Zaanse Schansin päiväretket Amsterdamista

Lähde päiväksi pois Amsterdamista tutustumaan kauniiseen Alankomaiden maaseutuun ja tutustu Hollannin maaseudun aitouteen ja sen tyypillisiin tuulimyllyihin!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minuuttia luettu

Zaanse Schansin päiväretket Amsterdamista

Hollantilainen tuulimylly auringonlaskun aikaan | ©Malcolm Lightbody

Amsterdam on jännittävä kaupunki, jossa on ainutlaatuinen estetiikka ja paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Mutta miksi et hyödyntäisi tätä Hollannin matkaa nähdäksesi muitakin paikkoja maan sisällä? Älä epäröi ja lähde seikkailulle kauniiseen Alankomaiden maaseutuun.

Lähde järjestetylle matkalle Zaanse Schansiin

Zaanse Schans| ©Moritz Kindler
Zaanse Schans| ©Moritz Kindler

Tuulimyllyjä, juustoloita, klöntinvalmistajia, teetaloja, järviä, kauniita kukkapenkkejä... Jos haluat tutustua Hollannin maaseudun aarteisiin, paras vaihtoehto on tehdä bussilla päiväretki Zaanse Schansiin, Edamiin, Volendamiin ja Markeniin. Matkan ensimmäinen pysähdyspaikka on Zaanse Schans, Zaan-joen rannalla sijaitseva kylä, joka on kuuluisa tuulimyllyistään.

Jos haluat tutustua siihen, millaista elämä oli Hollannissa 1600- ja 1700-luvuilla, kävely tässä pienessä kylässä Alankomaiden maaseudulla on hyvä tapa tehdä se. Laita kamerasi valmiiksi, sillä sen bukolinen maisema on kuin suoraan sadusta, ja haluat ottaa kuvia koko ajan.

Joen varrella olevat tuulimyllyt ovat Zaanse Schansin tärkein nähtävyys. Opas kertoi, että tästä alueesta tuli maan ensimmäinen teollisuusalue 1600-luvulla, ja yli 600 tuulimyllyä rakennettiin öljyjen, väriaineiden, maalien, puulankkujen ja mausteiden jauhamista varten.

Vertaa parhaita retkiä kohteeseen Zaanse Schans

Yhdistä Zaanse Schansin kiertomatka muihin vierailuihin, kuten Edamiin, Volendamiin ja Markeniin tai Keukenhofin puutarhoihin

Jos haluat ottaa kaiken irti päivästäsi Amsterdamissa ja tutustua Alankomaiden maaseutuun, voit täydentää Zaanse Schansin kierrosta vierailulla Edamissa, Volendamissa ja Markenissa tai jopa Keukenhofin tulppaanipuutarhassa.

Valitsitpa minkä vaihtoehdon tahansa, sinulla on mahdollisuus tutustua maahan paljon paremmin ja hyödyntää pääkaupungin läheisyyttä upeisiin luontokohteisiin.

Mitä matka kohteisiin Zaanse Schans, Edam, Volendam ja Marken sisältää?

 • Ammattitaitoinen opas.
 • Kuljetus bussilla.
 • Vierailu Zaanse Schansin tuulimyllyillä.
 • Vierailu juustomarkkinoilla tai teetaloissa Edamin kanavan varrella.
 • Vierailu Volendamin kylässä, puukenkäpajassa, perinteisessä juustotehtaassa ja tyypillisten tuotteiden ilmainen maistelu.
 • Vierailu Markenin saarella.

Varaa yhdistetty retki Zaanse Schansin kaupunkiin


Vinkkejä Zaanse Schansissa vierailuun

Auringonlasku Zaanse Schansin tuulimyllyillä| ©Malcolm Lightbody
Auringonlasku Zaanse Schansin tuulimyllyillä| ©Malcolm Lightbody

Mitä sinun tulee ottaa mukaan?

 • Mukavat vaatteet ja kengät.
 • Alankomaissa on aina hyvä olla mukana sateenvarjo tai mäkkäri, koska sää on vaihteleva ja voi sataa milloin tahansa.
 • Vesipullo ja muutama välipala.
 • Halu pitää hauskaa.

Matkustatko matkatavaroiden kanssa?

Ei hätää, voit jättää ne bussille matkan ajaksi. Kun palaat Amsterdamiin, kuljettaja pysäköi bussi aivan päärautatieaseman viereen, joten voit ottaa junan lentokentälle tai seuraavaan määränpäähäsi.

Varaa yhdistetty kiertomatka Zaanse Schansin kaupunkiin

Milloin on paras aika vierailla Zaanse Schansissa?

Kukkivat pellot keväällä| ©Aswathy N
Kukkivat pellot keväällä| ©Aswathy N

Toukokuusta lokakuuhun on paras aika vierailla Amsterdamissa tai muualla maassa.

 • Kevät on erityistä aikaa, koska pellot kukkivat ja luonto on kauneimmillaan.
 • Kesä on leuto, päivät ovat pidempiä ja lämpötila on noin 26 °C, joten nähtävyyksien katselu tähän aikaan vuodesta on nautinnollista.
 • Syksyllä taas päivät alkavat lyhentyä, ja on syytä pukea päälleen lämpimiä vaatteita, kun sää alkaa viilentyä.
 • Talvet ovat Atlantin valtameren vaikutuksesta kylmiä, ja niissä sataa usein, on sumua, pakkasta ja kovia tuulia. Toisin sanoen sää ei ole yhtä suotuisa kuin muina vuodenaikoina retkeilyyn, vaikka joillakin ihmisillä voi olla myös siinä viehätyksensä.

Miltä Edam, suositun hollantilaisen juuston kaupunki, näyttää?

Tyypillisiä hollantilaisia tuulimyllyjä| ©Arjan de jong
Tyypillisiä hollantilaisia tuulimyllyjä| ©Arjan de jong

Seuraava pysähdyspaikka tällä Alankomaiden maaseutukierroksella on Edam, ja kun puhutaan tästä pikkukaupungista, ei voi olla ajattelematta sen juustoa. Jo 1600-luvulla Hollanti vei tätä kuuluisaa tuotetta, ja siitä lähtien sitä on viety vuosisatojen ajan maailman joka kolkkaan.

Tällä matkalla meillä on mahdollisuus vierailla sen kuuluisilla perinteisillä juustomarkkinoilla, jotka ovat olleet toiminnassa keskiajalta lähtien, ja kesäisin siellä järjestetään historiallisia näytöksiä, jotta matkailijat voivat nähdä, millaista silloin oli. Edamin juustomarkkinoilla vierailu oppaan johdolla on erittäin mielenkiintoinen kokemus, joka pitää osan kaupungin historiasta elävänä.

Edam on kuitenkin muutakin kuin juustoa. Se on kaunis kaupunki, joka sijaitsee 20 kilometrin päässä Amsterdamista Laag Holland -nimisellä alueella, joka on kuin suoraan sadusta.

Kävellessäsi tämän tyypillisen IJsselmeer-järven rannalla sijaitsevan kylän vanhassa kaupungissa löydät pieniä ostoskatuja, kauniita pieniä teehuoneistoja kanaalin varrella ja viihtyisiä terasseja, joilla voit nauttia drinkin. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Pyhän Nikolauksen kirkko, kaupungintalo, 1500-luvun kellonsoitto ja Edamin museo.

Varaa pakettimatka Zaanse Schansin kaupunkiin

Millainen on Volendam, Edamin satama?

Tämä Edamin ja Markenin välissä sijaitseva pieni kalastajakylä, joka on vain 20 minuutin päässä Amsterdamista, on yksi Alankomaiden maaseudun kauneimmista ja aidoimmista kylistä kauniin satamansa, kapeiden katujensa ja värikkäiden talojensa ansiosta.

Siksi paras tapa tutustua Volendamiin on kävellen. Opas johdattaa sinut upeiden paikkojen läpi, jotta voit ottaa kauniita kuvia kierroksesta samalla, kun hän kertoo Volendamin historiasta ja sen yhteydestä mereen.

Kierroksen aikana näet paikkoja, kuten Doolhof ja Dijk, kaksi vanhaa kaupunginosaa, jotka ovat täynnä kalastajien taloja kapeiden, hyvin koristeltujen katujen ja kanavien sokkelossa, joka on kiehtonut monia taiteilijoita vuosisatojen ajan.

Näet myös paikkoja, kuten kalasataman dyynin, sen kauniit kirkot, kaupat... ja saat selville tämän kaupungin alkuperän Edamin satamana.

Mutta ennen kaupunkikierrosta vierailimme perinteisessä juustotehtaassa, jossa meille kerrottiin, miten tehdään alueen tyypillisiä juustoja, kuten Goudaa tai Edamia, ja lopuksi saimme maistella ilmaiseksi perinteisiä tuotteita, jotka olivat herkullisia. Se oli yksi päivän nautinnollisimmista hetkistä, koska rakastan tällaisia retkiä.

Sitten meidät vietiin perinteiseen klompen-työpajaan tai "klompen", kuten niitä kutsutaan hollanniksi. Kuten tulppaanit tai tuulimyllyt, nämä puiset kengät ovat toinen Alankomaiden kansallinen ikoni. Vierailun aikana klompseeraajamestari näyttää, miten ne valmistetaan, ja esittelee joitakin näyttävimpiä luomuksiaan. En ole koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa, ja se on varsin työläs ja utelias käsityöprosessi - pakko nähdä!

Millainen on Marken, idyllinen saari?

IJsselmeer-järven toisella puolella, Volendamia vastapäätä, sijaitsee Marken, saari, joka erotettiin Hollannin mantereesta 1200-luvulla myrskyn seurauksena.

Yksi meitä eniten hämmästyttäneistä asioista tässä kaupungissa ovat sen puutalot, jotka sijaitsevat savi- ja keinotekoisilla kumpareilla, joita kutsutaan "terpeniksi". Ne ovat ainutlaatuisia maailmassa! Opas selitti meille, että ne rakennettiin tällä tavoin, jotta vältettäisiin sateiden ja tulvien aiheuttamat vahingot, jotka ovat hyvin yleisiä tällä alueella.

On hämmästyttävää nähdä, miten kekseliäitä nämä ihmiset olivat selviytyäkseen vuoroveden vaikutuksesta huolimatta siitä, että vesi nousi vähitellen kylän päälle. Vuosisatojen ajan Markenin asukkaat elivät eristyksissä, ja vasta vuonna 1957 rakennettiin pato, joka lopetti tulvat ja mahdollisti sen, että kaupungista tuli niemi yhdistämällä se mantereeseen.

Kun vaellat Markeniin, huomaat, että tämä paikka on täynnä charmia, eikä ihme, että elokuvaohjaaja Tim Burton sai siitä inspiraation elokuvaansa "Big Fish".

Kävellessäsi kaduilla ja katsellessasi tarkkaan kalastajien mökkejä ja protestanttisia kirkkoja tunnet käveleväsi museokylässä, joka on onnistunut säilyttämään autenttisuutensa vuosien saatossa - se on kuin aikamatka Hollannin kultakauteen!

Varaa retki Zaanse Schansin kaupunkiin

Jos pidät tästä retkestä, saatat olla kiinnostunut...

Matka Amsterdamiin on loistava tapa päästä pois kaupungista ja nähdä muitakin paikkoja yhden päivän aikana, eikö olekin?

Artikkelista Parhaat retket Amsterdamista löydät hyviä ehdotuksia, joilla täydennät matkasi Alankomaiden pääkaupunkiin. Älä missaa sitä!