Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

31 parasta asiaa tehdä Amsterdamissa

Alankomaiden pääkaupunki on kiehtova kaupunki, ja jos suunnittelet matkaa sinne, älä unohda, että voit (ja sinun pitäisi) tutustua myös sen ympäristöön. Tässä ovat minun pakolliset kohteeni tässä artikkelissa

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

9 minuuttia luettu

31 parasta asiaa tehdä Amsterdamissa

Tyypillisiä hollantilaisia kanavanrantataloja | ©Javier M.

Amsterdamissa on rikas kulttuuriperintö kirkkoineen, muistomerkkeineen ja museoineen, joissa on suurten hollantilaisten taiteilijoiden, kuten Van Goghin, Vermeerin ja Rembrandtin, teoksia. Ainutlaatuisen maantieteellisen sijaintinsa ansiosta se on myös hyvä tukikohta retkille ympäröiville alueille. Amsterdamissa on paljon omaperäistä tekemistä, mutta tässä on luettelo asioista, joita et voi jättää väliin.

1. Vieraile Anne Frankin talossa

Anne Frankin talon museo| ©Guilhem Vellut
Anne Frankin talon museo| ©Guilhem Vellut

Amsterdamissa ohittamaton aktiviteetti on vierailla talossa, jossa Frankin perhe sai suojaa ja jossa nuori Anne kirjoitti kuuluisan päiväkirjansa, joka on muistelmateos juutalaisyhteisön traagisista päivistä toisen maailmansodan natsimiehityksen aikana.

Se on koskettava ja ahdistava kokemus, ja suosittelen vierailua Anne Frankin talossa ammattitaitoisen oppaan johdolla, joka selittää Anne Frankin talon historiaa ja Amsterdamissa 1100-luvulta lähtien asuneen suuren juutalaisyhteisön historiaa.

Varaa Anne Frankin kierros Amsterdamissa

2. Kierros Van Goghin museossa

Van Goghin museo| ©Alan de la Cruz
Van Goghin museo| ©Alan de la Cruz

Maailman paras museo suuresta jälki-impressionistisesta taiteilijasta ja Alankomaiden pääkaupungin toiseksi suosituin museo, jossa vierailee vuosittain yli 2 miljoonaa kävijää. Ihaile lähietäisyydeltä yli 200 maalausta, kuten "Huone Arlesissa" ja versio "Auringonkukista", 500 piirustusta ja satoja Van Goghin kirjeitä.

Voit vierailla Van Gogh -museossa ostamalla yksittäisen lipun, mutta se on myös yksi Amsterdamin passin sisältämistä nähtävyyksistä. Etkö vielä tunne tämän turistikortin etuja? Olen laatinut tämän artikkelin I amsterdam City Card ja muut passit jossa voit tutkia, kannattaako sinun hankkia Amsterdam Sightseeing Pass. Monet suosittelevat Amsterdam Passin hankkimista yhtenä Amsterdamin matkan huippuvinkkinä.

Varaa liput Van Goghin museoon

3. Ihaile Rijksmuseumia

Rijksmuseum| ©Ed Webster
Rijksmuseum| ©Ed Webster

Rijksmuseum on Alankomaiden kansallismuseo ja maan paras museo, joka jäljittää hollantilaisen kultakauden taiteen historiaa yli 8 000 teoksellaan, joihin kuuluu merkittäviä maalauksia, kuten Rembrandtin "Yön kierros", Johannes Vermeerin "Maitotyttö" ja Frans Halsin "Iloinen juomari".

Rijksmuseumiin kannattaa hankkia Amsterdam Pass, sillä sen 2 miljoonaa kävijää vuodessa tarkoittaa pitkiä jonoja sisäänkäynnillä, tai osallistua opastetulle kierrokselle, joka sisältyy Amsterdam City Sightseeing Bus Tour -bussikierrokseen.

Varaa liput Rijksmuseum Amsterdamiin

4. Hanki olutannoksesi Heineken Experience -tapahtumassa

Sisäänpääsy Heineken Experienceen| ©Elroy Serrao
Sisäänpääsy Heineken Experienceen| ©Elroy Serrao

Yksi hauskimmista asioista Amsterdamissa on kiertoajelu kaksi vuosisataa vanhassa Heinekenin panimossa, jossa maan kuuluisin juoma on saanut alkunsa.

Voit oppia sen historian ja valmistuksen salaisuudet interaktiivisella kierroksella alkuperäisissä tiloissa, kokeilla oman oluen valmistusta ja maistaa kahta lasillista Heinekeniä. Jos et ole vielä vakuuttunut, voit lukea kronologiani tästä kokemuksesta Heineken Experience-artikkelistani.

Varaa liput Heineken Experience -tapahtumaan

5. Tutustu Rembrandtin talomuseoon

Rembrandtin talomuseo| ©Lukas Koster
Rembrandtin talomuseo| ©Lukas Koster

Rembrandt on luultavasti Alankomaiden historian tärkein taiteilija. Hänen alkuperäisessä 1600-luvun talossaan, joka on muutettu museoksi ja kunnostettu, voit uppoutua tämän kaiverruksen, maalauksen ja piirustuksen mestarin henkilökohtaiseen ja ammatilliseen historiaan.

Voit vierailla Rembrandtin talomuseossa nopeasti ja edullisesti Amsterdam Passilla, ja pääset Rembrandtin talomuseoon osana hop-on hop-off -bussikierroksia.

Varaa liput Amsterdamin museoihin

6. Vieraile Amsterdamin kirkoissa

Oude kerk| ©Christophe PINARD
Oude kerk| ©Christophe PINARD

Nieuwe kerk on 1400-luvulla rakennettu uusi kirkko, jossa on teräväkärkiset kaaret ja vaikuttavat lasimaalaukset ja jossa on pidetty kuninkaallisia häitä ja Alankomaiden monarkkien kruunajaisia vuodesta 1814 lähtien.

Oudekerk on vanha kirkko ja Amsterdamin tärkein kirkko, sillä se on Amsterdamin vanhin historiallinen rakennus. Paradoksaalista kyllä, se sijaitsee kaupungin kiistellyimmän ja "turmeltuneimman" kaupunginosan, punaisen valon alueen, sydämessä. Voit vierailla siellä osana Amsterdamin Red Light District -kävelykierrosta pienissä ryhmissä. Voit lukea artikkelini Amsterdamin matkat jos harkitset opastettua kaupunkikierrosta.

Amstelkring-museossa sijaitsee yksi Amsterdamin yllättävimmistä kirkoista, sillä se sijaitsee entisen liikerakennuksen ullakolla. Eikö olekin kummallista? Protestanttisen uskonpuhdistuksen jälkeen katolinen jumalanpalvelus kiellettiin, ja pian kaupungin katolilaisille syntyi tällaisia maanalaisia kirkkoja. Rakennuksen ulkopuolella ei ole mitään, mikä viittaisi siihen, että siellä olisi kirkko. Our Lady of the Atticiin on noustava jyrkkiä ja kapeita portaita, mutta kaunis myöhäisbarokkialttari on kiipeämisen arvoinen.

Vertaa parhaita Amsterdamin retkiä

7. Pyöräile kaupungin ympäri

Turisteja kanaalisillalla| ©Abir Anwar
Turisteja kanaalisillalla| ©Abir Anwar

Polkupyörät ovat Amsterdamin ykköskuljetusväline, joten jos haluat tutustua kaupunkiin kuin paikallinen, pyöräretki Amsterdamissa on yksi aidoimmista kokemuksista, jonka voit valita matkallesi. Kaupunki on sitä paitsi niin varustautunut siihen, että tarjolla on kaikenlaisia pyöräretkiä ja pyörävuokraamoja.

Vertaa Amsterdamin parhaita pyöräretkiä

8. Toteuta hollantilainen unelma Keukenhofin puutarhoissa

Keukenhofin puutarhat| ©yisris
Keukenhofin puutarhat| ©yisris

Keukenhofin puutarhaan istutetaan vuosittain yli 7 miljoonaa kukkaa, ja se on näyttävä tulppaanien, hyasinttien, narsissien, orkideoiden, ruusujen, neilikoiden, liljojen, iiriksen, liljojen ja monien muiden kukkien kenttä. Näytelmä silmille ja nenälle, jota en suosittele jättämään väliin järjestetyllä Keukenhofin puutarhojen kiertomatkalla.

Varaa retki Keukenhofin puutarhoihin

9. Risteile Amsterdamin kanaaleilla veneellä

Risteily Amsterdamin kanavilla| ©Greger Ravik
Risteily Amsterdamin kanavilla| ©Greger Ravik

Amsterdamin kanavat ovat kaupungin ydin, ja voit nauttia veneretkestä kanavia pitkin. Amsterdamin veneretkillä näet kaupungin eri näkökulmasta ja mukavasti veneen istuimelta käsin, mikä on erittäin rentouttava kokemus. Lue lisää artikkelistani Amsterdamin kanaaliristeilyistä, ja jos olet epävarma, kanaaliristeilyjä on tarjolla kaikissa hintaluokissa ja myös kaikkina vuorokauden aikoina, joten älä sulje pois iltaristeilyä, jotta voit nähdä Amsterdamin yölläeri näkökulmasta.

Varaa Amsterdamin risteily

10. Jahtaa parasta auringonlaskua Amsterdamin näköalapaikoilta

Näkymä A'damin näköalapaikalta| ©Moritz Lüdtke
Näkymä A'damin näköalapaikalta| ©Moritz Lüdtke

A'dam Lookout on Amsterdamin vaikuttavin näköalapaikka, ja se on maksullinen, mutta sinne pääsee Amsterdam Passilla. Toinen paikka, josta voit katsella kaunista auringonlaskua, on West Kerk: siellä on 85 metriä korkea torni. Sisäänpääsy maksaa 7,50 euroa, mutta näkymät eivät jätä sinua välinpitämättömäksi.

Varaa kiertoajelu Amsterdamissa

11. Imeydy Amsterdamin tunnelmaan sen aukioilla

Dam-aukio| ©Travelinglao
Dam-aukio| ©Travelinglao

Leidenin aukio (Leidseplein ) on yksi Amsterdamin suosituimmista alueista, jolla on katumuusikoiden, terassien, art deco -arkkitehtuurin ja vilkkaan yöelämän vilkas tunnelma.

Dam-aukio on Amsterdamin hermokeskus ja tärkein aukio, jolla on muistomerkkejä, kuten vuoden 1956 kansallismonumentti, jolla muistetaan toisen maailmansodan ja sitä seuranneiden aseellisten selkkausten kaatuneita, sekä klassistinen Amsterdamin kuninkaallinen palatsi.

Spui-aukio tunnetaan siitä, että se sijaitsee vain muutaman metrin päässä Begijnhofista, joka on vuonna 1346 naisten sisarkunnalle rakennettujen majesteettisten talojen ryhmä.

Voit vierailla näillä aukioilla osana kävelykierroksia kaupungissa tai Amsterdamin kiertoajelubussien ja risteilyjen pysähdyspaikkoina. Olen linkittänyt artikkelini parhaista Amsterdamin kiertoajelubusseista, jotta voit tutustua tähän vaihtoehtoon perusteellisesti.

Varaa kiertoajelu Amsterdamissa

12. Lähde kiertoajelulle punaisen valon alueelle

Punaisen valon alue| ©Pavel Ivanov
Punaisen valon alue| ©Pavel Ivanov

Amsterdamin Red Light District on yhtä lailla kiistanalainen kuin kiehtova, mutta myös yllättävä ja täysin turvallinen paikka, jossa on pakko vierailla. Siellä on kuuluisia kahviloita, joissa voi nauttia erilaisia laillisia huumeita, ja upeita punaisella valaistuja näyteikkunoita, joissa prostituutio on täysin laillista.

Voit kokea Punaisen valon alueen opastetulla kierroksella tai vierailla siellä osana Amsterdamin bussikierrosta.

Varaa kiertoajelu Amsterdamin punaisen valon alueelle

13. Tutustu juutalaiskortteliin

Vastarintamuseon sisällä| ©Ana Paula Hirama
Vastarintamuseon sisällä| ©Ana Paula Hirama

Tämä mielenkiintoinen ja historiallinen kaupunginosa säilyttää alueet, joille juutalaiset pakolaisyhteisöt asettuivat 1100-luvulta lähtien Amsterdamissa, joka tuolloin tunnettiin "Euroopan Jerusalemina", vallinneen uskonnonvapauden vuoksi.

Alueella on lukuisia muistomerkkejä, museoita ja kiinnostavia kohteita, kuten Anne Frankin talo ja vastarintamuseo, Verzetsmuseum, jossa voit tutustua tämän yhteisön myrskyisiin aikoihin Saksan miehityksen aikana toisessa maailmansodassa.

Suosittelen tutustumaan juutalaiskortteliin opastetulla kävelykierroksella Amsterdamin vanhassa juutalaiskorttelissa.

Varaa kierros Amsterdamin juutalaiskortteliin

14. Kävele Westerparkissa

Westerpark| ©Guilhem Vellut
Westerpark| ©Guilhem Vellut

Tämä Amsterdamin vilkas ja vaihtoehtoinen kaupunginosa on täynnä viheralueita, trendikkäitä ravintoloita, ikonista arkkitehtuuria ja taidegallerioita, ja sinne pääsee kiertoajelubussilla tai risteilyaluksella.

Varaa kiertoajelu Amsterdamissa

15. Maistele paikallista ruokaa Amsterdamin markkinoilla

Albert Cuypin markkinat| ©Michael Coghlan
Albert Cuypin markkinat| ©Michael Coghlan

Albert Cuypin markkinat ovat kaupungin ja Alankomaiden suurimmat ja suosituimmat markkinat, jotka on perustettu vuonna 1904. Niillä on yli 300 erilaista kojua, ja ne sijaitsevat Amsterdamin latinalaiskorttelissa.

Waterloopleinin markkinat ovat päivittäiset kirpputorit, jotka järjestetään turistikohteena olevalla Waterloopleinin aukiolla, jossa seisovat huomattavat rakennukset, kuten Stopera, kaupunginvaltuuston toimipaikka, ja oopperatalo.

Bloemenmarkt eli kukkamarkkinat ovat 140 vuotta vanhat kelluvat markkinat, ja ne ovat amsterdamilaisten suosima paikka ostaa kasvejaan. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa hollantilaista kukkaa, tulppaania, ja ostaa siemeniä matkamuistoksi.

Varaa Amsterdamin juustonmaistelukierros

16. Lähde kiertoajelulle Hollannin maaseudulle

Alankomaiden maaseutu| ©Vishwas Katti
Alankomaiden maaseutu| ©Vishwas Katti

Kiehtovassa Amsterdamin kaupungissa vierailun lisäksi lähialueella on monia muita kiinnostavia kohteita, joihin voit tutustua kätevillä ja käytännöllisillä järjestetyillä retkillä. Uppoudu Alankomaiden maaseutuun tutustumalla Amsterdamin lähellä sijaitseviin kyliin, joissa on ikonisia tuulimyllyjä, kuten Vollendam tai Marken, upeita tulppaanipuutarhoja ja käsityöläisjuusto- ja klönttipajoja.

Voit tehdä nämä retket myös yksin, mutta jos saan antaa sinulle vinkin, kokemus on helpompi ja mukavampi järjestetyllä kiertoajelulla Amsterdamista. Jos kaipaat kontrastia suurkaupungille, suosittelen valitsemaan opastetun retken Zaanse Schansin tuulimyllyjä katsomaan.

Vertaa parhaita retkiä Amsterdamista

17. Kävele yhdeksän kadun läpi

Singelin kanava sijaitsee Negen Straatjesin sisällä.| ©Steve Jones
Singelin kanava sijaitsee Negen Straatjesin sisällä.| ©Steve Jones

Paikallisella kielellä Negen Straatjes -nimellä tunnettu alue on taidegallerioiden, vintage-kauppojen ja viehättävien kahviloiden kortteli. Vain lyhyen kävelymatkan päässä Dam-aukiolta, Leidsestraatin ja Raadhuisstraatin välissä, se on ihanteellinen paikka viettää aamupäivä ostosten ja välipalojen välissä.

Varaa kiertoajelu Amsterdamissa

18. Maistele ruokakulttuuria kaikkialta maailmasta Foodhallenissa

Foodhallen| ©Franklin Heijnen
Foodhallen| ©Franklin Heijnen

Entisessä raitiovaunuvarikossa sijaitseva Foodhallen on elintarvikemarkkinat, joista löydät kirjaimellisesti kaiken, mitä haluat syödä. Gourmet-munkkeja, grillattua lihaa, dim sumia, premium-tacoja... onko suusi jo vetistänyt? Muista pakata mukaan hyvä Ikea-kassi ja tuoda kotiin koristeita, siellä myydään aina hyvin trendikkäitä juttuja.

Varaa kiertomatka Amsterdamiin

19. Matkusta toiseen maailmaan Electric Ladylandissa

Electric Ladyland -museo| ©ilovebutter
Electric Ladyland -museo| ©ilovebutter

Tämä Jordaanin kaupunginosassa sijaitseva pieni paikka on yksi ainoista fluoresoivalle valolle ja ultraviolettivalotaiteelle omistetuista museoista. Se on elämys silmille ja kuriositeetti, jonka varmasti muistat vielä pitkään. Museoon pääsee sisään vain, jos varaat paikkasi etukäteen, mutta se on ehdottomasti sen arvoista.

Varaa liput Amsterdamin parhaisiin museoihin

20. Matkusta ajassa taaksepäin vierailemalla Amsterdamista Bruggeen

Brugge| ©Olivier Depaep
Brugge| ©Olivier Depaep

Amsterdamin maantieteellisen sijainnin ansiosta on mahdollista päästä Bruggeen ja takaisin yhdessä päivässä. Tein sen järjestetyllä kiertoajelulla, jonka avulla sain kaiken irti vierailustani, ja suosittelen sitä 100-prosenttisesti. Tässä on yhteenvetoni kokemuksestani, jos harkitset vierailua naapurimaahan: käy Bruggessa Amsterdamista järjestetyllä kiertomatkalla. Voit myös tehdä yhden alueen suosituimmista kiertomatkoista: Amsterdam, Brugge ja Bryssel.

Varaa retki Bruggeen Amsterdamista käsin

21. NDSM

NDSM| ©Randy Connolly
NDSM| ©Randy Connolly

Entisestä laiturista on tullut luova tila, jossa on penkkejä, ruokarekkoja, katutaidetta ja teollista estetiikkaa. Löydät vintage-vaatemarkkinat, satunnaiset musiikkifestivaalit, ulkoilmaelokuvanäytökset ja voit rentoutua tämän Amsterdamin paikallisen suosikin rantatunnelmassa.

Varaa kiertomatka Amsterdamiin

22. Muita museoita Amsterdamissa, jotka yllättävät sinut

Sisäänpääsy Madame Tussaudin vahakabinettiin| ©Bootuitjes
Sisäänpääsy Madame Tussaudin vahakabinettiin| ©Bootuitjes

Van Goghin museo, Anne Frankin talo tai Rijksmuseum ovat luultavasti Amsterdamin tunnetuimpia museoita, mutta on olemassa monia muitakin, vähemmän tunnettuja museoita, joissa voit nauttia hollantilaisesta kulttuurista.

Jos matkustat Amsterdamiin esimerkiksi perheenä, suosittelen vierailua Madame Tussaudsissa tai NEMO-tiedemuseossa, jossa lapset viihtyvät varmasti kaikkien yllätysten keskellä! Madame Tussaudsissa lapset voivat ottaa kuvan monien suosikkihahmojensa, kuten Marvelin supersankareiden, kanssa, kun taas NEMOssa he oppivat tieteestä ja teknologiasta koskettelemalla ja leikkimällä museon interaktiivisilla näyttelyesineillä.

Amsterdamissa on kuitenkin monia muitakin museoita, joissa voi viettää hauskan päivän! Tutustu 10 parasta museota Amsterdamissa -postaukseen ja laita ne listallesi.

Varaa liput Madame Tussaudsiin Amsterdamissa

Milloin matkustaa Amsterdamiin

Pride-päivä kesällä Amsterdamissa| ©Kitty Terwolbeck
Pride-päivä kesällä Amsterdamissa| ©Kitty Terwolbeck

Jokaisella vuodenajalla on omat etunsa, ja vaikka matkustaminen Amsterdamiin talvella tarkoittaa valmistautumista kylmyyteen, Amsterdamin näkeminen jouluna voi olla uhrauksen arvoista. Jos haluat paeta kuumuutta, matka Amsterdamiin kesällä tai matka Amsterdamiin keväällä on luultavasti hyvä suunnitelma, sillä Amsterdamissa ei koskaan saavuteta yhtä korkeita lämpötiloja kuin muissa Etelä-Euroopan maissa.

Kuinka monta päivää kannattaa viettää Amsterdamin matkalla?

Polkupyöräretket| ©Franklin Heijnen
Polkupyöräretket| ©Franklin Heijnen

Amsterdamissa ja sen ympäristössä on paljon tarjottavaa matkailijalle. Tässä on luettelo Amsterdamin ympärillä olevista reiteistä sen mukaan, kuinka monta päivää aiot viettää siellä. Jos olet kuitenkin menossa vain muutamaksi päiväksi, yritä säästää aikaa varaamalla kuljetus Amsterdamin lentokentältä (olipa se mikä tahansa) etukäteen.