Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Porto vai Lissabon: kumpi on parempi?

Suunnitteletko lomaa Portugaliin etkä osaa päättää? Jos lento maksaa saman verran, olet vaikean valinnan edessä.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuuttia luettu

Porto vai Lissabon: kumpi on parempi?

Porto, Portugali | ©Magda Ehlers

Vaikka Portugalin pääkaupunki on paljon tunnetumpi, Porton maine kasvaa jatkuvasti. Valinnan helpottamiseksi olemme laatineet pienen oppaan, jossa on yhteenveto molempien kohteiden tärkeimmistä ominaisuuksista.

Mitä nähdä Portossa vs. mitä nähdä Lissabonissa?

Porto| ©António M.L. Cabral
Porto| ©António M.L. Cabral

Vaikka et olisikaan koskaan käynyt Portugalissa, maan mainitsemisesta tulee lähes varmasti mieleen Lissabon. Pääkaupunki on tunnetuin kaupunki, ja se on ollut tunnettu matkailukohde jo vuosikymmeniä. Tuhannet turistit valitsevat sen pohjoisen serkkunsa sijaan, koska siellä on enemmän nähtävää. Portossa on kuitenkin paljon viehätystä, ja vaikka siellä on vähemmän nähtävyyksiä, se kaunistuu vuosi vuodelta houkutellakseen kävijöitä.

Nämä kaksi portugalilaista kaupunkia ovat aina olleet kilpailijoita, ja kummallakin on omat erityispiirteensä. Porton tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Ribeira (viehättävä rantakatu Dom Luís I- ja Arrábida-siltojen välissä), Lello e Irmão -kirjakauppa (tyylikäs kauppa vuonna 1906 rakennetussa uusgoottilaisessa rakennuksessa) ja Igreja e Torre dos Clérigos, arkkitehti Nicolau Nasonin suunnittelema barokkityyliin rakennettu temppeli, jonka huipulla on Porton paras näköalapaikka.

Toisaalta Portugalin pääkaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Belémin ranta-alue(jossa sijaitsevat parhaat manuelilaisen arkkitehtuurin esimerkit: Jerónimosin luostari ja Belémin torni), Praça do Comercio (Lissabonin sydän ja vuoden 1755 suuren maanjäristyksen jälkeisen renessanssin symboli) ja sen maalaukselliset näköalapaikat, jotka sijaitsevat useissa Camõesin kaupungin osissa Alfamasta Bairro Alton kaupunginosaan.

Varaa retki Lissaboniin

Porton arkkitehtuuri vs. Lissabonin arkkitehtuuri

Penan palatsi| ©laredawg
Penan palatsi| ©laredawg

Lissabon on pieni helmi. Vaikka muistomerkeistä ja majesteettisista rakennuksista ei ole puutetta, sen viehätysvoima piilee sen viehättävissä kaduissa, jotka soljuvat vanhojen ja värikkäiden rakennusten välissä. Vaikka tällaisia esimerkkejä löytyy myös Portosta, tämä kaupunki tunnetaan paremmin paikallisten ja ulkomaisten arkkitehtien suunnittelemista moderneista rakennuksista.

Tyyliltään nämä kaksi kaupunkia ovat samankaltaisia: suurin osa keskustan rakennuksista on peräisin siirtomaa-ajalta, jolloin Portugali hallitsi meriä ja varakkaat kauppiaat rakensivat tyylikkäitä rakennuksia osoittaakseen valtaansa. Molemmissa kohteissa näet goottilaisia palatseja ja kaakeloituja julkisivuja.

Sitä vastoin manueliininen (100-prosenttisesti portugalilainen tyyli) on enemmän esillä pääkaupungissa, eikä pohjoisessa kaupungissa ole silti pulaa esimerkeistä. Pelourinho (vanha pylväs katedraalin edessä) ja Igreja de Santa Clara (Largo Primeiro de Dezembro) ovat kaksi selvää esimerkkiä.

Porto on tunnettu nykyarkkitehtuuristaan. Jos pidät teemasta, sinun on ehdottomasti nähtävä Vodafonen uusi pääkonttori (Barbosa & Guimarães -studion suunnittelema futuristinen rakennus, Avenida da Boavista 2949), arkkitehtuurin tiedekunta (Douro-joelle päin suuntautuva rakennuskokonaisuus, Via Panorâmica Edgar Cardoso), Casa do Cinema Manoel de Oliveira (portugalilaisen elokuvantekijän Manoel de Oliveiran muistoksi) ja Fundaçao Serralves, Porton nykytaiteen museo.

Portugalin pääkaupungissa moderni arkkitehtuuri on keskittynyt Parque das Nações -puistoon. Tunnetut arkkitehdit Álvaro Siza Vieira ja Eduardo Souto Moura ovat kuitenkin jättäneet Portoon merkittävämmän jäljen.

Porton sijainti vs. Lissabonin sijainti

Belen-torni kesällä| ©Maxim Sinelshchikov
Belen-torni kesällä| ©Maxim Sinelshchikov

Näillä kahdella kaupungilla on sama sijainti rannikolla, mutta niiden ilmasto ei ole sama. Porto on noin 300 kilometriä kauempana rannikolla, ja tämä näkyy säässä. Lue lisää ja tutustu niiden ominaispiirteisiin.

Porto sijaitsee maan pohjoisosassa Douro-joen suulla Atlantin valtameren rannalla. Koska Porto on meren rannalla, sen talvet eivät yleensä ole kovin kylmiä, ja ainoa haittapuoli voi olla sateet. Tilastojen mukaan marraskuussa sataa eniten ja heinäkuussa on kuivinta. Kesällä Portossa on miellyttävää vierailla, sillä korkeimmat lämpötilat eivät yleensä ylitä 30 astetta.

Kuten Portossa, marraskuu on sateisin kuukausi, mutta toisin kuin toisessa kaupungissa, kesä ei ole paras aika matkustaa sinne. Älä käsitä väärin, Portugalin pääkaupunki on aina vierailun arvoinen, mutta kesäkuun ja syyskuun alun välillä kuumuus ja kosteus ovat tuntuvia.

Jos se ei riitä, turistit lentävät usein tänne nauttimaan pidemmistä päivistä ja kaduille tulvivasta valosta. Suosittelen joka tapauksessa lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Lissabonissa kesällä.

Porton gastronominen tarjonta vs. gastronominen tarjonta Lissabonin lähellä

Belen-kakut| ©André Luís
Belen-kakut| ©André Luís

Naapurimaan tärkeimmät kaupungit jakavat monia ruokalajeja: molemmat ovat rannikolla, eikä Portugali ole kovin suuri. On kuitenkin joitakin reseptejä, jotka ovat hyvin tyypillisiä Portolle, ja toisia, jotka ovat peräisin pääkaupungista. Lue eteenpäin, olemme laatineet pienen listan, jossa on kunkin kaupungin tyypillisiä ruokia:

Porto

Porton ruoat ovat yleensä runsaampia verrattuna etelän ruokiin. Ensimmäinen resepti osoittaa tämän täydellisesti:

 • Francesinha, voileipä, joka ei jätä nälkäiseksi. Kaksi viipaletta peittää possun ulkofileepihvin, kypsennettyä kinkkua, juustoa ja mausteista olutkastiketta. Jos haluat syödä sen loppuun, se kannattaa jakaa.
 • Tripas à Moda do Porto, pavuista ja papuista valmistettu muhennos. Porton asukkaita kutsutaan lempinimellä "tripeiros", koska menneinä vuosisatoina parhaat lihat poistuivat kaupungista ja sen asukkaiden oli syötävä tähteet. Tämä ruokalaji on kuitenkin erittäin maukas, ja kehotan sinua kokeilemaan sitä.
 • Bifana, marinoidulla sianlihalla täytetty sämpylä, joka tarjoillaan tomaattikastikkeen kanssa. Portossa parhaita syödään Congassa, perinteisessä baarissa Rivoli-teatterin lähellä (Rua do Bonjardim 318, 4000-115 Porto, Portugali).
 • Bacalhau à Gomes de Sá, 1800-luvulla kehitetty resepti O Lisbonense -ravintolassa Portossa. Se on kuumaan maitoon marinoitua turskaa, joka keitetään perunoiden, oliivien, persiljan ja kananmunan kanssa.

Lissabon

Camõesin kaupunki on suosittu matkakohde ruokansa vuoksi. Se tunnetaan parhaiten pastéis de nata -leivonnaisista (kermaleivonnaisista), mutta tarjolla on paljon muutakin. Jos olet vannoutunut ahmatti ja olet päättänyt matkustaa Portugalin pääkaupunkiin, suosittelen lukemaan postauksen Lissabonin parhaista gastronomiakierroksista.

 • Bacalhau à Brás, ruokalaji, joka syntyi itse Portugalin pääkaupungissa Bairro Altossa sijaitsevan kapakan pitäjän Senhor Brazin toimesta. Tässä reseptissä käytetään murennettua turskaa perunoiden ja kananmunan kanssa. Se koristellaan yleensä mustilla oliiveilla.
 • Sardinhas asadas, joka on hyvin tyypillinen ruokalaji Lissabonissa, erityisesti Pyhän Antoniuksen päivänä (13. kesäkuuta).
 • Pastéis de Belém, kuuluisat kermatortut, jotka valmistetaan edelleen 1800-luvun alkuperäisen reseptin mukaan. Tämän jälkiruoan temppeli sijaitsee osoitteessa Rua de Belém 84.
 • Bolos de arroz, riisijauhoista valmistetutriisikakut.

Portugalissa on rikas gastronomia, ja lomasi aikana sinulla on mahdollisuus maistaa monia maukkaita ruokia. Pelkästään turskasta on tuhansia variaatioita, ja jotkut reseptit ovat suosittuja koko maassa. Molemmissa kaupungeissa voit nauttia Chicken Piri Piri Piri Piri -kanaa (Mosambikista tuodulla herkullisen mausteisella kastikkeella) tai perinteisiä Pataniscas a la bacalhau -perunoita (turskanpaistia). Jos matkustat Lissaboniin talvella, suosittelen kokeilemaan kahta keittoa: Caldeirada de bacalhau ja Caldo Verde.

Varaa gastronominen kierros Lissabonissa

Miten vierailla Portossa vs. miten vierailla Lissabonissa?

Juna Lissabonissa| ©André Marques
Juna Lissabonissa| ©André Marques

Portugalin pääkaupunki on suurempi kuin pohjoinen serkkunsa. Vaikka se on paljon pienempi kuin muut Euroopan pääkaupungit, siellä on melko vaikea liikkua ilman metroa tai raitiovaunua. Jos pysyttelet vanhassa kaupungissa, voit vierailla monissa muistomerkeissä, mutta jos et halua kävellä liian pitkälle, voit ottaa sähköpyörä- tai tuk-tuk-kierroksen. Nämä kierrokset lähtevät keskeiseltä paikalta ja tutustuttavat pääkaupungin tunnusomaisimpiin nähtävyyksiin. Hinta on yleensä noin 30 euroa. Jos sinulla on vähän aikaa ja haluat tutustua olennaiseen, suosittelen lukemaan postauksen Lissabon päivässä.

Porto on vielä pienempi, ja jos sinulla on viikonloppu aikaa, voit helposti kävellä sen ympäri. Jos sen jyrkät rinteet kuitenkin lannistavat, on ratkaisu: monet matkanjärjestäjät tarjoavat Segway-kierroksia, bussikierroksia ja jokiristeilyjä. Halvin vaihtoehto on turistibussi, joka maksaa yleensä noin 20 euroa.

Varaa combo: bussi, raitiovaunu ja vene Lissabonissa

Mitä kuvia voit ottaa Portossa ja mitä kuvia voit ottaa Lissabonissa?

Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira
Portas do Solin näköalapaikka| ©Vitor Oliveira

Molemmat kaupungit ovat paratiisi instagrammaajille ja tämän jalon taiteen ystäville. Niiden dekadentit rakennukset ja kaikkialla läsnä olevat kaakelit sopivat täydellisesti tyylikkäisiin kuvauksiin. Kummallakin on kuitenkin omat maagiset nurkkansa. Lue eteenpäin, aloitetaan Porton must see -kohteiden esittely!

 • Livraria Lello, maailman kaunein kirjakauppa. Sen sanotaan inspiroineen J.K. Rowlingia tämän kirjoittaessa Harry Potteria (Rua das Carmelitas, 144).
 • Capela das Almas, kirkko, jonka seinät ovat kokonaan valkoisten ja sinisten laattojen peitossa. Se rakennettiin 1700-luvulla, mutta laatat lisättiin vuonna 1929 (Rua de Santa Catarina 428).
 • Rua de Cabo Simao, tältä kadulta avautuu verrattomat näkymät Douro-joelle ja Luís I -sillalle. Se sijaitsee kaupungin vastakkaisella rannalla.

Portugalin pääkaupunki ei ole kaukana. Siellä on lukuisia paikkoja, joissa voit ikuistaa lomasi parhaat hetket. Alta löydät kolme parasta Lissabonissa:

 • Belemin torni, upea vartiotorni uusmanuelilaiseen tyyliin. Sen omaperäiset koristeet jättävät sinut suu auki. Se sijaitsee Tejo-joen rannalla, ja sillä on ainutlaatuinen viehätysvoima. Jos haluat nähdä sen eri näkökulmasta, voit valita risteilyn Tajoa pitkin (Avenida Brasília).
 • Porta do Solin näköalapaikka, ehkä Camõesin kaupungin paras näköalapaikka. Se sijaitsee Alfaman kaupunginosassa, ja sieltä on upeat näkymät keskustan punaisille katoille, kirkoille ja kansalliselle Pantheonille (Largo Portas do Sol).
 • Raitiovaunu 28, vanhan kaupungin tunnetuin linja. Se lähtee Campo Ouriquelta ja päättyy Praça Martim Monizille. Kaunein osa on Alfaman kaupunginosa. Seuraa kiskoja ja löydä viehättävin paikka. Joissakin kohdissa raitiovaunu kulkee hyvin kapeiden katujen läpi.

Varaa liput Belémin torniin

Joukkojen määrä Portossa vs. joukkojen määrä Lissabonissa

Porton kaduilla| ©igorre1969
Porton kaduilla| ©igorre1969

Portugali on erittäin haluttu matkailukohde. Maan arkkitehtuuri, gastronomia ja edulliset hinnat houkuttelevat tuhansia matkailijoita. Koska pääkaupunki on suurempi, siellä käy enemmän turisteja, mutta silti Porto voi tuntua ruuhkaisemmalta. Lissabonissa ihmiset ovat levittäytyneet laajemmalle alueelle, kun taas Portossa he ovat keskittyneet jokirannoille ja läheiseen vanhaan kaupunkiin.

Porton jokirannan rantakadun lähellä ovat tärkeimmät nähtävyydet, kuten Vila Nova de Gaian viinikellarit. Tällä alueella on paljon turisteja, jotka yleensä juovat lasillisen Porton viiniä kuuluisassa Calémin viinitilassa (Avenida de Diogo Leite 344) tai Sandemanin viinitilassa (Largo Miguel Bombarda 3), jonka tunnistat tyypillisestä hahmosta, joka esittää miestä, jolla on viitta ja hattu.

Käy Lissabonissa ja käy Portossa, valitse matkasuunnitelmasi mukaan

Parque Eduardo VII keväällä| ©Svetlana Cekic
Parque Eduardo VII keväällä| ©Svetlana Cekic

Kauneus on subjektiivista, ja mitä tahansa matkakohdetta voi arvostaa enemmän tai vähemmän riippuen kunkin henkilön ominaisuuksista ja siitä, mitä matkailija lomaltaan etsii. Alla oleva luettelo auttaa sinua päättämään seuraavasta matkakohteestasi.

 • Jos haluat ottaa hyviä kuvia: Lissabon. Ottamatta mitään pois Porton monumenteilta ja nähtävyyksiltä, Portugalin pääkaupungissa on enemmän maisemallisia paikkoja ja perinteisiä kaupunginosia, jotka ovat instagrammaajien paratiisi.
 • Jos haluat rauhallisen vierailun: Porto. Vaikka se on nouseva matkailukohde, useimmat vierailijat valitsevat Camõesin kaupungin. Porto on perinteisempi kaupunki, ja jos menet hieman kauemmas Ribeirasta, et löydä paljon matkailijoita.
 • Jos sinulla onvähän aikaa: Porto. Tämä Pohjois-Portugalissa sijaitseva kaupunki on pienempi ja siihen voi tutustua helposti kävellen. Toisaalta Portugalin pääkaupunki on laajempi, ja jos haluat tutustua siihen perusteellisesti, sinun on otettava bussi tai raitiovaunu.
 • Jos olet pienellä budjetilla: sillä ei ole väliä. Molemmat paikat ovat edullisia, ja hinnat ovat yleensä alhaisemmat kuin Espanjassa tai muissa Euroopan maissa.
 • Jos haluat ottaa drinkin vierailusi aikana: Lissabon. Koska se on suuri kaupunki, siellä on monipuolisempi vapaa-ajan tarjonta. Bairro Alto on nuorten suosikkipaikka, kun taas Docas (25. huhtikuuta sillan alapuolella) on hienoin alue.
 • Jos olet kiinnostunut vanhasta: Lissabon. Edes vuoden 1755 maanjäristys ei voinut pyyhkiä pois sen historiallisia rakennuksia.
 • Jos olet kiinnostunut modernista: Porto. Pohjoinen kaupunki on synnyttänyt kaksi kansainvälisesti kuuluisaa arkkitehtia: Álvaro Siza Vieira ja Eduardo Souto Moura.
 • Jos haluat vierailla lähikaupungeissa: ei haittaa. Jos Lissabonissa voit vierailla Cascaisissa, Sintrassa ja Evorassa (vain muutamia mainitakseni), Portossa pääset helposti Bragaan, Guimarãesiin ja Aveiroon, Portugalin Venetsiaan.

Varaa matka Lissabonista

Päätelmät

Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola
Kauppa-aukio| ©Francisco Anzola

Lissabonin ylistyslauluja ei tarvitse laulaa, Camõesin kaupungilla on ainutlaatuinen viehätyksensä ja rikas historiansa, joka kuuluu pääkaupunkina olemiseen. Jos etsit kohdetta, jossa on hyvää ruokaa, mielenkiintoisia museoita ja upeita näköalapaikkoja, Lissabon on juuri oikea kaupunki sinulle. Täällä voit elää historiaa uudelleen, nähdä jälkiä vuoden 1755 maanjäristyksestä ja kuvitella portugalilaisia karavelleja, kun ne lähtevät Belémin satamasta aivan ikonisen tornin vieressä.

Jos taas haluat tutustua hieman erilaiseen, modernimpaan kohteeseen, Porto on ihanteellinen valinta. Katutaide on mullistanut pohjoisen kaupungin, sillä paikallisten taiteilijoiden teokset koristavat Trindaden metroasemaa, Rua de Sá de Noronhaa ja muita keskustan katuja. Nykyaikainen arkkitehtuuri on toinen vastustamaton nähtävyys, samoin kuin Parque da Cidade, maisema-arkkitehti Sidónio Pardalin suunnittelema harvinaisen kaunis viheralue.