Pompeijin kierrosten ja vierailujen kesto

Olet uppoutumassa Vesuviuksen kaupunkiin, joka hautautui laavan alle lähes 2000 vuotta sitten. Mutta... Kuinka paljon aikaa tarvitset vierailuun? Riittääkö yksi päivä?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minuuttia luettu

Pompeijin kierrosten ja vierailujen kesto

Panoraamanäkymä Pompeijista | ©Kirsten Velghe

Matkustat Italiassa ja olet jo pitkään suunnitellut Pompejin vierailua, mutta mietit varmaan, onko sinulla tarpeeksi aikaa käydä siellä, kannattaako sinne mennä vain yhdeksi päiväksi, kuinka kauan vierailusi kestää....

Olipa asia mikä tahansa ja olitpa mistä tahansa kotoisin, annan sinulle vinkkejä, jotka auttavat sinua matkan järjestämisessä. Ensimmäiseksi sinun on tietenkin varattava liput Pompeijiin, sillä ne myydään nopeasti loppuun. Lue lisää!

Kuinka kauan ilmainen vierailu Pompeijiin lipun kanssa kestää?

Pompeji| ©Javier Pereda
Pompeji| ©Javier Pereda

Kun olet varannut lippusi Pompejiin, voit tutustua siihen vapaasti niin paljon kuin haluat. Tutustu rauhassa kaupunkiin, joka on säilynyt koskemattomana 1. vuosisadalta lähtien, vaeltele sen kaduilla ja syvenny sen tarinoihin ja anekdootteihin. Suositeltava aika vapaalle vierailulle on neljästä viiteen tuntia.

Tänä aikana voit rauhassa tarkastella Pompeijin tärkeimpiä arkeologisia jäännöksiä, kuten Pompeijin foorumia, Jupiterin temppeliä, basilikaa tai Apollon temppeliä, ja saada käsityksen siitä, millaista elämä oli muinaisen Rooman aikana Vesuviuksen vuonna 79 hautaaman kaupungin jäännöksistä. Löydät monia yksityiskohtia roomalaisten jokapäiväisestä elämästä ja opit heidän kaupoistaan, patsaistaan, taloistaan ja kylteistään.

Nauti vierailusta, joka on täynnä historiaa ja joka sopii historian ja kulttuurin ystäville.

.

Varaa lippusi Pompeijiin

Kuinka kauan yksityinen opastettu kierros Pompeijissa kestää?

Pompeijin kierros| ©pululante
Pompeijin kierros| ©pululante

Kun varaat opastetun kierroksen Pompeijiin, muista, että vietät yhteensä kaksi tuntia ammattitaitoisen oppaan kanssa, joka esittelee sinulle tämän paikan historiaa ja faktoja sekä sen tunnetuimpia kohteita, kuten Jupiterin temppeliä, Mysteerien huvilaa, Apollon temppeliä, Faunin taloa, amfiteatteria ja Lupanaria.

Opastajan tarinoiden ja anekdoottien ansiosta tutustut Pompeijiin täydellisesti, kun tutustut sen arkeologisiin raunioihin. Olennainen tapa syventyä tämän Unescon maailmanperintökohteen historialliseen menneisyyteen.

Varaa opastettu Pompeiji-retki

Kuinka kauan matka Roomasta Pompeijiin kestää?

Pompeijin katu| ©a rancid amoeba
Pompeijin katu| ©a rancid amoeba

Valtaosa kävijöistä viettää Pompeijissa koko päivän. Jos olet Roomassa, sinulla on yli 200 kilometriä matkaa tänne, joten ihanteellisinta olisi ottaa Roomasta järjestetty retki Pompeijiin, jolla voit matkustaa mukavasti yksityisellä bussilla ilman välilaskuja ja all inclusive -palvelulla.

Retket lähtevät yleensä aikaisin aamulla, jotta saat Pompeijissa mahdollisimman paljon aikaa. Lähtöaika on yleensä noin klo 7.30 tai klo 8.00, kun matkat lähtevät Rooman keskustasta.

Yleensä palaat Roomaan noin 12-14 tuntia myöhemmin, jolloin olet nauttinut täydestä, intensiivisestä ja kiehtovasta päivästä Pompejin raunioiden keskellä. Hyödynnä tilaisuus levätä bussissa, nauttia maisemista ja ladata akut opastettua kierrosta varten, joka ei jätä sinua välinpitämättömäksi.

Varaa vierailusi Pompeijiin Roomasta

Kuinka kauan matka Pompejiin Napolista kestää?

Huvilan sisustus| ©Nick Hubbard
Huvilan sisustus| ©Nick Hubbard

Retket Pompeijiin Napolista ovat huomattavasti lyhyempiä, sillä etäisyys on lyhyempi (kaupunkien välimatka on vain reilut 20 kilometriä). Tästä syystä voit jopa valita retkistä, jotka kestävät vain puoli päivää, tai retkistä, jotka kestävät koko päivän, mutta joiden välissä on pysähdys, jotta voit vierailla (ja kiivetä) Vesuviuksen kraatterilla.

Opastetut retket kestävät yleensä vähintään kaksi tuntia: opas selittää yksityiskohtaisesti, mitä näet, ja kertoo, miten Pompeijin asukkaat elivät ennen kuin tulivuori yllätti heidät eräänä aamuna niin voimakkaalla purkauksella, että se hautasi heidät laavan alle. Sen jälkeen sinulla on aikaa kävellä ympäriinsä kaikessa rauhassa, käydä loppuun asti niissä osissa, jotka ovat herättäneet huomiosi, ottaa valokuvia, syödä lounasta..... Sinä päätät, miten vietät loppupäivän!

Muuten, iltapäivän loppupuolella näet, kuinka Pompeji tyhjenee, suuret ryhmät poistuvat ja tunnelma sen mukulakivikaduilla on paljon intiimimpi. Tartu tilaisuuteen kävellä tämän jännittävän kaupungin raunioilla viimeisen kerran ja lähde pois paras mahdollinen maku suussa.

Varaa vierailusi Pompejiin Napolista käsin

Kannattaako Pompeijissa vierailla yhdessä päivässä, ja riittääkö aika?

Uppoudu historiaan| ©liddybits
Uppoudu historiaan| ©liddybits

Tämä on luultavasti tärkein mielessäsi oleva kysymys, ja vastaus on hyvin selvä: kyllä, ehdottomasti. Itse asiassa kaupungin koko on täydellinen siihen, että voit viettää siellä yhden päivän ja saada käsityksen siitä, millaista elämä oli tässä muinaisroomalaisessa kaupungissa, miten Vesuviuksen purkaus tapahtui ja miten se järkytti sen asukkaita jne.

Opastetut kierrokset (suosittelen lämpimästi, että otat sellaisen) kestävät yleensä vähintään kaksi tuntia, ja niihin sisältyy yleiskierros kaupungin tärkeimpiin kohtiin: näet amfiteatterin, sen temppelit, kylpylät, talot, tavernat... jopa joidenkin kaupunkilaisten kivettyneet ruumiit.

Itse asiassa, jos pääset Pompeijiin suhteellisen aikaisin aamulla, sinulla on iltapäivällä riittävästi aikaa nousta Vesuviukselle (puolen tunnin kävelymatkan päässä Pompeijista pääset 1000 metrin korkeuteen tulivuoren yläpuolelle ja voit sitten kävellä ylös), ja se on sen arvoista. Joten vaadin: jos sinulla on vain yksi päivä aikaa omistaa Pompeijin kaupungille, mene vain, et tarvitse enempää.

Varaa lippusi Pompeijiin

Pompeji kahdessa päivässä

Herculaneumin arkeologiset jäännökset| ©Pablo Cabezos
Herculaneumin arkeologiset jäännökset| ©Pablo Cabezos

Todellisuudessa Pompeijissa käymiseen ei tarvita kahta päivää, joten jos sinulla on ylimääräistä aikaa ja haluat tutustua alueeseen tarkemmin, olet onnekas, sillä Pompeijin ympäristössä on paljon nähtävää.

Jos pidit Pompeijista ja halusit nähdä enemmän, olet varmasti innostunut vierailemaan Herculaneumissa, naapurikaupungissa, joka myös hautautui Vesuviuksen laavan alle saman purkauksen aikana. Uskallan väittää, että sen jäännökset ovat paljon paremmin säilyneet kuin Pompeijin, joten vierailu on enemmän kuin mielenkiintoinen.

Jos sää on hyvä ja haluat rentoutua meren äärellä, Amalfin rannikko tai Caprin saari ovat kaksi loistavaa vaihtoehtoa, jotka eivät tuota pettymystä: pulahdus kristallinkirkkaisiin vesiin, kalliot unenomaisine värikkäine taloineen tai veneretki Napolinlahdella on nautinto kaikille aisteille. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä emme voi unohtaa Napolia, koko maan aidointa kaupunkia, pizzan ja ruudullisilla pöytäliinoilla koristeltujen terassien synnyinpaikkaa. Valitsitpa minkä tahansa, et voi mennä pieleen.

Varaa opastettu kierros Pompeijiin

Pompeji puolessa päivässä

Tutustu Pompejin upeimpiin nähtävyyksiin| ©Pedro
Tutustu Pompejin upeimpiin nähtävyyksiin| ©Pedro

Pompejin parhaiden nähtävyyksien näkeminen puolessa päivässä on mahdollista. Sinulla ei ole paljon aikaa pitkille tauoille tai istahtaa syömään johonkin ympäröivistä ravintoloista, mutta voit silti nauttia tästä ainutlaatuisesta alueesta ja tutustua kaupungin olemukseen, sen tärkeimpiin monumentteihin, Vesuviuksen historiaan...

Parasta tällaisessa tapauksessa on liittyä opastetulle kierrokselle, jossa asiantunteva opas esittelee sinulle kaupungin kauneimmat osat, vie sinut tärkeimpiin kohtiin ja selittää tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää.

Jos vierailet Pompeijissa myöhään iltapäivällä, huomaat, että turistien ja suurten ryhmien tungos on huomattavasti vähäisempää ja voit nauttia kaupungista aidoimmalla mahdollisella tavalla iltapäivän auringon viimeisten säteiden alla. Loistava suunnitelma!

Varaa Pompeiji-lippusi

Kuinka kauan kestää päästä Roomasta Pompeijiin?

Juna Pompeijiin| ©martin_vmorris
Juna Pompeijiin| ©martin_vmorris

Jos yövyt Roomassa ja haluat laskea, kuinka kauan sinulta kestää päästä sinne, ota huomioon (vaikka löydätkin lisää tietoa artikkelistani Roomasta Pompeijiin pääsystä):

  • Se riippuu siitä, käytätkö tavallista vaisuurnopeusjunaa. Nopeimmilla junilla (jotka ovat myös kalleimpia) matka taittuu 1 tunnissa ja 20 minuutissa. Ole varovainen, sillä "hitaat" junat voivat kestää useita tunteja.
  • Julkisella bussilla: Linja-autolla matka kestää noin kolme tuntia, riippuen matkan varrella olevista pysähdyksistä.
  • Autolla: Autolla matka kestää kaksi ja puoli tuntia.

Varaa vierailu Pompeijiin Roomasta

Kuinka kauan kestää päästä Napolista Pompeijiin?

Bussi kohteeseen Pompeji| ©Chris Sampson
Bussi kohteeseen Pompeji| ©Chris Sampson
  • Junalla: Noin 3 eurolla voit ostaa lipun, jolla pääset Napolista Pompejin arkeologisen alueen ovelle 40 minuutissa.
  • Bussilla: Myös bussilla matka Napolista Pompeijiin kestää noin 40 minuuttia.
  • Autolla: Napolista Pompeijiin kulkee maanteitse reilussa puolessa tunnissa.

Varaa vierailu Pompejiin Napolista käsin