Stonehengen päiväretket Lontoosta

Stonehengen taikaa voi ymmärtää vain käymällä maailman salaperäisimmässä ympyrässä. Näin pääset Stonehengeen Lontoosta.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minuuttia luettu

Stonehengen päiväretket Lontoosta

Stonehenge | ©Sung Shin

Matka Stonehengeen, joka sijaitsee noin 80 mailia Lontoosta länteen, on yksi hämmästyttävimmistä kokemuksista, joita kannattaa kokea Englannin-matkalla. Sen alkuperästä tiedetään vain vähän muuta kuin että se on peräisin myöhäiseltä neoliittiselta kaudelta, mutta Euroopan tunnetuinta esihistoriallista monumenttia ympäröi maaginen aura, joka kiehtoo niitä, joilla on tilaisuus nähdä se.

Vaikka Stonehengeen voi mennä junalla tai bussilla omin päin, kun otetaan huomioon, kuinka kaukana se on Lontoosta ja kuinka vaikeaa sinne on päästä julkisilla liikennevälineillä, suosittelen järjestettyä kiertoajelua Stonehengeen mukavassa bussissa, joka tekee asiat helpommiksi ja jossa sinulla on oppaan apu, jotta voit ymmärtää paremmin tämän arvoituksellisen megaliittisen monumentin merkityksen. Tässä ovat parhaat vaihtoehdot:

Paras vaihtoehto

Stonehengen päiväretki Lontoosta

Paras järjestetty retki Stonehengeen parhaaseen hintaan

Täydellinen, jos haluat ottaa kaiken irti vierailustasi yhdessä Englannin kuuluisimmista maamerkeistä ja hyödyntää aikasi mahdollisimman mukavasti. Sisältää ääniopastuksen ja aikaa tutustua kohteeseen kaikessa rauhassa.

Kesto: 6 hours 30 minutes

Suosittelen 100-prosenttisesti, että varaatte Britannian pääkaupunkiin suuntautuvan matkanne aikana aikaa tälle kokopäiväretkelle Stonehengeen ja näette maailman kuuluisimman megaliitin henkilökohtaisesti. Se on uskomaton paikka, joka tekee vaikutuksen! Jotta päivästä saisi parhaan mahdollisen hyödyn, kierros alkaa aikaisin, klo 7 aamulla. Stonehengeen pääsee bussilla kahdesta eri pisteestä kaupungissa (London Bridge Street ja Harrington Gardens).

Edessä on kahden tunnin ajomatka Salisburyn tasangolle, yksinäiselle, puuton ja puuton erämaa, jossa tämä tuhansia vuosia vanha muinainen monumentti sijaitsee.

Tämän Stonehenge-kierroksen hienous on se, että se tarjoaa järjestetyn kierroksen mukavuuden ja ääniopastuksen riippumattomuuden, joten voit tutustua kuuluisaan megaliittiin, museoon ja neoliittisen asuinpaikan rekonstruktioon omaan tahtiin ja kaikessa rauhassa.

Kun olet perillä, sinulla on 3 tuntia aikaa nauttia tästä maagisesta paikasta, jolle ihminen on ikimuistoisista ajoista lähtien antanut erityisen merkityksen maallisen ja yliluonnollisen välisestä yhteydestä, jota monet tutkijat jatkavat nykyäänkin tutkiakseen sen arvoituksellisen symboliikan selvittämistä.

Kierroksen päätteeksi pääset takaisin Lontooseen menevään linja-autoon, jossa voit istua alas ja muistella, mitä olet oppinut ja kokenut Stonehengessä tämän jännittävän matkan aikana.

Miksi pidän tästä kiertomatkasta: Tämä kiertomatka tarjoaa sekä järjestettyyn kiertomatkaan osallistumisen edut (sinun ei tarvitse huolehtia aikatauluista tai kuljetuksista) että sen edut, että voit kiertää paikan omaan tahtiisi. Voit seurata audio-oppaan selostusta ja ymmärtää kaiken näkemäsi ilman, että sinun tarvitsee noudattaa ryhmän vaiheita ja aikatauluja, sillä sinulla on jopa 3 tuntia aikaa kävellä paikan päällä omaan tahtiisi.

Suositellaan, jos... haluat ottaa kaiken irti tästä ihmiskunnan mysteeristä, mutta et halua sijoittaa liikaa aikaa tai rahaa Lontoon-matkallasi.

Milloin vierailla Stonehengessä?

Näkymä Stonehengeen| ©Ankit Sood
Näkymä Stonehengeen| ©Ankit Sood

Unescon maailmanperintökohteeksi julistama muistomerkki on vierailun arvoinen kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen erityisiä hetkiä ovat kesä- ja talvipäivänseisaukset (jolloin aurinko saavuttaa korkeimman pisteensä taivaalla ja ylittää muistomerkin akselin tarkasti ja liukuu sen kivien välistä).

Kesäpäivänseisauksen aikaan druidiryhmät ja monenlaiset ihmiset saapuvat Stonehengeen suorittamaan maagisia rituaaleja, joilla juhlistetaan auringon ja maan välistä yhteyttä. Se on hyvin erikoinen tapahtuma!

Varaa retki Stonehengeen

Milloin varata liput Stonehengeen?

Täynnä Stonehenge| ©Dyana Wing So
Täynnä Stonehenge| ©Dyana Wing So

Koska kyseessä on hyvin suosittu nähtävyys, suosittelen teitä varaamaan lippunne verkossa mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen, jotta voitte varmistaa paikkanne kierroksella haluamananne ajankohtana.

.

Kuinka kauan kestää päästä Stonehengeen Lontoosta?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Tämä esihistoriallinen monumentti sijaitsee lähes kahden tunnin matkan päässä Britannian pääkaupungista.

Mitä pukeutua Stonehengeä katsomaan?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Tämä megaliittinen muistomerkki sijaitsee avoimella paikalla keskellä maisemaa, joka ei ole suojassa tuulelta tai sateelta. Ennen kuin lähdet retkelle, suosittelen sinua tarkistamaan alueen sääennusteen ja valitsemaan päivän, jolloin sää on vakaa.

Tämän vuoksi suosittelen ottamaan mukaan lämpimiä vaatteita, sillä kesän kuumimpia päiviä lukuun ottamatta viileä (tai jopa jäätävä!) tuuli puhaltaa lähes aina. Älä unohda pakata reppuusi mackintoshia siltä varalta, että vierailupäivänäsi on sateen vaara. On tärkeää, että vaatetus mukautuu retkipäivän säähän.

Toisaalta, kuten millä tahansa retkellä, Stonehengeä katsellessa on parasta pukeutua mukaviin kenkiin, sillä kävelette useita tunteja.

Onko Stonehenge muistomerkki, jossa kannattaa vierailla lasten kanssa?

Stonehenge lasten kanssa| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge lasten kanssa| ©Tatyana Tomsickova

Ehdottomasti. Pienimmät voivat juosta niityllä ja ihmetellä kivien kokoa, kun taas isommat pääsevät lähemmäs historiaa hauskalla retkellä.

Mutta... mikä Stonehenge oikeastaan on?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

Olet luultavasti nähnyt sen kirjoissa ja dokumenttielokuvissa lukemattomia kertoja, sillä se on Euroopan kuuluisin esihistoriallinen monumentti ja yksi Britannian ikonisista maamerkeistä.

Vallihaudan ympäröimä Stonehenge on megaliittinen rakennelma, joka muodostuu kahdesta samankeskisestä kehästä, jotka koostuvat suurista pystysuorista kivilohkareista, jotka muodostavat ainutlaatuisen näkymän, joka on tunnistettavissa kilometrien päästä.

Paikasta tiedetään vain vähän, ja se on edelleen arvoitus antropologeille ja historioitsijoille kaikkialla maailmassa. Ainoastaan se, että se rakennettiin 3000-1500 eKr. (myöhäisellä neoliittisella ja varhaisella pronssikaudella) ja että se oli osa laajempaa rakennelmaa, johon kuului seremoniakäytäviä ja kivikehiä.

Kaikki muu on hypoteesia, aina siitä, kuka sen rakensi, ja sen tarkoituksesta. Joidenkin teorioiden mukaan se on saattanut olla tähtitieteellinen observatorio vuodenaikojen ennustamista varten, sillä kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousi megaliitin akselin läpi.

Toiset väittävät, että Stonehenge oli uskonnollinen temppeli tai hautamuistomerkki, jota käytettiin tuon ajan merkkihenkilöiden hautausmaana, sillä lähistöltä on löydetty satoja hautauksia.

Vaikka tutkimukset jatkuvat edelleen tämän salaperäisen megaliittimuistomerkin selvittämiseksi, Stonehengestä on tullut tärkeä paikka, jossa nykyaikaiset druidit suorittavat mystisiä rituaaleja juhannusaattona.

.

Mitä näet Stonehengessä?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Kokemukseni vierailusta Stonehengessä

Kun olimme ajaneet rauhallisesti kaksi tuntia Englannin halki, bussi jätti meidät Stonehengen vierailijakeskuksen lähelle, ja ennen kuin saavuimme sinne, meidän oli käytävä lentokenttätyyppisen turvatarkastuksen läpi, jossa tavaramme tutkittiin.

Vaikka Stonehengen alueella on myös museo ja esihistoriallisen asutuksen jäljennös, meille oli selvää, että halusimme nähdä ensimmäisenä tämän legendaarisen megaliittisen monumentin. Niinpä suuntasimme alueelle, jossa on ilmainen minibussi, jotta pääsisimme sinne mahdollisimman pian, sillä siellä oli melko paljon väkeä ja jonoja oli jonkin verran.

Olin nähnyt sen kuvissa monta kertaa ja kuvitellut sen monta kertaa, mutta mikään ei vedä vertoja sille, että näkisin sen henkilökohtaisesti. Se on sekoitus jännitystä ja epäuskoa. Edessäni oli yksi maailman harvoista jäljellä olevista esihistoriallisen ajan jäänteistä. Miten he saattoivat rakentaa jotain tällaista tuskin millään välineillä?

Haluat päästä mahdollisimman lähelle tuntemaan kiviä ja yrittää purkaa tämän Egyptin pyramideja vanhemman arvoituksen, mutta köysaita rajoittaa etäisyyttä muistomerkkiin ja reittiä, jota seurata.

Sinun on tyydyttävä katselemaan sitä etäältä, mutta vierailun aikana voit kävellä Stonehengen ympäri ja ottaa valokuvia kaikista kuvakulmista ja nauttia sitä ympäröivästä kauniista vihreästä maisemasta.

Siellä saa käsityksen siitä, miksi tämä paikka oli niin tärkeä varhaisille sivilisaatioille. Siinä on jotain, mikä tekee siitä niin erityisen, että sitä on vaikea pukea sanoiksi - se on nähtävä!

Varaa matka Stonehengeen, Windsoriin ja Bathiin

Neoliittisen ajan löytäminen

Stonehenge osa neoliittista aikakautta| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge osa neoliittista aikakautta| ©Hulki Okan Tabak

Jos olet tarkkaavainen, näet matkan varrella kylttejä, joissa kerrotaan muista kiinnostavista paikoista, kuten muinaisesta nekropolista tai vuodelta 2300 eaa. peräisin olevasta kadusta, joka yhdistää megaliitin Avon-jokeen. Uskotaan, että tämä tie liittyi seremonialliseen reittiin, jolla juhlittiin vuodenaikojen kulkua auringon liikkeen mukaan.

Museon vierailijakeskuksessa voit oppia tästä paljon lisää. Stonehenge-vierailun jälkeen palaamme takaisin lähtöpisteeseen ja menemme näyttelyyn, jossa perehdytään Stonehengen historiaan ja sen merkitykseen sekä niiden ihmisten elämään, jotka pystyttivät tämän monumentin tuhansia vuosia sitten.

Täällä voit nähdä erilaisia esihistoriallisia esineitä (työkaluja, koruja, keramiikkaa...), jotka on otettu erilaisista arkeologisista kaivauksista, sekä rikosteknisen rekonstruktion miehen kasvoista, joka on saattanut olla Stonehengessä 5500 vuotta sitten.

Suosittelen myös tutustumaan alueella sijaitsevaan neoliittisen asutuksen uudelleenluomiseen, joka on luotu Durringtonissa tehdyistä kaivauksista, jotka ovat peräisin kyseiseltä ajanjaksolta.

Vaikka Stonehenge-kierroksella meillä on apunamme ääniopas, joka selittää, mitä näemme, mielestäni tämä museo on täydellinen lisä tämän suurelle yleisölle niin tuntemattoman historian vaiheen ymmärtämiseksi paremmin, joten suosittelen, että omistatte sille jonkin verran aikaa vierailunne aikana.

Et ehkä ole suuri museoiden ystävä, mutta Stonehenge-museossa on erittäin hieno interaktiivinen osa, joka tekee kokemuksesta aina miellyttävämmän. Erityisesti jos matkustat lasten kanssa.

Varaa retki Oxfordiin, Windsoriin ja Stonehengeen

Jos pidät tästä kiertueesta, saatat olla kiinnostunut

Jos olet jo vieraillut Lontoossa muulloin ja haluat tutustua muihin Englannin helmiin, suosittelen sinua tutustumaan artikkeliin Parhaat retket Lontoosta, josta löydät joitakin viihdyttävimpiä ja mielenkiintoisimpia ehdotuksia lomallesi. On vaikeaa valita vain yksi!

Jos Stonehenge-retken jälkeen haluat keskittyä tutkimaan Lontoota ja oppia lisää sen historiasta, älä missaa artikkeleita Tower of Londonista tai Westminster Abbeysta, samoin kuin parhaita retkiä ja kiertoajeluja Lontoossa tai parhaita turistibusseja, joiden avulla voit tutustua kaupungin upeimpiin kolkkiin.

Varaa retki Stonehengeen

UKK

  • Kuinka kauan kestää päästä Stonehengeen Lontoosta?

    Stonehenge sijaitsee noin 145 km (90 mailia) Lontoosta länteen, joten sinne pääsee noin 2 tunnissa ja 20 minuutissa joko autolla tai junalla.

  • Voinko matkustaa itsenäisesti Stonehengeen?

    Tähän voi kuitenkin liittyä joitakin varoituksia. Juna Waterloon ja 15 kilometrin päässä sijaitsevalle Salisburyn rautatieasemalle on yleensä melko kallis, ja sinun on otettava Stonehengeen kulkeva linja-auto, jolla voit kulkea aseman ja paikan välisen matkan. Tästä syystä monet matkailijat valitsevat opastetun kierroksen, koska se on helpoin ratkaisu päästä suoraan Stonehengeen.

  • Voinko koskettaa Stonehengen kiviä?

    Normaalisti ei, sillä kiviä suojaa samettinauha 364 päivää vuodessa. Yksi poikkeus on kuitenkin kesäpäivänseisauksen festivaali, jossa ihmiset leiriytyvät kesäpäivänseisauksena Stonehengen viereiselle pellolle katsomaan auringonnousua uuden vuodenajan ensimmäisenä päivänä.