Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Potsdamin päiväretket Berliinistä

Jos haluat päästä pois pääkaupungin hälinästä, Potsdam on loistava ehdokas: kaunis palatsi puutarhojen ympäröimänä. Mitä muuta tarvitset?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Potsdamin päiväretket Berliinistä

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berliini on hämmästyttävä kaupunki. Moderni, luova, monikulttuurinen... aina täynnä nähtävää, ja jokainen nurkka huokuu kulttuuria ja historiaa. Erilainen paikka, johon on helppo ihastua, koska se uudistuu jatkuvasti ja yllättää meidät monilla uusilla asioilla.

Saksan pääkaupungin laitamilla sijaitsee kuitenkin upea kaupunki, johon kannattaa lähteä Berliinistä ja varata lomalta päivä aikaa. Se edustaa ihanteellista yhdistelmää luontoa, historiaa ja taidetta, ja monta vuotta se oli Preussin kuninkaallisten koti - Potsdam, yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista!

Mitkä ovat parhaat järjestetyt matkat Berliinistä Potsdamiin?

Näkymä Pyhän Nikolauksen kirkosta| ©A.Savin - Wikipedia
Näkymä Pyhän Nikolauksen kirkosta| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam tunnetaan Preussin kuningasperheen ja Saksan keisarien entisenä asuinpaikkana, minkä vuoksi se on täynnä mahtavia palatseja ja kauniita puutarhoja.

Sen barokkiarkkitehtuuri ja kaupungin rooli toisen maailmansodan lopussa (Potsdamin konferenssin kuuluisan peruskirjan myötä) houkuttelevat tuhansia matkailijoita joka vuosi.

Tämä Potsdamin ja sen palatsien kiertoajelu sopii erinomaisesti Berliinissä vieraileville matkailijoille, joilla ei ole paljon aikaa retkelle Berliinin laitamille. 3 tunnissa voit tutustua kaupungin kohokohtiin ammattitaitoisen oppaan johdolla, joka kertoo historiallisia anekdootteja, kuriositeetteja ja näyttää myös yksityiskohtia paikoista, jotka saattavat jäädä huomaamatta, jos teet vierailun omin päin.

Potsdamin bussikierroksen aikana voit käyttää kuulokkeita, jotta et jää paitsi oppaan selityksistä, ja vierailet jalan Uudessa palatsissa (jossa on renessanssiajan tunnelma) sekä Sanssoucin (joka tunnetaan saksalaisena Versailles'na) ja Cecilienhofin (joka näyttää brittiläiseltä maalaistalolta) majesteettisissa palatseissa. Kävele myös Potsdamin kauniissa barokkityylisessä vanhassakaupungissa ja kulje Friedrich II "Suuren" jalanjäljissä.

Potsdamin kierroksen päätteeksi suosittelen, että kurkistatte kaupungin palatseihin, sillä ne ovat uskomattomia. Ja jos matkasi Potsdamiin osuu kesäkuukausiin, olet onnekas, sillä tämä aktiviteetti sisältää bussilipun, jolla on ilmaisia pysähdyksiä, joilla voit tutustua kaupunkiin mukavasti istuen ja upeilla näköaloilla.

Mitä näet?

 • Potsdamin vanhakaupunki
 • Sanssoucin palatsi
 • Cecilienhofin linna
 • Uusi palatsi

Hyödyllistä tietoa

 • Kesto: 3 tuntia
 • Paikallinen opas saksaksi.
 • Audioguiden kielet: englanti, ranska, saksa, italia, venäjä, espanja.
 • Bussikierros, jolla pysähdytään Sanssoucin palatsin, Cecilienhofin ja Uuden palatsin ulkopuolella.
 • Sisältää lipun Potsdamin bussikierrokselle kesäkuukausina.
 • Lähtöpaikka: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam klo 11.

Suositellaan: niille, jotka haluavat nauttia tämän kauniin kaupungin palatsiarkkitehtuurista ja puutarhoista ja samalla oppia sen historiasta ja kulttuurista joko kävellen tai kesällä kiertoajelubussilla.

Puolen päivän retket Potsdamiin

Templin Lake Potsdamin eteläpuolella| ©Italiaone - Wikipedia
Templin Lake Potsdamin eteläpuolella| ©Italiaone - Wikipedia

Jos sinulla on enemmän aikaa nähtävyyksien katseluun Berliinissä ollessasi, tämä puolen päivän opastettu kävelykierros Unescon maailmanperintökohteena olevan Potsdamin kaupungin kaduilla on täydellinen valinta sinulle .

Kierroksen aikana näet Potsdamin tärkeimmät nähtävyydet, jotka ovat antaneet sille kansainvälistä mainetta, kuten puutarhat ja Sanssoucin palatsi (jossa on rokokootunnelmaa), Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsi (Preussin hallitsijan kesäasunto), Cecilienhofin linna (toisen maailmansodan lopussa pidetyn Potsdamin konferenssin pitopaikka) tai Babelsbergin linna (josta on vaikuttava näköala Havel-joelle).

Muita nähtävyyksiä tällä Potsdamin kierroksella ovat muun muassa viehättävä hollantilaiskortteli, suositun "vakoilijoiden sillan " ylittäminen tai kävely Brandenburgin portin läpi (joka on vanhempi kuin Saksan pääkaupunki).

Ennen paluuta Berliiniin sinulla on aikaa syödä lounasta omatoimisesti jossakin paikallisessa ravintolassa ja maistella paikallisia erikoisuuksia.

Potsdamin kierroksen päätteeksi voit halutessasi kulkea reitin uudestaan omatoimisesti, tutustua tarkemmin paikkoihin, jotka ovat herättäneet huomiosi, käydä jossakin näkemässäsi palatsissa tai jopa jäädä illalliselle, sillä paluu Berliiniin on sinun päätettävissäsi, joten sinä päätät, miten käytät aikasi.

Mitä näet?

 • Puutarhat ja Sanssoucin palatsi
 • Friedrich Wilhelm II:n marmoripalatsi
 • Cecilienhofin linna
 • Babelsbergin linna
 • Hollannin kortteli
 • Vakoilijoiden silta
 • Brandenburgin portti

Hyödyllistä tietoa

 • Kesto: 6 tuntia
 • Paikallinen opas
 • Kielet: englanti.
 • Lähtöpaikka: Neue Promenade 3, 10178 Berliini klo 9:30.

Suositellaan niille, jotka haluavat tutustua "keisarilliseen kaupunkiin" yksityiskohtaisesti ja saada lisää tietoa Saksan historiasta, kulttuurista ja perinteistä.


Mitä nähdä Potsdamissa

Näkymä uuteen palatsiin| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Näkymä uuteen palatsiin| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Puutarhat ja Sanssoucin palatsi

Tämä vaikuttava 1700-luvun palatsi rakennettiin Preussin kuninkaan Fredrik II "Suuren" tilauksesta hänen kesäasunnokseen Berliinin lähelle ja kohtaamispaikaksi taiteilijoille, filosofeille, muusikoille ja muille aikansa älymystön edustajille, joiden kanssa hän jakoi kiinnostuksen kohteet.

Sanssoucin palatsia (joka tarkoittaa "huoletonta") pidetään "Saksan Versailles'na" sen tyylikkään arkkitehtuurin ja tyylikkään sisustuksen vuoksi, vaikka se onkin pieni rakennus verrattuna ranskalaiseen palatsiin.

Sanssoucin palatsi on epäilemättä yksi Potsdamin mielenkiintoisimmista paikoista, ja suosittelen rentouttavaa kävelyä ympäröivissä kauniissa puutarhoissa, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsi

Monarkki tilasi kesäasunnokseen myös Heiliger See -järven rannalla sijaitsevan marmoripalatsin.

Se on merkittävä ympäröivien kauniiden maisemiensa vuoksi ja koska se on ainoa preussilainen klassismin tyylinen palatsi, jonka muoto on kuutiomainen. Tosiasia on, että preussilaiset arkkitehdit olivat varsin omaperäisiä suunnittelussa, ja he raastivat aivojaan varmistaakseen, ettei yksikään palatsi muistuttanut toistaan.

Cecilienhofin linna

Tämä kaunis palatsi, joka on rakennettu goottilais-tudoristiseen tyyliin keisari Vilhelm II:n tilauksesta ja joka muistuttaa suurta englantilaista maalaistaloa, on silmiinpistävä paitsi ulkonäkönsä vuoksi myös siksi, että täällä tapahtui tärkeä luku 1900-luvun Euroopan historiassa.

Siellä Churchill (Iso-Britannia), Truman (Yhdysvallat) ja Stalin (Neuvostoliitto) tapasivat toisen maailmansodan lopussa laatiakseen Potsdamin konferenssin peruskirjan, jossa he sopivat, miten Saksaa hallinnoitaisiin konfliktin jälkeen ja miten Eurooppa jaettaisiin vaikutusalueisiin.

Uusi palatsi

Sanssoucin lähellä on Potsdamin palatseista suurin, Uusi palatsi, jonka kuningas Fredrik II rakennutti 1700-luvulla.

Se erottuu ulkoisesti renessanssityylillään ja hillityllä ulkonäöllään, mutta jos sinulla on aikaa, kannattaa kierroksen jälkeen käydä sisällä, sillä se on todellinen nähtävyys. Sinulla on mahdollisuus tutustua muun muassa ylellisiin vastaanottohuoneisiin, marmorigalleriaan ja ylellisiin palatsihuoneisiin.

Kiinnitä huomiota merigalleriaan! Sen seinät on koristeltu jalokivillä, marmorilla ja simpukoilla.

Babelsbergin linna

Tämä on toinen Potsdamin viehättävimmistä linnoista. Se on peräisin 1800-luvulta, ja sieltä on upeat näkymät Havel-joelle - varoitan sinua, et lopeta kuvien ottamista!

Hollannin kortteli

Tämä on yksi Potsdamin erikoisimmista paikoista. 1700-luvulla monet hollantilaiset työläiset ja käsityöläiset, jotka tulivat kaupunkiin työskentelemään kuningas Fredrik Vilhelm I:n kutsusta, asettuivat tänne.

Se tunnetaan hellästi nimellä "Pikku-Amsterdam", koska sen punatiiliset rakennukset muistuttavat hyvin paljon Alankomaiden pääkaupungin rakennuksia. Itse asiassa hollantilaiset itse tunsivat olonsa täällä kotoisaksi, ja jos olet käynyt Amsterdamissa, voit varmasti ymmärtää heitä.

Vakoilijoiden silta

Tällä sillalla on hämmästyttävä historia. Se sijaitsee Have-joen yläpuolella, ja kylmän sodan aikana siitä tuli eräänlainen raja Neuvostoliitolle ja Yhdysvalloille, jossa ne vaihtoivat vastapuolen vangitsemiaan vankeja ja vakoojia. Eikö olekin kummallista? Siitä se on saanut erikoisen nimensä, ja myös monista vakoojaelokuvista, joita täällä on kuvattu.

Brandenburgin portti

Vaikka tunnetuin Brandenburgin portti sijaitsee Saksan pääkaupungissa, vanhin portti on itse asiassa Potsdamissa. Se on peräisin 1700-luvulta, ja se rakennettiin historialliseen keskustaan (Ludwigplatzin viereen) Rooman Konstantinuksen kaaren innoittamana.

Potsdamin vanhakaupunki

Kierroksen aikana sinulla on mahdollisuus kuljeskella Potsdamin kauniissa vanhassa kaupungissa. Vaikka sitä pommitettiin useita kertoja toisen maailmansodan aikana, se kunnostettiin myöhemmin entiseen loistoonsa.

Käytä tilaisuutta hyväksenne ja käy vanhankaupungin tärkeimmällä ostoskadulla, joka tunnetaan nimellä Brandenburger Strasse, ja osta matkamuistoja vierailustasi - siellä on hienoja paikallisia kauppoja!

Miksi Potsdam on vierailun arvoinen?

Brandenburgin portti Potsdamissa| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburgin portti Potsdamissa| ©User Bruhaha - Wikipedia

Koska Potsdam on lähellä Berliiniä (se sijaitsee vain 25 kilometriä Saksan pääkaupungista lounaaseen), kannattaa varata lomasta yksi päivä, jolloin voit tehdä retken tähän Preussin kuninkaiden ja Saksan keisarien entiseen asuinpaikkaan ja tutustua hieman paremmin Berliinin ympäristöön.

Entisenä "keisarillisena kaupunkina" se on säilyttänyt erittäin hyvin hoidetun ja kauniin historiallisen keskustan. Kuningas Fredrik II "Suuri" oli heikkona tähän kaupunkiin, joten hän käytti paljon vaivaa sen kaunistamiseen ja sen muuttamiseen ihailun arvoiseksi paikaksi rakentamalla lukuisia palatseja ja puutarhoja.

Itse asiassa sanotaan, että Potsdam edustaa luonnon, historian ja taiteen ihanteellista yhdistelmää, ja mielestäni tässä on jotain perää, sillä jokainen Potsdamissa vieraillut tietää, että se on jalokivi.

Toinen syy matkustaa Berliinistä Potsdamiin on oppia lisää Euroopan lähihistoriasta. Täällä pidettiin Potsdamin konferenssi, jossa toisen maailmansodan voittajat jakoivat Saksan ja muut vaikutusalueet.

Jos pidät historiasta ja erityisesti tästä ajanjaksosta, voit yhdistää Berliinin ja Potsdamin vierailun Sachsenhausenin keskitysleiriin, joka sijaitsee myös hyvin lähellä Saksan pääkaupunkia. Kerron siitä lisää postauksessa Vierailu Sachsenhausenin keskitysleirillä.

Miten päästä Potsdamiin

Glienicken silta| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicken silta| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Kun varaat näitä Berliinistä Potsdamiin suuntautuvia retkiä verkossa, huomioithan, että ne eivät sisällä paluukuljetusta. Toisin sanoen olet vastuussa omasta kuljetuksestasi. Helpoin ja nopein tapa päästä Berliinistä Potsdamiin on junalla.

Berliinissä S-Bahn-junat kulkevat Hackescher Marktilta suoraan Potsdamin päärautatieasemalle, ja matka kestää noin 45 minuuttia. Koko päivän lippu ABC-alueelle maksaa 7,70 euroa, mutta voit ostaa myös kahden tunnin lipun ABC-alueelle 3,40 eurolla.

Hyvä uutinen on se, että voit käyttää Potsdamin julkiseen liikenteeseen samaa matkakorttia kuin Berliinissä, kunhan se on voimassa ABC-alueilla.

Hyödyllistä tietoa siitä, miten Potsdamiin pääsee

Fortune Gate ja Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate ja Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Kuinka paljon liput maksavat?

Suosittelen, että katsot Helloticketsistä lippuja Potsdamiin Berliinistä, koska vaihtoehtoja on useita ja hinnat ovat varsin kohtuullisia. Täällä voit vertailla lippujen saatavuutta, hintoja, aikatauluja ja opastettuja kierroksia.

Milloin on paras aika vierailla kohteessa Potsdam?

Paras aika vierailla Potsdamissa Berliinistä käsin on kesällä. Kaupunki on kuitenkin yhtä kaunis myös muina vuodenaikoina, mutta sää kylmenee ja sateen mahdollisuus on suurempi. Neuvon suunnittelemaan matkan heinä-, elo- ja syyskuulle.

Miten varata?

Jos suunnittelet matkaa Berliinistä Potsdamiin kesällä eli sesonkiaikana, suosittelen varaamaan matkan verkossa mahdollisimman aikaisin.

Paikan varaaminen kiertueelle on erittäin helppoa. Sinun tarvitsee vain valita päivämäärä, jolloin haluat toteuttaa aktiviteetin, ja valita osallistujien määrä. Voidaksesi varmistaa paikkasi ryhmässä sinun on maksettava varaushetkellä.

Jos pidit tästä kiertueesta, saatat olla kiinnostunut myös...

Berliini on vilkas ja jatkuvasti muuttuva kaupunki, jossa on aina uusia nähtävyyksiä ja tekemistä. Se on myös yksi Euroopan historiallisimmista kaupungeista, jolla on vahva persoonallisuus.

Jos haluat tutustua Berliinin kaikkiin salaisuuksiin lomasi aikana, tutustu artikkeliin Parhaat retket ja retket Berliinistä, josta löydät valikoiman erittäin mielenkiintoisia retkiä, joiden avulla saat matkastasi kaiken irti.

UKK

 • Kuinka kaukana Potsdam on Berliinistä?

  Potsdam on 31 kilometrin päässä Berliinistä, ja ajomatka sinne kestää 45 minuuttia, joten se sopii erinomaisesti päiväretkelle.

 • Mitä voit tehdä Potsdamissa yhden päivän aikana?

  Yhden päivän aikana voit tutustua suurimpaan osaan tämän kuninkaallisten kotikaupungin nähtävyyksistä, kuten Cecilienhofin palatsiin, hollantilaiskortteliin, kuningas Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsiin sekä Unescon suojelemaan Sanssoucin palatsiin ja puutarhoihin.

 • Mistä Potsdam on kuuluisa?

  Linnoistaan ja rikkaasta historiastaan tunnettu Potsdam vie sinut takaisin muinaisiin aikoihin hollantilaisen kaupunginosan, venäläisen korttelin ja monien Unescon maailmanperintökohteiden ansiosta.