Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä lasten kanssa Berliinissä

Oletko menossa Berliiniin lasten kanssa ja pelkäät, että he kyllästyvät? Ei hätää: Saksan pääkaupunki tarjoaa runsaasti aktiviteetteja, joista pienimmät voivat nauttia joka päivä, jonka he siellä viettävät. Seuraavassa on joitakin heidän kannaltaan kiinnostavimpia.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuuttia luettu

10 tekemistä lasten kanssa Berliinissä

Lapset Berliinin historiallisessa museossa | ©fhwrdh

Kun matkustat lasten kanssa, sinun on oltava tietoinen siitä, että heidän kiinnostuksen kohteensa voivat poiketa sinun kiinnostuksen kohteistasi. Vaikka vanhempasi rakastaisivat museota kuinka paljon tahansa, on melko todennäköistä, että pienimmät kyllästyvät jonkin ajan kuluttua. Tästä syystä Berliinin nähtävyyksiä ja tekemistä suunnitellessasi kannattaa ottaa käyttöön heille suunniteltuja aktiviteetteja.

Saksan pääkaupungin etuna on se, että sinulla ei ole vaikeuksia löytää lapsille jotakin, mistä he voivat nauttia. Voit muun muassa viedä heidät upeisiin puistoihin, joissa on heille omistettuja alueita, vierailla museoissa, jotka varmasti herättävät heidän huomionsa, tai jos uskallat, voit jopa ratsastaa kuumailmapallolla.

1. Vakoilua ja mysteerejä Berliinissä

Deutsches Spionagemuseum| ©Billie Grace Ward
Deutsches Spionagemuseum| ©Billie Grace Ward

Pienellä taidolla voit lisätä Berliinin vierailuun lasten kanssa ripauksen salaperäisyyttä. Käy vain muutamassa paikassa, jossa he löytävät vakoojien elämän ja joitakin kaupungin piilotettuja kulmia, jotka todella kiinnittävät heidän huomionsa.

Ensimmäinen paikka, jota ehdotan, on Vakoilumuseo. Kylmän sodan aikana Berliini oli yksi niistä kaupungeista, joissa oli eniten vakoilijoita maailmassa. Kahteen osaan jaettuna tieto oli elintärkeää, mikä näkyy tässä museossa.

Vaikka sitä ei ole suunniteltu erityisesti lapsille, heillä on varmasti hauskaa tutustua salaisen agentin käyttämiin esineisiin. He voivat myös tulkita salaisia koodeja, kulkea lasersäteiden muodostaman hämähäkkiverkon läpi tai yrittää murtautua tietokoneeseen.

Toinen heitä kiinnostava paikka on Innsbrucker Platzin tunneli, joka johtaa salaperäiselle hylätylle maanalaiselle rautatieasemalle.

Lopuksi, vaikka sinun on selitettävä asiayhteys hyvin, sillä jotkut osat voivat olla liian tummia lapsille, DDR-museossa on alueita, joista lapset voivat nauttia, kuten Itä-Berliinin asunnon uudelleenluominen. Samassa tilassa he voivat ajaa Trabantilla, joka oli tyypillisin auto kommunismin aikana.

Käytännön tietoja

 • Vakoilumuseo: sijaitsee Leipziger Platzilla, hyvin lähellä Potsdamer Platzia. Se on avoinna päivittäin klo 10.00-20.00, ja sisäänpääsymaksu on 7 € (5 € lapsille).
 • Innsbrucker Platzin tunneli: osa järjestettyä Berliinin maanalaista kierrosta. Liput ostetaan Gesundbrunnenin metroaseman eteläisestä sisäänkäynnistä, ja ne maksavat noin 12 euroa.
 • DDR-museo: sijaitsee osoitteessa Karl-Liebknecht-Straße 1 ja on avoinna päivittäin klo 10.00-20.00 (lauantaisin klo 22.00 asti). Aikuisten hinta on noin 10 euroa, kun taas lapset maksavat vain 6 euroa.

Varaa liput DDR-museoon Berliinissä

2. Vieraile joissakin museoissa, jotka saattavat kiinnostaa erityisesti lapsia.

Anne Frank -keskus Berliinissä| ©Heather Cowper
Anne Frank -keskus Berliinissä| ©Heather Cowper

On selvää, että kun matkustat Berliiniin, myös lasten kanssa, on välttämätöntä käydä Museosaarella, jotta pääset siellä oleviin museoihin. Jos vierailu on hyvin järjestetty eikä se ole liian pitkä, voit epäilemättä löytää monia mielenkiintoisia asioita.

Kannattaa kuitenkin myös vilkaista kaupungin parhaiden museoiden luetteloa, jotta löydät viihdyttävämpiä museoita. Tässä muutama esimerkki:

 • Museo de los Videojuegos: yksi niistä paikoista, joista jokainen lapsi nauttii. Sisällä he voivat tutustua ensimmäisiin tietokonepeleihin ja videopelikonsoleihin. He voivat myös pelata sekä klassikoilla että uusimmilla virtuaalitodellisuuspeleillä.
 • Anne Frank -keskus: lapsen iästä riippuen voi olla mielenkiintoista viedä hänet tähän Berliinin museoon, joka liittyy Amsterdamin museoon. Tietenkin on välttämätöntä tehdä jonkin verran työtä etukäteen, jotta he ymmärtävät asiayhteyden, mutta mielestäni se voi olla kokemus, jolla on suuri kasvatuksellinen arvo.
 • Luonnonhistoriallinen museo: yksi suosituimmista kaikenikäisten lasten keskuudessa. Sen kokoelmissa on yli 25 miljoonaa näytettä, jotka jakautuvat mineraalien, eläinten ja paleontologian kesken. Dinosaurukset herättävät epäilemättä eniten heidän huomionsa, mutta myös interaktiiviset pisteet ja lisätyn todellisuuden teleskoopit ovat erittäin suosittuja.

Käytännön tietoja

 • Videopelimuseo: Museo sijaitsee osoitteessa Karl-Marx-Allee 93A, ja se on avoinna päivittäin klo 10.00-20.00. Yleinen sisäänpääsy maksaa noin 9 euroa, mutta lapset ja opiskelijat pääsevät sisään alennettuun, noin 5 euron hintaan.
 • Anne-Frank-keskus: Anne-Frank-keskus sijaitsee osoitteessa Rosenthaler Str. 39 ja on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00. Seniorit maksavat noin 6 euroa ja 11-18-vuotiaat lapset vain noin 3,5 euroa. Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi.
 • Luonnonhistoriallinen museo: Osoite on Invalidenstraße 43, ja sisäänpääsymaksu aikuisilta on noin 8 euroa (6-15-vuotiaat lapset 5 euroa). Museo on avoinna tiistaista torstaihin klo 9:30-18:00 ja lauantaisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10:00-18:00.

Jos lapsesi rakastavat tiedettä, toinen paikka, johon heidät kannattaa viedä, on Berliinissä sijaitseva Body Worlds -näyttely. Täällä he voivat tutustua ihmiskehon vaikuttavimpiin puoliin yli 200 hahmon näyttelyssä, jossa lihakset, elimet ja kudokset on luotu täydellisesti.

Varaa liput Body Worlds -näyttelyyn

3. Vieraile Berliinin puistoissa ja puutarhoissa

Volkspark Friedrichshain| ©Sven Hartwigsen
Volkspark Friedrichshain| ©Sven Hartwigsen

Kaikki Berliinissä vierailleet (vaikka olisitkin matkustanut talvella) ovat varmasti huomanneet, kuinka paljon perheitä parveilee Berliinin puistoissa ja puutarhoissa viettämässä aikaa. Jos olet ollut lasten kanssa, kannattaa seurata paikallisia ja valita heidän makuunsa sopiva viheralue.

Berliinissä on paljon viheralueita ympäri kaupunkia. Yksi sen vetovoimatekijöistä on se, että lähes kaikissa niissä on leikkikenttiä lapsille.

Aktiivisimmille esimerkiksi entisen Tempelhofin lentokentän kiitoteillä sijaitseva puisto on paras vaihtoehto. Siellä he voivat ajaa pyörällä tai rullalautailla ilman ongelmia.

Jos taas lapset ovat satujen ystäviä, mikään ei ole sopivampi paikka kuin Volkspark Friedrichshain, jossa on Grimmin veljesten luomien hahmojen veistoksilla koristeltu suihkulähde.

Se on myös kaupungin vanhin julkinen puisto, jossa on lampi, urheilutiloja ja kesäisin ulkoilmaelokuvateatteri.

Maailman puutarhat -niminen puisto on ehdottomasti paikka, josta voi tulla yksi lasten suosikeista Berliinin-matkan aikana. Marzahn-Hellersdorfin kaupunginosassa sijaitsevalla alueella on paitsi upea sokkelo ja leikkipaikka myös erilaisia puutarhatyylejä (kiinalaisista brittiläisiin) ja ruokaa eri puolilta maailmaa.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

4. MACHmit! on täydellinen sekoitus leikkikenttää ja museota

MACHmit!| ©ROOM MAN
MACHmit!| ©ROOM MAN

Yksi mielenkiintoisimmista paikoista, johon lapset kannattaa viedä Berliinissä ollessasi, on MACHmit! avattiin vuonna 1993, ja sen tarkoituksena oli olla leikkikentän ja museon sekoitus. Toiminta on suunniteltu erityisesti 4-12-vuotiaille lapsille.

Tämä Prenzlauer Bergin kaupunginosassa sijaitseva paikka on suunniteltu erityisesti lasten osallistumista varten. Aluksi he hämmästyvät varmasti, kun he näkevät, missä se sijaitsee, sillä vuonna 2003 se siirrettiin kunnostetun uusgoottilaisen kirkon sisätiloihin.

Päänäyttelysalin keskilaivassa on suuri puinen hylly, joka on pystysuuntaisen labyrintin muotoinen ja jota pitkin he voivat kiivetä.

Toinen suosittu alue on peilihuone sekä saippuapuoti, kirjapaino ja kirjasto. Siellä on myös pelihuone ja erilaisia opetusnäyttelyitä, joiden teema vaihtuu vuosittain.

Lopuksi alttarin paikalle on pystytetty amfiteatteri, jossa järjestetään erilaisia näytöksiä, kun vanhemmat viettävät aikaansa kahvilassa.

Käytännön tietoja

 • Osoite: Senefelderstraße 5
 • Aukioloajat: torstaisin ja perjantaisin klo 14-18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-18.
 • Hinta: noin 7 €

5. Koe seikkailu Robin Hood Parkissa

Robin Hood Park| ©tel33
Robin Hood Park| ©tel33

Yksi Berliinin keskustan ulkopuolisten kaupunginosien tutkimisen eduista on se, että löydät paikkoja, joita et odottaisi. Lapsille on esimerkiksi Robin Hood Spielplatz, Robin Hood-hahmon innoittama teemapuisto.

Savignyplatzilla, lähellä Kurfürstendamm-kadun varrella, on upea jäljitelmä Sherwoodin metsästä, paikasta, jossa Robin Hood eli seikkailujaan. Noin 14 000 neliömetrin kokoisen puiston keskipisteenä on valtava linna, joka on täynnä torneja ja taloja.

Täältä pääset sillan yli puumajoihin, joissa Robin Hood ja hänen toverinsa asuivat.

Leikkialue ulottuu koko puistoon: urheilukenttiä, vesipuisto, kelkkailumäkiä ja piknikpöytiä.

Lisää seikkailuja lapsille: merirosvolaiva-leikkialue

Jos Robin Hood ei vakuuta heitä, merirosvolaiva saattaa vakuuttaa heidät. Tämä sijaitsee lasten puistossa Charlottenburgin palatsin lähellä, joten se voi olla täydellinen pysähdyspaikka, jos olet päättänyt vierailla kyseisessä upeassa monumentissa.

Puiston tärkein nähtävyys on tietenkin merirosvolaiva, johon isommat lapset voivat yrittää kiivetä kiipeilyverkkojen avulla ja tuntea olonsa aidoksi korsariksi muutaman tunnin ajan.

6. Anna heidän ihmetellä meren elämää AquaDomissa.

AquaDom| ©SEA LIFE
AquaDom| ©SEA LIFE

Berliinin keskustassa on lähes loputtomasti nähtävyyksiä, mutta et ehkä odota löytäväsi suurta akvaariota, jossa on yli 5000 merieläintä 80 eri lajista. Vaikka lapset nauttivat vierailusta, olen varma, että myös aikuisilla on hauskaa.

AquaDom sijaitsee Alexanderplatzin vieressä Mitten kaupunginosassa. Sisällä on 35 erilaista allasta, jotka jäljittelevät erilaisia luonnontiloja. Itse paikka on rakenteeltaan näyttävä, sillä se on lieriön muotoinen akvaario, jossa on sisätiloissa hissi, jonka kautta noustaan ylös miljoonan litran suolaisen veden ympäröimänä.

Kuten tavallista, lapset kiinnittävät yleensä eniten huomiota haikaloihin, vaikka myös rauskut, mustekalat, merihevoset ja monnit ovat kiinnostavia.

Käytännön tietoa

 • Aukioloajat: viikon jokaisena päivänä klo 11:00-17:00
 • Hinta: yli 15-vuotiaat maksavat noin 19 €, lasten pääsymaksu on noin 15 €

.

7. Jos matkustat kesällä, älä jätä väliin kaupungin kaupunkirantoja tai läheisiä järviä

Kinderbad Monbijou| ©Bernt Rostad
Kinderbad Monbijou| ©Bernt Rostad

Vaikka Berliinissä ei ole uimarantaa, jos olet matkustanut sinne kesällä, löydät joen läheisyydestä useita alueita, jotka on varattu paikallisille ja vierailijoille, jotta he voivat nauttia uimisesta ja piknikistä alueella.

Kiinnostavimmat kaupunkirannat ovat Kinderbad Monbijou (perheystävällisempi) ja Badeschiff, jossa on juhlavampi tunnelma.

Toinen hyvä vaihtoehto on mennä jollekin pääkaupunkia ympäröivistä järvistä, joille pääsee helposti metrolla. Suosituimpia ovat Wannsee, Grunewaldin metsä ja Müggelsee.

Toinen upea veteen liittyvä vaihtoehto, josta lapset varmasti pitävät, on tietenkin kaupunkiristeily.

ja jos matkustatte talvella, viekää heidät luistelemaan

Voisi sanoa, että talvella Berliini vaihtaa kylpylät luistelukenttiin. Varsinkin jos matkustat joulun aikaan, löydät jäähalleja useilta kaupungin tärkeimmiltä aukioilta. Yksi niistä on Winterwelt ( Talvimaailma ), eräänlainen tivoli, joka sijaitsee keskellä Potsdamer Platzia.

Monet berliiniläiset käyvät myös samoilla järvillä, joissa he uivat kesällä, mutta tällä kertaa luistelemaan jäisellä pinnalla.

Tee risteily Berliinin läpi

8. Vietä aikaa Tierparkissa tai Berliinin eläintarhassa

Berliinin eläintarha| ©avda-foto
Berliinin eläintarha| ©avda-foto

Berliinin yhdistymisen myötä kaupungilla oli joitakin päällekkäisiä tiloja. Niiden joukossa oli kaksi eläintarhaa. Molemmat ovat edelleen toiminnassa, ja ne tarjoavat usein paljon hauskaa aikaa pienimmille.

Kurfürstendammin lähellä sijaitsevassa Berliinin eläintarhassa pidetään maailman eniten eläinlajeja, yli 16 000. Se on myös Euroopan suosituin eläintarha. Sen nähtävyyksiin kuuluu valtava lintuhuone sekä akvaario, jossa on haita ja piraijoita. Siellä on myös lasten alue, jossa lapset voivat olla vuorovaikutuksessa lampaiden, vuohien, ponien ja aasien kanssa.

Kaupungin toinen eläintarha, Tierpark, on paljon pienempi, ja siellä on vain noin 900 eri lajia.

9. Pidä hauskaa Legoland Discovery Centre -puistossa

Sisäänpääsy Legoland Discovery Centreen| ©wiredforlego
Sisäänpääsy Legoland Discovery Centreen| ©wiredforlego

Legoland Discovery Centre (Potsdamer Platz) on 3500 neliömetrin kokoisella alueellaan yksi suosituimmista paikoista Berliinin perheille ja matkailijoille, joilla on 3-10-vuotiaita lapsia.

Tässä tilassa pienimmät voivat leikkiä ja luoda omia rakennelmia sen lisäksi, että he voivat ihailla Legoilla tehtyjä upeita rakennelmia. Siellä on myös huone, jossa näytetään 4D-elokuvaa, nähtävyyksiä ja niin sanottu Merlinin kirjasto.

Yksi keskuksen alueista on Miniland, jossa lapset (ja aikuiset) voivat tutustua Berliinin kuuluisimpiin muistomerkkeihin, jotka on tehty Lego-palasista.

Käytännön tietoja

Hinta: Aikuisten ja lasten sisäänpääsy maksaa noin 19 euroa. -Aukioloajat: klo 10-17 päivittäin. Viimeisen sisäänpääsyn on tapahduttava ennen klo 15:00.

.

10. Näe kaupunki ilmapallosta

Kuumailmapallo Berliinissä| ©Loozrboy
Kuumailmapallo Berliinissä| ©Loozrboy

Jos olet päättänyt ostaa Berlin WelcomeCard -kortin (jos et ole, hinta on noin 27 euroa henkilöä kohden), suosittelen käyttämään hyväksenne mahdollisuutta ajaa kuumailmapallolla muutaman minuutin ajan. Elleivät lapset pelkää korkeita paikkoja, tämä on yksi niistä aktiviteeteista, jotka lapset muistavat parhaiten koko matkasta.

Teräsvaijeriin kiinnitetty ilmapallo nousee ilmaan 15 minuutin välein Checkpoint Charlien läheltä. Lennon aikana näet Brandenburgin portin, pääset katsomaan Spree-jokea ja näet Reichstagin eri puolelta.

Vinkkejä ja niksejä lasten kanssa matkustamiseen

City Circle Sightseeing Bus| ©North West Transport Photos
City Circle Sightseeing Bus| ©North West Transport Photos
 • Hyödynnä kiertoajelubussia: me kaikki tiedämme, että lapset kyllästyvät kävelemään ympäri kaupunkia hyvin nopeasti. Berliinin kiertoajelubussit ovat täydellinen vaihtoehto, kun haluat tutustua Saksan pääkaupungin tärkeimpiin monumentteihin väsymättä. Sinun tarvitsee vain tutkia pysäkkejä, jotta näet, missä pysähdytään ja missä noustaan takaisin.
 • Julkiset liikennevälineet: alle 6-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi, ja 6-14-vuotiaat ovat oikeutettuja alennettuun hintaan. Myös lastenvaunuilla pääsee helposti liikenteeseen.
 • Polkupyörät: Berliini on erittäin ystävällinen kaupunki niille, jotka liikkuvat mieluummin kahdella pyörällä. Jos haluat jotain järjestäytyneempää, tarjolla on useita mielenkiintoisia pyöräretkiä.
 • Museot: Useimmissa museoissa on alennettu sisäänpääsy lapsille.

Varaa Berliinin kiertoajelubussi