Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Miten päästä Lissabonista Portoon

Lissabonin ja Porton, kahden Portugalin tärkeimmän kaupungin, välillä on 300 kilometriä, joten molempiin kaupunkeihin on helppo ja houkutteleva tutustua. Mikä on paras tapa tehdä se?

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Miten päästä Lissabonista Portoon

Porto, Portugali | ©Aperture Vintage

Matkustatko pian Portugaliin tutustumaan Lissaboniin? Koska se on niin lähellä Portoa, sinun ei pitäisi jättää väliin mahdollisuutta vierailla tässä toisessa portugalilaisessa kaupungissa. Vain 300 kilometrin päässä, ja näiden kahden kaupungin välisen matkan voi kulkea bussilla, junalla tai jopa lentokoneella. Vaihtoehtoja on monia, mutta riippuen siitä, millaista mukavuutta etsit, jotkut vaihtoehdot voivat olla kiinnostavampia kuin toiset.

Järjestetty kiertomatka on tietenkin hienoin, yksilöllisin ja miellyttävin vaihtoehto, mutta tiukemmalla budjetilla eläville on muitakin keinoja, kuten julkinen linja-auto. Olen tutkinut hieman ja tehnyt yhteenvedon kunkin liikennemuodon eduista (ja haitoista), jotta voit alkaa suunnitella matkaasi.

Paras vaihtoehto päästä Lissabonista Portoon järjestetyllä kiertomatkalla

Porto valaistuna yöllä| ©Derrick Brutel
Porto valaistuna yöllä| ©Derrick Brutel

Lyhyt matka Lissabonin ja Porton välillä voi muuttua hyvin pitkäksi, jos et suunnittele matkaasi hyvin. Miksi? Koska sinun on pidettävä kirjaa aikatauluista, liikennevälineistä, kuljetuksista... Ongelmien välttämiseksi suosittelen sinua varaamaan järjestetyn matkan, joka noutaa sinut Lissabonista ja vie sinut suoraan Porton keskustaan. Näin teidän ei tarvitse huolehtia siitä, että tuhlaatte junia tai busseja tai, mikä vielä pahempaa, aikaa paikasta toiseen siirtymiseen.

Näiden retkien suuri etu on epäilemättä se, että pääsee paikasta toiseen ilman välipysähdyksiä tai siirtymisiä, mutta matkan aikana mukavuus on toinen huomioon otettava seikka. Mitä tarkoitan? Julkisilla liikennevälineillä matkustaminen tarkoittaa joskus epämukavia istuimia, ei ilmastointia kesällä tai lämmitystä talvella tai jopa sitä, että joutuu seisomaan. Yksityisen matkan varaaminen takaa, ettei mitään näistä asioista tapahdu ja että voit nauttia matkastasi Portoon jo ennen kuin saavut kaupunkiin.

Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Siltä se kuulostaa, kun näet eri vaihtoehdot, joita sinulla on käytettävissäsi riippuen budjetistasi tai haluamastasi yksinoikeudesta.

Järjestetty retki Portoon yksityisellä kuljetuksella ovelta ovelle -palvelulla

Tämä on epäilemättä yksi eksklusiivisimmista palveluista, joita löydät, jos haluat matkustaa Lissabonista Portoon. Miksi? Koska vain sinulle varattu yksityinen ajoneuvo noutaa sinut hotelliltasi (tai mistä tahansa muusta valitsemastasi kaupungin osasta), vie sinut Portoon noin kahdessa tunnissa ja palauttaa sinut päivän päätteeksi majapaikkaasi. Hinta on tietysti hieman korkea (alkaen 225 €), mutta jos matkustat Lissaboniin lasten kanssa, se on erittäin kätevä vaihtoehto.

Se on suorin vaihtoehto, joten jos et halua tuhlata aikaa ja hyödyntää päivääsi Portossa mahdollisimman tehokkaasti, sinun kannattaa harkita sitä. Lisäksi siihen sisältyy yleensä myös kuljetuspalvelu kaupungin sisällä. Mitä tarkoitan? Kuljettajasi toimii oppaanasi ja vie sinut Porton mielenkiintoisimpiin paikkoihin ilman, että sinun tarvitsee kävellä pitkiä matkoja tai käyttää julkista liikennettä.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 225 €
 • Kesto: noin kaksi ja puoli tuntia (noin 10 tunnin retki, ei yöpymistä).
 • Haittapuoli: Sinun on noudatettava retken aikataulua.
 • Suositellaan, jos haluat säästää itsesi huolilta ja olla tuhlaamatta aikaa julkiseen liikenteeseen.

Jaettu bussimatka Lissabonista Portoon

Etsitkö halvempaa mutta yhtä eksklusiivista vaihtoehtoa? Voit aina varata jaetun bussikierroksen, jossa matkustat muiden matkustajien kanssa, mutta pääset Portoon yhtä nopeasti (noin kahdessa ja puolessa tunnissa). Hinta on edullisempi (noin 80 euroa), ja kun olet perillä, voit jäädä bussiin ja kuunnella oppaan selityksiä, kun kierrätte kaupunkia.

Muista kuitenkin, että bussi noutaa sinut ja muut ryhmäläiset yhteisestä tapaamispaikasta Lissabonin keskustassa, joten sinun on matkustettava sinne. Matkan varrella ei kuitenkaan ole välietappeja, joten se on silti suora vaihtoehto.

Hyödyllistä tietoa

 • Hinta: noin 80
 • Kesto: noin kaksi ja puoli tuntia (noin 10-12 tunnin retki, ei yöpymistä).
 • Haittapuoli: Sinun on jaettava matka toisen ryhmän kanssa.
 • Suositellaan, jos haluat järjestetyn retken mukavuutta edulliseen hintaan.

Miten päästä Lissabonista Portoon junalla, hyvä hinta-laatusuhde-vaihtoehto

Alfa Pendular -juna| ©Nelso Silva
Alfa Pendular -juna| ©Nelso Silva

Junalla matkustaminen on aina nopea ja mukava vaihtoehto; reitti Lissabonista Portoon on tästä hyvä esimerkki. Portugalin junaliikenne tarjoaa melko edulliseen hintaan (alkaen 25 €) jopa kaksi vaihtoehtoa, joiden avulla voit tehdä matkan näiden kahden kaupungin välillä noin kahdesta ja puolesta kolmeen tuntiin.

Pidän Portugalin junamatkustamisessa siitä, että suurin osa junista on hyvin moderneja ja mukavia. Esimerkiksi Lissabonin ja Porton välisellä reitillä kaikissa junissa on ilmainen wifi, joka on loistava tapa tarkistaa, onko junassa myöhästymisiä, tai vain suunnitella, mitä kaikkea aiot tehdä ja nähdä, kun saavut perille. Lippuja voi ostaa asemilta tai niiden verkkosivuilta; huomaa, että ne ovat täynnä sesonkiaikana, joten hanki liput hyvissä ajoin etukäteen.

Alfa Pendular -juna

Ensimmäinen vaihtoehto, Alfa Pendular, on nopein, mutta myös hieman kalliimpi. Noin 30 eurolla (yhteen suuntaan) pääset Portugalin pääkaupungista Portoon noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Muuten pidän siitä, koska istuimet ovat erittäin mukavat ja sinulla on tilaa ojentaa jalkojasi.

Matka kulkee nopeasti ilman monia pysähdyksiä, mikä tarkoittaa, että se kulkee vain Lissabonin Orienten aseman kautta. Portossa se pysähtyy Campanhassa, josta on erittäin hyvät yhteydet (ilman lisämaksua) Sao Benton päärautatieasemalle.

Saatavuudesta ei myöskään tarvitse huolehtia, sillä suurnopeusjuna on nopea ja sillä on useita lähtöjä päivässä. Voit tarkistaa aikataulut virallisilta verkkosivuilta.

Intercity-juna

Tämä intercity-junan linja kestää hieman pidempään (noin 3 tuntia), sillä se ei ole suurnopeusjuna. Hinta on kuitenkin alhaisempi (alkaen 25 € yhteen suuntaan), ja istumapaikka on myös varattu, joten ei ole vaaraa joutua seisomaan. Etuna on myös se, että Lissabonissa on kaksi pysäkkiä (Santa Apolonia ja Oriente), joten se voi olla helpommin saavutettavissa majoituspaikasta riippuen.

Portossa saavut Campanhan asemalle, josta voit jatkaa julkisilla liikennevälineillä samaan hintaan muihin kaupunginosiin, kuten Sao Bentoon. Näillä intercity-junilla on yli 10 lähtöä päivässä, mutta ne pysähtyvät välillä useaan otteeseen, eivätkä ne ole yhtä moderneja, mutta eivät myöskään epämukavia.

Mielenkiintoisia tietoja

 • Hinta: noin 50 ¤ ja 70 ¤ välillä.
 • Kesto: noin kolme tuntia
 • Haittapuoli: joudut matkustamaan juna-asemille.
 • Suositellaan, jos haluat matkustaa mukavasti ja edullisesti.

Miten matkustaa Lissabonista Portoon bussilla, halpa vaihtoehto

Lissabonista bussilla| ©Mister No
Lissabonista bussilla| ©Mister No

Halvin vaihtoehto matkustaa Lissabonista Portoon on bussilla (noin 20 € kumpaankin suuntaan), mutta matka kestää paljon kauemmin (noin neljä tuntia). Jos kuitenkin haluat käyttää tätä liikennevälinettä, Rede Expressos tarjoaa yli 20 lähtöä päivässä, joten voit lähteä aikaisin aamulla (klo 7 alkaen) ja palata Lissaboniin myöhään iltapäivällä (keskiyöhön asti). Älä ole huolissasi mukavuudesta, sillä kyseessä ovat nykyaikaiset ajoneuvot.

Riippuen siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on, voit valita yhden tai toisen bussilinjan. Esimerkiksi linja 50 on paljon nopeampi (alle neljä tuntia), ja sillä pääsee Lissabonista myös Fátimaan. Jos sinua ei haittaa useampi pysähdys ja hieman pidempi matka Portoon (noin neljä tuntia), voit harkita linjoja 11 ja 53.

Joka tapauksessa voit ottaa bussit Lissabonin Sete Riosin asemalta, ja ne jättävät sinut Portossa Rua Alexandre Herculanolla, hyvin lähellä keskustaa. Huomaa, että et voi ostaa lippua kuljettajalta, joten osta se netistä tai aseman lipputoimistosta.

Mielenkiintoisia tietoja

 • Hinta: noin 40 euroa
 • Kesto: noin 3-4 tuntia
 • Haitta: Matka voi olla pitkä.
 • Suositellaan, jos etsit halpaa vaihtoehtoa.

Miten päästä Lissabonista Portoon autolla, vaihtoehto, joka voi tulla kalliiksi?

Autolla ajaminen| ©Jackson David
Autolla ajaminen| ©Jackson David

Aiotko vuokrata auton Lissabonin matkasi aikana, jotta voit liikkua eri kaupungeissa? Tai ehkä olet saapunut Portugaliin omalla autolla. Ei ole huono vaihtoehto hyödyntää sitä ja käyttää sitä myös Portoon menemiseen, mutta toivottavasti tiedät, että tietullit ovat kalliita (noin 25 €) ja järjestelmä niiden maksamiseksi on hieman monimutkainen. Jos kuitenkin päätät mennä maanteitse, voit tehdä sen noin kolmessa tunnissa.

Vuokrahinta on noin 15€/vrk, joten se on halpa, mutta ongelmana on, että tietullit ovat erittäin korkeat ja ne veloitetaan automaattisesti rekisterikilven tunnistuksen ansiosta. Toisin sanoen tiellä ei ole fyysisiä esteitä, vaan auto tunnistetaan ja vuokraamo antaa sinulle kuitin. Tämä on syytä pitää mielessä ja ottaa huomioon osana Lissabonista Portoon matkan kustannuksia - et halua yllätyksiä tai sakkoja!

Matkustitpa sitten omalla autolla tai vuokra-autolla, jos sinulla on jonkin Euroopan maan myöntämä ajokortti, voit ajaa vapaasti Portugalissa. Ainoa asia on, että jos käytät omaa autoa eikä sinulla ole ViaT-järjestelmää, sinun on ostettava tiemaksulaite EasyToll-terminaalista.

Mielenkiintoisia tietoja

 • Hinta: alkaen 40 € (vuokra ja tietullit).
 • Kesto: noin kolme tuntia
 • Haittapuoli: tietullien hinta ja niiden maksujärjestelmä.
 • Suositellaan, jos olet vuokrannut auton Portugalin matkaa varten.

Lento Lissabonista Portoon on nopea vaihtoehto

Air Portugalin lentokone lähdössä Lissabonin lentoasemalta.| ©Catarina Madureira
Air Portugalin lentokone lähdössä Lissabonin lentoasemalta.| ©Catarina Madureira

Jos olet etsinyt lentoja, jotka yhdistävät Porton ja Lissabonin kaupungit, olet luultavasti ajatellut, että se on erittäin halpa (10 € kumpaankin suuntaan) ja nopea (noin 1 tunti). Niinhän se onkin, mutta se ei ole niin sopiva vaihtoehto kuin miltä se näyttää. Miksi? Koska lentokentät ovat kauempana kuin mikään juna- tai linja-autoasema (noin 30 minuuttia), ja sinun on oltava ajoissa, jotta pääset tarkastuspisteen läpi. Yhteensä matka kestää noin 5 tuntia.

Lissabonin lentoasema on 20 minuutin päässä kaupungista, ja Porton lentoasema on 30 minuutin päässä. Nämä eivät ole pitkiä matkoja, ja yhteydet ovat hyvät, mutta jos siihen lisätään se kaksi tuntia etukäteen, joka sinun on oltava perillä, se on liikaa. Neuvon harkitsemaan lentämistä vain, jos matkustat matkatavaroiden kanssa ja vietät Portossa enemmän kuin yhden päivän.

Mielenkiintoisia faktoja

 • Hinta: noin 20 €.
 • Kesto: noin yksi tunti
 • Haittapuoli: sinun on saavuttava lentokentälle lähes kaksi tuntia etukäteen.
 • Suositellaan, jos vietät Portossa useamman päivän ja matkustat matkatavaroiden kanssa.

Vertailemme kaikkia vaihtoehtoja, joilla pääset Lissabonista Portoon

 • Järjestetty kiertomatka (yksityinen ajoneuvo)
 • Kesto: kaksi ja puoli tuntia (noin).
 • Hinta: alkaen 200 €
 • Kohokohta: ei pysähdyksiä ja henkilökohtainen kuljettaja.
 • Järjestetty retki (jaettu linja-auto)
 • Kesto: noin kaksi ja puoli tuntia
 • Hinta: alkaen 80 €
 • Kohokohta: suora matka ilmastoidussa linja-autossa.
 • Juna
 • Kesto: noin kolme tuntia
 • Hinta: alkaen 50 €
 • Kohokohta: hyvä hinta-laatusuhde
 • Bussi
 • Kesto: noin neljä tuntia
 • Hinta: alkaen 40 €
 • Kohokohta: saatavilla keskiyöhön asti
 • Vuokra-auto
 • Kesto: noin kolme tuntia
 • Hinta: alkaen 15 €/päivä (plus tietullit).
 • Kohokohta: aikataulujen ja liikkumisen vapaus
 • Lentokone
 • Kesto: noin yksi tunti
 • Hinta: alkaen 20 €
 • Kohokohta: suositellaan, jos aiot viettää useita päiviä Portossa.

Muut retket

Saatat olla kiinnostunut tietämään, että Portugalin pääkaupungista lähtevät parhaat retket muihin kaupunkeihin, kuten Sintraan, Fátimaan, Évoraan tai myös Arrábidaan ja Sesimbraan, kahteen kalastajakylään, joissa on luonnonkauniita maisemia ja joissa voit harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja, kuten snorklausta, melontaa tai jopa delfiiniristeilyä.

Varaa matka Fátimaan Lissabonista