Parasta tekemistä Milanossa

Monumentaalinen, kosmopoliittinen kaupunki, talous- ja teollisuuskeskus sekä muotipääkaupunki, jonka nähtävyyksiä ei kannata unohtaa!

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

5 minuuttia luettu

Parasta tekemistä Milanossa

Galleria Vittorio Emmanuele | ©Daryan Shamkhali

Milanossa yhdistyvät kaikki suurkaupungin edut ja pienen historiallisen keskustan mukavuus. Duomo, La Scala, linna ja Leonardo Da Vincin "Viimeinen ehtoollinen" ovat joitakin sen suurista nähtävyyksistä. Tässä kerrotaan, mitä Milanossa kannattaa tehdä:

1. Ihaile Duomoa, Milanon katedraalia

Milanon Duomo| ©John Seb Barber
Milanon Duomo| ©John Seb Barber

Se on ehdoton nähtävyys tässä kaupungissa. Ilman Duomoa Milano ei olisi Milano. Tämä vaikuttava goottilainen katedraali, maailman viidenneksi suurin, seisoo samannimisellä aukiolla, Piazza del Duomolla, kaupungin sydämessä.

Sen rakentaminen kesti lähes kuusi vuosisataa, ja se erottuu edukseen vaaleanpunaisen valkoisen marmorijulkisivun kauneudella, patsaiden kruunaamilla huipuilla ja torneilla, upealla kattoterassilla, jolta avautuvat parhaat näkymät kaupunkiin, sekä renessanssityylisellä alttarilla, jossa on ilmeisesti yksi Kristuksen ristin nauloista.

Duomo on Milanon suosituin paikka. Pikalipun hankkiminen pitkien jonojen välttämiseksi tai opastetun kierroksen varaaminen Milanon Duomoon rikastuttamaan vierailuasi on loistava tapa nähdä se. Aukioloajat ovat joka päivä klo 8.00-19.00 (terassi avataan klo 9.00).

.

Varaa liput Milanon Duomoon

2. Katso Da Vincin "Viimeinen ehtoollinen"

Leonardo Da Vincin
Leonardo Da Vincin "Viimeinen ehtoollinen".| ©Dimitris Kamaras

Entisen dominikaaniluostarin, Santa Maria delle Grazien kirkon, ruokasalin seinällä voit ihailla läheltä mestariteosta: Leonardo Da Vincin "Viimeinen ehtoollinen".

Tämä fresko, joka on selvinnyt vuosisatojen pommituksista ja sään vaikutuksesta, on taidehistorian keskeinen teos, koska se kuvaa mestarillisesti ja omaperäisesti yhtä Uuden testamentin dramaattisimmista hetkistä.

Jotta voit tutustua teokseen, sinun on varattava lippu hyvissä ajoin etukäteen tai varattava opastettu kierros "Viimeinen ehtoollinen". Santa Maria delle Grazie on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 8.15-18.45.

Varaa liput nähdäksesi "Viimeisen ehtoollisen"

3. Eksy Sforzan linnaan

Yksityiskohta Sforzescon linnasta| ©Herbert Frank
Yksityiskohta Sforzescon linnasta| ©Herbert Frank

Tämä on toinen Milanon tärkeimmistä maamerkeistä. Napoleon purki sen vuonna 1801, mutta sata vuotta myöhemmin se rakennettiin uudelleen Sforza-suvun aikana vallinneen ulkoasun mukaiseksi. Suku oli jo kauan sitten taistellut siitä, että se olisi yksi Italian majesteettisimmista linnoista, ja se on saanut nimensä sen ansiosta.

Voit vierailla siellä omin päin ja varata liput Sforzan linnaan, mennä turistibussilla tai jollakin kaupunkia kiertävistä kierroksista. Nykyään Sforzescon linnassa on kymmeniä museoita, joista osa on hyvin mielenkiintoisia:

Varaa liput Sforzescon linnaan

4. Kävele Vittorio Emanuele II:n galleriassa

Galleria Vittorio Emanuele II| ©Bernt Rostad
Galleria Vittorio Emanuele II| ©Bernt Rostad

Se on Italian ensimmäinen ostoskeskus ja yksi maailman ensimmäisistä. Se rakennettiin 1800-luvulla, ja se erottuu lattioita ja seiniä koristavista mosaiikeista sekä suuresta lasikupolista, joka yhdistää Piazza La Scalan ja Piazza del Duomon.

Nykyään se on edelleen ostoskäytävä, johon on keskittynyt joitakin kaupungin ylellisimpiä putiikkeja, historiallisia kahviloita, kuten Biffi, ja ravintoloita, joissa on vilkkaita terasseja. Sinne pääsee ilmaiseksi, mutta voit vierailla siellä varaamalla opastetun Milanon kierroksen.

Tämä galleria on valaistu erityisesti jouluksi, joten se on ehdoton nähtävyys, jos vierailet Milanossa joulun aikaan. Tosin valaistus säilyy joulukuun tai tammikuun ajan.

Varaa opastettu kierros Milanossa

5. Unelmoi Teatro alla Scalassa

Sisällä Teatro alla Scala| ©Anna & Michal
Sisällä Teatro alla Scala| ©Anna & Michal

Teatro alla Scala on yksi maailman kuuluisimmista ja vanhimmista oopperataloista, ja se on pakollinen vierailukohde, olitpa oopperan ystävä tai et. Sen sisätilat ovat peräisin 1700-luvulta, ja niiden antiikkinen kauneus läpäisee sen aulan, salin ja mielenkiintoisen museon.

Suosittelen varaamaan vierailun Milanon Teatro alla Scalaan nähdäksesi Chopinin, Verdin, Puccinin ja Mozartin kaltaisten säveltäjien rekvisiittaa ja instrumentteja. Mutta myös siksi, että se on kattavin tapa oppia sen rikkaasta historiasta ja anekdooteista.

Teatterin näyttämöllä on esitetty joitakin historian suurimpia teoksia, kuten Otello ja Madame Butterfly, ja siellä ovat esiintyneet María Callasin, Pavarottin ja Plácido Domingon kaltaiset laulajat.

Varaa vierailu Milanon Teatro alla Scalaan

6. Tutustu Breran boheemiin kaupunginosaan

Breran kaupunginosa| ©Cristiano Gelato
Breran kaupunginosa| ©Cristiano Gelato

Jotta voisit tutustua kaupunkiin, sinun ei pitäisi vain vierailla sen monumenteissa. Kävely sen tyypillisimmissä kaupunginosissa on paras tapa tutustua sen kulttuuriin ja elämäntapaan.

Milanossa yksi näistä kaupunginosista on Brera. Brera sijaitsee historiallisessa keskustassa, mukulakivikaduilla, kahviloiden ja omaperäisten kauppojen keskellä, jotka elävät 1700-luvun rakennusten kanssa, kuten Pinacoteca de Brera, yksi maailman tunnetuimmista museoista, johon suosittelen varaamaan opastetun kierroksen.

Siellä näet myös jopa neljä tärkeää kirkkoa: Basilica San Simpliciano, Chiesa di San Marco, Chiesa di Sant'Angelo ja Chiesa Santa Maria del Carmine. Mutta myös kasvitieteellinen puutarha ja tähtitieteellinen observatorio.

Varaus Pinacoteca di Breraan

7. Tutustu Milanon ympäristöön

Venetsian suuri kanava| ©JAYAKODY ANTHANAS
Venetsian suuri kanava| ©JAYAKODY ANTHANAS

Milanon sijainti tekee siitä täydellisen lähtökohdan tutustua muihin lähialueisiin, jotka ovat todella vierailun arvoisia, kuten esim:

 • Venetsia ja Verona: kaksi Italian kuuluisinta kaupunkia. Retket ovat yleensä päiväretkiä, ja opas seuraa sinua.
 • Cinque Terre: maailmanperintökohteeksi julistettu kaunis rannikkoalue, joka koostuu Monterosson, Vernazzan, Corniglian, Manarolan ja Riomaggioren kaupungeista.
 • Lago di Como: tunnettu uskomattomista alppimaisemistaan.
 • Lago di Garda: se on Italian suurin järvi, ja sen kauneus jättää sinut suu auki.
 • St. Mortizin kaupunki: se sijaitsee Sveitsin Alppien juurella, ja sinne pääsee historiallisella junalla Berninan salmen yli.

Jos sinulla on kaksi tai jopa kolme päivää aikaa matkallasi Milanoon, älä epäröi. Voit järjestää omat vierailusi tai tutustua näihin paikkoihin hyvin käytännöllisesti, mukavasti ja ajallisesti tehokkaasti yhdellä monista Milanosta järjestetyistä retkistä.

Varaa retki Lago di Comoon

8. Kierrä kaupunkia turistibussilla

Turisteja turistibussin päällä Milanossa| ©David Davies
Turisteja turistibussin päällä Milanossa| ©David Davies

Milano on yksi niistä kaupungeista, joita tekee mieli kävellä ympäri ja tutustua sen jokaiseen nurkkaan. Turistibussi on kuitenkin epäilemättä loistava vaihtoehto liikkua mukavasti tärkeimpien nähtävyyksien välillä.

Sen avulla voit nousta bussiin ja poistua siitä aina, kun haluat kävellä tietyllä alueella. Sitä paitsi se on täydellinen, jos matkustat italialaiseen kaupunkiin talvella, sillä kylmät lämpötilat voivat tehdä sinulle tiukkaa.

Varaamalla paikan Milanon kiertoajelubussissa voit kulkea kolmea eri reittiä ja varmistaa, ettet missaa mitään. Ja kun liikut kaupungissa, sinun ei tarvitse luopua ihanista näkymistä, joita sen kadut tarjoavat.

Varaa Milanon kiertoajelubussi

9. Kävele Piazza Mercanti -aukiolla

Piazza Mercanti| ©pedrik
Piazza Mercanti| ©pedrik

Piazza Mercanti on keskiaikainen kulma Milanon keskustassa ja yksi kaupungin kauneimmista aukioista. Keskiajalla se oli Milanon kaupallinen ja hallinnollinen keskus, joten siellä on säilynyt joitakin sen merkittävimpiä ja erikoisimpia rakennuksia. Täällä voit nähdä mm:

 • Palazzo della Ragione, joka on peräisin vuodelta 1233 ja jossa sijaitsi oikeusistuin.
 • Palazzo delle Scuole Palatine, joka oli Milanon arvostetuin korkeakoulu keskiajalla.
 • Kaunis Casa dei Panigarola, joka on goottilaistyylinen.
 • Loggia degli Osii, joka on koristeltu patsailla ja vaakunoilla ja jossa sijaitsevat tuomareiden työhuoneet.

Suosittelen varaamaan Milanon pyöräretken, sillä monet niistä pysähtyvät tällä piazzalla tai kulkevat sen kautta.

Varaa Milanon pyöräretki

10. Vieraile Milanon monumentaalisella hautausmaalla

Milanon monumentaalisen hautausmaan hautakammio| ©Shadowgate
Milanon monumentaalisen hautausmaan hautakammio| ©Shadowgate

Milanon hautausmaa on yksi kaupungin suositeltavimmista ja yllättävimmistä vierailukohteista. Tämä 1800-luvun hautausmaa ei suinkaan ole synkkä, vaan se on 250 000 neliömetrin kokoinen aito ulkoilmamuseo, jossa on taiteellisesti arvokkaita hautakammioita, veistoksia, kreikkalaisia temppeleitä ja jopa pyramidi.

Hautausmaalla on myös niin sanottu "Hall of Fame", jossa on eräiden maan merkittävimpien henkilöiden hautoja. Jos haluat varmistaa, ettet missaa mitään Monumentaalisella hautausmaalla, osta opastettu kierros tähän ja muihin Milanon tärkeimpiin nähtävyyksiin.

 • Aukioloajat: tiistaista sunnuntaihin kello 8.00-18.00, ilmainen sisäänpääsy.

11. Rentoudu Sempionen puistossa

Sempionen puisto| ©Alejandro
Sempionen puisto| ©Alejandro

Suurkaupunkina, jossa on niin paljon nähtävää ja tehtävää, saatat tarvita taukoa rentoutumiseen Milanoon tutustuessasi.

Tämä paikka on Sempionen puisto, jossa voit kävellä upeassa englantilaistyylisessä puutarhassa keskellä luontoa, tekojärveä ja muistomerkkejä, kuten Napoleonin voittojen muistoksi pystytetty Arco della Pace. Epäilemättä yksi tärkeimmistä suunnitelmista, jos matkustat Milanoon lasten kanssa.

.

 • Vierailuajat: joka päivä klo 6.30-21.00.