Parasta tekemistä Marseillessa

Marseille tarjoaa paljon tarjottavaa kaikille matkailijoille. Jos et halua jättää mitään väliin tässä kaupungissa, tutustu tähän pakollisten nähtävyyksien listaan!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Marseillessa

Marseille satamasta katsottuna | Vista del puerto de Marsella |© Jo Kassis

Provencen pääkaupunki Marseille on yksi Ranskan vanhimmista kaupungeista. Mielenkiintoisen historiallisen ja kulttuuriperinnön sekä upean luonnonympäristön ansiosta Marseille on ihana pakopaikka mihin aikaan vuodesta tahansa - tutustu näihin 10 kohteeseen, joita kannattaa tehdä ja nähdä Marseillessa lomallasi!

1. Lähde risteilylle Les Calanquesin kansallispuistoon

Les Calanquesin kansallispuisto| ©Hugo Vidal
Les Calanquesin kansallispuisto| ©Hugo Vidal

Retkistä puheen ollen, Provence on täydellinen alue tutkimusmatkailijoille.

Jos etsit unenomaisia maisemia , yksi Marseillen pakollisista vierailukohteista on Les Calanques'n kansallispuisto, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä kaupungista. Täältä löydät pieniä poukamia, joiden turkoosit vedet ovat piilossa rannikkoa reunustavien valkoisten kallioiden välissä, ja ne saavat sinut sanattomaksi.

Maisemien ja merenpohjan kauneuden ansiosta Les Calanquesista on tullut yksi Etelä-Ranskan tärkeimmistä matkailukohteista. Tähän luonnonpuistoon voi tutustua monin eri tavoin:

  • Jos olet patikointiharrastaja , voit kävellä GR-98-reittiä Marseillesta Cassisiin. Se on pitkä ja vaivalloinen kävelymatka, mutta matkan varrella avautuvat näkymät ovat vaivan arvoisia.
  • Suosikkivaihtoehtoni: Voit tutustua Les Calanquesiin myös vedestä käsin tekemällä retken huviveneellä. Mielestäni tämä on paras tapa viettää rentouttava päivä Marseillessa, kun olet kosketuksissa luontoon ja nautit Välimeren kauniista näkymistä. Artikkelissani Käy Calanquesin kansallispuistossa Marseillesta käsin kerron kaikki vaihtoehdot risteilylle Calanquesissa. Älä missaa sitä!

Varaa risteily Les Calanques -puistoon Marseillesta!

2. Kävele Marseillen vanhassa satamassa

Vanha satama| ©Pat Guiney
Vanha satama| ©Pat Guiney

Kaupungin sydän on Vanha satama, joka on yksi Välimeren tärkeimmistä satamista siitä lähtien, kun kreikkalaiset perustivat Marseillen 2 600 vuotta sitten. Minusta on kiehtovaa kävellä täällä, sillä Euroopassa ei ole montaa satamaa, joka on yhtä pitkäikäinen ja yhä toiminnassa.

Nykyään se toimii venesatamana, ja sitä ympäröivät mielenkiintoisimmat nähtävyydet, kuten Fort Saint Jean, Fort Saint Nicolas, MuCem tai Palais du Pharo.

Vanhat varastot, joissa aikoinaan säilytettiin satamassa kaupattuja tavaroita, ovat muuttuneet ravintoloiksi ja kahviloiksi, joiden terasseilta avautuu näkymä auringonlaskuun meren yllä. Mitäpä jos istahtaisit johonkin niistä nauttimaan Ranskan parasta bouillabaissea tai lasillisen pastis'ta, paikallista aniksesta valmistettua juomaa?

Se on loistava paikka rentoutua, katsella maisemia ja paikallisia, jotka kävelevät tai tuovat päivän saaliin laiturille. Vaikka uusi satama on syrjäyttänyt vanhan sataman Marseillen satamakaupan osalta, kalastus on edelleen monien marseillelaisten elämäntapa, ja tänne voi yhä nähdä saapuvan veneitä pitkän merellä vietetyn päivän jälkeen.

Lyhyesti sanottuna kaupungin vanha satama on elävä osa kaupungin historiaa, ja millä tahansa Marseillen parhaista kiertomatkoista pääset tutustumaan siihen.

3. Vieraile Saint Jeanin ja Saint Nicolasin linnoituksissa

Saint Jeanin linnoitus| ©Tiberio Frascari
Saint Jeanin linnoitus| ©Tiberio Frascari

Marseillen vanhaa satamaa puolustaa kaksi mahtavaa linnoitusta, jotka näyttävät kaksosilta mutta eivät ole, sillä ne on rakennettu eri tarkoituksiin. Molemmat ovat kuitenkin olleet osa kaupungin maisemaa vuosisatojen ajan, ja nykyään ne ovat kaksi merkittävää matkailunähtävyyttä.

Saint Jeanin linnoitus

Saint Jean on vanhin linnoitus, ja sen rakensivat Jerusalemin Pyhän Johanneksen hospitaaliritarit 1200-luvulla ristiretkien aikana.

Alun perin sitä käytettiin lähtöpisteenä, josta joukot pääsivät Pyhään maahan, mutta historian kuluessa sitä käytettiin myös vankilana Ranskan vallankumouksen aikana ja ammusvarastona toisen maailmansodan aikana.

Nykyään se on yksi Marseillen suosituimmista muistomerkeistä, ja se on yhdistetty MuCemiin (Euroopan ja Välimeren sivilisaatioiden museo) kävelysillalla. Täältä avautuva näkymä Marseillen satamaan on todellinen ihme.

Saint Nicolasin linnoitus

Vastapäätä on Saint Nicolasin linnoitus, toinen linnoitus, jonka kuningas Ludvig XIV määräsi rakennettavaksi puolustamaan Marseillea hyökkääjiltä ja paikallisilta kapinoilta.

Ranskan vallankumouksen aikana linnaketta alettiin purkaa, mutta myöhemmin se rakennettiin uudelleen, jotta se säilyisi kaupungin puolustamiseen tarkoitettuna rakenteena.

Jos haluat matkasi aikana nauttia poikkeuksellisesta näkymästä Marseilleen ja sen lahdelle, älä epäröi ja kiipeä linnoituksen valleille postikorttimaisia valokuvia varten!

4. Vieraile MuCemissä (Euroopan ja Välimeren sivilisaatioiden museo)

MuCem| ©Fred Romero
MuCem| ©Fred Romero

Poistumatta vanhasta satamasta, Marseillen linnoitusten ja meren äärellä vierailun jälkeen, löydät yhden Marseillen mielenkiintoisimmista museoista, MuCemin, joka on syntynyt kunnianosoitukseksi Välimerelle ja sen ympärille syntyneille sivilisaatioille.

Koska se on ainoa museo, joka on omistettu molempien rannikoiden hedelmällisille Välimeren kulttuureille, se on vierailun arvoinen. Jos olet innostunut arkeologiasta ja historiasta, sinua odottaa todellinen herkkupala. On useita syitä, miksi suosittelen vierailua MuCemiin:

  • Ensinnäkin sen kokoelmien ja laitoksen luonteen vuoksi. Sen huoneissa on miljoona arkeologiaan, antropologiaan, historiaan ja taidehistoriaan liittyvää teosta, asiakirjaa ja esinettä, jotka tekevät erittäin mielenkiintoisesta matkasta läpi ajan. Tarvitset vähintään puoli päivää nähdäksesi sen kunnolla.
  • Toiseksi Rudy Ricciottin suunnitteleman rakennuksen nykyarkkitehtuurin vuoksi, joka on jyrkässä ristiriidassa alueen perinteisen arkkitehtuurin kanssa ja on muuttanut maisemaa.
  • Kolmanneksi museon korotetuilta kävelyreiteiltä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Marseillen vanhaan satamaan ja Välimerelle. Myös sen kauniiden puutarhojen vuoksi, joiden läpi suosittelen tekemään miellyttävän kävelyretken.
  • Lopuksi, koska MuCem on erittäin mielenkiintoinen paikka ajatusten vaihtoon, tiedon levittämiseen ja eri kulttuurien tunnustamiseen.

Isabelin matkavinkki Jos haluat vain nauttia MuCemin ja sen puutarhojen näkymistä, sisäänpääsy on ilmainen kaikkina päivinä. Ja joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina sinun ei myöskään tarvitse maksaa mitään.

5. Kävele ympäri Le Panierin hipsterin kaupunginosaa

La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari
La Vieille Charité| ©Tiberio Frascari

MuCemin ja Fort Saint Jeanin yhdistävän kävelyreitin lisäksi on toinenkin kävelyreitti, joka yhdistää sen Le Panierin kaupunginosaan, joka on Marseillen vanhin ja jota on kutsuttu lempinimellä "Marseillen pieni Montmartre".

Sen ylittämällä pääset kukkulalla sijaitsevaan viehättävään kaupunginosaan, joka muuttui 1600-luvulla yhdestä kaupungin vaatimattomimmista kaupunginosista yhdeksi nykyajan trendikkäimmistä taidegallerioidensa, vintage-vaatekauppojensa, viihtyisien terassiensa ja urbaanien seinämaalaustensa ansiosta.

Mitä näet Le Panierissa?

Uskaltaudu Le Panierin sokkeloisille, mukulakivikaduille saadaksesi esimakua tämän viehättävän Marseillen kaupunginosan hipsterimäisestä ja monikulttuurisesta olemuksesta- kävele Vanhasta satamasta ylös rinteeseen yläalueelle, jossa kreikkalainen agora sijaitsi 3. vuosisadalla eaa.!

Matkan varrella törmäät viehättäviin aukioihin, kuten Les Molins (jossa voit nähdä viimeisen pystyssä olevan myllyn, joka on antanut paikalle nimensä), Lenche-aukio (josta avautuu upea näkymä satamaan) tai Treize Cantons -aukio (josta näet Vieille Charitén, Le Panierin näkyvimmän monumentin, joka oli aikoinaan saattohoitokoti ja jossa nykyään toimii useita kulttuurilaitoksia).

Suosittelen myös pyöräretkeä tällä Marseillen alueella. Näet myös vanhoja taloja, pieniä kirkkoja, käsityöläismyymälöitä, suklaakauppoja ja leipomoita, joissa sinua houkutellaan maistamaan paikallisia makeisia.

L e Panierin kierroksen päätteeksi ei kuitenkaan ole mitään parempaa kuin siemailla viiniä jossakin sen vilkkaista baareista, nauttia Marseillen rennosta välimerellisestä hengestä ja kohottaa malja matkallesi. (Lisää Marseillen gastronomiasta löydät artikkelistamme Kaupungin parhaat ruokakierrokset. Isabelin matkailijan vinkki Jos etsit omaperäistä matkamuistoa, voit ostaa aitoa marseillelaista saippuaa Le Panierin kaupunginosassa sijaitsevasta La Grande Savonneriesta.

6. Ihmettele Notre Dame de la Garden basilikaa

Notre Dame de la Garde| ©Maxence
Notre Dame de la Garde| ©Maxence

Vanhan sataman eteläpuolella on yksi Marseillen tärkeimmistä nähtävyyksistä: Notre Dame de la Garde.

Huolimatta sen mahtavasta ulkonäöstä ja siitä, mitä monet uskovat, tämä temppeli ei ole katedraali vaan romaanis-bysanttilainen basilika, joka korvasi muinaisen keskiaikaisen kappelin 1200-luvun alusta.

Voit kävellä sinne ylös, mutta jos haluat päästä sinne nopeammin ja säästää itsesi ylämäkeen kävelemisen vaivalta , suosittelen ottamaan 60-bussin tai turistijunan rannikkoa pitkin. Näin näet Marseillen muita nähtävyyksiä ja pääset pyhäkköön hetkessä. Mikä tahansa Marseillen kiertoajelubussin reitti vie sinut Notre Damelle.

Miksi käydä tässä kirkossa?

Notre Dame de la Garde vaikuttaa minusta välttämättömältä vierailulta kaupungissa. Yhtäältä sen taiteellisen kauneuden vuoksi, jossa moniväriset kivet, kullatut koristeet ja mosaiikit antavat muodon upealle monumentille. Toisaalta siksi, että La Guardan kukkulalta avautuvat upeat panoraamanäkymät koko Marseillesta mereltä ja saarilta vuorille, ja voit arvostaa kaupungin valtavaa laajuutta.

Jos sinulla on siihen mahdollisuus, suosittelen menemään Notre Dame de la Garden basilikaan auringonlaskun aikaan, jolloin auringonvalo sävyttää kirkon seinät kauniisti oranssin värisiksi ja kellotapulin huipulla oleva Neitsyt Marian kuva loistaa kirkkaana kuin hengellinen majakka. Se on maaginen hetki.

7. Tutustu Château d'Ifin pelottavaan vankilaan

Château d'Ifin vankila| ©Guilhem Vellut
Château d'Ifin vankila| ©Guilhem Vellut

Jos sää on kaunis ja meri tyyni, et voi olla ottamatta laivamatkaa Marseillen lahdella sijaitsevalle Ifin saarelle. Siellä sijaitsi 1500-luvulla rakennettu linnoitus, joka innoitti kirjailija Alexandre Dumas'n asettamaan vankilan kuuluisaan romaaniinsa "Monte Criston kreivi".

Vaikka Château d'If rakennettiin kuningas François I:n käskystä Marseillen sataman suojelemiseksi, vuosia myöhemmin sitä käytettiin myös vankilana, kuten romaanissa kuvataan.

Sijaintinsa vuoksi se vaikeutti pakenemista, ja sitä on verrattu kuuluisaan Alcatrazin vankilaan.Nykyään voit vierailla Château d'Ifin vanhoissa tyrmissä, kuulla tarinoita kuuluisimmista vangeista ja nauttia Marseillen rannikon näkymistä sen tornien ja linnoitusten huipulta.

Tämä retki Ifin lahden arvoitukselliseen linnoitukseen on yksi Marseillen parhaista veneretkistä.

8. Sisään Saint-Victorin luostariin

Saint-Victorin luostari| ©cemaxx
Saint-Victorin luostari| ©cemaxx

Saint-Victorin luostari on yksi Marseillen vanhimmista nähtävistä rakennuksista ja romaanisen arkkitehtuurin aarre.

Se perustettiin 5. vuosisadalla jKr. muinaisen kreikkalaisen nekropolin jäänteille ja lähelle sen marttyyripyhimyksen hautaa, jonka mukaan se on saanut nimensä, ja se on nykyään tärkeä pyhiinvaelluskohde ranskalaisille, erityisesti 2. helmikuuta, kynttilänpäivän aikana. Jos matkasi Marseilleen osuu samaan aikaan tämän juhlan kanssa,sinulla on tilaisuus nähdä Saint Victorin luostariin johtava kulkue, joka on esimerkki paikallisesta kansanperinteestä.

Jos ei, ei hätää, sillä myös tämän paikan historia, arkkitehtuuri ja sitä ympäröivät legendat tekevät siitä vierailun arvoisen. Ulkoisesti tämä luostari näyttää linnoitetulta linnalta, jossa on useita torneja ja muuri, mutta sanoisin, että hämmästyttävintä on sen sisällä.

Täällä voit nähdä katakombit, joissa Pyhää Lasarusta ja Pyhää Maria Magdaleenaa kunnioitetaan, Pyhän Viktorin luolan, kryptan ja kirkon. Voit myös nähdä joitakin muinaisia sarkofageja, sekä pakanallisia että kristillisiä. Tällainen on Pyhän Kassianuksen arkku, joka löydettiin vuonna 1965.

Maistuisiko välipalaksi navettoja?

Saint Victorin luostarissa käynnin jälkeen suosittelen käymään Marseillen vanhimmassa leipomossa Le Four à Navettes (136 Rue Sainte), joka sijaitsee aivan luostarin lähellä.

Siellä leivotaan navettes-keksejä, hyvin tyypillisiä kaupungin keksejä, joiden venemuoto viittaa legendaan "pyhistä Marioista" (Maria Salome, Martha, Maria Magdaleena) ja pyhästä Lasaruksesta, jotka tulivat Pyhästä maasta veneellä Marseillen rannikolle evankelioimaan sitä.

Tämä makeinen liittyy läheisesti Saint-Victorin luostariin, sillä Kynttilänpäivänä, kulkueen jälkeen, marseillelaiset ostavat yleensä navettejaan täältä nauttiakseen niitä perheen kanssa. Se on hyvin omaperäinen lahja kotiin vietäväksi. Olen varma, että myös rakkaasi rakastavat sitä!

9. Ota muutama valokuva Boulevard Longchampilla

Longchampin palatsi| ©Fred Romero
Longchampin palatsi| ©Fred Romero

Kävely Boulevard Longchampin varrella on toinen Marseillen matkan pakollisista kohteista. 1800-luvun rakennusten reunustama katu, jonka kruunaa kaunis palatsi, joka näyttää suunnitellulta näyttämään näyttämönä kauneimmille valokuville, joita voit ottaa kaupungissa, mutta todellisuudessa sen tarkoitus oli aivan toinen.

Longchampin palatsin alkuperä liittyy juomavesiongelmiin, joista Marseille oli kärsinyt vuosisatojen ajan.

1800-luvun puolivälissä rakennettiin kanava, jonka tarkoituksena oli kuljettaa vettä läheiseltä joelta kaupunkiin, ja hankkeen onnistumisen kunniaksi rakennettiin bulevardin päähän tämä kaunis, barokkia ja monumentaalista ilmettä henkivä palatsi. Tässä rakennuksessa sijaitsevat nykyään Luonnonhistoriallinen museo (oikealla) ja Kuvataidemuseo (vasemmalla), mutta huomion keskipisteenä on epäilemättäupea barokkiaiheinen suihkulähde, joka sijaitsee keskellä puoliympyränmuotoista pylväskäytävää, joka yhdistää Longchamp-palatsin kaksi siipeä ja ympäröivän puutarhan.

Todellinen hymni vedelle, luonnolle ja veden tulon mukanaan tuomalle yltäkylläisyydelle. Isabelin matkustajan vinkki Jos haluat nähdä Longchampin palatsin sisältä, ota Marseillen kaupunkipassi, sillä siihen sisältyy sisäänpääsy molempiin museoihin.

10. Tutustu Marseillen vaikuttavaan katedraaliin

Marseillen katedraali| ©Geoff Livingston
Marseillen katedraali| ©Geoff Livingston

Viimeisenä ja tämän Marseillen nähtävyyksien luettelon päättävänä kohteena on Marseillen katedraali.

Se on ainoa laatuaan Ranskassa, ja se sijaitsee sataman suulla, vain muutaman askeleen päässä MuCemista ja Saint Jeanin linnakkeesta. Bysanttilaiseen tyyliin rakennettu katedraali on maan ainoa 1800-luvulla rakennettu katedraali, vaikka sen perustukset ovat peräisin 1200-luvulta.

Miksi kannattaa vierailla Santa Maria Maggioren katedraalissa?

Kaupungissa on monia kirkkoja, mutta tämä katedraali on Marseillen asukkaiden ikoni. Totuus on, että se on temppeli, joka tekee vaikutuksen koollaan. Itse asiassa se on yksi maailman suurimmista katedraaleista, ja tässä mielessä Santa Maria Maggiore muistuttaa hyvin paljon Vatikaanissa sijaitsevaa Pietarinkirkkoa.

Marseillen sataman ylle majesteettisesti kohoava Pyhän Marian kirkko on matkailijalle unohtumaton näky. Sen kupolit näkyvät kauas, ja sen seinien koristelu, jossa on tyypillisiä mustia ja vihreitä kiviä, muodostaa raitakuvion, joka on välittömästi tunnistettavissa mistä tahansa kaupungin kohdasta.

Kahden kellotornin reunustama sisäänkäynti on upea, samoin kuin sisätilojen arkkitehtuuri, jossa on käytetty bysanttilaisia kaarikäytäviä, venetsialaisia mosaiikkeja, Carraran marmoria ja tunisialaista onyxia. Ihme!Neuvoni Marseillen katedraalissa vierailulle on, että kannattaa varata tarpeeksi aikaa sen nauttimiseen ja tarkkailla jokaista yksityiskohtaa hiljaisuudessa ihaillen suurta harmoniaa ja jumalalliselle omistautumista, joka läpäisee ilmapiirin.

Suunnittele matkasi Marseilleen

Marseillen matkan suunnittelun helpottamiseksi tässä on luettelo matkasuunnitelmista, joissa on kaupungin parhaat nähtävyydet matkan pituudesta riippuen:

Ja jos et ole vielä varma, milloin matkustaa, olemme myös koonneet nämä oppaat parhaista asioista eri vuodenaikoina:

Lopuksi, saatat olla myös kiinnostunut tietämään parhaista aktiviteeteista lasten kanssa Marseillessa tai tästä toisesta artikkelista, joka kertoo, miten pääset Marseillesta Avignoniin, joka on toinen erittäin suositeltava kaupunki Côte d'Azurilla, jossa saatat haluta käydä Marseillen matkallasi.