Potsdamin päiväretket Berliinistä

Jos haluat päästä pois pääkaupungin hälinästä, Potsdam on loistava ehdokas: kaunis palatsi puutarhojen ympäröimänä. Mitä muuta tarvitset?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuuttia luettu

Potsdamin päiväretket Berliinistä

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berliini on hämmästyttävä kaupunki. Moderni, luova, monikulttuurinen... aina täynnä nähtävää, ja jokainen nurkka huokuu kulttuuria ja historiaa. Erilainen paikka, johon on helppo uppoutua, sillä se uudistuu jatkuvasti ja yllättää meidät monilla uusilla asioilla.

Saksan pääkaupungin laitamilla sijaitsee kuitenkin upea kaupunki, johon kannattaa lähteä Berliinistä ja varata lomalta päivä aikaa. Se edustaa ihanteellista yhdistelmää luontoa, historiaa ja taidetta, ja monta vuotta se oli Preussin kuninkaallisten kotikaupunki - Potsdam, yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista!

Miten Berliinistä järjestetään parhaiten retkiä Potsdamiin?

Näkymä Pyhän Nikolauksen kirkosta| ©A.Savin - Wikipedia
Näkymä Pyhän Nikolauksen kirkosta| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam tunnetaan Preussin kuningasperheen ja Saksan keisarien entisenä asuinpaikkana, minkä vuoksi se on täynnä komeilevia palatseja ja kauniita puutarhoja.

Sen barokkiarkkitehtuuri ja kaupungin rooli toisen maailmansodan lopussa (kuuluisan Potsdamin konferenssin peruskirjan myötä) ovat syitä, jotka houkuttelevat tuhansia matkailijoita joka vuosi.

Tämä Potsdamin ja sen palatsien kiertoajelu sopii erinomaisesti matkustajille, jotka vierailevat Berliinissä mutta joiden ohjelmassa ei ole paljon aikaa retkelle kaupungin laitamille. 3 tunnissa näet kaupungin kohokohdat ammattitaitoisen oppaan johdolla, joka kertoo historiallisia anekdootteja, kuriositeetteja ja näyttää myös yksityiskohtia paikoista, jotka saattavat jäädä huomaamatta, jos vierailet kaupungissa omin päin.

Potsdamin bussikierroksen aikana voit käyttää kuulokkeita varmistaaksesi, ettet jää paitsi oppaan selityksistä, ja vierailet kävellen Uudessa palatsissa (jossa on renessanssin ajan tunnelma) sekä Sanssoucin (tunnetaan saksalaisena Versailles'na) ja Cecilienhofin (joka näyttää brittiläiseltä maalaistalolta) majesteettisissa palatseissa. Kuljeskelet myös Potsdamin kauniissa barokkityylisessä vanhassakaupungissa ja seuraat Friedrich II "Suuren" jalanjälkiä.

Potsdamin kierroksen päätteeksi suosittelen sinua kurkistamaan joihinkin kaupungin palatseihin, sillä ne ovat uskomattomia. Ja jos retkesi Potsdamiin osuu kesäkuukausiin, olet onnekas! Koska tämä aktiviteetti sisältää kiertoajelubussilipun, jossa on ilmaisia pysähdyksiä tutustua kaupunkiin mukavasti istuen upeilla näköaloilla.

Mitä näet?

 • Potsdamin vanhakaupunki
 • Sanssoucin palatsi
 • Cecilienhofin linna
 • Uusi palatsi

Hyödyllistä tietoa

 • Kesto: 3 tuntia
 • Paikallinen opas saksaksi.
 • Audioguiden kielet: englanti, ranska, saksa, italia, venäjä, espanja.
 • Bussikierros, johon sisältyy kävelypysähdyksiä Sanssoucin palatsin, Cecilienhofin ja Uuden palatsin ulkopuolella.
 • Sisältää lipun Potsdamin bussikierrokselle kesäkuukausina.
 • Lähtöpaikka: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam klo 11.

Suositellaan: niille, jotka haluavat nauttia tämän kauniin kaupungin palatsiarkkitehtuurista ja puutarhoista sekä tutustua sen historiaan ja kulttuuriin sekä kävellen että kesäisin kiertoajelubussilla.

Puolipäiväretket Potsdamiin

Templin-järvi Potsdamin eteläpuolella| ©Italiaone - Wikipedia
Templin-järvi Potsdamin eteläpuolella| ©Italiaone - Wikipedia

Jos sinulla on enemmän aikaa nähtävyyksien katseluun Berliinissä ollessasi, tämä puolen päivän opastettu kävelykierros Potsdamissa on täydellinen retki sinulle, kun tutustut tämän Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan kaupungin katuihin kävellen jännittävien 6 tunnin ajan.

Reitin aikana näet Potsdamin tärkeimmät nähtävyydet, jotka ovat antaneet sille kansainvälistä mainetta, kuten puutarhat ja Sanssoucin palatsi (jossa on rokokoo-ilmettä), Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsi (Preussin monarkin kesäasunto), Cecilienhofin linna (toisen maailmansodan lopussa pidetyn Potsdamin konferenssin pitopaikka) tai Babelsbergin linna (josta on vaikuttava näköala Havel-joelle).

Muita nähtävyyksiä tällä Potsdamin kierroksella ovat muun muassa viehättävä hollantilaiskortteli, suositun vakoilijoiden sillan ylittäminen tai kävely Brandenburgin portin läpi (vanhempi kuin Saksan pääkaupunki).

Ennen paluuta Berliiniin sinulla on aikaa syödä lounasta omatoimisesti jossakin paikallisessa ravintolassa ja maistella paikallisia erikoisuuksia.

Potsdamin kierroksen päätteeksi voit halutessasi kulkea reitin uudelleen omatoimisesti, tutustua tarkemmin paikkoihin, jotka ovat herättäneet huomiosi, mennä johonkin näkemääsi palatsiin tai jopa jäädä illalliselle, sillä paluu Berliiniin on sinun päätettävissäsi, joten sinä päätät, miten käytät aikasi.

Mitä aiot nähdä?

 • Puutarhat ja Sanssoucin palatsi
 • Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsi
 • Cecilienhofin linna
 • Babelsbergin linna
 • Hollantilainen kortteli
 • Vakoilijoiden silta
 • Brandenburgin portti

Hyödyllistä tietoa

 • Kesto: 6 tuntia
 • Paikallinen opas
 • Kielet: englanti.
 • Lähtöpaikka: Lähdöt: Neue Promenade 3, 10178 Berliini klo 9:30.

Suositellaan: niille, jotka haluavat tutustua "keisarilliseen kaupunkiin" yksityiskohtaisesti ja oppia lisää Saksan historiasta, kulttuurista ja perinteistä.


Mitä nähdä Potsdamissa?

Näkymä uuteen palatsiin| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Näkymä uuteen palatsiin| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Puutarhat ja Sanssoucin palatsi

Tämä vaikuttava 1700-luvun palatsi rakennettiin Preussin kuninkaan Fredrik II "Suuren" käskystä hänen kesäasunnokseen Berliinin lähelle ja tapaamispaikaksi taiteilijoille, filosofeille, muusikoille ja muille aikansa älymystön edustajille, joiden kanssa hän jakoi huolensa.

Sanssoucin palatsia (joka tarkoittaa "huoletonta") pidetään "Saksan Versailles'na" tyylikkään arkkitehtuurinsa ja tyylikkään koristelunsa vuoksi, vaikka se onkin pieni rakennus verrattuna ranskalaiseen palatsiin.

Sanssoucin palatsi on epäilemättä yksi Potsdamin mielenkiintoisimmista paikoista, ja suosittelen nauttimaan rentouttavasta kävelyretkestä ympäröivissä kauniissa puutarhoissa, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde.

Friedrich Wilhelm II:n marmoripalatsi

Monarkki tilasi kesäasunnokseen myös Heiliger See -järven rannalla sijaitsevan marmoripalatsin.

Palatsi on merkittävä ympäröivän kauniin maiseman vuoksi ja siksi, että se on ainoa preussilainen klassistiseen tyyliin rakennettu palatsi, jonka muoto on kuutiomainen. Tosiasia on, että preussilaiset arkkitehdit olivat varsin omaperäisiä suunnittelussa, ja he raastivat aivojaan varmistaakseen, ettei yksikään palatsi muistuttanut toista.

Cecilienhofin linna

Tämä keisari Vilhelm II:n tilauksesta goottilais-tudoristiseen tyyliin rakennettu, suurta englantilaista maalaistaloa muistuttava kaunis palatsi on silmiinpistävä paitsi ulkonäkönsä vuoksi myös siksi, että täällä tapahtui tärkeä luku Euroopan 1900-luvun historiassa.

Täällä Churchill (Iso-Britannia), Truman (Yhdysvallat) ja Stalin (Neuvostoliitto) tapasivat toisen maailmansodan lopussa laatiakseen Potsdamin konferenssin peruskirjan, jossa he sopivat, miten Saksaa hallinnoitaisiin konfliktin jälkeen ja miten Eurooppa jaettaisiin vaikutusalueisiin.

Uusi palatsi

Sanssoucin lähellä sijaitsee Uusi palatsi, Potsdamin palatseista suurin, jonka kuningas Fredrik II myös pystytti 1700-luvulla.

Palatsi on tunnettu renessanssityylistään ja ulkoisesti raittiista ulkomuodostaan, mutta jos sinulla on aikaa, kannattaa kierroksen jälkeen tutustua myös sen sisätiloihin, sillä ne ovat todellinen nähtävyys. Sinulla on mahdollisuus nähdä muun muassa ylelliset vastaanottohuoneet, marmorigalleria ja ylelliset palatsihuoneet.

Kiinnitä huomiota merigalleriaan! Sen seinät on koristeltu jalokivillä, marmorilla ja simpukoilla.

Babelsbergin linna

Tämä on toinen Potsdamin viehättävimmistä linnoista. Se on peräisin 1800-luvulta, ja sieltä avautuvat upeat näkymät Havel-joelle - varoitan, et lopeta kuvien ottamista!

Hollantilainen kortteli

Tämä on yksi Potsdamin ainutlaatuisimmista paikoista. Tänne asettui 1700-luvulla monia hollantilaisia työläisiä ja käsityöläisiä, jotka tulivat kaupunkiin työskentelemään kuningas Fredrik Vilhelm I:n kutsusta.

Korttelia kutsutaan hellästi "Pikku-Amsterdamiksi", koska sen punertavat tiilirakennukset muistuttavat hyvin paljon Alankomaiden pääkaupungin rakennuksia. Itse asiassa hollantilaiset ovat itse tunteneet olonsa täällä kotoisaksi, ja jos olet käynyt Amsterdamissa, voit varmasti ymmärtää heitä.

Vakoilijoiden silta

Tällä sillalla on hämmästyttävä historia. Se sijaitsee Have-joen vesien yli, ja kylmän sodan aikana siitä tuli eräänlainen raja Neuvostoliitolle ja Yhdysvalloille, jossa ne vaihtoivat vastustajan vangitsemia vankeja ja vakoojia. Eikö olekin kummallista? Siitä se on saanut erikoisen nimensä ja myös monista vakoojista kertovista elokuvista, joita täällä on kuvattu.

Brandenburgin portti

Vaikka tunnetuin Brandenburgin portti sijaitsee Saksan pääkaupungissa, vanhin portti on itse asiassa Potsdamissa. Se on peräisin 1700-luvulta, ja se rakennettiin historialliseen keskustaan (Ludwigplatzin viereen) Rooman Konstantinuksen kaaren innoittamana.

Potsdamin vanhakaupunki

Kierroksen aikana sinulla on mahdollisuus kävellä Potsdamin kauniissa vanhassakaupungissa. Vaikka se kärsi useita pommituksia toisen maailmansodan aikana, se palautettiin myöhemmin entiseen loistoonsa.

Käytä tilaisuutta hyväksesi ja käy vanhan kaupungin tärkeimmällä ostoskadulla, joka tunnetaan nimellä Brandenburger Strasse, ja osta matkamuistoja vierailustasi - siellä on hienoja paikallisia kauppoja!

Miksi Potsdam on vierailun arvoinen?

Brandenburgin portti Potsdamissa| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburgin portti Potsdamissa| ©User Bruhaha - Wikipedia

Kun otetaan huomioon Potsdamin läheisyys Berliiniin (se sijaitsee vain 25 kilometriä Saksan pääkaupungista lounaaseen), on hyvä ajatus varata lomaltasi yksi päivä aikaa tehdä retki tähän Preussin kuninkaiden ja Saksan keisarien entiseen asuinpaikkaan ja tutustua hieman paremmin Berliinin ympäristöön.

Entisenä "keisarillisena kaupunkina" Potsdamissa on säilynyt hyvin hoidettu ja kaunis historiallinen keskusta. Kuningas Fredrik II "Suuri" oli heikkona tähän kaupunkiin, joten hän käytti paljon vaivaa sen kaunistamiseen ja siihen, että siitä tuli ihailtava paikka rakentamalla monia palatseja ja puutarhoja.

Itse asiassa sanotaan, että Potsdam edustaa luonnon, historian ja taiteen ihanteellista yhdistelmää, ja mielestäni tässä on jonkin verran perää, sillä jokainen Potsdamissa vieraillut tietää, että se on todellinen jalokivi.

Toinen syy tehdä Berliinistä matka Potsdamiin on oppia lisää Euroopan lähihistoriasta. Täällä pidettiin Potsdamin konferenssi, jossa toisen maailmansodan voittajat jakoivat Saksan ja muut vaikutusalueet.

Jos pidät historiasta ja erityisesti tästä ajanjaksosta, voit yhdistää Berliinin ja Potsdamin vierailun vierailuun Sachsenhausenin keskitysleirillä, joka sijaitsee myös hyvin lähellä Saksan pääkaupunkia. Kerron siitä lisää postauksessa Vierailu Sachsenhausenin keskitysleirillä.

Miten Potsdamiin pääsee?

Glienicken silta| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicken silta| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Kun varaat netistä minkä tahansa näistä Berliinistä Potsdamiin suuntautuvista retkistä, kannattaa muistaa, että ne eivät sisällä kuljetusta Potsdamiin ja takaisin. Toisin sanoen olet vastuussa omasta kuljetuksestasi. Helpoin ja nopein tapa päästä Berliinistä Potsdamiin on junalla.

Berliinissä S-Bahn-junat kulkevat Hackescher Marktilta suoraan Potsdamin päärautatieasemalle, ja matka kestää noin 45 minuuttia. Koko päivän lippu ABC-vyöhykkeelle maksaa 7,70 euroa, mutta voit ostaa myös 3,40 euron hintaisen lipun ABC-vyöhykkeelle, joka on voimassa kaksi tuntia.

Hyvä uutinen on se, että voit käyttää berliiniläistä matkakorttiasi Potsdamin joukkoliikenteessä, kunhan se on voimassa ABC-vyöhykkeillä.

Hyödyllistä tietoa Potsdamiin matkustamisesta

Fortunan portti ja Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortunan portti ja Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Kuinka paljon liput maksavat?

Suosittelen, että katsot Helloticketsistä lippuja Potsdamiin Berliinistä, koska siellä on yleensä useita vaihtoehtoja ja hinnat ovat varsin kohtuullisia. Täällä voit vertailla lippujen saatavuutta, hintoja, aikatauluja ja opastettuja kierroksia. Tällä hetkellä ei ole saatavilla opastettuja kierroksia Potsdamiin, mutta tutustu muihin aktiviteetteihin, joita voit tehdä Berliinissä.

Milloin on paras aika mennä kohteeseen Potsdam?

Paras aika matkustaa kohteeseen Potsdam Berliinistä on kesällä. Kaupunki on kuitenkin yhtä kaunis myös muina vuodenaikoina, mutta sää kylmenee ja sateen mahdollisuus on suurempi. Neuvon suunnittelemaan matkan heinä-, elo- ja syyskuulle.

Miten varata?

Jos suunnittelet matkaa Berliinistä Potsdamiin kesällä eli sesonkiaikaan, suosittelen varaamaan matkan netissä mahdollisimman aikaisin.

Paikan varaaminen matkalle on erittäin helppoa. Sinun tarvitsee vain valita päivämäärä, jolloin haluat osallistua aktiviteettiin, ja valita osallistujien määrä. Voidaksesi varmistaa paikkasi ryhmässä sinun on maksettava varaushetkellä.

Jos pidit tästä retkestä, saatat olla kiinnostunut myös...

Berliini on vilkas ja jatkuvasti muuttuva kaupunki, jossa on aina uusia nähtävyyksiä ja tekemistä. Se on myös yksi Euroopan kaupungeista, joilla on eniten historiaa ja persoonallisuutta.

Jos haluat tutustua Berliinin kaikkiin salaisuuksiin lomasi aikana, tutustu artikkeliin Parhaat retket ja kiertoajelut Berliinistä, josta löydät valikoiman erittäin mielenkiintoisia retkiä, joilla saat matkastasi kaiken irti.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

UKK

 • Kuinka kaukana Potsdam on Berliinistä?

  Potsdam on 31 kilometrin päässä Berliinistä, ja ajomatka sinne kestää 45 minuuttia, joten se sopii erinomaisesti päiväretkelle.

 • Mitä voit tehdä Potsdamissa yhden päivän aikana?

  Yhden päivän aikana voit tutustua suurimpaan osaan tämän kuninkaallisten kotikaupungin nähtävyyksistä, kuten Cecilienhofin palatsiin, hollantilaiskortteliin, kuningas Fredrik Vilhelm II:n marmoripalatsiin sekä Unescon suojelemaan Sanssoucin palatsiin ja puutarhoihin.

 • Mistä Potsdam on kuuluisa?

  Linnoistaan ja rikkaasta historiastaan tunnettu Potsdam vie sinut takaisin muinaisiin aikoihin hollantilaisen kaupunginosan, venäläisen korttelin ja monien Unescon maailmanperintökohteiden ansiosta.