Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

Parasta tekemistä Lissabonissa

Lissabonin on vaikea olla jättämättä jälkeä matkustajiin: sen kadut, kulttuuri ja maukas gastronomia jättävät aina kaipaamaan lisää. Tässä on luettelo kohteista, jotka minun on ehdottomasti nähtävä Lissabonissa.

Ana Caballero

Ana Caballero

5 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Lissabonissa

©Claudio Schwarz

Portugalin pääkaupungissa on jotain erityistä ja aitoa, jota ei voi kuvailla sanoin. Lissabon on Alfaman kattoja, Chiadon kahviloita, Bairro Alton tunnelmaa, historiallisen keskustan julkisivuja, Belemin puutarhoja ja Tajo-joen rantoja.

1. Tutustu kaupunkiin opastetulla kierroksella

Kävele Lissabonin viehättävillä kaduilla.| © Nima Izadi
Kävele Lissabonin viehättävillä kaduilla.| © Nima Izadi

En koskaan väsy sanomaan, että paras tapa tutustua kaupunkiin on vaeltaa sen kaduilla ja eksyä sen nurkkiin. Tästä syystä ensimmäinen suositukseni niille, jotka aikovat matkustaa Lissaboniin, on ottaa opastettu kaupunkikierros.

Lissabonissa on monia kaupunginosia, ja jokaisella niistä on omaluonteensa ja persoonallisuutensa, joten jos sinulla on aikaa, suosittelen tekemään useita kierroksia Portugalin pääkaupungin eri kaupunginosissa. Jos taas sinulla on vähän aikaa tai haluat kokeilla kokemusta yleisellä tasolla, löydät myös opastettuja kävelykierroksia Lissabonin tärkeimpiin paikkoihin.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

2. Aja raitiovaunuilla rinteitä ylös ja alas

Raitiovaunu rinteessä Lissabonissa| ©Lucy-Claire
Raitiovaunu rinteessä Lissabonissa| ©Lucy-Claire

Keltaiset puiset raitiovaunut, jotka kulkevat Lissabonin halki, ovat nähtävyys jo itsessään, mutta ne ovat myös erinomainen tapa liikkua kaupungissa ja päästä nopeasti ja mukavasti Lissabonin historiallisen keskustan syrjäisemmille nähtävyyksille. Raitiovaunulla voi matkustaa kahdella tavalla: ottaa yksittäisen lipun yhtä matkaa varten kuten tavallisessa bussissa tai varata raitiovaunureitin etukäteen.

Raitiovaunuliput on myös mahdollista yhdistää turistibussilippuihin, joten voit kiertää kaupungin kaikki kolkat mukavasti. Tässä on käytännön opas Hop on Hop off -bussikierrokset jotta voit järjestää matkasi helpommin.

3. Osallistu fado-esitykseen

Fadon taide| ©Ricardo Santos
Fadon taide| ©Ricardo Santos

Kaupunkiin tutustuminen tarkoittaa myös sen kulttuuriin ja perinteisiin tutustumista, ja Lissabonin tapauksessa tähän kuuluu fado. Fado on tunteisiin perustuva melankolinen laulu, joka sai alkunsa Lissabonin köyhistä lähiöistä ja joka elää ja voi hyvin Portugalin pääkaupungissa nykyäänkin.

Eri puolilla pääkaupunkia on erilaisia paikkoja, joissa voit nauttia fado-esityksestä joko illallisen kanssa tai ilman, ja myös erilaisia paketteja, joissa fado-esitys yhdistetään Lissabonin kiertoajeluun. Suosittelen, että tutustut tähän artikkeliin parhaista fado-illallisvaihtoehdoista Lissabonissa, jotta voit tehdä päätöksen.

Varaa lippu Fado-esitykseen

4. Vieraile Sintrassa järjestetyllä kiertomatkalla

Quinta da Regaleira, Sintra| ©Raja Sen
Quinta da Regaleira, Sintra| ©Raja Sen

Jos Lissabonin kierroksen jälkeen luulet, ettei mikään vedä vertoja Portugalin pääkaupungin kauneudelle, odota, kunnes näet mitä kaikkea nähtävää Sintrassa on. Tämä maailmanperintökohde on täynnä kauniita palatseja, kuten Palacio da Pena ja Sintran kansallispalatsi värikkäine julkisivuineen. Sintraan pääseminen Lissabonista on helppoa ja kestää vain noin tunnin, mutta jos voitte, suosittelen, että varaatte Lissabonista järjestetyn retken Sintraan, jotta teidän ei tarvitse huolehtia matkan yksityiskohdista ja voitte tutustua alueeseen asiantuntevan oppaan johdolla.

Varaa matka Sintraan

5. Opastettu kierros Penan palatsissa

Da Penan palatsi, Sintra| ©Mark Lawson
Da Penan palatsi, Sintra| ©Mark Lawson

Yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, jotka kannattaa nähdä Lissabonin vierailun aikana, ei ole Lissabonissa. Se on Penan palatsi, ja se sijaitsee Sintrassa. Jos retki Sintraan on "pakollinen", Penan palatsiin meneminen on toinen pakollinen. Voit ostaa lippuja tai varata opastetun kierroksen Penan palatsiin, mutta tärkeintä on, että varaat ainakin yhden aamupäivän aikaa nähdä kaikki, sillä Penan palatsissa on myös valtavat puutarhat, jotka ovat vierailun arvoisia. Jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa, tämä suunnitelma viettelee heidät erityisesti siksi, että palatsin puutarhassa he tuntevat olevansa kuin hauskassa sadussa.

Varaa opastettu kierros Penan palatsissa

6. Maista portugalilaista ruokakulttuuria

Nauti Belemin herkullisista leivonnaisista| ©André Luís
Nauti Belemin herkullisista leivonnaisista| ©André Luís

Aiotko lähteä Portugalista maistamatta sen tyypillisimpiä ruokalajeja gastronomisella kiertomatkalla Lissabonissa? Jokaisen itseään kunnioittavan matkailijan on hyvä kokeilla erilaisia makuja ja koostumuksia, ja Lissabonissa sinua hemmotellaan valinnanvaralla. Toisaalta, koska kyseessä on suuri kaupunki, sinulla on paljon ravintoloita, joista valita (suosittelen varaamaan etukäteen, jos olet kiinnostunut tietystä ravintolasta).

Täällä on tyypillisiä lissabonilaisia erikoisuuksia, joita et voi jättää väliin, erityisesti turskaa, vihreää viiniä, francesinhaa ja kuuluisia Belem-kakkuja, joita on myynnissä tällä alueella. Toisaalta sinulla on myös mahdollisuus mennä viininmaistajaisiin Lissabonissa tai sen ympäristössä, mikä on myös hyvin tyypillistä Portugalin pääkaupungille.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

7. Vieraile Convento da Carmon luostarissa

Convento da Carmon katto| ©grassrootsgroundswell
Convento da Carmon katto| ©grassrootsgroundswell

Muutaman päivän kävelyn jälkeen olet jo huomannut, että monet kaupungin rakennuksista ovat kärsineet maanjäristyksistä, jotka ovat tuhonneet Lissabonia sen historian aikana. Tällainen on Convento da Carmo, joka kuului aikoinaan karmeliittojen sääntökunnalle ja josta puuttuu katto.

Tämä erityispiirre tekee siitä kuitenkin yhden matkailijoiden suosikkipaikoista. Se on suljettu sunnuntaisin, mutta muina viikonpäivinä voit käydä siellä kello 10-18, ja vakuutan, että se on sen arvoinen sekä rakenteensa että näkymiensä vuoksi.

8. Juhlat Bairro Altossa

Nauti Lissabonin yöelämästä Bairro Altossa.| ©Senhor Estilo
Nauti Lissabonin yöelämästä Bairro Altossa.| ©Senhor Estilo

Kyse ei ole pelkästään matkailusta, ja ne, jotka ovat käyneet Lissabonissa kesällä, tietävät tämän hyvin. Jos majoitut Bairro Alton lähellä, kaduilla oleva ihmisjoukko yllättää sinut, kun menet ulos syömään; musiikki, juhliminen, juominen, ilo ja hymy joka kulmassa kapeilla ja jyrkillä kaduilla, jotka kulkevat tämän kaupunginosan läpi, ovat Lissabonin juhlien pääpiirteitä.

Boheemin ilmapiirin keskellä sijaitseva Bairro Alto on Lissabonin yöelämän päähenkilö, ja siellä on lukuisia pubeja ja baareja, joissa voit myös kuunnella fadoa.

9. Vieraile Jeronimoksen luostarissa

Jerónimosin luostari| ©balavenise
Jerónimosin luostari| ©balavenise

Kun vierailet Belemin kaupunginosassa, Jerónimosin luostarin rakenne tekee sinuun vaikutuksen; älä epäröi mennä sisälle ja varaa opastettu kierros, jos voit. Jeronimosin luostari valmistui 1500-luvulla manuelilaiseen tyyliin, ja sitä pidetään maailmanperintökohteena.

10. Tutustu Lissabonin kattoihin sen näköalapaikoilta

Näkymät Lissaboniin Portas do Solin näköalapaikalta.| ©Shadowgate
Näkymät Lissaboniin Portas do Solin näköalapaikalta.| ©Shadowgate

Olisi ollut synti olla sisällyttämättä tähän luetteloon Lissabonin tarjoamia upeita näköalapaikkoja. Portugalin pääkaupunki tunnetaan 7 kukkulan kaupunkina, ja tämä lempinimi takaa matkailijalle poikkeukselliset näkymät kaupungin eri kohdista. Seuraavassa on joitakin näkökulmia, joita ei kannata jättää väliin:

  • Portas do Solin näköalapaikka: suosikkini Alfaman kaupunginosan oranssien kattojen viehätyksen vuoksi.
  • Mirador de San Pedro de Alcántara: sijaitsee Barrio Altossa, ja sieltä on näkymä Pyhän Yrjön linnalle.
  • Pyhän Yrjön linna: Odysseuksen tornista avautuu 360 asteen panoraamanäkymä kaupunkiin.
  • Mirador de Gracia: sijaitsee samannimisen kirkon vieressä. Ihanteellinen auringonlaskun katseluun.

11. Nauti kaupungin parhaasta auringonlaskusta veneretkellä Tajo-joella

Näkymät Lissabonin satamaan
Näkymät Lissabonin satamaan

Kyllä, luit oikein. Joka ilta telakalta lähtee useita purjeveneitä, jotka ovat valmiina purjehtimaan Tejo-joen vesillä auringonlaskun aikaan, jolloin voit nauttia upeasta auringonlaskusta ja lasillisesta viiniä sillä välin. Totuus on se, että minulle se oli yksi parhaista suunnitelmista, jotka saatoin tehdä matkan aikana, ja mikä parasta, tarvittava budjetti ei ole kohtuuton, sillä risteilyn Tejo-joella voi tehdä noin 30 eurolla. Kerron kaikki yksityiskohdat artikkelissani parhaista risteilyistä Tajo-joella.

Varaa risteily Tejo-joella

12. Lähde matkalle Fátimaan tai Portoon

Porton näkymät
Porton näkymät

Jos aiot viipyä Lissabonissa 4 päivää tai jopa 5 päivää, haluat luultavasti vierailla myös muualla Portugalissa. Suosittelen kahta: Fatimaa ja Portoa. Lissabonista Fatimaan ja Lissabonista Portoon pääseminen on melko helppoa, ja Lissabonista voi tehdä opastettuja retkiä Fatimaan tai järjestettyjä retkiä Portoon.

Mitä näet kussakin paikassa, sinun on hyvä tietää, että Fatima on pääasiassa uskonnollinen kohde, joka on kuuluisuutensa velkaa Neitsyt Marian ilmestymisestä kolmelle pienelle paimenelle. Porto on Lissabonin toinen suuri kaupunki, ja monet ihmiset epäilevätkin , onko parempi käydä Portossa vai Lissabonissa; suosittelen tietenkin käymään molemmissa.

Varaa matka Fátimaan Lissabonista

Valitse paras päivä vierailla Lissabonissa

Lentokone Lissabonin lentoasemalla
Lentokone Lissabonin lentoasemalla

Portugalin pääkaupungin lämpötilojen ansiosta siellä voi vierailla mihin aikaan vuodesta tahansa; monet ihmiset vierailevat Lissabonissa talvella ja erityisesti jouluna. Vaikka sinun on kääriydyttävä lämpimästi, kylmyys on täysin siedettävää (enemmän kuin kesän kuumuus), joten tammi-, helmi-, maalis-, loka-, marras- ja joulukuu ovat suosituimpia kuukausia vierailla Lissabonissa.

Lopuksi mietit varmaan, kuinka monta päivää tarvitset Lissabonissa käymiseen. Mielestäni ihanteellista on viettää Lissabonissa kaksi päivää tai kolme päivää, mutta jos menet Lissaboniin vain yhdeksi päiväksi, voit myös nauttia kaupungin tärkeimmistä kohdista, jotka ovat melko helposti hallittavissa. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa kuitenkin varata kuljetus lentokentältä Lissabonin keskustaan etukäteen, jotta säästät aikaa ja voit lisätä sen tämän kauniin kaupungin nähtävyyksien katseluun.

Varaa kuljetus lentokentältä Lissabonin keskustaan