Parhaat El Escorial-matkat

Jos sinulla on riittävästi aikaa Madridissa ollessasi, älä jätä väliin retkiä, joilla vieraillaan läheisellä San Lorenzo de El Escorialin kuninkaallisella alueella, joka on yksi koko maan arkkitehtonisista jalokivistä.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuuttia luettu

Parhaat El Escorial-matkat

San Lorenzo de El Escorial | ©Santiago lopez-pastor

Kukaan ei epäile, etteikö Madridissa riittäisi nähtävää ja tehtävää useiden päivien ajan ilman, että kyllästyisit. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joitakin mielenkiintoisia vierailuja pääkaupungin ympäristössä, kuten Segovia, Avila, Toledo ja ennen kaikkea El Escorialin luostari, pitäisi jättää väliin.

Felipe II:n määräyksestä 1500-luvulla rakennettu monumentaalinen kompleksi on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi sen taiteellisten ja historiallisten ansioiden vuoksi. Kompleksia pidetään Espanjan parhaana esimerkkinä renessanssista, ja sen sisällä on upeita tiloja, kuten mausoleumi, johon on haudattu useita monarkkeja, basilika ja kaunis Patio de los Reyes (Kuninkaiden piha).

1. Puolen päivän retki Madridista El Escorialiin ja Kaatuneiden laaksoon

Kaatuneiden laakso| ©Godot13
Kaatuneiden laakso| ©Godot13

Vaikka Madridin parhaisiin museoihin tutustuminen yksinään riittäisi useiksi päiviksi, matkan aikana tekemisen arvoisten asioiden listalla pitäisi olla tämä puolen päivän retki El Escorialiin, joka sisältää myös pysähdyksen Kaatuneiden laaksossa.

El Escorialin luostari, kuten San Lorenzo de El Escorialin luostarikompleksi kansanomaisesti tunnetaan, rakennettiin 1500-luvulla juhlistamaan Espanjan voittoa ranskalaisista San Quentinin taistelussa. Se oli myös tarkoitettu lepopaikaksi Espanjan kuninkaiden jäännöksille.

Kompleksi sijaitsee hieman yli 50 kilometrin päässä pääkaupungista. Kuten selitän tässä artikkelissa siitä, miten pääset El Escorialiin Madridista, on useita vaihtoehtoja vierailla siellä omin päin, mutta jos haluat hyödyntää aikasi parhaalla mahdollisella tavalla, on parasta vuokrata puolen päivän opastettu kierros.

Tämäntyyppisellä kiertoajelulla käytetään nykyaikaisia busseja, jotka lähtevät kokouspaikasta, joka ilmoitetaan sinulle hyvissä ajoin. Koska liput sisältyvät hintaan, sinun ei tarvitse huolehtia mistään, kun saavut luostariin, sillä sinun ei tarvitse edes jonottaa sisäänpääsyä.

El Escorialin kaikkien nähtävyyksien kiertoajelulla on opas, joka kertoo monumentin historiasta ja tekijöistä, jotka ovat tehneet siitä yhden taiteellisesti arvokkaimmista.

Kierros ei pääty luostarissa käynnin jälkeen, sillä paluumatkalla pysähdytään Kaatuneiden laaksossa. Tämä rakennettiin Francon hallinnon aikana kunnioittamaan Espanjan sisällissodassa kuolleita, ja vaikka se on kiistanalainen, se on edelleen paikka, jossa voit oppia tästä Espanjan historian osasta.

Mitä näet, jos valitset tämäntyyppisen matkan?

 • El Escorialin luostarikompleksi: vierailun aikana voit tutustua tämän monumentin eri osiin, kuten Habsburgien palatsiin, basilikaan, tuomiokapitulin huoneeseen, kuninkaiden panteoniin ja kirjastoon. Kierros kestää noin 2 tuntia ja sen aikana saat tietoa siitä, mitä näet kullakin hetkellä.
 • Kaatuneiden laakso: vierailu sisältää sisäänpääsyn tähän paikkaan, jossa voit nähdä vuoristoon sijoitetun 150 metriä korkean ristin sekä basilikan.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Alkaen 56 €.
 • Kesto: noin 5 tuntia

Miksi pidän tästä retkestä: Vain yhdellä puolen päivän retkellä pääset tutustumaan kahteen tärkeimpään paikkaan Madridin ympäristössä ilman, että sinun tarvitsee huolehtia mistään.

Suositellaan, jos... haluat ottaa kaiken irti Madridissa oleskelustasi ja käyttää tilaisuutta hyväksenne vierailla läheisissä paikoissa.

Varaa retki El Escorialiin

2. Yhden päivän retki El Escorialin luostariin ja Toledoon

El Escorialin luostari| ©David Mapletof
El Escorialin luostari| ©David Mapletof

Niille, jotka haluavat hyödyntää Madridin vierailunsa vierailemalla joissakin lähiseudun nähtävyyksissä, tarjoutuu loistava tilaisuus tällä kiertomatkalla. Vierailet koko päivän ajan El Escorialin luostarissa ja Toledon kauniissa kaupungissa, ja säästät huomattavasti aikaa ja rahaa, kun yhdistät molemmat vierailut yhdeksi retkeksi.

Unesco julisti El Escorialin ja sen monumentaalisen kompleksin maailmanperintökohteeksi vuonna 1984. Sen pinta-ala on 33 327 neliömetriä, ja se koostuu eri osista, joihin voit tutustua asiantuntevan oppaan johdolla.

Vierailun jälkeen suuntaat Toledon vaikuttavaan kaupunkiin ylellisessä linja-autossasi, jossa on kaikki mukavuudet. Tässä kaupungissa voit tutustua sen rikkaaseen arkkitehtoniseen ja kuvalliseen perintöön aina oppaan seurassa.

Mitä näet, jos valitset tämän tyyppisen retken?

 • San Lorenzo de El Escorialin kuninkaallinen luostari: vaikka siihen viitataan aina vain luostarina, totuus on, että tämä monumentaalinen kompleksi sisältää useita eri rakennuksia, joihin sinulla on lippu ilman, että sinun tarvitsee ostaa sitä itse. Tärkeimmät niistä ovat Habsburgien palatsi, kuninkaiden panteon, tuomiokapituli ja basilika.
 • Toledo: koko Toledon historiallinen keskusta on taiteellinen jalokivi. Kierros sisältää sisäänpääsyn esimerkiksi San Tomén kirkkoon (jossa voit nähdä El Gregon maalauksen "Orgazin kreivin hautajaiset"), Santa María la Blancan synagogaan ja San Juan de los Reyesin luostariin.

Voit myös vierailla Primadan katedraalissa, kaupungin tärkeimmässä temppelissä, ja kävellä kapeilla kaduilla, jotka saavat sinut tuntemaan, että olet matkustanut ajassa taaksepäin.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Alkaen 98 €
 • Kesto: noin 10 tuntia

Miksi pidän tästä retkestä: Mahdollisuutta nähdä kaksi maan tunnetuinta nähtävyyttä yhden päivän aikana ei kannata jättää väliin. Lisäksi voit nauttia kokemuksesta täysin rinnoin, kun kaikki on hoidettu kätevästi.

Suositellaan, jos... haluat hyödyntää Madridin vierailusi nähdäksesi yhden maan kauneimmista kaupungeista, Toledon, ja yhdistää sen myös vierailuun maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsutussa El Escorialin luostarissa.

Varaa retki El Escorialiin ja Toledoon

3. Päiväretki El Escorialiin, Kaatuneiden laaksoon ja Segoviaan

Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT
Segoviaan tutustuminen| ©JPhotosT

Toinen erilainen vaihtoehto niille, jotka haluavat viettää päivän tutustumalla Madridin ympäristöön, on tämä retki, joka sisältää El Escorialin ja Kaatuneiden laakson lisäksi vierailun Segovian kauniiseen kaupunkiin.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Valley of the Fallen, historiallinen paikka, jossa vierailet ammattitaitoisen oppaan johdolla. Kierroksen päätteeksi ryhmä suuntaa El Escorialiin, joka on Espanjan tärkein renessanssin monumentaalikompleksi.

Lopuksi, aina asiantuntevan oppaan johdolla, voit tutustua Segovian tärkeimpiin monumentteihin, mukaan lukien tietenkin sen kuuluisa akvedukti.

Tämän Madridista lähtevän päiväretken päätteeksi sinulla on mahdollisuus maistaa perinteisessä ravintolassa yhtä Segovian gastronomian tyypillisimmistä ruokalajeista: mokkapossua.

Mitä näet, jos valitset tämän tyyppisen retken?

 • San Lorenzo de El Escorialin kuninkaallinen luostari: El Escorialin luostari koostuu itse asiassa useista eri alueista, jotka kaikki ovat historiallisesti ja taiteellisesti erittäin kiinnostavia. Opastetulla kierroksella näet kaikki ne, mukaan lukien Habsburgien palatsin, Bourbonien palatsin, Basilikan ja Kuninkaiden Pantheonin.
 • Kaatuneiden laakso: paikka, jonka Franco määräsi toimimaan sisällissodassa kuolleiden muistomerkkinä, ei ole lakannut aiheuttamasta kiistoja. Se on kuitenkin edelleen osa maan historiaa, ja siksi vierailu siellä on erittäin kiinnostavaa.
 • Segovia: vaikka akvedukti on sen tärkein symboli, Segovian kaupungissa on lukuisia historiallisia kohteita, joissa voit vierailla muutaman tunnin ajan. Vierailet muun muassa Alcazarissa ja katedraalissa.

Käytännön tietoja

 • Hinta: Alkaen 100 €.
 • Kesto: noin 10 tuntia

Miksi pidän tästä kiertomatkasta: Se on paras vaihtoehto vierailla kolmessa historiallisessa ja taidepainotteisessa paikassa yhden päivän aikana ja mukavasti.

Suositellaan, jos... Madridin vierailun aikana haluat tutustua yhteen alueen taiteellisimmista kaupungeista, Segoviaan, unohtamatta käydä El Escorialissa ja Kaatuneiden laaksossa.

Mitkä ovat El Escorialin opastetun kierroksen edut verrattuna omatoimiseen vierailuun?

Näkymä Escorialin luostariin| ©Rolando Vargas
Näkymä Escorialin luostariin| ©Rolando Vargas

Saatat epäröidä, haluatko vierailla El Escorialissa omin päin vai tehdä sen Madridista käsin järjestetyllä kiertomatkalla (jota pidetään yhtenä parhaista päiväretkistä Espanjan pääkaupungista, jos se yhdistetään Toledon kanssa). Totuus on, että ensimmäinen vaihtoehto on mahdollinen, vaikka jälkimmäisellä on kaksi suurta etua: mukavuus ja ajansäästö.

El Escorialissa vierailu yksin ei ole liian monimutkaista kuljetuksen kannalta. Pääkaupungista pääset sinne helposti junilla ja busseilla, mutta sinun on käytettävä jonkin verran aikaa sen tutkimiseen, mistä ne lähtevät, miten liput ostetaan ja aikataulut sinne ja takaisin.

Sinun on myös ostettava liput luostariin, mikä on hieman kalliimpaa, jos haluat oppaan selittämään, mitä näet.

Tämän vaihtoehdon etuna on, että voit tutustua luostariin omaan tahtiisi, ja sinulla on myös mahdollisuus syödä yhdessä San Lorenzo de El Escorialin ravintoloista.

Entä jos haluat käyttää tilaisuutta hyväksenne ja vierailla toisessa kaupungissa?

Huomaat järjestetyn kiertomatkan edut parhaiten, jos yrität yhdistää El Escorialin vierailun johonkin muuhun kohteeseen, jotta saat kaiken irti ajasta. Kaatuneiden laaksossa olisi mahdollista vierailla, mutta jos haluatte käydä Toledossa (jota suosittelen), teidän on luultavasti jätettävä se toiseen päivään.

Järjestetyllä kiertomatkalla on kätevää, kun sinun ei tarvitse opiskella kuljetusyhdistelmiä ja aikatauluja, vaan sinun tarvitsee vain istua bussissa ja antaa sinun viedä itsesi määränpäähäsi.

Onko El Escorialin retken varaaminen monimutkaista?

Varauksen tekeminen| ©Crew
Varauksen tekeminen| ©Crew

Itse asiassa tämäntyyppisen matkan varaaminen (riippumatta siitä, minkä tyyppisen matkan valitset) on hyvin yksinkertaista. Sinun tarvitsee vain syöttää päivämäärä, jolloin haluat lähteä kiertueelle, ja tietosi, jotta varaus voidaan vahvistaa. Kiinnitä vain huomiota eri vaihtoehtoihin, jotka saattavat tulla näkyviin.

Saat välittömästi vahvistuksen sähköpostitse, jossa on käytännön tietoja.

Sinun tarvitsee vain mennä tapaamispaikalle ja näyttää oppaalle vahvistussähköposti, eikä sinun tarvitse tulostaa mitään asiakirjoja.

Varaa retki El Escorialiin

Kannattaako Madridissa ollessani lähteä opastetulle kierrokselle El Escorialiin?

Madrid| ©Jorge Fernandez
Madrid| ©Jorge Fernandez

Kuten aina tämäntyyppisissä kysymyksissä, konkreettisen vastauksen antaminen on käytännössä mahdotonta. Todellisuudessa tämä riippuu kunkin henkilön makutottumuksista sekä siitä, kuinka kauan aiot viipyä Madridissa.

Jos pidät jalkapallosta, voit viettää kokonaisen aamupäivän Santiago Bernabéu -stadionin kierroksella, kun taas jos haluat tutustua Madridin ruokakulttuuriin, voit varata tapas-kierroksen. Madridin tarjoamat vaihtoehdot ovat lähes loputtomat, joten vierailun sisällyttäminen tähän ohjelmaan on sinun päätettävissäsi.

Vierailu El Escorialissa merkitsee kuitenkin tutustumista yhteen koko maan tärkeimmistä monumenteista. Juuri tämä taiteessa näkyvä merkitys tekee oppaan hankkimisesta vieläkin tarpeellisempaa kuin muissa paikoissa, sillä se on ainoa tapa ymmärtää, mitä kukin alue tarkoittaa ja miksi se on rakennettu....

Toisaalta opastetulla kiertomatkalla voit hyödyntää aikaasi paremmin, varsinkin jos valitset vaihtoehdon, joka sisältää Toledon tai Segovian kaltaisia kaupunkeja. Näitä vierailuja olisi mahdotonta tehdä yhden päivän aikana julkisilla liikennevälineillä, joten nämä retket ovat ainutlaatuinen tilaisuus, jos aiot olla Madridissa noin 4 päivää.

Joitakin perusvinkkejä, jotta opastettu kierros olisi täydellinen.

El Escorial| ©Jim McIntosh
El Escorial| ©Jim McIntosh
 • Milloin lähteä: On vaikea päättää, mihin aikaan lähteä tälle retkelle. Vaikka Madridin kesähelle on ahdistava, San Lorenzo de El Escorialin lämpötila on paljon leudompi, joten tähän aikaan vuodesta voi olla hyvä tapa paeta pääkaupungin 40 asteen lämpötilaa. Toisaalta talvi voi olla kylmä, mutta ei niin kylmä, että se estäisi lähtemästä. Lyhyesti sanottuna se on yksi niistä paikoista, joissa voit vierailla mukavasti mihin aikaan vuodesta tahansa.
 • Vierailun kesto: kannattaa laskea, että koko vierailu kestää hieman yli 2 tuntia, riippumatta siitä, menetkö yksin vai oppaan kanssa.
 • Matkustaminen lasten kanssa: lasten kanssa vierailu ei välttämättä ole helppoa, varsinkin jos se kestää liian kauan. Tässä tapauksessa oppaan mukana kulkemisen etuna on se, että hän kertoo mielenkiintoisia faktoja muistomerkistä, mikä voi viihdyttää joitakin lapsia, jos he ovat tarpeeksi vanhoja.
 • Tarkista sinulle annetut tiedot: vaikka se saattaa tuntua itsestään selvältä, sinun on tarkistettava aika ja paikka, josta sinun on käsketty aloittaa matka. Sama pätee, jos sinulla on vapaata aikaa jossakin vierailukohteessa, jotta et anna muun ryhmän odottaa.