Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Tonavan jokiristeilyt

Kun purjehdit Tonavalla iltahämärässä elävän musiikin soidessa taustalla (tai jopa hyvän illallisen nauttimisessa laivalla), tiedät olevasi Budapestissä.

Alex Grande

Alex Grande

5 minuuttia luettu

Tonavan jokiristeilyt

Tonavan risteilyt | ©Raimond Klavins

Tonava on Budapestin sielu ja kaupungin maamerkki. Tämä joki jakaa Unkarin pääkaupungin kahteen osaan: Budaan ja Pestiin, ja sen rannoilla sijaitsevat merkittävimmät rakennukset tekevät jokaisesta sillasta näköalapaikan.

1. Parhaat Tonavan risteilyt

Ilmakuva Tonavasta
Ilmakuva Tonavasta

Kaupungissa järjestetään erilaisia risteilyjä Tonavaa pitkin päivällä tai yöllä. Hinta riippuu siitä, mitä lisämaksuja sisältyy, sillä joihinkin risteilyihin sisältyy esitys, illallinen jne. Kerron sinulle parhaista, jotta voit valita omasi:

2. 70 minuutin laivamatka Tonavalla

Budan linna| ©Dennis Jarvis
Budan linna| ©Dennis Jarvis

Alle 15 eurolla sinulla on mahdollisuus tehdä risteily Tonavalla Duna Bella -veneellä yli tunnin ajan, jonka aikana sinulla on runsaasti aikaa ottaa kuvia veneestä avautuvista panoraamanäkymistä, nauttia itse kokemuksesta ja oppia mielenkiintoisia faktoja ja tarinoita Budapestin eri muistomerkeistä ja kiinnostavista paikoista, jotka näet retken aikana.

Tämän matkan aikana sinulla on oikeus nauttia limonadia aluksella, ilmainen WIFI-yhteys ja voit valita toisen juoman (lasillinen samppanjaa, viiniä, olutta, soodavettä tai kivennäisvettä). Tarjolla on erilaisia aikatauluja (suosittelen valitsemaan auringonlaskun ajankohdan, jotta voit nähdä kaupungin valaistuna Tonavalta), ja retki on mahdollista sekä talvella että kesällä, sillä veneen kansi vedetään sisään hyvällä säällä.

Lähtöpaikka on Budapestin keskuslaiturilla; saat ohjeet sähköpostitse, kun teet varauksen. Veneessä on 30-kielinen äänikommentti, jota voit käyttää yksilöllisesti kypärän kanssa saadaksesi lisätietoa joistakin retken kohdista, kuten:

Unkarin parlamentti

Budapestin suurin monumentti, jossa on upea valaistus ja yhteensä 691 huonetta. Jos olet vaikuttunut laivasta käsin, varaa vierailusi aikana aikaa nähdä myös sisätilat, joissa on kuninkaiden patsaita, freskoituja ja lehtikullalla koristeltuja huoneita, Unkarin kruunu, joka hallitsee aulaa, 96-metrinen kupoli ja upea kongressisali.

Budan linna

Tunnetaan myös nimellä Kuninkaallinen palatsi. Se oli aikoinaan Unkarin kuninkaiden asuinpaikka, mutta nykyään siellä sijaitsevat Unkarin kansallisgalleria ja Budapestin historiallinen museo sekä valtava kirjasto. Kannattaa nähdä se valaistuna yöllä ja mennä sinne ylös katselemaan kaupunkinäkymiä.

Elisabeth Bridge

Se on yksi kaupungin moderneimmista silloista, ja se on omistettu kuuluisalle keisarinna Sissille, Unkarin kuningattarelle. Legendaksi muodostunut nainen onnistui voittamaan unkarilaisten sydämet, ja hänellä oli aina erityinen paikka Budapestissa, jota hän piti toisena kotimaanaan.

Ketjusilta

Yksi kaupungin kuuluisimmista silloista sekä yövalaistuksensa että päivällä avautuvien näkymiensä vuoksi. Se on kaupungin vanhin silta, ja pitkään aateliset ja tavalliset ihmiset joutuivat maksamaan sen ylittämisestä tietullia. Nykyään ylitys on tietysti ilmainen, ja sen voi tehdä kävellen.

Margaretin saari

Se on pieni saari keskellä Tonavaa, jossa on kauniita puistoja, japanilainen puutarha, keskiaikaisia raunioita ja musiikkilähde. Vene pysähtyy siellä, joten voit jäädä pois, kävellä saaren ympäri puolitoista tuntia ja palata seuraavaan Duna Bella -laivaan sen jälkeen, jotta kiertoajelu saadaan päätökseen.

3. Venematka Tonavalla, johon sisältyy illallinen ja alueellinen tanssiesitys

Illallinen auringonlaskun kanssa
Illallinen auringonlaskun kanssa

Jos olet kiinnostunut näkemään unkarilaisen tanssiesityksen Budapestin vierailusi aikana, tämä paketti sisältää alueellisen esityksen ja illallisristeilyn Tonavalla. Tämä on kustannussäästövaihtoehto, jos aiot nauttia molemmista kokemuksista. Kokemus sisältää kuljetuksen hotellille ja hotellilta sekä kuljetukset kiertueen eri kohtien välillä.

Näytös

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Tonavan palatsi tai Unkarilaisen perinnön talo, jossa unkarilaista musiikkia ja tanssia esittävät jompikumpi kahdesta kansanmusiikkiryhmästä (vuodenajasta riippuen): Danube Folk Ensemble tai Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Molemmat ryhmät koostuvat 30 taiteilijasta, ja heidän koreografioidensa aikana voit ihailla paitsi tämän alueen musiikkia ja tanssia myös sen alueellisia pukuja.

Risteilykierros

 • Budan linna: Unkarin kuninkaiden entinen asuinpaikka.
 • Ketjusilta: kaupungin tunnusomaisin silta.
 • Gellertin kylpylä: yksi Budapestin tärkeimmistä kylpylöistä. Jos ulkoinen puoli herättää huomiosi, sisäpuoli on vielä parempi ja yksi tärkeimmistä paikoista, joissa kannattaa käydä matkan aikana.
 • Gellert-vuori: 235 metriä korkea kukkula, jolta on kauniit näkymät Tonavalle. Älä unohda kiivetä sille jossain vaiheessa Budapestin-vierailusi aikana, jotta voit verrata tämän risteilyn tarjoamaa näkymää.
 • Varhegy: toinen kukkula joen Budan puolella, jossa on upeat keskiaikaiset maisemat. Kannattaa myös vierailla sekä maisemiensa että mukulakivikatujen ja historiallisten muistomerkkien täyttämän ympäristönsä vuoksi.
 • Clark Adam ter: liikenneympyrä, jossa sijaitsee Budapestin kaupungin nollakilometri, jonka on rakentanut sama insinööri, joka suunnitteli myös Ketjusillan.

Illallinen

Risteilyn puolivälissä voit myös nauttia illallisen, joka koostuu kolmesta lämpimästä ruoasta ja kahdesta juomasta: viinistä, oluesta tai mehusta. Tällä risteilyllä maistettavat ruoat ovat tyypillisiä unkarilaisia ruokia. Voit valita joidenkin niistä välillä:

 • Maustettu raejuustokerma
 • Perinteinen kermaviili
 • Gulassikeitot
 • Kasviskermakeitto
 • Täytetty minikaali
 • Perinteiset kananreidet
 • Paahdettua kananrintaa juuston ja basilikakastikkeen kera
 • Maustetut nieriänkyljykset timjamin ja sinappikastikkeen kera
 • Grillattuja äyriäisiä Chardonnayn sansan kanssa
 • Grillattua polentaa fetajuuston kera
 • Kotitekoisia pinaattiranskalaisia sinappi- ja sienikastikkeella
 • Tuoreet kausisalaatit
 • Kotitekoinen strudel
 • Valikoima jälkiruokia

4. Venematka Tonavalla ja illallinen sisältyy hintaan

Budapestin illallisristeily| ©Top Budapest
Budapestin illallisristeily| ©Top Budapest

Tämä vaihtoehto on saatavilla 18 eurolla per henkilö, ja sen lisänä on mahdollisuus nauttia risteilystä Tonavaa pitkin ja illallisesta elävän musiikin säestämänä noin kahden tunnin ajan. Se on ihanteellinen, jos haluat viettää miellyttävää aikaa ilman pakkomiellettä ottaa kuvia muistomerkeistä, muuten menetät kokemuksen illallisesta ja elävästä musiikista.

Jos haluat nauttia tästä risteilystä, englantia puhuva emäntä opastaa sinua koko kierroksen ajan. Voit myös valita, että sinut haetaan hotelliltasi Budapestissa, ja kuljettaja vie sinut tapaamispaikkaan, josta laiva lähtee. Illallinen tarjoillaan buffetina, ja juomat sisältyvät hintaan lisämaksusta.

Matkasuunnitelma

 • Budan linna
 • Gellertin kylpylät
 • Ketjusilta
 • Unkarin parlamentti
 • Kansallisteatteri
 • Andrassy Avenue
 • Varhegy Hill

Ruokailu

Illallinen tarjoillaan buffet-tyyliin, ja se sisältää perinteisiä unkarilaisia ruokia. Suosittelen maistamaan gulassikeittoa, joka on yksi Unkarin pääkaupungin herkuista. Myös grillattu polenta tai kotitekoiset pannukakut ovat hyvä valinta. Jos kuulut niihin, jotka eivät uskalla kokeilla uusia asioita, ei hätää; ruokalistalla on myös klassisempia ruokia ja kausisalaatteja.

5. Vinkkejä risteilylle Tonava-joella

Tonava talvipäivänä
Tonava talvipäivänä

Hinnat

Budapestin jokiristeily on niin yleinen aktiviteetti, että sitä tarjoavat monet yritykset. Varmista aina, että varaat tämän kokemuksen luotettavalta yritykseltä, ja pidä mielessä keskihinnat: risteily Tonavalla ei ole luksusaktiviteetti, ja sen voi tehdä keskimäärin noin 20 eurolla. Jos siihen kuitenkin sisältyy palveluja, kuten avoin baari tai juhlat, hinta nousee huomattavasti.

Sää

Varmista, että veneessä on panoraamanäkymät ja että voit nauttia niistä säästä riippumatta. Vaikka risteilyjä on tarjolla mihin aikaan vuodesta tahansa, en suosittele risteilyä yöllä talvella, sillä kylmyys voi pilata kokemuksen ja estää sinua nauttimasta maisemista.

Kuvat

Henkilökohtaisesti totean, että älä pidä kiinni valokuvien ottamisesta kierroksen aikana; sinulla on matkan aikana runsaasti aikaa valokuvien ottamiseen, ja jos risteilyllä on mukana opas tai isäntä, voit jopa kysyä heiltä kaupungin parhaista näköalapaikoista. Tonavan risteilyllä on kyse siitä, että nautit maisemista ja joen risteilystä nauttien illallisesta tai elävästä musiikista - älä pidä sitä turistirysänä.

Margaretin saari

Jos risteily ohittaa Margaret Islandin keskellä jokea ja sinulla on mahdollisuus jäädä pois , tee se epäröimättä ja jatka risteilyä seuraavalla laivalla. Tällä saarella ei ole suuria historiallisia muistomerkkejä, mutta siellä on viehättäviä paikkoja, jotka tarjoavat sinulle enemmän kuin yhden yllätyksen.

6. Jos olet kiinnostunut Tonavan risteilystä, sinua kiinnostaa myös

Ketjusilta| ©Gabriel Miklós
Ketjusilta| ©Gabriel Miklós

Kaupunki yöllä vs. päivällä

Venekierros on hyvä tapa saada käsitys kaupungin nähtävyyksistä ja tärkeimmistä kiinnostavista kohteista, mutta se ei ole tapa käydä niissä. Tarkoitan, että jos varaat yöristeilyn, valaistun parlamentin näkymä tekee varmasti vaikutuksen, ja se on varmasti yksi matkasi parhaista muistoista, mutta aiotko todella jättää väliin mahdollisuuden palata seuraavana päivänä katsomaan parlamenttia läheltä ja vierailemaan sen sisätiloissa?

Ketjusilta

Samanlainen tarina on Ketjusillan kanssa; saat epäilemättä ainutlaatuisen näkymän siitä joelta käsin, mutta aiotko luopua sen ylittämisestä Budapestin-vierailun aikana vain siksi, että olet "nähnyt sen"? Ota tämä kierros pikemminkin alkupalaksi siitä, mitä kaupungilla on tarjottavanaan, ja käy sitten mahdollisimman monissa nähtävyyksissä eri näkökulmasta.

Opastettu kävelykierros

Kävely on paras tapa tutustua mihin tahansa kaupunkiin, sillä paikka ei koostu kartalla näkyvistä monumenteista vaan niitä yhdistävistä kapeista kaduista ja liikkeistä, joihin törmää matkalla. Kaupungin todellinen olemus paljastuu kävellen, ja opastetulla kävelykierroksella sinulla on mahdollisuus oppia legendoista ja tarinoista, jotka ympäröivät niitä patsaita ja palatseja, joihin keskityt kamerallasi.

Minulle opastettu kävelykierros on yksi parhaista kokemuksista, joita voit kokea missä tahansa kaupungissa; jos haluat lisätietoja tarjolla olevista vaihtoehdoista, voit tutustua tähän artikkeliin: Päiväretket ja retket Budapestistä.

Kiertoajelu bussilla

Kierros kiertoajelubussilla. Tonavan rannalta näet kaikki kaupungin muistomerkit, jotka sijaitsevat joen rannalla, mutta on myös muita yhtä merkittäviä monumentteja, jotka sijaitsevat kaupungin sisäosissa. Kiertoajelubussi on loistava tapa lyhentää matkoja ja nähdä Budapest eri näkökulmasta. Vaihtoehtoja on monia, ja sitä kannattaa harkita, minkä vuoksi olen kirjoittanut tämän toisen oppaan kaupungin nähtävyyksistä. Hop on Hop off -bussikierrokset jotka saattavat kiinnostaa sinua.

UKK

 • Mistä Tonava on kuuluisa?

  Tonava on Euroopan toiseksi suurin joki, ja se on kuuluisa siitä, että se on suurimman osan Euroopan ja Itä-Euroopan tärkein vesilähde. Se ulottuu Saksasta Ukrainaan ja kulkee Budapestin, Wienin, Bratislavan ja Belgradin kaltaisten kaupunkien läpi.

 • Mikä on paras aika vuodesta Tonavan risteilylle?

  Kun otetaan huomioon kaikki paikat, joiden läpi Tonava virtaa, saatat yllättyä siitä, että paras vuodenaika Tonavan risteilylle on syyskuusta marraskuuhun, jos kuumuus ei haittaa, ja marraskuusta joulukuuhun, jos haluat kokea jouluvalot ja markkinat. Syynä näihin päivämääriin on se, että kesäkuukausina kaikki on täynnä turisteja, ja keväällä sateet tulvivat usein joen yli, mikä voi vaikuttaa kokemukseesi.

 • Mistä on näkymä Tonavalle Budapestissä?

  Koska kaupunki on jaettu kahtia, paras näkymä joelle avautuu Budan linnasta. Parlamentista, Ketjusillalta, Greshamin palatsista ja Pyhän Tapanin basilikasta on myös hyvät näkymät joelle.