Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Berliinissä kesällä

Berliini on yksi Euroopan viehättävimmistä kaupungeista, erityisesti kesäkuukausina. Kun lämmin sää saapuu, Saksan pääkaupunki tarjoaa lukuisia ulkoilma-aktiviteetteja aina veneilystä Spree-joella ja ulkoilmakonserteista.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Berliinissä kesällä

Berliinin televisiotorni | ©Guille

Vaikka Berliinin tärkeimmät nähtävyydet eivät vaihtele vuoden ympäri, berliiniläiset väittävät usein, että Berliinissä ei ole vain yksi kaupunki, vaan kaksi: kesä ja talvi. Kun hyvä sää saapuu, kaikki lähtevät kaduille nauttimaan sen väreistä, energiasta, kauneudesta, viihteestä ja kulttuuritoiminnasta.

Koko kaupunki on täynnä festivaaleja ja aktiviteetteja, katumarkkinoita, terasseja, konsertteja, ulkoilmateattereita ja paljon muuta melkein jokaisessa kaupunginosassa. Tarjontaa on niin paljon, että valinnan tekeminen voi olla vaikeaa, joten olen koonnut avuksesi pienen valikoiman Berliinin kesäajan tapahtumista.

.

1. Tule kuuntelemaan klassista musiikkia Classic Open Air -tapahtumaan

Classic Open Air| ©Günter Steffen
Classic Open Air| ©Günter Steffen

Jos pidät klassisesta musiikista ja haluat kuunnella sitä ainutlaatuisessa ympäristössä, paras vaihtoehto on mennä Berliinin upealle Gendarmenmarktille. Siellä järjestetään joka heinäkuu Classic Open Air, konserttisarja, joka järjestetään yhdellä Saksan pääkaupungin monumentaalisimmista aukioista.

Päivämäärät ovat muuttuneet joka vuosi, joten suosittelen tarkistamaan ne ennen vierailun suunnittelua. Esitykset alkavat yleensä noin kello 19:00, ja lippuja (jotka kannattaa ostaa etukäteen) saa noin 50 eurosta alkaen.

Vaikka festivaalin pääpaino on klassisessa musiikissa, joissakin tilaisuuksissa kuullaan myös oopperaa ja jopa popmusiikkia.

Itse konserttien lisäksi suuri osa festivaalin viehätyksestä tulee tapahtumapaikasta. Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt) sijaitsee Berliinin keskustassa, joten sinne pääsee helposti kävellen.

Esityksen jälkeen on parasta jäädä alueelle ihailemaan kauniisti valaistuja muistomerkkejä, kuten ranskalaista kirkkoa, saksalaista katedraalia ja läheistä Charlottenburgin palatsia.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

2. Berliinin kansainvälinen olutfestivaali

Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton
Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton

Olut ja Saksa ovat kaksi sanaa, jotka usein yhdistyvät mielessämme. Vaikka München on kuuluisa Oktoberfestistään, Berliinin Oktoberfest elokuussa ei ole poikkeus. Jos pidät tästä juomasta, et voi jättää väliin Karl-Marx-Alleeta ja osallistua sen yli 2 kilometrin pituisissa teltoissa järjestettäviin aktiviteetteihin.

Festivaaliin osallistuvat Saksan parhaat olutyhdistykset ja myös jotkut muualta maailmasta. Kaikkiaan näytteitä on lähes 300 eri panimolta, mutta suosittelen maltillisuutta, kun haluat maistaa mielenkiintoisimpia panimoita.

Oluen (tapahtuman kiistaton tähti) lisäksi tarjolla on myös monia musiikkiesityksiä. Alueella on 18 esiintymislavaa, joilla eri kansalliset ja kansainväliset ryhmät esiintyvät.

Parasta on se, että festivaalille on vapaa pääsy, joten maksat vain juomistasi oluista.

Varaa Berliinin olutretki

3. Kävele kaupungin puistoissa

Tiergarten, Berliini| ©edwin.11
Tiergarten, Berliini| ©edwin.11

Saksan pääkaupunkia ei ehkä yhdistetä puistoihin ja viheralueisiin, mutta itse asiassa siellä on useita suuria viheralueita. Kesällä berliiniläiset arvostavat auringonpaistetta ja menevät näihin puistoihin urheilemaan, seurustelemaan, pyöräilemään tai vain rentoutumaan nurmikolla. Kävelyretki jollakin näistä alueista on loistava tapa tutustua Berliiniin.

Suosituimmat paikat ovat Tiergarten ja Friedrichshain Volkspark, mutta jos haluat tutustua vähemmän tunnettuihin alueisiin, tässä on muutamia muita todella mielenkiintoisia viheralueita. Suosittelen tarkistamaan, pääsetkö johonkin niistä turistibussilla:

 • Tempelhofer Fest: entisen Tempelhofin lentokentän alueella on suuri puisto, joka on muutettu berliiniläisten huvittelualueeksi. Siellä on muun muassa pyöräilyrata ja 6 kilometrin pituinen luistelurata. Se on myös ihanteellinen paikka piknikille nurmikolla.
 • Garten der Welt, maailman puutarhat: entisen Itä-Berliinin alueella Marzahnin kaupunginosassa sijaitsee tämä suuri, noin 40 hehtaarin kokoinen viheralue. Puutarha, jota ympäröivät vanhat kommunistiaikaiset rakennukset (jotka olet ehkä nähnyt, jos olet ollut kommunistiaiheisella kiertoajelulla), avattiin vuonna 1987 kaupungin 750-vuotisjuhlan kunniaksi. Sisällä on erilaisia puutarhoja: kiinalaisia, englantilaisia, italialaisia, korealaisia ja muita.
 • Körnerpark: monien mielestä yksi kaupungin kauneimmista puutarhoista sen kaiteiden ja suihkulähteen ansiosta. Yhdellä Berliinin vilkkaimmista alueista, Neuköllnissä, sijaitseva puisto on edelleen Saksan pääkaupungin vähän tunnettu salaisuus. Täällä järjestetään taidenäyttelyitä ja pieniä konsertteja.

Varaa kiertoajelubussi Berliinissä

4. Kanavat ja jokikävelyt: Berliinin suhde veteen

Spree yöllä| ©Ansgar Koreng
Spree yöllä| ©Ansgar Koreng

Berliinissä on useita veteen liittyviä aktiviteetteja, joita on erittäin suositeltavaa järjestää, jos olet matkustanut kaupunkiin elokuussa. Spree-joen varrella tai sen kanavia pitkin on runsaasti vaihtoehtoja, joiden joukosta voit valita ja tutustua Saksan pääkaupunkiin aivan eri näkökulmasta.

Ehkä täydellisin aktiviteetti on lyhyt jokiristeily. Vaihtoehtoja on useita riippuen siitä, kuinka kauan haluat viettää veneessä, mutta kaikki ne tarjoavat rauhallisen matkan, jonka aikana nautit jokaisesta hetkestä.

Toinen erittäin hyvä vaihtoehto on tehdä retki polkuveneellä tai lautalla joko itse joella, Müggelseen tai Wannseen kaltaisilla järvillä tai jollakin kaupungin läpi kulkevista kanavista.

Kaupungin rannat

Itämeri on kaukana pääkaupungista, ja joihinkin läheisiin järviin, joissa uiminen on sallittua, on tehtävä matka, johon sinulla ei välttämättä ole aikaa. Jos siis haluat uida, sinun on tehtävä kuten berliiniläiset ja suunnattava jollekin kaupungin kaupunkirannoista.

Käytännöllisesti katsoen jokaisella Berliinin kaupunginosalla on sellainen. Nuorten keskuudessa muodikkain on Badeschiff Kreuzbergissä, jossa suuri proomu on asennettu uima-altaaksi joen rannalle.

Jos haluat mieluummin jotain perheystävällisempää, Mitten alueella, Kinderbad Monbijoussa, on alue, jossa on lastenaltaita, nurmikoita, joilla voi hengailla, ja upeat näkymät televisiotornille.

Varaa illallisristeily Berliinissä

5. Vietä iltasi olutpuutarhassa

Olutpuutarhassa| ©Alper Çuğun
Olutpuutarhassa| ©Alper Çuğun

Vaikka rakastaisit taidetta kuinka paljon tahansa, saatat huomata, että useiden Museosaarella vietettyjen tuntien jälkeen olet hieman kyllästynyt. Onneksi Berliinissä on kesällä loistava tapa rentoutua upeassa ympäristössä: Biergarten.

Kuten nimestä voi päätellä, ne ovat olutpuutarhoja, jotka sijaitsevat kaupungin viheralueilla. Tämäntyyppisillä tiloilla on pitkät perinteet, mistä on osoituksena se, että yksi suosituimmista, Prater, avasi ovensa jo vuonna 1837.

Tämän olutpuutarhan lisäksi Saksan pääkaupungissa on monia muita, joista jokaisella on oma tyylinsä:

 • Café am Neuen See: tämä olutpuutarha sijaitsee Tiergartenin sisällä, hyvin lähellä Kurfürstendammia, ja se sijaitsee kauniin järven vieressä, ja se sopii täydellisesti oluen nauttimiseen baijerilaisen erikoisruoan kera.
 • Biergarten Golgatha: yksi kaupungin vanhimmista ja tunnetuimmista. Sen ovet ovat auki aamuisin aamiaista varten, mutta illalla tunnelma kohoaa toden teolla. Se sijaitsee Viktoriaparkissa, joka on yksi Kreuzbergin kaupunginosan puutarhoista.
 • Zollpackhof: kansliatoimiston vieressä, osoitteessa Elisabeth-Abegg-Str. 1 sijaitseva Zollpackhof on täydellinen paikka nauttia olutta ja Schnitzeleitä.
 • Prater: Berliinin vanhin Biergarten, Prater, sijaitsee Prenzlauer Bergissä, ja se on säilyttänyt klassiset pitkät pöydät, joissa on penkkejä, joita asiakkaat voivat jakaa keskenään. Olut- ja ruokatarjontansa lisäksi siellä järjestetään usein elävää viihdettä.

Kyseessä ei ole varsinainen olutpuutarha, mutta kaupungin keskustassa sijaitseva Berlin Ice Bar yllättää sinut. Kesän virkistävin suunnitelma odottaa sinua tässä hämmästyttävässä paikassa, jossa kaikki näkemäsi on veistetty jäästä. Siellä voit nauttia cocktaileja, jotka saavat sinut unohtamaan Berliinin kesän korkeat lämpötilat.

Varaa liput Berliinin jääbaariin

6. Löydä Berliinin paras katuruoka Bite Clubista

Bite Club| ©ERAKU
Bite Club| ©ERAKU

Lämpimät lämpötilat saavat berliiniläiset kaduille heti, kun siihen on mahdollisuus. Monissa kaupunginosissa on katuruokamarkkinoita, joille sadat ihmiset kokoontuvat maistelemaan kaikenlaista ruokaa. Jos pidät tällaisesta ilmapiiristä ja tietenkin tarjoiltavasta ruoasta, suosittelen sinua menemään Bite Clubiin, joka on yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista lajissaan.

Nämä katuruokamarkkinat ovat avoinna vain vuoden lämpiminä kuukausina. Se järjestetään yleensä perjantaisin, mutta se voi vaihtua. Tarkista lopulliset päivämäärät niiden verkkosivuilta.

Berlin Arenalla joen rannalla sijaitsevaan ravintolaan kannattaa tulla illalliselle. Koko kaupungissa ei varmaankaan ole parempaa paikkaa viettää perjantai-iltaa maistelemalla kaikkea italialaisista arancineista bao-hampurilaisiin sekä monenlaisia reseptejä eri puolilta maailmaa.

Ruoka ei ole Berlin Biten ainoa nähtävyys. Kello 17.00 alkaen tapahtuma muuttuu todelliseksi festivaaliksi, ja illan viihdettä tarjoaa elävä musiikki.

Muita paikkoja, joissa voi kokeilla katuruokaa

Jos jostain syystä haluat mieluummin mennä muualle maistelemaan Berliinin katuruokaa, sinulla on runsaasti vaihtoehtoja. Vaikka niitä on monia, tässä on vain muutama mielestäni kiinnostavin:

 • Markthalle Neun (Kreuzberg): tätä pidetään ensimmäisenä paikkana, joka aloitti tämäntyyppiset tapahtumat. Sen kojuista ja rekoista löydät kaikkea ylellisistä osterista brittiläiseen fish and chips -tyyliin. Se sijaitsee osoitteessa Eisenbahnstraße 42-43, ja se on avoinna torstaisin klo 17.00-22.00.
 • Korealaista katuruokaa Platoon Kunsthalle -ravintolassa (Prenzlauer Berg-Mitte): Jos etsit jotain eksoottisempaa, Schönerhauser allee on hyvä paikka kokeilla korealaista ruokaa. Joka perjantai-ilta on tarjolla tyypillisiä korealaisia ruokia sekä käytettyjä tavaroita ja käsitöitä myyviä kojuja.
 • Neue Heimat (Raw - Friedrichshain): yksi Berliinin nuorten suosituimmista. Tapahtuma järjestetään perjantaisin klo 19:00 alkaen ja sunnuntaisin klo 12:00 alkaen. Yhteensä noin 20 ruoka-autoa on pystytetty, ja usein järjestetään musiikkiesityksiä.
 • Thai Park (Wilmersdorf): Preußenparkissa sijaitsevat ulkoilmamarkkinat ovat Saksan pääkaupungissa asuvien thaimaalaisten ryhmien järjestämät. Se on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin, ja se on loistava paikka, jos haluat kokeilla thaimaalaista ruokaa.

.

7. Mene tanssimaan suurelle terassille joen rannalle.

Monbijouparkin terassi| ©abbilder
Monbijouparkin terassi| ©abbilder

Ensinnäkin Berliinin maine loistavan yöelämän kaupunkina on ansaittu. Tällä kertaa aion kuitenkin ehdottaa suunnitelmaa, joka on hieman lempeämpi, mutta täydellinen, jos haluat tanssia hetken tai vain nauttia drinkin rennossa ilmapiirissä.

Sitä varten sinun tarvitsee vain mennä Monbijouparkiin, puistoon, jossa on baari ja suuri terassi Spree-joen rannalla. Täältä löydät kaikenlaisia musiikkityylejä salsasta swingiin, mukaan lukien Keski-Euroopalle niinkin tyypillinen laji kuin valssi.

Jos sinua tekee mieli tanssia, sinun tarvitsee vain piristyä ja muistaa, että kukaan ei tuomitse sinua siitä, miten tanssit, mutta jos et uskalla (tai jos tanssiminen ei ole sinun juttusi), terassi on täydellinen paikka drinkille ja pizzalle. Kaikki tämä nauttien samalla upeista näkymistä Museosaarelle.

8. Uskalla osallistua karaokeen Mauerparkin kirpputorilla

Mauerpark| ©Aapo Haapanen
Mauerpark| ©Aapo Haapanen

Saksan pääkaupungissa on suuri määrä katumarkkinoita lähes jokaisessa kaupunginosassa. Shoppailun, drinkkien nauttimisen ja kävelyn lisäksi siellä järjestetään myös monenlaista juhlatoimintaa. Jos kuulut niihin, jotka haluavat ottaa mikrofonin mukaan mihin tahansa karaokeen, et voi jättää väliin Mauerparkin kirpputorilla järjestettävää karaokea.

Sen lisäksi, että Mauerpark on mahdollisesti pääkaupungin tunnetuin kirpputori, siellä järjestetään myös tapahtuma, johon osallistuu usein suuria ihmisjoukkoja joka sunnuntai kesällä. Kojujen vieressä olevassa ulkoilma-amfiteatterissa järjestetään suuret karaokebileet, joihin kaikki osallistuvat ikään tai laulutaitoon katsomatta.

Kyse on hauskanpidosta ja kesälämpötilojen hyödyntämisestä. Jos et kuitenkaan halua laulaa, sinun tarvitsee vain istua katsomossa oluen kanssa ja nauttia ainutlaatuisesta tunnelmasta.

9. Maista Berliinin jäätelövalikoimia

Fräulein Frostin sisäänkäynti| ©Robyn Lee
Fräulein Frostin sisäänkäynti| ©Robyn Lee

Ilman italialaisten mainetta saksalaiset jäätelöt voivat kilpailla niiden kanssa laadussa. Se ei ole turhaan yksi maailman suurimmista jäätelönkuluttajamaista. Kaupungista ei voi poistua käymättä yhdessä sen parhaista jäätelöbaareista ja maistelematta sen ihania tuotteita.

Kirjoita nämä nimet muistiin siltä varalta, että löydät itsesi vaeltelemasta alueella tai jos vierailet lähistöllä ja satut kulkemaan ohi:

 • Fräulein Frost: heidän kotitekoiset jäätelönsä ovat todella herkullisia, varsinkin jos tilaat jotain heidän hedelmäerikoisuuksiaan. Se sijaitsee lähellä Maybachufer-kirpputoria ja Neukölln-katua.
 • Rosa Canina: Tällä pienellä ketjulla on kolme toimipistettä eri puolilla kaupunkia. Syy Rosa Caninan menestykseen on jäätelöiden makujen luovuus, kuten mangon ja passionhedelmän, karamellin ja fleur de selin tai mustan seesamin maku. Löydät ne Kreuzbergin kaupunginosasta tai Friedrichshain Volksparkin läheltä.
 • Eismanufaktur: monien mielestä yksi kaupungin parhaista. Siellä on useita eri paikkoja, mutta jos olet Berliinin juutalaiskorttelissa, kannattaa mennä Auguststraße 63:ssa sijaitsevaan paikkaan, joka sijaitsee juutalaiskorttelin sydämessä.

Varaa opastettu kierros Berliinin juutalaiskorttelissa

10. Katsele auringonlaskua Admiralbrückeltä käsin

Auringonlasku Admiralbrückellä| ©TijsB
Auringonlasku Admiralbrückellä| ©TijsB

Vaikka tätä voi tehdä ympäri vuoden, totuus on, että paras aika mennä Admiralbrückelle nauttimaan upeasta auringonlaskusta on kesällä. Riittää, kun katsot, kuinka paljon berliiniläisiä tähän aikaan vuodesta tänne kerääntyy, niin voit itse todeta sen.

Jos haluat ottaa kaiken irti tästä kokemuksesta, suosittelen kävelemään Landwehrkanalin rantaa pitkin sillalle asti. Osta matkalla olutta, ja kun pääset perille, jäljittele berliiniläisiä ja istu maahan katsomaan auringonlaskua veden yllä.

Yleensä paikalla on katumuusikko piristämässä tunnelmaa, ja tunnelma jatkuu vielä auringonlaskun jälkeenkin.

Reichstagin kupoli: toinen hieno näköalapaikka

Yksi Berliinin pakollisista vierailukohteista on kiivetä Reichstagin kupoliin. Koska kyseessä on avoin tila, kesä on parasta aikaa nauttia kokemuksesta ja halutessasi katsella auringonlaskua.

Kupolin on suunnitellut Norman Foster, yksi viime vuosikymmenten kuuluisimmista arkkitehdeistä. Ylhäältä avautuu upea näkymä hallituksen korttelin rakennuksiin ja Tiergartenin puistoon.

Millainen sää Berliinissä on kesällä?

Kesä Berliinissä| ©abbilder
Kesä Berliinissä| ©abbilder

Kesäkuukaudet ovat vuoden kuumimmat, mutta se ei tarkoita, että on tukahduttavan kuuma. Lämpötila on keskimäärin noin 24 °C, mutta joinakin päivinä lämpötila nousee yli 30 °C:n.

Minimilämpötilat ovat keskimäärin noin 13ºC, mutta silti on mahdollista, että joinakin öinä saatat tarvita lämpimiä vaatteita.

Yleisesti ottaen tällä kaudella sataa joinakin päivinä, joten on hyvä tarkistaa sääennuste ennen matkaa.

Mitä pukeutua Berliinissä kesällä

Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto
Matkatavaroiden pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto

Yleensä tarvitset viileitä vaatteita, mutta muista, että saatat haluta pakata mukaan jotain, joka pitää sinut lämpimänä yöllä. Älä unohda pakata uima-asua, jos päätät mennä jollekin kaupungin rannoista tai järvistä.

Kannattaa myös pakata mukaan sateenvarjo, sillä sade voi yllättää milloin tahansa.