Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

12 tekemistä Berliinissä elokuussa

Matkustatko Berliiniin elokuussa? Et tiedä, kuinka kateellinen olen, näet, että tämän kuukauden aikana järjestetään monia aktiviteetteja, joilla juhlistetaan hyvää säätä ja kaupungin kulttuuria.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuuttia luettu

12 tekemistä Berliinissä elokuussa

Berliini | © Jeison Higuita

Minulla on loputon lista Berliinin nähtävyyksistä, mutta erityisesti elokuussa lista tuntuu pidentyvän entisestään. Yhtenä vuoden kesäisimmistä kuukausista Saksan pääkaupunki on täynnä ulkoilmatapahtumia- ja hyvä sää kannustaa siihen! Parasta on se, että jokaiselle löytyy jotakin, olutfestivaaleista musiikkifestivaaleihin.

Berliinin hektisen elokuun aikataulun järjestäminen voi olla hankalaa, mutta älä huoli, sillä olen löytänyt kulttuuritapahtumat, joihin on ehdottomasti osallistuttava. Et ehkä ehdi tehdä niitä kaikkia, mutta lupaan, että sinua hemmotellaan valinnanvaralla.

1. Maistele parhaita oluita Berliinin kansainvälisillä olutfestivaaleilla

Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton
Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sinulla on vain vähän tekosyitä olla maistamatta Berliinin parhaita käsityöläisoluita. Miksi? Koska Internationales Berliner Bierfestival järjestetään. Karl-Marx-Alleen alueella on yli kaksi kilometriä olutkojuja, joissa on olutta jokaiseen makuun. Mikä niistä on suosikkisi? Sinun on mentävä katsomaan sitä. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta jokaisesta juomastasi lasista on maksettava.

Berliner Bierfestival kokoaa yhteen panimomestareita kaikkialta maailmasta, mutta suurin osa (yli kaksisataa lähes neljäsataa osallistujaa) on saksalaisia. Tällöin sinulla on mahdollisuus kokeilla noin 2 000 olutlajiketta, mutta sinun on varottava, mihin astut. Jos haluat välttää juomista tyhjään vatsaan, suosittelen kokeilemaan myös tyypillistä saksalaista ruokaa, jota siellä on tarjolla (kyllä, makkarat ovat tähtiannos).

Juhlan piristykseksi järjestetään konsertteja kahdeksallatoista lavalla. Paikalliset bändit soittavat yleensä, joten sinulla on mahdollisuus tutustua Berliinin musiikkivirtauksiin. Jos pidät oluesta, voit myös ilmoittautua olutretkelle, jossa maistellaan parasta saksalaista käsityöolutta.

Varaa olutretki Berliinissä

2. Hyödynnä elokuun hyvä sää ja tutustu Berliiniin pyörällä

Pyöräile East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland
Pyöräile East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland

Kun saavut Berliiniin elokuussa, huomaat, että 20 asteen lämpötilat houkuttelevat olemaan ulkona koko ajan. Neuvoni on, että kannattaa hyödyntää hyvä sää ja jokainen auringonsäde ja nähdä kaupunki tavalla, jota ei voi nähdä muina vuodenaikoina: pyörällä, risteilyllä Spree-jokea pitkin tai jopa avoimella kiertoajelubussilla.

Elokuussa pilvinen ja sateinen taivas katoaa, joten nyt on tilaisuus lähteä yhdelle Berliinin parhaista kiertoajeluista. Sinulla on tunti aikaa ihailla kaupungin taivaanrantaa Spree-joelta käsin. Jos haluat jotain hieman vilkkaampaa, mikset varaisi pyöräretkeä? Berliini voi olla häkellyttävä kaupunki monine kaupunginosineen, aukioineen, nähtävyyksineen... Pyöräilyssä on se hyvä puoli, että kulkee nopeammin ja leudot lämpötilat pitävät seuraa matkan varrella.

Toinen vaihtoehto on kiertää Berliiniä kiertoajelubussilla. Loppuvuoden aikana se ei ehkä ole hyvä idea jatkuvan sateen vuoksi, sillä näiden ajoneuvojen etuna on se, että voit ajaa yläkannella, joka on kattamaton. Elokuu on täydellistä aikaa hypätä junaan, hypätä päälle ja pois, hypätä pois noin 15 pysäkillä ja tutustua tärkeisiin nähtävyyksiin, kuten Brandenburgin porttiin, Museosaareen ja Gendarmenmarktiin.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: koko elokuun
 • Missä: Berliinin keskustan kierrokset
 • Hinta: n. 25 € (pyöräretki ja kiertoajelubussi) ja 15 € (Spree-joen risteily).

Varaa Berliinin pyöräretki

3. Tutustu urbaanimpaan Berliiniin Skate by Night Berlin -tapahtumassa

Skate by Night Berliini| ©dronepicr
Skate by Night Berliini| ©dronepicr

Haluaisitko kiertää Berliinin yöllä ja aivan eri tavalla? Jos aiot olla kaupungissa elokuussa, sinun on ehdottomasti ilmoittauduttava yhdelle Skate by Night -luistelukierroksista, jotka alkavat joka sunnuntai Alexanderplatzilta.

Parasta on, että järjestäjät ehdottavat joka viikko eri reittiä, joten sinulla on mahdollisuus vierailla Berliinin vanhassa kaupungissa, Spree-joen rannalla ja monissa muissa paikoissa illan tullen. Jos sinulla ei ole luistimia, se ei haittaa, sillä voit saada ne ilmaiseksi lipun mukana (noin 2 €/reitti).

Jos pidät luistelusta, noin 12 kilometrin pit uiset reitit ovat räjähtäviä. Näillä urheilullisilla mutta viihdyttävillä kierroksilla liityt porukkaan (berliiniläisiä ja muita kaltaisiasi turisteja). Jos et ole asiantuntija, se ei haittaa, kunhan osaat nousta seisomaan ja jarruttaa, se riittää. Aloittelijoille on myös helpompia reittejä.

Rekisteröityminen on erittäin helppoa heidän verkkosivustollaan, jossa voit myös tutustua reitteihin etukäteen ja valita niistä itsellesi sopivimman. Jos haluat käydä useammalla kuin yhdellä, suosittelen ostamaan kausilipun (noin 5 €). Kun sinulla on lippusi, tapaat loput ryhmästä Alexanderplatzin kellon lähellä.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: sunnuntaisin elokuussa
 • Missä: lähtöpaikka on aina Alexanderplatz
 • Hinta: noin 2 €.

4. Seuraa musiikkia Tanz Im August -festivaalilla

Tanz Im August -festivaali| ©pfatterüberalles
Tanz Im August -festivaali| ©pfatterüberalles

Pidätkö tanssimisesta? Piditpä sitten tanssimisesta tai katselusta, sinulla on tapaaminen elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana Berliinissä. Silloin järjestetään Tanz Im August, esittävän taiteen festivaali, jossa eri nykytanssiryhmät esiintyvät eri puolilla Berliiniä.

Liput esityskohtaisesti maksavat noin 20 euroa, mutta erityisryhmille (kuten opiskelijoille) ja useamman kuin yhden lipun ostajalle on tarjolla alennuksia.

Parasta Tanz Im Augustissa on se, että se esittelee eri puolilta maailmaa tulevien taiteilijoiden koreografista lahjakkuutta, sekä paikallisia että kansainvälisiä. Itse asiassa jotkut parhaista yrityksistä esittelevät uusia luomuksiaan tällä festivaalilla.

Vaiheita on useampi kuin yksi, joten tarkista ohjelma etukäteen. Useimmat näistä paikoista ovat Berliinin kulttuurirakennuksia, kuten Deutsche Theater tai St. Elisabeth-Kirche. Jos olet ajatellut vierailla jossakin näistä paikoista, nyt sinulla on mahdollisuus tehdä se eri tavalla.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa
 • Missä: eri rakennuksissa ja kulttuurikeskuksissa Berliinissä
 • Hinta: noin 20 euroa (kukin esitys).

5. Lähde kuumailmapallolennolle ja hyödynnä elokuun hieno sää nähdäksesi Berliinin ylhäältä käsin.

Kuumailmapallo Berliinissä| ©Loozrboy
Kuumailmapallo Berliinissä| ©Loozrboy

Oletko aina halunnut kokea kuumailmapallolennon? Elokuu on yksi parhaista ajankohdista Berliinissä. Missä? Checkpoint Charlien lähellä.

Täällä sijaitsee Berliinin Hi-Flyerd, köysillä kiinnitetty kuumailmapallo, johon voi kiivetä ja liidellä yli 100 metrin korkeuteen kaupungin yläpuolella. Se ei ole varsinainen retki, mutta se tekee siitä kaikin tavoin helpommin lähestyttävän; se maksaa noin 25 euroa, ja päivän aikana on useita "lentoja".

Kaikkiaan sinne mahtuu 30 ihmistä, ja kun Hi-Flyer nousee ilmaan, siitä avautuu melko vaikuttava näkymä Berliiniin ja sellaisiin maamerkkeihin kuin Brandenburgin portti ja Tiergarten.

Parasta tässä aktiviteetissa elokuussa on se, että sää on hyvä, joten ei ole vaaraa, että kiipeilyä jouduttaisiin perumaan sään takia tai että sumun takia et saisi hyvää näkymää.

Haluatko saada parhaat kuvat Berliinistä ylhäältä? Voit varata lippusi Berliinin Hi-Flyeronline.

Berliinin kuumailmapallofestivaali

 • Milloin: koko elokuun ajan
 • Missä: Checkpoint Charlien lähellä (Zimmerstraße ja Wilhelmstraße)
 • Hinta: n. 25 €.

6. Vieraile Berliinin Konzerthausissa elokuussa järjestettävän Young Euro Classic -tapahtuman aikana

Berliinin konserttitalo| ©Olivier Bruchez
Berliinin konserttitalo| ©Olivier Bruchez

Vaikka Berliini on hyvin moderni kaupunki ja teknon synnyinkaupunki, siellä on myös suuri konserttisali, Konzerthaus, jossa järjestetään joka elokuu kansainvälinen nuorten orkesterien kilpailu.

Muina vuodenaikoina et ehkä pääse konsertteihin (hinnat voivat olla korkeat), mutta voit hyödyntää tämän tapahtuman "amatöörimäisempää" luonnetta ja hankkia lipun edullisempaan hintaan (noin 20 euroa), nähdä kuuluisan salin sisältä ja kuunnella osallistuvien yhtyeiden omia esityksiä ja luomuksia.

Young Euro Classic -kilpailun tavoitteena ei ole pelkästään palkita parasta orkesteria, vaan antaa orkestereille näkyvyyttä ja antaa heidän esittää sekä klassisen teoksen että oman sävellyksensä, joka edustaa heidän kotimaansa musiikkia. Berliini kokee 16 päivän ajan monikulttuurisen tapahtuman, jossa koko maailma kokoontuu yhteen nuottien välityksellä.

Gendarmenplatzilla sijaitsevan Konzerthausin kaltaisella näyttämöllä kaikki kuulostaa tietysti vielä paremmalta. Kun olet sisällä, yllätyt siitä, että se näyttää suhteellisen "uudelta". Tämä on odotettavissa, sillä sisätilat jäivät raunioiksi toisen maailmansodan pommitusten jälkeen, joten se oli rakennettava kokonaan uudelleen.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: elokuun puoliväli
 • Missä: Konzerthaus
 • Hinta: noin 20 €.

7. Vieraile Berliinin museoissa yöllä

Museosaaren museo yöllä| ©Ralf Kaiser
Museosaaren museo yöllä| ©Ralf Kaiser

Onko Berliinin parhaisiin museoihin pääseminen listallasi? Jos matkustat elokuussa, voit tehdä sen yöllä, erityisesti 27. elokuuta, jolloin vietetään Berliinin pitkää yötä. Kahdeksasta aamukahdeksaan, eli aukioloaikojen ulkopuolella, monet museot ja näyttelytilat ovat avoinna, ja niissä järjestetään erityistoimintaa, kuten työpajoja, esityksiä ja konsertteja.

Berlin Museum Night on ainutlaatuinen ja ainutkertainen tilaisuus päästä lähelle kaupungin taidekenttää sanan kaikissa merkityksissä. Nähtävillä ei ole vain maalauksia, koristeita, veistoksia jne. sisältäviä kokoelmia. Kaupungin upeista museoista löydät myös moderneja taiteilijoita, jotka tuovat iltaan rytmiä ja tanssia.

Se on yleensä hyvin täynnä, joten varaa lippusi (ne maksavat noin 18 euroa ja sisältävät kaikki osallistuvat museot) viralliselta verkkosivustolta. Mitä museoita ei kannata jättää väliin?

Neues Museum

Oletko aina halunnut nähdä kuuluisan Nefertitin rintakuvan? Voit tehdä sen Neues Museumissa. Museoiden pitkän yön aikana paikalla on myös oppaita (jotkut heistä ovat pukeutuneet pukuihin), jotka kertovat kuningattaren historiasta ja legendoista.

Tietenkin on muitakin esineitä, joita et voi jättää väliin, erityisesti Egyptille omistetuissa huoneissa: muumioita, hautaveistoksia... Tuhansia metrejä, joihin et kyllästy tutustumaan ja jotka muodostavat yhden Berliinin ja Euroopan näyttävimmistä museoista.

DDR-museo

Haluatko oppia Berliinin lähihistoriasta? Suuntaa sitten DDR-museoon, jossa on esillä arkisia esineitä (autoista kosmetiikkaan), joita käytettiin kommunistisessa Berliinissä toisen maailmansodan jälkeen.

Varoitus: museo on melko pieni ja aina täynnä, joten varaudu jonottamaan, jos päätät mennä sinne pitkän yön aikana.

Hamburger Bahnhof

Nykyaikaisemmat kävijät viihtyvät Hamburger Bahnhofissa, museossa, jossa on Andy Warholin, Roy Lichtensteinin ja Joseph Beuysin teoksia. Museoiden yön aikana järjestetään usein työpajoja, joissa voit harjoitella taiteellisia taitojasi, sekä musiikkiesityksiä.

Täytyy myöntää, että jos et pidä modernista taiteesta, tämä museo ei välttämättä kiinnosta sinua. Joka tapauksessa suuret aarteet ovat yleensä vaihtuvissa näyttelyissä, eivät päänäyttelyssä.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: 25. elokuuta
 • Missä: eri museoissa Berliinissä
 • Hinta: n. 18 €.

8. Mene ilmaiskonserttiin Berliinissä elokuussa

Körnerpark| ©riesebusch
Körnerpark| ©riesebusch

Körnerpark sijaitsee yhdessä Berliinin parhaista kaupunginosista: Neuköllnissä. Etkö tunne sitä? Elokuussa vierailussa on se hieno puoli, että silloin järjestetään paljon ilmaista ulkoilma-aktiviteettia, kuten konsertteja.

Joka sunnuntai-iltapäivä jazz-, rock- tai blues-yhtye esiintyy Hans Richard Küllenbergin 1900-luvulla suunnittelemassa vaikuttavassa puutarhakompleksissa.

Konsertit, jotka ovat ilmaisia, järjestetään Körnerparkin gallerian edessä, jossa kannattaa käydä, kun olet siellä; siellä on esillä kansallisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teoksia. Kun olet valmis, on aika mennä nurmikolle lavalle päin ja nauttia musiikista.

Kesä pu istossa -tapahtuman ja galleriana toimivan kulttuurikeskuksen välissä Körnerpark on elvytetty toisen maailmansodan jälkeen, joka oli jättänyt sen jokseenkin autioksi.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: koko elokuu
 • Missä: Körnerpark
 • Hinta: vapaa pääsy.

9. Osallistu karaokeyleisöön Mauerparkissa

Mauerpark| ©abbilder
Mauerpark| ©abbilder

Mauerparkin ulkoilma-amfiteatteri on ollut monen konsertin näyttämönä - se voi olla jopa oman konserttisi näyttämö! Rentoudu, en sano, että sinun on pakko mennä laulamaan keskelle yhtä Berliinin suurimmista ja tunnetuimmista puistoista (vain jos haluat), mutta kannustan sinua osallistumaan kollektiiviseen karaokeen, joka järjestetään siellä joka sunnuntai elokuussa.

Sunnuntai-iltapäivisin monet berliiniläiset ja turistit kerääntyvät Mauerparkiin muutaman oluen kera, mikä auttaa aina nolostumisen voittamisessa, ja laulavat yhdessä. Lavalla on mikrofoni, ja sinne voi kiivetä ylös, jos uskaltaa, mutta voi myös vain istua siinä ja laulaa mukana.

Miten tähän on tultu? Alkuperä on lähettiläs, joka ajeli Berliinissä polkupyörällään kaiuttimien kanssa. Hän rohkaisi ihmisiä laulamaan mukana, ja eräänä sunnuntaina hän päätti asettua Mauerparkiin ja loi uuden perinteen, jota monet ovat tukeneet.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: Sunnuntaisin elokuussa
 • Missä: Mauerpark
 • Hinta: vapaa pääsy.

10. Ui Berliinin Badeschiff-altaassa elokuussa

Badeschiff| ©Lukas Koster
Badeschiff| ©Lukas Koster

Kukapa ei haluaisi pulahtaa kesällä? Elokuu on kuuma kuukausi, jopa Berliinissä, jossa lämpötila voi nousta 25 °C:een. Berliiniläisillä on selkeä suunnitelma vilvoitteluun: käynti Badeschiffin uima-altaassa. Tämä avoin, kelluva laitos sijaitsee kaupungin keskustassa, ja sieltä avautuu uskomaton näkymä Spree-joelle.

Uima-altaan takana, joka sijaitsee joen yläpuolella, on ranta-alue, joka sopii erinomaisesti auringonottoon samalla, kun näet Berliinin kuuluisan televisiotornin kaukaisuudessa. Paikalliset ovat aina juhlineet tätä aloitetta, sillä Spree-joen vesi on liian saastunutta, jotta siihen voisi mennä. Badeschiffistä on joka tapauksessa tullut kaupunkikeskus, sillä se on myös osa Arena Berlin -rakennuskokonaisuutta, jossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden.

Uima-altaaseen on vapaa pääsy kesäkauden aikana joka päivä kello 20.00 alkaen noin puoleenyöhön asti. Se on yleensä täynnä, joten suosittelen menemään sinne aikaisin aamulla ja viikolla, jolloin siellä on vähemmän väkeä.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Milloin: koko elokuun
 • Missä: Badeschiff (Arena Berlin)
 • Hinta: vapaa pääsy.

Sää Berliinissä elokuussa

Kiertoajelubussi Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski
Kiertoajelubussi Berliinin kaduilla| ©Janusz Jakubowski

Kaikista Berliinin kesäaktiviteeteista suurin osa keskittyy elokuulle, joka on korkeimpien lämpötilojen (14-24ºC) kuukausi. Auringonpaiste on tärkein ominaisuus, ja sadetta esiintyy vain lyhyesti (ei mitään sellaista, mitä ei voisi ratkaista pakkaamalla pieni sateenvarjo matkalaukkuun varmuuden vuoksi).

Valoisaa aikaa on lähes 15 tuntia, mutta kuukauden edetessä se vähenee. Samasta syystä iltaisin voi olla viileämpää klo 21.00 alkaen. Et tarvitse takkia, mutta ota mukaan takki ja pitkät housut.

Berliinin elokuun turistijoukot

Berliini-passiopas| ©Matthew Dillon
Berliini-passiopas| ©Matthew Dillon

Berliinin elokuun leudot lämpötilat ja auringonpaiste houkuttelevat monia matkailijoita, mikä näkyy erityisesti majoituksen ja lentojen hinnoissa. Se on myös kuukausi, jolloin useimmat ihmiset lomailevat ja matkustavat enemmän. Jos haluat välttää odotettua suuremmat kustannukset, yritä varata hotelli ja lennot etukäteen.

Kun turisteja on enemmän, huomaat, että Berliinissä on enemmän väkeä, mikä tarkoittaa jonoja esimerkiksi Saksan parlamentin kaltaisiin maamerkkeihin. Tähän aikaan vuodesta Berlin Passin kaltainen kortti on lähes välttämätön, sillä se sisältää sisäänpääsyn useisiin eri muistomerkkeihin, ja voit ohittaa joitakin jonoja tai ainakin lyhentää niissä viettämääsi aikaa.

Joka tapauksessa, vaikka on selvää, että Berliinissä on nähtävää myös sisältä, suosittelen hyödyntämään hyvää säätä ja nauttimaan Berliinin viheralueista ja ulkoilmatapahtumista elokuussa.

Onko sinulla kaikki valmista Berliinin matkaa varten? Näette, että elokuussa teiltä ei puutu tekemistä, joten kertokaa minulle, miten se sujuu!