Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

Asiat, joita et voi missata Madridin kuninkaallisessa palatsissa

En epäile, etteikö Madridin kuninkaallinen palatsi jättäisi sinua suu auki, varsinkin kun tutustut kaikkiin sen sisätiloissa oleviin saleihin ja huoneisiin. Ne ovat kaikki ylellisyyttä, taidetta ja historiaa!

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuuttia luettu

Asiat, joita et voi missata Madridin kuninkaallisessa palatsissa

Madridin kuninkaallinen palatsi | ©Paulo Valdivieso

Kaikista aktiviteeteista, joita voit tehdä Madridin matkallasi, on yksi, jota en voi olla suosittelematta: kierros kuninkaallisen palatsin sisätiloissa. Miksi? Koska sen monien seinien, salien ja huoneiden sisällä on suuria tarinoita löydettäväksi.

Kuninkaalliset salit ovat epäilemättä eniten huomiota herättäviä huoneita, sillä ne on koristeltu yksityiskohtaisesti. Koristeiden maun lisäksi huomaat kuitenkin, että monet palatsin alueet ovat säilyneet lähes täydellisesti, joten voit saada melko hyvän käsityksen siitä, missä Espanjan monarkit asuivat vuosia.

1. Halberdiers' Hall: ensimmäinen pysähdyspaikka

Halberdiers' Hall| ©JoJan
Halberdiers' Hall| ©JoJan

Madridin kuninkaallisessa palatsissa vieraillessasi ensimmäinen paikka, jonka todennäköisesti näet, on Halberdiers' Hall. Se on varsin tilava, sillä sen luonut arkkitehti Sacchetti suunnitteli sen juhlasaliksi. Kaarle III päätti kuitenkin, että kuninkaallinen kaarti (halberdiers) sijoitettaisiin tänne. Siitä lähtien sitä on käytetty aina, kun on virallinen vierailu.

Kun astut sisään, huomaat, että sen sisätilat ovat juhlalliset ja että lukuun ottamatta kattoa, jossa on mytologinen maalaus Aeneasista ja Venuksesta, sisustusta ei ole paljon. Miksi? Juuri tämän käyttötarkoituksen muutoksen vuoksi. Alkuperäisen rikkaan koristeellisuuden sijasta valittiin pilasterit ja paljon yksinkertaisempi muotoilu.

Taiteen maku on kuitenkin päätynyt Salón de Alabarderosiin, lähinnä Juan Carlos I:n perheen suurta maalausta, joka hallitsee huonetta. Lisäksi siellä on muita kankaita ja mahonkihuonekaluja, jotka lisäävät paikan lämpöä.

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin

2. Valtaistuinsali: historiallinen paikka

Valtaistuinsali| ©Albeins
Valtaistuinsali| ©Albeins

Valtaistuinsali on tila, jota ei kannata jättää väliin, se on täynnä historiaa! Täällä on otettu vierailijat vastaan virallisesti ja juhlallisesti siitä lähtien, kun sen sisustus valmistui vuonna 1772 Kaarle III:n aikana.

Se oli myös paikka, jonne kuninkaiden kuoltua heidän hautakappelinsa sijoitettiin, kunnes heidät vietiin kuninkaalliselle hautausmaalle, jossa voit vierailla , jos varaat retken El Escorialiin. Voidaan sanoa, että se on palatsin keskushuone, ja itse asiassa se sijaitsee pääjulkisivulla.

Sen lisäksi, että valtaistuinsali, joka tunnetaan myös suurlähettiläiden huoneena, on historiallisesti arvokas, koska sinne on saapunut 1700-luvulta lähtien monia henkilöitä, se on hämmästyttävä myös holvinsa vuoksi. Se on freskoitu Tiepolon teoksella "Espanjan monarkian suuruus ja valta". Kuninkaallisen perheen historia kerrotaan allegorioiden kautta, jotka johdattavat katsojan katseen valtaistuimelle.

Huonekalut, erityisesti valtaistuin, ovat myös silmiinpistäviä taiteellisen rikkautensa vuoksi, jotka tilojen suunnittelusta vastannut Giovanni Battista Natali toi Italiasta. Ennen kuin lähdette, suosittelen teitä tarkkailemaan kultaisten leijonien ja valtaistuinta vartioivien Minervan ja Apollon veistosten yksityiskohtia ja kauneutta.

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin

3. Pylväiden sali: tanssiaisten ja vastaanottojen puitteet

Pylväiden sali| ©Fischermans
Pylväiden sali| ©Fischermans

Toinen huoneista, joilla on eniten tarinoita kerrottavanaan, on pylväiden sali. Täällä on pidetty vuosisatojen ajan virallisia tanssiaisia ja vastaanottoja sekä allekirjoitettu tärkeitä sopimuksia, kuten Espanjan liittyminen Euroopan yhteisöön.

Vaikka kaiken sen tietäminen, mitä on tapahtunut tätä suurta salia ympäröivien neljän seinän sisällä, on jo riittävä syy vierailla siellä, klassinen taide, jota siellä on, jättää sinut vielä enemmän suu auki, saat nähdä!

Ensimmäinen asia, jonka silmäsi huomaavat, on Saksan Kaarle V:n ja Espanjan Kaarle I:n veistokset. Ole varovainen, sillä se on kopio alkuperäisestä, jonka voit nähdä vain , jos käyt Prado-museossa. Se, mikä ei ole kopio, ovat belgialaiset seinävaatteet, jotka täydentävät huoneen sisustusta, vaikka holvi onkin vielä vaikuttavampi.

Huoneen kattoon on maalattu kohtaus, jossa aurinko, joka on hallitsijan vertauskuva, näyttää valaisevan koko tilan, vaikka pelkillä pensseleillä se näyttää mahdottomalta.

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin

4. Gasparinin salonki: rokokoo-taiteen huipentuma

Gasparini Salon| ©Esetena
Gasparini Salon| ©Esetena

Tiedän, että heti kun astut Gasparini Saloniin, tunnet olevasi hukkua sisustukseen. Se on normaalia, tyyli, jolla tämä tila on suunniteltu, on rokokoo, joka on kuuluisa koristeellisesta tyylistään. Tästä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) tämä huone on yksi Madridin kuninkaallisen palatsin kauneimmista. Se ei aina ollut salonki, sillä Kaarle III:n aikana se oli hänen kammionsa.

Vaikka sen nimi on muuttunut ja se kantaa nyt sen suunnitelleen taiteilijan sukunimeä (Matías Gasparini), sen sisustus ei ole muuttunut miksikään. Kun astut sisään, näet sen juuri sellaisena kuin eri monarkit ovat sen nähneet kautta historian. Kuten sinäkin, olen varma, että marmorilattiat ja seinävaatteiden hopealangat tekivät heihin vaikutuksen.

Mihin tarkoitukseen sitä nyt käytetään? Kun kuningas ja hänen vieraansa ovat virallisesti vastaanottaneet vierailijat pylväiden salissa, he astuvat tähän huoneeseen aperitiiville tai kahville.

5. Peilisali: paikka taiteen heijastamiselle

Peilisali| ©Abraham R
Peilisali| ©Abraham R

Kun astut peilisaliin, näet tietenkin kuvasi moninkertaisena eri heijastuksissa. Kun katsot muualle, seuraava asia, jonka huomaat, on taide, joka kulkee pitkin tämän tilan seiniä peilien ohella. Tomás de Castro oli huolellisen ikonografisen työn tekijä, sillä jokaisella veistoksella, maalauksella tai jopa puuveistoksella on merkitys.

Kuten voitte kuvitella, peilien suuri määrä selittyy sillä, että tässä huoneessa pukeutuivat kuninkaat ja kuningattaret. Alussa tätä kaappia käytti Parman puoliso Maria Luisa. Itse asiassa se suunniteltiin hänelle hyvin ranskalaiseen tyyliin Versaillesin palatsia jäljitellen.

Ajan myötä Salón de los Espejos -salilla on ollut muitakin käyttötarkoituksia, ja sitä on käytetty jopa elokuvateatterina. Alfonso XIII tapasi kokoontua sinne perheensä kanssa katsomaan elokuvia. Nykyään sinne sijoitetaan kuninkaallinen orkesteri, kun sen on huolehdittava musiikista ja rytmistä palatsissa järjestettävissä suurissa juhlailloissa.

6. Pääportaikko: paikka, jota jopa Napoleon ihaili.

Pääportaikko| ©Kris Arnold
Pääportaikko| ©Kris Arnold

Vaikka se ei ole sali, Madridin kuninkaallisen palatsin pääportaikko ansaitsee kaiken huomion. Syy? Sen keisarillinen tyyli ja kaksitasoinen. Kun nouset sen 72 marmoriportaaseen, ymmärrät, mitä sen on tarkoitus välittää: valtaa ja ylellisyyttä. Tämä saavutetaan kaiteella ja suurella Kaarle III:n veistoksella juuri kun saavutaan keskiportaalle.

Portaita on muutettu useaan otteeseen vuosien varrella, mutta ei syytä huoleen, sillä sitä ei huomaa Sabatinin hyvän arkkitehtuurityön ansiosta. Hän vastasi portaiden korkeuden ja asettelun muuttamisesta kuninkaan pyynnöstä.

En epäile, etteikö te, kun näette sen, tuntisitte samaa kunnioitusta ja ihailua kuin Napoleon. Kun keisari nousi Espanjan valloituksen jälkeen kuninkaallisen palatsin portaita, hän sanoi veljelleen Joosefille, jolle hän jätti valtakunnan, että hänen talostaan tulisi parempi kuin hänen omastaan Ranskassa.

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin

7. Kuninkaallinen asevarasto: sotamuseo

Kuninkaallinen asevarasto| ©OsvaldoGago
Kuninkaallinen asevarasto| ©OsvaldoGago

Kuninkaallinen asevarasto on enemmän kuin pelkkä huone, se on museo itsessään. Se sijaitsee Plaza de Armas -aukion toisessa päässä, ja siellä on suuri kokoelma kuninkaallisen palatsin haarniskoja ja muita sotatarvikkeita. Pelkästään kertomalla, että se on yksi maailman tunnetuimmista ja tärkeimmistä, ymmärrät, miksi siellä kannattaa vierailla.

Jos voimme kiittää jotakuta siitä, että meillä on mahdollisuus nähdä tällainen kokoelma, se on Kaarle III, joka lopetti haarniskojensa lahjoittamisen uskonnollisille keskuksille, kuten keskiajalla oli tapana. Sen sijaan hän alkoi pitää niitä, ja hänen poikansa Filip II toi ne kaikki Madridiin. Täällä on satoja aseita, ei vain espanjalaisia, vaan myös portugalilaisia ja maurilaisia.

Jos kyllästyt näin moneen sotatarvikkeeseen, suosittelen palaamaan takaisin Plaza de Armasille ja menemään toiseen päähän, jossa on Real Botica (kuninkaallinen apteekki). Aseiden sijasta museo koostuu pulloista, kaapeista, keraamisista elementeistä... joissa säilytettiin vuosien ajan yrttejä ja luonnonlääkkeitä, joita käytettiin kuninkaallisten parantamiseen.

8. Kuninkaallinen kappeli: jumalanpalveluspaikka

Kuninkaallinen kappeli| ©José Luis Filpo Cabana
Kuninkaallinen kappeli| ©José Luis Filpo Cabana

Espanjan monarkia on aina ollut tiiviisti sidoksissa kirkkoon, joten ei ole yllättävää, että kuninkaallisen palatsin sisällä on kirkko. Sinusta kuitenkin tuntuu, että jotain puuttuu, ja olet oikeassa, sillä kuninkaallisen kappelin arkkitehtoninen hanke ei ole koskaan valmistunut.

Tämän seurauksena alttarialue on melko ankaran näköinen, vaikka positiivista onkin, että kattokupoli saatiin valmiiksi ja se näyttää nyt uskomattomalta Sachettin ja Ventura Rodríguezin maalausten ansiosta.

Pöytäkirja oli k appelissa hyvin tärkeä ja sitä kunnioitettiin täysin, minkä vuoksi kappelissa on eri alueita. Koko hoville oli varattu oma paikkansa, kun taas ihmiset pääsivät sisään vain ajoittain ja seisoivat vain sisääntuloalueella, jota kutsuttiin eteiskappeliksi. Vieraillessasi voit kuitenkin päästä lähelle Cancelia, tribuuni, jolta kuninkaat kuulivat messua.

Voit myös nähdä urut, jotka ovat ainutlaatuiset äänensä laadun ja perinteitä kunnioittavan valmistuksen vuoksi. Tämä oli **Ferdinand VI:**n työtä, jolle musiikki oli ensiarvoisen tärkeää erityisesti pyhillä alueilla.

9. Stradivarius-sali: kruunun jalokivet

Stradivariuksen sali| ©Juan M
Stradivariuksen sali| ©Juan M

Espanjan monarkialla ei ehkä ole Britannian kaltaista jalokivikokoelmaa, mutta voin vakuuttaa, että Stradivariuksen salin kulttuuririkkaus on vielä parempi. En usko, että olet koskaan nähnyt näin monta näin laadukasta soitinta yhdessä; yhteensä neljä kappaletta (alttoviulu, sello ja kaksi viulua), jotka kuuluisa Antonio Stradivari valmisti vuonna 1700.

Nämä neljä soitinta ovat osa Stradivarius Palatinos-kokoelmaa, joka on yksi maailman merkittävimmistä. Älä luule, että ne ovat vain nähtävillä, sillä niitä käytetään edelleen kuninkaallisessa palatsissa järjestettävissä konserteissa.

10. Gala-ruokasali

Gala-ruokasali| ©Jose Luis Filpo Cabana
Gala-ruokasali| ©Jose Luis Filpo Cabana

Päästäksesi gaala-ruokasaliin sinun on ensin kuljettava keltaisen Sallet-salin läpi, joka on saanut nimensä, koska sitä koristavat kankaat ovat tätä väriä.

Kun astut ruokasalin ovesta sisään, on selvää, että olet astumassa yhteen kuninkaallisen palatsin suurimmista huoneista. Se ei kuitenkaan alun perin ollut näin suuri; nykyinen tila on Alfonso XII:n tilaaman muutostyön tulos, jossa kolme huonetta yhdistettiin yhdeksi.

Sen sijaan sen tehtävä ei ole muuttunut, sillä siellä järjestetään edelleen juhlaillallisia ja tanssiaisia virallisten vierailujen tai valtiollisten illallisten yhteydessä. Vierailun aikana voitte nähdä, miten pöytä on katettu näihin tilaisuuksiin, tietenkin parhaan posliinin kera.

Kuinka monta ihmistä luulette voivanne syödä siellä kerrallaan? Kerron teille: sata neljäkymmentäneljä ihmistä. Pöytä on tietenkin suunniteltu hyvin käytännölliseksi, jotta se voidaan nostaa nopeasti ja helposti, jolloin se jättää tilaa tanssia minkä tahansa juhlaillallisen jälkeen.

En epäile, etteikö Madridin kuninkaallisen palatsin sisätiloista tulisi sinulle mieleisiä, kun kävelet sen saleissa ja tutustut niissä olevaan taiteeseen. Oletko merkinnyt muistiin olennaiset asiat, jotka kannattaa tehdä?

Varaa vierailu kuninkaalliseen palatsiin