Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä verkkosivustoamme suostut käyttämään evästeitä. Tietoa meistä.

10 tekemistä Piazza del Duomolla Milanossa

Piazza Duomo on kaupungin hermokeskus, ja se on jokaisen Milanon-matkan ehdoton käyntikohde. Katedraalin lisäksi ympäröivällä alueella on kymmeniä nähtävyyksiä ja tekemistä.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuuttia luettu

10 tekemistä Piazza del Duomolla Milanossa

Piazza del Duomo | ©kuhnmi

Nähtävyydet, historialliset kohteet, gastronomia... Piazza del Duomo on ehdoton vierailukohde. Milanon katedraali on yksinkertaisesti upea, ja suosittelen, että varaatte aikaa sen siluetista nauttimiseen.

Artikkelissamme kerrotaan , mitä Milanossa ja sen kuuluisimmalla aukiolla kannattaa nähdä ja tehdä.

1. Käy Duomossa ja nouse kattoterassille

Duomon terassilla| ©Guilhem Vellut
Duomon terassilla| ©Guilhem Vellut

Milanon katedraali on aukion kiistaton päähenkilö. Milanossa on mahdotonta vierailla ylittämättä sen kynnystä, ja useimmissa tapauksissa jokainen matka alkaa sen jaloista. Sisällä silmiinpistävintä ovat lasimaalaukset, jotka kertovat tarinoita pyhistä kirjoituksista ja kaupungin historiaan liittyvistä tapahtumista.

Piispat kutsuivat aikansa parhaat taiteilijat Milanoon luomaan niitä, ja tulos on yksinkertaisesti upea. Kauneimmista ikkunoista on mahdotonta olla mainitsematta Apokalypsi-ikkunaa (oikeassa keskilaivassa) tai arkkienkeli Mikaelin ikkunaa, joka kuvaa pyhimystä taistelussaan paholaista vastaan (vasemmassa keskilaivassa).

Milanon Duomon sisätilat jättävät sinut sanattomaksi. On mahdotonta pysyä paikoillaan tämän kirkon koon ja mahtavien pylväiden edessä, jotka eivät tunnu loppuvan koskaan.

Panoraamanäkymää varten ei ole mitään parempaa kuin nousta hissillä tai portaita pitkin katedraalin katolle. Olet hyvin lähellä patsaita, vesipatsaita ja valkoisesta Candoglia-marmorista valmistettuja torneja. Kyseessä on erityinen kivi, jota louhitaan edelleen samannimisessä kylässä. Se erottuu valkoisella värillään, jossa on vaaleanpunaisia ja vaaleanharmaita suonia.

Raamatullisia jaksoja tai kaupungin historiaa esittävien hahmojen lisäksi panoraama on kiistaton päähenkilö. Täältä näet ikonisia rakennuksia: Galleria Vittorio Emanuele, Porta Garibaldin pilvenpiirtäjät, Velasca-tornin (pilvenpiirtäjä, jossa on raudat, tämä on sen lempinimi), kattoja ja Alpit kaukana.

Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen siitä, miten kiivetä Duomon katolle.

Varaa lippu Milanon Duomoon

2. Kävele Galleria Vittorio Emanuelen läpi

Gallerian sisällä| ©Jorge Láscar
Gallerian sisällä| ©Jorge Láscar

Tämä kävelykatu rakennettiin 1900-luvulla, jotta kaupungille saataisiin lahjoitettua tyylikäs sali. Ulkopuolelta katsottuna vaikuttavin yksityiskohta on neljän tynnyriholvin ja valtavan kupolin muodostama katto. Rakennus on omistettu Italian ensimmäiselle kuninkaalle Vittorio Emanuele II:lle.

Galleriassa on ravintoloita ja luksusliikkeitä. Jos katsot tarkkaan, huomaat, että kaikissa kaupallisissa kojuissa on mustalla pohjalla oleva kyltti, jossa on kultaiset kirjaimet. Se on yhteisöllinen sääntö, joka on säilynyt perustamisesta lähtien. Jos haluat mennä historialliseen baariin, suosittelen Camparinoa, joka on tarjoillut juomia vuodesta 1915 lähtien. Suosittelen tilaamaan Negronin (Campari, gini, punainen vermutti ja puolikas appelsiiniviipale) tai Sbagliaton (Campari, spumante, punainen vermutti ja appelsiiniviipale). Ne ovat hyvin tyypillisiä Milanossa. Bonuksena voit nauttia niistä tyylikkäässä jugendtyylisessä ympäristössä.

3. Maista Luinin kuuluisaa panzerottoa

Luinin Panzerotto| ©Cernobbiodeluxe.com
Luinin Panzerotto| ©Cernobbiodeluxe.com

Vain muutaman metrin päässä Duomosta, Via Santa Radegondan varrella on vanhan kaupungin kuuluisin baari: Luini. Sen kahta näyteikkunaa tuskin koskaan näkee, sillä sisäänkäynnin edessä on yleensä jonoja. Syynä? Sen kuuluisa panzerotto tomaatilla ja mozzarellalla, tyypillinen apulialainen piirakka.

Jos ihmettelet, miksi ehdotan toiselle alueelle tyypillistä reseptiä, vastaus on hyvin yksinkertainen: Milano on Italian taloudellinen pääkaupunki, ja se on vuosikymmenien ajan houkutellut ihmisiä kaikkialta maasta. Giuseppina Luini oli yksi niistä monista ihmisistä, jotka lähtivät toisen maailmansodan jälkeen Puglian kylästään ja asettuivat asumaan Lombardian pääkaupunkiin.

Luini aloitti panzerottin tarjoilun vuonna 1949 ja on nähnyt kaupungin kasvavan ja muuttuvan konfliktin haavoista 1980-luvun kipinöivän 1980-luvun kautta nykypäivään. Perinteisen panzerotton lisäksi tarjolla on munakoisoa, ricottaa ja pinaattia, mausteista salamia, sieniä ja muita maukkaita ainesosia sisältäviä nyyttejä. Voit valita kahdesta versiosta - paistettu tai paistettu - tai kokeilla tämän historiallisen laitoksen muita reseptejä. Se sijaitsee osoitteessa Santa Radegonda Street 16, ja se on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10:00-20:00.

4. Vieraile Museo del Novecentossa

Novecenton museo| ©Paolobon140
Novecenton museo| ©Paolobon140

Vuodesta 2010 lähtien Piazza Duomolla on ollut uusi vuokralainen: Museo del Novecento. Kuten nimestä voi päätellä, se keskittyy 1900-luvun taiteelliseen tuotantoon, joka oli erittäin runsasta transalpiinisessa maassa. Tänä aikana syntyi futurismi, tekniikkaa ja nykyaikaa ylistävä taidesuuntaus.

Pysyvässä kokoelmassa on futurismin mestariteoksia - Umberto Boccionin "Elasticità" ja "Forme uniche della continuità nello spazio" ovat tunnetuimpia - ja maalauksia taiteilijoilta kuten Mondrianilta ("Majakka Westkapellessä"), Amedeo Modiglianilta ("Béatrice Hastings") ja Vasilij Kandinskilta (Composition 1916).

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10:00-19:30. Jos haluat käydä siellä illalla (ja se kannattaa, sillä sen ikkunoista voi nähdä valaistun Duomon), voit valita torstain. Tänä päivänä kulttuurilaitos sulkeutuu klo 22:30. Suosittelen varausta etukäteen. Jos haluat lisää suunnitelmia auringonlaskun jälkeen, suosittelen lukemaan postauksen 10 asiaa, joita kannattaa tehdä Milanossa yöllä.

Varaa retkesi Milanosta

5. Mene ostoksille

La Rinascente| ©Davide
La Rinascente| ©Davide

Katedraalin vieressä olevissa portaikoissa on historiallinen tavaratalo La Rinascente. Siellä on yli kymmenen kerrosta, ja siellä on tärkeimpiä vaatteiden ja asusteiden, hajuvesien, kauneudenhoitotuotteiden, korujen ja taloustavaroiden tuotemerkkejä.

Jos nälkä yllättää, voit tyydyttää nälkäsi Food Hallissa tai sen ravintoloissa. **Se on avoinna päivittäin klo 10:00-20:**00. Kauppahallien alta löydät muita tunnetuimpien monikansallisten yhtiöiden vaatekauppoja.

6. Sisään Palazzo Realeen

Palazzo Reale| ©cristina.sanvito
Palazzo Reale| ©cristina.sanvito

Katedraalin vieressä on Milanon kuninkaiden ja hallitsijoiden asuinpaikka. Se oli kaupungin poliittinen keskus, ja sen sisällä on upea portaikko ja useita tyylikkäästi koristeltuja huoneita. Nykyinen julkisivu on arkkitehti Giuseppe Piermarinin ansiota, joka vastasi asuinpaikan kunnostamisesta 1700-luvulla.

Nykyään Palazzo Realessa järjestetään erittäin menestyksekkäitä taidenäyttelyitä. Italialaisten ja kansainvälisten museoiden kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta ohjelma on aina mielenkiintoinen. Suosittelen, että tutustut koko ohjelmaan virallisilla verkkosivuilla. Se on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10:00-19:30. Torstaisin sulkemisaikaa pidennetään klo 22:30 asti.

7. Ihaile panoraamaa

Piazza del Duomo Duomolta| ©Guilhem Vellut
Piazza del Duomo Duomolta| ©Guilhem Vellut

Duomon terassille kiipeäminen ei ole ainoa tapa nauttia hyvistä näkymistä. Katedraalia ympäröivät näköalabaarit ja -ravintolat, joista voit ihailla patsaita ja torneja etuoikeutetusta paikasta. Lue lisää ja selvitä, missä ne ovat piilossa:

  • Arengario, Museo del Novecenton ravintola. Se oli Italian legendaarisen ravintolayrittäjän Giacomo Bullerin viimeinen luomus. Muun muassa Michelle Obama, Woody Allen ja Jordanian Rania ovat syöneet hänen ravintoloissaan. Avoinna päivittäin klo 12:00 - 00:00 (Via Guglielmo Marconi 1).
  • Terrazza Duomo 21, lounge-baari, jossa kaikesta huolehditaan pienintä yksityiskohtaa myöten. Aperitiivi tarjoillaan kello 18:00-21:30, ja kun se on valmis, dj-setti piristää iltaa kello 2:00 asti (Piazza Duomo 21).
  • Food Hall, La Rinascente -tavaratalon terassi. Avoinna päivittäin klo 10:00-23:00 (Corso Vittorio Emanuele II).
  • The Dome, kattoravintola kivenheiton päässä katedraalista. Suosittelen varausta aamulla; nautit upeasta aamiaisesta, joka sisältää sekä makeita (mustametsäkakku, pannukakkuja, croissantteja jne.) että suolaisia vaihtoehtoja (munakas, avokado-paahtoleipä, munakokkelia). Kattoterassi on avoinna kello 8.30 - 24.00. Varauksia suositellaan (Via Giuseppe Mazzini 2).
  • Il Mercato del Duomo, Transalpiinien gastronomialle omistettu tila. Se on jaettu neljään alueeseen, joista jokaisella on omat erityispiirteensä ja vertaansa vailla oleva näkymä kirkkoon: ** Motta Milano 1928**(historiallinen baari), Terrazza Aperol (ihanteellinen drinkkien nauttimiseen), Saporè ( valitettavasti ainoa, jossa ei ole ikkunoita, mutta kannattaa varata pöytä kokeillaksesi tunnusomaista pizzaa) ja Spazio Niko Romito, nykyaikaista italialaista ruokaa tarjoava ravintola (Piazza Duomolla, sisäänkäynti ravintola-ketju Spizzicon portaiden alta).

Varaa retki Como-järvelle Milanosta käsin

8. Cucurucho vai kuppi? Nauti hyvästä gelatosta

Artico Heladeria| ©Charles W
Artico Heladeria| ©Charles W

Jos vierailet Lombardian pääkaupungissa keväällä tai kesällä, virkistävä gelato on ihanteellinen tapa piristää kävelyä. Duomon ympärillä on kymmeniä paikkoja, mutta kaikki eivät ole yhtä laadukkaita.

Koska kyseessä on vilkas turistialue, on tärkeää tehdä oikea valinta. Onneksi Milanon keskeisimmällä aukiolla on kaksi erittäin suositeltavaa vaihtoehtoa:

  • Venchi Cioccolato & Gelato, jäätelöbaari, jossa on perinteinen suklaamerkki Transalpiinien maasta: Venchi. Vuodesta 2007 lähtien heidän luomuksensa ovat ilahduttaneet sekä italialaisia että turisteja. He käyttävät laadukkaita raaka-aineita ja keskittyvät erityisesti suklaaseen, Piemonten hasselpähkinöihin ja Bronte-pistaasipähkinöihin (Via Mengoni 1, Via Tommaso Grossi -kulma).
  • Artico, Milanolainen minifranchise-yritys, jolla on neljä toimipistettä kaupungissa. Sen jäätelö on saanut tunnustuksen Gambero Rosso -oppaasta, joka on yksi maan arvostetuimmista (Via Dogana 1).
  • Cioccolati Italiani, suklaata valmistavien yritysten Mekka. Jäätelöiden valmistuksessa käytetään vain yhtä kaakaolajiketta: "fino de aroma", joka erottuu hedelmäisestä ja kukkaisesta maustaan (Via San Raffaele 6).

9. Lähesty läheistä Piazza dei Mercanti -aukiota

Piazza dei Mercanti| ©Stefano Stabile
Piazza dei Mercanti| ©Stefano Stabile

Via Danten lähellä, muutaman metrin päässä Piazza Duomolta, on Piazza dei Mercanti. Tämä kaupunkitila oli Milanon keskus keskiajalla, ja sen merkityksestä kertovat sitä ympäröivät rakennukset: Palazzo della Ragione, Casa Panigarola, Palatiinan koulut ja Loggia degli Osii.

Hyödynnä tilaisuus löytää erityinen ilmiö: loggian kaiku. Seiso Loggia dei Mercantin pilarin vieressä, kun toinen henkilö seisoo vinossa olevan pilarin päällä. Jos puhut pylvään vieressä, huomaat, että sekä sinä että toinen kuulevat jokaisen sanan. Uskotaan, että tätä järjestelmää käyttivät kauppiaat.

10. Osta gourmet-muistoesine

Peck of Milan| ©Anibal Castellanos
Peck of Milan| ©Anibal Castellanos

Tuomiokirkon läheisyydessä sijaitsee Milanon gastronomian temppeli: Peck's. Se on saanut nimensä Prahassa syntyneeltä Francesco Peckiltä, joka muutti Milanoon vuonna 1883. Se on saanut nimensä Prahassa syntyneeltä Francesco Peckiltä, joka muutti Milanoon vuonna 1883. Hän oli suolakauppias, ja hänen liikkeensä oli erikoistunut suolattuun ja savustettuun lihaan. Myymälä sijaitsee osoitteessa Via Spadari 9, vain muutaman metrin päässä Vittorio Emanuele II:n ratsastajapatsaasta.

Nykyään Peck tarjoaa parhaita italialaisia gastronomisia tuotteita: pateekuutioita, joihin on kohokuvioitu "Peck", venäläistä salaattia, vitello tonnatoa (ohuita vasikanfileitä, jotka on päällystetty tonnikalaa ja kaprista sisältävällä kastikkeella), tuoreita ja kypsytettyjä juustoja, kinkkua, sipuleita ja satoja muita makuelämyksiä. Hotellissa on myös erinomainen viinikellari, jossa on puna-, valko- ja kuohuviinejä.

Kannattaako Piazza Duomolla yöpyä?

Maalaus Piazza Duomolla| ©Ralf Steinberger
Maalaus Piazza Duomolla| ©Ralf Steinberger

Totta kai voit! Tämä aukio on epäilemättä kaupungin ikonisin paikka, eikä ole mitään parempaa kuin nähdä katedraalin siluetti huoneestasi. Hinnat ovat selvästi sopusoinnussa alueen kanssa.

Huomaa, että yöllä ei yleensä ole paljon melua (paitsi jos on mielenosoitus tai tapahtuma), koska yöelämä on keskittynyt muille alueille.

Pitääkö minun käyttää metroa liikkumiseen Milanon keskustassa?

Milanon metro| ©Lara Parmeggiani
Milanon metro| ©Lara Parmeggiani

Ei välttämättä. Kävelymatkan päässä Duomosta on useita muistomerkkejä ja nähtävyyksiä. Via Dantea pitkin kävellen pääset helposti Milanon Sforzescon linnalle, joka on historiallisen Sempione-puiston ympäröimä linnoitus.

Voit myös vierailla San Bernardino alle Ossan pelottavassa kirkossa. Sen sisällä on ossuaari, jonka seiniä koristavat tuhannet ihmisluut. Se sijaitsee Piazza Santo Stefanolla.

Katedraalin läheisyydessä sijaitsee maailmankuulu rakennus: La Scala-teatteri. Se esittelee oopperan ja tanssin suurimpia edustajia, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Jos haluat lisätietoja, suosittelen lukemaan postauksen lipuista ja siitä, miten vierailla La Scala-teatterissa sisältä käsin.

Varaa vierailusi Milanon La Scala -teatteriin