Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Sachsenhausenin keskitysleirikierrokset

Tämä matka menneisyyteen on tuskallinen mutta välttämätön. Kerron, miten pääkaupunkia lähimpänä olevalla keskitysleirillä voi vierailla.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

Sachsenhausenin keskitysleirikierrokset

Sachsenhausenin keskitysleiri | ©MandyM - Wikipedia

Toisen maailmansodan aikana natsit rakensivat monia internointikeskuksia eri puolille Eurooppaa, mutta kaikista niistä ihanteellisena prototyyppinä kansallissosialistisen hallinnon ihanteiden ilmentäjänä pidettiin Sachsenhausenin keskitysleiriä.

Näiden vuosien aikana leirillä tapahtuneiden ankarien tapahtumien jälkeen Sachsenhausenin keskitysleiri muutettiin muistomerkiksi raakalaismaisuuden uhrien kunniaksi, jotta nämä kauheat tapahtumat eivät koskaan toistuisi. Näin pääset sinne.

Millaisia ovat opastetut kierrokset Sachsenhausenin keskitysleirillä?

Sisäänkäynti keskitysleirille| ©Mendeztrives - Wikipedia
Sisäänkäynti keskitysleirille| ©Mendeztrives - Wikipedia

Sachsenhausenin keskitysleiriä pidetään yhtenä Berliinin vierailijoiden pakollisista vierailukohteista. Jos haluat nähdä sen, tämä on täydellisin ja suosituin vaihtoehto.

Mistä tällä kiertueella on kyse

Tämä on 6 tunnin retki Sachsenhauseniin, jossa espanjankielisen oppaan (joka on muistomerkin hyväksymä) johdolla voit tutustua paikan historiaan, vankityyppiin ja heidän ankariin elinolosuhteisiinsa. Siellä oli noin 60 000 vankia, joista yli 12 000 ei onnistunut pakenemaan elävänä.

Kävelykierroksella esitellään lisäksi leirin tärkeimmät kohteet, kuten parakki 38, rangaistussellit, keskipiha ja sairastupa, jossa vangeilla tehtiin ihmiskokeita.

Kierroksen aikana kuulet myös selviytyjien todistuksia, näet SS:n ottamia kuvia leiristä sekä sodan lopussa löydettyjä salaisia asiakirjoja.

Miksi lähteä tälle opastetulle kierrokselle?

Suosittelen ehdottomasti ottamaan tämän Sachsenhausenin kierroksen mieluummin oppaan kanssa kuin yksin, lähinnä siksi, että sinun ei tarvitse huolehtia siitä, miten saat lippusi sinne, ja koska sinulla on ammattitaitoinen opas vastaamassa kysymyksiisi ja antamassa historiallista taustaa leirillä näkemällesi, mikä on varsin kätevää tällaisessa paikassa.

Hyödyllistä tietoa

 • Kesto: 6 tuntia
 • Suositellaan, jos... haluat tutustua Sachsenhauseniin, mutta sinulla ei ole paljon aikaa suunnitella omaa vierailua.

Varaa vierailu Sachsenhausenin keskitysleiriin

Mitä Sachsenhausenin keskitysleiri on ja mitä näet siellä?

Ampuma-alue| ©Mendeztrives - Wikipedia
Ampuma-alue| ©Mendeztrives - Wikipedia

Natsi-Saksa suunnitteli tämän paikan ihanteelliseksi prototyypiksi kansallissosialistisen hallinnon ihanteille, ja siitä tuli muiden keskitysleirien keskushallintotoimisto.

Se aloitti toimintansa poliittisten vankien säilöönottokeskuksena ja työleirinä, mutta pian natsit internoivat sinne myös ihmisiä, joita he pitivät alempiarvoisina heidän rotunsa, uskontonsa tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi.

Sachsenhausenin toiminta-aikana (1933-1945) tuhannet ihmiset joutuivat pakkotyöhön, kidutukseen, nälkään, ihmiskokeisiin ja lopulta kuolemaan.

Kun Neuvostoliitto vapautti keskitysleirin, Sachsenhausenista tuli Neuvostoliiton salaisen palvelun erityisleiri ja toinen DDR:n vankien pidätyskeskus. Vuodesta 1993 lähtien se on ollut muistomerkki tuon ajan uhreille.

Varaa vierailu Sachsenhausenin keskitysleirille

Mitä näet

Koska Sachsenhausen purettiin lähes kokonaan 1950-luvulla, suurin osa keskitysleiristä on tyhjillään ja alkuperäisestä infrastruktuurista on jäljellä vain vähän. Monet osat on kuitenkin rekonstruoitu natsien käyttämien mallien mukaan ja samoista materiaaleista, jotta ne olisivat aitoja ja tarkkoja.

 • Torni A: vartiotorni, jonka kautta pääsee keskitysleirille.

 • Parakit 38 ja 39: näissä rakennuksissa pidettiin juutalaisvankeja. Voit nähdä punkkien ja wc-tilojen rekonstruktiot, jotka tehtiin myöhemmin eloonjääneiden kertomusten perusteella. Nykyään se on vastarintamuseo.

 • Rangaistussellit: tämä oli leirin vankila. Tänne suljettiin tärkeimmät vangit, ja Gestapo rankaisi heitä raa'asti.

 • Keittiö ja pesula: kaksi parakkia, joissa on pysyviä näyttelyitä Sachsenhausenista.

 • Ampumakuopat, kaasukammiot ja joukkohauta: paikat, joissa natsit murhasivat vankeja ja myöhemmin hautasivat heidät.

 • Sairasosasto ja ruumishuone: paikka, jossa tehtiin ihmiskokeita vangeille ja jossa säilytettiin joitakin ruumiita.

 • Torni E: Tässä tornissa on näyttely Oranienburgin ja Sachsenhausenin välisestä suhteesta.

 • Keskuspiha: tässä tilassa natsit pakottivat vangit harjoittelemaan pitkiä tunteja sateessa, kylmässä ja kuumassa tai suorittamaan julkisia teloituksia hirttämällä.

 • Muistomerkit: Leirillä on useita uhreille omistettuja muistomerkkejä, kuten neuvostoliittolaisten muistomerkki, keskipihalla sijaitseva muistomerkki, espanjalaisille vangeille omistetut muistolaatat tai kadonneen kaasukammion vieressä oleva muistomerkki kaikille Sachsenhausenissa murhatuille.

Varaa vierailu Sachsenhausenin keskitysleirille

Miksi Sachsenhausenin keskitysleirillä kannattaa vierailla?

Kuvateksti ovessa: Työ tekee sinut vapaaksi.| ©Mendeztrives - Wikipedia
Kuvateksti ovessa: Työ tekee sinut vapaaksi.| ©Mendeztrives - Wikipedia

Koska Sachsenhausen sijaitsee lähellä Berliiniä, matkalla sinne pääset syventymään Euroopan historian traagiseen vaiheeseen, ymmärtämään monien ihmisten kärsimyksiä ja pohtimaan sitä, mitä täällä tapahtui, jotta niin ei enää koskaan tapahtuisi. Lisäksi jos pidät historiasta, näet henkilökohtaisesti yhden toisen maailmansodan tärkeimmistä paikoista.

Sinun on kuitenkin muistettava, että kyseessä on erittäin rankka vierailu. Ennen kuin osallistut tälle kierrokselle, sinun on valmistauduttava siihen, mitä tulet näkemään ja kuulemaan täällä. Tulee aikoja, jolloin saat kyhmyn kurkkuusi ja kananlihalle, kun kävelet tämän paikan läpi ja kuvittelet, millaisia harhapolkuja täällä on tehty.

Varoita siis, että Sachsenhausenin keskitysleirikierros ei ehkä sovi sinulle, jos olet hyvin herkkä ihminen. Sitä ei itse asiassa suositella alle 12-vuotiaille lapsille näyttelyesineiden karkeuden vuoksi.

Varaa vierailu Sachsenhausenin keskitysleirille

Suunnittele vierailusi Sachsenhausenin keskitysleirille

Kremointiuunit| ©Mendeztrives - Wikipedia
Kremointiuunit| ©Mendeztrives - Wikipedia

Missä leiri on?

Straße der Nationen 22, 16515 Oranienburg

Miten sinne pääsee

Näihin retkiin ei kuulu matka Sachsenhauseniin, koska leiri sijaitsee lähellä Berliiniä, joten voit mennä sinne täysin vapaasti. Näillä kulkuneuvoilla voit matkustaa:

 • Junalla Berliinistä: Ota S1-linja (S-bahn Wannsee Oranienburgin suuntaan) Berliinin Friedrichstraße-asemalta ja jää pois Oranienburgin asemalla, joka on viimeinen pysäkki. Matkustaaksesi tarvitset ABC-alueilla voimassa olevan lipun. Junia kulkee 20 minuutin välein, ja matka kestää noin 45 minuuttia.

 • Sachsenhauseniin Oranienburgin rautatieasemalta: Voit kävellä 20 minuuttia keskitysleirille (älä huoli, tie on hyvin viitoitettu) tai mennä busseilla 804 (suunta Malz) ja 821 (suunta Tiergarten) aseman ulkopuolella olevalle muistomerkille.

 • Autolla Berliinistä: A111-moottoritietä Hampuriin. Kun saavut Oranienburger Kreuziin, aja A10-tietä Prenzlaun suuntaan ja poistu Birkenwalderin liittymästä. Aja sitten B96-tietä Oranienburgin suuntaan ja seuraa opasteita "Gedenkstätte" Sachsenhauseniin. Matka kestää noin 50 minuuttia.

Aukioloajat

Avoinna joka päivä:

 • Maaliskuun 15. päivästä lokakuun 14. päivään: klo 8:30-18:00.
 • Lokakuun 15. päivästä maaliskuun 14. päivään: klo 8:30-16:30.

Museot ovat suljettu maanantaisin.

Mitä minun pitäisi ottaa mukaani Sachsenhausenin keskitysleirille?

 • Tämä paikka on suuri, ja sinun on käveltävä hieman eri kohteiden välillä, joten suosittelen käyttämään mukavia kenkiä. Mitä tulee pukeutumiseen, koska kyseessä on vierailu muistomerkille, suosittelen, että pukeudutte kunnioituksesta muodollisiin vaatteisiin.

 • Keskitysleirillä voi ottaa valokuvia, joten kamera saa olla mukana, mutta muista, että Sachsenhausen on natsismin uhrien muistomerkki, joten yritä olla huomaavainen kuvatessasi.

 • Paluumatkalla Berliiniin suosittelen ottamaan mukaan vesipullon ja välipalaa siltä varalta, että ruokahalu kasvaa.

6. Muita retkiä, jotka saatat haluta tehdä

Jos haluat tehdä Berliinin-matkasi aikana muitakin retkiä kuin tämän, tutustu osoitteeseen Parhaat retket ja retket Berliinistä, josta löydät lisää ideoita, joiden avulla saat kaiken irti lomastasi.

UKK

 • Mihin keskitysleirin osiin pääsen tutustumaan tällä kierroksella?

  Kävelykierroksella tutustut leirin historiaan ja vierailet sen laboratoriossa, sairastuvalla, vankiloissa ja kasarmeissa sekä rangaistusselleissä ja krematoriossa kuunnellen asiantuntijaoppaan liikuttavaa kerrontaa.

 • Mitä vierailu keskitysleirillä sisältää?

  Kaikkiin retkiin sisältyy paikallinen asiantuntijaopas ja kaupungin kartta, ja yksityisiin retkiin sisältyy yleensä nouto hotellista.

 • Pitäisikö minun tietää jotakin ennen Sachsenhausenissa vierailua?

  Mietit varmaan, saako täällä ottaa valokuvia, ja vaikka valokuvien ottaminen onkin sallittua, on hyvin helppoa ottaa valokuva, joka ei ole täysin asianmukainen näissä paikoissa, joten suosittelemme, että mietit ennen kuvaamista. Mieti tässä yhteydessä tarkkaan, mitä vaatteita aiot käyttää, jotta et kanna mukanasi epämiellyttäviä iskulauseita tai iskulauseita.