Ketjusilta| ©Gabriel Miklós

Kaupunki yöllä vs. päivällä

Laivakierros on hyvä tapa saada käsitys kaupungin nähtävyyksistä ja sen tärkeimmistä kohteista, mutta se ei ole tapa käydä niissä. Tarkoitan, että jos varaat yöristeilyn, valaistun parlamentin näkymä tekee varmasti vaikutuksen, ja se on varmasti yksi matkasi parhaista muistoista, mutta aiotko todella jättää väliin mahdollisuuden palata seuraavana päivänä katsomaan sitä läheltä ja vierailemaan sen sisätiloissa?

Ketjusilta

Samanlainen tarina on Ketjusillan kanssa; saat epäilemättä ainutlaatuisen näkymän siitä joelta käsin, mutta aiotko luopua sen ylittämisestä Budapestin-vierailun aikana vain siksi, että olet "nähnyt sen ennenkin"? Ota tämä kierros pikemminkin alkupalaksi siitä, mitä kaupungilla on tarjottavanaan, ja käy sitten mahdollisimman monessa nähtävyydessä eri näkökulmasta.

Opastettu kävelykierros

Kävely on paras tapa tutustua mihin tahansa kaupunkiin, sillä paikka ei koostu kartalla näkyvistä muistomerkeistä vaan niitä yhdistävistä kapeista kaduista ja liikkeistä, joihin törmäät matkalla niihin. Kaupungin todellinen olemus paljastuu kävellen, ja opastetulla kävelykierroksella sinulla on myös tilaisuus oppia legendoista ja tarinoista, jotka ympäröivät patsaita ja palatseja, joihin keskityt kamerallasi.

Minulle opastettu kävelykierros on yksi parhaista kokemuksista, joita voit saada missä tahansa kaupungissa; jos haluat lisätietoja tarjolla olevista vaihtoehdoista, voit tutustua tähän toiseen artikkeliin: Päiväretket ja retket Budapestistä.

Matkailubussimatka

Kyyti kiertoajelubussilla. Tonavan rannalta näet kaikki joen rannalla sijaitsevat kaupungin muistomerkit, mutta on myös muita yhtä merkittäviä monumentteja, jotka sijaitsevat kaupungin sisäosissa. Kiertoajelubussi on loistava tapa lyhentää välimatkoja ja saada erilainen näkökulma Budapestiin. Vaihtoehtoja on monia, ja sitä kannattaa harkita, minkä vuoksi olen kirjoittanut tämän toisen oppaan kaupungin nähtävyyksistä. Hop on Hop off -bussikierrokset joka saattaa kiinnostaa sinua.