Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

20 parasta tekemistä Madridissa

Madrid on kaupunki, jossa on muutakin kuin muistomerkkejä ja museoita: kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonta on Espanjan parhaita, eikä täällä voi kyllästyä. Ota huomioon, mitä et voi jättää väliin

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

20 parasta tekemistä Madridissa

Metrópoli-rakennus Gran Víalla Madridissa | ©Florian Wehde

Espanjan pääkaupungin nähtävyyksiin voi tutustua Prado-museossa tai kuninkaallisessa palatsissa, kiertoajelulla kaduilla ja aukioilla, flamencoesityksessä tai jollakin Madridista käsin tehtävistä retkistä esimerkiksi Toledoon, El Escorialiin tai Segoviaan. Näitä 20 asiaa et voi jättää väliin Madridin-matkallasi.

1. Nauti historiasta Madridin keskustan opastetulla kierroksella

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

Aidoin kokemus mistä tahansa kaupungista on kävellä ympäri kaupunkia. Tämä on tehokkain tapa päästä lähelle kaupungin viehätystä ja tutustua sen historiaan sen aukioiden, rakennusten ja muistomerkkien kautta.

Voit tutustua historialliseen keskustaan, Barrio de las Letrasiin tai kaupungin legendaarisiin baareihin kierroksella, jonka aikana asiantuntijaopas kertoo mielenkiintoisia tarinoita ja antaa vinkkejä matkaa varten.

Varaa opastettu kierros Madridissa

2. Kävele Retirolla aurinkoisena aamuna

Retiro Pond| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Retiro Pond| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Retiro on luultavasti yksi Espanjan kauneimmista puistoista. Kukin sen alueista on erilainen, mutta yhteistä kaikille on se hienovaraisuus ja järjestys, jolla tätä puistoa, joka on myös pääkaupungin keskustan keuhkot, hoidetaan.

Itse pidän eniten siitä, että istun ystävieni kanssa lammen edustalla olevilla portailla ja annan tuntien kulua, kun katselen perheitä ja pariskuntia, jotka nousevat veneisiin pitämään hauskaa. Kannustan sinua myös ottamaan juotavaa jossakin sen kioskissa tai ulkoilmabaareissa (vaikka ruoka on melko kallista eikä erityisen laadukasta, arvostat hyvää virvoketta, jos vierailet Madridissa kesällä). Jos matkustat Madridiin lasten kanssa, heille on tarjolla useampi kuin yksi ilmainen lastennäytös.

3. Mene etsimään Palacio de Cristalia

Crystal Palace| ©Sjaak Kempe
Crystal Palace| ©Sjaak Kempe

Tämä vaikuttava lasipalatsi on minulle yksi Madridin parhaiten säilytetyistä jalokivistä. Se sijaitsee itse Retiro-puiston sisällä, mutta minusta se ansaitsee erillisen maininnan, koska se on hieman puiston keskusta-alueen ulkopuolella, joten kaikki turistit eivät käy täällä, ja se on todellinen ihme kaikille aisteille. Siellä soittaa aina muusikko, ja sisäänkäynnin yhteydessä olevassa pienessä järvessä ui useita riikinkukkoja.

4. Tee aikamatka ajassa taaksepäin Prado-museossa

Prado-museo| ©Emilio
Prado-museo| ©Emilio

Tämä on Espanjan tärkein museo, ja sen maali- ja veistoskokoelma kokoaa yhteen teoksia 1500-luvulta 1800-luvulle. Pradon museon parhaita maalauksia ovat muun muassa Velázquezin, Goyan, Rafaelin, El Grecon, Rubensin ja El Boscon maalaukset.

Suosittelen, että harkitset mahdollisuutta vierailla Pradossa opastetulla kierroksella, sillä jokainen sen maalauksista kätkee tauluihinsa paitsi esteettisesti havaittavan tekniikan myös viestin ja tarinan, joka sijoittuu tiettyyn ajanjaksoon ja kontekstiin. Tästä artikkelista löydät tietoa Prado-museon hinnoista.

Prado-museoon on helppo tulla, sillä se sijaitsee lyhyen matkan päässä Madridin kuuluisasta Retiro-puistosta. Suosittelen sinua tarkistamaan tämän luettelon Prado-museon lähellä sijaitsevista ravintoloista, jos aiot syödä ulkona vierailun jälkeen, sillä näin voit säästää muutaman euron, jotka voit sijoittaa Prado-museon myymälään, josta löydät upeita tavaroita.

Osta liput Prado-museoon

5. Kulttuuri Reina Sofía -museossa

Sisäänpääsy Reina Sofía -museoon| ©Rubén Vique
Sisäänpääsy Reina Sofía -museoon| ©Rubén Vique

El Pradossa on yksi Euroopan suurimmista klassisen taiteen kokoelmista, mutta Reina Sofia -museossa vierailevat voivat nähdä yhden hienoimmista nykytaiteen kokoelmista. Tämän museon kruununjalokivi on Picasson Guernica, mutta Reina Sofia -museon parhaiden teosten joukossa on myös sellaisia taiteilijoita kuin Miró, Dalí, Juan Gris, Delaunay, Yves Klein tai Francis Bacon.

Odottelun välttämiseksi kannattaa varata liput verkossa tai ottaa opastettu kierros Reina Sofia -museossa, jolloin voit ottaa kaiken irti vierailustasi yhdessä Madridin parhaista museoista. Suosittelen myös, että tarkistat huolellisesti Reina Sofia -museon aukioloajat ennen vierailuasi, jotta näet, voitko hyödyntää niitä ja syödä Reina Sofia -museon ravintolassa tai piipahtaa Reina Sofia -myymälässä, sillä molemmat paikat ovat vierailun arvoisia.

Osta liput Reina Sofia -museoon

6. Uppoudu kuninkaallisuuteen vierailemalla kuninkaallisessa palatsissa

Kuninkaallinen palatsi| ©Maxim B.
Kuninkaallinen palatsi| ©Maxim B.

Opastettu kierros Madridin kuninkaallisessa palatsissa on kuin astuisit ajassa taaksepäin ja asettuisit aikakausielokuvaan. Jos Plaza de Orienten edessä sijaitsevan palatsin ja sen vieressä sijaitsevien Campo del Moron ja Sabatinin puutarhojen (molempiin puutarhoihin on vapaa pääsy) ulkoasu on jo majesteettinen, Madridin kuninkaallisen palatsin sisätiloissa on satumaisia huoneita ja arvokkaita esineitä. Jos suunnittelet vierailua ympäröivälle alueelle, tarkista kuninkaallisen palatsin aukioloajat ja hyödynnä tilaisuus nähdä tämä monumentti.

Varaa opastettu kierros kuninkaalliseen palatsiin

7. Ihaile Segovian akveduktia

Segovian akvedukti| ©MarinoCarlos
Segovian akvedukti| ©MarinoCarlos

Madridin maantieteellinen sijainti tekee siitä täydellisen lähtökohdan läheisiin kaupunkeihin tutustumiselle, ja yksi niistä on Segovia, jota hallitsee kuuluisa kivinen akvedukti ja joka on tunnettu ravintoloissaan tarjoiltavasta mokkapalasta (jos varaat paikan etukäteen). Matka Segoviaan Madridista kestää korkeintaan tunnin.

Segoviaan järjestetyllä retkellä pää set halutessasi myös muihin lähikaupunkeihin. Kummassakin tapauksessa voit lähteä ja palata yhdessä päivässä ja tutustua keskiaikaiseen kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin, kuten akveduktiin, katedraaliin tai Alcazariin.

Varaa retki Segoviaan

8. Tutustu Toledoon

Näkymä Toledosta Tejo-joen rannalla.| ©Greg Clarke
Näkymä Toledosta Tejo-joen rannalla.| ©Greg Clarke

Toledoon pääsee Madridista myös nopeasti ja helposti. Toledo sijaitsee tunnin matkan päässä Madridista, ja sen vaikuttavan katedraalin kaltaiset nähtävyydet tekevät siitä yhden Espanjan suosituimmista kaupungeista. Opastetun kierroksen viehätyksenä Toledossa on vaeltaa sen kapeilla kivikaduilla (joista suurin osa on ylämäkiä) ja nähdä kaupungin muodostaneiden kolmen kulttuurin - kristittyjen, muslimien ja juutalaisten - jäljet joka kolkassa.

Varaa retki Toledoon

9. Koe espanjalainen kulttuuri aidossa flamencoesityksessä

Flamenco Show| ©Flavio~
Flamenco Show| ©Flavio~

Flamencotaide on osa Espanjan kulttuuriperintöä, ja Madrid on yksi monipuolisimmista paikoista nauttia esityksestä. Flamencoa esittävät kitaristit, laulajat ja tanssijat kuuluisissa tabloissa, ja monet niistä sijaitsevat ravintoloissa, joissa on mahdollisuus tilata juomia ja ruokaa esityksen aikana.

Liput flamencoesityksiin myydään loppuun nopeasti, joten suosittelen varaamaan liput netistä etukäteen.

Osta liput flamenco-esitykseen Madridissa

10. Kierrä Madridin katuja mukavasti turistibussissa

Turistibussi Madridin kaduilla| ©Son of Groucho
Turistibussi Madridin kaduilla| ©Son of Groucho

Madrid on valtava kaupunki, ja sen kiertäminen muutamassa päivässä on uuvuttava kokemus. Lisäksi jokaisella alueella on erilainen kauppa, johon voit tutustua, ravintola, jossa on terassi, jossa voit nauttia aperitiivin, tai aukio, jossa voit istua ja rentoutua. Jos haluat nähdä kaiken, mitä Madridilla on tarjottavanaan uupumatta, on parasta lähteä kiertoajelulle bussilla.

Varaa lippu kiertoajelubussiin

11. Kävele Madridin kaupunginosissa

Barrio Salamanca ja sen kaupat| ©PromoMadrid
Barrio Salamanca ja sen kaupat| ©PromoMadrid

Olet luultavasti jo tutustunut kaupungin tunnusomaisimpiin paikkoihin ja muistomerkkeihin Madridin keskustan kierroksella (joko opastetulla tai omatoimisella kierroksella), mutta jäljellä on vielä hyvin tärkeä osa: kaupunginosat. Sieltä löydät sen todellisen olemuksen, ja siksi suosittelen sinua:

  • Käy teatteriesityksessä Gran Víalla
  • Käy Malasañan trendikkäimmissä kaupoissa
  • Syö Chuecan trendikkäissä ravintoloissa ja jos vietät yön Madridissa, juhli sen jälkeen naapurustossa
  • Käy oluella Lavapiésissa
  • Käy Barrio de Salamancan luksusliikkeissä
  • Käy sunnuntaina La Latinan Rastroissa
  • Käy Plaza Mayorin kojuissa, jos menet Madridiin joulun aikaan.

12. Kävely Bernabéun jalkapallokentällä

Santiago Bernabéu Stadium| ©Vienna Reyes
Santiago Bernabéu Stadium| ©Vienna Reyes

Olitpa Real Madridin fani tai et, mahdollisuus vierailla yhden maailman parhaan jalkapalloseuran stadionilla on jotain, mitä ei voi tehdä joka kaupungissa.

Santiago Bernabéu -stadion itse järjestää kierroksen, jossa on panoraamanäkymät stadionille, yksinoikeus pukuhuoneisiin ja pukukoppiin, sisäänpääsy kentälle ja kierros pokaalikaappeihin, lehdistöhuoneeseen ja presidentin aitioon.

Varaa opastettu kierros Santiago Bernabéul -stadionilla

13. Maista Madridin gastronomiaa sen markkinoilla

San Miguelin markkinat| ©Joy
San Miguelin markkinat| ©Joy

Madridissa on epäilemättä upeita ravintoloita, mutta jos todella haluat kokeilla aitoa paikallista ruokakulttuuria, kaupungin parhaiten varjeltu salaisuus ovat sen lähiömarkkinat.

Tunnettu Mercado de San Miguel on ilo silmälle ja makunystyröille, ja siellä on runsaasti vaihtoehtoja herkkusuille, eikä se ole menettänyt mitään autenttisuudestaan, vaikka siitä on tullut turistinähtävyys.

Jos kuitenkin haluat jotain täysin aitoa, suuntaa Mercado de La Cebadaan, La Latinan sydämeen, tai suosikkiini, Mercado de San Antóniin Chuecassa, jossa ei ole niin paljon väkijoukkoja ja jossa voit nauttia yhden kaupungin parhaista oluista papas arrugadasin, krokettien ja kansainvälisten herkkujen kanssa. Voit myös varata jonkin Madridissa tarjolla olevista viini- ja tapas-kierroksista.

Varaa tapas-kierros Madridissa

14. Nauti Mataderon näyttelyistä

Mataderon sisäänkäynti| ©Fred Romero
Mataderon sisäänkäynti| ©Fred Romero

Älä pelkää, niin julmalta kuin sen nimi kuulostaakin, Matadero on kulttuuritila Legazpin myyttisessä kaupunginosassa, Madridin joen varrella. Siellä voit nähdä ainutlaatuisia näyttelyitä ja musiikkikonsertteja, syödä välipalaa tai syödä jossakin sen satunnaisista ruokarekoista tai Cantinassa ja kävellä joen varrella. Täydellinen vaihtoehto sunnuntaiaamuksi.

15. Uudista Instagram-syötteesi Ikonossa

Ikono tyyli galleria| ©Shaira Dela Peña
Ikono tyyli galleria| ©Shaira Dela Peña

Ikono Madrid on installaatiotaiteen galleria, jossa kaikki näkemäsi on vuorovaikutteista. Voit sukeltaa sinisten pallojen uima-altaaseen, eksyä äärettömien peilien huoneeseen, tanssia konfettien ja neonvalojen alla ja paljon muuta älypuhelimen kameran iloksi.

Osta lippu kohteeseen Ikono

16. Käy ostoksilla Gran Víalla

Gran Via Kaupat| ©alevision.co
Gran Via Kaupat| ©alevision.co

Madridin kuuluisalla Gran Via -kadulla näet pääkaupungin ylellisimmät hotellit, mutta pysähdyt myös jokaisessa sen upeassa näyteikkunassa. Halusitpa sitten hemmotella itseäsi tai tehdä edullisia ostoksia, löydät jotain jokaiseen makuun ja budjettiin sopivaa.

Se on myös hyvä paikka ostaa matkamuistoja sen historiallisista kioskeista. Tutustu siihen ylhäältä alas ja päätä kävelysi kauniissa Retiro-puistossa.

17. Nauti musikaalista myös Gran Vía -kadulla

Gran Via -teatterit| ©Jose Luis Cernadas Iglesias
Gran Via -teatterit| ©Jose Luis Cernadas Iglesias

Olitpa teatterin ystävä tai et, Gran Vian musikaalit ovat taatusti erilainen kokemus. Unohdat pääkaupungin hälinän useiksi tunneiksi, etkä voi irrottaa silmiäsi uskomattomista puvuista, tansseista ja musiikkinumeroista, jotka ovat peräisin legendaarisista teoksista, kuten Leijonakuninkaasta.

Jos et halua viettää iltapäivää musikaalin katsomiseen, on myös muita vaihtoehtoja, kuten mennä katsomaan hauskaa monologia legendaariseen Chocita del Loroon. Musikaaleja on tarjolla ympäri vuoden, mutta jos menet Madridiin talvella, siellä on joulun ensi-iltoja, ja se on myös täydellinen suunnitelma suojautua kylmältä.

18. Kävele Caprichon puiston läpi

Capricho Park| ©itorres
Capricho Park| ©itorres

Alameda de Osunassa sijaitseva Parque del Capricho on romanttinen fantasia, joka muistuttaa eurooppalaisia puistoja, kuten hirviöiden puistoa Bomarzossa. Sisällä näet pieniä palatseja, niemekkeitä, joilla on kreikkalaisen mytologian innoittamia veistoksia, ja satumaista tunnelmaa. Erityisen suositeltava , jos vierailet Madridissa syksyllä.

Se on avoinna hyvin tiettyinä aikoina eikä ympäri vuoden, joten varmista ennen matkaa, että voit käydä siellä.

19. Käy näytelmässä Teatros del Canalissa

Kanavateatterit| ©PromoMadrid
Kanavateatterit| ©PromoMadrid

Yksi Madridin moderneista teattereista, jossa voit nähdä nykytanssi- ja teatteriesityksiä. Sen esityskaudet ovat kaupungin parhaita, ja liput ovat paljon edullisempia kuin useimmat esitykset muissa Euroopan kaupungeissa. Se sijaitsee Chamberí-korttelin sydämessä, jossa voit myös kävellä esityksen jälkeen ja tutustua Calle Ponzanon trendikkäisiin baareihin.

20. Vieraile Madridin ympäristössä

Aranjuezin palatsi| ©manuel m. v.
Aranjuezin palatsi| ©manuel m. v.

Kuten olemme jo nähneet, sinun ei tarvitse lähteä Madridista nähdäksesi eri paikkoja (vaikka läheiset kaupungit, kuten Ávila, Toledo, Segovia ja Salamanca, houkuttelevatkin). Voit tutustua pääkaupungin laitamille opastetulla päiväretkellä Madridista ja löytää muun muassa El Escorialin luostarin, Kaatuneiden laakson, Aranjuezin palatsin tai Granja de San Ildefonson.

Jos sinun on valittava, suosittelen sinua lähtemään Madridista El Escorialiin, koska Escorialin luostariin tutustumisen lisäksi sinua ympäröi luonto ja loistavat ravintolat, joissa voit syödä. El Escorialissa on paljon nähtävää, joten jätän sinulle tämän artikkelin El Escorialin parhaista retkistä, jos haluat mieluummin asiantuntijaoppaan opastamaan sinua.

Varaa matka Madridista

Suunnittele vierailusi Madridiin

Madridin kaltaisessa pääkaupungissa on tekemistä ympäri vuoden. Heinäkuussa Madridissa, elokuussa Madridissa ja syyskuussa kaupungissa on vähän ihmisiä, koska korkeat lämpötilat pelottavat paikallisia, mutta jos menet Madridiin lokakuussa, marraskuussa tai joulukuussa, näet, että kadut ovat täynnä ihmisiä erityisesti viikonloppuisin. Siksi suosittelen, että käytät lauantaina tai sunnuntaina aikaa retkiin lähialueelle.

Jos viivyt Madridissa yli kolme päivää, ehdit nähdä kaupunkia ja tutustua muihin Espanjan alueisiin. Jätän sinulle erilaisia matkasuunnitelmia, jotta voit suunnitella vierailusi yksityiskohtaisesti. Suosittelen kuitenkin, että jos aiot viettää Madridissa vain muutaman tunnin, tutustu etukäteen kuljetuksiin Barajasin lentokentältä, jotta tiedät saapuessasi, minne mennä, säästät aikaa ja saat vierailustasi kaiken irti.

Varaa lentokenttäkuljetus