Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Lissabonissa tammikuussa

Jos olet valinnut Lissabonin vuoden ensimmäiseksi matkakohteeksesi, olen laatinut sinulle luettelon parhaista suunnitelmista, joiden avulla voit tutustua kaupunkiin ja kokea ainutlaatuisen alkuvuoden.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonissa tammikuussa

Torni, Lissabon | ©Alex Paganelli

Suunnitteletko vuoden ensimmäistä matkaa ja Lissabonin kaupunki on valintasi? Olet oikeassa; Portugalin pääkaupungissa on leudot lämpötilat ympäri vuoden, ja vaikka tammikuu on hieman kylmempi ja sateisempi, se on loistava kuukausi hyödyntää joulun loppumista ja kolmen viisaan miehen saapumista.

Yksi suurista eduista, joita on Lissabonissa tammikuussa, on se, että siellä on paljon vähemmän väkeä, joten voit nauttia museoista ja matkasta yleensä rauhassa ja hiljaisuudessa. Saatat olla hieman kylmissään, mutta ei hätää; olen löytänyt monia vaihtoehtoja tutustua Lissaboniin perinteiden lämmössä.

1. Juhli uutta vuotta Lissabonissa

Uudenvuodenaatto Lissabonissa| ©Daniel Virella
Uudenvuodenaatto Lissabonissa| ©Daniel Virella

Kuten muuallakin, uutta vuotta juhlitaan Lissabonissa 1. tammikuuta jossakin 1. tammikuuta aamuyön tunteina järjestettävistä juhlista, kun on ensin kohotettu malja samppanjalla Praça do Comérciolla ja katseltu ilotulitusnäytöstä Tejo-joen yllä. Neuvoni on, että valmistaudu parhaimpiin vaatteisiisi ja mene eri puolilla kaupunkia järjestettäviin konsertteihin, joissa on myös kojuja, joissa voit ottaa muutaman paukun tai juoman.

Tavallisesti pidämme uudenvuodenaaton juhlia kalliina, mutta Lissabonissa saatat yllättyä huomatessasi, että monet konsertit ja juhlat ovat ilmaisia. Saatat kuitenkin olla hieman viileä, koska ne järjestetään ulkona. Et kuitenkaan voi jättää väliin tätä tilaisuutta nauttia Lissabonin yöelämästä ja toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi kaduilla, jotka ovat täynnä musiikkia, tanssia ja hauskanpitoa.

Kun päivä on valjennut ja olet saanut levätä, muista, että kyseessä on perhejuhla, joten lissabonilaiset ovat kotona juhlimassa rakkaidensa kanssa. Koska monet paikat ovat suljettuina, suosittelen varaamaan ruokapaikan etukäteen tai hyödyntämään kaupungin hiljaisuutta kävelyllä.

Varaa kierros Lissabonissa

2. Kuuntele Janeiras de la Noche de Reyes (Kiirastorstain yön Janeiras)

Belemin palatsi| ©Artem Beliaikin
Belemin palatsi| ©Artem Beliaikin

Tiesitkö, että Portugalissa kolme viisasta miestä saapuvat myös tammikuun 5. päivän yönä? Vaikka juhla on muuttumassa yhä kodikkaammaksi eikä yleensä järjestetä paraateja tai suuria tapahtumia, on hyvin tavallista, että ryhmät kokoontuvat yhteen laulamaan janeiroja, perinteisiä joululauluja. Jos olet Lissabonissa kyseisenä iltana, suuntaa johonkin näistä konserteista kuuntelemaan kauniita melodioita cavaquinhosin, ukulelea muistuttavan soittimen, säestämänä.

Ennen vanhaan perinne oli syvemmälle juurtunut; se muodostui saman ammatin tai saman asuinalueen ammattilaisten muodostamista ryhmistä, jotka kulkivat talosta taloon laulamalla näitä lauluja ja pyytämällä joulurahaa tammikuun ensimmäisinä päivinä.

Nykyään ryhmiä on yhä vähemmän, eivätkä ne enää kulje talosta taloon, mutta Lissabonissa on hyvin tavallista järjestää konsertti Belémin palatsissa, sillä janeiran laulamisen perinne, jonka sanoitukset viittaavat nimenomaan Kolmen kuninkaan päivään, ei saa kadota kokonaan.

Varaa kierros Lissabonissa

3. Kokeile bolo rei Kolmen Kuninkaan päivänä

Bolo Rei| ©Mark Atkinson
Bolo Rei| ©Mark Atkinson

Kun lissabonilaiset heräävät tammikuun 6. päivänä, he avaavat ensimmäiseksi kolmen viisaan miehen jättämät lahjat, mutta sitten on aika nauttia pala runsasta bolo rei-leipää, joka muistuttaa perinteistä espanjalaista roscón de reyes -leipää. Erona on se, että portugalilainen kakku on kovempaa eikä niin pehmoista. Jos haluat kokeilla sitä (miten voisitkaan olla kokeilematta, kun olet Lissabonissa sinä päivänä!), voit ostaa sitä jostakin kaupungin monista leipomoista.

Vaikka bolo rei -jälkiruoan resepti näyttää olevan peräisin Ranskasta, tämä jälkiruoka ilmestyi Lissabonissa ensimmäisen kerran vuonna 1869. Sen valmistuksessa käytetään sultanoita ja kuivattuja hedelmiä, mutta myös portviiniä, joten huomaat pienen (ja maukkaan) eron meidän roscón de reyes -juustomme kanssa. Kummasta pidät enemmän?

Suosittelen, että varaatte bolo rein etukäteen, sillä 6. tammikuuta leipomot ovat avoinna vain tilausten toimittamista varten, ja näiden kakkujen kysyntä on yleensä suurta, joten ette halua jäädä paitsi!

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

4. Tee ostoksia tammikuun alennusmyynneissä

Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Artem Beliaikin
Myynnin hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla| ©Artem Beliaikin

Olet varmasti kuullut, että Lissabon on loistava kaupunki ostaa kankaita tai pyyhkeitä. En tiedä, tarvitsetko juuri sitä, mutta jos haluat hemmotella itseäsi ostoksilla tammikuussa Lissabonissa vieraillessasi, kannattaa hyödyntää vuoden alun alennusmyynnit.

Missä tehdä parhaat ostokset? Se riippuu maustasi ja, miksipä ei sanoisi, budjetistasi. Talvimyynnit ovat yleensä melko hyviä, ja löydät edullisia tarjouksia myös luksusmerkeistä. Jos etsit juuri sitä, suosittelen menemään Lissabonin keskustaan ja erityisesti Avenida da Liberdadelle, jossa on Guccin ja Chanelin kaltaisia merkkejä.

Jos budjetti on tiukempi, kannattaa suunnata perinteisemmille alueille, kuten Chiadoon, jossa on pienempiä kauppoja. Se on loistava tapa tukea paikallista kauppaa ja myös löytää erityinen vaatekappale tai matkamuisto Lissabonin matkalta. Vaihtoehtoisesti voit tehdä matkan kaupungin laitamille ja käydä outlet-myymälässä.

5. Ota kaikki irti joulumarkkinoiden viimeisistä päivistä

Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal
Lissabonin joulumarkkinat| ©F Delventhal

Matkustatko Lissaboniin tammikuussa? Saatat olla surullinen jäädessäsi paitsi Lissabonin joulujuhlista. Jos näin on, ei hätää, sillä tammikuussa on vielä muutama päivä jouluvaloja ja markkinoita. Voit käyttää tilaisuutta hyväksenne ja kiertää niitä tai tehdä ostoksia ja tuoda mukavan matkamuiston perheellesi. Sitä paitsi, koska ne ovat lähellä sulkemista, saattaa olla joitakin alennuksia.

Lissabonin joulumarkkinat par excellence on epäilemättä Wonderland, joka on enemmänkin kuin täysimittainen joulukylä. Se on avoinna vielä tammikuussa, ainakin muutaman ensimmäisen päivän ajan, joten älä missaa tilaisuutta tutustua siihen ennen kuin se katoaa seuraavaan vuoteen. Ihmemaassa on monia puisia kojuja, joista voit ostaa koriste-esineitä, käsitöitä, vaatteita ja tietenkin makeisia ja tyypillistä lissabonilaista ruokaa.

Toisaalta teillä on myös mahdollisuus luistella jäähallilla, mitä suosittelen lämpimästi, jos matkustatte Lissaboniin lasten kanssa, he rakastavat sitä!

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

6. Vieraile Lissabonin museoissa ilman väkijoukkoja

Calouste Gulbenkianin museo| ©Mark
Calouste Gulbenkianin museo| ©Mark

Tammikuussa Lissabonissa on suuri etu: museoissa voi vierailla ilman suuria ihmismassoja. Koska nyt on hiljainen sesonki, et näe niin paljon turisteja, jotka yrittävät päästä sisään samaan aikaan kuin sinä tai seisovat haluamasi taideteoksen edessä. Lissabon on hyvin taiteellinen kaupunki jokaiseen makuun, joten siellä on erilaisia museoita historiallisten aikakausien tai tyylien mukaan. Esitänkö suositukseni?

Calouste Gulbenkianin museo

Minulle Calouste Gulbenkian on yksi Lissabonin parhaista museoista, ja olen varma, että ajattelet samoin, kun astut sisään ja katselet museon sisältämää taiteen ja historian määrää. Siellä on itse asiassa kaksi suurta kokoelmaa: toinen on vanhempi ja toinen modernimpi.

Muinaiskokoelmassa on egyptiläisiä esineitä, mutta myös Rembrandtin ja Rubensin teoksia. Moderniin kokoelmaan kuuluu kuitenkin portugalilaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joten jos haluat tutustua maan nykyaikaisempaan kulttuuriin, kannattaa käydä tässä museossa.

Muinaisen taiteen kansallismuseo

Jos sinulla ei ole paljon aikaa, tämä museo on hyvä vaihtoehto, sillä se on pieni mutta täynnä mielenkiintoisia esineitä. Sen maalaukset erottuvat edukseen, ja ne ovat pääasiassa portugalilaisten taiteilijoiden, mutta myös joidenkin kansainvälisten taiteilijoiden maalauksia.

Huomioni kiinnittyi myös koristeellisempiin kokoelmiin, kuten kultasepänteoksiin ja tekstiileihin.

Fado-museo

Etkö ole koskaan kuullut fadoa? Tämä on muutettava, ei vain käymällä fadokonsertissa vaan myös vierailemalla Lissabonissa sijaitsevassa museossa, joka on omistettu tälle perinteiselle musiikkityylille. Fado on surullinen ja melankolinen laulu, mutta sitä on hyvin kaunis kuunnella.

7. Lämmittele viininmaistajaisissa

Viinin juominen| ©Breakingpic
Viinin juominen| ©Breakingpic

Flunssaan voi olla monia parannuskeinoja, mutta yksi parhaista on epäilemättä hyvä viini, eikö totta? Niitä talvipäiviä varten, joita tammikuu tuo tullessaan Lissaboniin, kun yleensä leudot lämpötilat laskevat hieman, neuvon sinua varaamaan viininmaistajaiset Lissabonissa tai sen ympäristössä ja lämmittelemään nopeasti. Lisäksi nautit tämän juoman yhdessä maailman pääkaupungeista.

Lissabon ja Portugali yleensä tunnetaan yhtenä maailman parhaista viinikaupungeista, joten et voi jättää väliin mahdollisuutta mennä viininmaistajaisiin. Vakuutan teille, että sen voimakas maku yllättää teidät ja myös sen hinta, sillä yleensä näiden viinien vienti tuo mukanaan paljon korkeamman hinnan kuin Portugalissa.

Lisäksi Lissabonissa järjestettäviin viininmaistiaisiin kuuluu yleensä tuttujen ja vähemmän teollisten viinitilojen viinejä, joten ne ovat eksklusiivisempia ja antavat sinulle mahdollisuuden tutustua paremmin tämän maan kulttuuriin (ja makuun).

Varaa viininmaistelu Lissabonissa

8. Pakene kylmää kahvin ja vastavalmistetun belem-leivonnaisen kera

Betlehem Kakut| ©André Luís
Betlehem Kakut| ©André Luís

Olipa kellonaika mikä tahansa, kahvitteleminen Pastéis de Belemissä on aina hyvä suunnitelma, jos olet Lissabonissa. Tammikuun illat tekevät siitä kuitenkin entistäkin houkuttelevamman. Muista, että jos matkustat tähän aikaan vuodesta, ilta pimenee noin klo 18, juuri iltapäivän välipalan aikaan, jolloin väsymys ja kylmyys alkavat vaatia veronsa Lissabonissa vietetyn päivän jälkeen.

Olet luultavasti kuullut pastas de Belemista, joka on ollut perinteinen Lissabonissa 1800-luvulta lähtien. Kermasta valmistetuilla leivonnaisilla on salainen resepti (kondiittoreiden on itse asiassa allekirjoitettava salassapitosopimus), ja ne ovat erityisen kuuluisia Tejo-joen rannalla sijaitsevassa Belemin kaupunginosassa.

En keksi parempaa suunnitelmaa kuin antaa vastaleivotun Belem-leivoksen lämmittää vatsaa, kun katselet ulos Tejo-joen yli.

9. Ota upeita, ruuhkattomia valokuvia näköalapaikoilta

Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian luona| ©Theo Crazzolara
Yön laskeutuminen Mirador de Santa Lucian luona| ©Theo Crazzolara

Jos pidät valokuvaamisesta, tunnet varmasti neuvon, jonka mukaan sinun on noustava aikaisin, jotta voit ottaa kuvia symbolisista paikoista ilman, että ihmiset ylittävät linssin eteen.

Tämä neuvo pätee myös Lissabonissa, mutta jos matkustat Portugalin pääkaupunkiin tammikuussa, sinun ei välttämättä tarvitse nousta niin aikaisin. Miksi? Koska turisteja ei ole niin paljon, kaupungin parhaat näköalapaikat ovat tyhjempiä ja odottavat, että voit ottaa valokuvia.

Seitsemän kukkulan kaupunkina tunnettu Lissabon on kaupunki, jonka rinteet kohoavat korkeille kohdille, joista avautuvat upeat näkymät (ja valokuvat).

Koska tammikuu on hiljainen sesonki, suosittelen, että otat kamerasi mukaan jollekin sen näköalapaikoista, erityisesti Alfaman kaupunginosassa sijaitsevista, ja vangitset näkymät. Jos päivä ei ole kovin kirkas, kuten tammikuussa on tavallista, älä huoli, Lissabonin värikkäitä taloja peittävä pehmeä sumu ei näytä pahalta kuvissasi.

Suosikkini ovat ehdottomasti Portas do Solin ja Santa Luzian näköalapaikat. Ensimmäiseltä tornilta avautuvat uskomattomat näkymät Alfamaan, erityisesti aamunkoitteessa, ja voit myös ottaa kuvan Lissabonin suojeluspyhimyksen Pyhän Vincentin patsaan kanssa. Santa Luzian näköalapaikalta avautuva panoraamanäkymä sopii myös erinomaisesti valokuvaan, vaikka suosittelen myös pysähtymistä sinne kerääntyneiden katutaiteilijoiden kojujen ääreen.

10. Kävele kaupungilla sateessa tammikuussa

Lissabonin turistibussi| ©laredawg
Lissabonin turistibussi| ©laredawg

Ennusteiden mukaan Lissabonissa sataa keskimäärin puolet tammikuusta. Vaikka minulle kaupunki on paras kokemus kävellen sen kaduilla, ymmärrän, että kaatosateessa voi olla vaikeaa liikkua. Koska on hyvin todennäköistä, että joudut tällaiseen tilanteeseen tammikuussa, suosittelen, että varaat paikan Lissabonin turistibussista (tai muusta liikennevälineestä), jotta pääset kiertämään Lissabonin tärkeimmät paikat kastumatta läpimäräksi.

Bussi on tietenkin aina edullisin vaihtoehto, sillä noin 20 eurolla pääset kiertämään kaupunkia ja lisäbonuksena voit kuunnella oppaan selostusta nähtävyyksistä. Lissabonissa on kuitenkin muitakin liikennevaihtoehtoja, kuten sen historiallinen raitiovaunu, joka pitää sinut suojassa ajellessasi ylös ja alas kukkuloita.

Varaa kiertoajelubussi ja raitiovaunu

Lämpötila Lissabonissa tammikuussa

Tagus-joen risteily| ©wolli s
Tagus-joen risteily| ©wolli s

Lissabon on kuuluisa leudoista lämpötiloistaan ympäri vuoden. Tammikuu on yhtä kylmä, eikä täällä yleensä ole äärimmäisen kylmää (matalimmat lämpötilat ovat noin 5ºC). Kannattaa kuitenkin muistaa, että tammikuussa lämpötila on viileämpi kuin kesällä tai keväällä, jolloin useimmat matkustavat Lissaboniin.

Lämpömittarin laskun lisäksi, joka ei myöskään ole ongelma, on syytä olla tietoinen siitä, että sataa melko paljon, noin puolet kuukaudesta. Jos haluat välttää sään aiheuttaman pettymyksen, pakkaa mukaan mackintosh ja lämpimiä vaatteita.

Lissabonin hinnat tammikuussa

Eurolippu| ©Ibrahim Boran
Eurolippu| ©Ibrahim Boran

Jos olet menossa Lissaboniin tammikuussa eikä sinulla ole suurta budjettia, ei hätää. Tämä kuukausi on hiljainen sesonki, juuri joulun jälkeen ja ennen hyvän sään saapumista, joten majoituksen ja lentojen hinnat ovat melko edullisia (noin 40 eurolla saa meno-paluuliput).

Hyvä puoli on se, että hinnat pysyvät kohtuullisina koko kuukauden ajan, vaikka etsisit kuljetusta tai hotellia viime hetkellä, mikä muissa kaupungeissa tarkoittaa, että et löydä paikkaa tai joudut maksamaan siitä paljon. Toisaalta myös kaupungin ravintolat ja yritykset laskevat hintojaan tähän aikaan vuodesta ja tarjoavat edullisempia menuja.