Prado-liput

Vierailu Prado-museossa Goyan ja Velázquezin töitä katsomassa on ehdoton osa Madridin vierailua: näin saat liput.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Prado-liput

Prado-museo | ©Emilio

Prado-museo on Madridin lisäksi koko Espanjan ja suuren osan Eurooppaa helmi. Maailman kuuluisimpiin taidegallerioihin liittyvät nimet ovat Velázquez, El Greco, Rafael, Goya, Rubens ja Bosch.

Lippujen ostaminen ennakkoon ja verkosta on paras tapa varmistaa, että Pradossa voi vierailla ilman jonoja ja mielenrauhaa, jotta ei tarvitse tulla museoon jo väsyneenä pitkän odotuksen jälkeen. Nämä ovat järjestyksessä parhaat online-vaihtoehdot Pradossa vierailuun:

Paras vaihtoehto

Madrid Pradon Museon Opastettu Kierros

Pradon parhaat puolet, asiantuntijaoppaan käsissä

Täydellinen kierros Prado-museon tärkeimpiin teoksiin ammattilaisen johdolla.

Kesto: 2 tuntia

Tällä kahden tunnin kierroksella Prado-museossa pääset tutustumaan museon tärkeimpiin maalauksiin asiantuntevan oppaan johdolla. Taiteen laatua voi arvostaa itse, mutta jokaisen teoksen taustalla oleva viesti on se, mikä tässä museossa on todella kiehtovaa. Kun edessäsi on teoksia kuten Las Meninas, El Jardín de las Delicias tai Los fusilamientos del 3 de mayo, älä kiirehdi siirtymään seuraavaan teokseen.

Huomaat, että olen asettanut tämän vaihtoehdon yksittäisen lipun edelle, koska El Pradon kaltaisessa paikassa, jonka käytävien ja teosten takana on niin paljon historiaa ja symboliikkaa, noin kahden tunnin opastettu esittelykierros on mielestäni paras tapa tutustua museoon ja ottaa siitä kaikki irti. Ryhmään otetaan enintään 30 henkilöä.

Prado-museon sisällä| ©Number 10
Prado-museon sisällä| ©Number 10

Miksi pidän tästä vaihtoehdosta: Mielestäni opastettu kierros Pradossa on välttämätön sen koon ja siellä olevien teosten suuren määrän vuoksi. Tämän vaihtoehdon avulla teet sen lisäksi parhaaseen hintaan.

Suositellaan, jos... haluat tehdä opastetun kierroksen Pradossa panostamatta liikaa aikaa tai budjettia nähdäksesi museon keskeisimmät teokset.


Premium-vaihtoehto

Madrid Pradon Museon Opastettu Kierros

Pradon olennaiset asiat asiantuntijaoppaan johdolla juuri sinua varten.

Kierrä Pradoa intiimimmällä tavalla taideasiantuntijan kanssa, joka seuraa sinua ja seuralaisiasi yksinoikeudella.

Kesto: 2 tuntia

Jos opastettu kierros Pradossa miellyttää sinua, älä sulje pois mahdollisuutta tehdä yksityinen kiertoajelu Prado-museossa. Hinta on hieman korkeampi kuin tavallisilla opastetuilla kierroksilla, mutta opas on varattu yksinomaan sinulle ja ryhmällesi.

Kierros alkaa lyhyellä kiertoajelulla Paseo del Pradolla ja sen tärkeimmillä nähtävyyksillä, kuten Casa de América, Cibelesin suihkulähde ja Neptunuksen suihkulähde. Opas kertoo Madridin keskustassa sijaitsevien tärkeimpien nähtävyyksien yksityiskohdista, ennen kuin siirryt opastetulle kierrokselle museon sisällä. Tähän kierrokseen sisältyvillä lipuilla voit myös ohittaa lipputoimiston jonot, mikä tekee kierroksesta paljon miellyttävämmän ja sujuvamman.

Prado-museon käytävät| ©John Linton
Prado-museon käytävät| ©John Linton

Miksi pidän tästä kierroksesta: Vaikka hinta on korkeampi kuin muilla vaihtoehdoilla, tämä opastettu kierros tarjoaa korkealuokkaisemman ja täydellisemmän kokemuksen, sillä yksityisen Prado-vierailun lisäksi opas tekee lyhyen kierroksen ympäröivällä alueella.

Suositellaan, jos... haluat tutustua museon ympäristöön hieman paremmin ja nauttia intiimiydestä ja yksinoikeudesta, kun opas on vain sinua varten.


Yhteenvetona vertailemme vaihtoehtoja:


Osta liput Prado-museoon lipputoimistosta

Las Meninas -teoksen yksityiskohta| ©Sara Mejías
Las Meninas -teoksen yksityiskohta| ©Sara Mejías

Prado-museon mahtavan rakennuksen edessä on klassisten patsaiden koristelemia puutarhoja, joita reunustavat mukulakivipolut. Kaikki tämä olisi erittäin mukavaa, ellei kävijäjonoja olisi useita metrejä pitkiä tiettyinä kellonaikoina... Jos päätät silti ostaa lippusi lipputoimistosta, suosittelen, että teet sen heti aamusta, jotta vältät turistijoukot.

Suunnittele vierailusi Pradossa

San Jerónimo el Realin kirkko| ©Celso FLORES
San Jerónimo el Realin kirkko| ©Celso FLORES

Milloin mennä

Prado-museo on avoinna maanantaista lauantaihin kello 10-20 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä kello 10-17. Paras aika mennä sinne, jolloin ihmisiä ei ole liikaa, on arkipäivisin aamuisin, sillä vapaat aukioloajat alkavat iltapäivällä ja kävijöitä on paljon enemmän.

Miten Pradoon pääsee

Prado sijaitsee Madridin Paseo del Arte -kadulla kasvitieteellisen puutarhan ja Cibeles-suihkulähteen välissä. Lähin metropysäkki on Atocha, ja löydät sen sijainnin helposti miltä tahansa kartalta. Sisäänkäyntiovi on Cibelesiä lähinnä olevassa päässä, ja sitä edeltävät kaksoisportaat.

Audioguide

Museossa käynti ääniopastuksella on minulle ehdoton edellytys, ainakin ensimmäisellä vierailulla. Se on saatavilla sisäänkäynnin yhteydessä neljällä eurolla useilla eri kielillä, ja vaikka jotkut selitykset voivat olla hieman vaikeaselkoisia, se on sen arvoinen. Opastetusta kierroksesta nautit tietysti aina enemmän.

Prado lasten kanssa

Prado-museon sisällä| ©Hellotickets
Prado-museon sisällä| ©Hellotickets

Prado-museo on yksi parhaiten lapsille sopivista museoista; siellä on vierailua varten video-opas, jossa animaatiohahmot selittävät maalauksia omalla kielellään. Muista viedä heidät katsomaan museota Madridin vierailun aikana.

Missä syödä

Museon lähellä ei ole paljon ravintoloita, mutta museon edessä olevalla jalkakäytävällä on Starbucks ja Museo del Jamón (kinkkuvoileipiä yhdellä eurolla, jotka voi syödä seisaaltaan). Jos kävelet keskustaan, löydät paljon lisää ravintoloita, joissa voit syödä, vaikka tyypillisimmät tavernat sijaitsevat yleensä Barrio de las Letrasissa tai kauempana sijaitsevilla alueilla, kuten Lavapiésissa tai Malasañassa.

El Pradon ympärillä

Paseo del Arte on ihana paikka kävellä, ja kun menet museoon, voit jäädä pois Atochassa ja kävellä ylös Retirolle johtavaa kirjakauppiaiden rinnettä; siellä on katukojuja, joissa on satoja taidekirjoja, romaaneja ja todellisia aarteita, jos osaat etsiä niitä. Säästä vierailu Retiro-puistossa toiseen kertaan ja suuntaa kasvitieteellisen puutarhan läpi museon suuntaan (aseman ohi).

Museon takana, portaita ylöspäin, on upea San Jerónimo el Realin kirkko; näkymät museosta ovat henkeäsalpaavat. Kun vierailu on ohi, voit kävellä Cibelesiin ja sieltä laskeutua keskustaan Gran Vía -katua pitkin kohti Metropolitan-rakennusta, joka on yksi Madridin tunnusomaisimmista rakennuksista.

Hyvin lähellä Pradoa on myös Reina Sofía -museo, joka on erittäin suositeltava taiteen ystäville. Tässä on käytännön opas, joka auttaa sinua järjestämään vierailusi Reina Sofíaan: Museo Reina Sofia -liput.

Jos vierailet Prado-museossa lasten kanssa, lapsille on tarjolla ääniopas, jossa on lapsille mukautettu video, joka auttaa heitä tutustumaan taiteeseen hauskalla tavalla.

Varaa vierailu Prado-museoon

Mitä teoksia Pradossa voi nähdä

The Dressed Maja ja The Naked Maja by Goya| ©Nathan Hughes Hamilton
The Dressed Maja ja The Naked Maja by Goya| ©Nathan Hughes Hamilton

Prado-museon voi nähdä kahdessa tunnissa (jos osallistut opastetulle kierrokselle, jossa käydään läpi museon tärkeimmät maalaukset), tai voit viettää gallerioita kiertäen viisi tuntia. Vierailun pituus riippuu sinusta ja kiinnostuksestasi taidetta kohtaan. Joka tapauksessa on teoksia, joita ei missään tapauksessa pidä jättää väliin.

Prado-museon pakollisten teosten valinnan tekeminen on hyvin vaikeaa; kun lisäät yhden teoksen listalle, muistat kaksi muuta, joita et voi jättää väliin. Ota tämä hyvin pienenä henkilökohtaisena valintana:

Velázquezin Las Meninas

Kyseessä on perhemuotokuva, jossa maalari vangitsee hetken, jolloin Infanta Margarita astuu palvelijattariensa (Meninas) saattelemana huoneeseen, jossa hän itse (itse kuvattuna maalauksessa Santiagon ristin kanssa) työskentelee. Maalauksen takaa löytyy erilaisia legendoja ja salaisuuksia, joten muista aktivoida ääniopas tai tehdä tutkimusta ennen kuin menet katsomaan sitä.

Boschin Maanpäällisten ilojen puutarha

Tämä on lempimaalaukseni, ja käyn sen luona joka kerta, kun käyn museossa. Taivas ja helvetti on kuvattu tässä triptyykissä, joka ei anna sinun irrottaa katsettasi sen monista yksityiskohdista. Omasta näkökulmastani on mahdotonta olla tuntematta mitään tämän maalauksen edessä, joten suosittelen ensin katsomaan sitä tarkkaan ja sitten kuuntelemaan sen tarinan.

Goyan toukokuun 3. päivän ampumaosasto

Jos olet jo vieraillut Debodin temppelissä Madridissa vieraillessasi, olet varmasti ihaillut kukkulalta avautuvia näkymiä. Et ehkä tiedä, että Napoleonia vastaan 2. toukokuuta 1808 nousseen kapinan johtajat ammuttiin juuri tällä paikalla. Maalaus on erinomainen uusintaversio, jossa sotilaat ovat kasvottomia miehiä ja kapinan johtajat tuskissaan.

Rubensin 3 armoa

Barokin kauneusihanne oli kaukana nykypäivän kauneusihanteesta, mikä on ehkä yksi syy siihen, miksi Rubensin maalausta on vuosien varrella puolustettu. Siveys ja mytologia ovat teemoja, jotka kohtaavat tässä maalauksessa.

Fran Angelicon teos Marian ilmestys

Monet taidemaalarit ovat kuvanneet maalauksissaan raamatullisia kohtauksia. Itse asiassa, jos teet hieman tutkimusta, voit löytää viestejä, joiden sanottiin olevan kätketty monien näiden maalausten taakse; käytössäsi on koko joukko salaisuuksia ja salaliittoja. Tämä uskonnollinen maalaus on yksi museon kuuluisimmista; kysy oppaaltasi sen merkitystä, jos osallistut opastetulle kierrokselle... saatat yllättyä.

Van Der Weydenin teos "Laskeutuminen ristiltä"

Laskeutuminen ristiltä, Rogier Van der Weydenin teos| ©Angel de los Rios
Laskeutuminen ristiltä, Rogier Van der Weydenin teos| ©Angel de los Rios

Jokainen tuntee jokaisen maalauksen edessä jotakin erilaista, mutta menemättä sen taustatarinaan, tämä maalaus on aina kiinnittänyt huomioni yksityiskohtien ja maalauksesta esiin pulpahtavien värien vuoksi. Tarkkaile rauhassa vaatteiden taitosten ja varjojen yksityiskohtia ja käytä sitten ääniopasta tunnistamaan maalauksessa esiintyvät hahmot.

Saturnus ahmii lapsiaan Goyan toimesta

Goyan mustat maalaukset ovat melkoinen järkytys niille, jotka tuntevat vain taiteilijan klassisimmat teokset. Erilliseen huoneeseen sijoitettuna niitä katsellessa on väistämätöntä tuntea osa siitä ahdistuksesta, joka ympäröi taidemaalaria hänen viimeisinä elinvuosinaan. Tämä on yksi kokoelman tunnetuimmista, ja sen ilmaisuvoima on ylivoimainen.

Goyan alaston Maja

Muutama vuosisata sitten he tuskin olisivat osanneet kuvitella, että pyhän inkvisition takavarikoima ja sittemmin pimeässä huoneessa säilytetty maalaus olisi nykyään yksi Pradon museon suosituimmista maalauksista. La maja desnudan ohella voit nähdä myös La maja vestidan. Suuri kysymys tämän maalauksen suhteen on, kuka inspiroi Francisco de Goyaa maalaamaan sen; yksi yleisimmistä teorioista on, että se saattoi olla Alban herttuatar.

Velázquezin Arachnen taru (The Fable of Arachne)

Maalauksen nimi ei välttämättä ole tuttu, mutta jos sen nimi on The Spinners, tiedät todennäköisesti, mihin teokseen se viittaa. Tämä on yksi Diego de Velázquezin arvoituksellisimmista maalauksista, sillä historioitsijat eivät ole yhtä mieltä siitä, mitä maalari halusi maalauksellaan välittää.

Velázquezin Vulcanuksen takomo (The Forge of Vulcan)

Madridissa on tunnettu baari, joka on nimetty tämän maalauksen mukaan, ja se on jo vuosia ollut yksi koulujen eniten tutkituista maalauksista. Siinä Velázquez kuvasi mytologisen kohtauksen Apollo-jumalan ja tulijumalan (Vulcan) välillä, joka valmisti kaikki Olympoksen metalliesineet. Ensin mainittu aikoo kertoa jälkimmäiselle, että hänen vaimonsa Venus on rakastunut sodanjumala Marsiin.

Varaa vierailu Prado-museoon

UKK

  • Ovatko kaikki Prado-museon kokemukset opastettuja kierroksia?

    Ei, joihinkin kokemuksiin sisältyy vain museolippu ja ehkä ääniopas, joten jos etsit erityisesti opastettua kierrosta Prado-museossa, varmista, että valitset oikean kokemuksen, jotta vältyt yllätyksiltä.

  • Kuinka kauan Prado-museossa vieraileminen kestää?

    Useimmat opastetut museokierrokset kestävät noin 1 tunti ja 30 minuuttia, mutta muista, että voit jäädä museoon myös sen jälkeen ja tutkia sitä omaan tahtiisi. Saattaa olla hyvä idea tarkistaa etukäteen, missä mikäkin tietty taideteos sijaitsee, jotta et missaa sitä ja säästät aikaa museossa kiertelyyn.

  • Voinko yhdistää Prado-museon vierailun muihin kokemuksiin?

    Kyllä, joissakin kokemuksissamme voit yhdistää museokierroksen vierailuun Retiro-puistossa, yksityisiin Madridin kierroksiin ja kierroksiin Reina Sofia -museossa.