10 tekemistä Berliinissä kesällä

Berliini on yksi Euroopan viehättävimmistä kaupungeista, erityisesti kesäkuukausina. Lämpimän sään saapuessa Saksan pääkaupunki tarjoaa lukuisia ulkoilma-aktiviteetteja aina Spree-joella veneilystä ulkoilmakonsertteihin.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä Berliinissä kesällä

Berliinin televisiotorni | ©Guille

Vaikka Berliinin tärkeimmät nähtävyydet eivät vaihtele vuoden ympäri, berliiniläiset sanovat usein, että Berliinissä ei ole vain yksi kaupunki, vaan kaksi: kesä ja talvi. Kun hyvä sää saapuu, kaikki lähtevät kaduille nauttimaan sen väreistä, energiasta, kauneudesta sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan aktiviteeteista.

Koko kaupunki on täynnä festivaaleja ja aktiviteetteja: katumarkkinoita, terasseja, konsertteja, ulkoilmateattereita ja paljon muuta melkein joka kaupunginosassa. Tarjontaa on niin paljon, että valinnan tekeminen voi olla vaikeaa, joten olen koonnut avuksesi pienen valikoiman Berliinin kesäajan tapahtumista.

.

1. Tule kuuntelemaan klassista musiikkia Classic Open Airiin

Classic Open Air| ©Günter Steffen
Classic Open Air| ©Günter Steffen

Jos pidät klassisesta musiikista ja haluat kuunnella sitä ainutlaatuisessa ympäristössä, paras vaihtoehto on mennä Berliinin upealle Gendarmenmarkt-aukiolle. Siellä järjestetään joka heinäkuu Classic Open Air, konserttisarja, joka järjestetään yhdellä Saksan pääkaupungin monumentaalisimmista aukioista.

Päivämäärät ovat muuttuneet joka vuosi, joten suosittelen tarkistamaan ne ennen vierailun suunnittelua. Esiintymiset alkavat yleensä noin kello 19:00, ja lippuja (jotka kannattaa ostaa etukäteen) saa noin 50 eurosta alkaen.

Vaikka festivaalin pääpaino on klassisessa musiikissa, joissakin tilaisuuksissa kuullaan myös oopperaa ja jopa popmusiikkia.

Itse konserttien lisäksi suuri osa festivaalin viehätyksestä tulee tapahtumapaikasta. Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt) sijaitsee Berliinin keskustassa, joten sinne pääsee helposti kävellen.

Esiintymisen jälkeen kannattaa jäädä alueelle katsomaan nähtävyyksiä, kuten ranskalaista kirkkoa, saksalaista katedraalia ja läheistä Charlottenburgin palatsia, jotka kaikki ovat kauniisti valaistuja.

Varaa opastettu Berliinin kierros

2. Berliinin kansainvälinen olutfestivaali

Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton
Berliinin olutfestivaaleilla| ©ben dalton

Olut ja Saksa ovat kaksi sanaa, jotka usein yhdistyvät mielessämme. Vaikka München on kuuluisin Oktoberfestistään, Berliinissä elokuussa järjestettävällä festivaalilla ei ole mitään kadehdittavaa. Jos pidät tästä juomasta, et voi jättää väliin Karl-Marx-Alleeta ja osallistua sen yli kahden kilometrin pituisissa teltoissa järjestettäviin aktiviteetteihin.

Festivaaliin osallistuvat Saksan parhaat olutyhdistykset sekä joitakin myös muualta maailmasta. Kaikkiaan näytteitä on tarjolla lähes 300 eri panimolta, mutta kehotan kuitenkin maltillisuuteen, kun maistat kiinnostavimpia.

Oluen (tapahtuman kiistattoman tähden) lisäksi tarjolla on myös monia musiikkiesityksiä. Alueella on 18 lavaa, joilla esiintyy erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä bändejä.

Parasta on se, että festivaalille on vapaa pääsy, joten maksat vain juomistasi oluista.

Varaa Berliinin olutretki

3. Kävele kaupungin puistoissa

Tiergarten, Berliini| ©edwin.11
Tiergarten, Berliini| ©edwin.11

Et ehkä yhdistä Saksan pääkaupunkia puistoihin ja viheralueisiin, mutta kaupungissa on itse asiassa useita suuria viheralueita. Kesäisin berliiniläiset arvostavat auringonpaistetta ja suuntaavat näihin puistoihin urheilemaan, seurustelemaan, pyöräilemään tai vain rentoutumaan nurmikolla. Kävelyretki jollakin näistä alueista on loistava tapa tutustua Berliiniin.

Suosituimpia paikkoja ovat Tiergarten ja Friedrichshain Volkspark, mutta jos haluat tutustua vähemmän tunnettuihin kaupunginosiin, tässä on muutamia muita todella mielenkiintoisia viheralueita. Suosittelen tarkistamaan, pääsetkö johonkin niistä turistibussilla:

 • Tempelhofer Fest: entisen Tempelhofin lentokentän alueella on tämä suuri puisto, joka on muutettu alueeksi, josta berliiniläiset voivat nauttia. Siellä on muun muassa pyöräilyrata ja 6 kilometrin pituinen luistelurata. Se on myös ihanteellinen paikka piknikille nurmikolla.
 • Garten der Welt, maailman puutarhat: entisen Itä-Berliinin alueella, Marzahnin kaupunginosassa, sijaitsee tämä suuri, noin 40 hehtaarin kokoinen viheralue. Puutarha, jota ympäröivät vanhat kommunistiaikaiset rakennukset (joita olet ehkä nähnyt, jos olet ollut kommunistiaiheisella kierroksella), avattiin vuonna 1987 kaupungin 750-vuotisjuhlan kunniaksi. Sisällä on erityyppisiä puutarhoja: kiinalaisia, englantilaisia, italialaisia, korealaisia ja muita.
 • Körnerpark: monien mielestä yksi kaupungin kauneimmista puutarhoista sen kaiteiden ja putoavan suihkulähteen ansiosta. Puisto sijaitsee yhdellä Berliinin vilkkaimmista alueista, Neuköllnissä, ja se on edelleen Saksan pääkaupungin vähän tunnettu salaisuus. Täällä järjestetään taidenäyttelyitä ja pieniä konsertteja.

Varaa kiertoajelubussi Berliinissä

4. Kanavia ja jokikävelyjä: Berliinin suhde veteen

Spree yöllä| ©Ansgar Koreng
Spree yöllä| ©Ansgar Koreng

Berliinin läpi kulkee useita veteen liittyviä aktiviteetteja, jotka ovat erittäin suositeltavia, jos olet matkustanut kaupunkiin elokuussa. Olipa kyseessä sitten Spree-joella tai sen kanavia pitkin kulkeva retki, sinulla on runsaasti vaihtoehtoja, joiden joukosta voit valita ja tutustua Saksan pääkaupunkiin aivan eri näkökulmasta.

Ehkä täydellisin aktiviteetti on lyhyt risteily joella. Vaihtoehtoja on erilaisia riippuen siitä, kuinka kauan haluat viettää veneessä, mutta kaikki tarjoavat rauhallisen matkan, jonka aikana nautit jokaisesta hetkestä.

Toinen erittäin hyvä vaihtoehto on tehdä retki polkuveneellä tai lautalla joko itse joella, Müggelseen tai Wannseen kaltaisilla järvillä tai jollakin kaupungin halki kulkevista kanavista.

Kaupungin rannat

Itämeri on kaukana pääkaupungista, ja jotkin läheisistä järvistä, joissa uiminen on sallittua, vaativat retken, johon sinulla ei välttämättä ole aikaa. Jos siis haluat uida, sinun on toimittava kuten berliiniläiset ja suunnattava jollekin kaupungin kaupunkirannoista.

Käytännössä jokaisella Berliinin kaupunginosalla on sellainen. Nuorten keskuudessa muodikkain on Kreuzbergin Badeschiffissä, jossa suuri proomu on asennettu uima-altaaksi joen rantaan.

Jos haluat mieluummin jotain perheystävällisempää, Mitten alueella sijaitsevassa Kinderbad Monbijoussa on alue, jossa on kahluualtaita, nurmikoita, joilla voi hengailla, ja josta on upeat näkymät televisiotornille.

Varaa illallisristeily Berliinissä

5. Vietä illat Biergartenissa eli olutpuutarhoissa.

Olutpuutarhassa| ©Alper Çuğun
Olutpuutarhassa| ©Alper Çuğun

Riippumatta siitä, kuinka paljon rakastat taidetta, saatat huomata, että kun olet viettänyt useita tunteja Museum Islandilla, olet hieman kyllästynyt. Onneksi Berliini tarjoaa kesäisin loistavan tavan rentoutua upeassa ympäristössä: Biergartens.

Kuten nimestä voi päätellä, jotka tarkoittavat "olutpuutarhaa", nämä ovat kaupungin viheralueilla sijaitsevia ulkoilmakäyttöön tarkoitettuja olutpuutarhoja. Niillä on pitkät perinteet, mistä kertoo se, että yksi suosituimmista, Prater, avasi ovensa jo vuonna 1837.

Saksan pääkaupungissa on monia muitakin olutpuutarhoja, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen tyylinsä:

 • Tämä olutpuutarha sijaitsee Tiergartenin sisäpuolella, hyvin lähellä Kurfürstendammia, ja se sijaitsee kauniin järven vieressä, ja se sopii täydellisesti oluen nauttimiseen baijerilaisen ruoan kanssa.
 • Biergarten Golgatha: yksi kaupungin vanhimmista ja tunnetuimmista. Sen ovet aukeavat aamulla aamiaista varten, mutta iltaisin tunnelma on vilkkaimmillaan. Se sijaitsee Viktoriaparkissa, joka on yksi Kreuzbergin kaupunginosan puutarhoista.
 • Zollpackhof: Kanslerinviraston vieressä, osoitteessa Elisabeth-Abegg-Str. 1 sijaitseva Zollpackhof on täydellinen paikka nauttia olut ja Schnitzel.
 • Prater: Berliinin vanhin Biergarten, Prater, sijaitsee Prenzlauer Bergissä, ja se on säilyttänyt klassiset pitkät pöydät, joissa on penkkejä, joita asiakkaat voivat jakaa keskenään. Olut- ja ruokatarjontansa lisäksi siellä järjestetään usein elävää viihdettä.

Kyseessä ei ole varsinainen olutpuutarha, mutta kaupungin keskustassa sijaitseva Berlin Ice Bar yllättää sinut. Kesän virkistävin suunnitelma odottaa sinua tässä upeassa paikassa, jossa kaikki näkemäsi on veistetty jäästä. Siellä voit juoda cocktaileja, jotka saavat sinut unohtamaan Berliinin kesäaikaiset korkeat lämpötilat.

Varaa liput kohteeseen Berlin Ice Bar

6. Löydä Berliinin parasta katuruokaa Bite Clubista

Bite Club| ©ERAKU
Bite Club| ©ERAKU

Lämpimät lämpötilat saavat berliiniläiset ulos kaduille aina, kun siihen on mahdollisuus. Monissa kaupunginosissa on katuruokamarkkinoita, joille sadat ihmiset kokoontuvat maistelemaan kaikenlaisia ruokia. Jos pidät tällaisesta ilmapiiristä ja tietysti tarjoiltavasta ruoasta, suosittelen Bite Clubia, joka on yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista lajissaan.

Tämä ulkoilmassa järjestettävä katuruokatori on avoinna vain vuoden lämpiminä kuukausina. Se järjestetään yleensä perjantaisin, mutta taajuus voi muuttua. Tarkista tarkat päivämäärät heidän verkkosivustoltaan.

Se sijaitsee joen rannalla Berlin Arenalla, ja sinne kannattaa tulla illalliselle. Koko kaupungissa ei luultavasti ole parempaa paikkaa viettää perjantai-iltaa maistellen kaikkea italialaisista arancineista bao-burgeriin ja monenlaisia reseptejä eri puolilta maailmaa.

Eikä ruoka ole Berlin Biten ainoa vetonaula. Tapahtuma muuttuu viidestä iltapäivällä todelliseksi festivaaliksi, ja elävä musiikki elävöittää iltaa.

Muita paikkoja, joissa voit kokeilla katuruokaa

Jos jostain syystä haluat kokeilla berliiniläistä katuruokaa mieluummin muualla, sinulla on runsaasti vaihtoehtoja. Vaikka paikkoja on monia, tässä on vain muutama mielestäni kiinnostavin:

 • Markthalle Neun (Kreuzberg): Sitä pidetään ensimmäisenä paikkana, joka aloitti tämäntyyppiset tapahtumat. Sen kojuista ja rekistä löydät kaikkea ylellisistä osterista brittiläiseen fish and chips -annokseen. Se sijaitsee osoitteessa Eisenbahnstraße 42-43, ja se on avoinna torstaisin kello 17.00-22.00.
 • Korealaista katuruokaa Platoon Kunsthalleissa (Prenzlauer Berg-Mitte): Jos etsit jotain eksoottisempaa, Schönerhauser allee on hyvä paikka kokeilla korealaista ruokaa. Joka perjantai-ilta on tarjolla tyypillisiä korealaisia ruokia sekä käytettyjä tavaroita ja käsitöitä myyviä kojuja.
 • Neue Heimat (Raw - Friedrichshain): Yksi Berliinin suosituimmista nuorisokeskuksista. Tapahtuma järjestetään perjantaisin klo 19:00 alkaen ja sunnuntaisin puoliltapäivin. Paikalla on yhteensä noin 20 ruoka-autoa, ja usein on myös musiikkiesityksiä.
 • Thai Park (Wilmersdorf): Preußenparkissa sijaitsevat ulkoilmamarkkinat järjestetään Saksan pääkaupungissa asuvien thaimaalaisten ryhmien toimesta. Se on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin, ja se on loistava paikka, jos haluat kokeilla thaimaalaista ruokaa.

7. Käy tanssimassa suurella terassilla joen rannalla.

Monbijouparkin terassi| ©abbilder
Monbijouparkin terassi| ©abbilder

Ensinnäkin Berliinin maine kaupunkina, jossa on hyvä yöelämä, on ansaittu. Tällä kertaa aion kuitenkin ehdottaa suunnitelmaa, joka on hieman lempeämpi, mutta täydellinen, jos haluat tanssia hetken tai vain nauttia drinkin rauhallisessa ilmapiirissä.

Tätä varten sinun on vain mentävä Monbijouparkiin, puistoon, jossa on baari, jossa on suuri terassi Spree-joen rannalla. Täällä on tarjolla kaikenlaisia musiikkityylejä salsasta swingiin, mukaan lukien Keski-Euroopalle niinkin tyypillinen laji kuin valssi.

Jos sinua tekee mieli tanssia, sinun tarvitsee vain piristyä ja muistaa, ettei kukaan tuomitse sinua siitä, miten tanssit, mutta jos et uskalla (tai jos tanssi ei ole sinun juttusi), terassi sopii erinomaisesti drinkille ja pizzalle. Kaikki tämä samalla, kun nautit upeista näkymistä Museosaarelle.

8. Uskalla osallistua karaokeen Mauerparkin kirpputorilla

Mauerpark| ©Aapo Haapanen
Mauerpark| ©Aapo Haapanen

Saksan pääkaupungissa on suuri määrä katumarkkinoita lähes joka kaupunginosassa. Shoppailun, juomisen ja kuljeskelun lisäksi tarjolla on myös monenlaista juhla-aktiviteettia. Jos olet sitä tyyppiä, joka tarttuu mikrofoniin missä tahansa karaokebaarissa, et voi jättää väliin Mauerparkin kirpputoria.

Sen lisäksi, että Mauerpark on mahdollisesti pääkaupungin tunnetuin kirpputori, siellä järjestetään myös tapahtuma, johon osallistuu usein suuria ihmisjoukkoja joka sunnuntai kesäisin. Kojujen vieressä olevassa ulkoilma-amfiteatterissa järjestetään suuret karaokebileet, joihin kaikki osallistuvat iästä tai laulutaidosta riippumatta.

Tarkoituksena on pitää hauskaa ja ottaa kaikki irti kesälämpötiloista. Jos et kuitenkaan halua laulaa, sinun tarvitsee vain istua katsomossa oluen kanssa ja nauttia ainutlaatuisesta tunnelmasta.

9. Kokeile Berliinissä tarjolla olevia jäätelölajikkeita

Sisäänkäynti Fräulein Frostiin| ©Robyn Lee
Sisäänkäynti Fräulein Frostiin| ©Robyn Lee

Ilman italialaisen jäätelön mainetta saksalainen jäätelö pystyy kilpailemaan italialaisen jäätelön kanssa laadussa. Eikä suotta, että se on yksi maailman suosituimmista jäätelönkuluttajamaista. Kaupungista ei voi poistua käymättä yhdessä sen parhaista jäätelöbaareista ja maistelematta sen ihania tuotteita.

Merkitse nämä nimet muistiin, jos satut olemaan alueella tai jos vierailet lähistöllä ja satut kulkemaan ohi:

 • Fräulein Frost: heidän kotitekoiset jäätelönsä ovat todella hyviä, varsinkin jos tilaat jotain heidän hedelmäerikoisuuksiaan. Se sijaitsee lähellä Maybachufer-kirpputoria ja Neukölln-katua.
 • Rosa Canina: Tällä pienellä ketjulla on kolme toimipistettä eri puolilla kaupunkia. Rosa Caninan menestyksen syynä on jäätelöiden makujen luovuus, kuten mangon ja passionhedelmän, karamellin ja fleur de selin tai mustan seesamin maku. Löydät ne Kreuzbergin kaupunginosasta tai Friedrichshain Volksparkin läheltä.
 • Eismanufaktur: monien mielestä yksi kaupungin parhaista. Siellä on useita eri paikkoja, mutta jos olet Berliinin juutalaiskorttelissa, kannattaa mennä Auguststraße 63:ssa sijaitsevaan paikkaan, joka sijaitsee juutalaiskorttelin sydämessä.

Varaa opastettu kierros Berliinin juutalaiskortteliin

10. Katsele auringonlaskua Admiralbrückeltä käsin

Auringonlasku Admiralbrückellä| ©TijsB
Auringonlasku Admiralbrückellä| ©TijsB

Vaikka tätä voi tehdä ympäri vuoden, Admiralbrückelle voi mennä upeaan auringonlaskuun parhaiten kesällä. Sen todisteeksi riittää, että näet, kuinka paljon berliiniläisiä tulee tänne tähän aikaan vuodesta.

Jos haluat ottaa kaiken irti tästä kokemuksesta, suosittelen kävelemään Landwehrkanalin rantaa pitkin sillalle asti. Matkalla kannattaa ostaa olutta, ja kun olet perillä, jäljittele berliiniläisiä ja istu maahan katsomaan auringonlaskua veden yllä.

Yleensä paikalla on katumuusikko, joka piristää hetkeä, ja tunnelma kestää auringonlaskun jälkeiseen aikaan.

Reichstagin kupoli: toinen hieno näköalapaikka

Yksi Berliinin pakollisista vierailukohteista on kiivetä Reichstagin kupoliin. Koska se on avoin tila, kesä on parasta aikaa nauttia kokemuksesta ja halutessasi katsella sieltä auringonlaskua.

Tämän kupolin on suunnitellut Norman Foster, yksi viime vuosikymmenten kuuluisimmista arkkitehdeistä. Huipulta avautuu upea näkymä hallituskorttelin rakennuksiin ja Tiergartenin puistoon.

Millainen sää Berliinissä on kesällä

Kesä Berliinissä| ©abbilder
Kesä Berliinissä| ©abbilder

Kesäkuukaudet ovat vuoden kuumimpia kuukausia, mutta se ei tarkoita, että olisi paahtavan kuuma. Korkeimmat lämpötilat ovat keskimäärin noin 24 °C, vaikka joinakin päivinä lämpötila voi olla yli 30 °C.

Alhaisimmat lämpötilat ovat keskimäärin noin 13 °C, vaikka saatat tarvita ohutta lämmintä takkia yksittäisinä öinä.

Tähän vuodenaikaan sataa yleensä muutaman päivän ajan, joten tarkista sääennuste ennen matkaa.

Mitä pukeutua Berliiniin kesällä

Pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto
Pakkaaminen| ©Ketut Subiyanto

Yleensä tarvitset viileitä vaatteita, mutta muista, että saatat haluta pakata mukaan jotain, joka pitää sinut lämpimänä iltaisin. Älä unohda pakata uima-asua, jos päätät suunnata jollekin kaupungin rannoista tai järvistä.

Kannattaa pakata mukaan myös sateenvarjo, sillä sade voi yllättää milloin tahansa.