Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Fado -esitykset ja -näytökset

Fado-esityksen seuraaminen Lissabonissa on luultavasti yksi parhaista kokemuksista, joita saat siellä. Tässä kerrotaan, miten ja mistä löydät parhaat esitykset.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Fado -esitykset ja -näytökset

Fado-esityksestä nauttiminen | ©Wikimedia

Muistomerkkien ja museoiden katsominen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on myös tutustua niiden taustalla oleviin perinteisiin ja kulttuuriin. Lissabonissa fado on taiteellinen käyntikortti.

Fado-esityksen lipputyypit

Fado-esitys| ©Ricardo Santos
Fado-esitys| ©Ricardo Santos

Fado on kitaroiden säestämä laulu, ihmiskunnan aineetonta perintöä. Se on melankolinen musiikki, joka syntyi Portugalin pääkaupungin vaatimattomissa lähiöissä, ja nykyään nämä ovat eräitä erinomaisimpia vaihtoehtoja nauttia fado-esityksestä:

Varaa liput fadokonserttiin Lissabonissa

Fado-esitys

Fadon tunne ja taide| ©Alain Rouiller
Fadon tunne ja taide| ©Alain Rouiller

Fado-esityksen katsominen ei välttämättä ole kohtuuttoman kallista. Voit nauttia tästä laulusta Lissabonin keskustassa, Chiadon kaupunginosassa sijaitsevassa paikassa, jossa on kaikki laadukkaan esityksen takeet. Voit varata liput verkossa haluamallesi päivälle (saat ne sähköpostiisi); esityksiä järjestetään joka päivä, yleensä klo 19.00, paitsi sunnuntaisin.

Jos haluat varmistaa, että saat lippusi, on parasta varata lippu etukäteen; näin vältät myös jonotukset esityksen sisäänkäynnillä. Mitä näet tässä 50 minuutin esityksessä? Pari laulajaa akustisten kitaroiden säestämänä, jotka antavat melankolisen ilmapiirin yhdelle erikoisimmista illoista, jonka voit kokea Portugalin pääkaupungissa.

Tämä vaihtoehto sopii erinomaisesti kaikille niille, jotka eivät tunne fadon musiikkityyliä ja haluavat lähestyä sitä aidolla tavalla ja kaikilla takeilla, jotka takaavat, että he näkevät aidon fado-esityksen.

Varaa liput fadokonserttiin Lissabonissa

Fado-esitys illallisella ja iltakierroksella

Kävele Lissabonin valaistuilla kaduilla yöllä.| ©Susanne Nilsson
Kävele Lissabonin valaistuilla kaduilla yöllä.| ©Susanne Nilsson

Koska fado itsessään on nähtävyys matkailijoille, monet yritykset yhdistävät tämäntyyppisen esityksen muihin suosittuihin nähtävyysaktiviteetteihin, kuten perinteiseen portugalilaiseen illalliseen tai kiertoajeluun Lissabonin tunnusomaisimpiin nähtävyyksiin.

Lissabonin fado-illalliskierros kestää neljä tuntia, ja se on saatavilla espanjaksi, portugaliksi, englanniksi ja ranskaksi. Kun olet valinnut valitsemasi päivän, saat varaustiedot sähköpostitse. Illalla auto noutaa sinut hotelliltasi (elämyksen hintaan sisältyy myös kuljetus takaisin hotellille päivän päätteeksi) yhdessä erikoistuneen oppaan kanssa, joka seuraa sinua koko päivän ajan.

Matkasuunnitelma

 • Nossa Senhora do Monten näköalapaikka: täältä avautuu näkymä Lissabonin katoille ja joelle taustalla. Laita kamera valmiiksi.
 • Fado-illallinen ja -esitys Alfaman ravintolassa: nautit kahden tunnin ajan illallisesta ja esityksestä alueella, jossa fado-perinne on saanut alkunsa. Kysy oppaaltasi kaikkea, mitä haluat tietää tästä musiikkityylistä, äläkä epäröi kysyä suosituksia illallisruoista.
 • Belemin torni: illallisen jälkeen opastettu kierros jatkuu. Yksi kierroksen edustavimmista kohteista on Belemin torni. Tämä puolustustorni rakennettiin 1500-luvun alussa toimimaan tärkeimpänä laivaan nousupaikkana purjehtijoille, jotka uskaltautuivat löytämään uusia merireittejä.
 • Hieronymiittien luostari: oppaasi jatkaa tällä pysähdyspaikalla kertomista Portugalin roolista Uuden maailman löytämisessä. Jerónimosin luostari rakennettiin kunnianosoitukseksi löytöjen suuruudelle. Sen näkeminen valaistuna on etuoikeus, mutta muista käydä siellä päivällä.

Tämä vaihtoehto sopii täydellisesti uppoutumaan Lissabonin kulttuuriin yhden iltapäivän aikana, sillä yhdistät kaupungin kolme pylvästä: tarinat sen maamerkkien, keittiön ja kansantanssin takana.

Varaa fadokierros illallisella Lissabonissa

Fado-illallisnäytös ja yökierros

pienille ryhmille

Nauti fadosta ja portugalilaisesta keittiöstä| ©Akihito Fujii
Nauti fadosta ja portugalilaisesta keittiöstä| ©Akihito Fujii

Tämä vaihtoehto sopii täydellisesti pakenemaan väkijoukkoja ja nauttimaan rauhallisesta ja aidosta illasta. Jos ajatus täydellisestä kierroksesta Lissabonin kulttuuriin vetoaa sinuun, mutta haluat tehdä sen mieluummin yksityisemmin, tämä vaihtoehto on sinua varten. Tämä paketti koostuu pienille ryhmille tarkoitetusta Lissabonin yökierroksesta, johon kuuluu fado-esitys ja illallinen.

Asioita, jotka on hyvä tietää tästä kierroksesta ennen varauksen tekemistä: marraskuusta maaliskuuhun tämä kierros ei ole saatavilla sunnuntaisin, sinun on ilmoitettava ennen varausta, jos sinulla on ruokavalio-vaatimuksia, eikä se ole saatavilla pyörätuolin käyttäjille.

Mitä tähän aktiviteettiin sisältyy

 • Nouto ja jättäminen hotellilta
 • Illallinen ja fado-esitys
 • Yöllinen kaupunkikierros Lissabonissa

Varaa fadokierros illallisella Lissabonissa

Kävelykierros fadon alkuperästä Lissabonissa

Kävele suositun Alfaman kaupunginosan läpi| ©Sonse
Kävele suositun Alfaman kaupunginosan läpi| ©Sonse

Kuten kaikilla taiteenlajeilla, myös fadolla on takanaan historia ja perinteet, jotka on tärkeää tuntea, jotta voit nauttia tästä laulusta täysillä. Lissabonissa Alfaman kaupunginosa oli fadon synnyinpaikka, sillä tänne keskittyivät merimiehet, jotka levittivät tätä suosittua musiikkia vuosisatoja sitten. Tästä syystä Alfaman kaupunginosan kävelykierroksella pääset vielä lähemmäs fadon perinnettä.

Kävelykierros kestää kaksi ja puoli tuntia, ja sitä johtaa paikallinen opas, joka on erikoistunut paitsi kaupungin historiaan myös sen tapoihin ja nykyiseen elämäntapaan. Voit valita kierroksen englanniksi tai espanjaksi.

Kun olet varannut paikkasi verkossa, voit valita kierrokselle eri päivämäärät ja kellonajat; saat sähköpostitse tiedot kokoontumispaikasta, josta kierros alkaa. Tämä vaihtoehto sopii täydellisesti täydentämään fado-esitystä, johon aiot osallistua Lissabonin vierailusi aikana; kun tiedät, mistä tämä perinne on peräisin, saat nauttia esityksestä paljon enemmän.

Reittiohjelma

 • Praça do Comércio: Tämä on yleensä kierroksen lähtöpiste. Se on Lissabonin vaikuttavin aukio, jolla ei ole varjoa kuin sivuillaan, joten älä unohda ottaa mukaan vettä ja suojaa auringolta, varsinkin jos teet tämän kierroksen kesäkuukausina.
 • Alfaman kaupunginosa: Tämä on kierroksen tärkein nähtävyys, sillä se on kaupunginosa, jossa fado-perinne sai alkunsa. Muutama vuosi sitten Alfamalla oli huono maine roistojen asuinalueena, mutta nykyään se on yksi Portugalin pääkaupungin viehättävimmistä asuinalueista ja yksi niistä harvoista, jotka säästyivät vuoden 1755 maanjäristykseltä ja säilyttivät näin ollen osan alkuperäisestä rakenteestaan.
 • Pyhän Yrjön linna: Alfaman kukkulalla sijaitsee tämä linnoitus. Sen lisäksi, että sieltä on henkeäsalpaavat näkymät Tejo-joelle, linnassa on viehättävä kapeiden katujen labyrintti, jonka läpi oppaasi johdattaa sinut kertoessaan tarinaa pyhimyksestä, jonka mukaan linna on nimetty.
 • Mirador de Nossa Senhora do Monte: yksi Lissabonin parhaista näköaloista.
 • Lissabonin katedraali: Tämä 1200-luvun katedraali sijaitsee Lissabonin kansallisen pantheonin vieressä, jonne on haudattu monia portugalilaisia kulttuurihenkilöitä, muun muassa fado-taiteilijoita.

Joitakin paikkoja, joissa voit nähdä fado-esityksiä omatoimisesti

Fado-esitys A Severassa| ©Conexão Portugal
Fado-esitys A Severassa| ©Conexão Portugal

Jos haluat nähdä fado-esityksen Lissabonin-vierailusi aikana, sinulla on siihen useampiakin mahdollisuuksia. Kuka tahansa paikallinen mainitsee nämä kaupunginosat suositellessaan fado-esityksiä: Alfama, Bairro Alto, Chiado ja Mouraria.

Vaikka on suositeltavaa varata paikat etukäteen, jos et halua jäädä paitsi tästä kokemuksesta, voit myös antaa Lissabonin yöelämän yllättää itsesi ja lähteä etsimään esitystä, johon voit osallistua omin päin. Vaikka Lissabonin tapahtumapaikat vaihtuvat jatkuvasti, joitakin tunnetuimpia tavernoja ja paikkoja, joissa voit nähdä fado-esityksiä, ovat seuraavat:

 • Tasca do chico
 • Tasca do Jaime
 • Adega Machado
 • O Faia
 • Fado Club
 • Alfaman kulma
 • Parreirinha de Alfama
 • A Severa

Miten se toimii

Moniin näistä tapahtumapaikoista on vapaa pääsy, mutta toisissa joudut maksamaan sisäänpääsymaksun tai juoman, jotta pääset katsomaan esityksen. Ne ovat yleensä avoinna seitsemältä illalla, mutta on parasta tarkistaa aukioloajat ennen menoa. Mitä tulee esiintyjiin, useimmilla niistä on vakituisia laulajia, joilla on sopimus koko kaudeksi, mutta niillä voi olla myös satunnaisia konsertteja.

Yritä aina mennä paikkoihin, joilla on luotettava taustayhteisö, jotta voit varmistaa, että näet huippulaadukkaan esityksen. Fadosta nauttiminen ja sen ymmärtäminen edellyttää esiintyjien taiteellista laatua; älä anna "halpojen tarjousten" hämätä, vaan fado-esitykseen osallistuminen on kokemus, joka on saatavilla kaikille budjeteille.

Joitakin mielenkiintoisia tietoja fado-perinteestä

Fado-esitys A Severassa| ©Natalia
Fado-esitys A Severassa| ©Natalia

Kaikilla musiikkityyleillä on takanaan perinne, ja kun tiedät siitä, on normaalia nauttia enemmän itse taiteellisesta ilmentymästä. Seuraavassa on muutamia mielenkiintoisia faktoja fadosta, joiden avulla voit oppia lisää tästä taidemuodosta:

 • Nimi "fado" tulee latinankielisestä sanasta "fatum" ja tarkoittaa "kohtaloa". On olemassa teorioita, joiden mukaan ennen kuin fado oli musiikkilaji, se oli perinteisten balladien kaltainen runollinen teksti.
 • Fado sai alkunsa Lissabonista, koska siellä vallitsi satamakaupunkina monikulttuurinen ilmapiiri, joka suosi taiteellista lisääntymistä. Se sai alkunsa Portugalin pääkaupungin köyhimpien alueiden kapakoista.
 • Tunnetuin fadolaulaja oli Amália Rodrigues. Hän kuoli vuonna 1999, ja hänet on haudattu kansalliseen Pantheoniin.
 • Fado-laulujen teemat ovat pääasiassa surua, nostalgiaa ja melankoliaa, mikä heijastuu laulun sävyyn.
 • Fadoa on monenlaista, sillä genre on kehittynyt vuosien varrella, mutta perinteisessä fadossa ainoa instrumentti on ääni ja akustinen kitara.

Varaa liput fadokonserttiin Lissabonissa

Jos olet kiinnostunut osallistumaan fado-keikalle, saatat olla myös kiinnostunut

Yksityiskohta Évoran roomalaisesta temppelistä| ©Frank Nürnberger
Yksityiskohta Évoran roomalaisesta temppelistä| ©Frank Nürnberger

Fado-esityksen katsominen on vain yksi niistä monista asioista, joita voit tehdä Lissabonissa. Tähän mennessä olet varmasti jo ymmärtänyt tai ainakin aistinut, että esitys on seurausta pitkästä perinteestä, joka on saanut alkunsa Portugalin pääkaupungista. Jos kiinnostuksesi on herännyt, paras tapa tutustua fado-perinteeseen ja muihin kaupungin perinteisiin on osallistua opastetulle kierrokselle kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Lissabonissa on satoja paikkoja, joihin voi tutustua, ja jokaisen paikan takana on tarina, jota kukaan ei voi kertoa sinulle paremmin kuin paikallinen opas. Tässä artikkelissa Lissabonin retketsaat kaikki tarvitsemasi tiedot.

Varaa liput fadokonserttiin Lissabonissa