Berliini 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Miten järjestää päivä Saksan pääkaupungissa - onko se mahdoton vai mahdollinen tehtävä?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

5 minuuttia luettu

Berliini 1 päivässä: opas, jonka avulla saat vierailustasi kaiken irti

Berliini, Saksa | ©Ingo Joseph

Totta kai voit! Pienellä organisoinnilla voit nähdä olennaiset asiat. 24 tuntia Berliinissä on hyvä eväs. Jos sinulla ei ole enempää aikaa, rohkaistut varmasti palaamaan, sillä Saksan pääkaupungissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa.

Kaupungin historiaa ja horisonttia ovat arpeuttaneet toisen maailmansodan ja kylmän sodan haavat. Berliini ei kuitenkaan ole koskaan luovuttanut, ja nykyään se on kuuluisa vapauden ilmapiiristään. Kierroksemme alkaa Mittestä, kaupungin keskeisimmästä kaupunginosasta.

Kävele Brandenburgin portin juurella

Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo
Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo

Kylmän sodan aikakauden ikoni. Sen siluetti näkyi läheiseltä muurilta, eivätkä kansalaiset voineet nähdä sitä läheltä. Kun muuri rakennettiin, Brandenburgin portti sijaitsi idän ja lännen välisellä "ei-kenenkään-maalla". Sen rakentaminen ajoittuu 1700-luvulle, ja sen esikuvana oli Ateenan Akropolis. Sen huipulla erottuu siivekkään voitonjumalattaren johtama nelihevosvaunu.

Tuomiokirkolta pääsee sinne ylittämällä joen Schlossbrücke-sillan yli. Kun olet joen toisella puolella, seuraa Unter den Linden -bulevardia, ja monumentti on edessäsi. Kävelymatka kestää kaiken kaikkiaan noin kaksikymmentä minuuttia. Se kuluu kuin siivillä, sillä kyseessä on kaupungin pääkatu.

Varaa illallisristeily Berliinissä

Tutustu Führerbunkeriin ja Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkkiin

Holokaustin muistomerkki| ©a.canvas.of.light
Holokaustin muistomerkki| ©a.canvas.of.light

Kulje Brandenburgin portilta Wilhelmstrasselle ja jatka Franz. Straße ja Hannah-Arendt-Straße. Astu jälkimmäiselle kadulle ja muutaman metrin päässä näet pienen parkkipaikan, jota ympäröivät 1980-luvun betonirakennukset. Ilman selittävää kylttiä ja usein paikalla olevia turisteja kävelisit luultavasti sen ohi huomaamatta mitään. Parkkipaikka kätkee kuitenkin sisäänsä yhden Berliinin pimeimmistä paikoista.

Maan alla on piilossa Führerbunkerin, Hitlerin viimeisen piilopaikan, rauniot. Se oli natsihallinnon keskus vuonna 1945, eikä siellä voi vierailla; sen salaisuudet on haudattu ikuisiksi ajoiksi. Jos haluat tutustua muihin pääkaupungin bunkkereihin, voit luottaa Berliner Unterweltenin opastettuihin kierroksiin, jotka vievät sinut Saksan pääkaupungin uumeniin.

Mitä voit käydä katsomassa ja käsin kosketella, on muutaman metrin päässä sijaitseva Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Se on suuri alue, jonka 2711 betonipylvästä muodostavat todellisen labyrintin.

Voit mennä sisään kummalta puolelta tahansa, ja kun olet sisällä, koet hämmennyksen tunnetta. Muistomerkki vihittiin käyttöön vuonna 2005, ja sen on suunnitellut Peter Eisenman.

Varaa Berliinin kolmannen valtakunnan kierros

Tutustu Checkpoint Charlien historiaan

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Kun kylmä sota jakoi Berliinin, Checkpoint Charlie oli "kuumin" rajanylityspaikka. Se oli paitsi lännen ja idän välinen kauttakulkupaikka myös vakoojien ja karkureiden paikka, joiden tarinoita on kerrottu kymmenissä kirjoissa ja elokuvissa. Se sijaitsee osoitteessa Friedrichstraße 43/45, ja sinne pääsee kulkemalla Wilhelmstraßea, lyhyttä Leipziger Straße- ja Mauerstraße-tietä pitkin.

Kadun päässä on suuri kyltti, jossa on sotilaan kasvot, ja jalusta, jossa on hiekkasäkkejä. Lähestyessäsi näet myös **kuuluisan "You are living the american sector" -**kyltin.

Jos olet kiinnostunut muuriin liittyvistä tarinoista ja oudommista pakoyrityksistä, suosittelen vierailua Mauer-museossa.

Hyvä vaihtoehto päiväretkelle Berliiniin on kiertää osa kaupungista yhdellä kiertoajelubussilla. Kaikilla niillä pääset katsomaan tärkeimpiä nähtävyyksiä, ja niiden etuna on, että voit hypätä pois ja nousta kyytiin sinua eniten kiinnostavilla pysäkeillä ja ottaa aikaa.

Varaa Berliinin kiertoajelubussi

Vieraile juutalaisessa museossa

Berliinin juutalaismuseo| ©Stephan Herz
Berliinin juutalaismuseo| ©Stephan Herz

Kuka sanoi, että nykyarkkitehtuuri ei voi liikuttaa sinua? Juutalaismuseo sijaitsee arkkitehti Daniel Libeskindin suunnittelemassa siksakmaisessa rakennuksessa. Ulkopuolelta se muistuttaa leikattua Daavidin tähteä, ja sen kulmat ja geometria antavat sille erikoisen ulkonäön.

Sisällä on pysyvä näyttely, joka kertoo juutalaisten tarinan keskiajalta nykypäivään. Kulttuurilaitos on avoinna viikon jokaisena päivänä **kello 10.00-19.**00. Pääset sinne Checkpoint Charliesta vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä etelään.

Älä jätä väliin Kreuzbergiä, turkkilaista korttelia

Turkkilaiskorttelin kadut| ©Jeanne Menjoulet
Turkkilaiskorttelin kadut| ©Jeanne Menjoulet

Reittimme seuraava pysäkki on hieman kauempana. Sinne pääset noin viidentoista minuutin kävelymatkan päästä. Kreuzberg on hipsterikortteli par excellence. Se on tunnettu katutaiteesta ja sen kaduilla vallitsevasta kosmopoliittisesta ilmapiiristä.

Jos mielesi tekee, voit käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kokeilla alueen ravintoloita. Koska tämä on turkkilainen kaupunginosa, mikset kokeilisi aitoa kebabia? Tässä tapauksessa oikea paikka on Imren, joka on berliiniläinen instituutio. Jos haluat maistaa turkkilaista ruokaa, suosittelen Adana Grillhausin lampaankyljyksiä. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan Kreuzbergille omistetun postauksen.

Tutustu tarkemmin East Side Galleryn seinämaalauksiin

Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland
Pyöräily East Side Galleryn läpi| ©Eric Gilliland

Pisin vielä pystyssä oleva seinänpätkä on Spree-joen toisella rannalla. Ylitä joki päästäksesi maailman suurimpaan ulkoilmagalleriaan. East Side Gallery syntyi vastauksena juuri saavutettuun vapauteen.

Muurin murtumisen jälkeen sadat taiteilijat eri puolilta maailmaa tulivat Berliiniin maalaamaan muurin jäännöksiin. Tuloksena on laaja kokoelma graffiteja, jotka muistuttavat jakautumisen aikakaudesta. Voit tutustua tähän alueeseen tekemällä yhden Belinin pyöräretkistä.

Yksi kuuluisimmista seinämaalauksista on silloisten riitaisien johtajien Brežnevin ja Honeckerin välinen suudelma. Toinen kuvaa Trabantia - Itä-Saksan symbolista autoa - ylittämässä kuuluisaa rajaa. Kyseessä oli vaatimattoman suorituskykyinen ja mekaanisesti hyvin yksinkertainen malli, joka on jäänyt aikakauden symboliksi.

Jos olet kiinnostunut tämän mallin historiasta ja haluat nähdä sellaisen läheltä, suosittelen vierailua Trabi-museossa (Zimmerstraße 14/15).

Varaa pyöräretki Berliiniin

Ihaile Berliinin katedraalia

Berliinin katedraali| ©Dmitry Kirillov
Berliinin katedraali| ©Dmitry Kirillov

Pyöräile takaisin kohti kaupungin keskustaa Spree-joen rantaa pitkin. Museosaarella sijaitsee kaupungin suurin jumalanpalvelus: Berliinin katedraali.

Kirkko rakennettiin 1400-luvulla, ja se on kokenut vuosien varrella useita muutoksia. Nykyisen ulkonäkönsä se sai keisari Vilhelm II:l ta, joka antoi työn Julius Carl Raschdorffin tehtäväksi. Keisari antoi arkkitehdille selkeän ohjeen: uuden kirkon oli määrä kilpailla Rooman Pietarinkirkon ja Lontoon Pyhän Paavalin katedraalin kanssa.

Ulkoisesti Berliinin katedraali erottuu tyylillään, jossa sekoittuvat italialainen renessanssi ja barokkitaide. Sisällä tärkein nähtävyys on Hohenzollernien krypta, Saksan tärkein dynastian mausoleumi. Onneksi kuninkaalliset haudat (ja itse katedraali) selvisivät toisen maailmansodan pommituksista. Konfliktin aikana kirkko kärsi kupolin romahtamisesta ja suuresta tulipalosta.

Varaa opastettu kierros Berliinissä

Kävele Alexanderplatzille

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Berliinin katedraalilta on vain käveltävä Mitten läpi, niin pääset muutamassa minuutissa Itä-Berliinin vanhaan sydämeen. Se on kaupungin kuuluisin aukio, ja sen symboli on maailmankello (Die Weltzeituhr), joka on vahtinut aluetta vuodesta 1969 lähtien. Se suunniteltiin Saksan demokraattisen tasavallan perustamisen 20-vuotispäivän kunniaksi, ja se näyttää tarkkaa aikaa maapallon joka kolkassa.

Muutaman metrin päässä aukiota hallitsee televisiotorni. Se on toinen ehdoton nähtävyys, jonka huipulle kannattaa mennä nauttimaan näköalasta. Muista, että jos sinulla on Berlin Pass - lippu, voit säästää rahaa, kun menet ylös.

Varaa liput Berliinin televisiotorniin

Etsi katutaidetta mitä odottamattomimmista paikoista

Berliinin katutaide| ©Jeanne Menjoulet
Berliinin katutaide| ©Jeanne Menjoulet

Taidetta on kaikkialla Berliinissä, jopa hiljaisella Dietrich-Bonhoeffer Straße -kadulla. Käänny Alexanderplatzilta Otto-Braun Straßea pitkin ja kävele noin 10/15 minuuttia; pian saavut Greifswalder Straße 1:lle.

Pysähdy hetkeksi ja katso rakennuksen puutarhaan, näet taideinstallaation "Die Rücken der Kuhn " (lehmien paluu). Jättiläislehmät "laiduntavat" rakennuksen pystysuoralla seinällä. Teos on paikallisen taiteilijan Sergej Dottin käsialaa.

.

Päätä päivä omaperäisessä ravintolassa

Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo
Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo

Reittimme viimeinen pysäkki on Volkspark Friedrichshain, Berliinin vanhin julkinen puisto. Puiston sisällä ja vain kivenheiton päässä puiston lammesta sijaitsee Schoenbrunn, ravintola ja biergarten, jossa tarjoillaan itävaltalais-välimerellistä fuusiokeittiötä.

Ravintola käyttää paikallisia raaka-aineita ja on tunnettu epätavallisista resepteistään. Kokeile stierlantilaista kanaa peruna- ja retiisisalaatin kera, etelätirolilaisia pinaattinöyhtöjä tai nieriän fileetä Riesling-kastikkeessa.

Josmatkustat lasten kanssa, Volkspark Friedrichshain on suositeltava vaihtoehto. Siellä on lasten leikkipaikka, jalkapallo-, koripallo- ja beach volley -kenttiä, kiipeilyseinä ja half-pipe skeittareille ja rullalautailijoille.

Lämpiminä kuukausina siellä toimii myös ulkoilmaelokuvateatteri, jossa on noin 300 istumapaikkaa. Tällöin suosittelen menemään mieluummin illalla kuin myöhään päivällä.

Onko Berliini päiväretken arvoinen?

Kiertoajelubussi, Berliini| ©Emilio Labrador
Kiertoajelubussi, Berliini| ©Emilio Labrador

Berliini ei ole klassisen kaunis. Siellä on vähemmän klassisia monumentteja ja rakennuksia verrattuna muihin Euroopan pääkaupunkeihin, mutta kukaan ei voi kieltää, etteikö siinä olisi jotain erityistä. Sen katujen vapaus ja kaikkialla läsnä oleva katutaide antavat sille ainutlaatuisen luonteen.

Yksi päivä on minimi sen viehätyksestä nauttimiseen, mutta suosittelen varaamaan Saksan pääkaupunkiin vähintään kolme päivää. Etenkin jos haluat maistella Berliinin kuuluisaa yöelämää.

Jos aikaa on vähän, toinen hyvä vaihtoehto on kiertoajelubussi. Hop-on/hop-off-lipulla voit hypätä kyytiin ja pois, minne haluat. Voit istua mukavasti ja ihailla näkymiä yläkannelta. Näihin lippuihin sisältyy joskus risteily Spree-joella.

.