Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

10 tekemistä Alfamassa

Anna kaupungin vanhimman kaupunginosan nurkkien ja kolkkien valloittaa itsesi.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minuuttia luettu

10 tekemistä Alfamassa

Näkymä Alfamaan, Lissabon | ©Filiz Elaerts

Jyrkkiä katuja, näköalapaikkoja, pastellivärisiä taloja, raitiovaunuja ja fadon säveliä: Alfama on Lissabon pienoiskoossa, ja sen tutkiminen merkitsee astumista hyvin aidolle alueelle. Lue, mitä nähtävää ja koettavaa Portugalin pääkaupungin tällä alueella on.

1. Valitse opastettu kierros

Tagus-joen risteily| ©wolli s
Tagus-joen risteily| ©wolli s

Hyvä tapa tutustua Alfamaan on opastettu kierros. Tutustut Portugalin pääkaupungin vanhimpaan kaupunginosaan kokeneen oppaan johdolla, joka vie sinut alueen tärkeimpiin turistikohteisiin. Nämä kaupunkikierrokset Lissabonissa kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, ja niissä tutustutaan kaupunginosan maamerkkeihin: katedraaliin, näköalapaikkoihin ja São Jorgen linnaan. Kierrokset voidaan järjestää englanniksi aamulla ja iltapäivällä. Ne lähtevät yleensä jostakin kaupunginosassa sijaitsevasta paikasta tai Baixan keskeiseltä Praça do Comérciolta. Hinta on yleensä noin 15 euroa.

Jos sinulla on vähän aikaa, tämä on paras vaihtoehto. Oppaat tuntevat oikotiet ja mielenkiintoisimmat historialliset nähtävyydet.

Varaa opastettu kierros Alfamassa

2. Kiipeä Alfaman linnoitukseen

São Jorgen linna| ©Heribert Bechen
São Jorgen linna| ©Heribert Bechen

São Jorgen linnasta on näkymät pääkaupunkiin kukkulan huipulta. Sen perusta juontaa juurensa 800-luvulle, jolloin muslimit hallitsivat suurta osaa Portugalista. Tuolloin Lissabon tunnettiin nimellä al-Ushbuna, ja se oli tärkeä hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Valitettavasti 1500-1800-luvuilla se joutui rappiolle maata koetelleiden lukuisten maanjäristysten vuoksi.

Vuosina 1938-1944 ja 1990-luvuilla tehdyissä rakennemuutoksissa linna on palautettu osittain entiseen loistoonsa. Nykyään se on yksi kaupungin suosituimmista monumenteista, ja sen tärkein nähtävyys on vertaansa vailla oleva näköala Lissaboniin ja Tejo-joelle. Ota valokuvia ja jatka kävelyä Castillejolle (vanha muslimien linnoitus), Torre do Homenagelle (Torre de Menagem, joka on suurin ja jossa kuninkaallinen vaakuna nostettiin) ja camera obscuralle, joka on linssit ja peilit sisältävä järjestelmä, jonka avulla voit nähdä kaupungin 360º:ssa ja reaaliajassa.

Koska se sijaitsee kukkulan huipulla, sinun on kiivettävä Rua de Santa Cruz do Casteloa, joka johtaa linnoituksen sisäänkäynnille.

3. Astu sisään muinaiseen kirkkoon, joka on muuttunut hautakammioksi, -

Lissabonin kansallinen panteon| ©Deensel
Lissabonin kansallinen panteon| ©Deensel

Lissabonin kansallisen panteonin (Panteão Nacional) valkoinen siluetti kohoaa Alfaman kattojen yläpuolelle. Ulkopuolelta monumentaalinen sisäänkäynti ja suuri kupoli muistuttavat kirkkoa, ja se olikin sen alkuperäinen käyttötarkoitus. 1600-luvun lopulla Portugalin Infanta Maria määräsi Santa Engracian pyhäinjäännöksiä varten rakennettavan temppelin, mutta alle sata vuotta myöhemmin sähkömyrsky tuhosi sen. 1800-luvulla liberaali vallankumous toi mukanaan tasavallan, joka osoitti tämän paikan sopivimmaksi paikaksi kuuluisien portugalilaisten hautojen säilyttämiseen.

Siellä asuu muun muassa Pedro Álvares Cabral, fadon nainen Amália Rodrigues ja portugalilaisen jalkapallon legenda Eusébio. Kansallisen Pantheonin toinen nähtävyys on sen suuri panoraamaterassi, jolta on näkymät Alfaman kaupunginosaan. Muistomerkki on avoinna tiistaista sunnuntaihin (kesällä klo 10:00-18:00 ja talvella klo 10:00-17:00), ja sisäänpääsy maksaa noin 4 euroa.

Jos pidät uskonnollisesta arkkitehtuurista, viiden minuutin kävelymatkan päässä Pantheonista on San Vicente de Foran kirkko ja luostari. Kirkko kunnostettiin 1500-luvulla italialaisen arkkitehdin Filippo Terzin suunnitelman mukaan.

4. Vieraile Casa dos Bicosissa ja uppoa Saramagon teoksiin

Casa dos Bicos| ©Jake Setlak
Casa dos Bicos| ©Jake Setlak

Casa dos Bicos -rakennuksen rakennutti vuonna 1523 Brás de Albuquerque, intialaisen varakuningas Afonso de Albuquerquen poika. Portugalilainen aatelismies matkusti Italiaan ja oli vaikuttunut renessanssin arkkitehtuurista. Palattuaan Portugaliin hän määräsi rakennuttaa asuinrakennuksen, jolle on ominaista piikkimäinen julkisivu sekä ovien ja ikkunoiden epäsäännölliset muodot.

Asiantuntijoiden mukaan se on saanut inspiraationsa Ferrarassa sijaitsevasta timanttipalatsista. Rakennus sijaitsee osoitteessa Rua dos Bacalhoeiros 14, ja kadun nimi antaa meille vihjeen. 1900-luvulle tultaessa Casa dos Bicos oli menettänyt asuintoimintansa, ja se oli muutettu turskavarastoksi.

Nykyään se on José Saramago -säätiön päämaja, ja siellä on pysyvä näyttely "A Semente dos Frutos". Kokoelma sisältää kirjoja, alkuperäisiä käsikirjoituksia, valokuvia ja muita asiakirjoja, jotka liittyvät kirjailijaan tai ovat kuuluneet hänelle. Museo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10:00-18:00.

Jos pidät arkeologiasta, Casa dos Bicosin pohjakerroksessa on useita muinaisia rakenteita: osa Fernandinen muuria, roomalaisilta ajoilta peräisin olevia säiliöitä, joita käytettiin kalojen säilyttämiseen, ja islamilaisen aidan jäänteitä.

5. Nauti näkymistä

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Lissabon on rinteiden, kukkuloiden ja esplanadien kaupunki. Mikään vierailu ei voi olla täydellinen ilman muutamaa pysähdystä pääkaupungin maantieteellisillä alueilla sijaitsevilla näköalapaikoilla. Alfaman kaupunginosassa kauneimpia ja tunnetuimpia belvedereitä on pääasiassa kaksi:

  • Mirador Portas do Sol (Largo Portas do Sol), parveke, josta on näkymät Igreja de São Vicente de Foran kirkolle, vanhaan kaupunkiin ja Tejo-joen vesille. Se on mahdollisesti kaupungin paras näköalapaikka. Kuuluisa raitiovaunu 28 kulkee täällä, minkä vuoksi se on niin suosittu turistien keskuudessa. Siellä kannattaa silti käydä nauttimassa maisemista ja kuuntelemassa katumuusikoita.
  • Lyhyen matkan päässä on myös Mirador de Santa Luzia (Largo Santa Luzia). Näköalapaikassa on kaksi kerrosta, ja se on koristeltu bougainvillea-katoksella, pylväillä ja kaakeleilla. Täältä näet Pyhän Mikaelin ja Pyhän Tapanin kirkot, kansallisen Pantheonin kupolin ja Alfaman kaupunginosan. Paikalla käyvät usein maalaajat ja käsityöläiset myymässä tuotteitaan.

Matteuksen neuvosto

Jos majoitut Portas do Solin näköalapaikan lähellä ja sinua ei haittaa aikainen herätys, suosittelen menemään näköalapaikalle aikaisin aamulla. Se on paras paikka nähdä auringonnousu.

6. Maista portugalilaisia herkkuja

Syöminen Cervejaria Ramirossa| ©Betty L
Syöminen Cervejaria Ramirossa| ©Betty L

Pitkän kävelyn jälkeen sinun on saatava voimasi takaisin ja istuttava alas syömään. Alfamassa ei ole pulaa vaihtoehdoista, sillä sen kapeat kadut kätkevät sisäänsä useita perinteisiä reseptejä edulliseen hintaan tarjoavia ravintoloita. Lue lisää ja selvitä, missä kannattaa pysähtyä ilman suuria summia:

  • Cervejaria Ramiro, naapuruston klassikko. Nimestään huolimatta se on yksi kaupungin parhaista kala- ja äyriäisravintoloista (Avenida Almirante Reis 1).
  • Le Petit Café, ravintola katedraalin ja linnan puolivälissä. Sen ruokalista tarjoaa laajan valikoiman kalaa. Jos haluat kokeilla heidän erikoisuutensa, suosittelen tilaamaan mustekala-annoksen (Largo São Martinho).
  • O Beco, joka tunnetaan bacalhau à Brás-annoksestaan. Istu heidän pöydässään ja nauti runsaista annoksista (Beco do Espírito Santo 9).
  • Almargem, yksinkertainen ja halpa taverna kivenheiton päässä katedraalista (Travessa do Almargem, 4).

Jos etsit kasvisravintolaa, Princesa do Castelossa (Rua do Salvador 64A) tarjoillaan vegaanisia, kasvisruokaa ja makrobioottisia ruokia. Toinen vaihtoehto on The Food Temple osoitteessa Rua Beco do Jasmim 18.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

7. Löydä erilainen matkamuisto

Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann
Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann

Campo de Santa Claralla järjestetään joka tiistai ja lauantai kaupungin tyypillisin kirpputori: Feira da Ladra. Kuten arvata saattaa, aiemmin täällä myytiin varastettuja tavaroita, mutta nykyään täällä on paljon paikallisia myyjiä ja käsityöläisiä. Täältä voit ostaa uusia ja käytettyjä vaatteita, vinyylejä, käytettyjä kirjoja, keramiikkaa, pukukoruja, laattoja, vanhoja kameroita ja paljon muuta. Kannattaa kiertää kojujen läpi ja poimia itsellesi omaperäinen matkamuisto. Feira da Ladra on peräisin keskiajalta, ja se on Portugalin pääkaupungin ehdoton nähtävyys.

Ostosten jälkeen voit rentoutua hetken läheisessä Jardim Botto Machadossa, joka on paikallisten arvostama viheralue. Täältä löydät Clara Claran, kahvilan, jonka terassia varjostaa hibiskuspuu.

8. Kokeile kuuluisaa pastéis de Belémiä Santo Antónion kaupungissa

Belen Kakut| ©André Luís
Belen Kakut| ©André Luís

Pastéis de nata -juuston historia liittyy Lissabonin historiaan. Kaikki alkoi vuonna 1820, liberaalin vallankumouksen vuonna. Samana vuonna maan tilanteeseen tyytymätön porvaristo pakotti kuninkaan palaamaan Portugaliin ja palauttamaan Brasilian siirtomaan aseman. Tässä myrskyisässä tilanteessa uskonnollisia järjestöjä alkoi sulkea useita, ja muun muassa Hieronymiittien luostarin veljekset lakkasivat saamasta varoja. Kriisin lievittämiseksi munkit alkoivat myydä munankeltuaispohjaisia jälkiruokia pyhän paikan ulkopuolella.

Nämä jälkiruoat olivat niin menestyksekkäitä, että alkuperäinen resepti siirtyi vuonna 1837 Fábrica de Pasteles de Belémiin, joka on yksi Portugalin pääkaupungin tunnetuimmista yrityksistä.

Parhaat leivonnaiset löytyvät kuitenkin Alfaman kaupunginosasta. Pastelería Santo António näyttää löytäneen täydellisen reseptin maidon, sokerin, vaniljan ja munankeltuaisen sekoittamiseen. Konditoria voitti Peixe em Lisboa -gastronomiafestivaalin järjestämän kilpailun Lissabonin parhaasta kermakakusta vuonna 2019.

Mateon vinkki

Pastéis de Belém on täydellinen lahja perheelle ja ystäville. Jos matkustat joulun aikaan, voit myös tuoda kotiin bolo rainhan, portugalilaisen kuninkaankakun. Kuuluisasta Confeitaria Nacionalista löydät laajan valikoiman tyypillisiä jälkiruokia.

9. Ota raitiovaunu 28

Raitiotie 28| ©Vesela Vackavikova
Raitiotie 28| ©Vesela Vackavikova

Ilmaisen kierroksen lisäksi toinen tapa kiertää kaupunginosaa on raitiovaunu 28. Jos haluat käyttää tätä liikennevälinettä, sinun on mentävä Praça Martim Moniz-aukiolle Baixassa. Lähdettyään kaupungin tasaisesta osasta saattue kiipeää pääkaupungin jyrkkiä katuja ja koskettaa Alfaman tärkeimpiä monumentteja: katedraalia, näköalapaikkoja ja linnaa. Matka päättyy Campo Ouriquen asemalle Bairro Altossa. Kesto voi vaihdella vuorokaudenajasta ja liikenteestä riippuen. Normaalisti koko reitti kestää noin 50 minuuttia.

Yhden lipun hinta on noin 2,90 euroa. Jos aiot matkustaa useammin kuin kerran, suosittelen valitsemaan päivälipun, joka maksaa noin 6,15 euroa. Ole joka tapauksessa varovainen. Koska siellä käy paljon turisteja, voit törmätä taskuvarkaisiin.

10. Päätä kierros fado-tavernassa

Sisäänkäynti Parreirinha de Alfamaan| ©janblan
Sisäänkäynti Parreirinha de Alfamaan| ©janblan

Alfama on yksi Lissabonin vanhimmista kaupunginosista. Täällä asuvat todelliset lissabonilaiset, ja sen kujat ovat suosittuja paikkoja fadon kuunteluun. Jotkut uskovat, että genre juontaa juurensa muslimien melankolisista lauluista kristittyjen takaisinvaltauksen jälkeen, toiset uskovat, että se on peräisin brasilialaisen musiikin aiheuttamasta saastumisesta. Varmaa on, että fado on Portugalin synonyymi, ja parhaat sitä tarjoavat baarit ovat Alfamassa.

Yksi näistä on Parreirinha de Alfama (Beco do Espírito Santo 1), joka on saanut kiittää Argentiina Santosia, yhtä aikansa lahjakkaimmista laulajista. 1950-luvulla hän nosti tämän baarin kartalle legendaarisilla esityksillään ja yhteistyöllään Berta Cardoson, Alfredo Marceneiron ja Celeste Rodriguesin kaltaisten laulajien kanssa.

Toinen baari, jolla on pitkät perinteet ja useita myönteisiä arvioita, on Clube de Fado (Rua S. João Praça 86), historiallinen paikka vain kivenheiton päässä Lissabonin katedraalista. Jos haluat vielä aidomman kokemuksen, voit valita A viela do Fado -ravintolan, joka sijaitsee Rua dos Remédios 111. Jos haluat syödä ja nauttia samalla elävästä musiikista, suosittelen lukemaan postauksen Fado-illallinen Lissabonissa: parhaat vaihtoehdot.

Ole varovainen tarjoilijoiden tarjoamien pienten välipalojen kanssa. Ne eivät sisälly hintaan, vaan ne veloitetaan erikseen.

Varaa liput fado-esitykseen Lissabonissa