10 parasta monumenttia Dublinissa

Vaikka Dublin ei ole kovin suuri, se tarjoaa vierailijoilleen useita vaikuttavia nähtävyyksiä. Mitä Oscar Wilden kaupungissa ei kannata jättää väliin?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

10 parasta monumenttia Dublinissa

Pyhän Patrickin katedraalin sisällä | ©Prayitno photography

Kun suunnittelet , mitä nähdä ja tehdä Dublinissa, on pakko ottaa huomioon kaupungin muistomerkit. Irlannin pääkaupungista löytyy useita todella mielenkiintoisia monumentteja, aina sen myrskyisään (ja joskus surulliseen) historiaan liittyvistä monumenteista sen katuja reunustaviin uskonnollisiin temppeleihin.

Olemme koonneet kymmenen kohdan listan Dublinin kymmenestä parhaasta maamerkistä. Listan ensimmäinen kohde sijaitsee Liffey-joen rannalla ja vain muutaman metrin päässä EPIC:stä eli Irlannin siirtolaismuseosta.

1. Tutustu nälänhädän muistomerkkiin

Nälänhädän muistomerkki| ©Andy Hay
Nälänhädän muistomerkki| ©Andy Hay

Vuoden 1845 suuri nälänhätä oli Irlannin historian kohtalokkain historiallinen tapahtuma. Tuona vuonna Phytophthora infestans -niminen sieni tuhosi maan perunasadon, ja sen vaikutukset jatkuivat vuoteen 1852 asti.

Irlantilaiset johtajat pyysivät briteiltä "corn law" -vehnäveron kumoamista, joka nosti vehnän hintaa merkittävästi. Se ei riittänyt, ja nälänhätä vei tuhansien ihmisten hengen, kun taas monet muut joutuivat lähtemään saarelta lopullisesti.

Nälänhädän muistomerkillä muistetaan kaikkia niitä miehiä ja naisia, jotka lähtivät Irlannista etsimään parempaa elämää Atlantin toiselta puolelta. Veistokset esittävät ihmisiä, joilla on ankeat kasvot ja jotka kävelevät joen rannalla. Teoksen on signeerannut Rowan Gillespie, ja se sijaitsee Custom Housen eli sataman vanhan tullitalon alla.

  • Vierailuajat: ulkoilmassa
  • Hinta: ilmainen
  • Missä: Custom House Quay, North Dock, Dublin.

2. The Castle, linnoitus, jossa on paljon historiaa

Dublinin linna| ©Bjørn Christian Tørrissen
Dublinin linna| ©Bjørn Christian Tørrissen

Sen alkuperä on hieman epävarma, vaikka sen uskotaankin olleen muinainen gaelilaislinnoitus. Sittemmin sen valtasivat viikinkien ja brittien hallussa, jotka pitivät sitä Irlannin itsenäistymiseen asti.

Ylitä kynnys ja voit vierailla muun muassa valtaistuinsalissa, St Patrick's Hallissa (vanha tanssisali) ja valtion asunnoissa. Siellä on myös baari (The Terrace Café) ja lahjatavarakauppa.

Linnoitus on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 9.45-17.45 (viimeinen sisäänpääsy klo 17.15). Sisäänpääsy maksaa noin 8 euroa, mutta lapsille ja yli 60-vuotiaille on tarjolla alennuksia. Jos haluat säästää rahaa, kannattaa harkita Dublin Passin ostamista. Dublin Pass on turistikortti, joka sisältää pääsyn useisiin Irlannin pääkaupungin nähtävyyksiin.

  • Vierailuajat: maanantaista sunnuntaihin ja juhlapyhinä klo 9.45-17.45.
  • Hinta: aikuiset 8,00 puntaa, yli 60-vuotiaat ja opiskelijat 6,00 puntaa, lapset (12-17-vuotiaat) 4,00 puntaa.
  • Missä: Dame Street

Osta Dublin Pass

3. Molly Malonen pronssinen hahmo

Molly Malonen patsas| ©Wilson44691
Molly Malonen patsas| ©Wilson44691

Molly Malone on suositun irlantilaisen laulun nimi ja kuuluisa patsas St Andrew's Churchin juurella. Mutta kuka oli Molly Malone? Legendan mukaan hän myi päivisin kaduilla sydänsimpukoita ja simpukoita, kun taas öisin hän oli urhoollinen nainen.

Hänet tunnettiin upeasta kauneudestaan, mutta hän sai traagisen kuoleman. Jotkut uskovat, että syynä oli korkea kuume, toiset taas sairaus, jonka hän sai asiakkaalta.

Ei tiedetä varmasti, oliko hän todella olemassa, mutta varmaa on, että hänestä on tullut Dublinin ja siten Irlannin symboli. Hänen patsaansa on irlantilaisen kuvanveistäjän Jeanne Rynhartin suunnittelema, ja se on sijainnut tässä kaupungin kulmassa vuodesta 1988. Molly Malone on kuvattu vetämässä kärryä, jossa on pajukoreja. Nämä korit sisälsivät sydänsimpukoita ja simpukoita, mereneläviä, joita Molly myi 1600-luvun Dublinissa.

Hänen tarinansa kertova laulu on irlantilainen pubiklassikko, ja sitä ovat esittäneet muun muassa Sinead O'Connor, U2 ja The Dubliners. Toisin kuin voisi luulla, sitä ei sävelletty saarella vaan Edinburghissa.

Luojansa - skotlantilaisen James Yorkstonin - aikomuksissa se oli humoristinen kappale, mutta se oli Irlannissa niin suosittu, että siitä on tullut maan epävirallinen hymni. Se tunnetaan myös nimillä "In Dublin's Fair City" ja "Cockles and mussels".

  • Vierailuajat: ulkoilmassa
  • Hinta: Ilmainen
  • Missä: Suffolk Street

4. Pyhän Patrickin katedraali

Pyhän Patrickin katedraali| ©Diliff
Pyhän Patrickin katedraali| ©Diliff

Kaikkien kahden tai kolmen päivän matkojen Dubliniin pitäisi sisältää tämä. Pyhä Patrick on Irlannin suojeluspyhimys, ja pääkaupungin pääkirkko on omistettu hänelle. Ensimmäinen puukirkko perustettiin vuonna 1191, vaikka nykyinen katedraali aloitettiin noin vuonna 1220. Katedraali on tunnettu upeasta goottilaisesta tyylistään ja "Gulliverin matkat" -kirjan kirjoittaneen Jonathan Swiftin haudasta.

Messujen lisäksi Dublinin kirkossa järjestetään klassisen ja nykymusiikin konsertteja. Jos haluat pysyä ajan tasalla tapahtumista, suosittelen tutustumaan virallisiin verkkosivuihin.

Katedraalin läheisyydessä on useita baareja ja ravintoloita. Jos haluat fish & chips -ravintolaa, suosittelen Ritz Cafea (3 Patrick Street, Dún Laoghaire).

  • Vierailuajat: maanantaista perjantaihin klo 9.30-16.30. Lauantaisin klo 9:00-17:30 ja sunnuntaisin klo 9:00-10:30, 13:00-14:30 ja 16:30-17:30.
  • Hinta: noin 8 euroa.
  • Missä: St Patrick's Close

Varaa opastettu kierros Dublinissa

5. Daniel O'Connellin muistomerkki

O'Connellin muistomerkki| ©Rodhullandemu
O'Connellin muistomerkki| ©Rodhullandemu

Daniel O'Connell, lempinimeltään "Vapauttaja", oli 1800-luvun ensimmäinen suuri nationalistijohtaja. Irlannin itsenäistyminen Yhdistyneestä kuningaskunnasta on osittain hänen ansiotaan. Hänen karismansa ansiosta hän pystyi yhdistämään kansan ja takaamaan katolilaisille suuremmat oikeudet. Hän ei kannattanut väkivaltaa, ja hänen ajattelunsa vaikutti moniin itsenäisyyden kannattajiin.

Daniel O'Connell on niin rakastettu henkilö, että Dublinin pääkatu on nimetty hänen mukaansa. Kadun päässä, vain muutaman metrin päässä joesta, on hänelle omistettu pronssinen muistomerkki.

Sen on suunnitellut John Henry Foley - yksi aikansa suurimmista kuvanveistäjistä - ja se on vartioinut vanhaa kaupunkia vuodesta 1882. Jos katsot tarkkaan, näet luodinreikiä, jotka ovat peräisin vuoden 1916 irlantilaiskapinasta, pääsiäiskapinasta.

  • Vierailuajat: Ulkona
  • Hinta: ilmainen
  • Missä: O'Connell Street Lower

6. GPO, postitoimisto

Postitoimisto| ©Kaihsu Tai
Postitoimisto| ©Kaihsu Tai

General Post Office oli viimeinen georgialainen rakennus, joka rakennettiin kaupunkiin. Sen mahtava julkisivu hallitsee O'Connell Streetiä, ja se on edelleen käytössä.

Arkkitehtonisen merkityksensä lisäksi se on merkittävä sen "roolin" vuoksi vuoden 1916 pääsiäiskapinassa. Yli sata vuotta sitten toimisto oli kapinallisten päämaja. Vaikka kapina päättyi epäonnistumiseen, se oli ratkaisevan tärkeä Irlannin itsenäisyyden saavuttamisen kannalta.

Kapinalliset pitivät rakennusta hallussaan vajaan viikon ajan, kunnes heidät pakotettiin antautumaan. Jos haluat oppia lisää kapinan historiasta, suosittelen varaamaan vierailun GPO-museoon. Jos matkustat Dubliniin joulukuussa, voit nauttia kulttuurilaitoksen järjestämästä jouluelämyksestä.

  • Vierailuajat: keskiviikosta lauantaihin klo 10-17.
  • Hinta: noin 13 euroa
  • Missä: O'Connell Street Lower

7. Oscar Wilden elävänkokoinen patsas

Oscar Wilden patsas| ©Arbol01
Oscar Wilden patsas| ©Arbol01

Lyhyen matkan päässä Trinity Collegesta sijaitseva elävänkokoinen hahmo kuvaa kirjailijaa, joka lepää kalliolla. Patsas sijaitsee Merrion Square Parkissa, ja siinä on erikoisuus: kasvot ilmaisevat kahta vastakkaista tunnetta. Vasemmalla puolella on iloiset kasvot, kun taas oikealla puolella on surullinen ilme. Tämä piirre symboloi Oscar Wilden poisnukkunutta sielua

. Patsas katsoo kohti Wilden perheen vanhaa kotia osoitteessa 1 Merrion Square. Kirjailijalla oli onni syntyä varakkaaseen perheeseen, ja hänen kotitalonsa oli Dublinin kulttuurielämän keskus.

Talossa voi vierailla, ja kierroksella voi tutustua kirjakauppaan ja pääsaliin, jossa Lady Jane Wilde piti kuuluisia illanistujaisiaan. Lisätietoa saa virallisilta verkkosivuilta.

  • Vierailuajat: ulkoilmassa
  • Hinta: ilmainen
  • Missä: Merrion Square Park

8. Glasnevin Cemetery, ensimmäinen katolinen hautausmaa

Glasnevinin hautausmaa| ©Ideru
Glasnevinin hautausmaa| ©Ideru

Dublinin pohjoispuolella on miljoonien irlantilaisten leposija. Nationalistijohtajat Arthur Griffith, Michael Collins ja Daniel O'Connell, vallankumouksellinen naistenmies Constance Markievicz, runoilija Brendan Francis Behan ja muita vaikutusvaltaisia henkilöitä on haudattu tänne ikuisesti.

Glasnevinin hautausmaa on valtava - se on yli 120 hehtaarin laajuinen - ja sen haudat heijastavat makujen ja tyylien muutoksia vuosisatojen aikana.

Maanantaista sunnuntaihin järjestettävät kävelykierrokset paljastavat hautausmaan salaisuuksia. Kierrokset alkavat museon vastaanotosta, kestävät yleensä puolitoista tuntia ja niitä johtavat kokeneet oppaat.

Hautausmaalle pääsee useilla eri tavoilla, joista suosituin on turistibussi, joka pysähtyy sisäänkäynnin lähellä. Muita vaihtoehtoja ovat kaupunkibussi (linjat 4, 9, 40, 83 ja 140) tai paikallisjuna (DART, Drumcondran pysäkki).

Kävelyn jälkeen voit nauttia drinkin SI Café - The Towerissa, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä O'Connell Towerista (Glasnevin Cemetery, Botanic). Toinen vaihtoehto on John Kavanagh - The Gravediggers, joka on vuonna 1833 avattu perhepubi. Se ylläpitää erillistä aluetta, joka oli aikoinaan omistettu naisille (ei hätää, nykyään siellä voi istua kuka tahansa), eikä siellä saa soittaa puheluja tai kuunnella musiikkia (Prospect Square 1).

  • Vierailuajat: Avoinna päivittäin klo 9-17.
  • Hinta: Kierros hautausmaalla ja syvällinen katsaus Irlannin historiaan maksaa noin 13 euroa.
  • Missä: Finglas Road, Glasnevin

Varaa Dublinin kiertoajelubussi

9. The Spire, taivaaseen ulottuva kierre

Spire| ©Barnacles Budget
Spire| ©Barnacles Budget

Keskellä O'Connell Streetiä, ei kaukana pääpostitalosta, seisoo moderni teräksinen obeliski. Se on 120 metriä korkea ja Vanhankaupungin korkein rakennelma.

Se tunnetaan myös nimellä An Túr Solais (Valon muistomerkki), mutta sillä ei muisteta mitään erityistä: se on yksinkertaisesti jättimäinen kohtaamispaikka kaupallisella alueella.

Aiemmin samalla paikalla oli suuri graniittipylväs, jonka päällä oli Horatio Nelsonin patsas. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1809, heti Trafalgarin voiton jälkeen. Irlannin itsenäistymisen jälkeen kansalaiset halusivat korvata Nelsonin irlantilaisella patriootilla, mutta kaupunginvaltuusto ei pystynyt tekemään päätöstä. Tasavaltalaisarmeija räjäytti sen lopulta vuonna 1966.

Jos kuljeskelet O'Connell Streetin kautta lounasaikaan ja haluat perinteisen ruokalajin tuopin Guinnessin kera, suosittelen Brannigan's ia (9 Cathedral Street). Tässä historiallisessa paikassa voit syödä Bangers & Mashia, sianlihamakkaraa, joka tarjoillaan cheddarjuustolla, purjolla ja karamellisoidulla kaalilla maustetun perunamuusin kanssa.

  • Vierailuajat: Ulkona
  • Hinta: Ilmainen
  • Missä: O'Connell Street Upper

10. Arnaldo Pomodoron teos Sphere Within A Sphere (Pallo pallon sisällä pallossa)

Sphere Within A Sphere| ©greenpearls
Sphere Within A Sphere| ©greenpearls

Se lahjoitettiin Trinity Collegelle vuonna 1992, joka sijoitti sen kirjakaupan eteen. Se on suuri metallipallo, jonka halkeillut pinta paljastaa toisen halkeillut pallon sisältä.

Taiteilijan mukaan sisempi pallo edustaa maapalloa, kun taas ulompi pallo edustaa kristinuskoa. Hänellä on sisaria Pesarossa, Roomassa, Washingtonissa, New Yorkissa, Tokiossa ja Teheranissa.

  • Vierailuajat: ulkona
  • Hinta: Ilmainen
  • Missä: Trinity College