Reichstag-liput Berliini

Mikään Berliinin vierailu ei olisi täydellinen ilman kierrosta Reichstag-rakennuksessa, ja tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä suunnitellaksesi vierailuasi tähän Saksan historian tärkeään ikoniin.

Katherine Betances

Katherine Betances

6 minuuttia luettu

Reichstag-liput Berliini

Reichstag | ©Tomasz Baranowski

Berliinin Reichstag-rakennus on vanha historiallinen rakennus, joka näyttää uusklassiselta temppeliltä, jonka huipun kruunaa moderni lasikupoli. Nykyään majesteettinen Reichstag toimii Saksan parlamentin virallisena istuntopaikkana, ja siellä voivat vierailla niin turistit kuin paikallisetkin. Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää lippujen hankkimisesta Berliinin Reichstagiin.

Miten varaat opastetun kierroksen Berliinin Reichstagiin?

Reichstagin ulkotilat| ©Bernt Rostad
Reichstagin ulkotilat| ©Bernt Rostad

Ensimmäinen ja tärkein asia, joka on hyvä tietää, on se, että Reichstag-kierros on ilmainen sekä turisteille että paikallisille, mutta se edellyttää ajanvarausta ilmoittautumisen perusteella. Syy on yksinkertainen: koska se on yksi Berliinin suosituimmista muistomerkeistä, on erittäin tärkeää koordinoida vierailijaryhmät etukäteen. Reichstagin opastetun kierroksen nettivarauksen avulla sinun ei kuitenkaan tarvitse raataa.

Se on hyvin yksinkertaista: valitse vain kierroksen päivämäärä ja kellonaika (valittavana on kaksi vaihtoehtoa), ja tapaat oppaasi sisäänkäynnillä sovittuna päivänä. Kahden tunnin kierroksen aikana käyt täysistuntosalissa, nouset kupoliin, josta avautuu paras panoraamanäkymä kaupunkiin, ja sinulla on myös mahdollisuus kiertää hallituksen alueella ymmärtääkseen, miten Saksan poliittinen järjestelmä toimii. Täydellistä, eikö olekin?

Miten saat pääsyliput ilman kierrosta?

Reichstagin ulkotilat| ©Holdaway Photo Arts
Reichstagin ulkotilat| ©Holdaway Photo Arts

Jos haluat silti mieluummin vierailla muistomerkillä omin päin, voit varata yleiset pääsyliput Berliinin Reichstag-rakennukseen näillä vaihtoehdoilla:

 • Varaa Reichstag-lippusi verkossa: Deutscher Bundestagin virallisen verkkosivuston kautta voit varata vierailusi Berliinin Reichstag-rakennuksen kupoliin jopa viikkoja ennen matkaasi.
 • Varaukset Reichstagiin samana päivänä: Jos olet Berliinissä ja haluat vierailla kupolissa, mutta et ole varannut lippua etukäteen, on hyvä tietää, että voit hakea Reichstag-lippusi suoraan vierailijapalvelualueelta, joka sijaitsee Scheidemannstrassen eteläpuolella, aivan Berliinin paviljongin läheisyydessä.

Huomaathan, että Reichstagiin pääsyä varten on saatavuuden mukaan, ja turistien huippusesongin aikana voi olla vaikeaa saada lippuja samalle päivälle. Liput myönnetään vähintään kaksi tuntia ennen vierailua, ja ne vanhenevat kahden päivän kuluessa niiden myöntämisestä.

Molemmissa tapauksissa sinun on annettava tietosi ja esitettävä virallinen kuvallinen henkilötodistus, ulkomaalaisille riittää yleensä passi. Palvelukeskus on avoinna klo 13.00-17.30.

Kierrä Berliinissä ja Reichstagissa

Reichstagin sisäänkäynti| ©Karen Mardahl
Reichstagin sisäänkäynti| ©Karen Mardahl

Kierrokset ovat yksi parhaista tavoista tutustua kaupunkiin ja oppia sen muistomerkeistä mukana olevien ammattitaitoisten oppaiden ansiosta. Jos kaupunki on yhtä tärkeä kuin Berliini, tämä vaihtoehto on erittäin suositeltava.

Opastetut kaupunkikierrokset pysähtyvät keskustan tärkeimmillä nähtävyyksillä, joihin Reichstag tietenkin kuuluu. Ulkopuolelta voit ihailla sen vaikuttavaa arkkitehtuuria, ja oppaan selitysten avulla ymmärrät Saksan parlamentin historiaa ja käyttötarkoituksia. Vierailu sisätiloissa ei kuulu hintaan, mutta se on loistava tapa saada käsitys tämän rakennuksen historiasta.

Varaa opastettu kierros Berliiniin ja Reichstagiin

Onko Reichstagissa järjestetään opastettuja kierroksia - kannattaako se?

Reichstagin kupolin yksityiskohdat| ©Francisco Antunes
Reichstagin kupolin yksityiskohdat| ©Francisco Antunes

Opastettuja kierroksia Reichstagin kupoliin on tarjolla aina, kun Saksan parlamentti ei ole istunnossa.

 • Hinta: Berliinin Reichstag-kuppilan opastettuja kierroksia on saatavilla alkaen 16 €.

Siitä, kannattaako opastettu kierros... täysin! Se on ehdottomasti yksi parhaista tavoista tutustua ikoniseen rakennukseen ja oppia todella mielenkiintoisia yksityiskohtia. Opastetun kierroksen valitsemisella on monia etuja, ja jaan ne kanssasi alla.

Opi lisää kaupungin historiasta

Berliini on eurooppalainen kaupunki, joka on ollut tärkeiden historiallisten tapahtumien keskipisteenä pääasiassa viime vuosisadalla, mukaan lukien toiseen maailmansotaan ja sitä seuranneeseen kylmään sotaan liittyvät tapahtumat. Asiantuntevan natiivioppaan opastaminen tärkeimpien maamerkkien läpi on todella rikastuttavaa.

Ohita jono sisäänkäynnillä

Odotusaika kupoliin ja moniin muihin Berliinin nähtävyyksiin pääsemiseksi voi olla todella pitkä etenkin turistihuippukuukausina. Opastetuilla kierroksilla vältytään kuitenkin tällaisilta hankaluuksilta, ja ne ovat erityisen hyödyllisiä, jos olet kaupungissa vain päivän tai kaksi.

Monenlaisia vaihtoehtoja

Opastetut kierrokset Reichstagiin voi yhdistää muihin elämyksiin, kuten lounaaseen Reichstag-ravintolassa tai kierrokseen muissa Berliinin tärkeissä historiallisissa rakennuksissa tai museoissa.

Sisältyvätkö liput Reichstagiin kaupunkikierrospassiin?

Berlin Pass -opas| ©Matthew Dillon
Berlin Pass -opas| ©Matthew Dillon

Berliinissä on Berlin Pass -niminen turistikortti, joka tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn yli 60 nähtävyyteen ja museoon eri puolilla kaupunkia; Reichstag ei kuitenkaan sisälly tähän nähtävyysluetteloon, sillä se on jo nyt ilmainen nähtävyys ja ilmainen myös turisteille.

Suosittelen kuitenkin varaamaan Berlin Pass -palvelun, jotta voit tutustua kaupungin muihin nähtävyyksiin, kuten Museosaareen, Berliinin tuomiokirkkoon ja voit saada lipun jopa risteilylle Spree-joella.

Miten Reichstagiin pääsee (keskusta-alueilta, bussilla, metrolla jne.)?

Berliinin metro| ©SnippyHolloW
Berliinin metro| ©SnippyHolloW

Reichstag-rakennus sijaitsee Platz der Republikilla; se sijaitsee Berliinin keskustassa nimenomaan länsipäässä. Kaunista rakennusta ympäröi useita nähtävyyksiä, joissa voit vierailla ennen vierailuasi tai sen jälkeen: etelässä on Hauptbahnhof ja pohjoisessa Tiergarten ja kuuluisa Brandenburgin portti.

Keskeisen sijaintinsa ansiosta pääset tänne erittäin helposti seuraavilla liikennevälineillä.

 • Bussi: Löydät useita bussipysäkkejä lähistöllä, Reichstag/Bundestag 3 minuutin kävelymatka; S+U Brandenburgin portti 9 minuutin kävelymatka; Behrenstr./Wilhelmstr. 12 minuutin kävelymatka ja Schumannstra 12 minuutin kävelymatka. Berliinin kiertoajelubussi pysähtyy Reichstagilla.
 • Metro: Lähin metroasema on Bundestag 6 minuutin kävelymatkan päässä, pääset sinne Berliinin metrolinjoilla U2 ja U5.
 • S-Bahn: Lähistöllä on kaksi asemaa: S+U Brandenburgin portti 11 minuutin kävelymatkan päässä ja S+U Friedrichstr. BHF 13 minuutin kävelymatkan päässä.
 • Yksityinen ajoneuvo: Pysäköintipaikkoja on rajoitetusti ja usein vaikea löytää, mutta pysäköintivaihtoehtoja on kuitenkin ympäriinsä.

Kannattaako Reichstagiin mennä lasten kanssa?

Reichstagin huippu| ©Reinhard Link
Reichstagin huippu| ©Reinhard Link

Vierailu Reichstagin kupolissa on ehdottomasti mieltä ylentävä kokemus sekä lapsille että aikuisille, varsinkin jos palkkaat asiantuntevan oppaan, joka voi opastaa perheen näyttelyn kohokohtiin.

Jos päätät tehdä kierroksen omin päin, huomioithan, että ennakkoon varattuun Reich stag-kierrokseen kuuluu ääniopas, jonka saat heti kupoliin ja näyttelyalueelle astuessasi. Äänioppaita on helppo käyttää, ja niitä on saatavilla useilla kielillä, kuten espanjaksi, ranskaksi, italiaksi, portugaliksi ja venäjäksi. Jos vierailet Berliinissä lasten kanssa, voit pyytää erityisen lasten ääniopastuksen.

Mitä ei kannata jättää väliin Reichstagissa

Reichstagin peilikupu| ©ERAKU
Reichstagin peilikupu| ©ERAKU

Reichstagin sisällä on paljon nähtävää, ja jokainen matkailija löytää todennäköisesti oman listansa suosikkielementeistä; henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jokainen vierailu parlamenttikompleksissa ansaitsee pysähdyksen seuraavien kohokohtien ihailuun.

 • Kupolin arkkitehtuuri: kuuluisan arkkitehdin Norman Fosterin uudelleen suunnittelema Reichstagin kupoli pyrki luomaan käsitteellisen ja symbolisen yhteyden nyky-Saksan ja sen historiallisen menneisyyden välille; se oli kunnianosoitus yhtenäiselle ja vahvemmalle Saksalle Itä-Saksan kaatumisen ja kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Vaikuttava rakennus on tehty kokonaan teräksestä ja lasista, ja materiaalivalinta yhdistettynä sen etuoikeutettuun sijaintiin tarjoaa upeat 360 asteen näkymät Berliinin keskustaan.

 • Peilikartio

Reichstagin kupoli sijaitsee suoraan parlamentin täysistuntosalin yläpuolella, ja sen lisäksi, että se tarjoaa panoraamanäkymät Berliiniin, sen keskellä on toinenkin huomiota herättävä elementti: peileistä tehty käänteinen kartio. Tämä nerokas laite antaa luonnonvaloa parlamentin istuntosaleihin aivan alapuolella. Kupolin sisältä on mahdollista nähdä alla olevat salit.

 • Valokuvanäyttely

Parlamenttirakennuksen sisällä on satoja vanhoja valokuvia, jotka kuvaavat rakennuksen historiaa ja kaupungin tärkeimpiä historiallisia hetkiä.

 • Bundestag-ravintola

Parlamenttirakennuksen katolla on ravintola, josta on upeat näkymät Berliinin keskustaan; hyvän ruoan lisäksi kannattaa käydä jo pelkästään upean panoraamanäkymän vuoksi. Jos päätät syödä täällä lounasta tai illallista, muista, että varaus etukäteen (vähintään kaksi päivää ennen) on ehdottomasti tehtävä. Toinen suosittu vaihtoehto on varata Reichstag-kierros, joka sisältää lounaan ravintolassa.

Kuinka paljon aikaa tarvitset Reichstagissa vierailuun?

Auringonlasku Reichstag-rakennuksessa| ©Scott
Auringonlasku Reichstag-rakennuksessa| ©Scott

Kuten huomaat Reichstagiin astuessasi, rakennuksessa on paljon nähtävää; jos haluat vain kävellä ympäriinsä ja nähdä kohokohdat, voit ottaa nopean 40 minuutin kierroksen.

Jos kuitenkin haluat todella nauttia upeista näkymistä kaupunkiin jättimäisestä lasikupolista, jos haluat arvostaa parlamentin arkkitehtuuria ja jos haluat omaksua kaiken rakennuksen sisällä olevan historiallisen tiedon, sinun on varattava matkasuunnitelmastasi 2-3 tuntia. Tämä on aika, jonka useimmat opastetut kierrokset Reichstagiin yleensä vievät, jotta turistit saavat täyden kierroksen Reichstagissa.

Reichstagin aukioloajat

Reichstag-rakennus yöllä| ©Francisco Antunes
Reichstag-rakennus yöllä| ©Francisco Antunes

Yleisöllä on pääsy Reichstagin kupoliin aamukahdeksasta keskiyöhön; viimeinen sisäänpääsy kierroksille on klo 21.45, joten vierailu Reichstagissa on yksi parhaista asioista, joita Berliinissä voi tehdä yöllä. Jos suunnittelet matkaa Berliiniin, on tärkeää olla tietoinen Reichstagin rajoitetuista aukiolo- ja sulkemisajoista.

 • 24. joulukuuta: Reichstag on suljettu koko päivän.
 • 31. joulukuuta: Rajoitetut aukioloajat, Reichstag suljetaan klo 16.00 alkaen.
 • Loppuvuosi: Pääsy Reichstagin kupoliin on suljettu useina päivinä vuoden aikana puhdistus- ja huoltotöiden vuoksi; on tärkeää tutustua virallisiin verkkosivuihin ennen vierailua.

Paras aika vierailla Reichstagissa

Reichstagin käytävät| ©Carsten Ullrich
Reichstagin käytävät| ©Carsten Ullrich

Paras aika vierailla Reichstagissa voi vaihdella sen mukaan, mitkä ovat tavoitteesi ja mitä haluat saada vierailustasi irti.

 • Jonottamisen välttämiseksi kannattaa varata opastettu kierros etukäteen, sillä monumentin suosion vuoksi jonoja on lähes ympäri vuoden.
 • Valokuvamahdollisuuksien ja upeiden näkymien vuoksi Reichstagissa kannattaa käydä päivällä. Hyödynnä tilaisuutta sisällyttää mukaan muita mielenkiintoisia vierailuja tai aktiviteetteja Berliinin keskustassa.
 • Jos haluat dramaattisen ja poikkeuksellisenkokemuksen, suosittelen käymään Reichstagissa iltakierroksella ja yhdistämään sen esitykseen tai illalliseen.