Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Budapestin kuljetukset

Unohda huoli oikean kuljetuksen löytämisestä hotellille Budapestin lentokentältä: kerron sinulle kaikki vaihtoehdot.

Alex Grande

Alex Grande

5 minuuttia luettu

Budapestin kuljetukset

Lentokone laskeutuu Budapestin lentokentälle | ©Sony SLT-A57

Budapestin Ferenc Lisztin lentoasema (entinen Ferihegyn lentoasema) sijaitsee 16 km:n päässä kaupungin keskustasta, jonne on noin 40 minuutin ajomatka maanteitse tai junalla.

1. Kuljetusvaihtoehdot Budapestin lentokentältä tai asemalta kaupungin keskustaan

Auringonnousu Budapestin lentoaseman terminaalissa| ©Tom Imrei
Auringonnousu Budapestin lentoaseman terminaalissa| ©Tom Imrei

Jos matkustat Budapestiin, saavut sinne lentäen tai junalla, ja ensimmäinen asia, joka sinun on selvitettävä, on se, miten pääset hotelliisi maassa, jonka valuutta ja kieli poikkeavat omastasi. Kuljetukset Budapestissa ovat halpoja, ja vaihtoehtoja on useita; aion selittää ne kaikki sinulle:

2. Yksityinen kuljetus Budapestin lentokentältä hotelliisi

Yksityinen kuljetus odottaa hotellin ovella| ©Supermac1961
Yksityinen kuljetus odottaa hotellin ovella| ©Supermac1961

Budapestin lentoaseman ja hotellin välisen kuljetuksen vuokraamisen tärkein etu on se, että se on käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa (joten sillä ei ole väliä, mihin aikaan lentosi saapuu).

Tällä palvelulla sinua odottaa ammattitaitoinen kuljettaja, joka on varustettu nimesi sisältävällä kyltillä, sinun ei tarvitse odottaa jonoissa, ja matka sujuu mukavasti, ja matkatavaroille on tilaa enintään 15 matkustajalle.

Toisin kuin ehkä näyttää, tämän palvelun hinta Budapestissä on hyvin edullinen, sillä tämä vaihtoehto on saatavilla 15 per henkilö. Ajoneuvo on mukautettu myös lastenvaunuja ja pyörätuolia varten.

Miten se toimii

Varaukset tehdään verkossa, ja peruutus on ilmainen enintään 24 tuntia etukäteen. Kun olet valinnut päivän, jolloin haluat vuokrata palvelun, sinun on toimitettava sähköpostitse lentotietosi (jotta kuljettaja voi mukautua, jos on myöhästymisiä) ja hotellisi tiedot (jotta kuljettaja tietää osoitteen, johon hänen on vietävä sinut). Kun olet vahvistanut varauksesi, sinulle annetaan ohjeet siitä, miten tapaat kuljettajasi, joka odottaa sinua nimelläsi varustetun kyltin kanssa lentosi lähtöpaikalla.

Paluupalvelu kaupungista lentokentälle

Tämä kuljetuspalvelu on käytettävissä myös matkan päätteeksi hotellilta lentokentälle. Toimintatapa, hinnat ja varausprosessi ovat samat: sinun on jätettävä hotellisi tiedot, jotta kuljettaja voi noutaa sinut haluamanasi ajankohtana. Jos saan antaa sinulle vinkin, varaa runsaasti aikaa saapua ilman (samat ehdot paitsi, että sinun on oltava saatavilla hyvissä ajoin, jotta et myöhästy lennolta).

Anan matkustajan vinkki

Jos lentosi saapuu varhain aamulla, on erityisen vaikeaa päästä keskustaan julkisilla liikennevälineillä; yksityisiä kuljetuksia on saatavilla ympäri vuorokauden.

3. Kuljetus Budapestin rautatieasemalta hotelliin

Budapestin rautatieasema| ©Ibolya
Budapestin rautatieasema| ©Ibolya

Jos saavut Budapestiin junalla, koska olet tutustunut ympäröivään alueeseen, sinun on päästävä hotelliisi. Minusta mukavin tapa tehdä tämä on yksityinen kuljetus Budapestin rautatieasemalta hotelliin. Tässä palvelussa kuljettaja odottaa sinua (sinua ja ryhmääsi) saapuessasi ja vie sinut suoraan hotelliin ilman odottelua.

Kuten lentokenttäkuljetuspalvelun kohdalla, sinun on ilmoitettava asemalle saapumistietosi, jotta he voivat järjestää noudon. Kuljettaja odottaa sinua, vaikka junasi olisi myöhässä.

Paluupalvelu hotellilta rautatieasemalle

Voit myös järjestää paluukuljetuksen hotellista Budapestin rautatieasemalle matkasi päätteeksi. Pitkän matkan jälkeen ja varsinkin jos matkatavarat ovat täynnä, suosittelen tätä vaihtoehtoa.

4. Muut vaihtoehdot liikkua lentoasemalta: julkinen liikenne tai taksi

Taksi odottaa hotellin ovella Budapestissa.| ©Jorge Franganillo
Taksi odottaa hotellin ovella Budapestissa.| ©Jorge Franganillo

Käyttämällä julkisia liikennevälineitä Budapestin keskustaan pääset säästämään rahaa. Se on hankalampi vaihtoehto, sillä se ei vie sinua suoraan hotelliisi ja joudut todennäköisesti odottamaan lentokentällä, mutta se on käytettävissä, jos saavut Budapestiin päivällä (yöllä, erityisesti kello 11 ja 4 välillä, aikataulut ja yhdistelmät muuttuvat monimutkaisiksi).

Bussi 200E + juna

200E-bussi kestää noin 25 minuuttia ja maksaa noin euron. Se on halvin vaihtoehto, mutta se ei jätä sinua keskustaan vaan junapysäkille (Köbánya-Kispest), josta pääset keskustaan (Läntinen rautatieasema), myös yhdellä eurolla 25 minuutiksi.

Bussikuljetus 100E

Tämä bussi lähtee noin 20 minuutin välein aamuviidestä 1.20:een ja jättää sinut Budapestin keskustaan (joko Kálvin térin ja Astoria M:n pysäkille Pestissä tai Deák Ferenc Térille Budassa). Se maksaa noin 3 euroa ja kestää noin 40 minuuttia. Jos valitset tämän vaihtoehdon, muista aina tarkistaa etäisyys bussipysäkiltä hotellille, jotta näet, onko matka kävelymatkan päässä vai onko sinun löydettävä jokin muu kulkuväline.

Bussi 900 (yöbussi)

Kello yhdestä neljään aamulla tämä linja kulkee Bajcsy-Zsilinsky Streetin pysäkille. Sieltä on kaksi muuta yöbussia, 950 ja 950A, jotka vievät sinut Budapestin keskustaan.

Taksi

Jos saavut Budapestiin etkä ole varannut kuljetusta hotelliisi, lentoasemalla on myös taksiasema (varmista aina, että valitsemasi taksi on virallinen). Tämä ei ehkä tunnu paljolta, mutta se on yksi kalleimmista vaihtoehdoista verrattuna taksimatkan keskihintaan Budapestissä. Taksit ovat turvallisia ja käteviä, mutta tiettyinä vuorokaudenaikoina niitä voi olla vaikea saada.

Anan matkustajan vinkki

Jos haluat kuljetuksen hotellillesi, varaa se etukäteen. Lentokentällä on minibusseja, jotka tekevät tämän, mutta niillä ei ole kiinteää hintaa, ja joudut odottamaan, että ne täyttyvät.

5. Tämä on Budapestin lentoasema

Budapestin lentoaseman Duty Free| ©Jorge Franganillo
Budapestin lentoaseman Duty Free| ©Jorge Franganillo

Budapestin lentoasema on melko hyvin hoidettu, ja eurooppalaiseksi kaupungiksi se ei ole kovin suuri, joten siellä on helppo löytää perille. Lentoasemalla on kaksi pääterminaalia: terminaali 1 ja terminaali 2. Molemmat terminaalit ovat yhteydessä toisiinsa, ja riippumatta siitä, lähdetkö jompaan kumpaan suuntaan, saavut pääaulaan, jossa matkustajia odottavat perheenjäsenet, ystävät tai yksityiset kuljettajat.

Matkalla ulos näet myös pankkiautomaatteja sekä kauppoja, joista voit ostaa vettä tai välipaloja (hinnat ovat kohtuulliset). Vaikka Unkari on osa Euroopan unionia, sen valuutta on edelleen Unkarin forintti eikä euro, joten voit vaihtaa tai nostaa rahaa näillä pankkiautomaateilla. Näiden pankkiautomaattien maksut ovat korkeammat kuin muiden keskustassa sijaitsevien pankkiautomaattien maksut.

6. Ensimmäiset vinkit Budapestiin saapumista varten

Unkarin parlamentti aamunkoitteessa| ©Andy Maguire
Unkarin parlamentti aamunkoitteessa| ©Andy Maguire

Lentokenttä on myös ensimmäinen yhteys kaupunkiin. Kaupunki, josta voi tulla suosikkisi, jos pidät siitä yhtä paljon kuin minä. On tärkeää tietää, miten lentokentällä liikkuu, millaisia palveluja on tarjolla ja miten pääsee keskustan hotelliin, mutta on myös joitakin ensimmäisiä vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä matkaa suunnitellessa. Ennen kuin otat opaskirjan ja kameran esiin...

Milloin matkustaa Budapestiin

Budapestissä voi viihtyä mihin vuodenaikaan tahansa. Sesonkiaika on kesällä, jolloin kaupungissa on hyvin miellyttävä lämpötila nähtävyyksien katseluun, lukuun ottamatta helleaaltoja. Esimerkiksi monissa hotelleissa ei ole ilmastointia, koska se ei ole tarpeen. Jos matkustat Budapestiin talvella, lämpötilat ovat useita asteita pakkasen puolella, joten on tärkeää pakata mukaan lämpimiä vaatteita ja pysähtyä nähtävyyskierrosten aikana lyhyille pysähdyksille, jotta pysyt lämpimänä.

Miten liikkua Budapestissä

Kaupungissa on metro ja hyvin toimiva julkinen liikenneverkko, mutta kaupungin koon vuoksi siellä on helppo liikkua kävellen. Taksit ovat erittäin halpoja ja toimivat mittarihinnoin: suosittelen kävelemään lähimmälle taksitolpalle, äläkä sulje pois mahdollisuutta käyttää turistibussia tärkeimpien nähtävyyksien välillä (lue lisää täältä): Hop on Hop off -bussikierrokset).

Kuinka vaihtaa rahaa

Budapestin valuutta on Unkarin forintti. Yksi euro on 350 Unkarin forinttia. Voit vaihtaa rahaa lentokentällä, mutta kaupungin keskustassa sijaitsevissa valuutanvaihtopisteissä saat edullisemman vaihtokurssin. Kaupungin hinnat ovat joka tapauksessa hyvin alhaiset, jos matkustat euroilla, joten voit hemmotella itseäsi niin paljon kuin haluat matkasi aikana.

Missä yöpyä Budapestissä

Jos varaat majoituksen etukäteen, voit hemmotella itseäsi valinnanvaralla maksamatta kohtuuttomia hintoja (vaikka voit myös valita "ison" hinnan ja yöpyä jossakin Budapestin luksushotelleista). Joki on kaupungin maamerkki; se jakaa Budan ja Pestin rannat, ja Pest on kaupungin nykyaikaisin osa. Mikä tahansa joen lähellä sijaitseva majoituspaikka on hyvä valinta matkallesi.

Erityiset siirtovaatimukset

Jos vuokraat yksityisen kuljetuksen ja sinulla on erityisvaatimuksia, kuten tilaa vieviä tai herkkiä matkatavaroita, muista kertoa siitä yritykselle, jolta vuokraat kuljetuksen. Sinulla ei ole ongelmia, mutta he ottavat tämän huomioon, kun on kyse siitä, tarvitsetko ajoneuvossa lisätilaa vai et.

Mitä pakata

Jos on talvi, ota mukaan runsaasti lämpimiä vaatteita, myös lämpöpaitoja. Suosittelen myös, että sinulla on matkapuhelimessasi sovellus, jonka avulla voit löytää tiesi kaupungissa ilman datan käyttöä. Katujen nimet voivat olla hämmentäviä, kun tutustut kaupunkiin ensimmäistä kertaa, ja tämä vaikeuttaa liikkumista enemmän kuin muissa Euroopan kaupungeissa.

Mitä syödä

Unkarilainen ruoka on herkullista ja erittäin halpaa useimmissa ravintoloissa. Älä lähde kaupungista kokeilematta lusikkaruokia, kuten gulassia, mutta älä myöskään unohda katuherkkuja, kuten langos, kuumaa paistettua leipää, jonka päällä on erilaisia täytteitä.

Jos lähdet opastetulle kiertoajelulle Budapestissa, kysy aina oppaaltasi ravintola, jossa kaupungin työntekijät käyvät syömässä kiinteän menun. Älä unohda myöskään makeisia, sillä Unkarissa on todellisia herkkuja, jotka eroavat suuresti muualta Euroopasta. Jos harkitset opastettua kiertoajelua Budapestissä, tässä on luettelo parhaista: Päiväretket ja retket Budapestistä.

Tietoja rautatieasemasta

Budapestin päärautatieasema on Keleti, ja se sijaitsee Pestin puolella kaupungin keskustassa, vaikka se onkin hieman kaukana joesta. Täältä pääset junalla naapurimaihin, kuten Wieniin ja Prahaan, sekä junalla Unkarin pääkaupungin lähellä sijaitseviin kaupunkeihin. Jos saavut kaupungin lentokentän sijasta rautatieasemalle, voit myös valita yksityisen kuljetuksen hotellillesi tai julkisen liikenteen.

UKK

  • Ovatko Budapestin taksit turvallisia?

    Budapestin taksit ovat oletettavasti yhtä turvallisia kuin muutkin eurooppalaiset taksit, mutta muista välttää freelancereita ja yritä varata kuljetukset hyvämaineisilta yrityksiltä, kuten FoTaxi, CityTaxi ja BudapestTaxi. Kielikysymys on kuitenkin otettava huomioon, joten on silti hyvä ajatus käyttää julkisia liikennevälineitä tai varata kuljetukset etukäteen, jotta kokemus olisi helpompi.

  • Kuinka kaukana Budapestin lentokenttä on kaupungista?

    Budapestin lentoasema sijaitsee 23 km (14 mailia) Budapestin keskustasta kaakkoon, ja matka kestää noin 35-45 minuuttia liikenteestä riippuen.

  • Miten päästä Budapestin lentokentältä kaupunkiin?

    Budapestin lentokentältä pääsee keskustaan usealla eri tavalla: pikabussilla, jolla pääsee keskustaan 45-60 minuutissa, lentokenttäbussilla, joka vie sinut lähimmälle metroasemalle (ja sieltä metrolla hotellisi asemalle), junalla, jolla pääset kaupunkiin 40 minuutissa mutta harvemmin, sekä etukäteen varatulla kuljetuksella, joka vie sinut suoraan hotellillesi (täydellinen suurille ryhmille, niille, joilla on paljon matkatavaroita, tai niille, jotka ovat väsyneitä lentokoneessa matkustamisesta).