Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Lisätietoja.

10 tekemistä Lissabonin keskustassa

Eksy Portugalin pääkaupungin kaduille, joka on viehättävä kohde vain muutaman tunnin lentomatkan päässä Espanjasta.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Lissabonin keskustassa

Lissabon, Portugali | ©Jo Kassis

Portugalin pääkaupunki on kohde, johon voi rakastua. Historiallisen keskustan korttelit valloittavat matkailijat boheemilla ilmapiirillään, kaakeloiduilla julkisivuillaan ja näköalapaikoille johtavilla jyrkillä rinteillä. Et halua mennä kotiin.

1. Tutustu Lissaboniin opastetulla kierroksella

Lissabonin kaduilla| ©Maria Bonita
Lissabonin kaduilla| ©Maria Bonita

Jos sinulla on vähän aikaa, tämä on ihanteellinen vaihtoehto. Kahdessa tunnissa tai hieman enemmän voit tutustua Lissabonin tärkeimpiin piirteisiin. Oppaat tuntevat kaupungin joka kolkan ja viihdyttävät sinua ainutlaatuisilla ja hauskoilla anekdooteilla. Lyhyen oleskelun järjestämisen helpottamiseksi suosittelen kahta artikkelia: lentokentän ja Portugalin pääkaupungin väliset kuljetukset ja Lissabon päivässä.

Kaupunkikierrokset alkavat yleensä Praça do Rossiolta tai muilta keskeisiltä alueilta, kuten Praça do Comérciolta tai Largo do Chafariz de Dentrolta, jossa sijaitsee Fado-museo. Muuten, jos haluat kuunnella perinteistä lissabonilaista melodiaa, suosittelen postausta The best places to listen to Fado in Lisbon. Keskustakierroksella tutustutaan matkailun kohokohtiin, kuten uusmanuelinaikaiseen Rossioasemaan, Igreja de São Domingosiin, Santa Justan hissiin, näköalapaikkoihin ja Carmon luostariin.

Varaa opastettu kierros Lissabonissa

2. Koe Lissabonin historia uudelleen sen katedraalissa

Lissabonin kansallinen pantheon| ©Deensel
Lissabonin kansallinen pantheon| ©Deensel

Lokakuun 25. päivänä 1147 Afonso Henriquesin (Portugalin ensimmäinen kuningas) johtamat kristityt joukot tunkeutuivat Lissaboniin voitettuaan muslimiarmeijan. Neljän vuosisadan jälkeen maurit eivät enää hallinneet al-ʾIšbūnahia, joka oli tärkeä kauppakeskus Tejo-joen suistossa. Tämän tapahtuman kunniaksi monarkki rakennutti katedraalin vanhan moskeijan raunioille.

Tehtävään ryhtyi Gilbert of Hastings, englantilainen munkki, joka osallistui piiritykseen ja joka nimitettiin piispaksi konfliktin päätyttyä. Ehkäpä tästä syystä katedraali (Sé de Lisboa) on pohjoiseurooppalaisempi ja ankarampi, mikä saa sen muistuttamaan pientä linnoitusta.

Kuten muutkin Portugalin pääkaupungin rakennukset, myös katedraali kärsi pahoja vaurioita maanjäristyksissä. Esimerkiksi vuoden 1755 maanjäristys tuhosi kokonaan goottilaisen kappelin ja kuninkaallisen pantheonin. Kun ylität sen kynnyksen, näet yksinkertaiset sisätilat, joissa vallitsee pimeys.

Yläkerrassa voit vierailla aarrekammiossa: neljässä huoneessa on kuuluisille henkilöille kuuluneita pukuja, reliikkejä ja koruja. La Sé on hyvin kiehtova auringonlaskun jälkeen; jos haluat nähdä monumentit valaistuina, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, jotka kannattaa nähdä Lissabonissa yöllä.

3. Kiipeä Pyhän Yrjön linnaan

Pyhän Yrjön linna yöllä| ©Mark
Pyhän Yrjön linna yöllä| ©Mark

Tämä muistomerkki on vartioinut Lissabonia ikimuistoisista ajoista lähtien. Historioitsijoiden mukaan ensimmäiset jäljet puolustusrakenteesta ovat peräisin 800-luvulta eaa. Foinikialaiset, kreikkalaiset, karthagolaiset ja myöhemmin roomalaiset asuttivat kukkulaa, ja vuodesta 139 eaa. lähtien se oli konsuli Decius Junius Brutuksen tukikohta, joka taisteli lusitaaneja vastaan. Linnan rakensivat visigootit, ja sitä laajennettiin muslimien aikana.

Kun Afonso Henriquesin (Portugalin tuleva ensimmäinen kuningas) joukot valloittivat sen, islamilaiset elementit tekivät tilaa kristityille. Piirityksen toteuttamiseksi Portugalin hallitsija kutsui avukseen joukon saksalaisia, normannialaisia, flaamilaisia ja englantilaisia ristiretkeläisiä, jotka olivat omistautuneet Pyhän Yrjön hahmolle, joten rakennelma uskottiin hänen hahmolleen.

Vuosisatojen kuluessa linnoitus on todistanut monia historiallisia tapahtumia, ja se on toiminut sekä kuninkaallisena palatsina että sotilaallisiin tarkoituksiin. Nykyään monet turistit kiipeävät kukkulan huipulle kävelemään sen valleilla ja nauttimaan lyömättömästä näkymästä kaupunkiin ja Tejo-joelle.

4. Kävele Rossio Square -aukiolla

Pedro IV-aukio Lissabonissa| ©Thomas
Pedro IV-aukio Lissabonissa| ©Thomas

Praça de Rossio on Baixa-korttelin sydän, ja sille on ominaista Dom Pedro IV:n (Brasilian ensimmäinen keisari) muistomerkki ja sen mustavalkoinen, aaltoileva päällyste. Pohjoispuolella on Teatro Nacional, tyylikäs rakennus, jossa on uusklassinen julkisivu, pylväsportaikko ja portugalilaisen teatterin perustajan Gil Vicenten patsas. Muutaman metrin päässä teatterista on toinen Portugalin pääkaupungin maamerkki: **Igreja de São Domingos.

Praça de Rossio on myös läpikulkupaikka, jossa sijaitsee kaksi Portugalin pääkaupungin historiallista laitosta:

 • Ginjinha, pieni baari, jossa tarjoillaan vain käsityönä valmistettua kirsikkalikööriä: ginjaa.
 • Café Nicola, paikka, jolla on yli 200 vuoden historia. Aiemmin se oli kirjakauppa ja älymystön kohtaamispaikka. Sisällä on runoilija Bocagen patsas, joka oli kahvilan vakioasiakas.

Aukiolla sijaitsi viime aikoihin asti myös Pastelaria Suiça, leipomo, joka toi ranskalaisen croissantin Portugaliin. Tämä perinteinen konditoria suljettiin lopullisesti kesällä 2018.

5. Ihastu Baixan alueen kauneimpaan uusmanuelilaiseen julkisivuun

Rossio Station| ©Osvaldo Gago
Rossio Station| ©Osvaldo Gago

Rossio Station on yksi Baixan tunnusomaisimmista monumenteista. Rakennus rakennettiin 1800-luvun lopulla Luis Monteiron projektin pohjalta. Arkkitehti sai inspiraationsa puhtaasti portugalilaisesta arkkitehtuurityylistä, joka syntyi Dom Manuel I:n (1495-1521) aikana ja on perinteisen goottilaisen tyylin uudelleentulkinta. Sen erityispiirteenä on merellisten elementtien (simpukankuoret, laivan köydet, korallit jne.), heraldisten vaakunoiden, uskonnollisten symbolien ja arabialaisten koristeiden sekoitus.

Rossio Stationin ulkoasulle ovat ominaisia kaksi hevosenkengän muotoista sisäänkäyntiovea ja tyylikäs kellotorni. Toinen erityispiirre on laiturit, jotka sijaitsevat korkeammalla kuin sisäänkäynti. Lissabon on kukkulakaupunki, ja arkkitehdin oli mukautettava radat maastoon.

Kiskojen yläpuolella voit ihailla Gustave Eiffelin suunnittelemaa rautakattoa. Tämä rautatie yhdistää Portugalin pääkaupungin ja Sintran kaupungin, joka on suosittu retkikohde. Postauksessa Miten päästä Lissabonista Sintraan löydät kaikki tarvitsemasi tiedot.

6. Hemmottele itseäsi tauolla Lissabonin markkinoilla

Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann
Campo de Santa Claran markkinat| ©Andrea Mann

Portugalin pääkaupungissa on useita markkinoita, joilla on tarjolla kaikkea vaatteista tuoretuotteisiin. Jotkut niistä sijaitsevat Lissabonin keskustassa, ja ne ovat ihanteellisia sekä ostosten tekemiseen että herkkujen maisteluun. Lue lisää ja tutustu keskustan parhaisiin markkinoihin:

 • Mercado da Ribeira ( Avenida 24 de Julho 49), kukkakaupasta tunnetuksi tullut tukkukauppa. Tämä Cais do Sodrén aseman lähellä sijaitseva markkina-alue on taantumansa jälkeen muuttunut Lissabonin herkkusuiden halutuimmaksi kohteeksi. Täällä perinteiset ruoat ja fuusiokeittiö kohtaavat, ja molemmissa tapauksissa laatu on erittäin korkea. Jos olet kiinnostunut hyvästä ruoasta, suosittelen sinua lukemaan postauksen Lissabonin gastronomisista retkistä.
 • Feira da Ladra (Campo de Santa Clara), kirpputori, jossa on kaikenlaista tavaraa antiikkisista rihkamakoruista käytettyihin vaatteisiin. Tämä kirpputori on erikoistunut antiikkiesineisiin, ja se on ihanteellinen paikka löytää alkuperäinen matkamuisto. Se järjestetään joka tiistai ja lauantai Alfaman alueella.
 • Santa Claran markkinat (Campo de Santa Clara), markkinat, jotka jäävät usein huomaamatta, koska ne sijaitsevat lyhyen matkan päässä kuuluisammasta Feira da Ladrasta. Se vihittiin käyttöön 7. lokakuuta 1877, ja sen lasi- ja teräsrakenteessa on arkkitehti Emiliano Augusto de Betencourtin allekirjoitus. Nykyään siellä on käsityöläiskioskeja ja joitakin baareja/ravintoloita.
 • Feira dos Alfarrabistas, joka lauantaisin järjestettävät ulkoilmamarkkinat. Se on ehdoton paikka käytettyjen ja antiikkikirjojen ostamiseen (Rua Anchieta).

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

7. Raitiovaunu 28

Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios
Yöraitiovaunu| ©Lisa Fotios

Mitä Lissabon olisi ilman sen raitiovaunuja? Osa sen viehätyksestä juontuu tästä liikennevälineestä, joka kulkee sekä kujia että kapeimpia rinteitä pitkin. Tämä linja lähtee Plaça Martim Monizilta lyhyen matkan päässä Praça do Rossiolta. Matkan varrella 28 koskettaa kaupungin kuuluisimpia maamerkkejä: Basílica da Estrela, Rua da Conceição (keskeinen katu vain kivenheiton päässä Arco da Rua Augustasta ja Praça do Comérciosta), katedraali, belvederes ja Igreja de São Vicente de Fora.

Lipun hinta on noin 3 euroa, ja koko kierros kestää 45-50 minuuttia. Viehättävin osa on kuitenkin Alfama, ja jos haluat jäädä keskustaan, voit jäädä pois Largo Santa Luzian kohdalla, jossa on samanniminen näköalapaikka. Tämä aktiviteetti on yleensä hyvin suosittu lasten keskuudessa, ja jos olet kiinnostunut tästä aiheesta, suosittelen postausta 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Lissabonissa lasten kanssa.

8. Kävele Chiadossa

Santa Justan ja Rua Augustan hissit| ©Rob Oo
Santa Justan ja Rua Augustan hissit| ©Rob Oo

Chiado on kaunis ostosalue, joka oli aikoinaan portugalilaisen romantiikan keskus. Kaupunginosa tunnetaan omituisista kaupoista ja boheemeista baareista, kuten kuuluisasta Café A Brasileirasta, jossa Fernando Pessoa vietti iltojaan. Chiadossa on kuitenkin paljon muutakin tarjottavaa. Alla olevasta luettelosta löydät tärkeimmät kiinnostavat kohteet:

 • Elevador de Santa Justa, uusgoottilaistyylinen hissi, jonka insinööri Raoul Mesnier du Ponsard suunnitteli 1900-luvun alussa. Se yhdistää Baixan ja Chiadon alueen.
 • Luvaria Ulisses, Joaquim Rodrigues Simõesin vuonna 1925 perustama hanskaliike. Kaksi suurta pylvästä suojaa ovea, joka avautuu 1920-luvun tyyliä mukailevaan tunnelmaan (Rua do Carmo 87).
 • Pastelaria Bénard, yksi Portugalin pääkaupungin vanhimmista. Suosittelen kokeilemaan heidän vastaleivottuja croissanttejaan vadelmahillon kera (Rua Garrett 104).
 • A Vida Portuguesa, viehättävä kauppa entisessä David & Davidin hajuvesitehtaassa. Siellä myydään luonnossa valmistettua saippuaa, koriste-esineitä, leluja ja muita vintage-tyylisiä tavaroita (Rua Anchieta 11).
 • Convento do Carmo, karmeliittalaiselle ritarikunnalle kuuluneen goottilaisen kirkon rauniot. Vuoden 1755 maanjäristys tuhosi sen täysin, ja se on säilynyt todistajana maanjäristyksen tuhoista (Largo do Carmo).
 • Bertrandin kirjakauppa, Lissabonin vanhin. Kirjastossa on laaja valikoima portugalilaisten kirjailijoiden teoksia ja käännöksiä muille kielille, myös espanjaksi (Rua Garrett 73).
 • Igreja do Loreto, italialaisten kirkko. Se rakennettiin venetsialaisen ja genovalaisen kauppayhteisön (Largo do Chiado) pyynnöstä.

9. Saavuta läheinen Bairro Alto

São Roquen kirkko| ©Mister No
São Roquen kirkko| ©Mister No

Chiadon vieressä on Bairro Alto, joka tunnetaan vilkkaasta yöelämästään. Päivän päätteeksi nuoret ja vähemmän nuoret kokoontuvat tälle Lissabonin alueelle juomaan drinkkiä Pavilhão Chinêsissa (baari, joka on koristeltu tuhansilla esineillä 1700-luvulta 1900-luvulle, Rua Dom Pedro V 89), Frágilissa (baari, joka merkitsi ennen ja jälkeen 1980-luvulla, Rua da Atalaia 128) tai Noobai Caféssa, joka on baari/ravintola Santa Catarinan näköalapaikalla. Viihdytyspaikkojen lisäksi Lissabonin Bairro Alto kätkee sisäänsä muitakin pieniä aarteita:

 • Pharmacia, vanha apteekki, joka on muutettu ravintolaksi. Täällä voit syödä tyypillisiä ruokia hammaslääkärin tuolien, paarien ja tiskien ympäröimänä (Rua de Santa Catarina 2/4).
 • São Roquen kirkko, kirkko, joka selvisi vuoden 1755 maanjäristyksestä. Sen ankaran julkisivun takana on runsaasti koristeltu sisustus (Largo Trindade Coelho).
 • Praça Luís de Camões, pitkä aukio, jolla on runoilijan pronssipatsas ja 8 pienempää veistosta, jotka esittävät muita portugalilaisen kirjallisuuden kirjailijoita.
 • Jardim do Príncipe Real, siro romanttinen puisto, jossa käyvät pääasiassa paikalliset. Magnoliapuut, palmupuut ja valtava setripuu takaavat rauhallisuuden ja varjon. Tämä pieni puutarha on ihanteellinen paikka paeta kesähelteitä.
 • Tämän vihreän keuhkon alapuolella on Patriarkka-allas, kahdeksankulmainen säiliö, joka on olennainen osa kaupungin vedenjakeluun käytettävää akveduktia. Jos haluat käydä siellä, suosittelen tutustumaan vesimuseon verkkosivuihin.
 • Lissabonissa on aina näköalapaikka aivan nurkan takana. Bairro Altossa kuuluisimpia belvedereitä on kaksi: São Pedro de Alcântara (Rua de São Pedro de Alcântara) ja Santa Catarina (Esplanada Adamastor). Jälkimmäinen on iltaisin hyvin kiireinen.

Lähde opastetulle kierrokselle Lissaboniin

10. Päätä päivä perinteisessä ravintolassa

Grillattua kalaa| ©Maxim Sinelshchikov
Grillattua kalaa| ©Maxim Sinelshchikov

Yksi Lissabonin nähtävyyksistä on sen rikas gastronomia. Portugalin pääkaupungissa on monia ravintoloita, jotka tarjoavat perinteisiä ruokia ilman, että joudut käyttämään rahaa. Alla olevasta luettelosta löydät joitakin tunnetuimpia kohteita:

 • O Pitéu, erinomainen paikka syödä maan edustavimpia ruokia. Suosittelen kokeilemaan heidän mosambikilaisia katkarapujaan tai bife da vazia de novilhoa (Largo da Graça 95-96).
 • Floresta das Escadinhas, aito ravintola turistialueen sydämessä. Sen erikoisuutena on grillattu kala, etkä voi lähteä kokeilematta sardiineja tai grillattua mustekalaa. Ravintola erottuu myös palvelunsa ansiosta (Rua de Santa Justa 3).
 • Frangasqueira Nacional, kanojen temppeli. Jardim do Príncipe Realin lähellä on perinteinen paikka, joka on todellinen instituutio sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Asiantuntijoiden mukaan se on yksi Lissabonin keskustan viidestä parhaasta kanaravintolasta (Tv. Monte do Carmo 19).
 • Chapitô à Mesa, ainutlaatuinen paikka, jossa kannattaa käydä. Ravintola on sirkuskoulun lisärakennus, ja se sijaitsee kivenheiton päässä linnasta. Laadukkaiden portugalilaisruokien lisäksi ** monet asiakkaat valitsevat sen ruokailupaikaksi, josta avautuu upea näköala kaupunkiin** (Costa do Castelo 7).